2019-07-31 613 浏览
兩年前喺日本食過好出名好好食嘅吉列豬扒,返到香港梗係念念不忘啦。呢日朋友就帶咗我嚟呢間Tonkichi Tonkatsu Seafood食吉列豬扒!行入鋪頭係一條長走廊,右側有幾張卡位,有簾遮住,私隱度都唔錯👍入到去仲有好大空間~時間都幾夜,所以無新客嚕,侍應就招呼我哋坐卡位。一坐低就擺低熱茶。要叫侍應可以撳呢個制,相當方便。首先點咗兩個前菜:日式蒸蛋($48)蛋味濃,質地滑。足料,有蟹柳、菇等等。吉列薯蓉($38)炸粉好薄,而且好鬆化,薯蓉好大嘅一舊!薯蓉唔會太實,亦唔易散開👍介紹下啲醬汁先~左右既分別係紫菜汁同西柚汁,可以點椰菜絲食。椰菜絲好爽口,感覺健康,而且蘸上醬汁一齊食更加開胃☺️ 中間嘅就係豬扒汁~跟住侍應就為我哋送上兩碗芝麻,同我哋喺日本食炸豬扒嘅過程好似,連磨芝麻個碗都一樣架!可以用個木中磨碎啲芝麻,一磨就會聞到陣陣芝麻香味,仲好好玩添!😝可以將豬扒汁倒入碎芝麻度,食豬扒嘅時候可以愛嚟點,增添香味!叫咗兩個定食,餐廳幫我哋放咗一齊。各款套餐都會跟白飯、麵豉湯、漬物、生果,而且白飯同椰菜絲係可以免費添加!除咗啱啱整好嗰個芝麻豬扒汁外,仲有海鹽、芥末同沙律醬可以點。各有風味,

入到去仲有好大空間~

時間都幾夜,所以無新客嚕,侍應就招呼我哋坐卡位。
一坐低就擺低熱茶。
要叫侍應可以撳呢個制,相當方便。

首先點咗兩個前菜:
日式蒸蛋
日式蒸蛋($48)
蛋味濃,質地滑。足料,有蟹柳、菇等等。
吉列薯蓉
吉列薯蓉($38)
炸粉好薄,而且好鬆化,薯蓉好大嘅一舊!
薯蓉唔會太實,亦唔易散開👍

介紹下啲醬汁先~

磨芝麻

鹿兒島特等厚切豚肉定食;吉列帶子豬柳定食
叫咗兩個定食,餐廳幫我哋放咗一齊。
各有風味,任君選擇😉

鹿兒島特等厚切豚肉
鹿兒島特等厚切豚肉定食(180g)($318)
嚟到呢到就係一心想食吉列豬,既然呢個「鹿兒島特等厚切豚肉定食」係限量供應、侍應又極力推薦,就試下佢啦!
根據menu所講,鹿兒島豚係世上頂級豚肉之一。每豚嘅里肌肉,只足夠做出四份厚切,所以先至係每日限量供應。
鹿兒島特等厚切豚肉
的確係十分厚切!尤其是係炸粉唔厚,更加突顯到豚肉有好多!
外表色澤金黃,肥瘦分明,油脂分佈平均;肉汁豐富,一啲都唔油膩🤤

吉列帶子豬柳定食($328)

另外仲叫咗呢個帶子豬柳定食。
吉列帶子
帶子好大隻,厚肉,夠鮮甜🤤
吉列豬柳
豬柳都係整得十分出色,唔鞋口,而且肉汁豐富。
比起厚切豚肉,豬柳嘅肉質更加嫩滑同軟熟😍

生果
最後仲有跟餐嘅西瓜生果,超甜,為呢餐畫上完美嘅句號😊

不得不提嘅係侍應姐姐服務好好,好周到!🥰

Menu:

日式蒸蛋
吉列薯蓉
吉列豬柳
生果
2019-07-28 85 浏览
這間吉列專門店都比算較高級的,坊間口碑不俗,食物的價格不算平宜。我們留意了一陣子,但都未有去嘗試。這兩個月工作很辛苦,總算完成了一個大 project,我邊趁此機會獎勵自己,找了一個happy Friday 去光顧這餐廳 。很幸運的,我們到訪的餐廳當天有品酒活動,餐廳邀請了日本酒廠的師傅前來為大家介紹幾種日本清酒,相中的清酒是免費的啊。如果想喝更多就要自己加錢買。我不是酒鬼,喝完 3 杯都夠了,沒有付錢買。這個品酒活動,我向職員查詢過,是不定期舉行的,如大家有興趣可以留意餐廳網絡上的宣傳。食物方面,我們叫了一個鹿兒島特等豚肉定食,一個吉列豬扒拼凡立貝定食。我一直以為吉列豬扒是吉系列當中的極品,原來吉列帆立貝也超級好食!帆立貝很大粒,而且吃下去味道鮮甜,相信餐廳入了一些品質好的海鮮來煮。鮮甜配上吉列脆口的麵包糠,美味非常。我們每人只吃了一粒凡立貝,真的很想再吃多幾顆!豬扒的質素十分不錯。豬扒厚身,有質感,不會過厚,配上脆口的吉列麵包糠和醬汁,令人回味無窮。白飯和生菜是任添的。白飯是珍珠飯,口感頗佳。生菜的醬汁也有兩款,有柚子醬和比較特別的紫菜醬,兩款也好吃。每個餐還包含免費西瓜🍉 貼心的

每個餐還包含免費西瓜🍉 貼心的

甜品要了一盒芝麻雪糕。這個芝麻雪糕真材實料,很重芝麻味,能吃到芝麻的質感和雪糕的香甜

總括來說,如果價錢能便宜一點,我會常常來吃啦。
  • 吉列帆立貝
2019-07-25 46 浏览
今日去左世貿的一間日本菜餐廳,銅鑼灣站行轉眼就到,幾就腳方便,店內的佈置行高雅深調的日本氛圍,燈光溫和很有格調,卡位有日本坐墊,居酒屋卡位間隔,私隱度高,總體環境不錯,地方坐落舒服,聊天聚會是不錯的地方~ ..*吉列神戶牛定食 及 吉列豬柳定食吉列牛肉質非常嫩滑,入口時油脂完全溶化在口,卻又不會蓋過其牛味,脂香肉味並重~麵包糠外皮也炸得酥脆,既不油膩又不甩皮,炸功不錯~吉列豬柳薄薄一層炸粉,外層炸至金黃酥脆的包糠香脆可口,內裡保留肉嫩新鮮肉味濃郁,份量幾足料,賣相也吸引~.前菜伴碟有一些酸瓜類、麵豉湯、白飯、生菜絲 ,擺盤別緻簡潔,生菜絲和米飯及熱茶可以要求再增添~飯後還有水果西瓜呢~同埋可以自己落手磨芝麻,磨完芝麻空氣都瀰漫住芝麻的香氣~.*梅子膠原蛋白果凍 及 綠茶雪糕伴和果子梅子醋香甜可口,非常開胃,梅子在口中刺激著味蕾~膠原蛋白果凍補充我們每日續漸流失的膠原蛋白,綠茶雪糕香甜滑軟,有着豐厚的綠茶味,和果子好軟身,外皮Q彈,內裡creamy~
店內的佈置行高雅深調的日本氛圍,燈光溫和很有格調,
卡位有日本坐墊,居酒屋卡位間隔,私隱度高,
總體環境不錯,地方坐落舒服,聊天聚會是不錯的地方~ .
*吉列神戶牛定食 及 吉列豬柳定食
生菜絲和米飯及熱茶可以要求再增添~飯後還有水果西瓜呢~
同埋可以自己落手磨芝麻,磨完芝麻空氣都瀰漫住芝麻的香氣~
*梅子膠原蛋白果凍 及 綠茶雪糕伴和果子
梅子醋香甜可口,非常開胃,梅子在口中刺激著味蕾~
膠原蛋白果凍補充我們每日續漸流失的膠原蛋白,
綠茶雪糕香甜滑軟,有着豐厚的綠茶味,
和果子好軟身,外皮Q彈,內裡creamy~
  • 吉列神尸牛
  • 西瓜
  • 吉列豬柳
  • 磨芝麻
  • 芝麻
  • 椰菜絲
2019-07-20 71 浏览
今晚和大頭仔經過銅鑼灣想著食過返尋味...銅鑼灣的景觀比沙田多呢!至小大枱是可看到海景呢!點了餐後就開始磨芝麻啦!日式蒸蛋 $48太肚餓的關係,先點了個蒸蛋。蒸蛋上桌時,我先著店員不要急於打開碗蓋,因為它的香味在開蓋後便會揮發,不把香氣吸進鼻子就是浪費。熱呼呼的蒸蛋內有香菇、雞肉、銀杏等...很足料!一碗絕對不夠,但當作前菜就很好,為之後的豬排開胃口。鹿兒島厚切豚肉定食(180g) $318這個是真的令我驚艷!厚厚的豬扒卻十分軟稔,肉味突出,完全不是廉價扒房的出品能夠相比。配上芝麻豬扒醬,每咬一口都是驚喜,這豬排真好吃。吉列皮與豬扒肉相連,不會一夾便散,顯得廚師還是對出品有花心機。菜是任添的!配炸肉是絕配呢!滑蛋吉列豬扒定食 $218吃這菜式最重要的是速度,時間一長,吉列皮便會軟下來。所以它一送來,我便不分就裡把豬扒送入口中,滑蛋汁味道香濃,不用再額外沾其他醬汁。雖然這塊豬扒的肉質不及鹿兒島的,但還是令我滿足。麵豉湯很足料!好喝!最後還有清甜的西瓜片和菓子伴綠茶雪榚 $38很飽,到了甜品的時侯,我的肚皮已經再放不下任何東西。不過嘗了這一口雪糕,不肥膩,一放入口便滑進喉嚨,甜甜的可以中和
今晚和大頭仔經過銅鑼灣想著食過返尋味...

銅鑼灣的景觀比沙田多呢!至小大枱是可看到海景呢!
點了餐後就開始磨芝麻啦!

日式蒸蛋 $48

太肚餓的關係,先點了個蒸蛋。

蒸蛋上桌時,我先著店員不要急於打開碗蓋,

因為它的香味在開蓋後便會揮發,不把香氣吸進鼻子就是浪費。

熱呼呼的蒸蛋內有香菇、雞肉、銀杏等...

鹿兒島厚切豚肉定食(180g) $318

這個是真的令我驚艷!

配上芝麻豬扒醬,每咬一口都是驚喜,這豬排真好吃。

菜是任添的!配炸肉是絕配呢!

滑蛋吉列豬扒定食 $218

吃這菜式最重要的是速度,時間一長,吉列皮便會軟下來。

所以它一送來,我便不分就裡把豬扒送入口中,

滑蛋汁味道香濃,不用再額外沾其他醬汁。

雖然這塊豬扒的肉質不及鹿兒島的,但還是令我滿足。

麵豉湯很足料!好喝!

最後還有清甜的西瓜片

和菓子伴綠茶雪榚 $38

很飽,到了甜品的時侯,我的肚皮已經再放不下任何東西。

不過嘗了這一口雪糕,不肥膩,一放入口便滑進喉嚨,

甜甜的可以中和剛才的咸味道。

不要考慮了,叫一客吧。
2019-07-17 62 浏览
今晚銅鑼灣六四晚會,人多的時候,想了一陣子應該吃哪一間店最後和外子選了這一間...Highlight of the restaurant:1. Vegetables & Rice - can be refilled~2. Membership - meal set coupon & cash coupons & discounts!!!3. Food - wonderful fried food!最重要的是....membership card 可以借給他人用!!!!
今晚銅鑼灣六四晚會,人多的時候,想了一陣子應該吃哪一間店

最後和外子選了這一間...

Highlight of the restaurant:

2019-06-04
2019-07-08 675 浏览
日式美食眾多,吉列豬扒是其中一個,香港有多間過江龍專門店,而丼吉始終是我最鍾意一家。今晚又來重溫招牌-鹿兒島厚切豚肉定食。其實煎豬扒非常考功夫,煎得唔熟怕會食到肚痛,煎得太熟又會鞋,丼吉呢款鹿兒島厚切對廚師來說非常富挑戰性,亦正是盛名的原因。鹿兒島厚切豚肉定食 (180克)$318日本食品的優點就是細緻,擺盤整齊好看,想要的配料全部齊備,見到金黃焦香的吉列豬扒顏色,已經有信心。鹿兒島豚肉最大的特色就是夠肥,與食叉燒一樣,肥叉燒方才是最好食,厚切口感自然更好。成功做到外脆內軟,炸漿份量恰到好處,味道非常好。值得一題配備的沙律酸汁,特色美味,千萬不要忘記。無限添加椰菜及白飯,與吉列豬扒同吃,每一口都非常豐富。另一款揀咗自選拼:吉列大蝦 $88吉列生蠔 $60帶子 $75咖哩汁$38全部海鮮都是大碼貨,尤其是珍寶帶子,極之厚肉。日本咖喱汁同樣一流,真係可以食多兩碗飯。大飽口福,非常滿足。店舖唔細,又有私人空間坐得舒舒服服,靠窗坐有遠景,所以總括而論,始終都是你最好!

鹿兒島厚切豚肉定食 (180克)$318

鹿兒島厚切豚肉定食

成功做到外脆內軟,炸漿份量恰到好處,味道非常好。

值得一題配備的沙律酸汁,特色美味,千萬不要忘記。

無限添加椰菜及白飯,與吉列豬扒同吃,每一口都非常豐富。

另一款揀咗自選拼

吉列大蝦 $88

吉列生蠔 $60

帶子 $75

咖哩汁$38
全部海鮮都是大碼貨,尤其是珍寶帶子,極之厚肉。

日本咖喱汁同樣一流,真係可以食多兩碗飯。

大飽口福,非常滿足。

2019-06-27
2019-07-07 152 浏览
香港想吃出色的”吉列”,丼吉絕對名列前矛。餐廳經常爆滿,等位是閒事,不過仍無阻一眾粉絲的支持,難怪在競爭激烈的飲食業多年仍屹立不倒。最近也到訪評價甚高的銅鑼灣店。餐廳一貫高私隱度,卡位有帳幕,舒適環境已經高級。餐牌上雖然有其他小食刺身,但眼中已離不開”吉列”。白芝麻放到擂缽上然後自行調製,用擂棍磨出自己喜好的味道,再加入醬汁,芝麻香撲鼻。吉列神户牛肉定食 $398吉列大蝦豬扒定食 $328店員放下定食的同時,亦表示飯和椰菜是可以無限追加,是非常貼心的安排,保證客人吃得飽。吉列神户牛貴精不貴多,雖然只有四件,但粒粒都真材實料,每粒都是足料的神户牛,大大粒,口感香腍,豐富肉汁。配上招牌吉列的外層,酥脆的聲音,口感一流。金黃色的大蝦非常吸引,急不及待要把它放進口中。恰到好處的炸粉,爽口彈牙的蝦肉,都是絕配。吉列豚肉香脆鬆化,肉汁得以鎖住,配上香濃的芝麻醬汁,惹味非常。飯後還有清甜的西瓜,細心的安排。在這高級的配置和高質的食物下,絕對是一種享受。丼吉絕非浪得虛名。
香港想吃出色的”吉列”,丼吉絕對名列前矛。

最近也到訪評價甚高的銅鑼灣店。
餐廳一貫高私隱度,卡位有帳幕,舒適環境已經高級。
餐牌上雖然有其他小食刺身,但眼中已離不開”吉列”。
吉列神户牛肉定食 $398
吉列大蝦豬扒定食 $328

吉列神户牛肉定食
配上招牌吉列的外層,酥脆的聲音,口感一流。
吉列大蝦豬扒定食

飯後還有清甜的西瓜,細心的安排。
在這高級的配置和高質的食物下,絕對是一種享受。

丼吉絕非浪得虛名。
2019-06-27
2019-07-01 576 浏览
丼吉對我來說並不陌生,全因從前如果朋友興祝生日食飯都會到來到此地,全因無論環境、食物及服務都是有品質保證之選。餐廳位於銅鑼灣世貿廣場四樓,地理位置相當方便而且相當舒適。入內私穩度其多,大多以卡位為主。入內的格局相當舒適,而且店員相當殷勤的服務遞上熱毛巾,猶如置身小日本一樣。餐牌上有刺身、吉列為主,吉列的種類有豬扒、大蝦、生蠔、帶子、蟹肉薯蓉等,大多都會有定食為主。久違沒有到來,的確餐牌都會有少許的改動,增加了吉列神戶牛系列。未曾到過日本的神戶,倒不如在此嘗一口吧。吉列神戶牛肉定食(60g) $398神戶牛以吉列系列,牛肉只有60g大約四件左右。定食包括任添加白飯及蔬菜類都可以無限添加,這一點對於大吃的人士福音。不過對於我來說真的剛好。小吃多滋味的關係,吉列神戶牛牛肉以5成熟肉味濃郁而且有嚼勁,令人一試難忘。每一次來到丼吉都喜歡此店的吉列蟹肉薯蓉 $42,可能覺得比較昂貴,不過其蟹肉相當飽滿而且配合薯蓉相當滋味。鹿兒島特等豚肉定食 $288丼吉的招牌抵食之選莫過於鹿兒島特等豚肉定食,如果曾經到訪過鹿兒島便會知道當地豚肉出有名氣。吃豚肉之前有一個小碗子,內含白芝麻並伴勻混入醬汁。旁邊會有紫
丼吉對我來說並不陌生,全因從前如果朋友興祝生日食飯都會到來到此地,全因無論環境、食物及服務都是有品質保證之選餐廳位於銅鑼灣世貿廣場四樓,地理位置相當方便而且相當舒適。
吉列神戶牛肉定食(60g) $398
鹿兒島特等豚肉定食 $288
鹿兒島特等豚肉定食
邊會有紫菜汁醬或柚子醬混合蔬菜,非常美味。估不到連麵豉湯都相當足料值得一讚,甜品最後連西瓜都是起沙可見所有食材都是高質。
麵豉湯
西瓜
题外话/补充资料: 整體來說,所有食物、品質、服務都是高質之選,難怪那麼多年都能夠受到一班食客的歡迎,而我就是其他一個之一。
2019-06-25
麵豉湯
  • 吉列神戶牛肉定食
2019-06-29 287 浏览
繼上次到到訪尖沙咀的丼吉後,卡米拉頗喜歡它的吉列炸物。銅鑼灣店的臨海及避風塘景色,比尖沙咀店的九龍公園景色更美。座位方面和尖沙咀店差不多。和尖沙咀店一樣以卡座為主。食物價錢整體比尖沙咀店貴。今次店員沒有特別介紹餐牌,不過其實沒有必要吧!首先例行公事⋯⋯點餐後要磨豬排汁的芝麻。是次我們點的都是雙併定食。吉列生蠔豬扒定食 ($302)豬扒依然充滿肉汁,口感柔靭豐富。生蠔外形飽滿有鮮味。椰菜和白飯可以免費追加。吉列大蝦豬柳定食 ($322)大蝦有近10cm長,絕無欺場。一口咬下去鮮甜味美。豬柳相比豬扒比較遜色,肉質稍靭。定食包括三片西瓜。西瓜清甜多汁。荔枝雪葩伴白酒啫喱 ($38)荔枝雪葩的荔枝濃郁,可惜白酒啫喱有點軟,口感不是太好。桑葉和果子伴綠茶雪糕 ($38)綠茶雪糕味道符合預期,和果子口感煙韌。
繼上次到到訪尖沙咀的丼吉後,卡米拉頗喜歡它的吉列炸物。

是次我們點的都是雙併定食。

吉列生蠔豬扒定食 ($302)
豬扒依然充滿肉汁,口感柔靭豐富。生蠔外形飽滿有鮮味。

吉列豬扒生蠔定食

椰菜和白飯可以免費追加。

吉列大蝦豬柳定食 ($322)

吉列大蝦豬柳定食

定食包括三片西瓜。西瓜清甜多汁。

西瓜

荔枝雪葩伴白酒啫喱 ($38)
荔枝雪葩的荔枝濃郁,可惜白酒啫喱有點軟,口感不是太好。

荔枝雪葩白酒啫喱

桑葉和果子伴綠茶雪糕 ($38)
綠茶雪糕味道符合預期,和果子口感煙韌。

桑葉和果子伴綠茶雪糕
2019-06-17
吉列豬扒生蠔定食
吉列大蝦豬柳定食
桑葉和果子伴綠茶雪糕
2019-06-25 272 浏览
在銅鑼灣世貿中心四樓這家丼吉日式料理吃晚飯,早就訂了位,去到時店員安排了一個很寬敞而又私隱度高的卡座給我們、寧靜而十分舒適!店員奉上的煎茶,清香順滑,載醬料的小盅也很精美講究!餐牌上有很多食品選擇,主打的吉列豬排,海鮮定食,還有刺身沙律,梅酒,清酒和特色飲品,相當豐富!把酒談天,是環境和氣氛都很好的地方!我們點選了的食物有特上吉列海鮮定食,一個滑蛋吉列豬柳定食、一個什錦刺身沙律,另一杯京姬清酒和一杯加賀梅酒!有大蝦、帶子、生蠔,都是炸物,肉質也十分新鮮,特別是那大蝦真的很大而且蝦肉鮮甜可口,定食已經有沙律菜,白飯和味噌湯!值得一提是店員常常問我們要不要再添加沙律菜啊(不另收費的)真是窩心!滑蛋吉列豬柳定食、份量不少,炸香的豬柳肉,上桌還是熱騰騰,肉質腍滑好味,醮些豬排醬更是可囗,配菜那些滑蛋和豆腐又是香滑,用以佐飯是上佳配搭!什錦剌身沙律,極新鮮的三文魚腩,油甘魚、八爪魚片,三文魚子都是十分的吸引,味道鮮甜!加賀梅酒和京姬清酒,各加$28就可以品嚐到這口感甚得我心的佳醸!餐後更送上水果,這一餐吃得非常愉快!

店員奉上的煎茶,清香順滑,載醬料的小盅也很精美講究!
把酒談天,是環境和氣氛都很好的地方!

餐後更送上水果,這一餐吃得非常愉快!
2019-06-25
  • 吉列豬柳
  • 吉列大蝦
2019-05-21 675 浏览
本身訂左7點點知我同個朋友都遲所以改左做7:307點先打去改 但係佢地都好好 完全無hard feeling一坐下 朋友當然叫佢既吉列豬扒啦因為已經食過 所以今次選擇食吉列蠔上到黎一望 原來有5隻我一直以為得4隻 同埋4隻我都應該食得唒食落口 好脆 因為我對呢到既吉列豬扒一直都俾相當高既分數所以都對吉列蠔有期待佢既蠔亦無令我失望好脆 少粉一食落口就係蠔仲有少少海水味既蠔 加上蠔汁超好食待應仲有配上沙律醬但係其實配左我覺得有少少蓋左個蠔既味道所以建議就咁食下次大家除左吉列豬扒都可以試下佢既吉列蠔喔~
本身訂左7點

待應仲有配上沙律醬
但係其實配左我覺得有少少蓋左個蠔既味道
所以建議就咁食

下次大家除左吉列豬扒
都可以試下佢既吉列蠔喔~
2019-05-17
2019-02-21 1547 浏览
其實都光顧過不同區的tonkichi, so far 這店整體不論服務或是食物都很不錯。先講講服務,員工大致給人專業的感覺,不論落單複單,上菜,跟進客人要求都做足。另一樣覺得她們細心的是,我叫了一個蒸蛋想給小朋友拌飯吃,員工很細心的聽到我的說話,主動問我,是否需要先上定食的飯,給小朋友先享用。老實說,我自己沒提出,員工大可不理會,但她主動問,完全感受到服務。另外食物都很不錯,刺身同車海老定食真係無得頂。刺身很新鮮,又鮮甜,只係呢個價錢,份量就少了些。車海老同其他炸物都有水準,車海老啖啖肉,蝦頭d蝦膏好味,吉列蠔又沒有不新鮮的蠔水。不過個味增湯就好鹹,鹹到飲了兩三啖就飲唔到了。

• 吉列車海老
  • 椰菜絲
  • 吉列蠔
2019-02-18 1092 浏览
特上豬扒豬柳定食(供兩位人)$458這店已不止一次經過,每次也會被它吸引了過去看看餐牌,但每次也會被它的價錢嚇走😨。-一個定食最便宜也需$200多,到底貴在那裡?-情人節晚🌹男友訂了這餐廳吃飯🍴,他說反正在其他地方吃飯也不止這個價,不如吃這家🤑。-可能是預先訂了座的原故,餐廳預留了一張6人座的卡位給我們。空間大、旁邊又沒有人,非常舒適☺️。•飯🍚和椰菜🥗是任添。建議大家嘗嘗它的紫菜沙津汁,頗特別的。豬扒比豬柳美味!🐷-兩者的外層也炸得非常酥脆可口。唯一分別是它們的肉質😯。由於豬扒中間有肥膏,吃起來口感更佳,肉質較嫩😋。唯一美中不足是肥膏與肉之間有筋😧。豬柳看上去感覺很乾,但吃起來並不乾,只是口感上不及豬扒。-整體絕對比勝博殿優秀🤩!縱觀環境、食物質素,也值$200這個價🤣。最後還會有西瓜🍉吃😉。• 回頭指數:8/10 (吃過它後,覺得勝博殿雖然較它平,但會轉投丼吉😛)
特上豬扒豬柳定食(供兩位人)$458

一個定食最便宜也需$200多,到底貴在那裡?

飯🍚和椰菜🥗是任添。建議大家嘗嘗它的紫菜沙津汁,頗特別的。

豬扒比豬柳美味!🐷

豬柳看上去感覺很乾,但吃起來並不乾,只是口感上不及豬扒。

最後還會有西瓜🍉吃😉。

2019-02-03 956 浏览
丼吉已經喺香港屹立多年,水準同質素係有返咁上下嘅。佢價錢偏貴,埋單起碼每人二三百蚊。唔同餸個價錢就自然唔同。想食靚啲嘅吉列野就非佢莫屬。店入面座位唔算好多,唔會好迫。有卡位同細枱大枱,多人黎食都冇問題。呢度服務唔錯,不過會催人落單😂呢度嘅豬扒、蝦同雞都好食,尤其係蝦,好大隻。食材新鮮,自然事半功倍。眼見大部分都炸得啱啱好,唔會好燶同太乾,啲餸嘅汁亦都保留得到 食過幾次水準都係差唔多,幾穩定。個蠔就反而無其他咁好,比較細隻,餸飯唔過癮,當小食嗌都可以嘅。呢度可以免費添飯同椰菜,食返多啲蔬菜平衡返,可以用枱上面嘅酸酸地嘅紫菜汁餸,好夾,又唔洗乾哽啲菜😂

食過幾次水準都係差唔多,幾穩定。

• 吉列豬扒
  • 吉列大蝦
2019-01-14 998 浏览
本身唔太好炸物嘅我,試過呢度嘅吉列之後,完全將我對炸物改觀!呢度嘅炸物外表色澤金黃,咬落鬆脆嚟得唔鞋口,仍然保持到餡料嘅肉汁,吉列豬排專門店呢個名,真係當之無愧定食嘅椰菜同白飯係無限添加,而每次加椰菜嘅份量都好重手下。當大家要加椰菜時,記得講明要幾多。而白飯好香又好有口感,用嚟送炸物真係一流👍🏻豬柳肉質會比豬排嫩滑軟熟,所以我揀咗豬柳。豬柳外脆肉嫩,既香口又保留到肉汁。雖然話係吉列豬排專門店,但我覺得吉列帶子比豬柳更為出色,吉列帶子好大粒又厚身,炸得剛剛好,口感豐富,而且帶子仲好鮮甜。至於吉列蠔一咬落去啲汁擠晒出嚟,好有層次感,由脆到軟。不過大家食嘅時候要小心,因住辣親個咀呀🙊

吉列生蠔豬柳定食
吉列帶子豬柳定食