餐厅: 仙跡岩 (至秀商業大廈)
资讯:

今日經過佐敦諗住搵間餐廳食,點知發現香港原來仲有仙跡岩😯所以帶著期待既心情去回味下。呢間店係樓上舖,雖然裝修有啲陳舊,但環境都算舒服。可惜全場人手得3個人,枱等好耐都未執,單等咗一陣都未有人幫手落,落左單等半個鐘先有野食,叫左個滷肉撈麵$41,但感覺係一份印尼撈麵🥲
今日經過佐敦諗住搵間餐廳食,
點知發現香港原來仲有仙跡岩😯
所以帶著期待既心情去回味下。
呢間店係樓上舖,雖然裝修有啲陳舊,
但環境都算舒服。
可惜全場人手得3個人,
枱等好耐都未執,
單等咗一陣都未有人幫手落,
落左單等半個鐘先有野食,
叫左個滷肉撈麵$41,
但感覺係一份印尼撈麵🥲
2022-07-12 700 浏览
仙跡岩細細個睇電視就聽得多啦📺,親身去幫襯呢就真係未試過。過咗咁多年之後,仙跡岩由一間大型連鎖餐廳演變成今日全港只係得返幾間分店,到底點解會差不多消聲匿跡呢🤔?環境: 今日嚟到佐敦呢一間仙跡岩,估唔到個view幾靚個喎。景觀夠開陽仲要望住大馬路,對面有兩幢古色古香嘅教堂💒,平時出街食一間高檔餐廳都未必有咁嘅風景🌄。店內有好多二手Cafe嘅痕跡:半開放式廚房,枱櫈又係啲大大張嘅梳化,相信係一間Cafe改建而成,店內嘅員工喺度播緊一啲韓文詩歌(主能夠👼),真係完全唔似一間連鎖餐廳。食物:去到係下午茶時段,決定叫咗個大塊雞扒麵🍜加一杯芝麻珍珠奶茶☕️。珍珠奶茶嚟講呢其實都幾特別,外邊好多台式飲品店都冇加芝麻呢種選項,但其實芝麻嘅口感同珍珠非常之夾。芝麻細細粒咬口鬆脆,珍珠就Q彈軟綿。佢喺仙跡岩到嘅珍珠奶茶係你平時去台式飲品舖飲唔到嘅風味😋。不過大雞扒面就真係讓人食得出負負得正呢一個數學道理🤯。麵係完全淡而無味,湯底🍲飲落去好似就咁鹽溝水;至於大雞扒🐔,名就叫做大,但其實只不過係將塊雞扒打到好薄但好長,令視覺上有一種大塊嘅錯覺。而且雞扒落咗勁多椒鹽🧂,如果齋食快雞扒真係喊到癲。所以呢個就係仙跡岩

環境:

食物:
芝麻珍珠奶茶

淡而無味的菜麵

不過大雞扒面就真係讓人食得出負負得正呢一個數學道理🤯。麵係完全淡而無味,湯底🍲飲落去好似就咁鹽溝水;至於大雞扒🐔,名就叫做大,但其實只不過係將塊雞扒打到好薄但好長,令視覺上有一種大塊嘅錯覺。而且雞扒落咗勁多椒鹽🧂,如果齋食快雞扒真係喊到癲。所以呢個就係仙跡岩神奇嘅地方🤯,佢將一個咸到癲嘅嘢再加一個淡到口都寡嘅面溝埋一齊,負負得正➖➖➡️➕,兩樣嘢加埋一齊反而個味道啱啱好。

總結:
整體嚟講呢,仙跡岩不過不失啦。如果淨係講個風景其實都已經值回票價✅,嘢食嚟講真係講唔上好食,但$5/60呢個價錢,好嘅又一餐,唔好又一餐。至於點解仙跡岩會式微?始終唔係間間仙跡岩都有呢個景觀,冇呢個景觀嘅時候,相信大部份人都未必會幫襯。
勁多椒鹽超夠咸雞扒
芝麻珍珠奶茶
2022-06-25 466 浏览
原本叫雞翼的,上單時見打錯左雞排,不過無所謂,大雞排炸得香脆味濃,一塊切開五件大小剛剛好,易入口,唔肚餓時當零食棒棒達。餐飲配茉香珍珠又滑又香,天熱時飲真的好暢快。
2022-06-24
2022-05-11 471 浏览
店舖位於佐敦一個樓上舖,唔係太多人知,裝修已經好舊,但我經開都會抽時間嘆杯台式飲品,就係鍾意角落的寧靜🤔🤔下午茶大約有八款可以選擇,蛋糕,吐司,台式小食,米線,滷肉飯…,,,等我哋今日下午茶揀咗花生醬吐司,藍莓芝士蛋糕🍰配凍珍珠奶茶🧋花生醬厚多士,焗得外脆內軟不失台式傳統風味😋😋藍莓芝士蛋糕🍰賣相睇到已經知道唔好味,芝士味好假,整體來說件餅唔知係咪唔新鮮,朋友食咗返屋企肚痾😅下次都係食返傳統台灣風味食品安心啲😂😂
我哋今日下午茶揀咗花生醬吐司,藍莓芝士蛋糕🍰配凍珍珠奶茶🧋
花生醬厚多士,焗得外脆內軟不失台式傳統風味😋😋
下次都係食返傳統台灣風味食品安心啲😂😂
2022-05-02
2022-01-20 527 浏览
今日等仔放學去尖沙咀睇中醫,到佐敦已過14:00,喺仙跡岩叫1個韓式炒飯$57+$13珍奶,1個台風炸雞小食$32,靚女侍應建議加$8轉炸雞下午茶送珍奶,炒飯毋須加$13,可慳$5差價,識為客人設想值得一讚!好多餐廳未必做得到!炸雞好好食,珍奶茶滑又香,2個飯份量充足夠飽肚,好想再去!
炸雞好好食,珍奶茶滑又香,2個飯份量充足夠飽肚,好想再去!
2021-11-24 401 浏览
This is a little hideout place in Jordan that I can always count on.Very accessible. The best part is sitting ok the sofas next to the window. It can get a bit hot but as the temperatures drop, I feel it's little piece of heaven on earth as I read bathed in the golden sunlight. The staff is quite nice too. It's great to come to a place where you don't feel rushed or pressured. I recommend coming before and after lunch rush. The rest of the time is much less busy. There is a decent selection of d

Very accessible.

The staff is quite nice too.

There is a decent selection of dishes for all occasions.
My favourites are the spicy beef noodles and the assorted meat balls noodles. However, don't be fooled by mild spiciness, it can send you to the toilet.

I haven't tried any other drinks because I associate this place with bubble tea. The tea is fine, not too sweet but the bubbles are too soft for my liking.

The toasts are not worth it. I will explore other snacks in the future.
2021-11-18
午餐
2021-09-24 611 浏览
教會活動之後,有教友提議去仙跡岩,我知道佐敦有仙跡岩,之前傳媒也報道過,這間在我中學時代已出現的台式飲料先驅,原來仍存在,便抱著期待的心情與教友及我們的兒女去食飯。環境是舒適的,透過玻璃窗可以望到對面教堂的風景,當天是星期日午飯時間,也不多人,因此有很多座位。食品方面也有很多選擇,我因為與兒子一起,如果點兩個餐,怕他吃不完,但點一個又覺太少,於是我點了咕嚕雞球飯,加一條腸及兩隻蛋,飲品叫了菠蘿朱固定力雪葩。飯太少了,即使一個人也不夠吃,栗米也不吸引。腸及蛋份量也很少,我兒子吃得少,但我即使吃得多一些,也仍覺肚餓。飲品外表吸引,雖然我覺得甜。整體來說,性價比不高,可能靠著招牌可招徠懷舊人士,但沒有持續性,不會靠食物吸引消費者再光顧。

2021-08-15 608 浏览
去開佐敦當然又係上openrice搵食啦無意中見到仲有仙跡岩想當年成日會同朋友去地方仲以為全部執晒。。。咁當然要試一試啦星期六1點幾去到都小小爆人,裝修就比較殘。。家下個個都要打咭ge年代就真係有d..去到食物好似都係同發以前差唔多,叫咗兩個飯一個小食一個多士兩杯嘢飲。不過個侍應好似啞咁全程一粒聲都冇出過啲嘢都好快上枱。你到就真係停留返去當年啦,完全唔掂應該係當年好食d食完一樣個丫姐就馬收嘢,係一夾起就收真係所以回憶都係最好,仙跡岩以後唔會再食
去開佐敦當然又係上openrice搵食啦
無意中見到仲有仙跡岩
想當年成日會同朋友去地方
仲以為全部執晒。。。咁當然要試一試啦
啲嘢都好快上枱。你到就真係停留返去當年啦,完全唔掂
應該係當年好食d

食完一樣個丫姐就馬收嘢,係一夾起就收
真係

所以回憶都係最好,仙跡岩以後唔會再食
2021-08-10 439 浏览
記得仙跡岩細細個開到周圍都係,現在得返幾間。今日經開佐敦,上咗去食懷念一下兒時回憶。小編跟屋企人叫左一個花枝丸拉麵、肉燥撈麵、滷水拼盤,抹茶點子、姜母奶茶。食物質素大不如前,拉麵湯底好唔掂、肉燥撈麵即是撈公仔麵,味道還可以。抹茶點子跟從前飲的完全不同。得返滷水拼盤最正常。

2021-01-18 1298 浏览
翻工傾過呢頭揾早餐食,竟然遇到一間仙跡岩。原來香港仲有仙跡岩架咩?入去食咗一個三十蚊左右嘅台式鹽酥豬扒早餐。早餐嘅亮點係奶油豬,少見仲有餐廳有提供,整得幾脆,而且新鮮熱辣。不過豬扒實在薄切!再薄切!切得太薄啦!(如圖)加埋炸粉都係咁薄,莫非食緊“豬肉紙”?仲未提坐落去,冇人執台,阿姐亦完全唔會招呼,叫極都冇人,而且上菜速度實在比較慢,如果趕返工,就考慮下啦。
2020-11-19 936 浏览
附近食個早餐 都算唔錯嘅選擇 $30 平到笑 通粉餐 配 煎蛋 & 奶油豬(走左牛油)好食 (好過好多茶餐廳)附近食個早餐 都算唔錯嘅選擇 $30 平到笑 通粉餐 配 煎蛋 & 奶油豬(走左牛油)好食 (好過好多茶餐廳)
附近食個早餐 都算唔錯嘅選擇
$30 平到笑

通粉餐 配 煎蛋 & 奶油豬(走左牛油)

好食 (好過好多茶餐廳)

附近食個早餐 都算唔錯嘅選擇
$30 平到笑

通粉餐 配 煎蛋 & 奶油豬(走左牛油)

好食 (好過好多茶餐廳)
奶油豬
奶油豬
2020-10-19 877 浏览
2020.10.19 因工作關係,路過於此用膳,點餐如下:脆蘿蔔糕($30)、台風大雞塊($32)、招牌小兵哥牛三麵($60)、細凍椰香珍珠奶茶($14),盛惠$136。環境舒適衛生,廚部出餐有效率,樓面招呼用心。超級正。好耐無外出食台灣嘢。沒有失望

環境舒適衛生,廚部出餐有效率,樓面招呼用心。

超級正。

好耐無外出食台灣嘢。沒有失望

2020-10-17
  • 珍珠奶茶
2020-05-06 1238 浏览
其實香港奶茶的始祖應該是仙跡岩,可惜長江後浪推前浪,仙跡岩人氣已大不如前。食完一碗唔開心的車仔麵,很想坐低慢慢飲杯珍珠奶茶,可惜原來可以坐低嘅珍珠奶茶舖冇乜幾間,命運的帶領令我哋嚟仙跡岩。這裏是餐廳,可以坐低慢慢飲!點了兩杯珍珠奶茶和一個多事。珍珠奶茶味道頗濃,我的香芋味道也算到位,可惜珍珠的確令人失望,因為入口好硬,冇煙韌的感覺。多士比想像中好,烘得也香脆,簡單塗上士多啤梨醬已經好食。簡單的休息了一陣就離開了。不過要是主打的珍珠奶茶沒有很突出的話,也很難留住客人的心。

2020-04-25
2020-04-07 1565 浏览
始料不及現在香港面對不穩定的環境,連我幾乎一年一度的「伊利沙白醫院」神經外科覆診,都遇上意想不到的臨時變動。平時我覆診後,「伊利沙白醫院」都會安排十一個月後再返回醫院覆診。但是今年「伊利沙白醫院」覆診遇到的狀況,遇上少許不期而遇的變數,變動是負責為我診症的醫生,安排了我下次覆診日期,押後至到十八個月,醫生安排我在一年半之後才需要回來覆診。亦即是我未來十二個月內,只需要在區內的「西貢方逸華」診所裡面進行覆診,跟例行抽血檢查就足夠,至少時間變得稍為鬆動一點點,還可以考慮將來再次找工作機會的計劃。離開「伊利沙白醫院」之後,我在「佐敦道」沿途一帶不斷逛街,看看有什麼食店適合我,作為今天中午午餐的理想食店場所,結果我給我發現到「仙跡岩」這間名稱似曾相識的台灣餐廳。以前「仙跡岩」給我最深刻印象的台灣飲品,是台灣地道「珍珠奶茶」,至於「仙跡岩」有沒有甜味「黑糖珍珠」飲品,我就不清楚。不過我現在已經很少再享用「珍珠奶茶」,反而喜歡飲手調水蜜桃紅茶多一點。可是香港裡面的台灣菜餐廳,不是每一間餐廳裡面的廚房店員,都有製作水蜜桃甜味適中的「水蜜桃紅茶」飲品,所以難得光顧到一間有製作「水蜜桃結果」的餐廳,對我

可是香港裡面的台灣菜餐廳,不是每一間餐廳裡面的廚房店員,都有製作水蜜桃甜味適中的「水蜜桃紅茶」飲品,所以難得光顧到一間有製作「水蜜桃結果」的餐廳,對我來說都是可遇不可求的美事。

所以我第一時間立刻翻查「仙跡岩」餐牌裡面,有關手調台灣飲品那一欄,看看「仙跡岩」手調台灣飲品裡面,有沒有我最愛的「水蜜桃紅茶」飲品,應該再看有沒有「牛腩飯」跟炸雞扒肉。

皇天不負有心人,我幻經辛苦終於在「仙跡岩」手調台灣飲品那一頁裡面,找到「果味紅茶」飲品,然後再發現到有「蜜桃」口味「果味紅茶」,最後還發現到「蜜桃紅茶」還有「重量級」版本冰凍飲品提供。

至於「仙跡岩」裡面的鹹味台灣熟食食品方面,亦沒有辜負我所託,發現到有實際體積可以媲美「牛腩」的「紅酒燴牛肉」。而且「仙跡岩」「紅酒燴牛肉飯」的價錢絕不昂貴,每碟「紅酒燴牛肉飯」只賣港幣四十八元而已。

我選擇了「仙跡岩」牛肉實際體積,跟牛腩十分相似「紅酒燴牛肉飯」之後,發現還可以以半價套餐價錢,購買「重量級」版本的冰凍「蜜桃紅茶」飲品,然後加港幣廿六元選購炸雞扒小食「大塊雞」。

現在的「仙跡岩」午餐時段沒有向食客收取加一服務費,所以我選擇了一客「紅酒燴牛肉飯」,加一客「大塊雞」,再加一大杯「重量級」凍「蜜桃紅茶」飲品,總價錢都只需要港幣七十九元而已。

由於佐敦分店「仙跡岩」店舖位於「佐敦道」旁邊的樓上舖,所以食客如果比較幸運的話,隨時有機會立刻找到佐敦分店「仙跡岩」大型玻璃窗旁邊的檯櫈,一邊欣賞「佐敦道」街景景色,一邊享用台式午餐。

不過我自己就沒有那麼幸運,佐敦分店「仙跡岩」大型玻璃窗旁邊的檯櫈,被其他食客所佔用了,我只能夠選擇其他景觀只是很一般的檯櫈,現在食店檯櫈需要保持足夠距離,我不用再擔心有「搭檯」的問題出現。

而且我發現佐敦分店「仙跡岩」玻璃窗旁邊的所有檯櫈,都被光顧享用午餐的食客所完全佔據,令我直到最後,始終無法找到一個更適合一邊欣賞街景,一邊享用「仙跡岩」午餐的窗邊檯櫈。

說回佐敦分店「仙跡岩」裡面的手調冰凍「蜜桃紅茶」飲品,「仙跡岩」使用體積比較闊大的玻璃杯,去盛載凍飲飲品「蜜桃紅茶」,甜味蜜桃汁跟紅茶互相碰撞沖調之後,形成了一層厚厚的白色泡沫。
凍蜜桃紅茶

至於「仙跡岩」冰凍飲品「蜜桃紅茶」,白色泡沫底下的蜜桃紅茶味道,跟我在西貢墟台灣手調飲品店裡面購買到,和喝到的「水蜜桃紅茶」味道都是相同,都擁有濃厚的水蜜桃甜味,還有濃濃的紅茶茶味。

雖然「仙跡岩」水吧店員製作出來的凍「蜜桃紅茶」飲品,飲品表面泛起了一層非常之厚的白色泡沫,厚厚的泡沫間接令「蜜桃紅茶」實際飲到的份量稍為打了折扣,但是沒有令「蜜桃紅茶」裡面的蜜桃甜味受到影響。

而且佐敦分店「仙跡岩」水吧店員,沒有在冰凍「蜜桃紅茶」飲品裡面加入太多的冰凍,所以「仙跡岩」凍「蜜桃紅茶」飲品份量充足之餘,飲品裡面的蜜桃甜味也沒有令我感到失望。

至於佐敦分店「仙跡岩」午餐的食品裡面,「紅酒燴牛肉飯」以頗大的黑色丼碗裝起白飯,再在白飯的表面上,鋪滿有甜味紅酒醬汁,跟大量已去骨的切段牛肋肉,牛肋肉外表跟口感都很像牛腩。

「紅酒牛肉」裡面的紅酒醬汁味道感覺偏甜,紅酒甜味之中,感覺又夾雜少許來自調味醋的酸味。味道甜中夾雜酸味的紅酒醬汁,除了令牛肉味道變甜之外,也令到白飯也增加了紅酒酸甜味。
紅燒燴牛肉飯

不過佐敦分店「仙跡岩」廚房選擇了,把「紅酒燴牛肉」跟白飯各自分開另外送上,所以我享用完所有「紅酒燴牛肉」之後,發現「紅酒燴牛肉」餐碗裡面,還剩下不少甜味的紅酒醬汁。

所以把佐敦分店「仙跡岩」裡面的「紅酒燴牛肉」,「紅酒燴牛肉」剩下的大量甜味紅酒醬汁「循環再用」,全部倒進另一邊餐碗裡面的白飯裡面,也屬於未嘗不可的一回事。

至於「紅酒燴牛肉」裡面的牛肉,牛肉給我的口感感覺很像「牛肋肉」,又有點像「牛腩肉」。我之所以一下子搞不清楚「牛肋肉」跟「牛腩」,或許「仙跡岩」廚房把牛肉肉質煮得很腍,腍到牛肉骨頭也被煮到軟化了。

另一方面,「紅酒燴牛肉」裡面除了有不少切件牛肉之外,我還發現到「紅酒燴牛肉」裡面,夾雜了不少切件紅蘿蔔。紅蘿蔔投進「紅酒燴牛肉」裡面煮,所以紅蘿蔔裡面也有紅酒汁的濃厚甜味。
大塊雞(半份)

至於口感被佐敦分店「仙跡岩」廚房煮得頗為軟腍,外表頗為大份的「紅酒燴牛肉」,「紅酒燴牛肉」也是被我牙齒輕輕一咬,就立刻被牙齒直接一口咬斷再嚼爛。

至於佐敦分店「仙跡岩」餐牌裡面,食客可以加錢選購的套餐配備小食「大塊雞」,「大塊雞」其實即是廚房店員用刀,把炸「鹽酥雞扒」的雞肉齊段切開,再放進油炸成的製成品。

至於佐敦分店「仙跡岩」「大塊雞」裡面的炸雞雞肉,雞肉肉質感覺算是很厚,「大塊雞」表面的炸粉粉漿造得不算厚,所以「大塊雞」總算是能夠食到有啖啖肉的口感效果。

至於「大塊雞」裡面的雞肉味道,雞肉裡面除了有來自「鹽酥雞」,製作「鹽酥雞」時醃雞肉不可或缺的鹽酥鹹味之餘,還夾雜了少許的椒鹽辣椒辣味。

所以基本上,食客享用佐敦分店「仙跡岩」廚房製作出來的鹽酥「大塊雞」,雞肉口感還算是嫩的,已經不需要再為「大塊雞」點任何味道的醬汁,直接享用「大塊雞」也能食到鹹味跟辣味。

至於佐敦「仙跡岩」其他的食品裡面,因為選購「紅酒燴牛肉飯」而獲得套餐配菜食品,主要是水煮的甜味粟米粒,粟米粒沒有明顯的甜味調味料調劑,但是粟米仍然食到自然的甜味。

我在佐敦分店「仙跡岩」裡面,選擇了一客紅酒燴牛肉飯,加一碟切段鹽酥炸「大塊雞」雞扒,還有一碗甜味粟米粒,一杯甜味蜜桃紅茶飲品,最後價錢也只需要港幣七十八元而已,食完結賬時感覺很飽。
2020-03-02
凍蜜桃紅茶
紅燒燴牛肉飯
大塊雞(半份)
2019-10-31 1302 浏览
仙跡岩,係中學時期下午茶嘅老地方,現在分店寥寥可數。網上尋得佐敦一間,覓路去回味,很期待。餐廳裝修欠缺,簡單但不算整潔。坐下sofa位,翻開餐牌,沒多大的變化。必點的也在,那當然也是一切照舊啦~奶油多士,一開四,每件三角形。厚厚的,吃下脆脆。味道也沒有改變,真好。很喜歡!然後,也是中學例點的牛𦟌京麵。京麵透明彈牙,一試難忘,找不到其他地方有京麵食。牛𦟌、昆布、滷蛋和京麵,最佳組合。台式飲品,也是從仙跡岩開始接觸的。而香芋珍珠,也是第一款百飲不厭的口味。珍珠咀嚼感實在,味道質素也一直保持著。食物是不錯的,若裝潢再企理一點,相信食得會更舒服。
奶油多士

牛𦟌京麵

香芋珍珠

食物是不錯的,若裝潢再企理一點,相信食得會更舒服。
2019-10-16
奶油多士