其實香港人經常去澳門吃喝玩樂 所以對於澳葡菜式絕不陌生最近港島太平洋酒店下午茶自助餐剛換了全新主題  是為港人熟識既傳統澳葡菜「喜愛澳葡」下午茶自助餐 餐廳環境雅致寬敞 座位間不會太擠迫 空間感足 坐得舒服自在  另一邊可以觀賞到維港景致 盡覽迷人景緻 絕對一流 雖然是Tea Buffet 不過亦有冰鎮海鮮供應 有冰鎮藍青口、凍海蝦和海蜆款式不算多 但全程不停refill 保證新鮮 凍海蝦肉質鮮甜美味 爽口彈牙 海蜆粒粒飽滿厚肉 充滿原始海鮮鮮甜味除左冰鎮海鮮 仲有新鮮刺生 肉質鮮美 啖啖鮮甜魚味 新鮮沙律少不了 菜類款式不少 清甜爽口配合不同醬汁 各有不口味澳門黑毛豬扒包 澳門豬扒包遠近馳名 是n_cc逢到澳門必食之一大廚先以秘製醃料醃製 再混合洋蔥煎香仲特意選用黑毛豬扒肉 貪其肉質粉嫩鬆軟 肉汁豐富 食落陣陣油香  麵包烘得外層脆卜卜 特別香口惹味 葡式馬介休球 馬介休球是葡國的傳統小食 係澳門非常受歡迎 以切碎的馬介休魚肉混合薯蓉、蛋、洋蔥粒、青椒和香芹而成外層炸得黃金色 脹卜卜非常飽滿  一口一粒 咬落香酥可口內裡薯蓉質感鬆軟綿密 咸鮮味十足
其實香港人經常去澳門吃喝玩樂 所以對於澳葡菜式絕不陌生

澳門豬扒包遠近馳名 是n_cc逢到澳門必食之一
大廚先以秘製醃料醃製 再混合洋蔥煎香
麵包烘得外層脆卜卜 特別香口惹味

馬介休球是葡國的傳統小食 係澳門非常受歡迎
以切碎的馬介休魚肉混合薯蓉、蛋、洋蔥粒、青椒和香芹而成
外層炸得黃金色 脹卜卜非常飽滿  一口一粒 咬落香酥可口
內裡薯蓉質感鬆軟綿密 咸鮮味十足

雞翼厚肉大隻 肉質嫩滑 配上甜甜瑞士汁 即時提升鮮味

有別於坊間食到的 餅底偏薄唔厚身 新鮮出爐香氣迫人
香脆之餘仲芝味濃郁
蜜糖燒火腿

火腿本身帶有鹹香 混合蜜糖及菠蘿片 不單蜜味可口 仲可以平衡咸感
雖然已經食到飽飽 不過女生愛吃甜品是不會飽
葡式蛋撻
有經典原味、日曬番茄乾口味、葡式香腸三款口味
三款都各有特色 為經典原味之外加點新鮮口味

香濃軟滑 芝味滿滿亦鹹香惹味 令人一試難忘

木糠布甸是傳統葡萄牙甜品 將奶味香濃既餅乾碎混入滑溜布甸
再加入了煎香既焙茶 食落茶味濃郁 口感層次豐富

芒果忌廉蛋糕

芒果鋪滿蛋糕面層 以幼滑忌廉配襯充滿空氣感既海綿蛋糕 襯托出芒果清新果香

焗芝士黑糖西米布甸

布甸表層焗得微焦 入口嫩滑 食落有粒粒西米 煙韌有咬口 令人驚喜

即叫即製既雞蛋仔 外脆內軟每粒都飽滿圓潤 有著濃厚蛋香
混合葡式香腸 令雞蛋仔甜中帶咸 配搭新鮮 不過卻毫無違和感
除左精美西式糕點 當然少不了中式糖水
豆腐花口感細緻 入口細滑
芝麻糊潤燥滋補 芝麻香氣十足
場內仲自製班戟機 只需數分鐘就可以有熱烘烘既班戟 快捷方便
仲有不同配料可以自行mix and match 滿足不同口味
再飽都要多吃個Häagen-Dazs雪糕
呢度既Häagen-Dazs雪糕係任食又要捧住肚子離開了
下午茶
2019-09-10 1177 浏览
上網見到有7折優惠,所以book左個dinner buffet 同女朋友食.2個人加埋都係$657,除番開都係$328一位.我地準時6點15分入座,入到去已經見到有6-7款冰鎮海鮮,唔少有龍蝦,長腳蟹,蜆,青口,大蝦,螺等等 我同女朋友第1 round緊係拎龍蝦啦,每人拎左2隻,d龍蝦真係好好食,仲有好多膏 正🤩🤩 除左冰鎮海鮮之外,唔少得緊係有刺身啦,有5款,有三文魚,希靈魚,八爪魚,吞拿魚,調魚,個人覺得三文魚同八爪魚都好新鮮好好味😋熟食方面,今次buffet主題係「大馬滋味台灣風」, 有鹽酥雞,胡椒蝦,三杯雞,肉骨茶,牛肉麵,喇沙,海南雞飯等等...整體泥講,d野食全部都唔錯 好岩年青人口味😊 最重要個價錢3百幾蚊,真係好抵 食幾隻龍蝦就回到本 😏推介👍🏻👍🏻👍🏻

2個人加埋都係$657,除番開都係$328一位.

除左冰鎮海鮮之外,唔少得緊係有刺身啦,

• 海鮮
2019-09-07 1176 浏览
不會 有下次,嘢食少,服務人又少,生果好快無曬,信和會員明明話送餐酒一杯,又沒送。之後不會有下次,black list .系食過自助餐最差的,不能再差,服務差,嘢食差,差差差。
2019-09-04 1179 浏览
其實一直都想試下呢間酒店buffet好耐架啦,又早幾個月既粵港式風味,到8月份星馬泰到9月份既台灣風,bookmark 左咁耐終於約到飯腳去一探究竟啦!一上到去,餐廳好似係閣樓仔咁好細,一眼睇晒有咩食。海鮮有蟹腳(有鮮味,甜),開邊龍蝦(有膏,肉爽),東風螺(有沙),藍青口(細只,有少臭),蜆(細只),3百蚊黎講算多海鮮,蟹腳同龍蝦質素唔錯,可惜佢15分鐘先上5-6只龍蝦,一窩蜂被搶晒,正一手快有手慢冇搶唔到唯有進攻下刺身同熱盤-刺身 三文魚好食夠肥 鯛魚都可以 吞拿魚就唔得仲鞋口tim-凍盤見到有芝士,餅乾同咸腸,連我最愛既煙三文魚都見唔到,傷心熱盤我食左勁多澱粉質,飽到上心口-海南雞飯(雞肉滑,油飯香味不足,加埋醬汁都好食)-台灣牛肉麵(有牛肉同牛筋,炆得好琳入味,面條彈牙,湯比較清)-肉燥飯,同台灣兩回事,好似一pat無味既肉碎加醬咁,唔好食,好彩畢左一細啖only-仲有個椰漿飯都好吸引,不過食唔落-台灣腸仔有幾款,不過可能無人叫,一直係部機度碌,碌到乾晒-牛扒都有牛味,但嫌太熟有少少柴-串燒好乾仲有碗中湯係苦瓜肉排,飲落甘甜甘甜,相信都幾清熱,係要成熟既人先岩飲既味道 甜品有H

一上到去,餐廳好似係閣樓仔咁好細,一眼睇晒有咩食。
手快搶到既海鮮
朋友手慢既結果

搶唔到唯有進攻下刺身同熱盤

熱盤我食左勁多澱粉質,飽到上心口
-海南雞飯(雞肉滑,油飯香味不足,加埋醬汁都好食)
-仲有個椰漿飯都好吸引,不過食唔落
-台灣腸仔有幾款,不過可能無人叫,一直係部機度碌,碌到乾晒
-牛扒都有牛味,但嫌太熟有少少柴
-串燒好乾
雞肉好味

甜品有H牌迷你杯同雀巢,又係手快有手慢無,仲有好香即制雞蛋仔同棉花糖,其他稍為有印象好食的只有朱古力蛋糕😂😂😂😂
最可取係朱古力蛋糕

我係eatxxx app度訂位,有6折所以每人306,呢個價位,就算淨係食到一兩只蟹腳同龍蝦都唔會嬲既,食多d熱盤囉😂😂😂

手快搶到既海鮮
雞肉好味
  • 班蘭雞蛋仔
  • 海鮮
2019-08-29 974 浏览
🇭🇰香港捐窿捐罅記大馬滋味台灣風自助餐 一次食晒幾個國家美食🌝中.西環近排又改咗主題 今次係大馬同台灣 多咗好多當地既特色美食 例如咖喱 手抓餅 蠔仔煎 台灣腸等等 全部都可以任食 仲有回味必食既冷龍蝦🦞 冷蟹腳 刺身呑拿魚 三文魚等等-🍍大馬滋味台灣風自助晚餐🍍冷海鮮入邊有龍蝦🦞 全晚無限量供應 並唔會特登拖慢補充速度 雖然體型較小 但勝在膏夠多 食落甘甜🤪 我一個人都食咗三,四隻🤪.仲有食肉獸必食既烤牛肉🐮同烤羊腿🐐 烤牛肉煮得太熟 有少少難咬 但係羊腿就好好多 夠淋夠濃味🤪 配上薄荷醬就一流🤪.刺新方面有三文魚,呑拿魚,鯛魚等等 全部都幾新鮮 最正係三文魚 我食咗好多片 🤨 其次係呑拿魚 .由於有大馬主題 所以有咖喱牛腩食 佢係甜嗰隻咖喱 牛腩炆得幾淋 😍 仲有班籃椰漿飯 食落好香椰香味 都係喺香港比較少見 🤪 .最後講講甜品 有英國聖誕節先有得食嘅bread pudding 雖然食落同英國食到嘅有少少唔同 但都幾好食😂 佢仲有自助餐少見嘅中式糖水 有芝麻糊同豆腐花仲有雞蛋仔 係外國咁耐 當然比我食返個夠本😂 最後當然仲有哈根大師雪糕.最後提提大家 用某pp訂位 最高可享七折優惠
🇭🇰香港捐窿捐罅記
大馬滋味台灣風自助餐 一次食晒幾個國家美食🌝
🍍大馬滋味台灣風自助晚餐🍍
最後提提大家 用某pp訂位 最高可享七折優惠 仲唔快訂位🍍
🎈西環[港島太平洋酒店] 西營盤干諾道西152號1樓
平均傷害:$380
2019-08-21 11639 浏览
位於西營盤的中西環,是Island Pacific Hotel開設的自助餐餐廳。餐廳最近推出「大馬滋味台灣風」主題,今天便帶媽媽一同品嚐吧。「大馬滋味台灣風」主題自助晩餐 $438-478/位供應時間: 6:15PM 至 9:30PM。星期一至四,成人$438/位, 小童$298/位。星期五至日及公眾假期,成人$478/位,小童$338/位。現在網上預先訂購,會有高達65折優惠哦,低至$285/位 。餐廳提供大量美食,冷盤,沙律,前菜,熱盤,主食,甜品,中西日馬台風,樣樣勻備,人人飽腹而歸。海鮮冷盤,包括: 龍蝦,青口,長腳蟹,海蝦,海螺。 龍蝦很大一隻,純白蝦肉,肉質結實彈牙,更有大量蟹膏。海鮮勻非常新鮮,當中以長腳蟹最為鮮甜,不要錯過啦!前菜沙律,包括: 凍豬手沙律,薯仔沙律,木耳蓮藕沙律,青蘋果沙律,涼麵。刺身,包括: 三文魚,油甘魚,墨魚,吞拿魚等。刺身質素不俗,魚肉鮮嫩且味度濃郁,三文魚腩很美味呢。自選沙律可淋上蜜糖芥末醬和千島醬,更可撒上核桃,麵包粒等。薯仔沙律調味不錯,小朋友會喜歡呢。壽司包括: 飛魚子帶子,鰻魚,芝士玉子,腐皮和一些卷物。熱盤,包括: 炒粿條,三杯雞,蘿

「大馬滋味台灣風」主題自助晩餐 $438-478/位

供應時間: 6:15PM 至 9:30PM。

星期一至四,成人$438/位, 小童$298/位。

海鮮冷盤,包括: 龍蝦,青口,長腳蟹,海蝦,海螺。

刺身,包括: 三文魚,油甘魚,墨魚,吞拿魚等。

壽司包括: 飛魚子帶子,鰻魚,芝士玉子,腐皮和一些卷物。

熱盤,包括: 炒粿條,三杯雞,蘿蔔糕,沙爹串燒,肉眼扒和羊架,不同口味的台灣腸,薄餅,炸鹽酥雞,牛肉餡餅,蚵仔煎。

壽司小小一份,配搭不單一,感覺到餐廳的用心。帶子裙邊漬物,味道帶甜,也屬不錯。肉眼扒肉質較為扎實,不太合我口味。台式黑椒腸,腸皮超脆,黑椒味很濃,很好吃呀!

五花肉刈包,向來是我的最愛! 今天能無限品嚐啦。刈包的包子不太鬆軟,但肉質軟腍,調味也足。牛肉餡餅淋上甜肉醬後,味道更佳! 沙律串燒同樣不俗,個人最愛牛肉串燒吧。

甜品包括: 紫薯慕斯蛋糕,馬六甲椰糖布甸,黑糖紅豆麻糬,珍珠奶茶砵仔糕,台灣鳳梨蛋糕,朱古力慕斯蛋糕,菠蘿蛋糕,台式芋圓涼粉,斑蘭蛋撻仔,麵包布丁,即製分子雪糕,斑蘭雞蛋仔,綿花糖,豆腐花和芝麻糊湯丸。

紫薯慕斯蛋糕,紫薯味非常濃郁,我非常滿意。台式鳳梨蛋糕,很有驚喜,酸甜比例平衡,爽軟口感勻備。斑蘭蛋撻仔不太夠熱,黑糖紅豆麻糬的黑毛味很濃香,很不錯啦。

班蘭雞蛋仔即叫即製,但沒想到是給我一整份,飽到不得了啦。
2019-08-17
庆祝纪念
纪念日
港島太平洋酒店的中西環餐廳搞自助餐好有心思,不時推出不同風味的自助餐。今個暑假,已嘗過了一個豐富的「大馬滋味臺灣風」自助晚餐,今天再接再厲,來個下午茶自助餐。今次推出全新「喜愛澳蒲」下午茶自助餐,有多款大家喜愛的澳葡菜式,逢星期六、日及公眾假期供應,價錢夠親民。食物方面分海鮮類、熟食、特色小食、沙律和甜品等。可能是下午茶自助餐關係,海鮮類選擇較少,只有青口、熟蝦和熟蜆,熟蝦和熟蜆肉味鮮甜 ,水準可以。跟著是多款主打的澳葡美食,有澳門黑毛豬扒包、葡式馬介休球、沙丁魚沙律等。黑毛豬扒包,包皮香脆,包身香軟,豬扒先已秘制醃料醃制,然後混合洋蔥煎香,肉質嫩滑彈牙,非常好味,一次吃了兩個。葡式馬介休球,外皮金黃酥脆,內裡馬介休魚肉混合蛋漿、洋蔥粒、青椒和香芹,十分香口惹味 。另外還有四季芝士pizza 、小食煎餃、瑞士雞翼、香腸、厚切火腿鳳梨、雜錦沙嗲串和章魚小丸子等。..熟食方面則有意粉、青菜、幹燒伊面、蘿蔔牛腩。另有即煮面檔,有廚師即場炮製港式車仔面。還有中式點心珍珠雞和燒賣,兩者都熱辣辣,香噴噴,味道唔錯。湯品有中西湯,中湯是芥菜豆腐湯,西湯是雜菌蘑菇湯,芥菜湯清甜,蘑菇湯味濃,中西合壁。

甜品選擇亦非常豐富,主打是葡式甜品,有葡式蛋撻、焙茶木糠布甸、馬介休流心芝士撻。還有迷你小蛋糕、焗芝士黑糖西米布甸和芒果忌廉蛋糕等。葡撻都是新鮮烘焙,撻皮金黃酥脆,蛋漿幼滑,奶香濃郁。 除了經典原味外,還有日曬番茄幹口味和葡式香腸口味。馬介休流心芝士撻是必食之選,香濃軟滑芝士混入咸香馬介休魚肉,加上鬆脆撻皮,有創意,好味道。至於自助沙律吧,除了一般自製沙律外,還有特色的沙丁魚沙律,十分搶手。

雖然是下午茶自助餐,一樣有haagen dazs雪糕供應,認真超值。
2019-08-14 806 浏览
夏日炎炎,暑假又到,已是八月,半年已過,是時候慰勞一下自己,食番餐好。今日嘅目標就係西營盤港島太平洋酒店的中西環餐廳。中西環餐廳不時推出不同風味的自助餐,每次都有驚喜。今晚自助餐牌頭就是大馬滋味台灣風,叫得做大馬滋味台灣風,當然可以一次過盡享大馬台灣美食。餐廳地方寬敞,一排落地玻璃,光線充足,環境舒適。食物約略分海鮮區、沙律區、熟食區、飲品區、刺生區、甜品區和本地的地道小食區。海鮮區有波士頓龍蝦、紐西蘭青口、鱈場蟹腳、翡翠螺、熟蜆和熟蝦等。鱈場蟹腳和熟蝦肉味鮮甜,龍蝦則雪味較重。跟著是主打的大馬和台灣美食。大馬熟食有參岩醬炒蘿蔔糕、馬來西亞炒粿條、班蘭椰漿飯、馬來西亞海南雞飯等等。參岩醬炒蘿蔔糕平時比較少吃,參岩漿以辣椒、蝦膏及其他香料調製而成,用來炒蘿蔔糕,惹味醬汁滲透蘿蔔糕,香濃好味。馬來西亞炒粿條,將粿條混入參岩醬、甜豉油、辣椒、薑蓉、蒜蓉,連同芽菜韭菜和蛋絲大火翻炒、再加入魚片、海蝦來豐富味道。海南雞飯當然也是必吃之選。來到台灣美食,當然也是多不勝數。小食有台式鹽酥雞、孜然九層塔羊肉手抓餅、台式蔥肉餡餅和燻肉酸菜酸割包等等。台式熟食則有台式阿仔煎、九層塔三杯走地雞、台北胡椒蝦、

台式熟食則有台式阿仔煎、九層塔三杯走地雞、台北胡椒蝦、台式滷肉飯等等。九層塔三杯走地雞雞肉嫩滑,而且透出陣陣九層塔香味。台北胡椒蝦,蝦肉爽口彈牙,胡椒味濃,都幾辣。

至於台灣牛肉麵和娘惹喇沙,可在即煮麵檔由廚師即場烹製。

熱湯有馬來西亞肉骨茶和白玉苦瓜燉唐排,兩者都是馬來西亞和台灣的特色湯品,而且都烹調出色,共飲了數碗。

還有自助清新沙律吧和各式刺身壽司,但刺身選擇就不算太多。

至於甜品就選擇相當豐富,除了有各款特色甜品外,還有台式和馬來風味甜品,如奶香芋圓仙草凍、台灣鳳梨乳酪蛋糕、選用台灣甜心番薯做的甜心紫薯慕絲蛋糕、朱古力慕絲蛋糕、菠蘿慕絲蛋糕、黑糖紅豆麻薯、黑糖珍珠砵仔糕、馬六甲椰糖布甸等等。此外,還有地道甜品豆腐花、芝麻糊、即製雞蛋仔和棉花糖。

2019-08-12 1147 浏览
還記得某年聖誕和弟弟來吃自助餐,有個小意外出現,對自己說,我要忘記不快的回憶,還是以後不來這間餐廳吧。然後,有天J先生對我說不如來這裡吃餐飯,主題係我最喜歡的台灣加星馬菜。吃自助餐,最緊要價錢可以接受,而且食品質素絕對不求其,這才是我們這些有年紀的人追求的。 因為,新陳代謝慢 吃不到那麼多,劣食是不可以接受的,以有涯除無涯,結局只有一個。這間位於西營盤的酒店自助餐都算出名,因為價錢相宜,今次的主題有優惠,星期一到星期四一位晚餐連埋折扣優惠只係三百幾。未食嘅情況下真係覺得好抵,不過都要試咗質素算定案。來到先看看必選的部分吧,以這價錢,海鮮無得輸,龍蝦,蝦,翡翠螺,蟹腳等等,以一個絕對唔貴的自助餐價錢,呢間海鮮多而新鮮,絕對是收貨。沙律凍肉的前菜部分是BAU,沒有什麼驚天動地愛戀過,只有生活淡淡似是流水。不過前菜的豬手就好正。台灣代表點少得蚵仔煎,大大隻的蚵仔,煎得又脆又美味,要叫自己不要吃太多,因為好容易飽。台北胡椒蝦夠香,當然沒有長安胡椒蝦咁強烈,不過香港質素來說,算不錯。三杯雞用上九層塔和走地雞,絕對不是求其的水準,特別喜歡其酒香。紅燒牛肉麵絕對是驚喜中的驚喜,湯頭油香濃,我不會太誇

未食嘅情況下真係覺得好抵,不過都要試咗質素算定案。

紅燒牛肉麵絕對是驚喜中的驚喜,湯頭油香濃,我不會太誇張,有點相近林東芳的氣息。

魯肉飯任你添,你想來肉多又得,汁多又得,飯多有得。

燻肉酸菜割包咁地道嘅夜市野都有,你說驚喜幾大。

台灣腸仔有幾款,你喜歡大腸包小腸又得,點玩都得,幾隻味任你選擇。

鹽酥雞同韭菜餃各有千秋,看你是那個派別。

星馬代表有椰漿飯,你可以自己自由加需要的椰漿,各人好味,飯底煙韌美味,同上次係馬來西亞吃過的無乜分別。

星馬菜當然少不了沙爹串燒。

叻沙又點少得,椰香辣味都夠,當然不是好吃得要命那種,但過下口癮已經很開心。

參巴蝦醬蘿蔔糕惹味又夠辣,蘿蔔糕吸盡所有參巴蝦醬的精華,味度強而有力過XO醬好多。

馬來西亞炒粿條用上了地道的方式來炒,好得。

肉骨茶係馬來西亞品種,藥材味較重,如果係星加坡的胡椒味重,會較喜歡一點。

海南雞飯,雞就麻麻但係嗰油飯勁不得了。

中式的菜也有不少,不過中式來說,燉湯最強,飲兩碗不是問題。

當然也有魚生啦。

甜品方面,班蘭味嘅雞蛋仔做得十分好,而且負責人係熟手技工,整嘅過程賞心悅目。

仲有即叫即整嘅棉花糖,小朋友實鐘意。

台式甜品嘅也不少,只不過吃了太多台灣新加坡粉麵飯,再也吃不了台式甜品

豆腐花,芝麻糊同好好味嘅斑蘭芝士撻,都好值得食。

當你求其出街食一餐普通飯都要$300落樓嘅時候,其實呢個自助餐絕對係物超所值,尤其是像我一樣愛台灣同馬來西亞的食物時,你會像我一樣,唔敢坐到尾 因為坐到尾一定會食得太飽。

中西∙環Centre Street Kitchen
西環[港島太平洋酒店] 西營盤干諾道西152號1樓
2019-07-18
2019-08-11 7987 浏览
英式、日式、港式下午茶,相信大家都吃唔少,但澳葡式下午茶,唔知你又試過未呢?早幾日同小鬼去港島太平洋酒店嘅「中西•環」吃晚市自助餐,得知原來餐廳最近推出左以「喜愛澳葡」為主題的全新下午茶自助餐,瀏覽過餐廳網頁,見有我喜愛的豬扒包、馬介休球、葡式蛋撻等供應,所以亦即時訂了座,趁暑假一家人開開心心嘆番個 Afternoon Tea Buffet,享受一下悠閒時光。一如既往,先由海鮮區出發,海鮮一共有三款,包括熟蝦、藍青口同海蜆。蝦隻 size 雖然不大,但非常鮮甜、肉質結實彈牙;而藍青口亦肥嘟嘟脹卜卜,夠曬爆汁,加上幾款海鮮都 refill 得頗快,實在值得一讚!刺身和卷物方面,選擇不多,但整體質素唔錯。最喜歡當然是筆者至愛的三文魚,不但外表色澤亮麗,而且油脂分佈平均,肉質柔軟嫩滑,用來配搭旁邊清爽的綠茶麵一起吃,清新味美。食完刺身就輪到吃熱盤,有澳門黑毛豬扒包、葡式馬介休球、葡式紅豆豬手、珍珠雞、燒賣、意粉、腸仔、瑞士雞翼、菠蘿火腿、四季芝士薄餅、日式八爪魚小丸子、菜心、牛腩、伊麵和港式車仔麵檔等。豬扒包非常好吃,用上硬豬仔包製作,食落香脆又唔𠝹口,而中間夾著的豬扒亦很水準,肉質粉嫩,鬆
刺身卷物方面,選擇不多,但整體質素唔錯。最喜歡當然是筆者至愛的三文魚,不但外表色澤亮麗,而且油脂分佈平均,肉質柔軟嫩滑,用來配搭旁邊清爽的綠茶麵一起吃,清新味美。
食完刺身就輪到吃熱盤,有澳門黑毛豬扒包、葡式馬介休球、葡式紅豆豬手、珍珠雞、燒賣、意粉、腸仔、瑞士雞翼、菠蘿火腿、四季芝士薄餅、日式八爪魚小丸子、菜心、牛腩、伊麵港式車仔麵檔等。豬扒包非常好吃,用上硬豬仔包製作,食落香脆又唔𠝹口,而中間夾著的豬扒亦很水準,肉質粉嫩,鬆化得來更帶有肉汁。馬介休球外皮非常酥脆,內裡鬆軟綿密、鮮味十足。小丸子外形金黃渾圓,吃起來外脆內軟,加上入面嘅章魚鬆化多汁,鹹鮮爽彈,味道一流。
熱湯方面共有兩款,一中一西,包括有芥菜豆腐湯、野菌蘑菇湯。芥菜豆腐湯下火清熱、消滯生津;而蘑菇湯入口亦濃厚滑溜,菌香撲鼻,味道比預期豐富。
又嚟到甜品時間,今次嘅下午茶自助餐雖然唔係以甜品做主題,但其實甜品嘅款式亦不少,當中包括有三款葡式蛋撻 (經典原味、日曬番茄乾口味、葡式香腸口味)、焙茶木糠布甸、馬介休流心芝士撻、芒果忌廉蛋糕、迷你朱古力卷蛋、焗芝士黑糖西米布甸、迷你小蛋糕、雜果彩虹啫喱、自製班戟、豆腐花、芝麻糊、棉花糖、雞蛋仔、Häagen-Dazs 及雀巢雪糕等。

葡式蛋撻是澳門名物,當然唔可以錯過!幾款味道都唔錯,撻皮金黃酥脆,蛋液香滑幼嫩,奶香濃郁。木糠布甸以一層忌廉一層餅碎組成,吃起來香甜滑溜,加上成品加入了焙茶粉製作,入口香氣濃郁,非常誘人。另外馬介休流心芝士撻亦非常值得推介,成品混入了鹹香的馬介休魚肉,配上格外香脆鬆化的牛油撻皮,口感層次極豐富,大家一定要試。

「喜愛澳葡」下午茶自助餐
供應日期: 2019年7月13日至2019年9月30日
供應時間: 晚上3時15分至5時15分
網上預訂下午茶自助餐可享高達 7 折優惠,折後連服務費成人每位只需 $182 起,絕對是親民之選!

2019-08-10
2019-08-10 1040 浏览
時間過得很快,不經不覺暑假就已經過了一大半。本來上星期約了小鬼一起去港島太平洋酒店嘅「中西•環」食 buffet,可惜撞啱打風,唯有順延一周,幸好這天天氣不錯,加上工作很順利,可以準時下班,一家人輕輕鬆鬆吃頓自助餐,實在非常開心。其實這裡的自助餐,經常都會嚟幫襯,因為餐廳每三個月就會轉換一次主題,所以每次到訪都會有一定嘅新鮮感 ,而今期 (即7月2日至9月30日) 的主題就係「大馬滋味台灣風」,顧名思義就係以馬來西亞美食同台灣街頭特色小吃為主。好,馬上開餐。每次食自助餐都會由我最鍾意嘅海鮮冷盤區開始,這晚當然也不例外。這裡的冰鎮海鮮,款式雖然不算超多,只有翡翠螺、波士頓龍蝦、紐西蘭青口、鱈場蟹腳、熟蜆及熟蝦,但款款味道都唔錯,新鮮甜美,絕對是海鮮迷的天堂。海鮮區旁邊放了幾盆沙律同什錦蕎麥麵,當中包括有雞蛋薯蓉沙律、蓮藕木耳撈沙律、蔬菜水果囉喏、梅赤麵、柚子赤麵等。蔬菜水果囉喏味道非常特別,入口清新得來又帶點辛辣,惹味非常。順手也將另一邊的刺身壽司一起介紹,刺身共有五款,當中包括有三文魚、鯛魚、吞拿魚、希靈魚、八爪魚等,連同小鬼喜愛的壽司和卷物,全部源源不絕新鮮呈上。整體刺身及壽司,水準

海鮮區旁邊放了幾盆沙律什錦蕎麥麵,當中包括有雞蛋薯蓉沙律、蓮藕木耳撈沙律、蔬菜水果囉喏、梅赤麵、柚子赤麵等。蔬菜水果囉喏味道非常特別,入口清新得來又帶點辛辣,惹味非常。
順手也將另一邊的刺身壽司一起介紹,刺身共有五款,當中包括有三文魚、鯛魚、吞拿魚、希靈魚、八爪魚等,連同小鬼喜愛的壽司和卷物,全部源源不絕新鮮呈上。整體刺身壽司,水準我都很滿意,最重要的就是新鮮!
熱盤方面,先講下幾款熱爐美食,當中包括有孜然九層塔羊肉手抓餅、台式鹽酥雞、台式蔥肉餡餅、馬來西亞雜錦沙嗲串。鹽酥雞外層裹上了地瓜粉,炸過後表面酥脆香口、肉質鮮嫩,加上九層塔和自製的胡椒鹽,入口香氣撲鼻,令人垂涎三尺!沙嗲串熱辣辣又香噴噴,其中雞肉串更是筆者的至愛,因為雞肉嫩滑鬆軟,熟透而不韌,鎖住了肉汁和油脂,與沙嗲醬同吃簡直一流。
至於其他馬來西亞及台灣美食仲包括有椰漿飯、燻肉酸菜刈包、馬來椰香咖喱牛筋腩、台式蚵仔煎、馬來西亞海南雞飯、馬來西亞炒粿條、參峇醬炒蘿蔔糕、九層塔三杯走地雞、台式滷肉飯、台北胡椒蝦、台灣香腸等。椰漿飯加入了自製新鮮班蘭汁、椰奶、香茅以及南薑一起蒸煮,質感軟柔,粒粒飄香,風味獨特!刈包夾住燻過的五花肉,入口油香四溢;鹹酸菜酸香甜美又減膩,好吃。
熱湯方面共有兩款,包括有白玉苦瓜燉唐排馬來西亞肉骨茶,苦瓜煲出來的湯其實不苦,味道帶甘,無需擔心不好喝。肉骨茶加入了當歸、玉竹、黨參、杞子等香料熬製,非常滋補,加上肉排同豬骨,用料很豐富,入口香濃味美。
至於即煮麵檔就備有兩款麵食,包括娘惹喇沙台灣牛肉麵,由於胃納有限,所以只係點左碗喇沙試下,喇沙以蝦頭、辣椒乾、馬拉盞、乾蔥蓉及椰漿等熬製而成,加上鮮蝦、魚片、豆卜及豆芽,入口飽滿香滑,讓人回味無窮。
又來到大家最期待的甜品時間,甜品款式超豐富,有濃朱古力慕絲蛋糕、紫薯慕絲蛋糕、台灣鳳梨乳酪蛋糕、馬六甲椰糖布甸、奶香芋圓仙草凍、班蘭芝士撻、黑糖玉子麵包布甸、黑糖珍珠砵仔糕、木桶豆腐花、芝麻糊、班蘭雞蛋仔、棉花糖、菠蘿椰漿液態氮雪糕、Häagen-Dazs 雪糕等等。紫薯蛋糕賣相超美,外形似樹幹,加上選用了台灣甜心蕃薯製作,入口軟滑細膩,伴上開心果碎,口感非常豐富。芋圓水準亦不俗,味道非常濃郁,不會被糖水蓋過,加上入口煙韌又不黏牙,與微微苦澀的仙草十分夾配合。
記得要食埋水果先走,可以幫助消化。鮮水果車仔檔有:菠蘿串、哈密瓜串、西瓜串、香梨、山竹、加拿果、龍眼等,另外亦有冰凍的冬瓜水,解渴得嚟又健康,用來消暑一流!

順帶一提:「大馬滋味台灣風」自助晚餐
供應日期: 2019年7月2日至2019年9月30日
供應時間: 晚上6時15分至9時30分
於網上預訂自助晚餐可享 7 折優惠,而 Sino Club 信和薈會員逢星期一至四更可享自助晚餐 65 折優惠,性價比極高。
2019-08-08
1K
香港和澳門只是一河之隔,所以香港人當然對葡國菜及混了本土特色的澳葡菜絕不陌生,最近又多一個假日滋味新「葡」點,因為港島太平洋酒店tea buffet剛換了全新主題 - 主打土生葡菜的「喜愛澳葡」下午茶自助餐。餐廳環境寬敞,座位之間不會排得太擠,另一邊還設有落地玻璃,遼闊的維港海景盡收眼簾,店員勤快收碟執拾,坐得舒服自在。雖然是tea buffet,不過也有冰鎮海鮮供應,有冰鎮藍青口、凍海蝦和海蜆三款可選。即使海鮮款式不多,但全程不停refill,保証夠新鮮。凍海蝦size 雖然不算特別厚肉,不過肉質新鮮爽彈,鎖住原始鮮甜海味。魚生刺身亦有數個款式,肉質夠鮮美,帶出鮮甜的魚味。澳門黑毛豬扒包澳門豬扒包遠近馳名,麵包烘得外脆內軟,黑毛豬扒肉質鬆軟,留有肉汁,發出陣陣油香,先以秘製醃料醃製,然後混合洋蔥煎香,特別入味。葡式馬介休球 馬介休球是葡國的傳統小食,以切碎的馬介休魚肉混合薯蓉、蛋、洋蔥粒、青椒和香芹而製成。外層炸得金黃誘人,內裡薯蓉質感綿密而細緻,舌間不時點綴著鹽漬鱈魚的鹹鮮。葡式紅豆豬手豬手燜得相當軟腍,一咬就已骨肉分離,調味亦不會過重。瑞士雞翼雞翼大隻厚肉,肉質嫩滑,配上甜甜的瑞
「喜愛澳葡」下午茶自助餐

冰鎮海鮮

即使海鮮款式不多,但全程不停refill,保証夠新鮮。

凍海蝦

魚生刺身亦有數個款式,肉質夠鮮美,帶出鮮甜的魚味。
魚生刺身

葡式紅豆豬手
豬手燜得相當軟腍,一咬就已骨肉分離,調味亦不會過重。
葡式紅豆豬手

瑞士雞翼
雞翼大隻厚肉,肉質嫩滑,配上甜甜的瑞士汁,可說是豉油西餐中的經典。

四季芝士薄餅
餅底偏薄,不像美式般厚實,遇上剛剛出爐的更加香脆,表面舖滿厚厚的芝士,芝香濃郁。

蜜糖燒火腿
火腿本身鹹味較重,下了蜜糖浸醃,不但有平衡作用,還賦予蜜味花香。

黑松露菇菌湯
湯身厚稠,喝起來濃濃滑滑的,散發濃郁菇菌味。
黑松露菇菌湯

吃完這麼多肉食之後,也可吃點沙律平衡一下。
沙律

沙律有我最愛的紅菜頭,清甜又爽口。
沙律

雖然已經吃到十成飽,但吃甜品的又是另一個胃
甜品

葡式蛋撻
總共有經典原味、日曬番茄乾口味、葡式香腸三款口味,為經典風味帶來新鮮感,每日新鮮烘焙,令人垂涎三尺。
葡式蛋撻

葡撻外皮層次分明,咬下去鬆脆又香口,油香味濃,表面鋪上焦糖,內裏燉蛋口感軟滑,蛋香濃郁。

馬介休流心芝士撻
一口一個的芝士撻熱烘烘,撻皮堅挺而富牛油香,加入馬介休這種葡式食材更是別具創意。
馬介休流心芝士撻

嚴選優質澳洲忌廉芝士製作香濃軟滑的芝士醬,混入鹹香的馬介休魚肉,芝味滿瀉之餘亦鹹香惹味。

焙茶木糠布甸
木糠布甸是傳統葡萄牙甜品,更是澳門的名物,將脆口餅乾碎混入滑溜的布甸,滲進含蓄焙茶香氣,味道口感更具層次。

芒果忌廉蛋糕
賣相澄黃輕軟,將芒果鋪滿蛋糕面層,中間以幼滑忌廉配襯充滿空氣感的海綿蛋糕,襯托出芒果的清新果香。

焗芝士黑糖西米布甸
布甸焗得表層微焦,內裡入口嫩滑之餘,兼有粒粒西米的煙韌咬口。

葡式香腸雞蛋仔
又是我每次來到都必吃的即叫即製雞蛋仔,粒粒圓潤飽滿,外脆內軟,富有香濃蛋香,今次新主題換上葡式香腸甜中帶鹹的配搭,創新得來卻沒有違和感。
葡式香腸雞蛋仔

除了西式糕點之外,也有中式糖水 - 豆腐花及芝麻糊供應。
豆腐花及芝麻糊

芝麻糊表面泛起光澤,口感濃稠細滑,突出芝麻的香氣。
芝麻糊

於這部自製班戟機按下OK鍵,等1-2分鐘便有熱辣辣班戟新鮮出爐,方便快捷,可以加入不同配料自己D.I.Y一下。
自製班戟

最後吃得再飽也不要忘記還有Häagen-Dazs雪糕任食,完美滿足我的甜品慾。
Häagen-Dazs雪糕
题外话/补充资料: 網上預訂可享高達7折優惠,折後連服務費成人只需每位港幣182元起,品嚐道地的澳葡小吃!
2019-08-03
芝麻糊
Häagen-Dazs雪糕
相信不少香港人去台灣都定必會去夜市品嚐各類當地地道美食小吃 今個暑假 港島太平洋酒店<中西‧環>餐廳推出全新「大馬滋味台灣風」自助晚餐雲集多款地道的馬來西亞佳餚 以及台灣街頭特色小吃 一次比你吃到夠 餐廳環境雅致寬敞 座位間不會太擠迫 空間感足 坐得舒服自在  另一邊可以觀賞到維港景致 盡覽迷人夜景 夜景配美食 絕對一流 呢度全晚不停refill冰鎮海鮮 如波士頓龍蝦、蟹腳、藍青口、翡翠螺、凍蝦同蜆 供應量足 海鮮控可以大飽口福吃個夠 n_cc最愛翡翠螺同凍蝦貪其質量高 爽口彈牙仲可以食到原始海鮮鮮甜味  日式刺身即叫即切 魚生新鮮鮮美 而且肉質油潤細滑 除左海鮮魚生類 仲有不少台式美食小吃 白玉苦瓜燉唐排、九層塔三杯走地雞、原汁原味台式滷肉飯香脆可口香蔥脆餅、多款台式香腸、台灣牛肉麵 燻肉酸菜割包 軟綿綿既饅頭外層 食落不黏咀  夾著燻過五花腩肉 油香四溢不過配合青瓜酸菜可以減輕油膩感 吃起來口感豐富清新台北胡椒蝦胡椒香氣迫人 帶點微辣 食落辛香惹味 蝦肉鮮甜美味香脆台式蚵仔煎 煎得爽身外脆內軟 口感順滑 可因應個人口味加配醬料 不過個人認為不
相信不少香港人去台灣都定必會去夜市品嚐各類當地地道美食小吃

餐廳環境雅致寬敞 座位間不會太擠迫 空間感足 坐得舒服自在

貪其質量高 爽口彈牙仲可以食到原始海鮮鮮甜味

日式刺身即叫即切 魚生新鮮鮮美 而且肉質油潤細滑
除左海鮮魚生類 仲有不少台式美食小吃

白玉苦瓜燉唐排、九層塔三杯走地雞、原汁原味台式滷肉飯
香脆可口香蔥脆餅、多款台式香腸、台灣牛肉麵

軟綿綿既饅頭外層 食落不黏咀

胡椒香氣迫人 帶點微辣 食落辛香惹味 蝦肉鮮甜美味

香脆台式蚵仔煎

煎得爽身外脆內軟 口感順滑 可因應個人口味加配醬料
不過個人認為不用加都好鮮味

台式鹽酥雞

炸得金黃酥脆香口 香氣迫人 但仍保持到內裡肉質鮮嫩 令人愛不釋手

仲有來自馬來西亞既佳餚
沙嗲串燒、馬來椰香咖哩牛筋腩、班蘭椰漿飯

馬來西亞炒粿條

將粿條混入參峇醬、甜豉油、辣椒、薑蓉、蒜蓉仲加入魚片、海蝦炒製
鑊氣十足 炒至焦香口感 味道甜鹹鮮香 風味十足

參峇醬炒蘿蔔糕

以參峇醬、辣椒、蝦膏及其他香料調製而成 煎得外脆內軟 鬆化好食
醬汁惹味 香氣四溢 食落微辣之中帶點甜味

用上肉排連豬骨加入滋補中藥一併熬製 真材實料
藥材味道濃郁不過火 健脾活血仲袪濕散寒

娘惹叻沙

又一款即叫即煮 湯底濃郁 帶有淡淡清甜椰香味以及淡淡微辣口感
加上精選配料如鮮蝦、魚片、豆卜、芫茜及豆芽 飽滿香滑 令人回味無窮

甜品亦貼合主題地換上不少全新特色甜品
好讓客人可以細味地道風味特式

有黑糖珍珠砵仔糕、馬六甲椰糖布甸 、黑糖紅豆麻糬
班蘭芝士撻

作為芝士控定必捧場 撻皮酥化富有濃郁牛油香
半流心既芝士斑蘭漿味道不會過甜 食落有清淡斑蘭香氣 多吃兩個都不會膩

甜心紫薯慕絲蛋糕

選用台灣甜心蕃薯 蒸煮後磨成蓉然後加入慕絲 味道清淡不會太甜
伴上開心果碎 食落口感更為豐富

台灣鳳梨乳酪蛋糕

餅底用忌廉芝士製成 頂層鋪上炒製過的鳳梨 甜甜酸酸既果香融合於蛋糕之中
味道層次豐富

用料豐富 芋圓口感Q彈爽口 配合清爽消暑既涼粉 入口透心涼

意想不到仲有個菠蘿造型既蛋糕 幾可亂真呢
菠蘿海綿蛋糕 質感鬆軟 入口啖啖清新菠蘿果香

估唔到自助餐都有雞蛋仔 仲要水準之高
粒粒飽滿圓潤 外脆內軟 有著濃厚蛋香仲加添幾分斑蘭香氣

呢度每晚大概八時左右仲有自家製菠蘿椰漿液態氮雪糕

相比傳統雪糕口感更細致幼滑 質感尤如牛油般 食落有著清淡菠蘿椰子香

不知道是否即製即食 感覺不論味道或是口感都更勝傳統雪糕

炎炎夏日是水果盛產既季節 呢度都有著多款不同當令水果
有山竹、蜜瓜、哈蜜瓜、西瓜、龍眼、菠蘿 清甜消暑 任君選擇

場內仲有清熱解渴既寶島冬瓜茶 味道討好 不自覺地飲了兩大杯呢
雖然食過場內限定自家製雪糕 不過最後都不忘吃一個Häagen-Dazs雪糕

呢度既Häagen-Dazs雪糕是任食 單是口味都已經有3款 絕對是要捧著肚子離開了吧
2019-08-01 662 浏览
無懼今年第一個八號風球,早係大半個月前已經約好左老公一家食Buffet!6點3已經入場開始食啦!環境:一眼睇晒啦,就係咁大,當晚都覺得幾凍,好彩問侍應拎左張毛氈仔。食物:首先有海鮮凍盤啦,有凍蝦,青口,龍蝦,蟹鉗,長腳蟹,蜆仔,螺。因為呢到價錢都幾平,所以都唔會有生蠔果啲嫁啦。有沙律吧,冷麵另外都有幾款刺身同壽司,我淨係食左三文魚咋,都幾肥美同甜。熱食啦!主題係大馬同台灣,所以唔少得一定有串燒啦,肉骨茶,喇沙之類,台灣就有紅燒牛肉麵同肉澡飯,我個人覺得牛肉麵同肉澡飯好好食呀反而馬拉野就失色啲仲有每次食Buffet都必飲兩三碗既燉湯,估佢唔到竟然今日係苦瓜燉排骨,目測一碗都有4~5大舊苦瓜,老爺飲到狂嗌好苦但係我都飲左兩碗最後食左個斑蘭雞蛋仔,食到我停唔到口甜品吧,我冇試,老公就話幾好唔錯我地一行5人埋單$17××,除番開每人3百幾,放題價錢,所以預番食物都唔會好多選擇,但我地都覺得ok既。

有沙律吧,冷麵

另外都有幾款刺身壽司,我淨係食左三文魚咋,都幾肥美同甜。

反而馬拉野就失色啲

但係我都飲左兩碗

最後食左個斑蘭雞蛋仔,食到我停唔到口

甜品吧,我冇試,老公就話幾好唔錯

• 班蘭雞蛋仔
1K
平時去旅行最愛逛夜市,尋覓各種道地又多元的美食小吃,今個暑假,港島太平洋酒店中西‧環餐廳推出全新「大馬滋味台灣風」自助晚餐,雲集多款地道的馬來西亞佳餚,以及台灣街頭特色小吃。餐廳環境寬敞,座位之間不會排得太擠,另一邊還設有落地玻璃,坐擁維港景致,入夜後迷人夜景盡入眼簾,店員勤快收碟執拾,坐得舒服自在。這裡的自助晚餐供應源源不絕的冰鎮海鮮,如波士頓龍蝦、蟹腳、藍青口、翡翠螺、凍蝦和蜆。全晚無限refill,供應量足,海鮮控必能大飽口福,我自己尤其推介蟹腳,來貨夠新鮮,爽彈蟹肉雪白細膩,鎖住原始鮮甜海味。日式刺身即叫即切,魚生非常鮮美,肉質油潤而軟滑,帶出鮮甜的魚味。台灣街頭特色小吃燻肉酸菜割包包身軟綿不黏口,蒸氣騰騰,中間夾著一塊燻過的厚切五花肉,配上酸菜去掉油膩感。台北胡椒蝦椒香撲鼻而來,將胡椒的香和辣逼入蝦肉中,辛香微辣的口感,更能襯托出蝦肉的鮮甜滋味。還可以找到多款夜市常見的台式小食,例如台式鹽酥雞、香蔥脆餅、台式蚵仔煎。九層塔三杯走地雞醃得入味不死鹹,令人聞香而動,台式滷肉飯質地軟嫩,醬汁香濃,相當好下飯。台式香腸一併咬下肉汁在口內流轉,盡顯夜市風味。白玉苦瓜燉唐排湯色清澈見底,
大馬滋味台灣風

波士頓龍蝦、蟹腳

魚生刺身

台灣街頭特色小吃

台北胡椒蝦

台式鹽酥雞、香蔥脆餅、台式蚵仔煎

九層塔三杯走地雞/ 台式滷肉飯

台式香腸
一併咬下肉汁在口內流轉,盡顯夜市風味。
台式香腸

白玉苦瓜燉唐排
湯色清澈見底,喝得出沒加味精,味道反而是苦中帶甘,夏日炎炎喝碗苦瓜燉湯,能消暑滌熱、清心明目。
白玉苦瓜燉唐排

台灣牛肉麵
湯汁融合了牛肉香濃肉汁,麵條質地扎實,輕易地掛滿湯汁,吸收了牛肉湯的濃郁精華,

馬來西亞佳餚
沙嗲串燒
有牛,豬、雞、獅子狗等多款選擇,燒得表面微焦,內裏多汁,點些沙嗲醬更加惹味開胃。

馬來西亞炒粿條
將粿條混入魚片、海蝦、魚參峇醬、甜豉油、辣椒、薑蓉、蒜蓉炒製,火侯掌握得夠精準,炒出焦香鑊氣。

參峇醬炒蘿蔔糕
加入參峇醬,以辣椒、蝦膏及其他香料調製而成,辣中帶甜,香味四溢,外面微脆,內層軟糯,不會吃到滿口都是一團粉。
參峇醬炒蘿蔔糕

馬來椰香咖哩牛筋腩辣度不高,別有一番南洋風味,班蘭椰漿飯加入自製新鮮斑蘭汁、椰奶、香茅以及南薑一起蒸煮,椰香味濃又帶甜。
馬來椰香咖哩牛筋/ 班蘭椰漿飯

馬來西亞肉骨茶
真材實料加入不少滋補中藥熬製而成,以油炸鬼蘸湯來食,藥材味濃但不會過於苦澀,祛濕補氣。

娘惹叻沙
即叫即煮,濃稠湯底滲出陣陣椰香和微微辣勁,惹味無窮。
娘惹叻沙

就連甜品部亦極之貼題,換上不少特色甜品,例如黑糖珍珠砵仔糕、班蘭芝士撻、馬六甲椰糖布甸等,個人尤其喜歡班蘭芝士撻,撻皮堅挺而富牛油香,半流心的芝士餡漿隱約滲出班蘭香氣。
甜品

甜心紫薯慕絲蛋糕
顏色粉嫩,選用台灣甜心蕃薯,蒸煮後磨成蓉然後加入慕絲當中,紫薯味清淡,不會過甜。
甜心紫薯慕絲蛋糕

起初還以為這個菠蘿是擺設模型,原來真的是蛋糕 XD 以幼滑忌廉配襯充滿空氣感的海綿蛋糕,襯托出菠蘿的清新果香。
菠蘿蛋糕

黑糖紅豆麻糬
黑糖麻糬外皮軟糯而帶煙韌QQ的口感,裡面包裹著甘甜飽滿的紅豆餡料。
黑糖紅豆麻糬

台灣鳳梨乳酪蛋糕
餅底用忌廉芝士製成,而頂層鋪上清甜的鳳梨,滿載酸甜清新果香。

奶香芋圓仙草凍
芋圓口感Q彈而不黏牙,配料豐富,增添奶香,入口沁爽透心涼。

班蘭雞蛋仔
又是我每次來到都必吃的即叫即製雞蛋仔,粒粒圓潤飽滿,外脆內軟,今次新主題換上班蘭味,富有香濃蛋香之餘,還多添幾分班蘭清幽香氣。
班蘭雞蛋仔

等到大約八點突然之間煙霧瀰漫,彷如步入人間仙境般,原來是正在製作菠蘿椰漿液態氮雪糕。
菠蘿椰漿液態氮雪糕

液態氮雪糕比傳統雪糕有更幼滑的質感,沒有冰粒,菠蘿椰漿味充滿熱帶風情。
菠蘿椰漿液態氮雪糕

夏天是屬於繽紛多彩的水果季節,今次特別多款式,有山竹、蜜瓜、西瓜、龍眼、梨子、青蘋果等,滿載夏日氣息。
水果

還有解暑清熱的冬瓜茶,就是樸實無華的寶島古早味。
冬瓜茶

最後吃得再飽也不要忘記還有Häagen-Dazs雪糕任食。
Häagen-Dazs雪糕
题外话/补充资料: 網上預訂可享高達7折優惠,折後連服務費成人也只是每位$350元起。
2019-07-19
波士頓龍蝦、蟹腳