2010-12-22
好頭痛聖誕假期去邊度好呢?又食西餐,厭啦!食壽司,凍冰冰.....打邊爐,食黎食去都係肥牛,悶啦....BBQ?要去新界區架波,遠!!唔洗,今次介紹大家去一個九龍區既燒烤場,好方便,Meifoo站再轉minibus/taxi/walk過黎都得!!!一行十一人,book左位,6點半到達現場,已經有幾「木台」燒緊!!!不過小意外,有個朋友一坐低,張橙個腳成隻斷左,朋友跌左落地.....即刻搵老細理論,明白到個d膠橙放得耐,俾太陽曬得多會老化,不應事前check清楚嗎?不過老細處理既手法好好,有禮貌,有誨意!仲拎左2桶冰凍飲品俾我地順番條氣,又換左張鐵腳橙俾我朋友,讚!原諒佢地!!!!!講番食物方面先,$98一個人,自肋形式拎食物,有一張飲品ticket換$6以下既can飲品。d食物種類已經算番咁上下,仲有都幾新鮮呀!!印象中記得有丸:魚蛋,牛丸,墨魚丸,貢丸;肉:牛扒,豬扒,豬頸肉,牛柳粒,雞腎,雞翼,雞扒;腸:芝士腸,紅腸,腸仔,黑椒腸;菜:蒜容雜菜,牛油粟米粒,長青椒;面包!最好味既係黑椒腸&黑椒牛丸同雜菜包!黑椒腸:有丁der似台灣d一口腸,肥肉既比例較多,入口較滑身,當然肥肉既漏口
又食西餐,厭啦!
食壽司,凍冰冰.....
打邊爐,食黎食去都係肥牛,悶啦....
最好味既係黑椒腸&黑椒牛丸同雜菜包!
黑椒腸:有丁der似台灣d一口腸,肥肉既比例較多,入口較滑身,當然肥肉既漏口咁再加黑椒既惹味同辣,一絕
黑椒牛丸:我燒完之後,咬開仲有汁架,少少黑椒既辣,正!
雜菜包:其實包住既只不過係平價食材,椰菜同金茹,不過調味調得好,有好多蒜容呀,燒完之後,一打開錫紙,隔離「木台」都聞到囉)))
另外d牛扒同牛柳粒呢,燒出黎之後麵唔會太un,反而lumlum地幾口,可能佢每一塊都比較薄身,又易熟,又lumd!
長青椒,好香,不過真係好辣,食得辣既朋友,可以一試,燒熟後,個皮lum加d豉油唔錯架.......
佢呢度好體貼,除左honey,仲有唔同既醬汁俾人用,有燒汁,有泰式辣汁,d汁都好味,加上食物到更配呀!
又有人會幫你收垃圾,撥火,服務ichiban!
不過尋更多選擇既朋友,大可自己帶野食黎添燒,棉花糖同海鮮可能係諗頭之一!
總括$98市區燒野食,同朋友聚會,任坐任食,呢度係推薦地方首選!!!!