行過時代廣場唔知食乜好,見到有台灣嘢即刻狗衝!!太耐冇去夜市了🥹$52香酥雞扒魯肉飯🐓雞扒熱辣辣脆卜卜🤤邪惡的酥脆感🤤🤤咸甜嘅滷肉汁撈埋白飯一齊食☺️油脂感滿分☺️$62紅燒牛肉刀削麵🍜牛肉超入味🤤用坑腩位🤤口感一流!刀削麵滑嘟嘟🤤🤤煮得剛剛好👍🏻$45酥炸魷魚🦑即叫即炸👍🏻熱辣辣🤤分量超多!!已經好耐冇食過咁脆嘅酥炸魷魚💯$42芋圓仙草豆奶🍼芋圓煙煙韌韌☺️口感滿分!仙草配埋豆奶又香又滑☺️$20茉香奶茶🥤叫咗零分甜都一樣好飲👍🏻茉香超濃🤤$32黑糖芋頭牛奶🥛呢杯叫咗五分甜👍🏻加埋黑糖剛剛好☺️每啖都飲到芋泥🤤🤤🤤總括而言,食物分量超多!性價比高!💰去唔到旅行時嚟食野都可以一解思鄉之愁☺️

$52香酥雞扒魯肉飯🐓

• 香酥雞扒滷肉飯
  • 芋圓仙草豆奶
  • 酥炸魷魚
2022-10-23 59 浏览
🟠 香酥雞扒魯肉飯 ($52)份量都唔少,有幾塊大雞塊,顏色吸引,唔會話好燶既感覺。雞扒食落有咬口,肉都頗嫩滑。飯入面仲有一隻滷水蛋同滷肉,味道濃郁,送飯之選👍🏻不過就味道就比較偏咸左少少🙈🟡 紅燒牛腩米粉 ($52)因為有分隔兜裝著米粉,所以需要將米粉放落湯到浸浸先。初初以為只係得一舊牛腩,後來發現原來有3舊,而且都幾大舊,牛腩口感淋,好有牛味,而且吸收左湯底既汁,非常入味😋米粉浸左落堂之前、亦吸收左濃郁既湯底,好味👍🏻另外,米粉亦有配有2棵生菜。🟢 肉鬆起司蛋餅 ($36)餅皮唔硬有蛋香,都有幾多肉鬆同芝士,至少每一啖都食到材料。而且佢個蛋餅跟左甜辣醬,一開始覺得怪怪地,蛋餅配辣醬,但點知原來混埋辣醬,味道又出奇地夾wo😆🔵 九份芋圓 (溫)($38)芋買夠大粒有幾種味道,入面仲有豆花、紅豆、仙草,應該仲有黑糖,夠哂足料🥰一啖混埋幾種材料黎食,簡直大滿足😽
🟠 香酥雞扒魯肉飯 ($52)

🟡 紅燒牛腩米粉 ($52)

🟢 肉鬆起司蛋餅 ($36)

🔵 九份芋圓 (溫)($38)
2022-10-23 980 浏览
.♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥【餐廳】 九份飽 @【地區】#Dr_eat_屯門【類型】#Dr_eat_台式【價位】低價位【用餐時段】午市【餐廳主打】滷肉飯,牛肉麵,台式小食及飲品【𝗛𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁】午市有機會要排隊────────────────────【環境/服務/衛生】。以木系為主,裝潢得古色古香。牆上貼滿懷舊電影海報,掛上一盞盞紅吊燈。台灣風味格外濃郁.【香酥雞扒滷肉飯 $52】。識食一定食佢地嘅招牌滷肉飯。鹵肉用上半肥半瘦的五花肉。以秘製嘅台灣醬汁滷上至少4小時。滷肉吸盡醬汁精華,非常入味。咬落肉味濃郁,香而不膩。加上粒粒晶瑩嘅珍珠米。仲有酥香脆口,嫩滑富肉汁嘅台式炸雞扒。啖啖都係咁香口又邪惡.【紅燒牛腩刀削麵 $62】。紅燒牛腩亦是超有人氣的。牛腩慢火炆至軟腍入味。口感軟糯酥爛,肉上嘅筋位帶上油花與湯汁。咬落肉汁豐盈。配上煙韌帶嚼勁嘅刀削麵。掛上濃厚湯汁,真係抵讚👍.【玉米起司蛋卷 $32】。蛋卷用料一D都吾手軟。裡裡放滿粟米粒,蛋餅同大量芝士。口感酥脆,啖啖都係滿滿的芝士香,【九份芋圓 $38】。分冷熱兩食。個人認為凍食時。味道會更突出,三色芋丸口感

♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥
【餐廳】 九份飽 @
【地區】#Dr_eat_屯門
【類型】#Dr_eat_台式
【價位】低價位
【用餐時段】午市
【餐廳主打】滷肉飯,牛肉麵,台式小食及飲品
【𝗛𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁】午市有機會要排隊
────────────────────
【環境/服務/衛生】
。以木系為主,裝潢得古色古香
。牆上貼滿懷舊電影海報,掛上一盞盞紅吊燈
。台灣風味格外濃郁

【香酥雞扒滷肉飯 $52】
。識食一定食佢地嘅招牌滷肉飯
。鹵肉用上半肥半瘦的五花肉
。以秘製嘅台灣醬汁滷上至少4小時
。滷肉吸盡醬汁精華,非常入味
。咬落肉味濃郁,香而不膩
。加上粒粒晶瑩嘅珍珠米
。仲有酥香脆口,嫩滑富肉汁嘅台式炸雞
。啖啖都係咁香口又邪惡

【紅燒牛腩刀削麵 $62】
。紅燒牛腩亦是超有人氣的
。牛腩慢火炆至軟腍入味
。口感軟糯酥爛,肉上嘅筋位帶上油花與湯汁
。咬落肉汁豐盈
。配上煙韌帶嚼勁嘅刀削麵
。掛上濃厚湯汁,真係抵讚👍

【玉米起司蛋卷 $32】
。蛋卷用料一D都吾手軟
。裡裡放滿粟米粒,蛋餅同大量芝士
。口感酥脆,啖啖都係滿滿的芝士香

【九份芋圓 $38】
。分冷熱兩食
。個人認為凍食時
。味道會更突出,三色芋丸口感更煙韌
。加上珍珠,紅豆,豆腐花,涼粉等
。份量十足

【鳳梨綠茶 $10。胚芽奶茶 $25】
。前者酸酸甜甜,擁有茶香濃醇嘅豐厚茶底
。另可追加蘆薈(+$3),增加口感
。後者是一試愛上的胚芽奶茶
。入口香滑濃郁,茶香滿滿
。仲有胚芽的脆脆薘鬆感,口感絕佳

────────────────────
•• ┈┈┈┈┈ 𝗦𝗘𝗘 𝗠𝗢𝗥𝗘 ┈┈┈┈┈ ••
【地址】屯門屯隆街2號屯門時代廣場南翼地下22號舖
【分店】九龍灣 | 屯門 | 北角
【℡】26130068
【營業時間】星期一至日 11:00-21:30
午餐
2022-10-18 60 浏览
人氣台灣食店,人龍不絕,店舖裝修懷舊有風味~先嚟一個香酥雞扒魯肉飯,雞扒外皮香脆,肉質嫩滑有肉汁,大大塊足料~魯肉香濃夠味,用嚟撈飯食超正~紅燒牛腩刀削面,牛腩牛肋條肉質軟腍入咪,刀削面好Q彈,吸晒湯汁~酥炸花枝丸,爽彈花枝丸~叫埋個甜品,九份芋圓,十分足料,有多粒芋圓,豆腐花同涼粉,仲有紅豆沙,多重口感,食到好滿足~最後當然唔少得叫返杯珍珠奶茶先夠圓滿~茉香珍珠奶茶,叫咗5分甜,甜度岩岩好,煙煙韌韌嘅珍珠好好嚼~另一杯黑糖珍珠奶茶🧋都唔錯~
人氣台灣食店,人龍不絕,店舖裝修懷舊有風味~

酥炸花枝丸,爽彈花枝丸~

另一杯黑糖珍珠奶茶🧋都唔錯~
2022-10-17 72 浏览
朋友仔見人黎過呢間話好食咁順路就一於就下佢啦店入面唔係好大所以都排左一陣隊果然呢間台灣菜係好食架好開心終於食到好味台灣菜🤩🤩🤩💛紅燒牛腩刀削麵🐮牛腩好入味好冧刀削麵都煙韌有少少台灣感覺☺️☺️💛滷味拼盤🐷🥚🐮都好豐富,有豆腐、雞蛋、豬耳朵、雞翼、牛肚可能係因為佢都切到細細條所以全部都好冧好入味😋😋😋💛海苔肉鬆起司蛋餅🧀佢有唔同味道呢個配搭就有最多餡料海苔肉鬆起司三樣野都好夾所以呢個蛋餅好正常呀👍🏻👍🏻💛鹽酥雞🐓啲雞大大件外面炸得脆脆入面仲好嫩滑而且粉漿唔厚鹽酥雞嘅粉又唔會太咸好味好味🤤🤤🤤🤤🤤💛炸甜不辣🍗呢個炸同鹽酥雞個種炸唔同,無咩粉漿而甜不辣就煙煙韌唔會炸到好硬推介推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻💛大腸包小腸🍞有兩舊大腸包小腸份量適中,入面都有幾多台灣腸唔錯唔錯☺️☺️💛胚芽珍珠奶茶🧋滿滿嘅珍珠奶茶舖滿胚芽飲落唔太甜,珍珠都幾有口感💛蜂蜜檸檬蘆薈🧋酸酸嘅檸檬再加上甜甜嘅蜂蜜口味清新幾醒胃💛烏龍茶加珍珠🧋茶味都幾香濃同樣唔會太甜
朋友仔見人黎過呢間話好食

牛腩好入味好冧
刀削麵都煙韌
有少少台灣感覺☺️☺️

💛滷味拼盤🐷🥚🐮
都好豐富,有豆腐、雞蛋、豬耳朵、雞翼、牛肚
可能係因為佢都切到細細條

而且粉漿唔厚
鹽酥雞嘅粉又唔會太咸
好味好味🤤🤤🤤🤤🤤

💛炸甜不辣🍗
呢個炸同鹽酥雞個種炸唔同,無咩粉漿
而甜不辣就煙煙韌唔會炸到好硬
推介推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

💛大腸包小腸🍞
有兩舊大腸包小腸
份量適中,入面都有幾多台灣腸
唔錯唔錯☺️☺️

💛胚芽珍珠奶茶🧋
滿滿嘅珍珠奶茶舖滿胚芽
飲落唔太甜,珍珠都幾有口感

💛蜂蜜檸檬蘆薈🧋

同樣唔會太甜
  • 鹽酥雞
  • 滷味拼盤
2022-10-13 64 浏览
當好懷念台灣嘅夜市同小食,好喜歡黎呢到朝聖,晚上6點到黎到唔使排隊,享用下一柸熱珍珠奶茶,芝士肉鬆蛋餅、甜不辣、鹽酥雞肉、台灣燥肉飯、滷水豬耳拼盤,解一下台灣相思之愁哈
2022-10-02
  • 肉鬆起司蛋餅
  • 鹽酥雞
  • 滷味拼盤
2022-09-28 103 浏览
🤣少少驚喜等於激勵🤣嚟到一星期最痛苦嘅星期三,收工之後最希望係食返餐好嘅吊下命🤦🏻‍♂️今次返到屯門市中心,見到平時多人排隊嘅九份飽今日都仍然好多人排隊🤦🏻‍♂️不過橫掂都要等屋企人,就把心一橫,排隊try try 佢一行4人叫左兩個煮餐,兩個小食估佢唔到份量又幾多喎🤔紅燒牛腩飯 - 牛腩炆得軟稔,味道濃郁,入口即溶🤤酥炸豬扒台灣擔擔麵 - 豬扒炸得好酥脆,咬落口feel到嘈親隔離🫣酥炸小食拼盤 - 有一口炸雞牌,有一口炸豬排,全部都炸得好好食🥵芝士蛋餅 - 睇落普通,點知最有驚喜就係呢個。芝士味濃郁到好似食緊芝心批咁🤫簡單講,終於明白點解日日都有人排隊下次黎又排隊先🥰📍address📍: 屯門屯隆街2號屯門時代廣場南翼地下22號舖
🤣少少驚喜等於激勵🤣

今次返到屯門市中心,見到平時多人排隊嘅九份飽
今日都仍然好多人排隊🤦🏻‍♂️
不過橫掂都要等屋企人,就把心一橫,排隊try try 佢

一行4人叫左兩個煮餐,兩個小食
估佢唔到份量又幾多喎🤔

紅燒牛腩飯 - 牛腩炆得軟稔,味道濃郁,入口即溶🤤

簡單講,終於明白點解日日都有人排隊
下次黎又排隊先🥰

2022-09-21 104 浏览
🌟全港有3間分店🌟屯門店🌟#正宗地道 #台灣美食🌟裝潢極具懷舊台灣風🌟令人回味的台灣歌同朋友食晚飯 諗住唔係太肚餓就去左呢度 諗住份量應該唔太多 岩岩好但結果係 好飽🙈🌼懷舊滷肉飯 $33- 味道正宗-滷肉份量啱啱好 唔會令白飯太濕🌼海苔肉鬆起司蛋餅 $38- 蛋餅表面夠乾身 啖啖海苔肉鬆- 仲有加左起司 更加惹味🌼鹽酥雞 $38- 份量好多 炸粉唔會太厚🌼甜不辣 $36- 同樣 份量好多- 煙煙韌韌好有咬口- 點埋甜酸醬 好好食🌼百香果紅茶 跟主食+$10❣️食到最後 飽到傻 有一半炸物都要打包🙈🙈
🌟全港有3間分店

❣️食到最後 飽到傻 有一半炸物都要打包🙈🙈
2022-09-19
  • 海苔肉鬆起司蛋餅
2022-09-07 509 浏览
今次黎到屯門覓食😋位於屯門市中心嘅一角一間門面充滿台灣風味嘅餐廳 - 九份飽經過已經比佢嘅裝修吸引住🤩係星期三嘅夜晚8點去食Keep住都有人排隊🫣不過就吾洗等好耐位15分鐘左右已經可以入座☺️我同朋友叫左凍黑糖珍珠奶茶(8分甜)🧋如果吾鐘意太甜嘅話可以簡5分甜 3分甜 或者直頭0分甜🤣野飲賣相幾靚❤️有一層泡泡係表面🫧中層啲黑糖慢慢下滲到底令黑糖同奶茶出現層次感😍珍珠相對較淋身 唔係好煙靭個種整體味道同口感都吾錯🥰肉鬆起司蛋餅🫔蛋餅皮軟身有咬口材料好足 每一啖都咬到肉鬆同芝士🧀旁邊仲有辣醬 點埋一齊食都幾配合☺️香酥雞扒魯肉飯用左正宗嘅方法製作而成😆 所以會有肥肉🤫魯肉嘅顏色相對較淺色 可能醃得吾夠耐 或者吾夠老抽上色🫣魯肉同汁嘅分量吾算多所以食到好多啖都只係得白飯🥹不過個香酥雞扒好好食😍表面脆口 而且多肉汁調味亦都幾好 夠濃味但吾會太鹹🥰甜品叫左九份芋圓🍧一大碗 而且材料好多🤣有涼粉 豆腐花 紅豆 珍珠 仲有煙韌嘅芋圓🤭最後賣單都只係 $176 吾洗加一服務費係一間抵食質素又唔差嘅餐廳❤️
今次黎到屯門覓食😋

係一間抵食質素又唔差嘅餐廳❤️
2022-09-06
  • 肉鬆起司蛋餅
2022-09-03 120 浏览
太想台灣的美食,坐位不多要排隊等候,所以好多人外賣,幸好唔算等得太耐,排隊期間仲可以拎點餐紙預先揀食物,入座好快就落得單,食物即整,所以香酥雞扒魯肉飯及鹽酥雞等咗一陣,不過味道好好

鹽酥雞

2022-09-03
鹽酥雞
2022-08-31 78 浏览
今日專誠嚟到屯門做嘢,路過屯門市廣場,突然之間好想食台灣菜!於是喺OpenRice尋找發掘到呢間台灣料理!價錢相當便宜,喺香港地而家物價高棋都可以keep住呢個價錢真係幾唔錯,我叫咗一個台灣牛肉麵,湯底非常之濃郁 ,牛肉都好滑,好有台灣嘅風味!超高水準嘅台灣菜!真係好正
2022-08-23 134 浏览
1. 黑糖香芋牛奶(甜度=0)我expect佢會另加糖水,所以甜度揀0-零黑糖味🫥-芋泥,中規中矩,唔算濃,份量都多-牛奶,無乜奶味😢似開左水2.台灣擔仔刀削麵👎🏻😵‍💫👎🏻☹️🫥🫥🫥-湯底,有一層油喺面,那層油不香,好純粹既油味。感覺超差-有一粒似凍肉店買到既牛丸🙃-刀削麵條沒有厚薄變化,食唔出係刀削麵,只是普通麵條似的-有半隻滷水蛋,味道還好-有一隻蝦但層油真係好唔掂👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻3.肉鬆蛋餅-肉鬆okay香,唔算好少-餅都香既但感覺唔值里個價座位好擠擁☹️我唔會再幫襯!
1. 黑糖香芋牛奶(甜度=0)
我expect佢會另加糖水,所以甜度揀0
-零黑糖味🫥
-芋泥,中規中矩,唔算濃,份量都多
-牛奶,無乜奶味😢似開左水

2.台灣擔仔刀削麵👎🏻😵‍💫👎🏻☹️🫥🫥🫥
-湯底,有一層油喺面,那層油不香,好純粹既油味。感覺超差
-有一粒似凍肉店買到既牛丸🙃
-刀削麵條沒有厚薄變化,食唔出係刀削麵,只是普通麵條似的
-有半隻滷水蛋,味道還好
-有一隻蝦
但層油真係好唔掂👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻

3.肉鬆蛋餅
-肉鬆okay香,唔算好少
-餅都香既
但感覺唔值里個價

座位好擠擁☹️

我唔會再幫襯!

2022-08-21 128 浏览
紅燒牛腩刀削麵🍜牛肉琳滑有牛味,湯底濃郁,刀削麵煙靭有咬口,色彩搭配同烹調嘅程度啱啱好!滷肉飯🍚滷肉份量都多,鋪滿成個飯嘅面,足夠用嚟撈晒啲飯,個飯都幾好米香,而且好大碗,食到好飽!海苔肉鬆起司蛋餅🌯蛋皮煙韌,裏面嘅cheese同埋肉鬆搭配好好,食落鹹鹹地,然後亦都有少少海苔嘅香味做點綴,不錯!九份飽芋圓🫘護院好大粒,而且咬落去好煙韌,芋圓有紫薯味,地瓜味,芋頭味,仲有仙草同豆花,好少見有豆花嘅芋圓,原來都幾好味㗎喎!蜂蜜檸檬蘆薈🍯冬瓜檸檬蘆薈🍋呢兩個飲品都係酸酸甜甜,好開胃。每杯裏面都有大大粒蘆薈,甜甜地又好juicy!正啊!
紅燒牛腩刀削麵🍜

冬瓜檸檬蘆薈🍋

• 紅燒牛腩刀削麵
  • 九份芋圓
2022-08-19 79 浏览
星期六12點正入去即刻有位坐,以為少人食,點知無耐之後就排長龍,我真幸運餐廳環境 好有台灣風情紅燒牛腩刀削麵:刀削麵有嚼頭,但不像人手削。牛肉湯底 無加味精的感覺牛腩大大舊,份量多,起碼有4-6舊,肉炆煮得很軟又嫩滑。九份芋圓:值得一讚是糖水底不是冰糖,而是蜜糖👍👍芋圓有齊三款口味(紫薯、蕃薯、芋頭),全部都十分煙韌,每天新鮮煮。特別喜歡芋頭味芋圓,有顆粒口感而且芋頭香味很突出。還有珍珠在底下,口感軟滑,新鮮不隔夜。

餐廳環境 好有台灣風情

紅燒牛腩刀削麵:
刀削麵有嚼頭,但不像人手削。
牛肉湯底 無加味精的感覺
牛腩大大舊,份量多,起碼有4-6舊,肉炆煮得很軟又嫩滑。

九份芋圓:
值得一讚是糖水底不是冰糖,而是蜜糖👍👍
特別喜歡芋頭味芋圓,有顆粒口感而且芋頭香味很突出。
還有珍珠在底下,口感軟滑,新鮮不隔夜。

2022-08-13
午餐
2022-08-17 141 浏览
通常都係無比較無傷害,咁食過其他自然會同其他餐廳做比較。呢張就係當晚食過既野先講下呢碗紅燒牛腩油麵($52),個湯勁濃,啲牛腩好好味,好嫩呢個係真好味既,油麵就冇乜味囉😂咁係要撈埋湯一齊食既!玉米起司蛋餅,$32我覺得呢個皮係脆既,但個餡就少咗啲,元朗間真台客既蛋餅會好味啲,不過皮冇咁脆既。香酥雞扒滷肉飯,$52佢既雞扒似豪大大既感覺,即台灣掃街既雞扒。黑糖花生麻糬,$25冇咩特別,個人覺得唔夠軟糯仲有兩杯野飲冇影到,但真係好台灣掃街果種野飲,糖漿加水/茶。
通常都係無比較無傷害,咁食過其他自然會同其他餐廳做比較。

呢張就係當晚食過既野

紅燒牛腩油麵

呢個係真好味既,油麵就冇乜味囉😂咁係要撈埋湯一齊食既!
玉米起司蛋餅

玉米起司蛋餅,$32
香酥雞扒滷肉飯

香酥雞扒滷肉飯,$52
佢既雞扒似豪大大既感覺,即台灣掃街既雞扒。
黑糖花生麻糬

黑糖花生麻糬,$25
冇咩特別,個人覺得唔夠軟糯

2022-08-12
紅燒牛腩油麵