餐厅: 亞金南洋茶室 (黃大仙中心南館)
资讯:

2020-09-25 1516 浏览
放寬限聚令、疫情又見回落,開心可以相約朋友,下午茶在主打大馬美食的「亞金南洋茶室」。先嘗嘗小食:又香又彈牙的炸蝦餅 ,令我們胃口大開!香酥的棒棒蝦,整隻蝦沾上脆醬成棒狀炸香,外脆肉滑!爽脆的玻璃魷魚通菜,有少許辣醬調味十分惹味。我們分享海南雞配油飯,海南雞味鮮肉滑溜,油飯美味可口,配紅、白蘿蔔湯,有飯、有湯、有餸,完美的組合。香甜的肉鬆煉奶油酥餅,有肉鬆饀,甜脆中點兒肉鬆的鹹香,很稱心的甜品! 我的星加坡摩摩喳喳,有:芋圓、蕃薯圓、紅豆、涼粉,紅豆夠稔,芋圓、蕃薯圓有嚼勁口感,味道微甜。朋友的芒果沙冰,勁大份量,足夠消暑。

先嘗嘗小食:

又香又彈牙的炸蝦餅 ,令我們胃口大開!
炸蝦餅

香酥的棒棒蝦,整隻蝦沾上脆醬成棒狀炸香,外脆肉滑!

棒棒蝦

爽脆的玻璃魷魚通菜,有少許辣醬調味十分惹味。
玻璃魷魚通菜

肉鬆煉奶油酥餅

星加坡摩摩喳喳

朋友的芒果沙冰,勁大份量,足夠消暑。
2020-09-25
炸蝦餅
玻璃魷魚通菜
肉鬆煉奶油酥餅
星加坡摩摩喳喳
2020-09-24 125 浏览
Delish South East Asian cuisines@Wong Tai Sin I went to a restaurant called’’Akam Laksa’’ (亞金南洋茶室) located in Shop 132, 1/F, Temple Mall South, 103 Ching Tak Street, Wong Tai Sin(黃大仙正德街103號黃大仙中心南館1樓132號鋪) to order takeaway due to the covid19."Curry beef brisket in Malaysian Style"馬來咖哩牛腩HKD$64large chunck of beef brisket. Soft and tender...The curry is rich and flavourful!!..Highly recommended. Value for money yet tasty!!"Beef cubes red fried rice"牛柳粒炒紅飯HKD$78..The red fried rice is not oily at a

馬來咖哩牛腩
HKD$64

"Beef cubes red fried rice"
牛柳粒炒紅飯
HKD$78

The red fried rice is not oily at all!!Relatively heathly comparing with ordinary fried rices!Yet well seasoned!!spot on!!
  • "Curry beef brisket in Malaysian Style" 馬來咖哩牛腩
2020-09-23 150 浏览
近日連場大雨🌧️,放工後都不想回家🏡買餸煮食🥣,近近地🚇便到黃大仙中心南館「亞金南洋茶室」吃晚餐🍽。店舖環境不錯,地方整潔優雅,以卡位為主坐得舒服😌,而餐廳是主打馬來西亞🇲🇾菜式,所以餐牌上寫有叻沙、咖喱、手抓餅、麵條等。今晚我們就點選了「馬來特色手撕雞蝦湯麵🍜」材料有豆腐卜、少許菜和雞絲,湯底似是淡淡的滷水味道,而麵底分量十足。馬來咖喱牛腩白飯咖喱味香,🐂牛腩夠淋,用來伴飯🍚是不錯的選擇。馬拉盞炒通菜有蝦米的味道,通菜上枱時色澤綠油油😋馬來炸春卷餡料雖然簡單有蘿蔔絲🥕和菜絲🥬,但在調味方面及外脆內軟的口感整體卻不錯👍另外還有香茅雞翼、榴槤波波都很好👍椰子紅豆冰椰子味香濃,紅豆好淋配合得不錯😋

馬來咖喱牛腩白飯
咖喱味香,🐂牛腩夠淋,用來伴飯🍚是不錯的選擇。

馬拉盞炒通菜
有蝦米的味道,通菜上枱時色澤綠油油😋

馬來炸春卷

另外還有香茅雞翼、榴槤波波都很好👍
椰子紅豆冰椰子味香濃,紅豆好淋配合得不錯😋
2020-09-14 223 浏览
到下午茶時間肚仔餓,喺商場行行吓見到呢間阿金南洋茶室,見到餐牌都好多選擇,所以就二話不說入咗去坐低。云云接近20款下午茶餐裏面有好多款都好想試,但既然第一次嚟到就揀佢嘅招牌茶餐,同埋試埋佢嘅招牌白咖啡。招牌阿甘無骨海南雞配油飯,估唔到以下午茶餐嘅份量來講海南雞都算幾多,冇骨嘅海南雞真係食得好方便,肉質都幾滑,配上三色醬感覺正宗,油飯都好夠味,有香茅嘅香味,附送一碗好濃味嘅冬瓜湯。而朋友就試咗香茅豬扒配迷你地道喇沙,豬扒好入味好香,唔會好乾好柴呢樣抵讚,呢碗喇沙唔算好特別,但係都唔差,有好濃郁嘅椰子湯味,亦都唔係太辣,差唔多飲晒成碗湯,餐廳好細心可以比客人揀要滲滲,又或者係淨米粉或淨米線,自由度大。至於招牌白咖啡係煉奶底,略嫌有點濃,但係仍然十分香,食完主食再飲埋杯咖啡,慢慢享受下午茶嘅時間。

放假啦!我地大家在獅子山下相遇上!餓地去左黃大仙搵餐廳補充能量,見到亞金新分店幾市正,餐牌又多選擇。店員帶我地去卡位坐👍俾左QR Code落單,仲已standby好落單,其實未諗好食咩,所以叫咗兩杯野飲先。香茅豬扒配迷你叻沙滲滲,兩樣都好食。雖然豬扒睇落有啲跌咗塊,但香茅味濃搭救,叻沙滲滲幾好。無骨海南雞油飯,香港人精神,見到人叫我又叫😂性價比高,👍雞好食,皮靚,多肉,冇紅。油飯麻麻,好少油,醬汁都好少,整體有啲乾dry,適合清淡口味或者減肥人士🤭肉鬆煉奶油酥餅,美味小食。同圖片唔同嘅係煉奶好少,放咗喺酥餅上面。奶茶幾香,可惜隻杯崩咗⋯椰香沙冰(左)椰汁珍多冰(右),粉粉地,架架地,不簡單🤭味道特別🤭好似好多焦糖。

野飲先。

奶茶幾香,可惜隻杯崩咗⋯

2020-09-06 107 浏览
新開光有門面,食物質素已劣評如潮!我家人食完早餐,已說唔掂,但我諗早餐唔好,其他好呢!昨晚到黃大仙中心試菜,叫海南鷄飯、炸豆腐、咖哩牛腩飯,價錢舆質量不成比例,送一碗冇料湯,來到即涼,故叫侍應換,都祇是加番滾水,本來涼的,加熱後只有六成,又全冇味道。飯碗份量少,用茶樓開位碗。炸豆腐不脆,外表仍是白色。咖哩腩不辣。此等食材,令人不敢再來。
2020-08-27 299 浏览
一開業我就已經來試~整體來講食物質素真係唔錯!其實佢係同下邊金記同一個集團嘅,因為我見到金記啲員工喺度出現。呢度落單好先進,要用QR code自己點餐。食物方面,由於同啲同事試咗好多次,所以好多款食物都試過,有啲係好好食,有啲係中伏嘅~各種叻沙又或者滲滲都好食,尤其推薦無骨海南雞滲滲,滲滲即是油麵溝米粉,個湯底有椰子香味,好少辣做得幾正宗,麵口感都好好,海南雞肉好滑,正!係我嘅首選福建炒麵好難食,中伏的,不要點~飲品方面檸檬薏米水甜到嘔電,唔好點,其他飲品都正正常常啦~整體來講,食物質素係幾好嘅,但係我亦都明白佢啲差評係點樣嚟嘅,因為的確佢有d食物確實係麻麻地。
一開業我就已經來試~整體來講食物質素真係唔錯!

呢度落單好先進,要用QR code自己點餐。

福建炒麵好難食,中伏的,不要點~

飲品方面檸檬薏米水甜到嘔電,唔好點,其他飲品都正正常常啦~

2020-08-19 303 浏览
附近有一間餐廳新開張,最近疫情又如此嚴重,我只好下樓買個外賣回家吃~而且外賣自取還有77折。店舖門有手腕探熱器,十分方便,點了菜後就等了一會就有了,速度都算快~香茅豬扒椰漿飯豬扒很鬆軟,椰漿飯夠香口,有蛋和蝦片~份量很足咖哩牛腩油酥餅牛腩腍滑,咖哩內還有薯仔,夠入味,配酥餅吃最適合不過。芒果沙冰份量大,夏天喝杯真透心涼~難得附近有多個選擇,而且早餐還有咖央多士,很多小食都很吸引,下次要試一試它的小食拼盤了~
附近有一間餐廳新開張,
最近疫情又如此嚴重,
我只好下樓買個外賣回家吃~
而且外賣自取還有77折。

店舖門有手腕探熱器,十分方便,
點了菜後就等了一會就有了,
速度都算快~

香茅豬扒椰漿飯
豬扒很鬆軟,椰漿飯夠香口,
有蛋和蝦片~份量很足

咖哩牛腩油酥餅
牛腩腍滑,咖哩內還有薯仔,
夠入味,配酥餅吃最適合不過。

芒果沙冰份量大,
夏天喝杯真透心涼~

難得附近有多個選擇,
而且早餐還有咖央多士,
很多小食都很吸引,
下次要試一試它的小食拼盤了~
2020-07-31
2020-08-17 249 浏览
香港少有南洋風味道,香港有做肉骨茶的餐廳偏少,首先肉骨茶要預備+熬上,要1-2小時,再加上肉骨茶加入中藥,湯帶甘苦味,不是香港人主流口味!這家黃大仙新店-亞金南洋茶室。 現在外賣有77折,價錢來說是相當優惠肉骨茶餐,有肉骨茶+香飯+少量油條味道偏向香港口味,湯不會太苦不帶太重藥材味,肉排雞腳經熬製,保持肉嫩多,加上香飯是一流搭配綜合來說,味道比較偏合香港人口味,他們還有海南雞,喇沙等美食,值得嘗試!

肉骨茶餐,有肉骨茶+香飯+少量油條

2020-08-12
  • 肉骨茶
2020-08-15 241 浏览
外賣送餐叫咗一個炒福建麵,一個豬扒椰漿飯,一份串燒雞肉1)福建麵:無味,豬肉全部都係肥膏,一啲都唔入味2)豬扒椰漿飯:飯底真係用椰水煲,豬扒可以,不過最離譜竟然無亞參辣醬,俾包辣油我?!咁叫做椰漿飯?!無咗亞參辣醬我同食豬扒飯有無分別?有銀魚仔同花生加半隻蛋,銀魚仔硬嘅,花生唔脆!實在太過份,完全唔能接受3)串燒雞肉:有4串,但係每串都係得半串,又無沙嗲醬仲有兩杯飲品,凍咖啡係普通港式茶餐廳咖啡質素,另外一杯係奶茶,完全無茶味呢兩杯飲品係要加15蚊,唔係送餐廳完全唔識包外賣,飲品無包好,雖然無倒瀉晒,但係成袋都係咖啡同奶茶,呢個唔關Rider事好嬲,無下次
外賣送餐
叫咗一個炒福建麵,一個豬扒椰漿飯,一份串燒雞肉
1)福建麵:無味,豬肉全部都係肥膏,一啲都唔入味
3)串燒雞肉:有4串,但係每串都係得半串,又無沙嗲醬
呢兩杯飲品係要加15蚊,唔係送

好嬲,無下次
2020-08-15
外卖送餐
2020-08-04 218 浏览
今日行過黃大仙中心。見到新開左間南洋餐廳。入去買咗個下午茶海南雞套餐試試。有野飲有湯送 外賣八八折!四十零蚊價錢ok 個雞同油飯份量和味道都幾ok 好味。以為果湯應該都吾錯會清清地好味。但很不幸地個果個湯吾知點解double咁咸!!!飲一啖已經咸到飲吾到😶😶😶。要立刻飲啖水漱漱口!!!重手到去呢。好一個伴飯既冬瓜清湯攪成咁。成件事變得吾完美。請有關方面正視這問題🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻
2020-08-04
15 分钟 (外卖自取)
2020-08-03 224 浏览
疫情嚴重,所有食店不能堂食,放工唯有去買外賣,同事介紹黃大仙中心的亞金南洋茶室,是一間主打馬來西亞菜的餐廳,食物好有南洋風味。外賣雖然人多,但都好快包裝好拎走。招牌阿甘無骨海南雞配油飯:外賣盒分兩格,一邊放海南雞,雞已去骨,啖啖肉好鮮嫩,連雞皮爽口,另一邊放油飯,飯粒粒分明,軟硬適中,每一顆都吸飽了雞湯,又香又夠味,是充滿南洋風味的「海南雞飯」。還有蘿蔔湯好清甜,三種醬料是配海南雞的,薑蓉、甜醬油、酸辣醬各有特色,能令海南雞味道提升不少。滑蛋海鮮炒可:有著南洋風味的美食,蛋炒得非常滑溜,海鮮有蝦、蟹柳、魷魚,河粉滑嫩。紅豆冰,配主食有半價優惠,紅豆份量夠多又夠林甜,奶味香濃!
外賣雖然人多,但都好快包裝好拎走。
紅豆冰,配主食有半價優惠,紅豆份量夠多又夠林甜,奶味香濃!
2020-07-30
2020-08-01 206 浏览
每到晚飯時候, 冇機會煮飯又要搜羅吓附近外賣美食。 突然想吃海南雞飯, 知道《亞金南洋茶室》 出名南洋菜式, 而且疫症期間晚市外賣有77折, 甚為吸引。茶室就在黃大仙南館UG 層, 方便區內街坊。 餐牌好多南洋特色美食, 喇沙,肉骨茶, 馬來咖哩椰漿飯 ,蝦麵😋招牌無骨亞金海南雞配油飯分量都唔算好的骰, 例牌嘅甜豉油,海南雞醬汁和薑蓉都齊備, 還有招牌蘿蔔例汤。👍海南雞件又嫩又滑, 雞皮仲好爽, 油飯軟熟, 洽到好處唔会好油。滑蛋海鮮炒河好有蛋香的炒河粉, 材料爆炒得惹味!蝦仁,魷魚,蟹柳 大兜亂還有菜心, 芡汁啱啱好唔會太稠, 整體感覺唔油膩 味道唔錯。香茅豬扒撈檬份量也是很足, 豬扒厚切,炸得香口又入味。凍嘅檬粉返到屋企都唔會漿到一嚿。 因為檬粉本身係冇咩味道 ,撈勻配料有蔥蓉,青瓜絲,炸蒜再加上 酸酸地嘅醬汁, 香口美味,凍食滋味,夏天好適合!

招牌無骨亞金海南雞配油飯

滑蛋海鮮炒河

香茅豬扒撈檬

2020-08-01 174 浏览
疫情期間,很多時都會外賣自取回家吃,這是其中一間抵食的外賣自取餐廳。黎到黃大仙見到有間新餐廳,外賣自取有77折,於是便叫了以下兩個餐試一試,兩個餐都配一杯飲品。一字骨肉骨茶配白飯:這是馬來西亞風味的肉骨茶,有濃厚的藥材味,做湯飯一流。無骨海南雞配叻沙摻摻:無骨更方便食,這個是重椰漿味有少少辣的叻沙。

2020-07-29 224 浏览
最近雖然日日都係食外賣,但係都有辦法食得健康啲,黃大仙中心南館開咗間新嘅南洋茶室,睇落都有一啲健康嘅選擇,所以就去試吓。我嗌左個無骨海南雞配南洋番茄湯米線。海南雞肉質柔嫩,加上係白肉,感覺健康,再加埋蕃茄湯米線,又唔肥膩,蕃茄又有益又美顏。我再嗌咗一個炸蝦餅撈檬,好抵食,話晒大熱天時,食撈檬清涼啲。炸蝦餅真係成大塊,超級足料。當然唔少得甜品啦,嗌咗榴槤波波三件,我係好鍾意榴槤嘅,外面香脆,入面就有流心榴槤,係令我驚喜嘅水準。