2010-04-26 250 浏览
1月23日, 夜晚睇完戲, 就到咗宵夜時間, 喺淘大周圍行下, 見到呢間茶餐廳有宵夜特價, 又有電視睇~ 幾年前都食過一次食物唔錯, 唔知而家水準keep唔keep到呢~::: 乾炒牛河 + 凍檸茶 ::: $30 + $2話佢特別嘅地方, 就係蠔油味幾香濃, 一d都唔淡~ 牛肉都幾淋, 不過明顯係落過手腳嘅梳打牛… 而河粉就一貫茶餐廳風格一條一條黐住, 炒唔開咁~ 整體黎講好普通, 同埋都幾油… $30係宵夜價不過又唔算平~::: 鐵板西冷珍寶腸 + 凍檸茶 ::: $40 + $2先黎個忌廉湯同餐包, 忌廉湯完全唔熱, 有d馬虎, 好彩味道唔太差, 唔會太淡… 餐包都只係微暖, 有點硬, 麻麻~ 跟住再上鐵板, 牛扒只係好似早餐嗰d薄牛扒咁, 真係咬咗都唔覺, 味道只算剛好合格~ 條珍寶腸都只係加大碼嘅香腸, 仲要冇司華力腸嗰隻脆皮, 真係未食過呢隻腸, 唔知佢喺邊度入貨… 底下都有薯條, 飽下肚啦~ 不過d薯條又索咗d油, 油到一patpat…可取嘅係間餐廳冇乜人, 又靜靜地, 可以睇好耐電視都得~ 食物水準就明顯下降, 記得以前嘅鐵板都幾好味~ 上黎寫食評先知, 又有一間我地食

::: 乾炒牛河 + 凍檸茶 ::: $30 + $2

可取嘅係間餐廳冇乜人, 又靜靜地, 可以睇好耐電視都得~ 食物水準就明顯下降, 記得以前嘅鐵板都幾好味~ 上黎寫食評先知, 又有一間我地食完就結咗業嘅餐廳…
乾炒牛河
忌廉湯同餐包
鐵板西冷珍寶腸
凍檸茶
2010-01-23
$37 (宵夜)
2010-03-24 129 浏览
上個派晚飯時候幫襯尼間餐廳,叫左個雜扒,真系好難整得甘難食!D肉好老,老得黎又無肉味。地方雖然大,但油淋淋,總之系一個可怕的經歷!一定無下次!
2010-01-27 64 浏览
運動會lunch, 我d朋友不嬲都有去食開仲話幾好tim..點知, 我今日去到個度要左個西冷扒餐!入到去就有幾隻烏'英',蚊 -_-送餐, 唔係放係張枱到 係放係空中要自己拎個餐囉!!!d飯係勁dry, 塊扒係un到切唔開 .. 係勁難食塊扒1d都唔係西冷扒咁, 勁勁勁難食的漢堡扒咁服務差 食物難食 d手指又掐入去d餐到 餐具又唔齊全服務 食物 餐具 衛生 我咁大個未食過咁難食的西餐我返到屋企同媽咪講.. 媽咪就話:[ 間野唔係唔好食 係勁難食]
點知, 我今日去到個度要左個西冷扒餐!
入到去就有幾隻烏'英',蚊 -_-

送餐, 唔係放係張枱到 係放係空中要自己拎個餐囉!!!
d飯係勁dry, 塊扒係un到切唔開 .. 係勁難食

塊扒1d都唔係西冷扒咁, 勁勁勁難食的漢堡扒咁

服務差 食物難食 d手指又掐入去d餐到 餐具又唔齊全
食物
餐具

我咁大個未食過咁難食的西餐

我返到屋企同媽咪講..
媽咪就話:[ 間野唔係唔好食 係勁難食]

2010-01-27
  • 沒有!
(非会员)
2010-01-17 65 浏览
開頭係門口睇果樣好似OK 點知入到去裝修簡陋不突只 個環境仲要好唔通空 成間野比人既感覺都係唔多整潔 我之後就叫左個海鮮拉麵 + 凍檸茶 好普通 接近難食 特別係個凍檸茶 甜到不得了 應該加左好糖 飲症無一半就唔飲 太BAD了 唔會再幫襯!
2010-01-17
2009-12-21 51 浏览
夜晚仲要鑽地,真係無哂心機,但為兩餐走唔甩,只有死頂﹗去了都有成四五年無去既世華扒房食個晚餐,諗住對自己好0的食下扒,要了個西冷扒餐﹗紅湯味道適中,酸中有甜,蔬菜亦多,唔錯﹗等左大約十分鐘左右就有扒食,西冷都算幾厚切亦大塊,蒜蓉汁做得偏淡,牛亦是一般扒房經鬆肉粉處理過的味道,牛味不濃,扒上仲有條大筋,差0的切唔開。反而驚喜在佢個我本身諗住唔食既意粉上,意粉煮得有彈性,食完件扒之後撈意粉在蒜汁鐵板上,難得地味道恰到好處,最後雖然飽都食鬼哂,可知一二﹗60蚊有扒有湯有意粉,價錢正常了吧,味道唔會有咩驚喜,不過簡簡單單一個人吃飯,沒有太多要求又知道這兒是吃舊式扒房味道的話,可以接受的﹗
夜晚仲要鑽地,真係無哂心機,但為兩餐走唔甩,只有死頂﹗

紅湯味道適中,酸中有甜,蔬菜亦多,唔錯﹗

2009-11-02 6 浏览
西餐...茶餐廳格局而食到唔符合標準既扒味..勁...返到黎先知呢間野後面仲有扒房兩隻字.呸.~!52$ 西冷牛扒+芝士田螺前者夠大件,,,但口感極差,,,,就咁樓下d餐廳仔都好過它...講5成熟,,但整到成8成熟.,學城城話齋,,月經去左邊呢???望入中間似雪藏左好耐/就過期咁款..味道就都係差差地...蒜茸汁..麻麻地..飯就無乜口感..散收收..湯就羅宋湯標準,,,餐包唔需多講..凍鴛都標準,,後者田螺..覺得ok..友人食左覺得麻麻..嘔返出黎..可能佢食唔慣呢d野..至於友人叫 喇沙雞飯...同佢講喇沙多數粉麵..呢度係飯..佢都覺就試下..結果乃野,.,.佢食左幾啖巳經面..而且直呼難食...佢好少有感而發..可想言之la...試左啖汁..有喇沙仲味..但就咖哩味遮蓋左..混淆feel...其實黎到睇隻色係黃色就估到小小...至於雞絲無試到..因為佢話難食主要原因就係雞吧!正常就好易想到雞無味時..仲要係雞絲..就似西芹雞柳時 雞係無乜味..p.s 竟然要加一....100$後變110$...連標準西餐都不及仲學人加一..服務又唔好..黎落order個阿姐見我地問左一兩條問

52$ 西冷牛扒+芝士田螺
p.s 竟然要加一....100$後變110$...連標準西餐都不及仲學人加一..服務又唔好..黎落order個阿姐見我地問左一兩條問題就未決定就聲都唔聲望第2度攪其他野..擬似經理仲勁.黎到擺低個餐時用手撥d蚊..我未見到有..但到中途食就見到有隻飛過la...勁!
2009-09-06 8 浏览
原本想食sushi,不過要等位,所以去左世華以前係附近讀書,成日食既,估唔到間左幾年,質素直線下降!!星期六既夜晚,呢度都係得幾檯客唔怪得啦,入到去感覺好油膩,裝修又簡陋我地三個人入去,冇人招呼,冇人帶檯,唯有自己揀位坐底之後,個waitress竟然拎兩杯水黎,係咪盲ga?!! 仲要隔左好耐都唔拎多杯黎,之後叫佢拎,竟然拎左杯得四份一既水黎,!#($#(%!! 咩服務態度呀?!!價錢方面,我就叫左一個鐵板雞扒餐$55左右,ok啦,不過d薯條淋晒我媽咪食左個羊扒, 好"so",佢話一d都唔新鮮,好彩食完冇肚痛男朋友就食左個拉麵,一d味都冇囉唉,睇黎以後都唔會再去ga 啦

原本想食sushi,不過要等位,所以去左世華
以前係附近讀書,成日食既,估唔到間左幾年,質素直線下降!!

星期六既夜晚,呢度都係得幾檯客
唔怪得啦,入到去感覺好油膩,裝修又簡陋

我地三個人入去,冇人招呼,冇人帶檯,唯有自己揀位
!#($#(%!!

咩服務態度呀?!!

男朋友就食左個拉麵,一d味都冇囉

唉,睇黎以後都唔會再去ga 啦

2009-09-05
2009-08-16 7 浏览
本來諗住食糖水做晚餐 點知糖水鋪勁多人 於是周圍睇下食咩好 朋友見呢間好似幾抵 而且最主要又多位 睇個餐廳&waiter個樣唔似太high-class 又因為我地拎住好多野 d野點擺都得我食果個餐係叫晚餐焗套餐 有5款叫左個焗芝士雞排飯waiter送上時話小心熱 睇住呀服務態度好似幾好咁 唔知係咪太小人食野先會咁呢由於太小人 所以d野食好快黎到芝士好多&好香 表面脆脆地..正!d雞排都幾滑 而且又好多d飯有d蛋"歲" 我諗d飯應該係用蛋等d飯滑d&香d..飯好多 所以食唔哂 舊西蘭花冇味 我諗只係整熟點綴下個盆好似類似瓦煲 所以d野食過左好耐都仲熱杯檸茶 我覺得"鞋"左d個餐係25蚊 冷熱飲品或餐湯加5蚊 特飲加8蚊加一服務費
本來諗住食糖水做晚餐 點知糖水鋪勁多人 於是周圍睇下食咩好
又因為我地拎住好多野 d野點擺都得

我食果個餐係叫晚餐焗套餐 有5款
叫左個焗芝士雞排飯
waiter送上時話小心熱 睇住呀
服務態度好似幾好咁 唔知係咪太小人食野先會咁呢
由於太小人 所以d野食好快黎到
芝士好多&好香 表面脆脆地..正!
d雞排都幾滑 而且又好多
舊西蘭花冇味 我諗只係整熟點綴下
個盆好似類似瓦煲 所以d野食過左好耐都仲熱
杯檸茶 我覺得"鞋"左d

個餐係25蚊 冷熱飲品或餐湯加5蚊 特飲加8蚊
加一服務費
2009-08-15
這天我搭巴士經過淘大花園,便下車入露天廣場逛逛, 見到一間叫咩~咩既扖房就好奇地入去品嚐佢地既下午茶餐, 我點了一客鮑魚雞粒炒飯跟羅宋湯加一杯紅豆冰,碟飯就大碟~料不多~無飯香,我諗佢想繼續在這裡經營~真係要加把勁先得!~由期望變失望好以去了一般茶餐廳.
好以去了一般茶餐廳.
2009-04-01
2009-02-17 9 浏览
二月十七日(星期二)今晚下班時間不算太晏,我們兩口子打算去看看旅遊資料,不過由於近排工作比較忙碌,午餐時間不夠去看,於是今晚就前往九龍灣看,有了心水的旅行團,要快點去報名了,十分期待我們的第三次旅行(不計澳門)!我提議一試世華,因為附近都試了多間,今次吃個餐廳吧,坐得舒服點,可以討論下旅行!打開menu,如一般餐廳的食物,我就要了粟米汁龍利柳意粉,老公要了喇沙雞肉飯先來了紅湯,算不錯,但是料子比較少,味道尚可,餐包有叮過,熱烘烘好吃喇沙雞肉飯:第一次吃喇沙配飯,出奇的好!今次的湯底不錯,味道濃!可是料又少,芽菜與雞肉的比率是4比1左右!雞肉少得可憐!而我的粟米汁龍利柳意粉過得去,但是可能焗得過火,吃到意粉有點燶味!而且吃到意粉底很多油,龍利有兩塊,算不錯飲品就一般,明明叫了少甜,但仍然很甜,沒有茶味我覺得世華要改善一下食物質素了,對面,附近又有那麼多的強敵!而且又要加一,MeNu又不用加一,而且質素高!
二月十七日(星期二)

飲品就一般,明明叫了少甜,但仍然很甜,沒有茶味

喇沙雞肉飯
粟米汁龍利柳意粉
-bad services attitude on waiter and waitressfollow-up services are really bad, without customer focus-poor food quality1. red bean ice cream - the red beans are hard (uncooked) and there are too many ice 2. pork and steak - overcooked and late service-dirty conditions1. bad smell on seat 2. table not clean enough3. there are many dirt on floor and table

-poor food quality

-dirty conditions
1. bad smell on seat
2. table not clean enough
  • NONE
2009-02-10 13 浏览
今日同個fd o係淘大搵食,o係唔想再諗ge情況下入左世華,呢個亦係惡夢ge開始...一入到去,企左2秒就有人問我地幾位,點知答完2位之後冇人理,最後都係要自己搵位...睇睇餐牌,記起上次果碟SO到想嘔ge羊肉...都係叫得穩陣d好黑椒牛柳絲意粉夠易整la掛,你都可以整到又油,又咸,又難食...好彩杯檸茶都OK,如果唔係又要我SAI錢去買野飲不過最不爽都係佢唔明白咩叫待客之道入到去唔招呼,算落單又慢又冇記性,算最無奈係埋單果陣同佢講返我地係學生,想佢比返學生價,佢竟然話唔得,個理由係點解我地唔早D講,你不如直接同我講你懶,唔想去改單la!!唉...原本已經唔值學生餐價($29),宜家仲要比多6蚊...(o係我心目中,呢餐頂多20蚊!)
好彩杯檸茶都OK,如果唔係又要我SAI錢去買野飲
不過最不爽都係佢唔明白咩叫待客之道
入到去唔招呼,算
落單又慢又冇記性,算
2008-12-26 8 浏览
好彩只是食lunch,否則損失金錢會更多在淘大這個美食地方,不應有這平淡的食店,還自說是餐廳,選擇多是多,選了西餐,肉眼扒,來了的不是餐包,而是西餅,再配上紅湯一甜一咸,超難食,肉眼扒本應很多肉的,卻只有一少片,還要一大埋肥膏脂肪。淘大四周的美食多的是,不會再光顧了。
好彩只是食lunch,否則損失金錢會更多
在淘大這個美食地方,不應有這平淡的食店,
還自說是餐廳,
選擇多是多,
選了西餐,肉眼扒,
來了的不是餐包,而是西餅,
再配上紅湯
一甜一咸,超難食,
肉眼扒本應很多肉的,
卻只有一少片,還要一大埋肥膏脂肪。
淘大四周的美食多的是,不會再光顧了。
  • 肉眼扒,焗雞扒飯
2008-11-17 10 浏览
同意其他板友所言,這間餐廳的最大賣點是「就腳」可是,他還有幾個優點的,就是廉價、抵食一碟星洲炒米,連飲品,只是$24 (下午茶),而且是大大碟的!不過,服務就不敢恭維,畢竟是「一分錢,一分貨」吧了
同意其他板友所言,這間餐廳的最大賣點是「就腳」
可是,他還有幾個優點的,就是廉價、抵食
不過,服務就不敢恭維,畢竟是「一分錢,一分貨」吧了
2008-10-20 53 浏览
去世華食...今次一試,我剩係覺得一個原因:位置太就腳(如上一篇的人講)叫左鐵板餐做午餐,唔包野飲(又要加$5),唔包意粉飯(+$5先有 )咁請問呢個係咩餐呢?餐又唔包野飲又唔包飯,咁仲叫餐?阿姐態度仲要唔係幾好,黑面咁(我地好幾個人去食....點完又點)我地係客定係你地係客?唔知道,可能我地唔係客,佢地台台都係咁差態度我們有人叫了餐,有湯和餐包,幸包是微暖的,而湯的味道就還可以接受叫左雜排餐,加奶茶,要黑椒汁牛排,豬排係普通貨色,有點雪味,而且牛排不是過熟就是過生(很多血流出來)奶茶OK難飲,很多冰,而且沒有茶味,不推介薯條唔通用水煮唔係炸既?一點也不脆,還有水出來,吃了一條就沒有吃了佢送既配菜唔知係唔係有毒...食完仲好肚痛唔會有下一次再來的機會亦不推介
咁請問呢個係咩餐呢?餐又唔包野飲又唔包飯,咁仲叫餐?

叫左雜排餐,加奶茶,要黑椒汁
奶茶OK難飲,很多冰,而且沒有茶味,不推介
佢送既配菜唔知係唔係有毒...食完仲好肚痛

唔會有下一次再來的機會