2021-06-15 1400 浏览
上班族的午餐天堂,原因是𝗖𝗣值超級高,而且選擇多又好味。但就因為太受歡迎,要避開𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗧𝗶𝗺𝗲的𝗣𝗲𝗮𝗸 𝗛𝗼𝘂𝗿,否則就要有排隊的心理準備,不能被看不到盡頭的龍尾嚇倒。🍜三餸車仔麵 $𝟯𝟰首推手打魚餅,新鮮炸到金黃色,外皮鬆脆,大大塊彈牙夠味!牛雜也在我的最愛名單之上,處理乾淨毫無雜質異味,更可以選擇指定牛部位,個人最喜歡牛筋腩,膠質豐富,入味又帶點嫩肉。其他出色配料還有肥大的冬菇、一咬就肉骨分離雞腳、酸齋等……還有不定期限定配料,絕對是誠意之作!這個價錢,在銅鑼灣區大概連一個稍為豐富的早餐也吃不到吧!

🍜三餸車仔麵 $𝟯𝟰
2021-03-27 3198 浏览
🇭🇰#香港捐窿捐罅記Instagram : foodkiller_dk香港島新鮮牛雜最大買家🌋有罕有部位🥰今日介紹一間正嘅車仔麵檔比大家😈佢最出名係佢哋嘅新鮮牛雜🤔 由於一日香港只係殺十幾隻牛,所以全香港都係得十幾間餐廳賣新鮮牛雜,而今日呢家一日已經用咗兩,三隻😂而且佢有好多罕有嘅部位,有牛嘅第四個胃牛沙瓜🐮 出現好少地方有,水記一日都係得兩碗🌝 而且仲有牛雙連等等佢仲有手打魚餅,打到好彈牙,大家都記得一定要叫😈-🐮牛胃小知識🐮介紹下牛既四個胃🐄 第一個胃係「🐄牛肚」平時經常食到既 第二個胃係「🐄金錢肚」第三個胃係「🐄牛柏葉」第四個胃係「🐄牛沙瓜 」最細既一個牛胃😂-🍜 #六餸車仔麵 🍜($59)(7.5/10)牛沙瓜好香好重牛味😌而且口感軟淋,好正👍 有啲仲好厚好有口感😌牛腸就清得夠乾淨啱啱好,所以唔會太肥但都夠香金錢肚夠曬爽口,而且浸得夠身😇魚餅好彈口,幾有魚味 外皮炸到幾脆吓😌呢個必食必食👍總結來說 又平又正 早去少人 go go go🐲-🎈 灣仔寶靈頓道21號鵝頸街市1樓鵝頸熟食中心8號舖平均傷害:$60好味值:7.5/10
🇭🇰#香港捐窿捐罅記
Instagram : foodkiller_dk
香港島新鮮牛雜最大買家🌋有罕有部位🥰
佢仲有手打魚餅,打到好彈牙,大家都記得一定要叫😈

🐮牛胃小知識🐮

🍜 #六餸車仔麵 🍜($59)(7.5/10)
牛腸就清得夠乾淨啱啱好,所以唔會太肥但都夠香
金錢肚夠曬爽口,而且浸得夠身😇
魚餅好彈口,幾有魚味 外皮炸到幾脆吓😌呢個必食必食👍
總結來說 又平又正 早去少人 go go go🐲

🎈 灣仔寶靈頓道21號鵝頸街市1樓鵝頸熟食中心8號舖
平均傷害:$60
好味值:7.5/10
2021-02-28 2167 浏览
以前係銅鑼灣返工,鵝頸橋街市有兩間我經常幫襯吃 lunch, 其中一間就係九記,每次去到見到條長龍就係九記,證明有幾多人鍾意呢間野。今次好彩係2點後去吃,叫做唔太難搵位,佢除咗有湯麵仲有撈麵,我個人比較喜歡撈麵,其實湯麵都好吃架~我今次叫咗2個麵底,粗麵加油麵,連個碗都要大D既,基本一個麵底配三個餸係34元,非常抵食。佢D餸都好好味,首推魚餅,大大塊好夠味,D牛根煵煮得又焾又入味,份量又多,冬菇又肥又大又入味,呢個價錢吃到又好味又飽肚既車仔麵,相信唔多地方可以,值得經常去吃

2021-02-20 1340 浏览
#breakfastforlunch, #cheapest, #causewaybay, #wanchai, #localcuisineI come to here countless times with my wife, it is definitely her favorite place... not one of... but the only favorite place...I like it too, just not as much as my wife does... but i am going to use my view to comment... and here you go....there are 2 section, one sell the wood cart noodles and another one is regular local cuisine restaurant

beef stomach, Chinese carrot noodles soup
signature fish cake
egg sandwiches
oat meal with no milk or sugar
milk tea with less milk
2020-12-29
$35 (早餐)
signature fish cake
milk tea with less milk
  • fish cake
  • 車仔麵
2020-12-16 2111 浏览
鵝頸街市上的熟食店, 應該是銅鑼灣午氨最抵食的地方, 除了清真惠起外, 九記牛雜是我最常吃的一家, 同樣叫九記, 應該和中環那家沒有什麼關係, 而且後者主打牛腩, 前者主打牛雜, 而車仔麵形式點餐, 吃多吃少, 豐儉由人. 這裡的牛雜就是傳統的味道, 最欣賞是它清洗牛雜十分乾淨, 沒有雜質和異味. 除了牛雜外, 魚餅和雞腳也是我的至愛. 魚餅鯪魚肉豐富, 口感不會死彈, 軟實有致, 魚肉和蔥的香味結合, 就是傳統但越來越少機會吃到的味道. 雞腳煮得十分軟糯, 一咬就肉骨分離, 膠原感再配上熱呼呼的暖湯, 在這個陰涼的十二月天, 是舒緩人心的廉價美食.
2020-12-12 1744 浏览
今日特登黎銅鑼灣試這間出名車仔麵,係市政街市內,一上到去就已經係麵檔的龍尾好誇張。但都黎到,就排一陣吧!希望味道不要令我失望我叫左必食既魚餅,牛肚豬紅果然好好味,尤其魚餅仲飲左凍奶茶同凍咖啡!我覺得咖啡好飲d!!
好誇張。但都黎到,就排一陣吧!希望味道不要令我失望

我叫左必食既魚餅
,牛肚
豬紅
果然好好味,尤其魚餅
仲飲左凍奶茶同凍咖啡!我覺得咖啡好飲d!!

2020-11-11 1365 浏览
這間在熟食市場裏的角落位置,平時一點都不起眼但在午膳時間大排長龍,今天的起心肝去排隊,等了約20分鐘到我的時候急不及待多點兩個餸,點了雞腳,牛雜同炸魚餅,非常足料坐著一邊吃一邊心中猛讚。估不到在香港鬧市仍然有這麼真材實料味道又好的車仔粉麵,牛雜鮮嫩味道一流完全感覺不到過重過量的調味,而且煮得味道及火候剛剛好。雞腳沒有炸過,非常滑及入味,煎魚餅又是新鮮鯪魚肉泡製吃過不能不上癮,真的是一定要再來,常來,常常來!
2020-11-11
$50 (早餐)
經開銅鑼灣係OPENRICE 搵到呢間比較抵食之選,睇到呢間之前都黎過幾次就諗住再拜訪一下。疫情之故,搵到張枱但仲有上手客人食淨既野食同幾張紙巾係度, 叫一叫執枱位姐姐幫忙執一執, 呢個人立即黑面, 仲比說話人聽。佢對住我大聲講話有人(可能係老細)而家叫佢要去煮面, 好唔好老脾,粗粗魯魯就執完走左去煮面,枱上客人用過紙巾係隨手拿,無手套。我當時心諗咩服務態度?你煮面同你要執野關我咩事,駛唔駛咁無禮貌咁比說話人聽?本住疫情期間扶持下小店心態我無怪佢。屋企人坐左埋位我就行去排隊買面,又遇到呢位無禮貌的傢伙係度煮面。見住佢哥仔前哥仔後咁稱呼前面買面果位, 到我一去買就粗粗魯魯大聲講"食咩野?"我同佢講想要咩既餸, 佢就即唔耐煩彈一句"面底先呀",睇住前面位仁兄都呆一呆。你老闆,我火都黎。你咁Q無禮貌又大細超待客,你比龍肉我食我都背脊骨落。扶持小店仲要買難受?我都未等呢個阿姐講完我都無意欲再落單,轉身就走。
题外话/补充资料: 感受: 我知道疫情各行各業都好難做, 做到辛苦"申"兩句我無怪你。我先唔講佢執完枱無洗手就去處理食物,但呢個阿姐根本就大細超對人, 對住前面就"笑騎騎",對住我就喝狗咁,就係因為叫你執一執枱而記仇?呢間嘢食物幾好都好, 服務太令人失望,除非係呢方面有改善, 如果唔係唔會再幫襯!
2020-10-22
2020-09-28 1932 浏览
我很久沒有自己一個吃午餐了,事緣又是要到銅鑼灣一帶辦事,於是我選擇了來到鵝頸橋街市吃車仔麵。本來擁有期望可以吃到不同的餸菜,可惜時間已慢了,絕大部份的車仔麵餸已經買了,於是我只好選擇菜、煎魚餅、蘿蔔作為我的午餐。我認為店員有點不禮貌,雖然餸菜買賣光了,職員也不用說你們先看看有什麼還有剩的因為很多已經沒有賣掉了,很像一副不完做生意的樣子。我本來很怕湯水太多,蓋過面的質感,於是我要求少湯,可是職員只是很少,沒有湯便不好吃了,於是我完整吃完一碗車仔麵後,發現真的淨下很少湯,而我在吃東西前,喝了一口湯,感覺不錯,適合我喜歡吃淡的東西。我認為蘿蔔很林身,可是太太淡,沒有太多滷水的味道。菜只有兩條,不化算。魚餅以鯪魚肉打成,是招牌菜吧,即使其他食物已賣掉,也繼續有補給

我認為蘿蔔很林身,可是太太淡,沒有太多滷水的味道。

菜只有兩條,不化算。

2020-09-28
2020-07-29 2201 浏览
三餸 都係 $ 31最正係魚餅!必食嘅蘿蔔都好甜,無筋嘅!呢度嘅米線都好好食,淋身又夠滑!有時候會送埋一個炸餛飩通常食飯時間都會排隊,買完之後再搵位坐,宜家唔洗搵位啦,個個都外賣🥡哈哈
三餸 都係 $ 31

最正係魚餅!
必食嘅
蘿蔔都好甜,無筋嘅!

呢度嘅米線都好好食,淋身又夠滑!
有時候會送埋一個炸餛飩

2020-07-24 1755 浏览
成日去sogo做野都未去過,見今日有時間即刻去。我平日未到1點到,已經有人龍,還好人不多。叫了粗麵,大腸牛膀魚餅。33元一碗呢個價真係低食。粗麵都幾爽口,大腸有咬勁,牛膀新鮮。反而魚餅味道都幾突出,所以好多人點。環境就一般啦,下次有機會再去食。
環境就一般啦,下次有機會再去食。
2020-06-13 2177 浏览
我由29蚊食到佢而家33蚊,九記一直都係銅鑼灣裏面抵食嘅車仔麵之選。如果你係糧尾咁就非常之合適啦!九記必定要揀嘅就一定係佢哋最出名嘅煎魚餅, 煎得非常之香,老細亦都會幫你剪開佢一條條方便食。份量都唔細,大概有2/3隻平時茶餐廳裝隻奶茶嘅碟咁大。而另外其他餸我通常都係食白蘿蔔,份量都唔少,大概有5舊,抵玩。今次就嗌咗牛筋腩,炆得好冧好易咬。九記我通常都會選擇食撈麵多過食有湯嘅,今次就揀咗撈粗,加埋佢嘅炸蒜同醬,大滿足。
今次就嗌咗牛筋腩,炆得好冧好易咬。
3餸車仔麵
3餸車仔麵
2020-03-21 2084 浏览
今日返工,食晏時間,同同事去鵝頸橋嘅熟食中心,食車仔麵,呢間九記牛什粉麵嘅煎魚餅同牛什最出名,熟食中心裏面,咁多間檔口,佢地午飯時間,排隊買車仔麵條人龍最多人,要排最少十五分鐘先落到單。我點咗三餸油麵,牛筋腩、煎魚餅同蘿白,$33,平時D油麵通常鹼水味好重,而佢地嘅油麵唔太粗身,麵條少少彈牙,完全冇鹼水味😋,煎魚餅厚身大塊,食得到係用新鮮鯪魚打成魚膠,加埋葱粒來煎成魚餅,鮮味香口😋,兩條長長嘅牛筋腩,估唔到佢可以炆到又腍又爽,五香味又唔太重,好好食呀😍,唔怪得排咁長嘅人龍買佢地嘅車仔麵啦🤪

• 車仔麵
2019-12-26 2288 浏览
難得到銅鑼灣街市,當然要幫襯讀書時期最愛的九記。由於這裏的座位較平常餐廳的多,所以讀書時候通常會一大班同學一起來。這裡環境沒有太大變化,由以前到現在都不變的,一定要長長的人龍!點了牛筋、豬紅、大腸 油麵,這裏每碗面都會附送一粒炸雲吞。在這裡用餐最好先搵位,再派代表出去買。大家都先排隊點菜然,後付款,再拿回座位慢慢吃!豬大腸乾淨肥美,煙靭有咬口。朱紅滑嘟嘟,有點甜甜的味道。牛筋軟腍,膠質豐富,非常入味。
難得到銅鑼灣街市,當然要幫襯讀書時期最愛的九記。

豬大腸乾淨肥美,煙靭有咬口。朱紅滑嘟嘟,有點甜甜的味道。
牛筋軟腍,膠質豐富,非常入味。
2019-10-23
午餐
2019-12-16 1357 浏览
銅鑼灣有一間人氣既車仔麵成日都大排長龍,特別係呢一家 每次午飯時間都大排長龍,我上次都等左半個鐘先有得食🌝🌝🌝🌝你間餐廳啲食物好高質 聽講全部都係新鮮,新鮮嘅牛雜同牛腩🤪 而且價錢都唔係太貴 只係$33就可以揀三個餸🤪🤪 唯一缺點就係要排超耐 佢就會每人送一舊炸雲吞😂 雖然入邊冇乜料不過係送嘅就唔好咁多要求 😂最正係佢哋完全唔會孤寒啲炸蒜,你可以大量咁拎 食落味道算唔錯 車仔麵來講都有中上嘅水平如果唔使排隊嘅話我覺得可以一戰🤪🤪🤪
如果唔使排隊嘅話我覺得可以一戰🤪🤪🤪