2023-07-29 635 浏览
自從去日本食咗好好的食嘅吉列豬扒,返到香港一直想搵一間最好食嘅吉列豬扒🥹聽講Tonkichi 係香港吉列豬扒嘅天花板,試過後果然名副其實,冇令我失望🥹🥹。銅鑼灣世貿中心店由1995年開業由今,環境舒適,座位寬敞,餐廳以炸物為主,但一啲油煙味都無,服務都係一流🥹。我地叫左個上級吉列豬扒、豬柳、北海道帶子定食(二人前 $538),另外加點一個吉列大蝦深海大蝦(🍤$75) 吉列豬扒炸列金黃色,外脆內嫩🐷Tonkichi採用九州農場嘅上級豚肉,豚肉肉質鬆化富有彈性,肉味非常香濃,脂肪比較均勻,入口有陣油脂香,好juicy🤤吉列豬柳相對少油脂,肉質較豬扒軟腍柔軟🤤其中一知重點係餐廳提供芝麻供客人磨,再淋上豬扒汁,香氣逼人吉列北海道帶子雖然外皮炸得黃金鬆脆,但北海道帶子純淨甘甜嘅味道未被遮蓋,肉質極為新鮮嫩滑,大蝦則新鮮彈牙爽口,肉味極濃🥹店員提醒我地海鮮再趁熱食😛而餐廳亦提供他他醬、芥辣醬、海鹽,客人可以因應自己口味調味☺️椰菜切成細絲,好易入口,味道清甜爽脆,配上秘製紫菜芝麻汁/柚子汁,個人經常鍾意紫菜芝麻汁,好特別,酸酸甜甜帶有香濃紫菜香同麻油香, 入口好清新,完全口和咗炸物嘅油膩感🤤後來得

其中一知重點係餐廳提供芝麻供客人磨,再淋上豬扒汁,香氣逼人

椰菜切成細絲,好易入口,味道清甜爽脆,配上秘製紫菜芝麻汁/柚子汁,個人經常鍾意紫菜芝麻汁,好特別,酸酸甜甜帶有香濃紫菜香同麻油香, 入口好清新,完全口和咗炸物嘅油膩感🤤後來得知原來椰絲可以續盤

套餐配有白飯同麵豉湯,餐廳嘅白飯都係好出色😂晶瑩通透,煙煙韌韌,米味香濃🍚麵豉湯有蜆、豆腐、海帶等配料,好鮮甜🥣飯後會送上西瓜🍉同一杯玄米茶,十分解膩,完美的飲食體驗☺️
喜歡吃吉列豬扒的朋友,相信對於🐽 Tonkichiとん吉 並不陌生。這間香港唯一一家高級日式吉列豬扒專門店,在1995銅鑼灣開業,多年歷史,深得港人歡迎(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)。 我也有吃過好多次,每次質素都令人好滿意\^O^/。服務又好,食物又好,所以到訪多次啦~午市套餐相對抵食,價錢由$179+,更可以仼添白飯和沙律菜🥗 「 滑蛋豬柳飯配吉列廣島蠔🦪$179 」 滑蛋豬柳的賣相好吸引,蛋甜滑香,濕潤可口,配飯一流呀🥳。廣島蠔好大隻,好鮮美。 「 吉列深海大蝦配吉列廣島蠔及豬柳🍤$179」 吉列大蝦同樣高質,外酥內彈牙🤗。豬柳肉質結實,有豬香哦,略為結實了一點點~白飯圓潤又甘甜,配豬扒醬一流呀。

「 滑蛋豬柳飯配吉列廣島蠔🦪$179 」

「 吉列深海大蝦配吉列廣島蠔及豬柳🍤$179」

2023-07-24
2023-07-22 310 浏览
上級吉列豬扒豬柳生蠔定食🍱($518/二人前)今日我試咗吉列豬扒豬柳生蠔定食,真係超級驚喜!呢個定食集合咗好多款美味嘅菜式,每樣都令我嘅味蕾都好滿足。吉列豬扒🐷外皮香脆金黃,入面肉汁豐富,嫩嫩多汁,真係忍唔住一直食!再嚟係豬柳🐷濃郁嘅香味真係咁誘人,豬柳比較厚身,每一口都滲透咗肉嘅香氣。再加上啲醬汁,真係令味蕾跳舞!最令人驚喜嘅係生蠔🦪超級酥脆,又有蠔汁。同其他菜式嘅味道形成咗一個好唔同嘅對比,增加咗整餐嘅層次感。白飯🍚採用日本珍珠米零捨煙靭,配搭埋漬物,超好下飯,仲可以任添椰菜絲沙律🥗好清甜,仲可以加西柚汁同紫菜汁, 消油膩首選👍🏻西瓜🍉估唔到贈送甜品係西瓜,健康又消暑,仲好甜
上級吉列豬扒豬柳生蠔定食🍱($518/二人前)

白飯🍚
採用日本珍珠米零捨煙靭,配搭埋漬物,超好下飯,仲可以任添

椰菜絲沙律🥗
好清甜,仲可以加西柚汁同紫菜汁, 消油膩首選👍🏻

西瓜🍉
估唔到贈送甜品係西瓜,健康又消暑,仲好甜

2023-07-05 314 浏览
平時諗唔到食咩就會食呢間吉列豬扒店😍炸粉夠薄,而且鬆脆,食完唔會好大負擔👍🏼而且定食可無限加生菜同珍珠米飯,一定食到夠飽😆吉列深海大蝦豬扒定食 $348: 吉列豬扒邊位有少少肥肉,油香咁重啲,肉質唔乾但未去到多汁~ 吉列深海大蝦夠巨型🍤 蝦肉爽彈 配他他醬汁好好味😆吉列廣島生蠔豬柳定食 $318: 吉列豬柳油脂較少而且平均 肉質結實,沾上吉列豬排醬汁及芝麻磨粒,香口又豐富😋 吉列廣島生蠔一咬爆汁🦪 蠔味濃而唔腥👍🏼
平時諗唔到食咩就會食呢間吉列豬扒店😍

吉列深海大蝦豬扒定食 $348

吉列廣島生蠔豬柳定食 $318
2023-07-01 190 浏览
召喚吉列豬扒控🐖呢間係香港紮根多年已經多次回訪世貿翻新後搬左上13樓呢間旗艦店環境舒適 坐位亦好寬敞質素依然有保證👍🏻🌟吉列上級豬扒定食金黃色既吉列豬扒外脆肉嫩咬落軟腍而且充滿肉汁 十分香口而店家亦提供放著大量芝麻既擂缽磨碎後散發出濃濃既芝麻香再跟隨個人喜好加入特製既吉列豬扒醬蘸埋醬汁食又係另一番風味 😋旁邊仲有椰菜絲 可加入柚子汁一齊食減少膩感💯🌟滑蛋豬柳飯配吉列深海大蝦定食香噴噴既日本米飯配上嫩滑蛋同鬆化既炸豬柳同爽彈既吉列大蝦🍤 呢個配搭都好不錯
召喚吉列豬扒控🐖

香噴噴既日本米飯
配上嫩滑蛋同鬆化既炸豬柳
同爽彈既吉列大蝦🍤 呢個配搭都好不錯

2023-06-30 172 浏览
心血來潮想食日本菜,友人話帶我去食一間炸豬扒食店,那食店位於銅鑼灣世貿中心。一入門口已經充滿日式氣氛,喜愛淺啡白色佈置,那裡裝修成一間間小房子,靜靜地傾乍密計一流👍🏻一坐低友人已經超快叫咗個二人套餐👏🏻 先送上一杯綠茶🍵枱面上有三款醬汁,我最喜愛柚子汁👍🏻 終於主菜到啦!嘩~大大件金黃色嘅炸豬扒,勁大塊!唔好心急住先,食D椰菜絲打底,原來D椰菜絲係任食👍🏻 無講比大家知我其實好怕食炸豬扒,有時候漿皮太硬,經常刮到D牙肉流血,今次食完全無這個問題👏🏻接著咬一口豬扒,果然皮薄脆肉厚內軟,粉紅色剛剛好,仲好juice添!正👍🏻配埋日本珍珠米白飯絕配😋最後有幾粒西瓜仔食😂這餐非常滿足😃服務員待客很有禮貌不會趕客,滿足的味道❤️
  • 鹿兒島特等厚切豚肉定食
  • 鹿兒島厚切豚肉定食
2023-06-27 1776 浏览
昨天朋友帶我去銅鑼灣世貿中心的「Tonkichiとん吉」吃了超級好味的吉列豬扒飯。在我心目中簡直是吉列豬扒的天花板。超級好味! Tonkichi走得是高級日本餐廳路線,無論裝潢還是侍應的服務都一流的!一入去嘅感覺令人十分舒服,座位寬敞,現場所見很多朋友也會相約在這裏聚會餐。 我和朋友只有兩個人,所以就叫了一份吉列豬二人套餐,二人套餐有一份吉列豬扒和一份吉列豬柳,只需要 $488。最特別的地方是,餐廳會先每人上一碗炒翻了的白芝麻,先自己磨碎白芝麻,再加上桌上三款特製醬汁,自由配成秘製芝麻醬, 特別推介海苔醬,加了燒汁後吃起來有點章魚燒醬汁的味道😆♥️。 金黃色的吉列豬扒外脆肉嫩,香而不膩,豬扒絕不乾柴,咬落爽口彈牙,豬味濃郁,帶有淡淡油脂香。而豬柳吃起來非常軟淋,口感柔軟,肉汁豐盛。整體而言兩款都非常不錯,吉列外衣脆感十足,與食材黏著度理想不會皮肉分離。而豬扒與豬柳味道相近,但因豬柳出品更厚身,口感更軟嫩,稍稍佔優🫣。炸物雖邪惡但很美味😈。 另外隨餐附上的椰菜絲是可以無限添加的,當你吃到差不多見底的時候,待應姐姐會主動詢問是否需要加添椰菜,非常貼心。椰菜絲十分爽脆,非常解油膩,食落清爽舒服

另外隨餐附上的椰菜絲是可以無限添加的,當你吃到差不多見底的時候,待應姐姐會主動詢問是否需要加添椰菜,非常貼心。椰菜絲十分爽脆,非常解油膩,食落清爽舒服,我們都加添了兩次。一如其他和食店,餐廳的白飯以日本產米製作,相對肥短黏身,粒粒分明,柔軟有彈性,非常可口。和椰菜絲一樣,可在席間無限量添加。而定食還包括漬物、麵豉湯和小果。

這裡無論餐品還是服務確實理想。雖然人均消費須二三百元起,但我仍覺得物有所值,有機會會再來。♥️♥️

• 吉列豬柳
日式吉列豬扒🐷係香港一定諗起老字號丼吉今日黎左銅鑼灣分店😃裝修高貴時尚設有卡位座😌私密度高而且寬敞舒適岩哂三五知己一聚😉🍱吉列深海大蝦豬扒定食🍱吉列深海大蝦、吉列豬扒外層炸到非常酥脆😚深海大蝦有3大隻😆非常爽彈吉列豬扒有少少脂肪😊軟嫩多汁再蘸之前磨碎左嘅芝麻豬扒汁🍯入口更惹味可口定食仲包左漬物、麵豉湯、水果🤗仲有無限追加嘅白飯🍚椰菜絲🥗最後仲食左甜品、玄米茶解解膩!非常滿足喔!😋丼吉日式吉列豬排專門店 📍銅鑼灣告士打道280號世界貿易中心13樓1302號舖

日式吉列豬扒🐷係香港一定諗起老字號丼吉

今日黎左銅鑼灣分店😃裝修高貴時尚
設有卡位座😌私密度高而且寬敞舒適
岩哂三五知己一聚😉

🍱吉列深海大蝦豬扒定食🍱
吉列深海大蝦、吉列豬扒外層炸到非常酥脆😚
深海大蝦有3大隻😆非常爽彈
吉列豬扒有少少脂肪😊軟嫩多汁

再蘸之前磨碎左嘅芝麻豬扒汁🍯入口更惹味可口
定食仲包左漬物、麵豉湯、水果🤗
仲有無限追加嘅白飯🍚椰菜絲🥗

最後仲食左甜品、玄米茶解解膩!非常滿足喔!😋

丼吉日式吉列豬排專門店
📍銅鑼灣告士打道280號世界貿易中心13樓1302號舖
在香港想吃日式吉列豬扒,第一時間就會想起丼吉🐖算是老字號,而且分店也多。這一次來到銅鑼灣世貿中心分店,地方很寬敞,入口進去就看到LED屏播著海洋的畫面,挺時尚。我們點了一份二人前,有上級吉列豬扒+豬柳和深海大蝦🦐幾樣都炸得挺酥脆,也沒有很大油膩感。吉列豬扒肥瘦均勻,口感軟嫩。豬柳雖是瘦肉部份,但吃起來不乾,是帶肉汁而且送花那種,我比較喜歡👍🏻而大蝦真的很大一隻,咬下去挺有滿足感,肉質爽彈。套餐還包含了漬物/白飯/湯和椰菜絲,可免費無限添增。結帳時,還會送上每位客人一份水果和玄米茶。整體也挺接近正宗日本風味🇯🇵人均港幣兩百多,值得來一吃。

套餐還包含了漬物/白飯/湯和椰菜絲,可免費無限添增。
結帳時,還會送上每位客人一份水果和玄米茶。

整體也挺接近正宗日本風味🇯🇵人均港幣兩百多,值得來一吃。
2023-06-20 141 浏览
Tonkichi 記得好耐之前曾經食過 今次又試下水準有冇好保持到 Lunch set吉列豬扒定食香脆可口嘅厚豬扒伴隨少許脂肪 入口軟腍 我自己好鐘意佢哋嘅椰菜絲 切得好幼細 加埋豬扒一齊食更加清爽 加埋醬汁食別有一番風味滑蛋豬柳飯伴吉列廣島蠔定食豬柳肉質脂肪較少 口感相對較紮實 而蠔做到外脆內軟嘅感覺 珍珠米配上滑蛋亦都好好味 食完店員隨即送上西瓜同玄米茶 整體食物質素依然高企 環境乾淨衛生 而且店員態度好好 仲會主動問你需唔需要refill椰菜或者飯 非常推介

Lunch set
吉列豬扒定食

加埋醬汁食別有一番風味

滑蛋豬柳飯伴吉列廣島蠔定食

食完店員隨即送上西瓜同玄米茶

2023-06-17 157 浏览
兒時母親大人閒時都會帶我去銅鑼灣世貿食吉列豬扒,當時長期排隊情況仲記憶猶新.長大後間唔中都會去再品嚐.而自從世貿裝修後就搬上13樓,環境新潮得嚟更雅致,更有私隱度,非常舒適.能夠䇄立廿幾年,當然食物質素跟以前一樣,水準依舊咁好✨午市套餐優惠抵食而且同樣無限添加椰菜及白飯. 選擇亦多元化,刺身,壽司款式都有.每次來店店員都依舊如日本文化般做到優質好服務,詳細介紹如何使用各種醬汁及不時添加新鮮爽脆椰菜及軟熟珍珠米🔸吉列上級豬扒定食($186)吉列豬扒外皮酥脆,內裏肉質嫩滑Juicy🤤少許肥肉帶來油香,油脂分佈平均而帶有口感.再配上沾著柚子汁或海苔汁嘅椰菜更開胃🔸吉列深海大蝦,廣島生蠔,豬扒定食($199)非常豐富嘅配搭,每樣都非常酥脆亦各有各精彩!!深海大蝦非常巨型,蝦肉有一定厚度,爽甜彈牙!(好想加碼🤭食多隻),廣島蠔帶有海水味道,食得出新鮮有質素.豬扒亦同樣幼嫩,啖啖肉✨最後更貼心地送上新鮮紅卜卜嘅多汁西瓜粒及玄米茶🍵清清口腔結束完美一餐✨非常適合同朋友慢慢享受慢慢暢談~~

🔸吉列上級豬扒定食($186)

🔸吉列深海大蝦,廣島生蠔,豬扒定食($199)

2023-06-11 234 浏览
其實bookmark左丼吉日式吉列豬扒專門店好耐,但點都諗唔起佢😅 所以同T先生要試吓佢,早一日前book 定位😇我地早到左15分鐘左右,職員都安排我地即時入座,仲要有得坐卡位雅座,坐得幾舒服😁餐牌上有各種吉列系列,豬、牛、海鮮、雞,亦有海鮮刺身和壽司,種類繁多,令我地唔知揀邊樣好🤔我地搵經理介紹下,男經理建議我地食鹿兒島特等厚切豚肉定食,皆因鹿兒島盛產豬,而且豬既肉會好似牛肉咁,軟腍得來帶有油香,會有點溶在口既感覺😲😲 於是我地都聽從建議,都食一客;當然仲有叫其他食物啦。在等候過程中,職員已經預備了兩碗芝麻比我地,我地要略略磨碎,再加上特製豬扒醬汁一齊食。📍鹿兒島特等厚切豚肉定食 $348 + 升級秘製日式豬肉湯$39經過即炸即上過一份新鮮厚切豚肉,粉漿適中,炸出來好鬆脆,一咬上口,係果種有盪口,有豬油香味,入口有點點溶化既感覺😋 配上熱辣辣既白飯和秘製豬扒汁,很惹味令人扒多幾口飯。所以,食物夠熱已經令到成件事已經不一樣了。而秘製豬肉湯,充滿濃厚豬肉肉汁既味道,口感豐富,而且湯亦夠熱,飲上去感覺好舒服。內裡有豆腐、外菇、鮮淮山/芋頭,再有幾舊豬肉⋯飲晒成碗係非常飽肚架。跟餐有椰菜絲,

我地早到左15分鐘左右,職員都安排我地即時入座,仲要有得坐卡位雅座,坐得幾舒服😁餐牌上有各種吉列系列,豬、牛、海鮮、雞,亦有海鮮刺身壽司,種類繁多,令我地唔知揀邊樣好🤔

鹿兒島厚切豚肉定食

跟餐有椰菜絲,配上西柚沙律汁/醋,又或者日式紫菜汁,可提升層次,而且又幾開胃,椰菜絲仲可以refill呢⋯食食下都飽肚架。

📍雜綿刺身沙律 $138
比想像中大碟,內裡有三文魚、八爪魚、油甘魚、三文魚籽和菜⋯刺身幾大件和新鮮,沙律菜用上柚子汁調味,幾清新和開胃,我地都幾滿意。
雜綿刺身沙律

📍極上刺身組合1人前 (直送) $328
分別有海膽、拖羅、油甘魚、深海池魚和牡丹蝦⋯拖羅肥美,入口即溶;海膽亦都幾creamy, 忘記左配一口白飯😅😅;而油甘魚亦都非常新鮮⋯
極上刺身組合一人前

📍飯後生果 + 玄米茶
食晒主菜,飯後客人都有生果,係已切粒既西瓜,再配上有一壺好熱又濃味既玄米茶,結束這頓豐富既日式料理。

📍Remark/ 小插曲:
由落單到上菜,其實大概10分鐘左右;當果塊厚切豚肉上菜時,T先生已經懷疑係咪即炸即上⋯當咬上口後,第一時間覺得:唔夠熱,冇豬油既味道,並非想像中炸完果種既盪口果種,已經大失所望。T先生對食物係有要求,而佢都搵返男經理比返我地對食物既回應/感覺。相信即炸即上菜 vs 炸好後等上菜,出來既口感已經完全不一樣,而男經理亦非常爽快幫我地換,而且態度誠懇,和我地有交流,真的要加分👍🏻

事後食評:
吉列厚切豚肉,未去驚為天人,大多是合格、ok;反而刺身沙律真係幾唔錯。最值得讚既係職員既服務,首推男經理,令我地之後會回頭的。😉

味道 3.5/5.0

2023-06-09
雜綿刺身沙律
極上刺身組合一人前
  • 鹿兒島特等厚切豚肉定食
好耐無食過炸豬扒,有點掛住豬扒隻甜醬,難得媽媽又肯陪我食飯,世貿有間百年豬扒日本老店,未去到日本旅行梗係又要去食左先開頭以為响一樓,原來係13樓,食既環境都幾好,窗戶够開揚,而且私隱度也高牛餐set性價比高也不一定只有豬扒炸物每份餐也有沙律,味噌湯,店員講解食前有玄米茶開胃,椰菜是任吃的炸豬扒set所有炸物不是炸到乾爭爭,而且恰到好處,再加上豬肉炸得够鬆化,蝦仍然彈牙,而且蠔還保留肉汁鮮味刺身十分新鮮,而且有油甘魚,三文魚,八爪魚,池魚和甜蝦,全部鮮嫩味噌湯是有蜆最後一杯烘焙茶,一杯西瓜消濟❤️

牛餐set性價比高也不一定只有豬扒炸物

炸豬扒set

味噌湯是有蜆

最後一杯烘焙茶,一杯西瓜消濟❤️
  • 吉列大蝦
  • 麵豉湯
  • 椰菜絲
  • 吉列蠔
  • 吉列大蝦豬扒定食
  • 西瓜
2023-05-31 123 浏览
久違嘅日式炸豬扒,呢晚去咗世貿中心十三樓嘅丼吉食炸豬扒。呢間嘅吉列炸物一向都出名,見餐牌入面嘅選擇好多,包括豬扒、蠔、大蝦、帶子等等。除咗炸物之外,亦有刺身、小食及丼飯選擇。餐廳裝修好modern,走和風路線,枱與枱之間嘅距離好闊落。兩個人點咗一個二人套餐($518),入面包括吉列豬扒,豬柳同埋生蠔。跟餐亦有椰菜同埋飯、湯,份量相當多。炸物全部都整得外脆內軟,入口味道好好。豬扒同豬柳肉質好鮮嫩,配埋磨碎嘅芝麻同豬扒醬,味道好正。特別要讚吓個蠔炸得好好味,入口非常juicy。椰菜十分新鮮,入口清甜,點埋紫菜汁食,更加開胃。食完炸物,餐廳好細心咁換上玄米茶,更有西瓜作為甜品作結,中和左炸物嘅肥膩感。餐廳食物質素好高,環境裝修得靚仔,啱晒朋友飯局傾偈。

餐廳食物質素好高,環境裝修得靚仔,啱晒朋友飯局傾偈。
每次去日本,都要食返餐吉列豬排丼先滿足🥰不過最近發現原來唔使去日本,近近地香港都食到呢種味道😚講緊就嚟老字號「Tonkichiとん吉」,自九十年代開業至今,一直嚴選優質食材,打造一間高級日式吉列豬扒專門店🇯🇵.今次去佢地銅鑼灣分店,一入門口已經有幾塊LED牆,營造櫻花飄落畫面🌸用餐區燈光昏暗,部份位置更有梳化卡座,座位寬敞坐得闊落😌.🍴鹿兒島特等厚切豚肉定食💰$348套餐包含白飯(任添)、椰菜絲(任添)、漬物、湯品、生果.🐖吉列豚肉嚴選鹿兒島豚肉🇯🇵金黃香脆麵包糠炸皮,入口勁鬆化😋內裡肉質鮮嫩軟腍,肉香十足😚當然唔少得日本醬汁,餐廳會提供一個放滿芝麻嘅缽,將芝麻磨碎後再倒入豬扒醬汁💕酸甜味道除咗可以為豬扒減低油膩感外,更滲透芝麻香,提升味道層次🆙.🥬椰菜絲始終吉列豬扒比較肥膩,配埋椰菜絲中和就啱啱好😎呢度嘅椰菜絲全部來自日本,寧舍爽口鮮甜😙加埋柚子汁食,勁開胃😆唔夠食仲可以添加🤪.🍚白飯日本白米🇯🇵粒粒分明,軟硬適中,帶點口感😌又係可以任添🤓.🥣湯品本身跟麵豉湯,額外加$39升級做日式豬肉湯😌內裏有菇、紅白蘿蔔、豬肉片、淮山等材料,非常足料👍🏻湯汁鮮甜,更有濃郁麵豉香😚.🍉生果食完定食

🍴鹿兒島特等厚切豚肉定食
💰$348
套餐包含白飯(任添)、椰菜絲(任添)、漬物、湯品、生果
🐖吉列豚肉

🥬椰菜絲
🍚白飯
日本白米🇯🇵粒粒分明,軟硬適中,帶點口感😌又係可以任添🤓
🥣湯品

🍉生果
食完定食後會呈上西瓜粒及玄米茶,完美結束🥰