2021-10-06 33 浏览
好味 #午餐 分享 ~ 法國餐廳是日餐湯~薯仔湯 另+28~日本蟹膏流心牛角包 另+48牛角包上鋪滿蟹子牛油味香超鬆脆切開時,酥皮係脆到彈開🤣🤣流出勁多蟹膏😋😋好正😋😋主菜~ 挪威鮮三文魚忌廉扁意粉 128~ 慢煮盲鰽魚柳蜜糖啤梨 158魚皮煎得好香脆魚肉厚實嫩滑配了南瓜蓉醬更顯魚肉鮮味😋😋餐飲~ 凍咖啡 另+20~ 凍檸茶 另+20甜品~ 真空慢煮法式焦糖燉蛋 另+28在焦糖上再鋪滿了餅碎更加有層次感😁😁中和了甜味😋😋效果不錯👍~ 黑熔岩芝麻流心牛角包 另+28如果鍾意食芝麻糊嘅就啱曬啦😄😄 這款牛角包就好似食緊芝麻糊咁😋😋沙律慢煮雞牛油果流心蛋沙律 108雞肉鎖住肉汁唔鞋口配埋牛油雞蛋真係健康好拍檔😋😋625/2人
好味 #午餐 分享 ~ 法國餐廳

是日餐湯
~薯仔湯 另+28
~日本蟹膏流心牛角包 另+48
牛角包上鋪滿蟹子
牛油味香超鬆脆
切開時,酥皮係脆到彈開🤣🤣
流出勁多蟹膏😋😋

慢煮雞牛油果流心蛋沙律 108
雞肉鎖住肉汁唔鞋口
配埋牛油雞蛋真係健康好拍檔😋😋

625/2人

主打慢煮菜式🍴法國🇫🇷餐廳係yoho mall見到間新開,環境唔錯既餐廳~收工後特別想食美食美酒🍷減減壓~一於入去試龍蝦湯牛角包🥐 $58第一次食有湯既牛角包,一切開就有湯流出黎,龍蝦🦞味都幾濃郁,不過個包就淋左d經典雪梨酒 燴 🐮和牛面頰 $188和牛肉質好嫩好淋😋 南瓜🎃蓉十分幼滑,南瓜味好出,配埋提子乾同瓜類😋 口感非常豐富冬陰龍蝦汁大蝦意大利飯 $178有d辣呀😂 但又幾惹味,原來依個汁係自家製冬陰龍蝦汁,份量十足,仲有兩隻燒得好好味既大蝦🍤白桃🍑芝味特飲 $46推薦🌟芝士奶蓋配有汽桃汁特飲,甜甜地令人一口接一口😚仲配有莓果蓉同玫瑰花瓣🌹好靚有機玫瑰🌹酒 $68下班後一杯🍷清淡香味的花味酒,可減減壓😌真空慢煮法式焦糖燉蛋 $58燉蛋好滑,蛋香好濃😚表面焦糖笑得好趣,底層有莓果醬,味道幾特別
主打慢煮菜式🍴法國🇫🇷餐廳

龍蝦湯牛角包🥐 $58

經典雪梨酒 燴 🐮和牛面頰 $188

冬陰龍蝦汁大蝦意大利飯 $178

白桃🍑芝味特飲 $46

有機玫瑰🌹酒 $68
下班後一杯🍷清淡香味的花味酒,可減減壓😌

真空慢煮法式焦糖燉蛋 $58
2021-10-06 33 浏览
這間享慢煮意位於元朗形點1期,係一間新開意式西餐廳,現在試業中,環境都算唔錯🤔,係以素式清雅為裝飾,坐著感覺都好寬鬆舒適😙!.黑熔岩芝麻牛角包 $38呢一款芝麻牛角包,望著覺得唔錯🤔,鬆脆內軟食到入口口感都幾好,散發出芝麻嘅香味😙甜度適中😋!.肉桂蘋果牛角包 $38呢款肉桂牛角包,望著好似好好味🤔,一切開牛角包食到入口聞到好香肉桂味酸酸甜甜😋,再聞到蘋果嘅清香😙,感覺都特別味道🤔!.慢煮雞牛油果流心蛋沙律 $108呢款流心蛋沙律望見都唔錯🤔,去嘅沙律都幾特別😮,以雞肉慢煮切成粒狀,肉質都好腍身又有口感🤔,而牛油果熟嘅程度恰恰好,尤其是係沙律面放咗流心蛋😋,令到沙律更加滑身新鮮!.法式藍青口 $188醬汁三選一 西班牙鮮茄汁呢碟藍青口賣相十分之吸引😮,睇見都好想食🤔,而去嘅青口嫩滑完全沾上鮮茄汁😋,茄汁都好濃郁而味道非常鮮味😙十分之有蕃茄味道😋!.真空慢煮法式焦糖燉蛋 $58呢款焦糖燉蛋細細樽賣相好得意😍,裹面分開三層好有層次感🤔,最上一層脆脆甜甜焦糖😋中間滑滑嘅燉蛋,最下一層帶有酸甜藍莓醬,三者夾埋相當之唔錯!.真空慢煮法式芝士蛋糕 $58呢款法式芝士蛋糕都幾特別🤔。同以往有D唔同🤔,

黑熔岩芝麻牛角包 $38

肉桂蘋果牛角包 $38

慢煮雞牛油果流心蛋沙律 $108

法式藍青口 $188
醬汁三選一 西班牙鮮茄汁

真空慢煮法式焦糖燉蛋 $58
真空慢煮法式芝士蛋糕 $58
呢款法式芝士蛋糕都幾特別🤔。同以往有D唔同🤔,係以小樽仔盛載,同時都係分開三層,最上一層木糠餅碎,中間甜酸莓醬,最下一層香滑嘅芝士味道香濃😙,食到入口感覺都好軟滑😋!

黑芝麻燕麥奶 $36
呢杯燕麥奶賣相都幾特別🤔,聞到好香芝麻味😙,飲到入口燕麥味道😋,感覺又唔會好甜都好滑口😋!

白桃芝味特飲 $46
呢杯特飲望著都覺得好靚😍吸引,分開兩層上面放咗D玫瑰花碎同埋芝士奶蓋,又有香濃芝士咸甜嘅味道😋,下一層香甜白桃嘅清甜味😋,飲到入口相當好好味!
2021-09-24
2021-10-05 30 浏览
對上果次出開元朗食飯經過商場見到新餐廳裝修緊已經好奇想試前排終於開張試業環境幾掂啱哂約埋朋友傾計聚舊黑熔岩芝麻牛角包牛角包立體挺身而且口感鬆脆輕盈同時牛油香濃加上切開黑芝麻醬流心爆漿真心正肉桂蘋果牛角包肉桂蘋果果蓉幼滑濃稠而且果醬酸甜消膩配搭牛角包整體感覺相對清新西班牙黑毛豬腩&黑毛豬頸配蘋果南瓜蓉四安士西班牙黑毛豬腩肥瘦相間同時焦香油潤加埋黑毛豬豬頸肉肉質緊緻彈嫩以及風乾火腿鹹香薄脆配搭鮮甜南瓜蓉同埋白酒燉蘋果蓉可以減輕整體油膩感鮮茄和牛面頰意粉和牛面頰肉經過廿四小時慢煮肉質軟腍同時成功鎖緊肉汁配搭帕馬臣芝士以及鮮茄羅勒酸甜醒胃白松露雪糕配凍乾草莓餐廳創新揉合白松露菌製成雪糕菌香柔和內斂配搭凍乾草莓以及消化餅碎幾有驚喜
對上果次出開元朗食飯經過商場見到新餐廳裝修緊已經好奇想試

前排終於開張試業環境幾掂啱哂約埋朋友傾計聚舊

黑熔岩芝麻牛角包

肉桂蘋果牛角包

西班牙黑毛豬腩&黑毛豬頸配蘋果南瓜蓉

鮮茄和牛面頰意粉

白松露雪糕配凍乾草莓

2021-09-27
$302.5 (晚餐)
2021-10-02 151 浏览
平日晏畫,和肥爸來到YOHO食午飯,入黎呢間裝修幾有格調Fast Gourmet,Lunch menu可以以優惠價加點牛角包同甜品。龍蝦流心牛角包$28:上面撒上少許芝士碎,一切開就好似火山咁噴發龍蝦汁出嚟,外皮金黃酥脆,沾上龍蝦汁部份較軟淋,龍蝦汁香濃鮮味~沙律菜:幫肥爸點碟沙律菜清清腸胃﹗龍蝦汁海鮮意大利飯:海鮮有大蝦、青口、魷魚,意大利飯煮到淋身,龍蝦汁入晒味,拌有雜菌、蘆筍,口感豐富﹗藍青口煙花女汁意粉: 煙花女子發明的義大利醬汁麵,用黑橄欖、小銀魚、蕃茄而成醬汁,加上香草葉,蕃茄味更香濃,甜品擺盤好有心思真空慢煮法式焦糖燉蛋 $28:焦糖燒得香脆,燉蛋香甜滑膩,拌底層藍莓果醬吃,十分滿足。真空慢煮雜莓芝士蛋糕$28:口感紥實,香芝士味,配酸酸甜甜雜莓醬,不會很膩~白桃芝味特飲:沖特色飲品等待時間需耐心點。出嚟效果沖得好靚吸睛,上層玫瑰花瓣飄浮在芝士奶蓋上,下層係有汽桃汁特飲配莓果蓉,飲到不少莓果籽,真材實料﹗

沙律菜:幫肥爸點碟沙律菜清清腸胃﹗

午餐
藍青口煙花女汁意粉
白桃芝味特飲
2021-10-02 101 浏览
享慢煮意系一間頗有情調的法國餐廳,每枱上有一棵細小既盤哉,及金色餐具頗為雅致。同時店內播放輕快純音樂。放鬆了心情享受晚餐。龍蝦湯流心牛角包將牛角包一分為二,好多龍蝦湯隨之而流出來,食落濕潤又香濃。雞胸牛油果忌廉意粉呢個意粉都幾好,雞肉又唔會太硬,忌廉汁唔會太漿太濃,意粉爽口彈牙,恰到好處!冬蔭功龍蝦汁大蝦意大利飯煮腍左意大利飯,吸入左冬蔭湯精華。再加上混入左少量糙米。既健康又口感一流。芝士蛋糕俾人嘅感覺就係好實的的食完係好飽肚嘅感覺,但係呢間餐廳就將芝士蛋糕過改頭換面,佢嘅口感係入口嫰滑,比流質更加堅挺一啲,而且有香濃芝士味、蛋味,木糠系表面,口感更加豐富左但係食完又唔會覺得太膩。呢款紫薯黑糯米甜品用咗平時裝Cocktail嘅酒杯裝住,紫色配白色呢個組合真係令人眼前一亮,仲有星星嘅蒟蒻作為點綴,佢唔單只係一個甜品,簡直仲係一個藝術品添,真係唔捨得食,我都拎嚟同佢影相打卡玩左陣先食落肚

龍蝦湯流心牛角包
將牛角包一分為二,好多龍蝦湯隨之而流出來,食落濕潤又香濃。

雞胸牛油果忌廉意粉

冬陰功龍蝦汁意大利飯
真空慢煮法式芝士蛋糕
椰子雪糕配紫薯黑糯米
2021-09-29 78 浏览
新開餐廳裝修幾靚 感覺好慢活,好想試下。座位坐得幾舒服好寬敞,見到好多特色嘢飲嘢食都好想試吓,所以我哋一人都嗌不同野share。先講咖啡,dirty就飲過,但係呢款叫做Creamy dirty ,面頭加咗好滑嘅泡。感覺被Dirty再dirty再。Tiramisu cheesy 見到呢杯,勁想試。面頭香濃的芝士層,下面係香濃的咖啡,兩者加埋好似食梗tiramisu咁。真係似飲得到嘅提拉米蘇。蕃茄和牛面頰意粉和牛面頰牛味香濃,口感嫩滑,意粉軟硬適中,蕃茄汁鮮味濃郁,越食越開胃。挪威三文魚忌廉蘑菇意粉三文魚肉質鮮嫩,忌廉蘑菇醬汁creamy,味道香濃 ,意粉都係水準之上。白松露雪糕雖然要$128左右,但係因為好新奇,所以好想食。睇落白雪雪,原來白松露味又幾夾雪糕。Overall感覺好舒服,得閒下午嚟飲杯咖啡都正 !
新開餐廳裝修幾靚 感覺好慢活,好想試下。

面頭加咗好滑嘅泡。感覺被Dirty再dirty再。

Tiramisu cheesy

蕃茄和牛面頰意粉

挪威三文魚忌廉蘑菇意粉

白松露雪糕

Overall感覺好舒服,得閒下午嚟飲杯咖啡都正 !
YOHO Mall 最近進駐了不少新餐廳, 款式也偏向中高端路線, 而今次也貪新鮮試一試這家法式餐廳。【爆漿日本蟹羔牛角包】一向都知道這家餐廳的生招牌是流心牛角包, 現在終於有機會一試!眾多的款色中, 「爆漿蟹羔」聽起來很厲害的, 再加上蟹羔一向是我的最愛, 就必定要試試。首先上碟一見, 只見一堆滿滿的魚籽鋪在牛角包之上, 而說好的爆漿日本蟹羔呢? 未見! 頓時有刻懷疑, 我就不仿在中間加了一刀, 嘩塞, 蟹羔一瞬間從牛角包裡湧出, 爆到整個包及碟上, 為免浪費一滴蟹羔, 小妹我都用牛角包把碟上的所有蟹羔沾得乾乾淨淨。可想而知,我有多欣賞, 重點是好食又好玩, 夠驚喜!【黑松露慢煮雞胸 配 香煎鴨肝】賣相了得我就不多說了, 欣賞其雞胸水份足夠, 不會煮得過時過老, 淡淡的黑松露味再加上南瓜汁, 清新並出奇地配合得宜好味!再加上一塊滑細而香濃的鴨肝, 十分滿足! 而本以為份量不足的, 原來也頗有飽肚感的。【冬蔭龍蝦汁大蝦意大利飯】大蝦新鮮而且有膏, 意大利飯在煮的過程中, 吸入了冬蔭龍蝦汁, 令每一口飯都充滿濃郁的冬蔭龍蝦味。【真空慢煮法式焦糖燉蛋】及【麻婆豆腐甜品】一個完整的晚餐,

【爆漿日本蟹羔牛角包】

爆漿蟹羔牛角包

可想而知,我有多欣賞, 重點是好食又好玩, 夠驚喜!

【黑松露慢煮雞胸 配 香煎鴨肝】

黑松露慢煮雞胸  配  香煎鴨肝

【冬蔭龍蝦汁大蝦意大利飯】
冬蔭龍蝦汁大蝦意大利飯

【真空慢煮法式焦糖燉蛋】及【麻婆豆腐甜品
一個完整的晚餐, 不能少得甜品
貪心的我們各自點了一份, 包括傳統法式甜品-焦糖燉蛋 及 聽起來頗有趣的 麻婆豆腐甜品

真空慢煮法式焦糖燉蛋

【真空慢煮法式焦糖燉蛋】 完全超水準, 亦不令人失望!
過去食過幾次別家的焦糖燉蛋, 不是太甜就是同普通中式燉蛋沒差別, 而今次試這個, 滑溜蛋香味重, 絕對要給十分讚!

麻婆豆腐甜品

【麻婆豆腐甜品】其實我們是抱著懷疑的態度去試這款甜品, 本來我是想像一堆碎散的豆腐上加上辣椒, 一堆辣味豆腐花。
結果上碟看, 有雪糕嘅!? 雪糕旁圍住一堆似水狀但口感又非水狀的豆花, 上面加上了些花生漿。

我要先介紹一下雪糕, 是有帶麻加少少少少少辣的雪糕! 嘩塞, 超驚喜, 超好味!!
然後旁邊水狀而滑溜的豆花 (質感同平常食開的豆花是完全不同), 加上花生漿, 爆好味的!
這款甜品真的會食上癮, 十分推介。

綜合: 如以午餐的定價來說可能會稍有點貴, 但晚市來說確是性價比高!! 慶祝拍拖週年都可值得考慮一試!
黑松露慢煮雞胸  配  香煎鴨肝
冬蔭龍蝦汁大蝦意大利飯
麻婆豆腐甜品
2021-09-29 215 浏览
在中環,西環都有插旗的慢煮餐廳,開到來元朗了。他們的流心牛角包非常有創意,味道跟搭配十分有趣。環境:比較一般西餐廳輕鬆一點的感覺,沒有暗暗的情調,多了一種悠閒服務:非常貼心的服務,尤其是對客人食物敏感情況非常注意,值得一讚!暫時只有A LA CARTE的選項食物:黑熔岩芝麻牛角包$38把超流心芝麻醬釀進牛角包麻香重得像芝麻糊,外脆內流心,非常特別慢煮雞流心蛋牛油果沙律$108很好吃!慢煮雞柳比想像軟稔,牛油果非常順滑,僅熟無根,加上少量的培根,很是好吃,而且也夠飽肚芝麻燕麥奶$36芝麻燕麥奶$36非常濃郁的芝麻香,入口非常CREAMY,燕麥奶口感味道非常近似牛奶,但又沒有牛奶的滯膩感,也沒有致敏原,非常健康!至尊酥皮海鮮火山煲$288以具相當重量的鎚仔把酥皮敲碎,浸到濃濃的西班牙番茄湯中,滿滿的海鮮在內,令我想起小時候的酥皮忌廉湯,既飽肚又好吃!這家餐廳做得最出色就是牛角包類,這個酥皮也不例外呢!以火爐慢煮的主意也令人喜愛!笑看風雲$50有咖啡,奶泡,活性碳跟橙,算是咖啡的變調,帶點橙香跟碳的香味,有趣

環境:
比較一般西餐廳輕鬆一點的感覺,沒有暗暗的情調,多了一種悠閒

服務:

暫時只有A LA CARTE的選項

食物:

黑熔岩芝麻牛角包$38
慢煮雞流心蛋牛油果沙律$108

芝麻燕麥奶$36

芝麻燕麥奶$36

至尊酥皮海鮮火山煲$288
這家餐廳做得最出色就是牛角包類,這個酥皮也不例外呢!
以火爐慢煮的主意也令人喜愛!

笑看風雲$50
1K
2021-09-29 77 浏览
“爆漿日本蟹羔牛角包”($88)“至尊酥皮海鮮火山煲”($288)“經典凱撒沙律”($88)“白桃芝味特飲”($46)“有氣蜜桃提子汁”($36) 去開元朗yoho發現原來Fast Gourmet喺道開咗新分店上次食過佢間姊妹店lemongrass覺得好唔錯今次撞岩有機會當然要去食返個dinner😍 同樣地呢道嘅招牌菜當然係流心牛角包🥐今次叫咗當中最貴嘅爆漿日本蟹羔味🦀一切落去啲蟹羔爆哂出嚟😍岩岩焗起熱辣辣嘅蟹羔食落味道好夠香濃🤤配上充滿牛油香嘅牛角包好夾☺ 主菜方面叫咗餐廳推介嘅至尊酥皮海鮮火山煲🌋其實就係一煲大嘅酥皮海鮮湯😆入面嘅海鮮有虎蝦🦐,藍青口,沙白,烏賊🦑而湯底就可以揀冬蔭龍蝦🦞/西班牙鮮茄🍅/傳統忌廉我地就要咗冬蔭龍蝦湯☺冬蔭味幾香幾惹味😍湯入面有啲菇,香茅,蕃茄仔而當中又會散出啲龍蝦甜味幾正☺上枱時先用個鎚仔扑爛個酥皮😆將酥皮浸落個湯道食又有一番唔同滋味😝 因為成日出街食所以叫咗個凱撒沙律食返啲菜🥗用上羅馬生菜🥬,麵包粒,煙肉🥓,流心蛋🍳自家製嘅凱撒沙律汁濃而不膩☺加上流心蛋口感更順滑🤩 飲品方面叫咗白桃芝士特飲🍑🧀飲落除咗桃味仲加咗啲玫瑰香🌹幾特別☺另一杯就係有氣蜜桃
“爆漿日本蟹羔牛角包”($88)
“至尊酥皮海鮮火山煲”($288)
“經典凱撒沙律”($88)
“白桃芝味特飲”($46)
“有氣蜜桃提子汁”($36)

上次食過佢間姊妹店lemongrass覺得好唔錯

岩岩焗起熱辣辣嘅蟹羔食落味道好夠香濃🤤
配上充滿牛油香嘅牛角包好夾☺

主菜方面叫咗餐廳推介嘅至尊酥皮海鮮火山煲🌋
其實就係一煲大嘅酥皮海鮮湯😆
入面嘅海鮮有虎蝦🦐,藍青口,沙白,烏賊🦑
而湯底就可以揀冬蔭龍蝦🦞/西班牙鮮茄🍅/傳統忌廉
我地就要咗冬蔭龍蝦湯☺
冬蔭味幾香幾惹味😍湯入面有啲菇,香茅,蕃茄仔
而當中又會散出啲龍蝦甜味幾正☺
上枱時先用個鎚仔扑爛個酥皮😆
將酥皮浸落個湯道食又有一番唔同滋味😝

因為成日出街食所以叫咗個凱撒沙律食返啲菜🥗
用上羅馬生菜🥬,麵包粒,煙肉🥓,流心蛋🍳
自家製嘅凱撒沙律汁濃而不膩☺
加上流心蛋口感更順滑🤩

飲品方面叫咗白桃芝士特飲🍑🧀
飲落除咗桃味仲加咗啲玫瑰香🌹幾特別☺
另一杯就係有氣蜜桃提子汁🍑🍇
味道清清甜甜帶點微酸,幾解膩☺
2021-09-28 124 浏览
依個位終於開哂d 餐廳星期日11點幾黎試下lunch全部要單點~。唔上黎睇下食評都唔知依間出名食流心牛角包所以叫左一個龍蝦湯牛角包,一個意粉本身叫埋個tiramisu 芝味特飲,可惜太早未整奶蓋。。唯有轉做普通cappuccino一切,流心效果好驚人做到外脆內流心,陣龍蝦味仲好勁好香有少少食緊酥皮湯既feel, 流出黎既湯都唔好哂,筆埋黎飲慢煮三文魚係比較嫩身d,但外皮唔夠香脆,差左少少忌廉汁好rich, 所以好流。。。意粉煮得岩岩好,某d 菇有少許苦。。依個意粉就一般可能新開,店面唔大,比較多店員所以人手好夠,仲係甘加水可以推bb 車入去埋位,服務唔錯cappuccino 無影到,奶同咖啡味各半,咖啡再濃多少少就好
依個位終於開哂d 餐廳

星期日11點幾黎試下lunch

全部要單點~。

唔上黎睇下食評都唔知依間出名食流心牛角包

所以叫左一個龍蝦湯牛角包,一個意粉

龍蝦湯牛角包

一切,流心效果好驚人

做到外脆內流心,陣龍蝦味仲好勁好香

有少少食緊酥皮湯既feel, 流出黎既湯都唔好哂,筆埋黎飲

慢煮三文魚忌廉意粉

慢煮三文魚係比較嫩身d,但外皮唔夠香脆,差左少少

忌廉汁好rich, 所以好流。。。
意粉煮得岩岩好,某d 菇有少許苦。。

依個意粉就一般

可能新開,店面唔大,比較多店員
所以人手好夠,仲係甘加水

可以推bb 車入去埋位,服務唔錯

2021-09-26
2021-09-19 107 浏览
20210919 試業期間雖然店內約14張枱,4位樓面明顯係生手,營運不流暢,坐下不久已聽到隔離枱不停追單,追單不只一枱。我點了一杯很簡單Latte,也要等20分鐘! 難道因為要慢煮? 如果不是裝修同餐廳名稱,我以為自己身處茶餐廳,你可能會問點解…餐廳大大聲播著懷舊國語歌同英文歌,然後一位疑似餐廳經理男仕不停大聲指導及訓示其他同事應如何工作…嘈到一個點! 我點了兩杯飲品同一件牛角酥,簡單總結兩字「普通」。
20210919 試業期間

我點了兩杯飲品同一件牛角酥,簡單總結兩字「普通」。
Latte
玉桂蘋果牛角酥