2023-08-07 650 浏览
Shanghai food is one of the most prominent Chinese cuisine. Had lunch at Shanghai Kitchen a couple years ago, pretty impressed by the food quality and finally got to revisit with my friends who live in Olympic.🥢太白醉雞 Drunken Chicken 🥢鎮江淆肉 Zhenjiang Pork Aspic🥢小籠包 Xiaolongbao🥢四川回鍋肉 Sichuan Stir-fried Pork Slices 🥢三鮮炒年糕 Stir-fried Rice CakeOutstanding cold appetizers. Tender chicken soaked in mellow and aromatic Shaoxing wine. Delicate pork rind jelly.Xiaolongbao was made with a thin wrapper and ga

🥢太白醉雞 Drunken Chicken
🥢鎮江淆肉 Zhenjiang Pork Aspic
🥢小籠包 Xiaolongbao
🥢三鮮炒年糕 Stir-fried Rice Cake

Xiaolongbao was made with a thin wrapper and gave an explosion of steaming hot meat broth.

Both fried dishes were full of wok hay, finely seasoned and combined with a good amount of meat and veggies.

2023-07-31 908 浏览
今日阿女暑期活動遲咗返屋企🥲,接完佢之後馬上係屋企附近醫肚,今次就試下一直想試好耐嘅上海老家😆。餐廳地方唔大,但擺位唔逼,坐得好舒服🥰。餐牌📔選擇幾多而且價錢又十分親民🤗。萵荀涼拌海哲 $68萵荀鮮嫩爽脆,海哲爽口彈牙😋,作為前菜最適合不過🥰。上海炒年糕 $78年糕口感軟糯,嚼勁十足🥰,配菜有大白菜🥬、豬肉絲🐖、冬菇絲🍄等,加埋香濃醬油,相當惹味😋。片皮鴨半隻 $48(特價)而家只要係FB上追蹤上海老家專頁,Tag 2️⃣個朋友,再share個Post 就可以用特價$4️⃣8️⃣食到半隻片皮鴨🦆;片皮鴨皮肉分配均勻,皮厚帶油香,肉質軟嫩😋,配上秘製醬汁、青瓜條🥒、京葱絲,口感豐富🥰。總括而言,價錢大眾化,係大角咀平價上海菜之選。

萵荀涼拌海哲 $68
萵荀鮮嫩爽脆,海哲爽口彈牙😋,作為前菜最適合不過🥰。

上海炒年糕 $78

片皮鴨半隻 $48(特價)

總括而言,價錢大眾化,係大角咀平價上海菜之選。
2023-07-24
用餐时段
2023-07-22 694 浏览
第一次投稿,不吐不快。唔明點解咁多人話好食,慕名而來,失望而回。片皮鴨同小籠包要訂,以為係咩正嘢。點知個鴨同面皮係凍,未食過咁難食。炒膳糊夠膽死賣咁貴,一啲都唔好食。雪菜毛豆百頁有雪水味。我真係唔知自己食咗咩。食飯時間得幾枱客,唔知啲讚好點樣嚟。真係被openrice害得慘,被水軍害得慘。最犀利係老闆嘅待客之度。不可一不可再。本身定咗半隻鴨,我哋有個人無嚟,同佢講例牌係咪少啲,可唔可以轉例牌。老闆話得一隻或半隻,半隻唔多得8片。我以為聽錯,上到真係得幾片,塞牙縫都唔夠。我話唔要優惠價半隻鴨,比正價係咪大隻啲。侍應話啲鴨係咁細隻。真係笑咗。無心做餐廳,唔好開餐廳,唔好浪費食物。服務果粒星係比侍應。
服務果粒星係比侍應
片皮鴨(半隻)🦆$48餐廳做緊優惠用超平價錢上面有一個半隻片皮鴨😍鴨肥瘦比例都OK😎應該有既都齊😀有青瓜同埋蔥連埋皮😀價錢嚟講性價比算唔錯小籠包$48都係熱辣辣嘅😊一咬都有爆汁嘅感覺😌配上蔥絲同埋醋😆以街坊上海菜嚟講算不錯四川擔擔麵$50好重嘅花生醬味🥰超邪惡🤪而且佢花生粒同埋肉碎口感都唔錯😋面都相當之彈牙🤩唔算好辣有惹味太醉白雞🐔$75啲雞都幾滑嘅😎同埋都幾香花雕嘅香味

片皮鴨(半隻)🦆$48

小籠包$48

四川擔擔麵$50

太醉白雞🐔$75
啲雞都幾滑嘅😎同埋都幾香花雕嘅香味
2023-07-13 503 浏览
大角咀好多小店 唔洗成日食連鎖嘢可以試到小店真係好😊今次嚟到一間地理位置唔係太好嘅上海小店 但係有驚喜😍叫咗個上海小籠包 食上海嘢又點少得佢 皮薄餡靚 薄都見到入邊啲餡 入邊啲湯滿滿的 咬落去爆汁😍炸饅頭 呢個炸饅頭好食到就算唔點煉奶到好滋味😚欖菜肉鬆炒飯 份量多到 兩個人食每人食到三碗🍚🍚🍚佢又好食到真係令你不自覺地可以食到兩三碗😋😋半隻片皮鴨 通常出街食無幾百蚊你都食唔到 呢度半隻係講緊98!!!仲要好食!!真係邊度搵呀🤪咁有誠意嘅小店推介俾大家😎
炸饅頭 呢個炸饅頭好食到就算唔點煉奶到好滋味😚
咁有誠意嘅小店推介俾大家😎
2023-07-12 1324 浏览
同朋友黎到大角咀,就去中匯街睇下有咩食,原來都真係幾多野食🤩我同朋友就揀左食上海菜~入面既環境都算寬敞,坐得好舒服,坐低後店員都好快就拎左壺茶過黎,有淡淡既花香味👍🏻我地兩個人一共叫左五款菜式,有醉雞(例)、酸辣土豆絲、紅油抄手、肉沬炒粉絲同炸饅頭🤩1️⃣醉雞 (例) $75✨一上菜就聞到濃濃既酒香味,超香!🤤🤤當然唔止係聞,食落去都有好醇厚既酒味(唔會醉🤣),同埋啲雞肉又嫩又滑,啖啖肉食起上黎完全唔會有好"鞋"既感覺🤩🤩$75呢個價錢黎講份量都好滿意,2個人食好足夠!2️⃣酸辣土豆絲 $88✨土豆絲一上菜我同朋友都嚇親❗份量勁多勁大份🤩❗一食落去又爽口仲要每一條都好分明,口感好好👍🏻味道就酸中帶一點辣,十分之開胃,非常適合夏天食用😋朋友就覺得有少少辣過頭,我就本身食得辣所以覺得辣度啱啱好🤣3️⃣紅油抄手 $68✨呢個我地又係有驚喜❗叫個陣我地以為會得4-5粒,點知有成8粒咁多😱😱仲要粒粒都咁大粒😱好抵食❗同埋食落去裡面啲肉超多超扎實,仲會有肉汁流出黎🤤辣油既調味料香氣十足,越食越上癮🤤4️⃣肉沬炒粉絲 $88✨好好食❗❗呢個菜式真係特別要推薦👍🏻👍🏻粉絲食落去又柔軟又嫩滑,超入味❗❗啲肉沬又好惹味,

1️⃣醉雞 (例) $75✨
醉雞(例)

2️⃣酸辣土豆絲 $88✨
酸辣土豆絲

3️⃣紅油抄手 $68✨
4️⃣肉沬炒粉絲 $88✨
好好食❗❗呢個菜式真係特別要推薦👍🏻👍🏻粉絲食落去又柔軟又嫩滑,超入味❗❗啲肉沬又好惹味,食極都唔停口🤤有少少少少少辣,不過相信大家都會接受到,辣辣地更惹味👍🏻份量都大,食極都仲有咁既感覺🤣
肉沬炒粉絲

5️⃣炸饅頭 (3個) $30✨
呢到既炸饅頭都炸得好好,外皮酥脆唔會濃,裡面又軟熟非常香口🤤同埋完全唔覺得油膩!食食下仲食到淡淡既雞蛋香味👍🏻配埋煉奶真係完美,食多幾舊都仲得🤣
炸饅頭

總括黎講呢間餐廳都值得大家一試,服務都冇評論啲人講得咁差,價錢唔算特別貴,食物份量都符合價錢,上菜速度亦好快,快得黎之餘食物溫度都控制得好好👍🏻如果大家想食上海菜不妨嘗試下食呢間👍🏻👍🏻
2023-07-11
醉雞(例)
酸辣土豆絲
肉沬炒粉絲
2023-07-08 362 浏览
📍呢間係大角嘴食上海菜𠹶小店真係唔錯✅佢哋唔單止價錢夠曬親民👍而且款式又多又巧手💯唔怪之得咁多街坊幫襯啦🥳🐔太白醉鷄 $75🌈呢個太白醉鷄食入口嘅時候有淡淡嘅酒香味🍶咬落口嘅醉雞肉質軟嫩而又夠彈性✅重點係唔會諧霎霎🔥雞肉肉汁同酒香融合入味🐔真係唔錯👍🦆北京片皮鴨 $48🌈好開心兩個人都可以食到北京片皮鴨呀🦆份量兩個人啱啱好👍片皮鴨肉味香濃🔥而且油份仲好適中添💯🥚燻蛋 $15🌈佢哋煮好嘅燻蛋口感鬆嫩✅蛋黃呈半凝固嘅狀態👍而蛋嘅表面係煙燻嘅顏色💯味道唔錯🥳🍜四川擔擔麵走辣 $50🌈走左辣嘅四川擔擔麵好好食🍜幼滑麵條配埋惹味嘅豬肉碎同蔥花✅濃郁鮮香🥳🥟小籠包 $48🌈果然係招牌菜💯呢個小籠包包住啲湯好穩陣🥟皮薄喊靚👍趁熱食嘅時候真係要小心「辣親嘴」🔥呢個必食呀🥳

🐔太白醉鷄 $75

🦆北京片皮鴨 $48

🥚燻蛋 $15

🍜四川擔擔麵走辣 $50

🥟小籠包 $48

2023-07-06 326 浏览
上海菜一向都好啱我口味, 今晚專登過黎上海老家,  貪他够正宗, 環境够衛生, 坐得較舒適 店內深色木材枱凳畀到我地放鬆心情既感覺,亦感覺到古色古香既擺設,一坐低店員好快就遞佐一壺茶上黎, 茶味清香.我地叫左河蝦炒飯, 肉沫炒粉絲, 脆皮素鵝, 炸饅頭, 片皮鴨.河蝦炒飯唔會好乾身, 啱啱好有少少濕潤, 入口容易嚼, 河蝦好味, 大隻又彈牙, 非常惹味肉沫炒粉絲係我至愛, 粉絲吸收晒啲醬汁, 無可能唔好食, 每一啖都好滿足炸饅頭好味, 唔會太甜, 亦都唔會燶, 炸得啱啱好脆皮素鵝外脆肉軟, 食到好香既蘑菇, 香口得黎又有啲咬口, 必嗌見到餐廳做緊片皮鴨推廣, $48就可以食到半隻片皮鴨, 雖然已經好飽, 但都係忍唔住嗌埋一份, 片皮鴨皮脆肉厚, 脂肪少, 非常抵食, 呢個質素同價錢出面食肆絕無僅有.

炸饅頭好味, 唔會太甜, 亦都唔會燶, 炸得啱啱好

2023-07-05
  • 脆皮素鵝
2023-07-06 255 浏览
位於大角咀中滙街< 𝐒𝐲𝐤𝐢𝐭𝐜𝐡𝐞𝐧 >, 一間上海菜餐館, 設有多款上海菜式, 環境寬敞。小籠包 $⁴⁸即叫即蒸, 皮薄包裹新鮮肉餡, 充滿啖啖湯汁。北京片皮鴨 $⁴⁸餅皮放上皮脆香嫩的鴨肉, 配搭青瓜條及京蔥絲, 再散上秘製醬汁, 酥香不膩。甲+乙+丙各一款 $²⁸⁸甲 • 湯類西湖牛肉羹, 以爆炒的牛肉煮成的湯羹, 口感細緻滑溜, 很好喝呢。乙 • 冷盆燻魚肉質厚實。丙 • 小菜黑醋小排骨炒至微焦, 質感結實, 很有嚼勁, 份量十足。*以上套餐送蒜蓉時菜一碟*上海老家 (大角咀)📍大角咀中滙街61號地下

小籠包 $⁴⁸
即叫即蒸, 皮薄包裹新鮮肉餡, 充滿啖啖湯汁。

北京片皮鴨 $⁴⁸

甲+乙+丙各一款 $²⁸⁸
甲 • 湯類

乙 • 冷盆
燻魚肉質厚實。

丙 • 小菜
黑醋小排骨炒至微焦, 質感結實, 很有嚼勁, 份量十足。

*以上套餐送蒜蓉時菜一碟*

上海老家 (大角咀)
📍大角咀中滙街61號地下
2023-07-03
第一次幫襯,店內環境係舊式裝修格局尚算企理,初時見評語話服務差都有點猶疑,但真係好想食上海菜所以都試下啦~去到雖然未至於立刻有職員上前迎接但尚算有禮,用餐期間職員都有貼心提醒邊d食物要趁熱食,埋單前更主動提議比分隔食物盒打包食物…而家香港少有好味嘅上海菜館,4人用餐點咗片皮鴨(FB like完優惠價$48),酸辣湯+黑醋小排骨(份量大)+雞絲粉皮+蒜蓉白菜仔(套餐價$288),另外散叫乾煸四季豆(份量大),上海炒年糕(份量大),燻魚,涼拌萵苣海哲,陳醋木耳,甜品豆沙鍋餅(8件)…全部好好味…無伏👍🏻👍🏻👍🏻會再encore
2023-07-05
  • 陳醋木耳
  • 乾煸四季豆
  • 黑醋小排骨
2023-07-02 231 浏览
位置雖然唔係大街岀面,但係都見到好多人過嚟買外賣同堂食。上海炒年糕 $78去到上海舖肥妹仔一定會叫炒年糕食!佢嘅年糕炒得一啲都唔油膩,煙煙韌韌,老抽上色好靚,咸度適中。有肉絲同埋椰菜,上枱嘅時候熱辣辣,好好食。黑醋小排骨 $138呢個值得一讚排骨,排骨炸得好香脆,入邊咬落去肉汁爆出嚟。黑醋嘅味酸酸甜甜,超級開胃,食落去個醬汁好濃厚。四川臘肉炒椰菜花 $138肥妹仔第一次食四川臘肉,原來同廣東臘肉好唔同!四川臘肉係有一浸煙熏味,佢嘅肥肉偏多,但係食落去一啲都唔肥膩,反而好似啲牛筋咁樣煙煙韌韌。椰菜花爽口好食。
位置雖然唔係大街岀面,但係都見到好多人過嚟買外賣同堂食。

上海炒年糕 $78

黑醋小排骨 $138

四川臘肉炒椰菜花 $138
2023-06-15
最近多左去大角咀,發現原來都幾多野食💡有好多小店選擇📖今日朋友帶左去試一間上海菜點 叫上海老家📍-這家以上海菜為主,都有唔少選擇不過今晚我地唔算餓,所以點了小食為主😁朋友揀左雞絲粉皮🥢呢個份量適中如果花生醬再多少少會更好呢🫶🏻-我揀左紅油抄手🌶份量好多,有8粒而且夠辣,醬汁好多,好惹味,配飯會好夾😁-我再揀左酸辣湯麵🥢一齊食🥟夠酸 少少辣 同埋配料份量幾多 有齊木耳 雲耳等🧡足料夠味😋-最後驚唔別飽 我地點左炸饅頭🥣一定要熱辣辣襯熱食呀🍞我個人最愛多煉奶🤣-幾抵食既上海菜 我地仲見到有好平既片皮鴨🔎不過要留意係有茶位的🫖同埋以大角咀泥講唔算易搵‼️相信真係同熟路既朋友一齊去先易!
最近多左去大角咀,發現原來都幾多野食💡
有好多小店選擇📖
今日朋友帶左去試一間上海菜點 叫上海老家📍
這家以上海菜為主,都有唔少選擇
不過今晚我地唔算餓,所以點了小食為主😁
朋友揀左雞絲粉皮🥢呢個份量適中
如果花生醬再多少少會更好呢🫶🏻
我揀左紅油抄手🌶份量好多,有8粒
而且夠辣,醬汁好多,好惹味,配飯會好夾😁
我再揀左酸辣湯麵🥢一齊食🥟
夠酸 少少辣 同埋配料份量幾多 有齊木耳 雲耳等🧡
足料夠味😋
最後驚唔別飽 我地點左炸饅頭🥣
一定要熱辣辣襯熱食呀🍞我個人最愛多煉奶🤣
幾抵食既上海菜 我地仲見到有好平既片皮鴨🔎
不過要留意係有茶位的🫖
同埋以大角咀泥講唔算易搵‼️
相信真係同熟路既朋友一齊去先易!
2023-06-12
2023-05-19 686 浏览
大角咀依間上海菜館,星期五6:30唔係好多人,炸饅頭、燻蛋及豆沙窩餅做得幾好食,豆沙不會過甜,窩餅脆口,同炸饅頭一樣金黃色,老家魚頭湯,湯煮到微微奶白色,味道調校得幾好,至於其他鹹點味道也不過不失,不過扁皮鴨份量感覺比較少,服務態度也ok,價錢也ok.#晚餐#dinner#上海菜#鴨#魚#大角咀
2023-05-13 569 浏览
65元一個客飯,不包飲品,獅子球圖片有三個,但飯盒只有一個,且 size 小得可憐,飯又少又唔熱。糖醋魚則炸粉勁厚,根本食不到魚味!!!中伏之後永不光顧😭😭😭
中伏之後永不光顧😭😭😭
2023-05-13
等候时间
30 分钟 (外卖自取)
2023-04-07 1231 浏览
今日放工又同男朋友去大角咀搵野食,平時食得多cafe同西餐,有時都想食下啲中菜,今晚晚飯我地就決定食上海野。〈酸辣湯(細)〉男朋友本身唔鐘意食太辣都覺得呢個湯酸辣度適中,幾易入口,酸酸地非常開胃。細size既酸辣湯其實份量一啲都唔少,兩個人share就啱啱好。〈三鮮炒年糕〉炒年糕煙煙韌韌啱晒我,菜都幾新鮮,醬汁味道調得啱啱好,惹味得黎唔會過鹹,而且都炒得幾有獲氣,呢個小菜值得一試。〈脆皮素鵝〉金黃色既外表望落都幾吸引,外面炸得微微脆,咬落去腐皮煙韌有咬口。入面餡料有冬菇絲同甘筍絲等等,都幾足料,點埋喼汁一齊食就perfect。〈小籠包〉黎到上海餐廳又點可以唔叫小籠包!呢到既小籠包皮夠薄身同滑,口感煙韌,唔係好粉果隻。小籠包入面灌滿湯汁,唔會怕一夾起就漏晒出黎,肉餡咬落去肉質彈牙,幾有水準。見到佢地menu到既甜品都幾吸引,本身仲想試埋甜品,但可惜兩個人食唔到太多野,唯有下次再黎試!

〈酸辣湯(細)〉

〈三鮮炒年糕〉