2021-12-12 122 浏览
係堅尼地城睇完舖,就來左呢區搵好野食😋 係Openrice search,最後選了呢間裝修靚舒適,有特色的 龍蝦湯牛角包的享慢煮泰 Lemon Grass。店舖位於豪宅加多近山的地下,係卑利乍街及均益街的單邊舖,顯眼易搵到。點了出名嘅冬陰功龍蝦湯牛角包🥐,來到時個包穿咗窿, 原來係嗰度放左冬陰功湯入去👍。牛角包有水準,又脆又香,冬陰功惹味但唔辣,龍蝦湯味唔太覺,比冬陰功味搶左。Anyway依個配搭好正,有驚喜👍主菜係蟹肉意大利飯,份量十足,調味適中,唔會過咸肥膩,有啖啖蟹肉。燒物方面揀咗燒豬頸肉,非預期既香脆口感,睇落無咩燒過,食落味都ok。至於甜品,叫左鳳梨蓉焦糖燉蛋🍮有d特別是燉蛋下面有鳳梨蓉,燉蛋上有鳳梨乾。整體香滑有口感😋OpenRice 訂枱,Á La Carte (單點)有8折,但每人要叫一杯飲品。 椰青好大個好味,似飲極都有👍至於Tiramisu芝士奶蓋咖啡 賣相得,飲落就唔覺特別。環境裝修靚有好多綠色草🌿🌿🌿呀,忍唔住要打卡🥰呢度Service很好, 係OpenRice訂座時,有人多手click了 Celebration 主題是Anniversary。 我地order

環境裝修靚有好多綠色草🌿🌿🌿呀,忍唔住要打卡🥰

呢度Service很好, 係OpenRice訂座時,有人多手click了 Celebration 主題是Anniversary。 我地order的燉蛋甜品即有Happy Anniversary的朱古力寫字🥳🥳 個waiter同埋臨走時D Waiters見到我哋都同我哋講Happy Anniversary 🤭
所以來呢度慶祝食飯真是個好選擇🥳🎉
冬陰功龍蝦湯牛角包
蟹肉意大利飯
鳳梨蓉焦糖燉蛋
2021-12-10 107 浏览
Book咗呢間勁抵嘅港女Thai high tea, 加埋個留心牛角包份量啱啱好。 high tea 老實講還可以啦,只係個燒𧐢同埋個燒帶子係凍囉~ 但係佢個牛角包已經夠晒分!我哋試咗龍蝦湯牛角包🥐,超正!個croissant 係脆嘅同啲湯係爆出嚟㗎~下次希望可以試到個冬陰功味!d staff 好friendly ,環境都非常唔錯,價格性高~^_^
流心龍蝦湯牛角包
2021-12-10
優惠券
流心龍蝦湯牛角包
2021-12-06 90 浏览
最近越嚟越鍾意發掘屋企附近嘅餐廳堅尼地城真係有好多特色又好食嘅餐廳㗎✨呢間泰國野環境唔錯裝修偏向西式佢哋8:45 last order但係我哋8:30先坐低😅然後佢9:30就閂門我哋一路以為佢收十點添唔怪得知啲侍應趕頭趕命咁上晒啲菜然後你每食完一碟就即刻過嚟收晒啲嘢極度明顯趕住收工🙄搞到我同朋友食到滾水淥腳咁成件事好唔自在😑不過都唔怪得人嘅係我哋遲坐低又誤會咗閂門時間啫🙈但係嘢食真心一讚👍🏻我哋叫咗兩個set dinner$346/set每個set有一個前菜兩個小食一個主菜同埋一個甜品前菜:👍🏻Lobster Croissant 佢哋嘅招牌菜外面係鬆脆嘅牛角包入面係香濃嘅龍蝦湯一切開啲湯湧晒出嚟超治愈啊撈埋一齊超好食✨👍🏻Burrata Cheese軟綿綿嘅cheese上面撈左啲泰式酸辣汁好開胃小食:👌🏻Chix Staty呢個串燒雞失色咗少少啲肉有啲鞋👍🏻Grilled oyster 燒生蠔幾鮮甜上面有啲酸酸辣辣嘅泰式汁幾惹味主菜:👍🏻Pork belly&pork neck豬頸肉唔錯豬腩肉有少少肥味道係OK嘅👍🏻Mixseafood volcano puffpastr呢個酥皮雜錦海
最近越嚟越鍾意發掘屋企附近嘅餐廳

如果冇咁甜會更加正

可以encore嘅一間泰國菜👍🏻

*每張枱最少要order一杯嘢飲
2021-12-06 91 浏览
bookmark咗好耐,終於專登過嚟堅尼地城買呢個泰式奶茶流心牛角包,滿心期待。之前睇網上介紹係$38,而家係$68 原來一年加咗$30,都有少少誇張......不過算啦,一場嚟到,點都試吓佢。$68一個牛角包,老實講,我真係對佢有好高嘅expectation......本身諗住話價錢貴都唔緊要啦,最緊要好食。點知係 又 貴 又 唔 好 食 ,不可一不可再我哋外賣買完個牛角包,拎去附近海傍就即刻食。咬第一啖,啲茶就全部流晒出嚟。入面完全係液體 ,個餡係一啲誠意都冇,根本只係普通咁倒啲泰奶茶入去...... 然後成個牛角包俾啲泰奶茶浸到林晒,又成個外賣盒都係泰奶茶。諗住唯有就咁飲啦,啲泰奶茶仲要係酸嘅......overall得個附送嘅環保袋呢一點值得欣賞。真係自己去買一杯泰奶茶一個牛角包冇咁嬲,仲要根本唔使$68咁貴𠻹

之前睇網上介紹係$38,而家係$68

overall得個附送嘅環保袋呢一點值得欣賞。

泰式奶茶流心牛角包
2021-12-04
3 分钟 (外卖自取)
下午茶
2021-11-26 88 浏览
餐廳靜靜地好舒服,仲有梳化座位坐。💆🏻‍♀️Tiger Prawns Green Curry Superfood Risotto侍應送餐上嚟嘅時候,我地睇呢個青咖喱Risotto個樣以為唔辣,但竟然係最辣嘅一個,有2隻虎蝦係飯上面。Massaman Wagyu Cheek w/ Steamed Rice呢個調返轉,上餐嘅時候以為好辣,但原來一d都唔辣,白飯另外上嘅,可以撈瑪莎文汁一齊食,牛肉同薯仔都好腍、好入味。Crab Meat E-Fu Noodles in Signature Lobster Sauce濃濃嘅龍蝦汁 + 滿滿嘅蟹肉 + 蟹籽,龍蝦汁濃味得嚟又唔會太鹹,最特別嘅係用伊麵做麵底。飲品揀咗Ginger & Apple Juice,起初都驚唔好飲,但我地依然想試,🤩 味道幾特別,薑味唔會蓋過蘋果嘅味道。
餐廳靜靜地好舒服,仲有梳化座位坐。💆🏻‍♀️

🥐 法式龍蝦湯流心牛角包香濃既龍蝦湯🦞係酥脆既牛角包裡面流出黎既畫面好吸引🤤2樣野夾埋1齊食好好味呀👍🏻🥘 慢烤美國雞胸伴青咖哩及南瓜蓉青咖哩夠辣好惹味雞胸肉質又好軟嫩南瓜蓉都好香甜細滑呀😋🐷 招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸豬腩肉燒到好香又肥瘦均勻👍🏻豬頸肉都好爽口有好香香茅味😋 不過就得一塊嚕😗🍨 椰子雪糕配風乾鳳梨及紫糯米椰子味好香🥥 夾埋另外2樣野1齊食令味道好豐富😋整體黎講樣樣野都好好味呀環境唔錯而且價錢又合理😋👍🏻
🥐 法式龍蝦湯流心牛角包

整體黎講
樣樣野都好好味呀
環境唔錯而且價錢又合理😋👍🏻
2021-11-19 153 浏览
因為朋友在西環工作, 昨晚去了位於堅尼地城加多近山地下的 LEMON GRASS BY FAST GOURMENT 晚餐。  這是一間泰國與法國FUSION 菜餐廳, 上次聚會時訂不到枱但我自已仍是對泰菜的香草味有種特別喜愛。 於是又再次提醒朋友去訂位。 餐廳環境很優美,好一大幅落地玻璃窗掛上了綠油油植物和空氣草。 座位與座位之間之算寬敞,還播放著柔柔的輕音樂。 好有驚喜呀 ! 這兩碟是我們的前菜, 那些漿汁很美味, 好特別但我又不懂怎去形容。 GRILLED SQUID HKD78 , 燒得好嫩好鮮味。  CHICKEN SATAY W/ PEANUT SAUCE 花生醬沙沙爹串  HKD78               沙律是招牌流心布拉搭芝士沙律, 真係估唔到沙律得幾粒車厘蕃茄仔, 但粒芝士軟綿綿很香好好味.                                              好期待餐湯又係點呢:             ORDER 了一客法式龍蝦湯...這個湯會在你面前注入龍蝦湯, 可以看到有一大湯匙龍蝦肉. 但湯熱度不足只是暖暖的,差了點點.  再來一個

花生醬沙爹串

GRILLED SQUID

好期待餐湯又係點呢:

ORDER 了一客法式龍蝦湯...這個湯會在你面前注入龍蝦湯, 可以看到有一大湯匙龍蝦肉. 但湯熱度不足只是暖暖的,差了點點.  再來一個至尊酥皮海鮮火山煲, 內裡有青口, 大蝦, 花甲掛....煲到好熱好熱. 好濃郁的海鮮湯.
到吃主菜啦~ 這次不介紹太多, 我最鐘意是個唔知點 COOK 成蛋白, 第一次吃這種烹煮出來的蛋, 好香糯.
其他的....你們要作親身享受, 我極力推薦.
至尊酥皮海鮮火山煲

再來多個甜品, 嘩 ! 正到不得了又不太甜. 超鐘意呀 ! 真空慢煮鳳梨蓉焦糖燉蛋同班蘭意式奶凍.
班蘭意式奶凍

真空慢煮鳳梨蓉焦糖燉蛋

這間餐廳一定會再次光顧, 因為我覺得超正.
落單要講英文, 待應全部都是外國人.  不過, 有個肥仔話識少少中文但唔想同我哋講姐...嘻嘻.  幾好服務態度, 一晚換了幾次碟, 鮑魚不用開聲就幫我們開半預我們一人吃半隻, 幾貼心又貼身服務.

記住用OPENRICE BOOK 枱呀 ! 有8 折。
笑。。。。好開心一晚。

寫於 2021.11.18/19日
慢煮挪威三文魚低脂營養餐 (配蛋白及沙律菜)
2021-11-18
庆祝纪念
生日
信用卡優惠
GRILLED SQUID
至尊酥皮海鮮火山煲
班蘭意式奶凍
真空慢煮鳳梨蓉焦糖燉蛋
慢煮挪威三文魚低脂營養餐 (配蛋白及沙律菜)
2021-11-14 93 浏览
年尾清假,星期五下午來到西環想試龍蝦湯牛角包,見到有high tea set做緊半價優惠,吾洗3百蚊兩位,咁抵食就跟朋友試一試。三層架的確吸引,平日下午都有一半入座,好多客人都叫high tea set. 除了high tea,仲要左兩個龍蝦湯牛角包,跟餐半價有優惠(加$28一個),點左一個辣一個吾辣。第一層有焗蠔同帶子,帶子微辣有點冬蔭公味道。第二三層有咸點及甜點,充滿泰式既味道,冬蔭功咸點及斑蘭味布甸值得抵介。至於龍蝦湯牛角包🥐,一定一定要食,仲要趁熱用刀叉享受,要慢慢切開,吾好貪快,否則湯會流晒出嚟。個湯超香濃加埋牛角包既香味,個包索左啲湯,食入口真係好正。飲品叫了熱泰左奶茶,有點點奶泡,似泡沫咖啡感覺。

飲品叫了熱泰左奶茶,有點點奶泡,似泡沫咖啡感覺。
2021-11-12 102 浏览
Service 好好,都好nice , 5需要等,上菜好快,特別細心,下次再試其他菜!環境舒服,坐都好鬆動,出地鐵站後都好易搵。牛角包真係100分,味道都岩岩好,好surprise!
環境舒服,坐都好鬆動,出地鐵站後都好易搵。
牛角包真係100分,味道都岩岩好,好surprise!
  • 花生醬沙嗲雞串
2021-11-12 2607 浏览
餐廳同享慢煮意是同一老闆,不過西環這家主打泰式口味,連下午茶High Tea都充滿泰式元素!兩位享用三層下午茶原價$258,Openrice買優惠券只需$196,另收原價加一($26/位)鹹點燒日本扇貝配泰式汁 - 個汁唔太濃味燒美國生蠔配泰式汁 - 隻蠔幾細隻下芒果蟹肉牛油果多士 - 多士夠脆口,好食,但個芒果似係啫喱,而且食唔出牛油果味,有少少失望。西班牙黑毛豬頸肉溫室青瓜刈包 - 豬頸肉幾大塊,但個刈包太乾有少少硬黑松露野菌脆春卷 - 春卷餡塞滿菇,幾好食.甜點泰式奶茶奶凍 鳳梨焦糖燉蛋青檸芝士蛋糕芒果糯米飯甜點整體味道唔錯,除左芒果糯米飯,又係衰在唔係用真芒果。餐飲可選泰式奶茶,鮮薑蘋果汁,茶品,青檸梳打或加錢配其他飲品?.下午茶整體味道只屬一般,食完都無咩飽腹感,春卷,多士都係一件切半分成二人份。奶凍及燉蛋亦是一份供二人分享。不過餐廳招牌其實是流心牛角包,跟下午茶餐另外加配一個只需$28。我選了龍蝦湯流心牛角包以及東蔭龍蝦湯流心牛角包。前者一切開個湯就湧出嚟,食得有少少狼狽,但真係好好食!牛角包有少少酥香,加上熱辣辣香濃龍蝦湯,超正!只是這個包已經值滿分!因為第一個無影到靚相

鹹點

燒日本扇貝配泰式汁 - 個汁唔太濃味
燒美國生蠔配泰式汁 - 隻蠔幾細隻下

黑松露野菌脆春卷 - 春卷餡塞滿菇,幾好食
甜點

泰式奶茶奶凍
鳳梨焦糖燉蛋
青檸芝士蛋糕
芒果糯米飯
甜點整體味道唔錯,除左芒果糯米飯,又係衰在唔係用真芒果。

因為第一個無影到靚相,諗住第二個拍片見證流心效果,點知冬蔭龍蝦湯唔係好流…不過食得出冬蔭功味,都幾惹味既。
下午茶
鐘意泰國菜又鐘食法國菜嘅大家有福啦!🤩😏 今次要介紹嘅就係近期好hit 位於堅尼地城嘅法泰Fusion餐廳Lemon Grass啦!餐廳裝修頗有格調 坐得亦都舒服✨ 啱哂大家收工同朋友嚟chill🤣🍹而我地今次就叫咗 $258嘅4 Courses Set Dinner!🌟 法式龍蝦湯流心牛角包🥐流心牛角包係嚟到Lemon Grass嘅必食之選🤣 個包外面焗得勁金黃酥脆😍 一切啲龍蝦湯即刻爆哂岀嚟 勁澎湃🤩 外脆內軟 口感十足😋🌟 招牌流心布拉搭芝士沙律🌟 瑪莎曼咖喱和牛面頰呢個瑪莎曼咖喱和牛面頰都係餐廳嘅招牌主食!因為用咗真空慢煮嘅方法烹調,牛嘅肉汁完全被鎖住咗,食落又香又淋tim,完全唔會咬唔到😍 包保你食完一次想食第二次!🌟 蟹肉流心蛋龍蝦汁燴飯(+$18)呢個燴飯入面真係有勁多蟹肉 超級足料😍 小編鐘意吉穿隻流心蛋同啲飯撈埋食😋 食落勁有蛋味同龍蝦香!另外值得一提嘅係燴飯入面仲有啲蟹籽🤩 食落脆卜卜 夠哂層次!🌟 燒白松露真姫菇/燒雞泡魚乾 ($78)🌟 泰式奶茶奶凍/真空慢煮法式焦糖燉蛋甜品方面餐廳依然有泰式元素! 🇹🇭 泰式奶茶奶凍有濃濃嘅奶茶味 但又有奶凍嘅口感🤣 認真特

🌟 法式龍蝦湯流心牛角包🥐
法式龍蝦湯流心牛角包

🌟 招牌流心布拉搭芝士沙律

🌟 瑪莎曼咖喱和牛面頰
瑪莎曼咖喱和牛面頰

🌟 蟹肉流心蛋龍蝦汁燴飯(+$18)
蟹肉流心蛋龍蝦汁燴飯

🌟 燒白松露真姫菇/燒雞泡魚乾 ($78)
燒白松露真姫菇
燒雞泡魚乾

🌟 泰式奶茶奶凍/真空慢煮法式焦糖燉蛋
甜品方面餐廳依然有泰式元素! 🇹🇭 泰式奶茶奶凍有濃濃嘅奶茶味 但又有奶凍嘅口感🤣 認真特別!而燉蛋嘅焦糖表面整得又香又脆,食落又蛋香味又軟滑,仲要入口即溶!
真空慢煮法式焦糖燉蛋

🌟 泰式奶茶芝味特飲/ Thai Styled Mojito
泰式奶茶芝味特飲

燒白松露真姫菇
燒雞泡魚乾
真空慢煮法式焦糖燉蛋
泰式奶茶芝味特飲
Tom Yum and Croissant 😍Why not both !!!!!!!!Feeling surprised by the lava bit🤤Warm Tom Yum Lobster Bisque flowed from the flaky croissant, the combination is so tempting and tastes well 😭A must try from @lemongrassbyfastgourmet
Tom Yum and Croissant 😍
Why not both !!!!!!!!
辛辛苦苦返左成個禮拜工,星期五晚梗係要食返啲好野慰勞下自己啦。同女朋友揀咗呢間係堅尼地城嘅Lemon Grass By Fast Gourmet。一早reserve定夜晚6點半,準時到唔洗等,侍應好快就安排我地入座坐低即刻睇drink menu,一人喊杯野飲嘆住諗食乜。野飲都幾多選擇,由近期好紅既芝士奶蓋到酒精Cocktail,都有得選擇,我地各叫左一杯,一杯芝麻Oat Milk Latte,一杯Elderflower Lemon Soda Cocktail.芝麻Oat Milk Latte: 感覺好似飲緊芝麻糊一樣,但因為用左Oat Milk base,所以口感就比較light,幾配之後泰式濃味野
.Elderflower Lemon Soda Cocktail: 口感好清新,有花香,接骨木花同檸檬味好平衡,竟然身為男士既我,都覺得可以

我地總共order左兩道Starter / Soup、兩道主菜和一道甜品,上菜都好快手
1. Burrata cheese salad感覺幾新奇,多數Burrata Cheese Salad 係意大利餐廳先會食到,佢呢道加左少少辣Sauce,有泰

Elderflower Lemon Soda
Sesame Latte

1. Burrata cheese salad
感覺幾新奇,多數Burrata Cheese Salad 係意大利餐廳先會食到,佢呢道加左少少辣Sauce,有泰式又有意式感覺,又幾搭配,作為開胃菜係一個好好選擇

Burrata cheese salad

2. 冬蔭龍蝦濃湯
比較濃味的湯,份量夠兩個人 Share,鐘意Rich口味既人必點,一入口就feel到個龍蝦味,仲有其它海鮮味道,不過會有少少辣
冬蔭龍蝦濃湯

3. 招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸

絕對係招牌菜,個黑毛豬好好食,佢將外皮烤得剛剛好,有香烤味道,肉又唔會韌,呢個菜有一個好食位就係個南瓜蓉,配合埋黑毛豬一齊食,減少左油膩感,而且口味甜甜地,女朋友好鐘意
招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸

4. 冬蔭龍蝦汁燴龍蝦海鮮 + 配白飯

上到菜先發現原來個湯係同冬蔭龍蝦濃湯一樣,不過無損食慾,海鮮好豐富,有半隻龍蝦、青口、蝦、蜆、細帶子、仲有啲菇,份量完全足夠兩個人食,呢個價錢有湯有海鮮,性價比高
冬蔭龍蝦汁燴龍蝦海鮮 + 配白飯

5. 泰式奶茶流心牛角包🥐

最後一道,一定要叫既甜品
始終牛角包都係配甜味襯啲,無得去旅行,咪係度感受一下泰式奶茶口味,泰式奶茶好正宗,個牛角包外皮夠脆,內裡夠多層,牛角包吸哂啲泰式奶茶,入口配埋牛角包一啲唔甜唔膩,呢個10星推介! 一個比較特別fusion菜式,做最後一道甜品非常好,平日Tea Time都適合食
泰式奶茶流心牛角包🥐

整個晚餐,餐廳氣氛好好,侍應服務態度有禮貌,用餐雖然有限時,好彩上菜速度好快,所以無影響
同女朋友食得好開心,價錢係堅尼地城地段黎講,又優質又好食! 食完更加可以去海邊散步添!
2021-10-22
招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸
冬蔭龍蝦汁燴龍蝦海鮮 + 配白飯
  • 泰式奶茶流心牛角包
2021-10-21 92 浏览
我發現堅尼地城地鐵站附近多了不少特色餐廳有間法式和泰式一齊的煮法我都好喜歡,尤其法式龍蝦湯流心牛角包,切開見到龍蝦湯流出來,食下滋味!老婆點了一款「三文魚腩泰式薈飯」新鮮熱辣三文魚在滿有泰式風味當中特別滋味!另外有款我特別喜歡的「泰式燒西班牙黑毛豬頸肉」肉質口感柔軟,充滿慢燒香濃肉汁油香,泰式酸辣汁調味剛好!享慢煮泰Lemon Grass By Fast Gourmet 西環堅尼地城卑路乍街150號加多近山地下A號舖
我發現堅尼地城地鐵站附近多了不少特色餐廳

老婆點了一款「三文魚腩泰式薈飯」
新鮮熱辣三文魚在滿有泰式風味當中特別滋味!

另外有款我特別喜歡的「泰式燒西班牙黑毛豬頸肉」
肉質口感柔軟,充滿慢燒香濃肉汁油香,泰式酸辣汁調味剛好!

西環堅尼地城卑路乍街150號加多近山地下A號舖
2021-10-19 133 浏览
上星期預定了今天到享慢煮泰,由於,今天不用上班,所以提前45分鐘,到附近街道走走,見到有很多很chill嘅小店,很正行吓行吓,差不多到預約時間,所以慢慢行去嘆預定咗嘅下午茶,餐廳舒適、食物美味,最緊要係服務一流,絕對要比足💯,值得推薦

優惠券