2024-09-03 231 浏览
朋友大力推薦我食呢間大角咀隱世上海菜小店!我平時其實好少接觸同食上海菜🤣 見佢咁樣講我就黎試吓!原來佢係休業後隆重重開!不過位置就唔多起眼,大家要比眼力👀 事關佢附近大廈都裝修緊🙈 ① 五香燻魚 · 煮得好香!勁有驚喜!大家一定要點🥹🥹· 雖然賣相欠奉但真心好食·表面脆配甜甜既滷水汁·店家用新鮮嘅鯇魚腩😆② 脆皮炸子雞 (半隻)·外皮脆、肉質滑嫩、擺盤靚!!·食落去唔油膩③上海回鍋肉 ·呢個係我食過最好食既回鍋肉!💜·望落有光澤但食落去唔油膩!·超級香會流口水🤤!勁多肉同豆干!④ 排骨擔擔麵·與別不同的擔擔麵!花生味相對無咁出·(超驚喜!)排骨好軟嫩、炸粉完全唔厚啖啖肉大舊!抵食!😍本身仲想點啲甜品但我地實在太飽🤣🤣🤣我地留翻下一次再食🤣我想食炸饅頭、高力豆沙同豆沙鍋餅🫦!最近餐廳透露有優惠推出!🎉🎉凡係消費滿$100 會送$10 coupon (無上限)!而且當晚follow 店家社交平台 !①雞絲粉皮②脆皮素鵝③無錫小魚兒會在上面三款小食中選一款送大家食😍😍 正呀!我果晚就送咗雞絲粉皮!花生🥜醬味特濃😍上海老家 (大角咀)📍:大角咀中滙街61號地舖 (奧運站B出口出)
朋友大力推薦我食呢間大角咀隱世上海菜小店!
我平時其實好少接觸同食上海菜🤣
見佢咁樣講我就黎試吓!
原來佢係休業後隆重重開!
不過位置就唔多起眼,大家要比眼力👀
事關佢附近大廈都裝修緊🙈

① 五香燻魚
· 煮得好香!勁有驚喜!大家一定要點🥹🥹
· 雖然賣相欠奉但真心好食
·表面脆配甜甜既滷水汁
·店家用新鮮嘅鯇魚腩😆

② 脆皮炸子雞 (半隻)
·外皮脆、肉質滑嫩、擺盤靚!!
·食落去唔油膩

③上海回鍋肉
·呢個係我食過最好食既回鍋肉!💜
·望落有光澤但食落去唔油膩!
·超級香會流口水🤤!勁多肉同豆干!

④ 排骨擔擔麵
·與別不同的擔擔麵!花生味相對無咁出
·(超驚喜!)排骨好軟嫩、炸粉完全唔厚啖啖肉大舊!抵食!😍

本身仲想點啲甜品但我地實在太飽🤣🤣🤣
我地留翻下一次再食🤣
我想食炸饅頭、高力豆沙同豆沙鍋餅🫦!

最近餐廳透露有優惠推出!🎉🎉
凡係消費滿$100 會送$10 coupon (無上限)!
而且當晚follow 店家社交平台 !
①雞絲粉皮
②脆皮素鵝
③無錫小魚兒
會在上面三款小食中選一款送大家食😍😍 正呀!
我果晚就送咗雞絲粉皮!花生🥜醬味特濃😍

上海老家 (大角咀)
📍:大角咀中滙街61號地舖 (奧運站B出口出)
2024-09-01
  • 上海回鍋肉
  • 四川擔擔麵
  • 五香燻魚
  • 雞絲粉皮
2024-08-29 252 浏览
👅五香燻魚($68)呢度嘅燻魚同出面食到嘅有少少唔同,用嘅魚大大件😃食落外脆內嫩,甜甜地好香口👍🏻不過魚有少少細刺,要小心啲食!。👅太白醉雞($78)醉雞一上枱已經聞到好濃嘅酒味🤩一碟有雞髀、雞翼、雞胸三個部位,雞髀嫩滑啖啖肉🤓雞胸索曬酒味齒頰留香,雞翼皮爽脆,唔錯唔錯😛。👅小籠包($48/4粒)呢度嘅小籠包非常貼心,每粒都有個兜仔裝住,唔洗驚用筷子夾穿個皮🤪咬落爆汁幾滿足,但湯汁可以再鮮甜啲,而個皮亦都可以再薄少少😗。👅銀芽鱔糊($198)鱔糊落油撈勻之後好有食欲,同啲脆卜卜嘅銀芽一齊食都幾夾😝不過都係中意傳統落蔥、薑嘅「響油鱔糊」多啲!。👅香醋排骨($138)排骨新鮮大件,一碟都份量十足😉個汁醬酸甜味岩岩好,每一件排骨都掛晒汁😋不知不覺食咗好幾嚿!。👅流心高力($72/4粒)一嚟到大家都以為係高力豆沙,因為個樣係一模一樣,點知食落有驚喜🫢入面唔係豆沙餡,係兩種果醬餡😂exactly係二寶果汁糖流心個隻味同質感,都係豆沙餡先夾😅
👅五香燻魚($68)

👅太白醉雞($78)

👅小籠包($48/4粒)

👅銀芽鱔糊($198)

👅香醋排骨($138)

👅流心高力($72/4粒)
今晚同朋友食上海嘢慶祝生日,服務態度唔錯,我哋叫咗醉雞、燻魚、酸菜魚、小籠包、香醋排骨、高力豆沙。醉雞肉質幾嫩滑同埋酒味剛剛好,唔會嗆喉!👍🏻我平時比較少食魚,燻魚係我朋友揀,魚肉炸得幾香口,味道剛剛好唔會過咸,點埋啲汁,甜甜哋幾開胃。香醋排骨酸酸甜甜幾開胃,雖然話就話排骨,但唔會無乜肉,送飯一流。酸菜魚都幾大碟,幾香,魚肉嫩滑,味道唔會好辣,一般人都食到,不過如果再酸dd更好,同埋個底有啲粉仔喺度,我朋友以為係芽菜!😂小籠包用錫紙兜,好似蛋撻仔咁,直接用手攞嚟食都得,唔駛驚揸筷子唔叻會夾穿個小籠包漏汁,皮薄多汁,肉汁幾鮮味!😌高力豆沙比其他地方大個,味道正常同有空氣感,豆沙唔會過甜,不過1人食兩個就好飽。🤣最後食唔晒,我朋友打包,成餐飯我最滿意係佢調味適中,唔似其他上海菜館好重口味同埋好油膩,連我個掩尖frd都滿意。仲有竟然喺餐廳撞到吳唱K,佢見我同frd慶祝生日,主動同我frd講生日快樂,好Nice!😆

醉雞肉質幾嫩滑同埋酒味剛剛好,唔會嗆喉!👍🏻

2024-08-22
庆祝纪念
生日
  • 酸菜魚
  • 太白醉雞
2024-08-21 317 浏览
大角咀出名多好嘢食,估唔到隱藏咗間上海餐廳,從前菜、湯、海鮮、肉類、蔬豆、炒粉麵飯、甜品,應有盡有,餐廳環境闊落,店員服務態度有禮,食物價格合理,值得到訪。前菜有醉雞,酒味香濃,雞肉嫩滑而且好入味、薰魚炸得啱啱好,外皮酥脆,薄身,唔油膩,魚肉鮮甜,醬汁開胃,不過魚刺唔少,要小心食。小籠包即叫即整,個錫紙兜係照顧揸筷子唔叻嘅朋友仔,方便食用,十分貼心。外皮夠薄,咬落爆汁,熱辣辣好好味呀~ 主食有鱔糊,口感結實,彈牙,沾滿醬汁,個人好喜歡。另外有酸菜魚,可自行選擇辣度,魚肉嫩滑啖啖肉,仲有芽菜、麵等配菜,讚!最後以甜點作結,流心高力係上海菜嘅必點之選,不過呢間入面竟然係軟糖,好特別🤣

前菜有醉雞,酒味香濃,雞肉嫩滑而且好入味、

2024-06-24 624 浏览
其實平時都好少食上海菜,因為上海菜偏甜,我唔係好鍾意,不過今日有friend過嚟玩,想搵上海菜食,呢道肉OK嘅,有啲似廣東嘅白云豬手,但係呢個唔好咁煙靭同埋加工過,有啲似肉凍,骨膠原,點汁更加好味啲,脆皮齋鵝,出邊炸到脆卜卜入邊識到一層層,腐皮包住冬菇,蘿蔔木耳絲都幾爽口,上海炒年糕有少少油膩,同埋啲甜味比較重啲,豆沙鍋餅呢個冇咁甜,OK嘅
2024-04-21 944 浏览
真心唔好食,專登喺OpenRice search評分好高,睇嚟嗰啲收晒錢,個小籠包完全係粉,個四川擔擔麵,入邊嗰三舊雲吞完全冇味總括而言,本人極度失望,絕對唔會有下一次
總括而言,本人極度失望,絕對唔會有下一次
今次係第2次食啦,上個月食過一次,係社交平台見到食辣谷友分享有個魔鬼辣水煮魚,好夠辣,於是就去試咗食。朋友吾算好食得辣(平時朋友譚仔食中辣),所以叫左大辣,但員工好好人知我為左魔鬼辣而來挑戰,所以分開裝左碟魔鬼辣醬比我。首先大辣對我黎講真係吾算辣(本人譚仔食特辣),但朋友都食到咀唇紅哂,普通人我諗叫小辣、中辣就夠啦講返個魔鬼辣醬,真係辣㗎喎,食咗幾啖條利即刻感覺到辣,個人都出哂汗好刺激,不過都仲係接受到嘅辣度,辣係有咸味,唔係得死辣,係好味嘅辣隻辣令水煮魚好入味,好夾,好食魚好滑,暫時係我香港食過最滑既水煮魚,滑過太二。不過配菜就少款左啲,有萵筍、芽菜、木耳、菇、幼薯粉。如果多配菜啲會開心啲🤪同埋隻辣好夾毛血旺,建議加入毛血旺,一直常幫襯😍酸辣湯:酸味較多,辣味較少,似胡椒嗰種辣,建議辣度可以多啲,咁酸辣湯就真係酸酸辣辣好好食啦。不過比起出邊嘅酸辣湯算係好食好多,所以2次去都有叫黎食上海粗炒:味道好食,麵質爽口彈牙,份量好足,正豆沙鍋餅:今次食仲送左份甜品豆沙鍋餅比我地食,份量好大份,我估係正常既size? 好大方多謝晒豆沙暖暖的,配埋表面煎過既皮,脆脆的甜甜的很好食,不過好飽肚🤣但日
隻辣令水煮魚好入味,好夾,好食

同埋隻辣好夾毛血旺,建議加入毛血旺,一直常幫襯😍
大辣水煮魚

酸辣湯

上海粗炒:味道好食,麵質爽口彈牙,份量好足,正
上海粗炒

多謝晒

豆沙暖暖的,配埋表面煎過既皮,脆脆的甜甜的很好食,不過好飽肚🤣但日後都會想再加點,真係好好食

豆沙鍋餅

收左水煮魚、細酸辣湯、上海粗炒,2支豆漿,加一買單$47x,2個人食好飽肚,好抵食,重點係味道好食,辣度偏正宗,好滿意
員工態度都好友善,會同你傾計,又送甜品,第一次又送coupon ,真係好少店舖會咁nice 。每個月都會想食1-2次🥰🥰好食抵食

魔鬼辣醬:我諗都有幾十萬度辣,普通人吾好亂試,但可以請員工比一碟仔魔鬼辣醬你自己點😜😜食到辣既建議挑戰
魔鬼辣醬

大辣水煮魚
酸辣湯
上海粗炒
豆沙鍋餅
魔鬼辣醬
2024-04-07 674 浏览
喺門口想叫外賣!走個阿姐出嚟係咁問我想食乜!我叫佢俾個餐牌我睇吓有乜嘢食!佢話冇㗎,淨係識問我食乜!我連有乜嘢食都唔知!點樣知食乜呀!態度差到冇人有,我都費事理佢,轉身走人!佢仲加多句都唔知你想食乜!以後都唔會幫襯,咁好服務🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬
2024-04-05 647 浏览
唔知食只好嘅一日,行下行下路過見到間上海菜館,lunch時間都無乜人,心諗會唔會中伏,膽粗粗就試吓😂坐低先送上兩碗例湯,例湯不過不失,正常發揮。然後我地叫咗兩個午巿客飯配菜飯🍚香醋排骨呢個排骨值得一試,排骨算係炸得香脆,咬落去入面仲有肉汁,唔係乾爭爭個啲,黑醋嘅味酸酸甜甜,超級開胃🤤外婆菜煎蛋食完都唔知咩係外婆菜,類似菜乾咁嘅物體,佢個蛋煎得幾香,食落唔係特別好味又唔係特別差,有屋企煎蛋嘅感覺😙最後想講個菜飯,菜飯太濕同有啲油淋淋嘅感覺,唔係好掂🥲整體而言,正正常常,以客飯嚟講份量十足,味道不過不失。埋單時同收銀吹咗兩句,佢話呢度即叫即做,唔落味精,我覺得可以再試下佢啲炒麵類。

香醋排骨

外婆菜煎蛋

最後想講個菜飯,菜飯太濕同有啲油淋淋嘅感覺,唔係好掂🥲

整體而言,正正常常,以客飯嚟講份量十足,味道不過不失。

2024-02-03 1135 浏览
今次攞起碗筷嘅目標,係深入探索一間傳統嘅上海菜館。首先入口嘅酸辣湯,滿滿嘅料同埋啱啱好嘅酸辣比例,攪拌出一股過癮味道,飲一啖滋味即刻喺口腔爆發啊!啲蝦仁撈起嚟,咬落去係脆口嘅,豆腐又滑溜溜嘅,整體食感得嚟又唔會太稠濁,啱晒來熱天炒作降降火。接住有份脆皮素鵝舌頭都要讚「正」!腐皮外層夠韌勁,蔬菜內餡食完後心思思嘅,啱晒追求健康嘅班友。換轉紅油抄手,啱啱好嘅蒜香味拎起個氣氛,抄手皮嘅彈性又唔錯,啲餡料嘅豬肉夠香夠潤,但個人覺得,如果醬汁再濃郁啲就完美啦!當然,唔可以錯過嘅經典四川擔擔麵嚟閉幕。面條掛汁力度好,喺濃濃嘅花生味湯汁中浸泡,每條面條都是香味四溢,咁鮮美嘅滋味,食落只係一個字—正!整體嚟講,食物味道係實在嘅好,質素穩健,再加上滿滿嘅地道氛圍,真係至抵享受!下次有機會,一定拎埋班友再嚟大快朵頤一番!🥟🍜🍲

2024-01-13 1116 浏览
一班朋友去食飯,行行逛逛就選擇了去小舖,仲要係區內老店,可以齊齊分享。有朋友住在鄰近,想找在旁的地方,方便佢,又可以去小店幫襯,感覺良好。呢間小店朋友常去,今次就帶我們來感受一下。我們選了小籠包,素鵝,酸辣湯,雲吞雞湯,咕嚕肉,雪菜玉絲炒年糕,高力豆沙。服務員幽默有趣,像鄰家姨姨一樣,叫大家唔好浪費,食埋佢,帶走佢。。。好地方,要再嚟#HongKongfoodie food#大角咀#上海菜#雲吞雞湯#貨真價實

1924 浏览

好地方,要再嚟

#HongKongfoodie food
#大角咀
#上海菜
#雲吞雞湯
#貨真價實
2024-01-09 867 浏览
星期六諗住搵間小店試吓、點了一個火腿津白、擔擔面,小籠包,松子魚。未講食物、先講態度,接待員毫無表情完全冇招呼,態度10分令人不舒服,逼着你點餐、阻住他工作的樣子,碗同筷子洗三次都仲係好多油😩再講食物,火腿津白的火腿已經有異味、擔擔面質完全冇彈性湯底淡,難食。小籠包亦冇驚喜,感覺上好似超市出來的質素。松子魚的汁好像漿糊一樣😩⋯⋯本應諗住一家三口找一個有質素的上海小店、但是莫倫服務質素食物質素完全失望。

2024-01-01 702 浏览
份量多!二人餐288 5樣野喎(冇影到甜品)!冇加一!嗱 咩價錢咩質素,你期望高級上海野就唔會係,但佢所有野味道一定對得住呢個價錢有多!當然,絕對有改善空間1. 除左湯之外,唔夠熱~2. 松子魚唔夠脆,但係味道整得好味~得閒會想再食!
份量多!二人餐288 5樣野喎(冇影到甜品)!冇加一!

當然,絕對有改善空間
1. 除左湯之外,唔夠熱~
2. 松子魚唔夠脆,但係味道整得好味~

得閒會想再食!
2023-10-31 1074 浏览
上海老家 (大角咀)大角咀中滙街61號地舖片皮鴨以其酥脆的皮和嫩滑的肉聞名。通常搭配薄餅、蔥絲和甜麵醬一起食用,口感豐富,味道鮮美。小籠包以獨特的皮薄餡多而聞名,每個小籠包都包含著鮮美的豬肉餡料和濃郁的湯汁。蒸熟後,小籠包的香氣撲鼻,一口咬下去湯汁四溢,非常美味。鎮江肴肉是由豬肉製成,經過醃制和煮制而成,口感酥爛,肉質鮮嫩。四川擔擔麵以麻辣的口味和濃郁的調料而聞名,通常搭配花生醬、辣椒油、蒜末和蔥花。這道麵食有著豐富的層次感和辣味,令人回味無窮。豆沙糕餅是一種以豆沙為餡料的傳統中式糕點。以糯米粉製成外皮,內陷是由炒制的豆沙製成的甜餡。豆沙糕餅口感軟糯,甜度適中,是一種很受歡迎的甜點。
上海老家 (大角咀)
大角咀中滙街61號地舖

2023-08-22 1372 浏览
三鮮湯麵 $68鮮甜可口,湯底濃郁鮮美,三款海鮮的結合帶來豐富的味道,每一口都能品味到海鮮的鮮嫩與湯麵的彈牙,令人回味無窮。上海炒年糕 $78口感綿密,年糕炒至微黃色,外酥內軟,搭配豐富的配料,帶來濃郁的醬香味,每一口都散發出上海風味,令人欲罷不能。太白醉雞 (例牌) $75醉人美味,太白醉雞肉質鮮嫩多汁,入口即化,配以獨特的醉雞醬汁,帶來濃郁的酒香味,令人陶醉其中。北京片皮鴨 $48外脆內嫩,皮薄肉嫩的北京片皮鴨,經過獨特的燒烤技巧,肉質鮮美,每一口都能感受到鴨肉的鮮香和皮脆的口感,令人垂涎欲滴。

三鮮湯麵 $68

上海炒年糕 $78