2024-09-24 491 浏览
中秋節早收工,當然要出街食飯應下節。我同老公今晚揀咗一間川菜新店,唔知會唔會好火辣?店子光鮮企理,有兩排梳化座,坐得幾舒服。菜式有招牌風味、非遺大包、重慶名小吃、重慶麵或米線或米飯套餐、涼菜和特飲,當中並非全部火辣辣,放心!放心!非遺大包有三款,兩鹹一甜,揀咗九園非遺醬肉包($9),熱辣辣,一撇開就勁香。包身好軟熟,內餡有加了馬蹄嘅鮮肉,爽口鮮味,口感豐富,味道濃郁,風味十足。爽口芥末蛤蜊($38) 這個配搭很有特色,是第一次食。蛤蜊好爽口,拌入剛好嘅芥末量,辣得來又唔會嗆喉,又香又好吃!碗豆雜醬麵配應季蔬菜、滷蛋 ($42+$3) 麵條又滑身又有嚼勁,煮得剛好,跟鹹香嘅肉醬和粉綿嘅碗豆拌勻同吃,口感佳,味道美味!應季蔬菜是翠綠爽口嘅西蘭花和弄得入味嘅滷蛋,也不錯!紅燒牛肉飯($58)香辣惹味,牛肉啖啖肉,腍嫩入味,還配了粉綿嘅薯仔。用汁來佐白飯,再加些香辣嘅炸菜,更美味!店子趁中秋節佳每枱送上冰粉一碗($0),真令人甜在心。冰粉滑溜,加了提子乾、山楂餅粒、花生碎等,味道甜美,口感豐富。
2024-09-17
等候时间
5 分钟 (堂食)
2024-09-01 1118 浏览
好多人都話「人大咗,就自然會懂得欣賞苦瓜嘅甘味」😅 不過對於一個長不大嘅 #小秘書 我,似乎仲需要啲時間去經歷👀 不過人愈大,我反而食得越來越辣… 原來 #薑越老越辣 係真事嚟㗎🤣🤣🤣 早兩日先食完 #麻辣燙 嘅我,呢日心癢癢第一餐就走咗去幫襯新開嘅 #九園 ,好想試吓佢哋馳名嘅 #酸辣粉、#醬肉包,感受一吓 #重慶老字號 嘅風景🤤餐廳 #九園 就開喺 #新都城中心二期 大型超市旁邊,適逢假日,四周圍都好熱鬧😎 好彩 #小秘書 都係喺門口等咗一陣,店員好快就安排到位置俾我哋😉 餐廳牆身四周都貼滿佢哋撚手嘅小食,搞到我心大心細😙 不過當時已經係三點,好快就要同屋企人食晚飯,所以我哋都只好點幾樣特式小食,感受一下重慶風味🤤🤤#芥末蛤蜊 廚師將 #芥末 撈埋落 #蛤蜊 裡面,味道冇想像中咗刺辣,反而帶有點微酸,用喺 #海鮮 上面作為一個 #涼菜,味道都幾有特色🤤#鮮肉包鮮肉包新鮮蒸起,口感軟腍腍,餡料以碎肉為主,入口好有外婆溫暖嘅感覺🤤#紅燒牛肉麵廚師將牛肉炆得非常之稔滑,大大件嘅牛肉咬口勁肉感😉 襯埋酸酸辣辣嘅湯底同麵條,味道唔會太辣,非常惹味🤤#飲品我哋將 #樽仔酸梅湯 放入冰杯入邊,味

#芥末蛤蜊

#鮮肉包

#紅燒牛肉麵

#飲品
我哋將 #樽仔酸梅湯 放入冰杯入邊,味道酸酸尾尾咁,再襯埋杯 #凍豆漿,剛好將成餐食物嘅酸辣味降溫,一個十分好嘅配搭😎

雖然餐廳地方細細,不過都佈置得好整潔🍃 而且價錢夠晒平民化、上菜速度亦絕對跟得上港人嘅節奏😚 如果大家過開嚟 #將軍澳,可以考慮吓過嚟朝聖呀😃

📍 九園重慶小吃 (將軍澳) 欣景路9號新都城中心二期地下UG051G號舖
2024-09-01
其他
今日喺寶琳做嘢,隨便入咗間餐廳食飯,又幾抵食幾唔錯!講緊嘅就係「九園重慶小吃」,呢度除咗小食,仲有飯同麵選擇🥰 🍜 泡椒雞雜米線泡椒辣得好過癮🌶️!可以揀麵條或者雞雜,米線浸得好入味😋 麵底仲係無限任添!🐮 紅燒牛肉飯紅燒牛肉大大舊,牛肉軟腍入味😋 入面仲有好多薯仔添🥔 個汁雖然紅但唔辣㗎!配飯啱啱好!白飯都係可以無限任續🥳🍔 九園非遺醬肉包、鮮肉包呢度最出名嘅一定係九園非遺包子!有好香好濃郁嘅醬肉包、鮮美啖啖肉嘅鮮肉包、甜蜜嘅糖包😋 肉包都好大個同皮薄多餡!推廣!🍯 紅糖粢粑紅糖粢粑好高質!炸得外表香脆,中層煙韌,裏面有熱辣辣又甜蜜嘅紅糖漿😍🥛 豆漿豆漿感覺係即磨,好飲😚

🍜 泡椒雞雜米線

🐮 紅燒牛肉飯

🍔 九園非遺醬肉包、鮮肉包

🍯 紅糖粢粑

🥛 豆漿
豆漿感覺係即磨,好飲😚
2024-09-24 271 浏览
以我嘅認知,寶林站大部分都係啲連鎖餐廳!諗住搵下有冇其他餐廳,原來有間重慶老字號麵店開到嚟香港餐廳好容易搵,係新都城中心入面🥯「九園非遺鮮肉包」呢度嘅包子有醬肉包&鮮肉包,我鍾意唔太濃味嘅肉肉包子❤️ 有豐富嘅肉汁,正🍜「紅燒牛肉麵」佈滿紅油嘅牛肉麵,見到已經垂涎欲滴,岩哂嗜辣嘅我🌶️🌶️食落又唔會好辣,麵條完全掛滿濃郁嘅湯汁,惹味之餘帶有辣勁,令人越嚟越想食大大舊嘅牛肉好有驚喜非常軟腍又有濃濃嘅牛味,呢個紅燒牛肉麵係必食‼️「泡椒雞雜米線」辣中帶酸嘅泡椒湯好開胃,鍾意食內臟的一定好鍾意~~「紅糖糍粑」呢度嘅紅糖糍粑係即叫即炸,口感好軟糯,一咬開,流心嘅紅糖甜度岩岩好❤️

以我嘅認知,寶林站大部分都係啲連鎖餐廳!
諗住搵下有冇其他餐廳,

原來有間重慶老字號麵店開到嚟香港

餐廳好容易搵,係新都城中心入面

🥯「九園非遺鮮肉包」
呢度嘅包子有醬肉包&鮮肉包,
我鍾意唔太濃味嘅肉肉包子❤️
有豐富嘅肉汁,正

🍜「紅燒牛肉麵」
佈滿紅油嘅牛肉麵,見到已經垂涎欲滴,
岩哂嗜辣嘅我🌶️🌶️
食落又唔會好辣,麵條完全掛滿濃郁嘅湯汁,
惹味之餘帶有辣勁,令人越嚟越想食

大大舊嘅牛肉好有驚喜

非常軟腍又有濃濃嘅牛味,
呢個紅燒牛肉麵係必食‼️

「泡椒雞雜米線」
辣中帶酸嘅泡椒湯好開胃,
鍾意食內臟的一定好鍾意~~

「紅糖糍粑」
呢度嘅紅糖糍粑係即叫即炸,
口感好軟糯,一咬開,流心嘅紅糖甜度岩岩好❤️

2024-09-20
2024-09-22 277 浏览
我哋企喺出邊等完全冇店員招呼,俾人打尖其他客人喺度阻住都冇人理。咁啱撞到有人走就入咗去坐,點知入去坐隔籬嗰個人即刻已經放咗個背囊落嚟阻住我得返半個位坐。然後我哋見到第二度有二人枱就即刻調過去坐先舒服返晒。店員完全冇俾過餐牌完全冇俾過任何水,嗌落單佢話叫同事幫我落,之後佢仲叫我出去收銀機自己落單。點知落完原來係落咗外賣,我即刻睇到同返佢哋講佢先退返$6外賣錢俾我。一句唔好意思都冇。嗌咗落單等咗兩個麵嚟,個蘇肉一直都未到差唔多要催佢。眼見其他客人一直喺度等一直喺度等完全所有店員淨係聚集喺收銀機隔離,冇做過分流,冇做過協助樓面嘅工作,之後仲聽到有試食嘅客人嚟到,佢哋好似完全唔知道咩事咁樣,仲叫人哋等,然後出邊排隊嘅人絡繹不絕,佢同其他客人一直喺度等。但係啱啱阻住我哋坐嗰兩個人佢霸咗四人枱,另外隔離有張二人枱佢應該都霸埋。店員冇出過任何聲就係俾佢哋不斷喺度等另外未來嘅四個朋友。等到出邊嘅客人都問啲店員你叫我哋入嚟,但係你又唔知嗌到邊個?你問返我哋邊個先,我哋點會知呢?然後冇安排過任何嘢你究竟有冇人係安排邊個坐邊度?幾時入得等咗好耐?我哋隔籬枱嘅客人嗌咗大半個鐘都未有嘢食。相反啱啱坐入嚟嘅人等咗
然後我哋見到第二度有二人枱就即刻調過去坐先舒服返晒。
一句唔好意思都冇。
嗌咗落單等咗兩個麵嚟,個蘇肉一直都未到差唔多要催佢。
我哋隔籬枱嘅客人嗌咗大半個鐘都未有嘢食。相反啱啱坐入嚟嘅人等咗2分鐘就有嘢食。我睇到都覺得炆憎,簡直係非常離譜。呢間舖頭冇分流冇安排冇服務不知所謂,大家千祈唔好試。
2024-08-25
等候时间
10 分钟 (堂食)
2024-09-22 241 浏览
九園重慶小吃📍由重慶開到來將軍澳啦!主打色香味俱全嘅川菜美食✅價錢合理🌟飯類、麵食、非遺大包、重慶小食都有難怪今晚行過見到都好多人食😋一於試吓🥢肉醬酸辣粉可以自選辣度!入口酸辣過癮,非常開胃🥢紅燒牛肉飯白飯免費添 ~ 牛肉係用上牛坑腩肥瘦均勻有嚼勁🥢招牌非遺大包~一共三款可惜九園糖包賣晒🤣下次早啲嚟先咁就叫埋其他嗰兩款鹹包!新鮮蒸起夠熱🔥九園非遺醬肉包、九園非遺鮮肉包🥢紅糖糍粑 即叫即炸~外脆軟糯紅糖流心 #餐厅推荐 #宝藏餐厅分享 #美食攻略 #铜锣湾美食 #香港旅遊攻略 #香港美食指南#香港博主 #美食日常 📍將軍澳寶琳景路9號新都城中心二期地下UG051G號舖
九園重慶小吃📍由重慶開到來將軍澳啦!

主打色香味俱全嘅川菜美食✅價錢合理
🌟飯類、麵食、非遺大包、重慶小食都有
難怪今晚行過見到都好多人食😋一於試吓

🥢肉醬酸辣粉
可以自選辣度!入口酸辣過癮,非常開胃

🥢紅燒牛肉飯

白飯免費添 ~ 牛肉係用上牛坑腩肥瘦均勻有嚼勁

🥢招牌非遺大包~一共三款

可惜九園糖包賣晒🤣下次早啲嚟先
咁就叫埋其他嗰兩款鹹包!新鮮蒸起夠熱🔥
九園非遺醬肉包、九園非遺鮮肉包

🥢紅糖糍粑

即叫即炸~外脆軟糯紅糖流心

#香港博主 #美食日常

📍將軍澳寶琳景路9號新都城中心二期地下UG051G號舖
2024-09-14 428 浏览
內地餐飲品牌九園重慶小吃進駐將軍澳新都城!餐廳獲得重慶市非物質文化遺產、重慶老字號、十大名小吃殊榮,在香港可以嚐到重慶特色小食、酸辣粉、醬肉包餐廳地方不大,不過都佈置得好整潔,價錢平民化,上菜快重慶擔擔麵麵條伴碎花生、肉醬、蔥花、麻醬、辣油,入口麻香十足,麵條軟硬適中,碎花生肉醬風味十足紅燒牛肉飯牛肉炆得非常稔滑,伴酸酸辣辣醬汁,麻麻辣辣,非常惹味九園非遺醬肉包掌心般大包只售$9! 餡料肉醬香濃夫妻肺片用牛雜加入香辣紅油以涼拌,麻辣香味獨特,有重慶風味紅糖糍粑炸到外脆,入口外脆內層口感軟糯

內地餐飲品牌九園重慶小吃進駐將軍澳新都城!

餐廳地方不大,不過都佈置得好整潔,價錢平民化,上菜快

重慶擔擔麵

紅燒牛肉飯
牛肉炆得非常稔滑,伴酸酸辣辣醬汁,麻麻辣辣,非常惹味

掌心般大包只售$9! 餡料肉醬香濃

夫妻肺片
用牛雜加入香辣紅油以涼拌,麻辣香味獨特,有重慶風味

紅糖糍粑
炸到外脆,入口外脆內層口感軟糯
  • 重慶擔擔麵
  • 九園非遺醬肉包
  • 紅糖糍粑
2024-09-08 444 浏览
喜歡吃重慶野食的老友,知道係寶琳站新都城中心,剛開左一間#九園重慶小吃, 喜歡嘗新的我哋梗係會過去開餐啦。餐廳地方不算大,主打重慶担担麵、酸辣粉、小食等等。小食要了青瓜及雲耳,食材新鮮,味道酸辣夠晒開胃。重慶擔擔麵,食材有花生、肉粒、香蔥、辣油及麻醬,跟軟硬適中的麵拌勻後食,味道香濃郁,嫩滑爽彈,簡單亦好吃😋。蕃茄丸子米線,丸子🍡爽彈,湯底的蕃茄味鮮甜,米線爽滑可口,湯都比我地飲晒☺️。紅燒牛肉湯麵🍜,牛肉煮得軟淋,肉味香濃入味,麵質煙韌有咬口,加上芫荽更香口。見有好多人都叫的大包,我哋都點黎品嘗下,分別是鮮肉包及黑芝麻包,鮮肉包肉鮮香,口感豐富,另外的芝麻包則比較甜,啱晒喜歡食甜的老友,2款都各有特色!豆漿及酸梅湯均甜度適中。
喜歡吃重慶野食的老友,知道係寶琳站新都城中心,剛開左一間
#九園重慶小吃, 喜歡嘗新的我哋梗係會過去開餐啦。
餐廳地方不算大,主打重慶担担麵、酸辣粉、小食等等。

小食要了青瓜及雲耳,食材新鮮,味道酸辣夠晒開胃。

豆漿及酸梅湯均甜度適中。

2024-09-08
用餐时段
好掛住深圳食嘅酸辣粉但有時未必即刻返去食依家係將軍澳都可以食到啦地道重慶小吃新開張嘅餐廳座位不算很多喜歡吃辣的人士不要錯過了還有提供不辣的餐點肉醬酸辣粉可選擇酸辣程度撲鼻而來的辣椒油香味薯粉煮得夠淋辣醬的味道配上肉醬肉的切分大小剛好跟餐點了酸梅湯酸酸的十分開胃黃金酥肉炸得十分香脆吃下去肉絲的大小剛好可沾上辣粉更添香氣💖下次試埋其他小吃唔食得辣嘅人都可以黎試試呀難得區內有一間地道嘅重慶酸辣粉新開張期間人流都算唔錯👍🏻
好掛住深圳食嘅酸辣粉

難得區內有一間地道嘅重慶酸辣粉
新開張期間
人流都算唔錯👍🏻
2024-08-30 493 浏览
咦咦咦咁多人排隊嘅?原來係黎自重慶嘅九園重慶小吃新開張大家都急不及待想黎試試呢間重慶老字號榮獲左重慶市非物質遺產嘅招牌大包雖然背景咁利害但價錢竟然好親民招牌非遺大包都只係賣$9🤩大包熱辣辣包皮潔白軟熟入口鬆軟肉饀多汁鮮味果然好野👍除左非遺大包九園仲有其他經典麵食同米飯套餐麵線同米飯仲有得續添😍😍大胃人士恩物我試左肉醬酸辣粉辣度可以自選啱晒我呢啲嗜辣但又唔食得太辣嘅少少剌激啱晒我~😍酸度辣度平衡引得我口水直流🤤重慶擔擔麵媽媽同樣揀少辣擔擔麵花生味香濃不辣麵條彈牙有口感相當唔錯我地仲試左涼菜爽脆木耳酸辣為主木耳爽口清新開胃玫瑰冰粉冰粉上有多款配料我尤其喜歡花生碎同山楂碎冰粉入口真係有玫瑰花香滑滑溜溜甜膩解辣新店食物有質素價格低廉唔怪得⼀開張就變成人龍鋪👍
咦咦咦咁多人排隊嘅?
原來係黎自重慶嘅九園重慶小吃新開張

價格低廉
唔怪得⼀開張就變成人龍鋪👍
2024-08-24
等候时间
5 分钟 (堂食)
下午茶
2024-08-30 425 浏览
上星期去將軍澳做野,忙完就搵餐廳食飯見到內地百年老字號品牌重慶餐廳進駐係新都城😍門口仲排晒隊,睇到menu 有好多野食,我哋都即刻試下。九園重慶小吃主打多款正宗重慶小吃,有擔擔麵,肉醬酸辣粉,醬肉包等,款款都好吸引啊😋🥢肉醬酸辣粉肉醬酸辣粉嚴選彈牙紅薯粉,搭配多種配料,榨菜,肉醬,花生,芫荽,葱等,好足料,每一啖都好濃郁,配上自家製九園辣油子,啖啖滋味,鍾意食酸辣粉嘅你一定要試🥰🥢蕃茄肉丸飯超濃郁嘅蕃茄湯,入邊仲有好多蕃茄肉,丸子彈牙,米飯加入濃湯中,索晒湯汁精華,好食,每份都會付上西蘭花及半隻蛋👍🏻🥢蕃茄肉丸米線呢款同蕃茄肉丸飯差唔多,不過就轉咗湯米線,份量超多,米線質地彈牙,食嗰時都忍唔住飲多幾啖湯😍🥢九園非遺醬包子餐廳必食,即叫即蒸,上枱好辣手,要小心,醬肉包好鬆軟,咬去滿滿嘅餡料,醬肉濃郁,口感豐富🫶🏻🥢涼拌黃瓜黃瓜去皮爽脆,搭配秘製醬料,好清爽🧊凍蜜柚老鷹茶(重慶涼茶) 第一次飲,有種清甜嘅茶香,加上柚子蜜,消暑解渴

上星期去將軍澳做野,忙完就搵餐廳食飯
見到內地百年老字號品牌重慶餐廳進駐係新都城😍
門口仲排晒隊,睇到menu 有好多野食,我哋都即刻試下。

🥢肉醬酸辣粉

🥢蕃茄肉丸飯

🥢蕃茄肉丸米線
呢款同蕃茄肉丸飯差唔多,不過就轉咗湯米線,份量超多,
米線質地彈牙,食嗰時都忍唔住飲多幾啖湯😍

🥢九園非遺醬包子

🥢涼拌黃瓜
黃瓜去皮爽脆,搭配秘製醬料,好清爽

🧊凍蜜柚老鷹茶(重慶涼茶)
第一次飲,有種清甜嘅茶香,加上柚子蜜,消暑解渴
2024-08-25
2024-08-27 372 浏览
放假同朋友去咗將軍澳新都城廣場行下,朋友知道內地餐飲品牌九園重慶小吃在新都城開設香港首間分店。餐廳專營重慶特色小食,如小麵、酸辣粉、醬肉包等,特意過來試吓!餐廳地方不大,但地方整潔乾淨。重慶擔擔麵:材料有碎花生、肉末、蔥花、麻醬、辣油等,與麵條伴均勻後,吃起來濃郁鮮香、軟硬適中,嫩滑爽口,一口面一口料,吃出重慶豐富之味。蕃茄丸子米線:湯底有蕃茄香甜味,但不會太濃,丸子彈牙,米線質感較有彈口。黃金酥肉:即叫即炸,外層酥脆,肉質細膩鮮美,肉香味濃,加上少許辣粉更加惹味!九園非遺鮮肉包、九園非遺醬肉包:餡料細嫩鮮香,口感豐富,醬肉包醬香濃郁,鮮肉包鮮香四溢。各有特色!凍檸茶:檸檬清香,茶味香濃,甜度適中。

凍檸茶:檸檬清香,茶味香濃,甜度適中。

2024-08-23 672 浏览
大家有冇試過有一段時間突然之間好想食熱辣辣中式肉包?今日探朋友時,經過將軍澳新都城中心見新開包子店,又捉埋朋友去試下呢間鋪頭招牌係非遺醬肉包子 、鮮肉包子,每一隻都肥肥白白,醬肉包子係南方比較少見,它不同於傳統的咸香的肉餡包子,而是口感偏咸甜味,肉餡醬香濃郁,咬上一口滿嘴流油但唔會覺得油膩;鮮肉包子肉汁豐富!叫番一碗招牌酸辣粉,一口酸、辣、麻、香味道均分明,薯粉煮得恰到好處,滑溜彈牙,保留了點煙韌口感 ;紅燒牛肉湯底,牛肉有5-6塊,牛肉炆至軟腍,湯頭好濃一口人間煙火氣📍九園重慶小吃將軍澳欣景路9號新都城中心二期地下UG051G號舖

📍九園重慶小吃
將軍澳欣景路9號新都城中心二期地下UG051G號舖
2024-08-21 854 浏览
重慶老字號,九園重慶小吃登港,該店在內地有「重慶市非物質文化遺產」,「中國地域十大名小吃」之榮譽店鋪簡潔光猛,餐牌有10款麵,6款飯,更有小吃及3款招牌非遺大包大包點了兩款咸包,九園非遺醬肉包及九園非遺鮮肉包,前者醬肉好香,滿滿醬肉及加入蔥粒另味道提升,後者滿滿肉汁及鮮肉,有點像狗不理包子,兩款大包皮靚唔厚還有一款糖包就是黑芝麻包重慶擔擔麵,別看上枱時平平無奇,將擔擔麵攪勻後,每一條麵條都沾著醬汁,香辣之餘帶點麻醬香,擔擔麵由內地送港,加入花生碎,鹹香過癮,該店更可以免費續麵,岩晒大胃王夫妻肺片,以牛肚、牛肉為主料,一片片,份量都好多,辣椒油唔算太大,加上花椒芝麻紅油,風味十足,底層用了芽菜墊著飲品點了蜜柚老鷹茶,說是重慶涼茶,有種特別的茶香 ,配上柚子蜜甜甜地,說是有消暑解渴等功效

還有一款糖包就是黑芝麻包

2024-08-20 804 浏览
九園重慶小吃💓🍜 肉醬酸辣粉每一口都充滿了濃郁的肉醬香味,酸辣恰到好處,讓人回味無窮。粉條Q彈有嚼勁。💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️🐔 口水雞看名字就讓人流口水!那股香味令人難以忘懷。雞肉質鮮嫩多汁,回味無窮。💃💃🍄 爽脆木耳木耳的口感脆爽,搭配上秘制醬料,味道鮮美又開胃。✅✅🥢 九園非遺醬肉包肉餡鮮嫩多汁,外皮鬆軟有彈性。一口下去滿滿的幸福感。💯💯🍯 紅糖糍粑軟糯香甜,紅糖的甜味與糍粑的細膩口感完美結合🤤🤤
九園重慶小吃💓

🍜 肉醬酸辣粉

🐔 口水雞

🍄 爽脆木耳
木耳的口感脆爽,搭配上秘制醬料,味道鮮美又開胃。✅✅

🥢 九園非遺醬肉包
肉餡鮮嫩多汁,外皮鬆軟有彈性。一口下去滿滿的幸福感。💯💯

🍯 紅糖糍粑
軟糯香甜,紅糖的甜味與糍粑的細膩口感完美結合🤤🤤