2023-02-28 28 浏览
💛好味指數:4.8/5💛💜回頭指數:4.9/5💜居酒屋就成日去,但係好少有專門設計配搭清酒嘅Omakase😍餐廳周圍都痴滿清酒嘅貼紙,掛上日本燈籠🏮仲會係客人光臨時打鼓🥁相當有氣氛🇯🇵✅酒匠Omakase $438呢個set有五類嘢食同清酒,每款都係精心設計✨🔸前菜鮟鱇魚肝、漬物二點、酒盜芝士、和牛他他漬物二點係小女子和牛蒡漬,建議先食中間個三款,再食芝士和和牛他他我覺得小女子最好食,係啲魚乾仔🐟同清酒最夾😍另外和牛他他下面全部都係洋蔥🧅口感相當特別🍶醇酒榮光富士 原始乃胎動 無濾過生原酒米味重 配前菜非常夾,我覺得好好飲😍咁多款入面最鍾意❤️🔸刺身空運活魚薄切、帆立貝、油甘魚、生蠔+$30剌身全部都好新鮮,尤其係帆立貝中間夾住塊青檸,令到帆立貝嘅味道更鮮甜😙🍶爽酒 大納川達摩兔🐰有冰涼嘅感覺非常清新,酒味偏濃,可以突出刺身鮮味🔸揚物鰻魚野菜天婦羅、南蠻乳酪炸雞炸雞外脆內軟,配咗醬汁好入味天婦羅係鰻魚同秋葵,炸得幾好🍶爽酒鍋島口感清爽可以減低炸物油膩感🔸燒物煮物鹽燒和牛舌、明太子免治雞肉棒、汁煮沖繩五花腩牛舌有咬口又唔會韌,幾款肉類都好香口🥩🍶醇酒江户開城雄町米味好濃郁,配肉類最適合🔸甜
💛好味指數:4.8/5💛
💜回頭指數:4.9/5💜
✅酒匠Omakase $438
呢個set有五類嘢食同清酒,每款都係精心設計✨
🔸前菜
鮟鱇魚肝、漬物二點、酒盜芝士、和牛他他
🍶醇酒
榮光富士 原始乃胎動 無濾過生原酒
米味重 配前菜非常夾,我覺得好好飲😍咁多款入面最鍾意❤️

🔸刺身
空運活魚薄切、帆立貝、油甘魚、生蠔+$30
🍶爽酒
大納川達摩兔🐰
有冰涼嘅感覺非常清新,酒味偏濃,可以突出刺身鮮味

🔸揚物
鰻魚野菜天婦羅、南蠻乳酪炸雞
炸雞外脆內軟,配咗醬汁好入味
天婦羅係鰻魚同秋葵,炸得幾好
🍶爽酒
鍋島
口感清爽可以減低炸物油膩感

🔸燒物煮物
鹽燒和牛舌、明太子免治雞肉棒、汁煮沖繩五花腩
牛舌有咬口又唔會韌,幾款肉類都好香口🥩
🍶醇酒
江户開城雄町
米味好濃郁,配肉類最適合

🔸甜品
紅豆抹茶蕨餅
蕨餅味道香濃,配上香甜嘅紅豆🫘係一個幾唔錯嘅結尾
🍶薰酒
天花龜之尾無濾過生原酒
果香味濃郁香甜,聞落去味道已經好香,呢款都好中意😍

🐻總結
每道美食都有清酒配搭,相當特別的Omakase體驗👍🏻而且全場清酒做緊半價優惠,選擇種類又夠多,真係性價比好高😍仲有唎酒師駐場,不夠omakase Set唔算太飽,可能要再加啲嘢食
📍令和鍋物酒場 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街9號豪華閣地下-1樓
2023-02-27 26 浏览
去食日本菜食 Omakase 真係成日見,但原來連清酒都可以 Omakase 大家又試過未?今日放工經過我最喜愛日本居酒屋之一既令和鍋物酒場,原來新出左一個酒匠 Omakase 酒匠發板既清酒配上美味既食物,令大家品嚐到最好既味道仲要每一款上菜既時候,仲有註場唎酒師會同大家講解,令大家對清酒的知識大增,真係食到老,學到老居酒屋由裝修設計、擺設佈置及手繪貓貓牆壁畫都充滿和風味道,再加上日式燈籠,日本酒貼紙、酒樽擺設,隨處可見,令大家真係置身日本一樣座位寬闊,空間感十足,仲設有特色和風卡位及廂房,,就算情侶享用定一大班朋友把酒歡聚,傾下偈,都夠曬日本 feel食物方面 :酒匠 Omakase 套餐共有五道菜,由前菜、刺身、揚物、燒物煮物及甜品,每道菜都依據香氣及口味既組合,配上一款合適的清酒來品嘗前菜鮟鱇魚肝、漬物兩點、酒盜芝士及和牛他他其,配上榮光富士MAGMA原始乃胎動純米大吟釀無濾過生原酒醇酒前菜由淡味到濃味,配上米香濃醇,味道偏甜又易入口榮光富士既去食首先食係牛蒡及蜜糖魚仔干漬物兩點,跟住係口感綿密油脂柔嫩香醇既鮟鱇魚肝之後係用洋蔥做底層味道濃郁既和牛他他,最後係用鯛魚鮪魚等內臟醃

酒匠發板既清酒配上美味既食物,令大家品嚐到最好既味道

食物方面 :

前菜

之後係用洋蔥做底層味道濃郁既和牛他他,最後係用鯛魚鮪魚等內臟醃製後再配上軟綿忌廉既酒盜芝士
刺身

新鮮空運蜜金鯛魚薄切、帆立貝及油甘魚,配上大納川 PEACE 米吟釀以反戰為主題既限定爽酒

三款刺身非常新鮮,配上來自秋田味道清爽冰涼既大納川達摩兔純米吟,就係最好既配搭
揚物

鰻魚野菜天婦羅及南蠻乳酪炸雞,配上鍋島特別純米酒爽酒

鰻魚肉身嫩滑軟熟,秋葵新鮮,天婦羅炸得外脆內軟,非常有驚喜,南蠻乳酪炸雞肉質鮮嫩多汁

用果香四溢,味道偏辛口既鍋島特別純米酒,不但可以洗刷味蕾,解除揚物既油膩感
燒物煮物

鹽燒和牛舌、明太子免治雞肉棒及汁煮沖繩五花腩,配上來自東京嘅江户開城純米吟釀醇酒

沖繩五花腩入味軟淋啖啖肉,明太子免治雞肉棒鹹甜適中,雞肉棒加入軟骨,口感豐富

鹽燒和牛舌富有彈性,軟嫩多汁,配上口感芳醇味道濃郁,米香味重既江户開城真係一流
甜品

紅豆抹茶蕨餅,配上天花龜の尾純米大吟釀無濾過生原酒薰酒

抹茶蕨餅口感Q彈,配上甜甜既紅豆,再配上富微碳酸、口感清爽既天花龜の尾,與甜品之味一樣十分配合
2023-02-23
2023-02-27 25 浏览
平時食omakase閒閒地都過千,比我發現到實惠選擇,有清酒pairing都係每位400幾蚊。❤️令和鍋物酒場環境好有日本地道氣氛🌸💕前菜:鮟鱇魚肝漬物二點酒盜芝士和牛他他其最愛酒盜芝士同鮟鱇魚肝,送酒一流。前菜配醇酒🍶榮光富士純米大吟釀,米香撲鼻,又易入口。🥢爽酒配刺身: 鯛魚薄切、油甘魚、帆立貝,勁新鮮。來自秋田縣既大納川達摩兔冰涼清爽,提升刺身嘅鮮味😍😋🍗🐟鰻魚野菜天婦羅紀及南蠻乳酪炸雞配爽酒鍋島特別純米清爽可以洗刷味蕾,去除油膩感。🐃鹽燒和牛舌,明太子免治雞肉棒子,汁煮沖繩五花腩配薰酒🌸江戶開城雄汀純米吟釀,米香濃郁,搭配肉類最適合不過。😍💗甜品配薰酒天花龜之尾味道Fruity,比較甜,同綠茶蕨餅好夾。❤️

令和鍋物酒場環境好有日本地道氣氛🌸

💕前菜:

鮟鱇魚肝

漬物二點

酒盜芝士

和牛他他其

最愛酒盜芝士同鮟鱇魚肝,送酒一流。

前菜配醇酒🍶榮光富士純米大吟釀,米香撲鼻,又易入口。

🥢爽酒配刺身: 鯛魚薄切、油甘魚、帆立貝,勁新鮮。

來自秋田縣既大納川達摩兔冰涼清爽,提升刺身嘅鮮味😍😋

🍗🐟鰻魚野菜天婦羅紀及南蠻乳酪炸雞配爽酒

鍋島特別純米清爽可以洗刷味蕾,去除油膩感。

🐃鹽燒和牛舌,明太子免治雞肉棒子,汁煮沖繩五花腩配薰酒🌸

江戶開城雄汀純米吟釀,米香濃郁,搭配肉類最適合不過。😍

💗甜品配薰酒

天花龜之尾味道Fruity,比較甜,同綠茶蕨餅好夾。❤️

2023-02-23
2023-02-25 41 浏览
發掘到一間濃厚日本氣氛嘅餐廳環境色彩繽紛好歡樂服務亦好有效率推介酒匠 Omakase$438/位 性價比極高前菜鮟鱇魚肝 漬物二點 酒盗芝士 和牛他他建議由中間比較淡味嘅牛蒡先食起鮟鱇魚肝比其他一切魚肝的脂肪含量高口感綿密滑順 油脂柔嫩香醇特選醇酒:榮光富士 純米大吟釀無濾過生原酒米味重 少許酸酸甜甜 剛好中和番濃味感刺身空運活魚薄切:金鯛帆立貝 油甘魚片配酒匠特選爽酒一款清涼清爽 突顯魚生嘅鮮甜揚物鰻魚野菜天婦羅 南蠻乳酪炸鷄配鍋島特別純米清酒酒體 清新雅緻 帶有微量碳酸口感可減輕炸物油膩感燒物煮物鹽燒和牛舌 明太子免治鷄肉棒子 汁煮冲繩五花腩配搭日本 江戶開城 清酒柔和香氣 非常易入口與串燒同食好夾
發掘到一間濃厚日本氣氛嘅餐廳

配搭日本 江戶開城 清酒
柔和香氣 非常易入口
與串燒同食好夾
2023-02-25 15 浏览
返工好忙,間唔時要對自己好D,呢晚約左朋友仔一齊食好西,試左呢間高質黃店既Omakase,每款野食都會配上一款Sake,真係飲飽食醉😌😌⁂⁂⁂酒匠Omakase⁂⁂⁂❀前菜及酒匠特選醇酒❀前菜有口感細滑、又唔肥膩既鮟鱇魚肝;酒盜芝士鹹香又惹味;和牛他他其牛肉味濃,口感柔嫩,配上酸洋蔥好開胃,Sake酒味渾厚,好有層次。❀刺身及酒匠特選爽酒❀切身有空運活魚薄切、帆立貝及油甘魚,每款都係厚切好新鮮,油甘魚甘甜清香,入口細膩,帆立貝大大粒又肥美。呢款清酒有少少似碳酸飲料咁,口感清爽,配上刺身可以提升鮮味。❀揚物及酒匠特選爽酒❀鰻魚野菜天婦羅超好食,外脆內軟,咬開就係甜甜既鰻魚;南蠻乳酪炸雞炸粉好薄,而且好Juicy。呢度都係配返爽酒,減少油膩感。❀燒物煮物及酒匠特選醇酒❀鹽燒和牛舌有少少炭燒味,仲要係厚牛舌,好有咬口;明太除免治雞肉棒子燒到恰到好處,雞軟骨肉好香口又有嚼頭;汁煮沖繩五花腩煮到軟腍入味,配上酸酸地既醇酒就岩岩好。❀甜品及酒匠特選薰酒❀甜品係抹茶蕨餅,好香抹茶味,食落煙煙韌韌,粒粒紅豆甜甜地。最後就用口感清徹既甜酒作結😆
返工好忙,間唔時要對自己好D,
呢晚約左朋友仔一齊食好西,
試左呢間高質黃店既Omakase,
每款野食都會配上一款Sake,
真係飲飽食醉😌😌

⁂⁂⁂酒匠Omakase⁂⁂⁂
❀前菜及酒匠特選醇酒❀
前菜有口感細滑、又唔肥膩既鮟鱇魚肝;
酒盜芝士鹹香又惹味;
和牛他他其牛肉味濃,口感柔嫩,
配上酸洋蔥好開胃,
Sake酒味渾厚,好有層次。

刺身及酒匠特選爽酒❀
切身有空運活魚薄切、帆立貝及油甘魚,
每款都係厚切好新鮮,
油甘魚甘甜清香,入口細膩,
帆立貝大大粒又肥美。

呢款清酒有少少似碳酸飲料咁,
口感清爽,配上刺身可以提升鮮味。

❀揚物及酒匠特選爽酒❀
鰻魚野菜天婦羅超好食,
外脆內軟,咬開就係甜甜既鰻魚;
南蠻乳酪炸雞炸粉好薄,而且好Juicy。

呢度都係配返爽酒,減少油膩感。

❀燒物煮物及酒匠特選醇酒❀
鹽燒和牛舌有少少炭燒味,
仲要係厚牛舌,好有咬口;
明太除免治雞肉棒子燒到恰到好處,
雞軟骨肉好香口又有嚼頭;
汁煮沖繩五花腩煮到軟腍入味,
配上酸酸地既醇酒就岩岩好。

甜品及酒匠特選薰酒❀
甜品係抹茶蕨餅,好香抹茶味,
食落煙煙韌韌,粒粒紅豆甜甜地。

最後就用口感清徹既甜酒作結😆

2023-02-23 16 浏览
最近看到食評,這裏有一個wine pairing,酒匠Omakzse $438/位(2位起)額外追加清酒每款$40(60ml)。今晚便專程來到這裏。前菜:鮫鰊魚肝、 漬物二點 、酒盗芝士、和牛他他其,其中以鮟鱇魚肝的味道最為突出,因為有點像鵝肝又像芝士。和牛他他其,和牛脂肪甘香,肉質鮮甜。酒匠特選醇酒一款(60ml) 會津宮泉 配 前菜,酸酸甜甜,非常配合前菜。刺身:空運活魚薄切4切蜜柑鯛、帆立貝2、油甘魚件,蜜柑鯛帶點蜜柑的香甜味道,帆立貝鮮甜可口,油甘魚味道濃郁。酒匠特選爽酒一款(60ml)大納川PEACE 純米吟釀 配 刺身,吟釀的酒身濃厚,非常配合刺身的鮮甜味道。揚物:鰻魚野菜天婦羅、南蠻乳酪炸鷄,雖然是雜物,但都沒有太大油膩感,其中南蠻乳酪炸鷄,最為香脆可口。酒匠特選爽酒一款(60ml)翠玉 特別純米 配 揚物,可以去除油膩感,重新出發。燒物煮物:鹽燒和牛舌、明太子免治鷄肉棒子、汁煮冲繩五花腩,和牛舌肥美可口。雞肉棒,味道可口。沖繩五花腩甘香無比。酒匠特選醇酒一款(60ml)江戶開城 雄町 純米吟釀配 燒物煮物,吟釀的味道,剛剛好可以消除肉類的油膩感,非常配合。甜品:是日精選
2041 浏览

甜品:是日精選,紅豆蕨餅,甜度適中,是最佳的飯後甜品
酒匠特選薰酒一款(60ml) 天花 亀の尾 純米大吟釀 無濾過生原酒 配 甜品,味道清爽,喝完這個清酒之後,已經有點點醉意。

2023-02-23 316 浏览
愛酒之人帶我去令和鍋物酒場享受清酒之旅!餐廳喺人來人往嘅厚福街!一上到去就有鼓聲歡迎!裝潢用上七彩燈籠,氛圍感十足!今次我地揀嘅係 #廚師發辦 清酒配美食!店員細心介紹每款清酒同食物!酒匠Omakase $438/位 (包括五道菜及五款酒匠特選酒)額外追加清酒每款$40🥗前菜 配[榮光富士原始乃胎動純米大吟釀無濾過生原酒](60ml)前菜有鮟鱇魚肝、漬物兩點、酒盜芝士及和牛他他其;先食中間兩款漬物小魚乾同牛蒡,味道相對清淡,鮟鱇魚肝口感綿滑細膩,酒盜芝士超香酒氣,最後和牛他他其帶點酸好開胃!配埋鮮味有層次嘅清酒!非常夾!🍣刺身 配 [大納川達摩兔純米吟釀](60ml)刺身有空運新鮮嘅鯛魚、帆立貝同油甘魚,魚肉滑溜,新鮮無比!帆立貝鮮甜美味!配埋有微碳酸的清爽口感嘅清酒,令鮮味升華!🍤揚物 配 [鍋島特別純米配揚物](60ml)揚物有南蠻乳酪炸雞同鰻魚野菜天婦羅,炸得香脆唔油膩,配帶點破酸口感嘅爽酒最適合!🍢燒物煮物 配[江戶開城雄町純米吟釀](60ml)燒物有明太子免治雞肉棒子、鹽燒和牛舌同汁煮沖繩五花腩;明太子肉汁滿滿,牛舌軟嫩香濃,五花腩脂香四溢,配柔和酸味嘅醇酒,特別清爽! 🍨甜

🍣刺身 配 [大納川達摩兔純米吟釀](60ml)

🍤揚物 配 [鍋島特別純米配揚物](60ml)

🍢燒物煮物 配[江戶開城雄町純米吟釀](60ml)

🍨甜品 配[天花 龜の尾 純米大吟釀 無濾過生原酒](60ml)
最後係甜品配帶點果香嘅生原酒,大滿足!

令和鍋物酒場
地址📍:尖沙咀厚福街9號豪華閣地下-1樓
  • 鹽燒和牛舌
  • 汁煮沖繩五花腩
  • 明太子免治雞肉棒子
2023-02-23 22 浏览
今晚同老婆去了尖沙咀食酒匠omakase,每樣菜都配一款獨特的sake,餐廳有6-8人的房間平日最低消費$3000,假日$3500,私隱度較高。和牛他他、魚乾、鮟鱇魚肝、牛蒡、酒盜芝士:和牛他他入口甘香有少少洋葱辛辣味;魚肝幼滑、酒盜芝士醃咸海鮮味濃郁,加上芝士creamy,送返杯清爽較醇的Magma。薄切鯛魚、帆立貝、油甘魚:刺身鮮甜,魚肉甘香,配上微酸的大納川達摩兔,不會破壞刺身鮮味。鰻魚野菜天婦羅、南蠻乳酪炸雞:天婦羅粉漿很薄而且炸至金黃香脆,鰻魚肉彈牙,炸雞juicy,配上酸味較重的鍋島,正好減膩。和牛舌、明太子免治雞肉棒子、汁煮沖繩五花腩:牛舌彈牙、雞肉棒帶明太子咸鮮味、五花腩肥而不膩,而碳酸味較重的江戶開城雄町可以正好減膩。紅豆綠茶蕨餅:紅豆軟身配上煙韌蕨餅,甜而不膩,天花亀之米更能帶出甜香。

2023-02-22 23 浏览
這間位於尖沙咀的令和鍋物酒場,晚市有酒匠Omakase,每款食物都配上特選的清酒,令兩者發揮最佳的配搭。鮟鱇魚肝、漬物二點、酒盜芝士、和牛他他其配榮光富士鮟鱇魚肝口感很滑帶點甘香;蜜餞魚乾及醃蘿蔔送酒一流;和牛他他嫩腍有肉香;酒盜芝士味道濃郁幼滑,而且表面醃海鮮咸味感頗重。榮光富士酒的餘韻深長,而且酒味醇香。空運活魚薄切、帆立貝、油甘魚配大納川帆立貝嫩腍無渣,味道鮮甜;油甘魚入口充魚油脂甘香;鯛魚鮮甜爽口。大納川帶微微果香及酸味。鰻魚野菜天婦羅、南蠻乳酪炸雞配鍋島天婦羅外層粉漿很薄,炸至金黃香脆,鰻魚肉質嫩滑;炸雞香脆有肉汁,而且不會炸得太乾。鍋島酸味較重,正好中和炸物的油膩感。鹽燒和牛舌、明太子免治雞肉棒子、汁煮沖繩五花腩配江戶開城雄町牛舌厚身,入口彈牙;明太子的咸香味令雞肉帶點鮮香;五花腩入口甘香,肥而不膩。江戶開城雄町酸味比較重。江戶開城雄町碳酸味比較重,酒味比較淡。甜品配天花亀之米紅豆綠茶蕨餅煙煙韌韌,紅豆香甜。天花亀之米比較甜及清爽。

鮟鱇魚肝、漬物二點、酒盜芝士、和牛他他其配榮光富士

空運活魚薄切、帆立貝、油甘魚配大納川

鰻魚野菜天婦羅、南蠻乳酪炸雞配鍋島

甜品配天花亀之米
紅豆綠茶蕨餅煙煙韌韌,紅豆香甜。天花亀之米比較甜及清爽。
2023-02-22 28 浏览
本身以為佢只係一間食串燒既居酒屋,點知原來入邊咁豐富,除咗串燒天婦羅、仲有刺身、壽喜燒同火鍋等等,勁多選擇!就連日本酒嘅選擇都好多,枝裝酒更有半價😍‣ 香箱蟹紙火鍋 ⋆ $168特價好抵食,呢個set有蟹、蠔同野菜。蟹就唔太大隻不過超多膏。食到最後加飯落去做拌飯真係超級正‼️‣ 炙燒左口魚邊 ⋆ $58一份有六件,左口魚控表示滿意😝好味 又抵食🥹‣ 串燒 ⋆ 天婦羅整體味道較重🥲味道偏咸。但天婦羅唔錯,配酒亦係幾好既選擇

‣ 香箱蟹紙火鍋 ⋆ $168

‣ 炙燒左口魚邊 ⋆ $58
一份有六件,左口魚控表示滿意😝好味 又抵食🥹

‣ 串燒 ⋆ 天婦羅
整體味道較重🥲味道偏咸。但天婦羅唔錯,配酒亦係幾好既選擇
2023-02-21 112 浏览
廚師發辦一般都不便宜,最近找到一家居酒屋價格相宜,還加上餐酒搭配,名符其實的良心餐廳 一進店就有敲鼓歡迎儀式,充滿和式歡樂氣氛場內天花掛滿七彩燈籠, 牆壁亦擺滿酒瓶裝飾獨立箱房卡座用竹簾隔開,每枱都有私人的用膳空間有不同大小的房間可以訂座,營業時間更到凌晨四下單後就會奉上開胃的小碟冷盤,不另收費,下酒一流套餐每位$438,共五道菜,每道菜會依據香氣與口味的組合配一款合適的清酒,額外追加清酒每款$40前菜有鮟鱇魚肝、漬物兩點、酒盜芝士及和牛他他其!配醇酒榮光富士原始乃胎動純米大吟釀無濾過生原酒刺身有用料新鮮的空運活魚薄切、帆立貝及油甘魚配爽酒大納川達摩兔純米吟釀揚物有鰻魚野菜天婦羅及南蠻乳酪炸雞配爽酒鍋島特別純米燒物煮物有鹽燒和牛舌、明太子免治雞肉棒子及汁煮沖繩五花腩配醇酒江戶開城雄町純米吟釀是日精選甜品配薰酒天花亀の尾純米大吟釀無濾過生原酒
一進店就有敲鼓歡迎儀式,充滿和式歡樂氣氛
場內天花掛滿七彩燈籠, 牆壁亦擺滿酒瓶裝飾
獨立箱房卡座用竹簾隔開,每枱都有私人的用膳空間
有不同大小的房間可以訂座,營業時間更到凌晨四
下單後就會奉上開胃的小碟冷盤,不另收費,下酒一流
揚物有鰻魚野菜天婦羅及南蠻乳酪炸雞配爽酒鍋島特別純米
是日精選甜品配薰酒天花亀の尾純米大吟釀無濾過生原酒
2023-02-20
2023-02-21 31 浏览
廚師拍板食得最多嘅通常都係食日本嘅刺身同埋料理今日就竟然比我喺呢一間居酒屋發現佢哋有一種好特別嘅廚師拍板包括就係有用上清酒呢一款廚師拍板有五道菜,再加上每一種由餐廳特別推薦嘅清酒非常之出色包括有小食前菜揚物煮物仲有甜品小食方面,有成五種紋鯡魚肝 漬物二點 酒盜芝士 和牛他他其其中鮟鱇魚乾非常之咁特別,而且芝士好濃味配合清酒就非常之咁特別刺身空運活魚薄机立貝油甘魚每一款都非常啲咁新鮮,而且清酒仲令到魚肉味道提升揚物鰻魚野菜天婦羅南蠻乳酪炸鷄估唔到鰻魚非常之咁好食而清酒令到呢種揚物冇咁油膩燒物煮物盟燒和牛舌 五花腩非常之咁好食清酒就係非常之咁夾,呢類料理向後甜品方面甜到入心嘅紅豆再配合綠茶草餅,簡直為今晚話聲都完美的句號
廚師拍板食得最多嘅通常都係食日本嘅刺身同埋料理

包括有小食前菜揚物煮物仲有甜品

小食方面,有成五種

紋鯡魚肝 漬物二點 酒盜芝士 和牛他他其

空運活魚薄

机立貝
油甘魚
每一款都非常啲咁新鮮,而且清酒仲令到魚肉味道提升

鰻魚野菜天婦羅南蠻乳酪炸鷄
估唔到鰻魚非常之咁好食
而清酒令到呢種揚物冇咁油膩

盟燒和牛舌 五花腩
非常之咁好食
清酒就係非常之咁夾,呢類料理

向後甜品方面甜到入心嘅紅豆再配合綠茶草餅,
簡直為今晚話聲都完美的句號
1K
2023-02-18 23 浏览
如果喜歡飲清酒及食廚師發板嘅朋友,這裡應該係一個超值選擇!酒匠 Omakase真係以一個超值價錢,就可以品嘗不同清酒🍶配搭五道菜式都會以不同清酒襯托前菜一排靚靚一碟上擺放精緻,分別有口感非常之滑溜嘅鮟鱇魚肝、漬物二點有蜜糖魚仔干同酸甜爽口蘿卜、營養非常豐富,低脂肪,還可以促進消化搭配埋Cream cheese食仲出奇地正添嘅酒盜芝士、 味道清新細膩嘅和牛他他跟前菜嘅醇酒就係會津宮泉 Re: リヴァース (Reverse),入口口感輕巧,香氣沉穩之餘,後段更帶有薄薄的檸檬酸及爽快感覺。同前菜由淡味到濃味感覺匹配。刺身空運活魚薄切,有魚肉柔軟且膠質軟重嘅蜜金鯛;帆立貝嘅滑嫩貝柱,入口清甜、鮮美冰爽; 還有食落淡淡甘甜,入口充斥魚油香氣嘅油甘魚配爽酒-大納川 PEACE 純米吟釀是一款以反戰為主題的限定酒,入口帶點甘辛,同油香濃郁嘅刺新又係另一種風味揚物鰻魚野菜天婦羅炸得外脆內軟,鰻魚肉身十分嫩滑軟熟、南蠻乳酪炸鷄配上個醬汁十分惹味,咬開肉質鮮嫩多汁配翠玉 特別純米 入口甘酸平衡且柔和,陣陣像莓的酸酸香氣,感覺清新燒物煮物鮮甜爽脆、彈牙,柔嫩嘅鹽燒和牛舌;口感、肉汁和味道三者兼備明太子免治鷄
如果喜歡飲清酒及食廚師發板嘅朋友,這裡應該係一個超值選擇!

五道菜式都會以不同清酒襯托
前菜

一排靚靚一碟上擺放精緻,分別有口感非常之滑溜嘅鮟鱇魚肝、
漬物二點有蜜糖魚仔干同酸甜爽口蘿卜、

味道清新細膩嘅和牛他他

刺身

空運活魚薄切,有魚肉柔軟且膠質軟重嘅蜜金鯛;
帆立貝嘅滑嫩貝柱,入口清甜、鮮美冰爽;
還有食落淡淡甘甜,入口充斥魚油香氣嘅油甘魚

揚物

鰻魚野菜天婦羅炸得外脆內軟,鰻魚肉身十分嫩滑軟熟、
南蠻乳酪炸鷄配上個醬汁十分惹味,咬開肉質鮮嫩多汁

燒物煮物

鮮甜爽脆、彈牙,柔嫩嘅鹽燒和牛舌;
口感、肉汁和味道三者兼備明太子免治鷄肉棒;
汁煮沖繩五花腩,入口腩肉軟嫩入味
配醇酒-江戶開城 雄町 純米吟釀,帶點輕微炭酸感,同燒物煮物味道十分配合
是日甜品

紅豆綠茶蕨餅,抹茶蕨餅風味清涼,充滿嚼勁的口感,卻又自然而然地融化於口,當抹茶遇上紅豆,簡單的配搭創造出,絶妙多層次的豐富口感

配薰酒-天花 亀の尾 純米大吟釀 無濾過生原酒,富微碳酸帶來的清爽口感,甜味在嘴裡蔓延,酒質清脆,口感清澈,與甜品之味一樣十分配合
就今晚酒匠Omakase 嘅食法組合,
令我對清酒的知識大增,清酒配對原來咁好玩,下次一定要再來!
2023-02-17 15 浏览
平時食omakase多數以食物為主,令和依家仲推出酒匠嘅omakase 每道菜都會配返合適嘅清酒,最岩我約埋酒肉朋友去😋前菜有4款有:當中鮟鱇魚干口感綿密滑順,油脂柔嫩香醇,酒盗芝士咸鮮味非常濃郁再加芝士嘅清香,實在太下酒,前菜配醇酒。醇酒口感較輕,之後酒味濃,最後帶少許檸檬酸。刺身有3款:空運活魚薄切、帆立貝、油甘魚,活魚係蜜柑鯛,魚片透明色澤潤,味道清甜,淡淡橘香~配爽酒一流!爽酒味道係香氣同甘辛平衝,清爽無負擔炸物就有鰻魚野菜天婦羅同南蠻乳酪炸雞,前者爽脆後者脆而嫩,所以同樣配爽酒,但較柔和帶少許酸味為主😝中和咗炸物嘅油膩~燒物煮物有牛舌、明太子免治雞肉棒、沖繩煮五花腩,最有驚喜係牛舌做得唔錯,勝在油香重,口感軟腍!五花腩唔油膩,口感軟滑,配醇酒味道帶酸嘅甘味喺口入面擴散開~甜品就係抹茶蕨子煙煙靭靭,配薰酒帶米香,同甜品好夾😝整體:鐘意品嘗清酒嘅一定要去試,同朋友邊飲邊食,真係好chill☺

每道菜都會配返合適嘅清酒,最岩我約埋酒肉朋友去😋

甜品就係抹茶蕨子煙煙靭靭,配薰酒帶米香,同甜品好夾😝

令和鍋物酒場(Tsim Sha Tsui)哩排工作好忙仲未安排到返鄉下🇯🇵 唯有翻幾杯Sake🍶止下癮😚😚 今日同朋友黎到尖沙咀厚福街日式居酒屋🏮chill下~ ⌖ 酒匠Omakase 🍶💰$438/位(2位起)哩度除左有各款日式料理火鍋 仲有好特別嘅清酒omakase😆😆 每款菜都會跟特選嘅sake🍶 sake迷有福喇🤭🤭 前菜店員建議先食淡口啲嘅鮟鱇魚肝🐟同漬物二點 然後到鹹香嘅酒盜芝士和牛他他其🧀🐮 即刻胃口大開🤣🤣配「醇酒」榮光富士原始乃胎動純米大吟釀 酒體渾厚 飲完仲有浸後勁喺嘴入面😌刺身🐟4切空運活魚薄切好有驚喜 好鮮甜😍😍 帆立貝大大粒亦好新鮮 油甘魚正常發揮🤓配兔年限定🐰嘅「爽酒」大納川達摩兔純米吟釀 碳酸口感豐富 夠清爽🍃揚物鰻魚天婦羅真係第一次試 搭配好新鮮🤩🤩 秋葵天婦羅炸得脆口 南蠻乳酪炸雞保持到嫩滑😋配「爽酒」鍋島特別純米 哩款清新得黎 有微微碳酸口感😗😗燒物煮物🍢鹽燒和牛舌🐮👅厚切夠juicy💦 明太子免治雞肉棒子🐔表層嘅明太子燒過好香脆😉 汁煮沖繩五花腩🐷調味特別🤔🤔配「醇酒」江戶開城雄町純米吟釀 以輕酸味做主調 配肉類幾夾😎😎甜品🍡是日精選嘅甜品係紅豆抹
令和鍋物酒場(Tsim Sha Tsui)

⌖ 酒匠Omakase 🍶
💰$438/位(2位起)

配「醇酒」榮光富士原始乃胎動純米大吟釀
酒體渾厚 飲完仲有浸後勁喺嘴入面😌

刺身🐟

配「爽酒」鍋島特別純米 哩款清新得黎 有微微碳酸口感😗😗

燒物煮物🍢

甜品🍡
是日精選嘅甜品係紅豆抹茶厥餅🫘🍵 兩細件軟糯嘅厥餅配甜甜嘅紅豆😋 簡直係good ennding喇😙😙
配「薰酒」天花亀の尾純米大吟釀 聞落有陣蘋果香味🍎 飲落清澈而甜甜地😛

☻ 回頭指數:8/ 10

❝ #Amiの九龍覓食記
#Fatshit_ami #Dinnertime #尖沙咀美食 #香港美食 #港式美食 #食好西 #打卡餐廳推介 #日式酒場 #日式鍋物酒場 #日式居酒屋 #尖沙咀日本菜 #日本居酒屋 #尖沙咀居酒屋 #令和鍋物酒場 #reiwatst #尖沙咀 #日式清酒