2023-07-29
自從去日本食咗好好的食嘅吉列豬扒,返到香港一直想搵一間最好食嘅吉列豬扒🥹聽講Tonkichi 係香港吉列豬扒嘅天花板,試過後果然名副其實,冇令我失望🥹🥹。銅鑼灣世貿中心店由1995年開業由今,環境舒適,座位寬敞,餐廳以炸物為主,但一啲油煙味都無,服務都係一流🥹。我地叫左個上級吉列豬扒、豬柳、北海道帶子定食(二人前 $538),另外加點一個吉列大蝦深海大蝦(🍤$75) 吉列豬扒炸列金黃色,外脆內嫩🐷Tonkichi採用九州農場嘅上級豚肉,豚肉肉質鬆化富有彈性,肉味非常香濃,脂肪比較均勻,入口有陣油脂香,好juicy🤤吉列豬柳相對少油脂,肉質較豬扒軟腍柔軟🤤其中一知重點係餐廳提供芝麻供客人磨,再淋上豬扒汁,香氣逼人吉列北海道帶子雖然外皮炸得黃金鬆脆,但北海道帶子純淨甘甜嘅味道未被遮蓋,肉質極為新鮮嫩滑,大蝦則新鮮彈牙爽口,肉味極濃🥹店員提醒我地海鮮再趁熱食😛而餐廳亦提供他他醬、芥辣醬、海鹽,客人可以因應自己口味調味☺️椰菜切成細絲,好易入口,味道清甜爽脆,配上秘製紫菜芝麻汁/柚子汁,個人經常鍾意紫菜芝麻汁,好特別,酸酸甜甜帶有香濃紫菜香同麻油香, 入口好清新,完全口和咗炸物嘅油膩感🤤後來得
其中一知重點係餐廳提供芝麻供客人磨,再淋上豬扒汁,香氣逼人
椰菜切成細絲,好易入口,味道清甜爽脆,配上秘製紫菜芝麻汁/柚子汁,個人經常鍾意紫菜芝麻汁,好特別,酸酸甜甜帶有香濃紫菜香同麻油香, 入口好清新,完全口和咗炸物嘅油膩感🤤後來得知原來椰絲可以續盤
套餐配有白飯同麵豉湯,餐廳嘅白飯都係好出色😂晶瑩通透,煙煙韌韌,米味香濃🍚麵豉湯有蜆、豆腐、海帶等配料,好鮮甜🥣飯後會送上西瓜🍉同一杯玄米茶,十分解膩,完美的飲食體驗☺️