招聘中
最高可达 $17,800
月薪
最高可达 $17,800
月薪
這家店不知在尖沙咀區的Isquare開了多久, 但與公司的距離始終頗遠, 幾次想來這裡吃吃麵都是提不起勁. 正好今天同事提議來這裡. 門外的招牌有2款秋之特選. 但較想吃的和風蜆肉已沽清. 烏冬的選擇很多, 冷烏冬, 湯烏冬, 拌烏冬, 咖喱烏冬, 第一次來有點眼花撩亂, 每款也想吃. 星期一至四光顧, 炸物只需$20便有兩件, 各式各樣的炸物放在架上, 有射燈照著保溫. 牌上射著若非繁忙時間沒有想要的天婦羅, 可以向店員要新炸的天婦羅. $20兩件, 第二件便只需要$5左右. 什菜天婦羅裡頭包著不少蔬菜, 雖然已經有點冷了, 但因為裡頭都是爽脆的蔬菜, 吃起來還是脆脆的. 炸鱈魚排則份量十足, 麵衣相當厚, 魚吃起來沒有腥味, 魚肉軟滑. 第一次點, 本來想點咖喱烏冬, 想了一下, 還是要了較清淡的腐皮湯烏冬. 份量則要了大. 首先讚讚烏冬的質感彈牙, 配料則是簡單的蔥花, 海菜, 腐皮. 腐皮的口感略具煙韌但調味不足. 湯底的味道較清淡平庸. 埋單的價格是頗合理的, 若不計天婦羅只是$44, 憑單14天再光顧更再減$5, 實在是我等打工仔的福音!下次會嚐嚐伴烏冬. 翻食指數: 80
門外的招牌有2款秋之特選. 但較想吃的和風蜆肉已沽清.
什菜天婦羅, 炸鱈魚排
腐皮烏冬 (大)

下次會嚐嚐伴烏冬.

翻食指數: 80分.

由公司走去要差不多15分鐘, 但食物的價格實在便宜抵食, 味道上稍作妥協亦屬合理.

(此指數平衡店舖交通, 味道, 環境, 價格... 等等, 個人作出的評價.)
2016-12-15
什菜天婦羅, 炸鱈魚排
  • 什菜天婦羅
2016-12-20 592 浏览
第一次同女朋友黎食。哇啲服務態度差到呢估吾到食個lunch 都可以受人氣。叻👍🏻我只不過係問下有無蝦餅(因為我見到無晒。所以問下)點知個呀姐勁惡死又大聲話收銀個到問埋痴線。又吾係好好食。又要受人氣。好啦到食物啲天婦羅又涷又吾好食。仲要一早炸定係到仲差過kfc啲雞!啲烏冬個質感都算可以。之但係食個個醬油烏冬真係咸到哪。食一啖要飲一啖野飲食吾夠半碗。支野飲已經飲晒吾係貪新鮮想試下。都吾會入黎如果大家想受人氣。又想食由朝早炸起到夜晚嘅涷天婦羅。可以試下咖各位
第一次同女朋友黎食。哇啲服務態度差到呢
估吾到食個lunch 都可以受人氣。叻👍🏻
痴線。又吾係好好食。又要受人氣。好啦到食物
啲天婦羅又涷又吾好食。仲要一早炸定係到
仲差過kfc啲雞!

啲烏冬個質感都算可以。之但係食個個醬油烏冬
真係咸到哪。食一啖要飲一啖野飲
食吾夠半碗。支野飲已經飲晒
吾係貪新鮮想試下。都吾會入黎
2016-12-13 648 浏览
話說早排同女朋友去尖沙咀行街突然好想食烏冬🙈之後就上or搵下附近有冇「丸亀製麵」😂因爲真心算平,份量又算多👍🏼簡直係食冷烏冬既首選😎!講開又講,唔搵真係唔知原來iSquare入面有一間😮😮😮係咪我太孤陋寡聞呢😂咁啱佢地有新產品!鍾意中伏(?)同試新野嘅我當然就叫左黎試吓啦🙈麻辣雞絲冷烏冬-HKD46$我想講,依個呢個組合係好食既😬不過我既覺得唔似食緊「丸亀製麵」,似去左「譚仔」🙈🙈因爲佢個醬汁真係幾麻辣!其次,其實佢哋啲材料全部都好「無關係」,生紅蘿蔔絲、青瓜絲、蕃茄粒、油豆腐皮🤔仲要再加多麻辣雞絲,跟住再攞埋佢😗個結果竟然係幾好食🙃個感覺真係好神奇😆我覺得鍾意食譚仔嘅朋友應該會鍾意😂😂😂😂

麻辣雞絲冷烏冬-HKD46$
2016-12-03
2016-12-06 632 浏览
久不久夜收工落到尖沙咀,無乜選擇,就會去丸龜食碗烏冬,30至40蚊有交易,仲任加蔥同薑蓉。唔夠飽仲可以加個飯團,都只係10蚊雞。最愛腐皮烏冬!烏冬麵質好煙un!朋友的溫泉蛋烏冬!不過食完好口渴,可能味精重。但呢個價錢係尖沙咀,確係抵!

最愛腐皮烏冬!烏冬麵質好煙un!
朋友的溫泉蛋烏冬!
不過食完好口渴,可能味精重。但呢個價錢係尖沙咀,確係抵!
2016-11-28 618 浏览
烏冬麵質係幾好嘅,不過其他食物好似天婦羅真係好麻麻,又唔脆,又唔熱。個湯係有點兒咸嘅,不過用嚟送麵可以接受。最頂唔順係個阿姐,好似全部食客得罪佢咁。又唔係話要佢好好笑容,唔想食個麵都俾人鬧啫。

個湯係有點兒咸嘅,不過用嚟送麵可以接受。

2016-11-28 470 浏览
一個人的晚餐。在一個寧靜的星期五晚~餐廳門口沒有長長的人龍,把心一橫,好好醜醜,食個烏冬冬暖下個胃最實際選好左個秋日限定湯底配好個餸面(燒豚肉),再去選天婦羅、炸乜炸物,見個烏冬齋齋地,應該唔夠飽既,就叫多個唐揚炸鱈魚(好炸,令到個魚無晒魚味)、魚餅(凍晒既?),另加兩塊腐皮(過甜過滯)幸好個烏冬夠熱辣辣,如果唔係,我覺得比$87 食個烏冬麵好唔抵全程自助式,選食材拎食具比錢搵位執野,都係好自律既;但係座上客有一堆好嘈既學生,食完唔走,當正係麥記咁大呼小叫。。。拿拿林食完,走人好D
一個人的晚餐。在一個寧靜的星期五晚~

燒豚肉

2016-11-25
  • 熱烏冬
2016-11-21 482 浏览
買左飛未夠鐘就想搵啲野食唔想食太飽所以揀左依間日本烏冬本人極鍾意食冷烏冬加上冷烏冬份量可以揀大細岩晒果日既情況都幾得意 首先會揀左面先然後再去自己夾配料再之後先埋單但厭冷烏冬汁唔太夠味
買左飛未夠鐘就想搵啲野食
然後再去自己夾配料
再之後先埋單
但厭冷烏冬汁唔太夠味
2016-11-14 574 浏览
丸亀製麵真的令我又愛又恨,喜歡食烏冬一定會愛上他們的烏冬,因為麵質彈牙口感極佳而且選擇多樣,配料多樣飯團炸物各式其式,全部自助方式十分方便。溫泉蛋烏冬 - 溫泉蛋煮得出色和烏冬配合一起食,每一口都充滿蛋汁加上大量的香蔥,簡單的配合已令人十分回味腐皮烏冬 - 真的很失望腐皮和魚片的質量很差,魚片入口冇彈性,腐皮細塊了很多完全冇豆味,只有烏冬冇變南瓜天婦羅 - 南瓜香甜炸得香脆唔會食到滿口油鱈魚排 - 其實真的不能用排來形容簿到和紙一樣鰻魚飯團 - 飯團質素差十分鬆散,團飯不像日本米,鰻魚全冇質感軟腍腍很難食
溫泉蛋鳥冬(中)
腐皮烏冬(中)
鰻魚飯團

南瓜天婦羅 - 南瓜香甜炸得香脆唔會食到滿口油
鱈魚排 - 其實真的不能用排來形容簿到和紙一樣

2016-10-24 894 浏览
行街日,無食午餐,來個平平地烏冬頂頂肚,其實已經有年幾無食過呢間野,因為唔係太鐘意佢要自己拎餐。我叫左個腐皮烏冬(中),朋友就食冷烏冬(大),仲有天婦羅蕃薯加多一件飯團。個腐皮烏冬唔錯,腐皮甜甜地幾好味都3塊咁多,仲有兩塊鳴門卷,冷鳥冬就無乜特別,天婦羅都幾好食,但由於係放出黎自己夾的,總覺得衛生唔太好的感覺,7蚊一件話平唔平,話貴唔貴。飯團就真心唔得,飯散,紫菜淋,不過十蚊雞,是但啦。

腐皮烏冬
2016-10-23
腐皮烏冬
2016-10-12 751 浏览
睇戲之前食個飯先, 呢到isquare都諗唔到食咩好, 見到呢間食烏冬既真衝左入去喇, 係出面點完餐比錢, 之後自助形式自己攞埋位食麻辣牛肉烏冬牛肉份量比我想像多, 辣辣地幾惹味烏冬煙韌彈牙, CP值高呀!!
睇戲之前食個飯先, 呢到isquare都諗唔到食咩好,
見到呢間食烏冬既真衝左入去喇,
係出面點完餐比錢, 之後自助形式自己攞埋位食

麻辣牛肉烏冬

牛肉份量比我想像多, 辣辣地幾惹味

烏冬煙韌彈牙, CP值高呀!!
2016-08-23 1275 浏览
呢間性價比極高的烏冬店係我嘅最愛,友人order左中size温泉蛋明太子拌烏冬、南瓜天婦羅、炸雞、腐皮壽司,我就order牛肉牛蒡烏冬、炸蝦tempura、炸魚蛋棒。溫烏冬彈牙爽滑,拌明太子蛋漿好好味。牛肉烏冬湯太濃味,令到烏冬太咸。炸物質素反而keep到,樣樣都好食!
2016-08-22 657 浏览
今日放工想係尖咀快食,就諗到食烏冬,一諗就諗起佢入到佢見到有新野喎,個樣幾吸引,就試下啦~雪蟹烏冬---一拎到黎,嘩,真係有成個蟹蓋係度喎~今日星期一有優惠20蚊兩件炸物,要左個胡麻雞柳同魚餅,因為原價比較貴揀佢地就抵D啦~炸物其實樣樣都幾乎食過大部分都OK所以今次唔點講啦,今次主要講下個烏冬...除左蟹蓋,其實仲有數粒切開左既墨魚丸,墨魚丸唔錯,都幾彈牙~個湯似D羹,可能因為杰杰地同有好多蛋花~食到七七八八就開始試蟹蓋,一反開原來有唔少蟹棒,食落應該係真蟹捧,底下仲有一大舊用好多蟹肉碎堆砌出黎既野,口感同味道似平時西餐廳食到果D蟹餅咁,唔知除左蟹仲有D咩係入面呢~?不過就算撈左其他野,咁大碗都只係五十幾蚊,仲可以去邊度搵~?對蟹有興趣既朋友可以一試~
今日放工想係尖咀快食,就諗到食烏冬,一諗就諗起佢
入到佢見到有新野喎,個樣幾吸引,就試下啦~
對蟹有興趣既朋友可以一試~
2016-08-15
2016-07-28 647 浏览
又黎食丸亀製麵,好似每個月都會專程過黎食一次。今次照舊蕃茄牛烏冬,再加一個新的蟹烏冬。蕃茄牛烏冬味道比較濃郁,對於某D人可能太鹹,但我食慣左就覺得好滋味。成碗超多蕃茄,少少偏酸,但夏天食好開胃。蟹烏冬有彈牙的蟹餅,仲有原隻蟹蓋放住蟹肉,用料非常豐富,蟹味又夠濃香,入口偏清淡,下次可以獨食一碗!

2016-07-17 2871 浏览
七一長假,兔小妹比平日上班還要忙碌。今晚,愛好音樂的朋友邀約兔小妹到尖沙咀文化中心欣賞鋼琴協奏音樂會。文化中心一帶不好覓食,便先到附近的iSquare吃點簡單的。在iSqaure游走一輪,仍沒有主意。朋友胃口不太好,提議吃點濕潤清淡的麵食,剛巧經過主打烏冬的丸亀製麵,便進去一試 。丸亀製麵,光看名字,已經知道是一間來自日本的連鎖店。步進麵店,門口旁是熱力十足的麵檔,可以清楚看到師傅即席製作烏冬。裡面裝潢簡單,擺放的全是小木枱和小木凳,感覺像回到日本的街邊私人小麵店般,既熟悉又親切。這所烏冬店是全自助式的。客人先在麵檔點選不同口味的烏冬,再選喜歡追加的配料,自行夾起擺放在金屬架上的炸物放到自己的餐盤中,捧到收銀處結算後,最後才捧回位子用餐。記得用餐後,亦要自行將餐盤捧回收集處。這種既可節省樓面人手,又可建立客人的自律性和責任感的自助形式,的確很符合日本的做事風格。友人的胃口不大,決定只點一款烏冬,再追加幾款配料,開心分享。兔小妹點了碗豬軟骨高湯烏冬(大) ($49)。豬軟骨炆得入味,甜甜的又帶點醋香,口感十分嫩滑軟稔; 乳白色的高湯,質感稠而不膩,豬骨味香濃; 烏冬爽滑彈牙,煙韌有咬勁,

兔小妹點了碗豬軟骨高湯烏冬(大) ($49)。
豬軟骨高湯烏冬
豬軟骨炆得入味,甜甜的又帶點醋香,口感十分嫩滑軟稔; 乳白色的高湯,質感稠而不膩,豬骨味香濃; 烏冬爽滑彈牙,煙韌有咬勁,風味地道十足,烏冬水準高,果然名不虛傳。

友人追加的三款炸物,味道也很讚。
大大塊的蕃薯天婦羅 ($7),炸得乾脆不油,味道香甜; 吉列鱈魚 ($15) 是原條鱈魚沾上麵包屑,再放進油鑊炸至金黃,外層香脆,內裡魚肉嫩滑鮮味,外脆內軟,非常juicy; 炸魚蛋條 ($13) 的魚肉,其實是魷魚所做,味道鮮甜,海鮮味香濃,口感彈牙富咬勁,滋味非常。
炸魚蛋條 (左), 蕃薯天婦羅 (中), 炸鱈魚排 (右)
兔小妹獨愛炸菜餅和茶碗蒸,也各追加了一份。炸雜菜天婦羅 ($13)相當巨型,厚厚的菜餅用料豐富,內有洋蔥絲﹑青椒絲﹑南瓜絲等等,清甜脆口;
雜菜天婦羅
茶碗蒸雞蛋蒸得剛好,口感嫩滑,蛋香味濃郁。加入新鮮菇菌,味道更鮮。
茶碗蒸
最後以抹茶大福 ($6) 作飯後甜品,翠綠色的大福皮搓得薄細,口感煙韌軟綿,咬開全是入口即溶的抹茶忌廉,茶香味甘,口感細緻輕盈,的確是意想不到的美味。
抹茶大福
2016-07-15
豬軟骨高湯烏冬
雜菜天婦羅
抹茶大福
2016-06-27 3007 浏览
與太座在尖沙嘴逛街,晚餐轉轉口味,吃烏冬!久聞此店,但無緣一試,今晚終有機會。在門外排隊約有十人,也樂於跟隊,還可看到店內即製烏冬的過程。排隊時,抬頭仰望食物counter上面的餐牌,與太座想定要吃甚麼,以便落單。點了咖喱牛肉烏冬和豬軟骨烏冬,又取了擺放著的炸物,選了雜菜天婦羅和炸鱈魚排。付款後便自行找位坐,亦可先行取調味料。豬軟骨烏冬,有一件豬軟骨,小棵西蘭花及半隻鹵水蛋,豬軟骨入味又夠軟腍,最喜歡中間的軟骨輕咬即開,很爽,烏冬很滑,湯底不過不失。咖喱牛肉烏冬,有洋蔥,薯仔,紅蘿蔔,咖喱汁和牛肉,咖喱汁算稠,辣味屬中度,配烏冬也很夾。炸鱈魚排,外層上了麵包糠,雖然擺放了一段時間,咬落仍脆,魚的肉質很不錯,不腥,物有所值。雜菜天婦羅,顏色淺黃,沒有炸過火,所用的蔬菜都是洋蔥,紅蘿蔔,青瓜,番薯之類,炸得香脆,收費相宜,價廉物美。
與太座在尖沙嘴逛街,晚餐轉轉口味,吃烏冬!
付款後便自行找位坐,亦可先行取調味料。