2020-07-05 59 浏览
疫情嘅關係真係好耐冇去過旅行真係好掛住台灣所以今日我哋就去咗食台灣野呢間餐廳嘅衛生意識好高佢哋啲餐具會有膠袋包住 減少傳播風險呢個真係不得不讚啦之後我哋就叫咗鹽酥雞超級正呀 好有台灣當地嘅感覺之後仲叫咗個滷肉飯啲滷肉肥瘦適中超級好食我哋仲叫咗個滷水拼盤啲配料非常之入味甜甜地十分唔錯我仲叫咗個排骨新竹米粉我覺得呢個係一個健康之選啦因為佢比較清淡但係啲米粉好有質感我覺得非常之好食喺呢度真係有咗回到台灣嘅感覺可以
疫情嘅關係真係好耐冇去過旅行
但係啲米粉好有質感
我覺得非常之好食
喺呢度真係有咗回到台灣嘅感覺可以
2020-06-30 83 浏览
成日經過呢一間轉角位嘅餐廳,都好想入去試吓,而且見到永遠都排晒長龍!今日我哋大概7:00到,但都等左成個鐘!不過排隊嘅時候佢哋服務好好,有俾扇、飲品等等,服務真係好好!你入到去餐廳好有台灣嘅感覺,我同朋友兩個人都好肚餓,所以就嗌咗每人一碗主食。個人覺得佢嘅飯比較好食,而且個雞扒都好大塊!而且佢啲魯肉,肥瘦適中!個人認為佢嘅蛋餅真係好好食,一定要試吓佢嘅肉鬆蛋餅!分量多,而且好有台灣嘅味道。而佢嘅花生麻薯,雖然比想像中細,但係真係好軟身,好好味!
2020-06-29 62 浏览
知道大家掛住台灣嘅美食,我又何嘗唔係😭 香港都有唔少台式餐廳,但我覺得好多都唔夠正宗,朋友介紹我去呢試一試,我就黎食下喇🤨🤨呢間小店空間有限,我諗坐到最多20人左右,但佢善用唔同嘅地方,有好多裝飾,超有台灣味道🤩必點食物當然有紅燒牛肉麺!! 識食嘅一定係飲啖湯先,湯係可以馬上分辨到碗麵正唔正😏而呢碗牛肉麵真係完全冇失望!佢湯頭算係濃郁type,佢帶點藥材但絕對唔係令你唔舒服個種,係好古早好地道嘅感覺🥰而麵條口感紮實,牛肉都夠滑嫩又入味,3樣野加埋冇得頂👍🏻👍🏻另一必點食物: 魯肉飯🤩碗飯一黎到我已經覺得佢閃閃發光🌟啲滷肉油呼喚緊我!唔好見到油”就即刻驚左,魯肉啲肉真係要有肥肉同油先好食,而佢又唔會太肥太油,啱啱好!佢個醬汁都好好食,加埋香菇丁,一啖有齊肉,飯,配料,超滿足😆我地仲叫左肉鬆起司蛋餅蛋餅,酥脆外皮,濃郁蛋香,口感好豐富😋呢個都幾飽,唔可以當係普通嘅小食😲 佢本身都會有醬汁係面,好滋味!最受歡迎嘅台灣小食鹽酥雞出場喇,聞到味道已經流哂口水,雞肉鲜嫩多汁,夠酥脆又唔會有好多炸粉(我最怕) ,最鍾係佢有椒鹽味,調味十分好👏🏻👏🏻滷味拼盤就有齊豆腐、雞蛋、豬耳、雞翼、牛腱,一次過試

滷味拼盤就有齊豆腐、雞蛋、豬耳、雞翼、牛腱,一次過試哂夠滿足,材料都好新鮮,食落好爽口,又夠出入味~

因為唔係成日飲到,就叫左杯胚芽珍珠奶茶,奶茶比我想像中茶味更濃,胚芽珍珠一齊飲口感好正🥳

價錢唔貴,又食到真正台灣味道,真係樣樣都係必點😌😌 炮台山對我黎講係幾遠,但好值得黎試,係附近嘅就真係唔好錯過喇😉
2020-06-28 3281 浏览
今天晚上來到位於北角的台灣餐廳-九份飽。晚飯時間,門口已經有長長的龍在等候。店員先遞上點餐紙,等我地可以一邊等位一邊點餐,進入餐廳後可以直接下單,也節省不少時間。所以就等有長長的人龍,大約等了15分鐘便有位了。個人認為價錢相對便宜,主食大約$30-45,還可以用優惠價$10加配飲品。餐廳裝潢也很有特式,像台灣街頭的小店。店舖掛住紅色的燈籠🏮食物上得很快,第一碟是腐乳青菜🥬來到台灣店必點的魯肉飯😍飯的大細剛剛好,魯肉半肥半瘦,非常香口😋另外叫了滷味併盤,有豆腐,雞蛋,豬耳,雞翼,牛展,每樣試少少👍每次見到有蛋餅我都會叫😆香港沒有太多地方有蛋餅食,今次叫了玉米起司蛋餅!沒有令我失望,和台灣的水凖差不多👏推薦。飲品方面,叫了百香果粒二重奏,即係有椰果同珍珠,口感豐富,建議叫少甜!另一杯是冬瓜檸檬加珍珠🙂最後甜品,芋圓仙草豆奶😉有九份芋圓的感覺,而且不太甜,裏面有仙草,芋圓,紅豆!

餐廳裝潢也很有特式,像台灣街頭的小店。

店舖掛住紅色的燈籠🏮
食物上得很快,第一碟是腐乳青菜🥬

腐乳青菜

冬瓜 檸檬+百香果二重奏
芋圓仙草豆奶
  • 懷舊魯肉飯
2020-06-28 52 浏览
呢日又繼續尋找抵食下午茶,位於炮台山嘅九份飽$29嘅下午茶餐有小食、滷肉飯同埋甜品,平時喺出面淨係食個滷肉飯都要三、四十蚊,呢度係咪夠晒抵食先!滷肉飯賣相唔錯,肉嘅比例肥瘦適中,食落有肥肉嘅油香又有瘦肉嘅口感,好想食多碗啊!豬耳爽脆,如果落返少少醬汁,無咁乾身會更完美,芋圓亦係近期大愛嘅甜品,豐富嘅配料,加上煙韌嘅芋圓,為呢個下午茶加分不少!唔好睇樣樣都細細份咁,其實以女仔嘅食量嚟講都夠飽,下次要再試試其他嘢食先

2020-06-28 52 浏览
估唔到,真係估唔到, 係炮台山既呢個位有間咁台味濃既小店!!好地地真係唔會黎到呢到覓食, 不過試完後,就知道佢要排隊既原因, 由其係而家無得飛, 想食台灣野都只可以係香港搵, 係呢到就可以頂頂癮!裝橫有特式, 除左呢啲燈籠外, 小小既一個地方都裝修得有模有樣。2個人,叫左一個雞扒魯肉飯, 一個五香牛肉麵, 2個都係到台灣必食既美食。仲有花枝丸, 魯水併盤,同埋2杯野飲!!牛肉麵最講究就係湯底。 台味濃雞扒魯肉飯,雞扒外脆內嫩, 而魯肉既汁恰到好處,有肥又有瘦!飲品小食都好食, 重點價錢平,食到飽飽

牛肉麵最講究就係湯底。 台味濃

飲品小食都好食, 重點價錢平,食到飽飽

朋友生日問佢想食乜,佢話要錫住我荷包!!所以揀左呢間出名性價比高既台式小店~~為表誠意,一收工我就提早過去排定隊等朋友xppp不過呢度真係好旺場,朋友黎到都未入得,所以我地就剔定食乜落定單!!坐低無耐就食得~~我要左個細既魯肉飯HKd$30,朋友就要左酥炸排骨飯HKd$42~~魯肉唔會好油膩,味道唔錯:)試左一件朋友既炸排骨,外層酥脆,肉又嫩,唔錯啵!!!另外加左一份鹽酥雞HKd$35同芝士肉鬆蛋餅HKd$32齊齊share~~~唔知有冇人同我一樣,好中意食台式既蛋餅?!!芝士同肉鬆係我最愛既配搭♥♥♥最後仲order咗一碗芋圓仙草豆奶HKd$39做甜品~~好彩淨係嗌一碗咋,因為份量真係超級多!!呢晚我仲飲左杯超有台灣風味嘅冬瓜茶,大滿足✔✔✔

為表誠意,一收工我就提早過去排定隊等朋友xppp

坐低無耐就食得~~

魯肉唔會好油膩,味道唔錯:)

試左一件朋友既炸排骨,外層酥脆,肉又嫩,唔錯啵!!!

唔知有冇人同我一樣,好中意食台式既蛋餅?!!

芝士同肉鬆係我最愛既配搭♥♥♥

最後仲order咗一碗芋圓仙草豆奶HKd$39做甜品~~

好彩淨係嗌一碗咋,因為份量真係超級多!!

呢晚我仲飲左杯超有台灣風味嘅冬瓜茶,大滿足✔✔✔
2020-06-26 55 浏览
烈日當空,在門口排隊吃午飯。竟然沒有找第二間的念頭,我都被自己嚇了一跳。12時半來到,等了大概10分鐘,可以接受,但等到出汗。幸好店內的冷氣都夠。全部飲品都是茶類,都不能喝。只好問店員要了杯水。香酥雞扒魯肉飯魯肉飯有分大細,而加了雞扒的這款比大魯肉飯貴一點,應該是大魯肉加雞扒。實物的份量比想像中細。雞扒炸得幾香脆,炸粉的調味不錯。可是,粉多而雞肉不多,有好幾口都只有炸粉。魯肉半肥瘦,長條形,全部都見到一層油一層肉,幾漂亮,吃起來很香。飯也不錯,圓潤的台灣米,吸了魯肉的汁,黏糯,濕潤,不過份量實在太少。店員的服務態度不錯,要水有水,要紙巾有紙巾。

全部飲品都是茶類,都不能喝。只好問店員要了杯水。

香酥雞扒魯肉飯

店員的服務態度不錯,要水有水,要紙巾有紙巾。
2020-06-24 78 浏览
餐廳環境好台灣九份的感覺😍😍紅燒牛肉麵$48
湯底味道濃郁 濃濃香料與醬油味道幼麵條彈牙 牛展燜得軟腍 有溶化的感覺酸菜平衡肥膩感肉鬆芝士蛋餅 好好食 餅皮口感Q彈 配上鷄蛋蛋味香濃😛内陷有半溶芝士 惹味肉鬆 味道咸甜咸甜九份芋圓$35
芋圓地瓜圓 分別食到芋頭塊同地瓜塊香濃芋頭味道Q彈珍珠 滑溜仙草 嫩滑豆花 濃郁紅豆蓉 配搭起來口感豐富!😄😄 黑糖珍珠牛奶同椰果奶茶都有台灣味道 黑糖珍珠牛奶 牛奶味道好濃 珍珠吸滿黑糖! 讚-𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝:💃🏼 💃🏼 💃🏼/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎: $100/𝚑𝚎𝚊𝚍. ————————————————九份飽北角蜆殼街4號宇宙商業大廈地下1-3號舖————————————————
餐廳環境好台灣九份的感覺😍😍
芋圓地瓜圓 分別食到芋頭塊同地瓜塊
香濃芋頭味道

𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝:💃🏼 💃🏼 💃🏼/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎: $100/𝚑𝚎𝚊𝚍.

————————————————
九份飽
北角蜆殼街4號宇宙商業大廈地下1-3號舖

————————————————
2020-06-23 56 浏览
今天尋找的店有濃濃的地道感覺喔~店內的台感很重,也有員工貼心的為你安排位置,算是很棒喔~香酥排骨台式懷舊香酥排骨酥,一向也是會點喔~這店精選豬排骨特製,吃得到很有味道,外酥內軟,風味滿滿,每一口都是令人熟悉傳統風味,好菜必選呢,油鍋煎炸上桌很也很好吃,搭配九層塔,風味佳!魯肉飯 一碗令人很快樂的魯肉飯呢,不是我吹牛,實在好吃也~酥炸魷魚鬚魷魚鬚炸到脆。魷魚棒~外層的麵衣酥酥香香的,魷魚的肉質口感棒,新鮮~紅燒牛筋牛腩面台灣牛肉麵口味五花八門,當中以紅燒及清燉至為正宗,這店的也很有味道,地道味!與港式牛腩麵一樣,靈魂於湯底~牛筋帶來更豐富紅燒~這牛腩頂新鮮,愛吃喔~店子有台灣的感覺,愛吃台式食物及飲料,別錯過喔
今天尋找的店有濃濃的地道感覺喔~
店內的台感很重,也有員工貼心的為你安排位置,算是很棒喔~
香酥排骨

魯肉飯
一碗令人很快樂的魯肉飯呢,不是我吹牛,實在好吃也~

酥炸魷魚鬚

紅燒牛筋牛腩面

店子有台灣的感覺,愛吃台式食物及飲料,別錯過喔
2020-06-22 67 浏览
想飛台灣又不能飛,吃台灣菜止下癮店舖內外的裝飾都充滿台灣風味台灣菜在香港大行其道,在台灣賣120台幣的牛肉麵,來到香港可以賣120港幣,相比下這裡價錢非常相宜,外賣還有9折,因為太多人排隊所以我叫了外賣紅燒牛肉麵($46)外賣盒將麵和湯分開,以免浸糊了麵不好吃,相當貼心將麵拌入湯後,嚐一口湯底,湯帶一點點藥材味,濃郁但不死咸,不錯牛肉其實是牛𦟌,切得較薄身,但炆得軟腍入味;而麵則是平時吃的油麵,分隔了湯和麵後,油麵保持口感,軟硬適中總括來說牛肉麵不錯,如果牛𦟌可以厚身一點更好,但這個價錢來說已經合格有餘起司蛋餅($25)熱辣辣帶點煙韌的餅皮,裡面包裹著熱融芝士和煎蛋,淋上醬油汁,邪惡又好吃,這個價錢亦是超值九份飽價廉物美,十分滿意
想飛台灣又不能飛,吃台灣菜止下癮

店舖內外的裝飾都充滿台灣風味

紅燒牛肉麵($46)
外賣盒將麵和湯分開,以免浸糊了麵不好吃,相當貼心

起司蛋餅($25)

九份飽價廉物美,十分滿意
2020-06-20 2613 浏览
成間舖以九份為主題,牆身印有九份老街丶阿妹茶樓等等作背景,店面唔算大,大約可招呼20名客人,每枱之間有少少空間感,店員熱情好客,自己剔單揀食物,成個感覺都似喺九份食飯咁~懷舊魯肉飯 (小) $30經典台灣味,白飯上淋上燉煮碎五花肉及醬油滷,滷汁五花肉好入味,無乜肥肉,食到有少少軟骨,味道鹹中帶甜。紅燒牛肉米粉 $46湯底算清,好重牛味,牛𦟌筋肉均勻,有咬口;特別鍾意食台式米粉,半透明質地柔韌,唔似港式米粉咁腍丶溯水而發脹。酥炸魷魚 $42諗起台灣夜市炸花枝,就叫碟嚟試吓;即點即炸,好脆口,魷魚鬚夠厚身,香口彈牙!肉鬆起司蛋餅 $32蛋餅係台式經典早餐,去親台灣必食;餅皮好薄,口感帶點煙韌,好多肉鬆,蛋大約有2mm厚,唯一嫌個芝士味唔夠重。胚芽珍珠奶茶 $28呢度嘅飲品可以自行選擇糖度同埋冰量,揀咗微糖丶少冰,胚芽麥香味,珍珠質感好Q,充滿黑糖味。茉香珍珠奶茶 $23茉莉茶味夠香醇,微甜啱啱好。
懷舊魯肉飯 (小)
懷舊魯肉飯 (小) $30

胚芽珍珠奶茶
胚芽珍珠奶茶 $28
茉香珍珠奶茶
茉香珍珠奶茶 $23
茉莉茶味夠香醇,微甜啱啱好。
2020-06-16
2020-06-19 74 浏览
鍾意食台灣野不妨試吓呢間真係台灣人開嘅餐廳,感覺好似去咗台灣咁,餐廳裝修都幾有特色!餐牌選擇多多並沒有+1服務費香酥排骨麵$42排骨麵非常香脆,口感和咸香十足,而且麵質彈牙。紅燒牛筋牛腩飯$48佢個牛筋牛腩做得好夠林,所以同台灣飯一齊食非常吸引,而且入味,份量亦很充足。九份芋圓$35 裏面有唔同顏色嘅芋圓,而且仲有涼粉,所以其實口感都好豐富。黑糖珍珠奶茶$25 x 2 最近好鍾意飲嘅黑糖味,加上彈牙嘅珍珠,非常吸引,奶茶比例亦非常不錯。

餐牌選擇多多並沒有+1服務費
香酥排骨麵$42
排骨麵非常香脆,口感和咸香十足,而且麵質彈牙。

紅燒牛筋牛腩飯$48

九份芋圓$35
裏面有唔同顏色嘅芋圓,而且仲有涼粉,所以其實口感都好豐富。

2020-06-18 259 浏览
相信台灣一定是繼日本之後大家最想念的「鄉下」,要品嘗地道台灣菜,我首選九份飽!眾所周知,台灣菜主打價廉物美,而且分量慷慨,絕對適合我這種大胃王😏【滷肉飯 (大) $40】 🍚- 一鍋香氣濃郁的台灣滷肉飄香滿店,熱騰騰的米飯配上濃郁的滷汁,我不禁一口接一口,真是忘記自己在減肥🤣,是魂牽夢縈的好滋味👅【紅燒牛肉麵 $46】🍜- 這個應該是我喝過相對清爽、較低油膩感的紅燒湯頭,適合不偏向重口味的人,而麵條的口感跟分量也不錯,可以大快朵頤 😆【玉米起司蛋餅 $30】🌽- 台灣小食不得不點蛋餅,簡單美味,沒有什麼好挑剔的☺️【滷味拼盤$32】 🥢- 最基本的選項都有,包括牛鍵、豬耳朵、雞翼、豆腐及滷水蛋,其中豬耳朵最為出色,滷得軟腍,作為開胃前菜,適合不過!😌【芋頭芋圓椰奶 $40】- 芋圓份量多得驚人,口感煙韌,而且更有粒粒芋頭、珍珠和燒仙草,令整體口感豐富,讓芋圓控大呼過癮!🥰【黑糖花生麻糬 $25】- 黑糖麻糬包着濃郁的花生醬,再在外層沾上糖不甩似的椰絲芝麻花生碎,絕對令你一試難忘👆🏻

【滷肉飯 (大) $40】 🍚
滷肉飯 (大)

【紅燒牛肉麵 $46】🍜
紅燒牛肉麵

【玉米起司蛋餅 $30】🌽
- 台灣小食不得不點蛋餅,簡單美味,沒有什麼好挑剔的☺️

【滷味拼盤$32】 🥢

紅燒牛肉麵
芋頭芋圓椰奶
黑糖花生麻糬
2020-06-18 1427 浏览
這間台灣菜餐廳我跟友人經常來吃,除了因為味道夠正宗,也因為餐廳的環境也有一種去了台灣九份的感覺。由於疫情關係,未能用盡所有枱,所以等候時間也相應需要較耐,但客人也是吃完便走,所以都不算等候太耐!台灣擔仔米粉,米粉是台灣的迎竹米粉,會較香港的米粉幼身,感覺像粉絲,米粉質感爽口!而食材方面有滷水蛋、蝦、肉燥、貢丸和酸菜。湯底味道清清的,肉燥帶起湯的味道,令因為有酸菜的關係,令湯底帶有少少酸味,感覺更開胃!貢丸爽口,蝦肉彈牙!紅燒牛筋牛腩麵,湯底味道濃郁,好濃牛肉湯的味道,帶有少許辣!而牛筋和牛腩都炆得好冧好入味,牛筋口感軟滑!麵底有點像油麵,掛湯一流!酥炸花枝丸,差不多每次來都會吃!這裡的花枝丸炸得香口,椒鹽很足,花枝丸爽口彈牙,非常惹味!涼拌豬耳朵,豬耳爽口彈牙,味道麻麻辣辣,吃得過癮!九份芋圓,去台灣九份一定會吃過這裡的芋圓,今次終於可以吃到,芋圓煙煙韌韌,仙草滑滑的,還有Q彈的珍珠和甜甜的紅豆,在配上滑口的豆花,口感很豐富而且很滿足!下次掛住台灣的味道又可以再來了!
台灣擔仔米粉
紅燒牛筋牛腩麵
酥炸花枝丸
涼拌豬耳朵
涼拌豬耳朵,豬耳爽口彈牙,味道麻麻辣辣,吃得過癮!
九份芋圓

下次掛住台灣的味道又可以再來了!
2020-06-12
台灣擔仔米粉