2022-11-25 710 浏览
Musea都幾多餐廳,今次嚟嘅呢間仲有少少海景睇,不過因為落住毛毛細雨,睇得冇咁清,不過感覺都好舒服呢間又係想嚟好耐嘅餐廳,有吧枱位置可以坐係鐵板燒面前、亦有近海景位置🥢黑松露麻油帶子刺身💰$128好鮮甜,配黑松露麻油有鹹香感🥗蟹籽沙律💰$88有青瓜蟹籽蟹柳好清新🐥免治雞肉棒配日本初生蛋💰$68免治質感幾好,食落有口感,配日見醬汁有蛋香又惹味🐥雞胸脆骨💰$48味噌黑毛豚肉五花腩$58串燒類燒得香,可灑上五香粉、芥末醬一齊食🧀煙燻芝士💰$58煙燻過好香口,外皮偏乾身同硬,入面就實淨,鹹香感重配酒食幾啱🍡燒銀杏💰$68第一次食燒銀杏,口感比想像中好食,本身無味嘅銀杏散發住淡淡燒過嘅香味+鹽巴調嘅味🧉黑松露和牛釜鍋飯💰$488好矜貴,有黑松露又有和牛,黑松露嘅油份浸到去每一粒飯粒到,油香重不油膩🍹️Baby Dragon💰$80紅火龍果汁好啱我飲,夠健康🍸Miso Mission💰$128檸檬味Vodka🖤芝麻雪糕淡淡芝麻香,而家愛上冇咁甜嘅雪糕😋🉐💰1333/2ppl🚩五武士 (尖沙咀) @five_samurai 📍尖沙咀梳士巴利道18號K11 MUSEA MUSE Edition1樓12

🥢黑松露麻油帶子刺身💰$128
好鮮甜,配黑松露麻油有鹹香感

🥗蟹籽沙律💰$88
有青瓜蟹籽蟹柳好清新

🐥免治雞肉棒配日本初生蛋💰$68
免治質感幾好,食落有口感,配日見醬汁有蛋香又惹味

🐥雞胸脆骨💰$48
味噌黑毛豚肉五花腩$58
串燒類燒得香,可灑上五香粉、芥末醬一齊食

🧀煙燻芝士💰$58

🍡燒銀杏💰$68

🧉黑松露和牛釜鍋飯💰$488

🍹️Baby Dragon💰$80
紅火龍果汁好啱我飲,夠健康

🍸Miso Mission💰$128
檸檬味Vodka

🖤芝麻雪糕
淡淡芝麻香,而家愛上冇咁甜嘅雪糕😋🉐

💰1333/2ppl
🚩五武士 (尖沙咀) @five_samurai
2022-11-23
2022-11-24 88 浏览
《五武士》最近香港旅遊發展局送優惠劵,就同朋友簡咗呢間日式餐廳嚟食,入到餐廳同職員講話用優惠劵,再scan qr code就會送小食同飲品☺️,今次叫咗6️⃣款嘢食😋。優惠劵(Free)免治雞肉棒配日本初生蛋雞肉棒點落蛋漿到一齊食好滑同好有蛋香味,而雞肉棒咬落去裏面有少少脆骨,食落好有口感而且好入味。優惠劵(Free)味噌黑毛豚肉五花腩五花腩用咗味噌醃製過,食落好入味,重口味嘅朋友可以試試,而且肉質好紮實,唔會咬落好韌🤤。北海道海膽日式蒸蛋 蒸蛋好滑溜、海膽好鮮甜一啲都唔苦,而且仲好大舊海膽好滿足😋。串燒🍢有3️⃣款串燒,煙薰芝士、雞肝、牛舌心,每款串燒都好有驚喜,雞肝外脆內軟,煙薰芝士好香食落好濃郁,牛舌心沾旁邊嘅魚內臟醬好正,帶出牛嘅鮮味😋。黑松露和牛釜鍋飯個職員係我地面前點火,提我地個飯要焗2分鐘到,一打開個飯好香黑松露味,和牛亦好軟淋淋好香牛味,撈勻個飯有少少飯焦好吸引😍。黑芝麻雪糕配紅豆蓉🫘 (Free)餐廳送咗個雪糕比我地食好貼心☺️,雪糕好香濃嘅黑芝麻味,紅豆蓉唔會好甜啱啱好👍🏻。Cocktails 🍹 優惠劵 (Free)飲落甜甜地帶有水果味,好清新🌿。
《五武士》

優惠劵(Free)
免治雞肉棒配日本初生蛋

優惠劵(Free)

北海道海膽日式蒸蛋

串燒🍢

黑松露和牛釜鍋飯

黑芝麻雪糕配紅豆蓉🫘 (Free)

Cocktails 🍹 優惠劵 (Free)
飲落甜甜地帶有水果味,好清新🌿。

2022-11-23
  • 免治雞肉棒配日本初生蛋
  • 味噌黑毛豚肉五花腩
2022-11-24 557 浏览
📍五武士桂花蜜糖日本高糖蕃茄$88中意食蕃茄既話係必點‼️有淡桂花香 而且好甜 但又唔會蓋過蕃茄本身 去左皮所以食落都好嫩鱈魚乾蟹膏$78呢個都幾特別 因為係烘得好香脆 好似食薯片咁 但又有鱈魚既香味 冇諗過原來可以配蟹膏食😛鮫鰈薄切(10切)$168刺身肉質紥實 配魚肝醬都幾特別 另外炙燒既部分都好香油脂感免治雞肉棒配日本初生蛋$68雞肉捧咬落會有小小軟骨 食落幾得意 配埋蛋黃食都好夾伊比利亞豬肋肉$58串燒紫蘇雞皮燒大蝦$128煙燻芝士$58串燒都燒得唔錯 豬肉唔會好柴 紫蘇雞皮蝦已經剝左殼食起嚟方便好多👍🏻雞皮都燒得好香脆 紫蘇葉係調味 味道唔會太搶😆 煙燻芝士勁香😚芝士味都好濃 啱哂配酒食 季節天婦羅盛$248天婦羅都算幾多野食下 有天婦羅大蝦、蕃薯、茄子、苦瓜 都炸得幾香脆燒飯團配茶潰飯$88飯團燒得好香脆!調味都好夠 茶漬飯又會冇咁熱氣呢~Pinky Highball $100Heaveniy Bun$100
📍五武士

串燒紫蘇雞皮燒大蝦$128
煙燻芝士$58

季節天婦羅盛$248

燒飯團配茶潰飯$88
飯團燒得好香脆!調味都好夠 茶漬飯又會冇咁熱氣呢~

Pinky Highball $100
Heaveniy Bun$100
2022-11-17
💬特點 : K11 Musea 海景日本餐廳 ,得獎調酒師,主打日式鐵板燒,串燒,精緻和食 🔶交通,環境🔶位於k11 Musea , 有別於大家認知的一樓,去餐廳可以先前往前洲際酒店附近的入口,入去後看見紫色的,muse edition 的衣服部,直上一樓就可以找到五武士。若在古典設計那一邊,看到Y3 再轉左向前走,就可從電梯下去,找到五武士了。環境上,餐廳三個位置都有獨立的體驗空間 ,分別為串燒的位置,充滿酒的VIP 房間,以及有武士壁畫,和海景位置的大廳。現場調酒師都為得獎名師,而串燒都有前香格里拉師傅打理,全部醬汁都為自家製作,誠意十足。🔸食物酒類🔸先聚焦一下店內五花八門的酒精單單Gìn 11款,Whisky 有13款還有紅白酒和必備的15款Sake 選擇…..咁都介紹呢2杯酒先:🔹Heavenly Bun ($100)🔹用了Sake 🍶🍶, Suntory miss peach, Lemon 🍋 , tonic, rosemary調製。夏日感覺濃烈,口感做得算均衡,清酒的香氣和花香巧妙地帶出每一張味道,尤其桃香果汁。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔹First Love 💕 (Off Me

🔶交通,環境🔶

🔸食物酒類🔸

先聚焦一下店內五花八門的酒精
單單Gìn 11款,Whisky 有13款
還有紅白酒和必備的
15款Sake 選擇…..

咁都介紹呢2杯酒先:

🔹Heavenly Bun ($100)🔹

🔹First Love 💕 (Off Menu)🔹

“You are always gonna be my love ….”
喜歡懷舊的人,或有番一定年紀的人
應該聽過呢首經典日本歌

為了Gonna be my love
所以整杯都偏甜,賣相像一杯粉紅佳人,一杯有Rum (香味重)酒精的紅豆冰,奶昔般的口感。相信很適合怕自己易醉的妳。

成分 : 紅豆, Rum, 士多啤梨🍓利口酒Liqueur, 淡奶

🔹A5熊本和王牛薄燒 🔹

和王牛的高質就不多作介紹了😆
碟上的旋片作用,則可增加味道口感 減低油膩感,配上海鹽食,為全晚最愛。

🔹免治雞肉棒配日本初生蛋 ($68)🔹

除了雞肉為手打外,也加入了淮山、雞軟骨製作,咬口,彈牙度都更有層次,再沾上蛋白質含量
極高的日本初生雞蛋🥚(理論上生蛋後72小時去到店舖)

評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑

🔹刺身拼盤 (深海刺魚,長尾鯛 ,赤身,拖羅,帶子)🔹

🔹煙燻芝士 ($58)🔹

🔹味噌黑毛豚肉五花腩 ($58)(很好吃😋)🔹

🔹桂糖蜜糖日本冷高糖蕃茄 ($88)🔹

🔹燒飯團🔹

店內的燒飯團,表面平平無奇,其實功夫非常費神,所以有很多日本店舖都不再做燒飯團🍙了。

其實每個🍙的用心,絕不簡單
若睇咗飯氣攻心,就會明白煮食物,絕對不容易。

評分 : 🌕🌕🌕🌑🌑

餐廳的服務態度是一個令我深刻,店員反應和產品知識有一定水平,當日經理都分享了不少日本餐飲禮儀給我們了解,其實這才會令進餐的體驗提升。

期待下次光臨。

整體評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑

刺身拼盤 (深海刺魚,長尾鯛 ,赤身,拖羅,帶子)
煙燻芝士
First Love
桂糖蜜糖日本冷高糖蕃茄
2022-11-06
刺身拼盤 (深海刺魚,長尾鯛 ,赤身,拖羅,帶子)
煙燻芝士
桂糖蜜糖日本冷高糖蕃茄
  • 日式柿種炸雞
旅發局最緊搞緊香港美酒佳餚巡禮,送出多張餐飲現金卷,讓香港市民一嘗美酒美食體驗。我哋亦成功拎到2張餐飲卷(一張$100 「創意雞尾酒」,一張$150 「遊「酒」海岸線」),主題都係品賞美酒和小食。精挑細選之下,選擇左位於K11 Muse Edition 嘅「五武士」,係一間日式居酒屋,除咗主打酒仲有鐵板燒同串燒。當日大概下午3-4點,正直落場時間,店舖基本上係冇人🤪間酒吧設計以日本武士為主題,而且走型格路線,非常有格調。侍應安排左我哋坐酒吧區嘅高枱位置,望住維港海景,而且正值開始日落,真係淨係食個景都滿足了😆好不幸串燒師父缺席,所以原本設計嘅串燒小食未能奉上,換來嘅係可以叫多杯cocktail,加埋本身另一張創意雞尾酒餐飲卷,總共我哋叫左3杯cocktails🍸🍸🍸🤪🍸HEAVENLY BUN $100清酒+利口酒再配搭tonic,味道偏甜酒味唔算濃,加上一整條rosemary 有陣陣嘅香草味,果汁酒來講係幾好飲的,較適合女士們。🍸 AWA-SHISO-GRONI $128啲杯酒味會較濃,使用左波本酒、泡盛(沖繩特產的蒸餾燒酒),同美斯苦艾酒,再配上紫蘇葉。調配之後味道唔覺太dry,亦

🍸HEAVENLY BUN $100

🍸 AWA-SHISO-GRONI $128
啲杯酒味會較濃,使用左波本酒、泡盛(沖繩特產的蒸餾燒酒),同美斯苦艾酒,再配上紫蘇葉。調配之後味道唔覺太dry,亦帶有少少嘅甜味,三杯中我最鍾意啲杯👍🏻

🍸FIRST LOVE $100
啲杯係創意雞尾酒,以日本時令水果及食材配搭上香港人喜愛的紅豆冰,真係夠晒創意! 酒係用甜酒如朗姆酒同利口酒,配合淡奶、日本紅豆蓉,味道偏甜而酒味不算濃,好適合女士們。整體感覺就好似飲緊一杯有酒味嘅紅豆冰,又的確係幾正喎!
FIRST LOVE

侍應亦好貼心奉上nuts俾我哋送酒。好舒適地渡過左一個好chill嘅下午茶時間(仲要係免費🙈)。下次要來試吓佢嘅鐵板燒同串燒!

食物:❇️❇️❇️❇️❇️

下午茶
用餐优惠
優惠券
2022-11-13 282 浏览
五武士 (尖沙咀) 📍尖沙咀梳士巴利道18號K11 MUSEA MUSE Edition1樓125號舖因為旅遊發展局最近推出嘅美酒佳餚巡禮現金券,所以我地黎左呢間充滿日本武士風嘅餐廳望住個維多利亞港渡過左一個 Happy Hour❤️ 🍹 AWA-SHISO-GRONI $128混合咗BOURBON, AWAMORI, PUNT E MES, SHISO. 紫蘇葉味道好香又突出, 雖然有Whisky 底但比較mild同一啲都唔dry!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🍹 HEAVENLY BUN $100由SAKE, SUNTORY MISS PEACH, LEMON, TONIC, ROSEMARY 混合而成。桃味好香甜而且酒味唔濃,係一款好清新嘅果汁酒❤️🍹FIRST LOVE (off menu)係由細飲到大嘅港式紅豆冰🫘口味呀😍😍😍 甜甜creamy 嘅紅豆冰,紅粉菲菲,酒精味好微,岩晒女士!係一款好好飲嘅甜品酒😍
五武士 (尖沙咀)

🍹 AWA-SHISO-GRONI $128

🍹 HEAVENLY BUN $100
HEAVENLY BUN

🍹FIRST LOVE (off menu)
係由細飲到大嘅港式紅豆冰🫘口味呀😍😍😍
2022-11-13
$125 (其他)
2022-11-10 96 浏览
💖 五武士 (尖沙咀)✨尖沙咀梳士巴利道18號K11 MUSEA MUSE Edition1樓125號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️有得望住維港景色食飯零舍開心,呢間餐廳其實之前我哋喺附近食嘢嘅時候已經行過見到,諗住有機會下次就嚟食🤩終於等到今日啦!😆雖然我哋冇嗌廚師發辦套餐,單點都好正!-鮫鰈魚薄切🐟$168鮫鰈魚我第一次食,切成薄片仍然能夠感受到佢嘅鮮味,配埋蟹膏醬更加能夠提升鮮味,質緊實爽脆、細嫩鮮美!-原條秋刀魚🐠 $380每年9月至11月都係秋刀魚嘅當造期,魚特別肥美。我講得切季尾食到太幸運了👍🏻 油脂豐厚、肉質鮮味🤪淨係擺盆都已經勁靚😍-煙燻芝士🧀 $58呢個芝士賣相普普通通,冇諗過令我流連忘返!初頭店員同我哋講旁邊嘅嗰一pat 係魚內臟,聽到嘅時候其實都唔係好想食😂感覺上好似好腥。點不知食落好似麵豉醬咁,芝士迷一定岩食!-伊比利亞豬肋肉🐷 $58燒到外皮比較香脆,裏面嘅肉質比較軟身,我都係撈埋少少魚內臟一齊食,更加正,好重豬味🙈-塩燒雞腳筯🦵🏻 $38雞腳筋係雞腳上關節處,同雞軟骨唔同就係加咗筋腱。口感超爽脆👍🏻,旁邊仲有啲海帶同埋蒜頭粒加埋一齊黎食-免治雞

💖 五武士 (尖沙咀)

-鮫鰈魚薄切🐟$168

-原條秋刀魚🐠 $380

-煙燻芝士🧀 $58

-伊比利亞豬肋肉🐷 $58

-塩燒雞腳筯🦵🏻 $38

-免治雞肉棒配初生蛋🐥 $68

選用左日本德島縣阿波尾雞、長芋、洋蔥粒,口感層次更加豐富🤩,初生蛋係母雞生蛋後72個鐘內運送到香港😍一啲都唔send而且仲好重蛋味😚

-黑松露和牛釜鍋飯(2人份)$488

上到枱先至喺我哋面前點火😍,職員話俾我哋知,如果想要飯焦嘅話就可以焗耐啲,一打開已經聞到黑松露味😍見到勁多和牛粒😚,撈埋一齊食好正呀😗啲飯俾我哋平時食開嘅濕潤少少,我覺得冇咁dry。

-V-Punch🍍 $80
身為波蘿之鬼一定唔可以放過🤭,入邊放咗啲檸檬,相對上比較酸。

-Baby Dragon🌹 $80
有玫瑰就必點😏成杯粉紅色好靚㗎,入邊仲有啲火龍果,飲落去酸酸甜甜,好開胃,一試愛上❤️-V-Punch $80
2022-11-02 109 浏览
今晚趁住仲係掛緊三號風球,一收工就同老婆去食下好嘢先😝去到尖沙咀K11 MUSEA就見到呢間人人都話嘢食正、個景靚嘅「五武士」😋咁就要去試一試先😊桂花蜜糖日本冷高糖蕃茄 $88首先你個頭盤先,呢個蕃茄比平時普通嘅蕃茄甜一倍!仲有淡淡的桂花香味!香箱蟹 $240職員話今日啲蟹係由日本新鮮運到,而師傅好細心地拆晒啲蟹肉出嚟,一上枱就已經聞到蟹嘅鮮味!食落口仲十分之鮮甜!😋免治雞肉棒配日本初生蛋 $68內有長芋(即日本版嘅淮山)同洋蔥粒,食落口感卜卜脆😂再配上又新鮮又滑嘅生蛋,認真一流🤤A5熊本和王牛薄燒 $580和王即係和牛之王!一啲都冇改錯名,入口即溶!油脂分布非常均勻!而且有三種食法,可以配上海鹽、蒜片、wasabi, 適合唔同口味嘅人士!😋農家野菜煙肉卷 $88呢個煙肉係店舖自家煙燻,食落非常爽口,再夾埋紫洋蔥,更清新😊燒飯團🍙 $88師傅將啲飯團燒到外脆內熱!再加上自家製調味,味道啱啱好!😋Baby Dragon $80用紅肉火龍果整嘅mocktail, 仲溝埋蘋果汁,又清新又特別😊Heavenly Bun $100

桂花蜜糖日本冷高糖蕃茄 $88

香箱蟹 $240

免治雞肉棒配日本初生蛋 $68

A5熊本和王牛薄燒 $580

農家野菜煙肉卷 $88

燒飯團🍙 $88

師傅將啲飯團燒到外脆內熱!再加上自家製調味,味道啱啱好!😋

Baby Dragon $80

Heavenly Bun $100
2022-10-29 104 浏览
前排喺K11 Musea發掘左間非常隱蔽嘅日式居酒屋,餐廳環境寬敞,燈光昏暗,主打串燒同鐵板燒螢光魷魚沖漬味道鮮甜,入口感爽脆,內裡柔軟而帶點嚼勁香脆鱈魚乾鱈魚乾香脆可口,薄薄一片食落充滿咸香,非常惹味,佐酒一流!焗蠔肉質飽滿,味道新鮮肥美,完全唔怕有腥味牛肉湯烏冬牛肉片半生熟,肉質柔嫰而不韌,肉味香濃,湯底都幾清甜,暖胃一流!芝麻雪糕最後店員送上雪糕,為豐富嘅一餐作結。雪糕質感香滑,芝麻味非常濃郁-五武士 (尖沙咀)📍尖沙咀梳士巴利道18號K11 MUSEA MUSE Edition1樓125號舖抵食指數:😚😚😚😚😚😚😚/10舔舔脷指數:😚😚😚😚😚😚😚/10

螢光魷魚沖漬
味道鮮甜,入口感爽脆,內裡柔軟而帶點嚼勁

香脆鱈魚乾
鱈魚乾香脆可口,薄薄一片食落充滿咸香,非常惹味,佐酒一流!

焗蠔
肉質飽滿,味道新鮮肥美,完全唔怕有腥味

牛肉湯烏冬

芝麻雪糕
五武士 (尖沙咀)

抵食指數:😚😚😚😚😚😚😚/10
舔舔脷指數:😚😚😚😚😚😚😚/10
2022-10-27 103 浏览
位於K11 Musea嘅五武士⚔️ 主打日式鐵板燒 串燒🍢餐廳提供各款手工啤酒🍺雞尾酒🍸清酒🍶同紅酒🍷愛酒之人唔可以錯過٩( ᐛ )و另設有獨立的體驗空間 - 日式鐵板燒 吧枱 等等更有可以享受海景嘅高枱 好chillchill🤍๑ 桂花蜜糖日本冷高糖番茄🍅 ($88)和歌山番茄 比普通番茄甜一倍好鮮甜!🤤🤤 有淡淡桂花香 ๑ 螢光魷魚一夜干🦑 ($160)๑ 鱈魚干蟹膏🐟 ($78)兩款送酒必備小食🍻螢光魷魚烤得好香好香😆食落有嚼勁得黎唔會太硬配上沙律醬/ 鹹香十足嘅魚內臟醬汁都好好食🤪鱈魚干好脆口 沾上蟹膏🦀一條接一條🤏🏻๑ 香箱蟹🦀 ($240)餐廳會每日係日本直接空運時令食材✈️所以唔係樣樣野都會係餐牌見得到今日就咁啱遇見依隻香箱蟹🤩🤩我地就揀咗蒸 另外仲可以天婦羅師傅拆了全隻蟹嘅蟹肉 放落蟹殼度蒸蟹肉非常鮮甜!👅👅๑ 季節天婦羅盛🍤 ($248)好豐富😛😛最驚喜係蝦同蟹棒肉天婦羅 蝦十分爽彈🦐🦀另外有多款蔬菜 例如露荀 甜薯🍠南瓜🎃等用料都好新鮮麵衣炸得好香脆 冇油膩感😼๑ 免治雞肉棒配日本初生蛋🐓 ($68)內有准山及洋蔥粒 口感豐富😎配上生蛋 yumyum๑ 白鱔

位於K11 Musea嘅五武士⚔️
主打日式鐵板燒 串燒🍢
餐廳提供各款手工啤酒🍺雞尾酒🍸清酒🍶同紅酒🍷
愛酒之人唔可以錯過٩( ᐛ )و
另設有獨立的體驗空間 - 日式鐵板燒 吧枱 等等
更有可以享受海景嘅高枱 好chillchill🤍

๑ 桂花蜜糖日本冷高糖番茄🍅 ($88)
和歌山番茄 比普通番茄甜一倍
好鮮甜!🤤🤤 有淡淡桂花香

๑ 螢光魷魚一夜干🦑 ($160)
๑ 鱈魚干蟹膏🐟 ($78)
兩款送酒必備小食🍻
螢光魷魚烤得好香好香😆
食落有嚼勁得黎唔會太硬
配上沙律醬/ 鹹香十足嘅魚內臟醬汁都好好食🤪
鱈魚干好脆口 沾上蟹膏🦀
一條接一條🤏🏻

๑ 香箱蟹🦀 ($240)
餐廳會每日係日本直接空運時令食材✈️
所以唔係樣樣野都會係餐牌見得到
今日就咁啱遇見依隻香箱蟹🤩🤩
我地就揀咗蒸 另外仲可以天婦羅
師傅拆了全隻蟹嘅蟹肉 放落蟹殼度蒸
蟹肉非常鮮甜!👅👅

๑ 季節天婦羅盛🍤 ($248)
好豐富😛😛
最驚喜係蝦同蟹棒肉天婦羅 蝦十分爽彈🦐🦀
另外有多款蔬菜 例如露荀 甜薯🍠南瓜🎃等
用料都好新鮮
麵衣炸得好香脆 冇油膩感😼

๑ 免治雞肉棒配日本初生蛋🐓 ($68)
內有准山及洋蔥粒 口感豐富😎
配上生蛋 yumyum
๑ 白鱔🐟 & 伊比利亞豬肋肉🐖 ( $98 & $58)
白鱔外皮香脆 魚肉鮮嫩 juicy💦
豬肋肉肥瘦剛好 豬味香濃

๑ Pinky Highball💓 ($100)
๑ Sakura Sour🌸 ($100)
黎到當然試吓五武士嘅signature cocktails🍸
Pinky Highball 係以whisky做base
有淡淡柚子香
海景日本餐廳,每天都有𝗢𝗳𝗳 𝗺𝗲𝗻𝘂的時令菜式,記得要聽店員推介!⃝︎ ︎環境飽覽維港海景,很有feel,座位之間也有一定距離,不怕旁邊聊天太吵。餐牌記得有時令菜式,有很多餐牌上沒有的,但不用擔心,店員會主動跟你介紹。 黑松露芝麻油北海道帶子刺身 $𝟙𝟚𝟠 北海道帶子刺身很新鮮甜,配黑松露和三文魚籽,油潤令口感更軟滑。 牛油枝豆 $𝟝𝟠日本前菜當然少不了枝豆,這裏用牛油烹製,鹹鹹的更開胃。 炸富山灣白蝦 $𝟟𝟠 炸富山灣白蝦脆口又能吃到蝦肉,配酒一流。 無花果天婦羅 $𝟡𝟠時令菜式無花果天婦羅好特別,甜甜的配脆炸外層挺不錯。 串燒燒豬里肉 $𝟙𝟝𝟠串燒燒豬里肉,肉質實在但不韌,絕無豬腥味,幾乎零油脂,女士會喜歡喔♥︎ 和哥山燒香魚 $𝟙𝟞𝟠和哥山燒香魚,肉質細緻美味又帶有特殊香氣,魚刺都是幼骨,魚皮抹上鹽再去燒,鹽份能滲入魚肉,提升鮮味。 黑松露和牛釜鍋飯(𝟮人份)$𝟜𝟠𝟠「重頭戲」黑松露和牛釜鍋飯,份量不少,和牛粒鬆軟牛味香,配黑松露味道濃郁。 𝗦𝗮𝗸𝘂𝗿𝗮 𝗦𝗼𝘂𝗿 & 𝗛𝗲𝗮𝘃𝗲𝗻𝗹𝘆 𝗕𝘂𝗻 各$𝟙𝟘𝟘這杯𝗦𝗮𝗸𝘂𝗿𝗮 𝗦𝗼𝘂𝗿用日本櫻桃𝗕𝗹𝗼𝘀𝘀𝗼𝗺 𝗚𝗶𝗻混合梨子和洛神花,酒味挺
︎ ︎

餐牌

黑松露芝麻油北海道帶子刺身 $𝟙𝟚𝟠

牛油枝豆 $𝟝𝟠
牛油枝豆
日本前菜當然少不了枝豆,這裏用牛油烹製,鹹鹹的更開胃。

炸富山灣白蝦 $𝟟𝟠
炸富山灣白蝦
炸富山灣白蝦脆口又能吃到蝦肉,配酒一流。

無花果天婦羅 $𝟡𝟠
無花果天婦羅
時令菜式無花果天婦羅好特別,甜甜的配脆炸外層挺不錯。

串燒燒豬里肉 $𝟙𝟝𝟠
串燒燒豬里肉

和哥山燒香魚 $𝟙𝟞𝟠
和哥山燒香魚

黑松露和牛釜鍋飯(𝟮人份)$𝟜𝟠𝟠

𝗦𝗮𝗸𝘂𝗿𝗮 𝗦𝗼𝘂𝗿 & 𝗛𝗲𝗮𝘃𝗲𝗻𝗹𝘆 𝗕𝘂𝗻
這杯𝗦𝗮𝗸𝘂𝗿𝗮 𝗦𝗼𝘂𝗿用日本櫻桃𝗕𝗹𝗼𝘀𝘀𝗼𝗺 𝗚𝗶𝗻混合梨子和洛神花,酒味挺濃。𝗛𝗲𝗮𝘃𝗲𝗻𝗹𝘆 𝗕𝘂𝗻雖然用上𝗦𝗮𝗸𝗲,但混合了𝗦𝘂𝗻𝘁𝗼𝗿𝘆 𝗠𝗶𝘀𝘀 𝗣𝗲𝗮𝗰𝗵, 𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻和𝗧𝗼𝗻𝗶𝗰,喝下去清新。
牛油枝豆
炸富山灣白蝦
2022-10-18 226 浏览
去左咁多次K11 Musea, 第一次行嚟Muse Edition呢邊,原來都有d餐廳同精品睇~見到呢間日本野個feel好正咁,就入左去坐低🤩 對住個靚靚海景,散叫左d自己想食嘅野,勁滿足!✨靜岡縣產高糖蕃茄配桂花蜜糖 - 明白點解叫高糖,因為真係好香甜,一d蕃茄腥都冇,配埋淡香桂花蜜糖又幾清新,作為前菜唔錯👍✨大蝦海膽天婦羅 - 擺碟都幾巧功夫,將海膽疊上每舊大蝦天婦羅上面,再將某一d大蝦疊高,極吸睛!蝦肉夠彈牙,連埋大大塊鮮甜海膽一齊食真係不得了🤤✨免治雞肉棒配日本初生蛋 - 隻蛋一生出嚟72個鐘內送到嚟,一d蛋腥味都唔會有;雞肉棒仲混入左長芋,令口感更爽口😻✨A5熊本和王牛薄燒 - 和王即係和牛之王,油脂分佈極佳,入口即溶,十分之嫩口,配上海鹽/蒜片/wasabi又係另一種享受😻✨農家野菜煙肉卷 - 店舖自家煙燻,一上枱已經聞到好香,最加分係佢燒完之後冇晒肥膩感,食落爽口,配埋紫洋蔥更清新✨白蔥燒鳥卷 - 睇menu 介紹用左日本德島縣阿波尾雞整,肉質好滑好香,配埋大白蔥好夾,解膩一流~✨燒飯團 - 外脆內熱辣辣,雖然只係燒白飯,但食得出個功夫,調味又剛剛好😋✨V-Punch -

靜岡縣產高糖蕃茄配桂花蜜糖

燒飯團

✨V-Punch - 勁香濃菠蘿味,帶淡香焙茶味,感覺幾fresh😜

✨Baby Dragon - 第一次飲用紅肉火龍果整嘅mocktail, 仲mix左蘋果汁,整體好清甜💕

✨福岡朱古力蛋糕 - 蛋糕好鬆軟,甜而不漏😆
福岡朱古力蛋糕

靜岡縣產高糖蕃茄配桂花蜜糖
福岡朱古力蛋糕
2022-10-17 81 浏览
每年9月開學 都係小編工作比較忙碌既時間🥺忙左整整一個月 係時候食餐好獎勵一下自己😌今次黎到位處K11 MUSEA既五武士嘆下靚靚海景同美食🥢煙燻華味雞沙律🥗用上日本華美雞肉刺身再以煙燻既方式烹調都係第一次嘗試係落係柔軟既口感 帶有少許ham 既香氣 加埋清新既沙律🥗 微微鹹香同refreshing 黑松露芝麻油北海道帶子刺身前菜第二道係北海道帶子刺身二食😋黑松露同三文魚子配上帶子刺身各有特色👍🏻濃香鮮味得宜✨無花果天婦羅無花果入饌做天婦羅好特別🍤脆卜卜脆漿包住清甜水果 沾上鹽額外品嚐到水果嘅清甜🥢吉列廣島蠔即炸既吉列廣島蠔酥脆多汁 仲好大隻🫢用嚟佐酒一流🤫串燒燒豬里肉🐖燒南非鮑魚🌊美景之下 最啱同嘆住串燒同朋友傾吓偈😌燒豬里肉焦脆唔肉質鬆軟 鹽燒南非鮑魚軟嫩鮮味💦黑松露和牛釜鍋飯黑松露愛好者必試 和牛既油脂浸透每一粒米飯🍚 仲有大量既黑松露 提升鍋飯既香氣 滿足作結🤭Heavenly Bun用左日本清酒調配既cocktail 再配上水蜜桃同rosemary 清新易入口🍸
每年9月開學 都係小編工作比較忙碌既時間🥺

燒豬里肉焦脆唔肉質鬆軟 鹽燒南非鮑魚軟嫩鮮味💦

黑松露和牛釜鍋飯

Heavenly Bun
2022-10-16 83 浏览
今晚去到k11 musea 食好西🥰佢哋裝修用咗武士道精神做主題餐廳內仲可以望到海景先來四國高糖蕃茄桂花蜜蕃茄以四國高糖蕃茄製作,甜度比正常高一倍,食落好似水果咁甜。桂花+桂花蜜在面頭,超香的!食落好開胃!開始我哋嘅主角A5 和牛和牛好軟腍彈牙,完全無筋,真係好高水準靚嘅和牛。原來旁邊嘅炸蒜片都可以食 食落去會更香口免治雞肉棒手打雞肉加入淮山、菠菜、雞軟骨製作,手打免治雞肉比機磨更有咬口,更彈牙爽口😊
今晚去到k11 musea 食好西🥰

佢哋裝修用咗武士道精神做主題
餐廳內仲可以望到海景

先來四國高糖蕃茄
桂花+桂花蜜在面頭,超香的!食落好開胃!開始我哋嘅主角

A5 和牛
和牛好軟腍彈牙,完全無筋,真係好高水準靚嘅和牛。
原來旁邊嘅炸蒜片都可以食 食落去會更香口

免治雞肉棒

2022-10-12 90 浏览
位於Musea既呢間日式餐廳有個無敵大海景,仲有好多款日式美食包括鐵板燒、天婦羅同埋好多種小食😆今次試咗原條松葉蟹天婦羅,大大條好有咬口同埋鮮味~仲有竹笙花膠天婦羅,中日合璧夠晒特別💕燒七味魚翅亦係另一道推介菜式🥰.Chow down at this sea view resto at Musea! Their tempura was really special and nice, love their crab leg tempura, fresh and thick.