餐厅: 亞金南洋茶室 (黃大仙中心南館)
资讯:

2021-02-04 282 浏览
上年黃大仙南館開左新既南洋風味餐廳,一直未有機會試菜。呢日相約朋友一齊去試下。午餐時間比較多人,需要排隊,但5-10分鐘左右就有位。我地叫左兩個set lunch, 一個係香茅雞扒摻摻,另一個係海南雞摻摻。南洋野一定要叫個摻摻試下,姐係油麵撈埋米粉兩樣一齊食。當然仲有米線或河粉等任君選擇。一上菜就有驚喜,估唔到個雞扒份量十足,加埋啲香蔥同翠翠做配料,賣相已經相當吸引。雞扒既肉質嫩滑算係唔錯,唯一美中不足係都會食到個雪味,呢方面有待改進。但都有好多其他選擇。咪睇個海南雞好似細細碟,因為影之前己經食左件。如果比較兩款雞既味道,海南雞略勝一籌。嫩滑雞肉加上美味醬汁,一定食指大動。地道叻沙湯底十分之濃郁,微辣但落重椰汁,非常香口,讚!另可以自選餐飲或小食。值得一提個檸檬薏米水,凍熱都一樣咁好飲。除咗檸檬薏米,其實仲加左糖冬瓜,夏天必選!因為份量十足,我地冇額外加小食都非常滿足!下次希望可以試試個牛油咖央多士。

2020-11-17
  • 檸檬薏米水
2021-01-30 208 浏览
真係好難食🤢laksa唔係laksa味配米線更加9唔搭8肉骨茶好少料湯底都只不過係醬油味cp值好低唔正宗正常既可能係杯南洋白咖啡/美祿其他都唔推薦絕對唔會食下一次😖
真係好難食🤢
正常既可能係杯南洋白咖啡/美祿
其他都唔推薦
絕對唔會食下一次😖
2020-12-15 2543 浏览
眨吓眼又到年尾,唔經唔覺又到左還神嘅時候,遠近馳名嘅黃大仙,保佑我身體健康,上香之後習慣去對面嘅黃大仙中心尋找美食。差不多下午茶時間,周圍都好多人,比一間新開嘅 亞金南洋茶室吸引到,價錢優惠,食物有幾有特色,排隊等位都值得嘅。檳城炒貴刁既然是南洋特色,一於試吓師傅嘅拿手好戲, 檳城炒貴刁鹹香味豐富,小小辣好惹味,配菜有爽口大芽菜、韮菜、蛋、大蝦、貴刁入口彈牙,好好食啊 !馬來特色蝦撈麵顧名思義充滿馬來特色,蝦撈麵湯另上,材料豐富有蝦、腩肉、魚片頭、豆卜、通菜,湯底鮮甜濃郁。蝦爽口彈牙,腩肉肥瘦適中, 豆卜吸收了湯汁精華很好味。肉鬆煉奶油酥餅第一次食這一款南洋口味的小吃,熱辣辣香噴噴,油酥餅酥脆可口,肉鬆帶點鹹香,加上煉奶的甜,味道很有層次的。下午茶套餐還可以優惠價加配小食,令整體CP值更高!玻璃魷魚通菜想說他的秘製醬汁香辣很惹味,玻璃魷魚超級爽口彈牙,通菜翠綠食得健康。雞肉串燒雞肉串燒肉嫩多汁,很推介這個。芒果沙冰、南洋奶茶見到南洋奶茶用煉奶底,特別香濃幼滑。星加坡摩摩喳喳十分有驚喜,下午茶時間可以吃甜品是一件很幸福的事, 星加坡特色的摩摩喳喳,有我非常喜歡吃的香芋丸、番薯丸、紅豆、涼

檳城炒貴刁

馬來特色蝦撈麵

肉鬆煉奶油酥餅

下午茶套餐還可以優惠價加配小食,令整體CP值更高!

雞肉串燒
雞肉串燒肉嫩多汁,很推介這個。

芒果沙冰、南洋奶茶
見到南洋奶茶用煉奶底,特別香濃幼滑。

星加坡摩摩喳喳
十分有驚喜,下午茶時間可以吃甜品是一件很幸福的事, 星加坡特色的摩摩喳喳,有我非常喜歡吃的香芋丸、番薯丸、紅豆、涼粉;甜度適中,各式各樣的丸子很有咬口,為生活苦中一點甜。

這裏的下午茶很有質素,店員服務態度也好,座位寬闊,下次帶埋媽咪嚟再試吓其他南洋特色美食。

• 星加坡摩摩喳喳
  • 玻璃魷魚通菜
  • 馬來特色蝦撈麵
2020-11-29 335 浏览
朋友帶我黎黃大仙呢間平民茶餐廳試吓,聽講係黃大仙街坊都有一定知名度。店員推介了馬來特色蝦麵,店家非常還原了馬來蝦麵多配料的特色,有蝦,腩肉,魚片頭,豆卜,通菜等。而且湯底有相當濃厚的蝦鮮香,另外麵底彈牙,咬落爽口。然後朋友點的是輕宜印尼炒飯,飯底是以甜醬油炒成,加上蛋,蝦仁等的配料,鹹甜鹹甜的味道十分有趣,又相當開胃,另外亦有加上點點的辣香,三種味道加上是種奇妙的體驗。油酥餅是另外以套餐優惠價加上的小食,雖然有淡淡的油香,餅皮亦酥脆,但一點也不油膩,不錯。下午茶時間人均$50,相當優惠的價格。

下午茶時間人均$50,相當優惠的價格。
2020-11-29 1290 浏览
今日想起跟朋友去旅行的歡樂事,不發奇想便相約他們食個飯。朋友說商場內有間不錯的南洋食店,想跟我們去試試。店舖內外裝潢都有種新南洋風味。再看看餐牌,好多選擇。如點晚餐還可加配小食,相信今晚ㄧ定會試到多款美食。無骨海南雞飯去了骨的海南雞啖啖肉,雞皮肥而不膩,雞肉又嫩滑,點上碟旁的三款醬料(甜豉汁/酸辣醬/薑蓉)多種味覺享受。另外,最不得了的何止是雞肉呢!油飯都不可看低,米粒吸盡雞湯鮮味和沙薑的香味道,真係食多碗都無問題。一字骨肉骨茶跟白飯是馬來西亞藥材口味的肉⻣茶,濃濃湯汁浸煮的ㄧ字骨,很容易便可骨肉分離,煲內還有腍滑雞腳和吸收了湯汁的豆腐卜和油炸鬼,真係勾起當年去旅行回憶。印尼炒飯每次叫印尼炒飯都很開心,因為碟內ㄧ定有脆卜卜蝦片,炒飯面又有隻煎蛋,碟旁又有串燒,只是這幾點都令我這個貪食猫滿足不已!更何況甜甜地帶微辣的炒飯,配上爽口大蝦和雜豆來炒,鑊氣十足,真係多元化。香茅豬扒 用實惠價錢加配了香茅豬扒ㄧ件,肉質不鞋,又富肉汁,香茅味適中,真係抵食。南洋魚丸湯 ㄧ客有八粒,粒粒雪白爽口又彈牙,不錯。炸蝦餅 大大件蝦餅炸得金黃色,外層香脆,內層蝦膠彈牙。玻璃魷魚通菜 玻璃魷魚煮到軟硬適中,通

南洋魚丸湯
ㄧ客有八粒,粒粒雪白爽口又彈牙,不錯。

炸蝦餅
大大件蝦餅炸得金黃色,外層香脆,內層蝦膠彈牙。

玻璃魷魚通菜
玻璃魷魚煮到軟硬適中,通菜亦爽口,配上甜豉油和微辣椒醬,十分夾。

凍檸檬薏米水
薏米有半杯,份量十足,飲下去可清清口腔,增進食量。
南洋奶茶
好有南洋風味,練奶又香又甜,配在茶香十足的茶內,不錯。
凍檸檬薏米水 & 南洋奶茶

凍檸檬薏米水 & 南洋奶茶
2020-11-29 188 浏览
前排這裡開咗間馬來西亞餐廳,好耐無食過叻沙同肉骨茶,所以今日來試吓先。細滲細滲材料有一字骨、豬肚、豬手、腩肉、雞腳配白飯同油條。湯底很香濃同藥材味,一字骨好入味又唔韌,豬手皮滑滑的,豬肚爽脆而豆卜滲透晒湯汁配上白飯非常滋味。招牌叻沙滲滲招牌叻沙滲滲材料有蝦、魚片頭、蟹棒、魷魚圈、豆卜和半隻蛋,粉絲同油麵很索汁,大蝦很爽口,魷魚鮮甜彈牙,湯汁鮮燈色很香椰奶味微辣,吃完連湯汁都飲晒。炸蝦餅撈檬粉蝦餅很厚身,五件很大塊爽脆彈牙,檬粉幼滑配上酸甜醋汁很惹味。玻璃魷魚通菜南洋凍奶茶茶底很濃,奶幼滑加左練奶口感同味道都不一樣。香茅薄荷特飲很清新嘅感覺,喝下很舒服。凍柚子茶柚子味很清香鮮甜,吃完濃味的可以解解油膩。

細滲

招牌叻沙滲滲

炸蝦餅撈檬粉

南洋凍奶茶
茶底很濃,奶幼滑加左練奶口感同味道都不一樣。
香茅薄荷特飲
很清新嘅感覺,喝下很舒服。
凍柚子茶
柚子味很清香鮮甜,吃完濃味的可以解解油膩。

2020-11-26 168 浏览
好耐好耐都冇去星加坡同埋馬來西亞 ✨招牌喇沙所以真係好想食喇沙 ,呢度嘅喇沙講到自己係招牌咁 ,就梗係要試吓啦 😆食落果然冇令我哋失望 ,喇沙湯底濃厚帶椰味 ,而且材料豐富 ,有蝦、魚片頭、蟹棒、魷魚圈、豆卜等等 ,魚蛋又好彈牙 ,無挑剔啊!✨炸蝦餅撈檬香香脆脆嘅炸蝦餅 ,切好晒件非常之方便食用 ,一家人share好開心 ,撈檬就好清新 ,裏面有啲菜絲 ,加埋佢哋特調嘅自家越南魚露醬汁就更冇得頂👍✨龍眼冰味道比較甜,怕肥嘅媽媽我唔敢飲太多 ,但係小朋友就好鍾意!✨南洋魚丸湯呢碗魚蛋湯 我哋叫咗兩碗 因為啲小朋友真係好鍾意食 好彈牙嘅魚蛋 味道有少少似墨魚丸 又有少少似港式魚蛋 很不錯✨星加坡摩摩喳喳香芋丸番薯丸紅豆涼粉香芋丸、番薯丸 同平時嘅台式芋圓有啲唔同,幾特別同新奇,材料豐富,有妹妹最鍾意嘅紅豆,而且有好多椰汁,作為成餐飯嘅最後好解辣,又好好食!😋
好耐好耐都冇去星加坡同埋馬來西亞

✨招牌喇沙

✨炸蝦餅撈檬

✨龍眼冰
味道比較甜,怕肥嘅媽媽我唔敢飲太多 ,但係小朋友就好鍾意!

✨南洋魚丸湯

✨星加坡摩摩喳喳
香芋丸番薯丸紅豆涼粉

2020-11-26 112 浏览
海南半隻雞加飯$108 嫩口嘅海南雞 滑溜非常 雖然只得半隻但係望落去份量都幾多 大人小朋友都啱食 除咗隻雞之外佢個飯都係佢嘅重點 雞油飯非常香 連怕肥嘅我都忍唔住食多幾啖玻璃魷魚通菜$38玻璃魷魚好通透 好彈牙 通菜好翠綠 而且仲可以走辣 小朋友都好鍾意食 下面有少少甜豉油食落香香甜甜咁非常正馬來咖喱牛腩小辣$64配油酥餅重口味嘅爸爸就最鍾意食呢一款馬來咖喱 咁又的確佢個咖喱味真係好惹味嘅 牛腩又夠嫩夠入味 小小辣咁 令人完全食唔停口 配埋唔油膩但係又好酥嘅油酥餅 正香茅雞翼食落熱辣辣 好脆又好嫩 又係一家大細都啱食之選 👍🏻
海南半隻雞加飯$108

玻璃魷魚通菜$38

馬來咖喱牛腩小辣$64
配油酥餅

香茅雞翼
食落熱辣辣 好脆又好嫩 又係一家大細都啱食之選 👍🏻
2020-11-14 179 浏览
💕今日同同事一齊去左黃大仙果邊做野,見有d肚餓,我哋就去咗附近商場揾野食,經過阿金茶室就俾佢門口裝修吸引住😂我哋入左時剛好有下午茶,見到menu上有我最愛海南雞飯,即點,同事亦點左同我一樣😂又係可以自助落單,幾方便👍d食物好快就黎到,速度可以叫極快😝非常適合匆忙的上班族👍兩份一樣的海南雞飯,點解我d油飯上面冇炸蒜🤔?另外海南雞d雞皮實在係太肥,連我平時鐘意食雞皮既人都食唔到,其他正常,以下午茶來說份量好多👍以食物份量來說都叫抵食,味道就不過不失🤨

d食物好快就黎到,速度可以叫極快😝非常適合匆忙的上班族👍
招牌阿金無骨海南雞配油飯
招牌阿金無骨海南雞配油飯

以食物份量來說都叫抵食,味道就不過不失🤨
2020-11-13
2020-11-01 225 浏览
作為黄大仙街坊,南館新開一間星馬菜是福氣,店內佈置裝修光鮮,色彩配得繽紛,店主讓食客有一份異國旅遊的進餐氣氛,先scan qr code 落單,選擇也滿多,第一次來當然要試一試兩個招牌菜,招牌亞金無骨海南雞配油飯$66無骨海南雞份量不少,油飯香口誘人,雞飯配冬瓜清湯,清潤飽肚。招牌叻沙滲滲$66叻沙材料有蝦、魚片頭、蟹棒、魷魚圈及豆卜,可選擇辣度,濃湯頭有還原新加坡傳統湯底的味道,要有掛湯感一定要選擇滲滲麵底,米粉加油麵的絕配讓口感味覺都一致滿意。越式香茅豬扒配地道叻沙$58星馬菜加上越式的傳統豬扒,crossover 東南亞菜的新款。加多一個甜品豆腐花紅豆涼粉冰,大大碗足料好選擇,甜度剛好平衡豆腐皮與涼粉的味覺享受。飲品跟餐有半價,珍多冰、椰汁涼粉冰 各$14大大杯足料解渴,必叫的特飲選擇。👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

作為黄大仙街坊,南館新開一間星馬菜是福氣,
店內佈置裝修光鮮,色彩配得繽紛,
店主讓食客有一份異國旅遊的進餐氣氛,
先scan qr code 落單,選擇也滿多,
第一次來當然要試一試兩個招牌菜,

招牌亞金無骨海南雞配油飯$66
無骨海南雞份量不少,油飯香口誘人,
雞飯配冬瓜清湯,清潤飽肚。

招牌叻沙滲滲$66
叻沙材料有蝦、魚片頭、蟹棒、魷魚圈及豆卜,
可選擇辣度,濃湯頭有還原新加坡傳統湯底的味道,
要有掛湯感一定要選擇滲滲麵底,
米粉加油麵的絕配讓口感味覺都一致滿意。

越式香茅豬扒配地道叻沙$58
星馬菜加上越式的傳統豬扒,
crossover 東南亞菜的新款。

加多一個甜品
豆腐花紅豆涼粉冰,大大碗足料好選擇,
甜度剛好平衡豆腐皮與涼粉的味覺享受。

飲品跟餐有半價,
珍多冰、椰汁涼粉冰 各$14
大大杯足料解渴,必叫的特飲選擇。

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
2020-10-30 203 浏览
屋企附近新開左間東南亞餐廳😍經開見茶餐幾抵~試試先!!輕怡招牌喇沙滲滲 ($45)滲滲其實姐係油麵加米粉😇一碗麵有兩款麵,一粗一幼更有口感!配料都算OK,有蝦、蟹棒、蛋、豆卜、芽菜 , 個喇沙湯底幾正!淡淡的椰香味加少少辣,非常惹味~鮮牛油咖央多士配迷你蕃茄米線($34)鮮蕃茄湯底, 有幾舊蕃茄 絕對唔係罐頭貨色🤡重點係鮮牛油咖央多士~!少脆、微暖,真係一啖一幸福!咸香既牛油,再加甜甜地既咖央,令人滋味無窮啊!茶餐仲包飲品!熱南洋奶茶~ 茶係用煉奶沖咖,茶味好香濃,又滑!個杯好正😂👍
屋企附近新開左間東南亞餐廳😍經開見茶餐幾抵~試試先!!

輕怡招牌喇沙滲滲 ($45)

鮮牛油咖央多士配迷你蕃茄米線($34)
鮮蕃茄湯底, 有幾舊蕃茄 絕對唔係罐頭貨色🤡

茶餐仲包飲品!

2020-10-29 159 浏览
亞金南洋餐室位於黃大仙南館 , 晚上用餐時間人流絡繹不絕, 而且外賣的人也多, 證明餐廳質素好。餐飲選擇其實都頗多種類, 又海南雞喇沙蝦湯麵到各式南洋炒粉麵飯 都應有盡有, 而且有一些小菜有大細之分,多人或小人份量都顧及得到。細滲(肉骨茶)跟白飯\是屬於馬來西亞派系的肉骨茶,湯汁濃厚,味重色深,吃起來有質感和中藥味,湯頭入口甘甜,以慢火細燉,鎖住肉排的原汁原味; 而且材料豐富,有雞腳,豬肚,腩肉,一字骨,變化出不同口味與層次感,溫和不燥熱。馬來特色蝦湯麵65一上臺的時候覺得勁澎湃 ,油麵、鮮蝦、豬肉、水煮蛋及通菜,湯頭有濃郁鮮蝦味, 可以自選辣度及麵底,油麵挺身,是我喜歡的硬度。 鮮蝦彈牙,各種材料也配搭得宜,好食。南洋奶茶11食得馬來西亞菜,當然要配一杯南洋奶茶。煉奶甜甜,茶底滑順醇厚,滋味在口裡徘徊,超正的。

細滲(肉骨茶)跟白飯

\

馬來特色蝦湯麵65

南洋奶茶11

食得馬來西亞菜,當然要配一杯南洋奶茶。
煉奶甜甜,茶底滑順醇厚,滋味在口裡徘徊,超正的。
2020-10-27 119 浏览
今日去黃大仙廟還神, 係附近商場搵嘢食, 見到呢間東南亞餐廳, 裝修幾有特色, 光鮮整潔, 仲有好多卡位, 就去試下!餐廳用q r code落單, 快捷方便!無骨海南雞飯招牌菜式, 用上湯浸熟嫩雞, 肉質幼細嫩滑, 皮肉分離, 中間帶有薄薄一層骨膠原, 晶瑩剔透, 無骨啖啖肉。 配上雞油飯和清湯、堪稱一個完美的海南雞飯!招牌喇沙滲滲滲滲係混合米粉和油麵, 米粉幼細煙韌, 油麵爽滑軟熟, 一啖有兩種口感!有蝦、蟹柳、魚片頭、魷魚圈、豆卜。材料算幾豐富!喇沙湯底微辣帶椰香味, 甜甜地易入口幾開胃!凍美綠、凍檸茶估唔到呢度有 凍美綠, 即刻點番杯飲, 童年回憶即刻返曬嚟!凍檸茶 茶底夠味有茶餐廳水準!

餐廳用q r code落單, 快捷方便!

無骨海南雞飯

配上雞油飯和清湯、堪稱一個完美的海南雞飯!

招牌喇沙滲滲

喇沙湯底微辣帶椰香味, 甜甜地易入口幾開胃!

凍美綠、凍檸茶

OK
2020-10-27 93 浏览
咁岩想食越南野就搵下黃大仙邊到有,結果搵到呢間就入去試下。基本上唔洗等位,直接就入得。Lunch黎講,價錢唔算平,平均6x蚊左右啦。叫左4樣野 豬扒叻沙、雞扒撈檬、鮮油咖央多士同加配小食 春卷。個人認為小食可以唔洗試,冇乜特別。個咖央多士就真係好大舊牛油🧈 但係唔覺有咖央味但係佢d正餐係ok,正常既,可以一試。 個叻沙湯都ok,我就試左滲滲 麵質還好。 個撈檬都好正常 可以試下。 主要係想講下佢個雞扒 好juicy 仲有汁流緊出黎 肉質好嫩 但係就有少小衰左係個塊皮到 因為淋左😭簡單d黎講 就係試正餐就可以了😂😂

簡單d黎講 就係試正餐就可以了😂😂
2020-10-17 184 浏览
前排放工吾想煮野食就行去黃大仙-亞金南洋茶室買外賣,第一次幫襯吾知味道如何?招牌亞金無骨海南雞飯配油飯:初初會以為外賣份量既海南雞一定少,但可見亞金海南雞既雞件份量幾多,皮帶鮮黃色而口感好滑口;至於雞肉方面口感極嫩滑而味道又帶雞香味,口感吾乾啊!油飯味道香口,飯粒軟熟。另外,套餐更配有是日餐湯,當晚是冬瓜湯,味道清清甜甜。輕怡檳城炒貴刁:依度既炒貴刁食得出好有穫氣,但個人覺得口感較油。當中既河粉好滑口,咸度適中,份量好夠飽肚啊!而當中更有吾少既肉絲作伴,令整體味道會過於單調啊!另有,還有飲品。

另有,還有飲品。