2023-03-10 58 浏览
尖沙咀厚福街有好多唔同又有特色嘅餐廳小店, 厚福街中間位置有間門口細細, 有個貓圖案做招牌的鋪頭, 好有日本風嘅居酒屋。直上2樓全層, 超級大的, 裝修係全和風加上有好多可愛又吸精嘅日本鬼怪卡通壁畫, 舖內有幾間包房, 另一邊私隱度高的卡位, 和朋友聚餐聊天一流!居酒屋食物選擇好多, 有刺身, 串燒🍢, 鍋物🍲, 甚麼炒飯炒麵🍜🍛都有。這居酒屋賣點係清酒, 佢嘅選擇超多, 性價比高, 而佢地最近推廣緊清酒半價, 真係好抵飲。用餐前有一碟海帶小食, 芝麻味好香。餐廳用QR code落單, 超方便。我地點咗一份堂煮壽喜燒日本A4黑毛和牛 (250g) + 稻庭烏冬, 明太子厚揚燒, 櫻花蝦墨魚餅, 柚子乳酸梳打, 巨峰提子乳酸梳打🍹🍹。堂煮壽喜燒、日本A4黑毛和牛 (250g) - $428關西風的壽喜燒, 日本A4黑毛和牛🥓🥩, 仲有一盤蔬菜盛盒, 我地加多$28要多一份稻庭烏冬。第一次來吃, 店員會先幫忙講解示範煮一次。先用牛脂肪在熱鍋上出油, 然後將紫洋蔥, 京蔥落鍋爆香先, 再放一片和牛輕煎一下, 落埋壽喜燒汁….哇, 真係香到不得了。兩面煎一下就可以沾濃厚嘅蛋液一齊食; 我先試一

堂煮壽喜燒、日本A4黑毛和牛 (250g) - $428
關西風的壽喜燒, 日本A4黑毛和牛🥓🥩, 仲有一盤蔬菜盛盒, 我地加多$28要多一份稻庭烏冬。第一次來吃, 店員會先幫忙講解示範煮一次。先用牛脂肪在熱鍋上出油, 然後將紫洋蔥, 京蔥落鍋爆香先, 再放一片和牛輕煎一下, 落埋壽喜燒汁….哇, 真係香到不得了。兩面煎一下就可以沾濃厚嘅蛋液一齊食; 我先試一片冇蛋汁🥚的都覺得非常之好食, 醬油甜甜的和牛煎得恰到好, 和牛油脂分佈平均, 口感非常軟滑, 牛肉鬆軟到不得了, 有入口即溶感覺, 好香牛味。我老公食有沾蛋汁, 佢話好好食, 牛肉和蛋香完美融合, 好滑, 講不出嘅好食呀! 6-8大片和牛都算抵食。食完煎和牛, 就可以叫店員幫忙加湯, 食湯鍋。蔬菜盛盒好豐富, 有不同的菜類, 菇類, 仲有豆腐同芋絲, 全部蔬菜都好新鮮。蔬菜吸哂鍋入面啲壽喜燒湯味, 再加烏冬食, 滋味無窮!

明太子厚揚燒 - $35
櫻花蝦墨魚餅 - $38
另外點了兩個最新推介, 惹味嘅明太子厚揚燒及櫻花蝦墨魚餅🦑。明太子厚揚燒外面酥脆明太子鹹香配內裏嘅豆腐一齊食, 豆腐柔軟清淡, 原來可以咁夾! 櫻花蝦墨魚餅呢個上枱已經聞到超香嘅櫻花蝦香味, 墨魚餅煎得香脆, 佐酒一流。

柚子乳酸梳打/ 巨峰提子乳酸梳打 - $33
兩杯乳酸梳打都好飲, 唔太甜, 又解渴。

這家壽喜燒專門店可說是壽喜燒中的佼佼者, 不但質素高但價錢又合理, 值得推介!
2023-03-10 44 浏览
📍 令和鍋物酒場 Reiwa ShabuShabu & Sake🌍尖沙咀厚福街9號豪華閣地下-1樓 G/F - 1/F, Luxury Court, 9 Hau Fook Street, Tsim Sha Tsui📝整體評分:8/10🥢明太子厚揚串🥢 $35超好食新品!!!外皮超脆身,內裡就軟嫩豆腐,表面塗左明太子加左甜滋滋嘅沙律醬。🥢蒲燒鰻魚炒飯🥢 $118鰻魚粒、洋蔥粒、紅蘿蔔粒、青椒粒再加埋蛋去炒個飯底,表面再鋪上一大塊鰻魚,澆上少許鰻魚汁,香甜惹味~🥢壽喜燒湯M7澳洲和牛200G配野菜豆腐盤🥢 $258甜而不膩嘅壽喜燒湯,煮野菜好好食,特別係娃娃菜,好夾~澳洲和牛偏汝,又上到壽喜燒湯,蘸生雞蛋食好軟滑~~~🥢油揚🥢 $18 日式豆卜咁,偏三角形,煙煙韌韌好索汁。梅酒 $38 & 荔枝乳酸梳打 $33清涼易入口梅酒, so sweet~

🌍尖沙咀厚福街9號豪華閣地下-1樓

📝整體評分:8/10

🥢明太子厚揚串🥢 $35

🥢蒲燒鰻魚炒飯🥢 $118

🥢壽喜燒湯M7澳洲和牛200G配野菜豆腐盤🥢 $258
甜而不膩嘅壽喜燒湯,煮野菜好好食,特別係娃娃菜,好夾~

澳洲和牛偏汝,又上到壽喜燒湯,蘸生雞蛋食好軟滑~~~

🥢油揚🥢 $18
日式豆卜咁,偏三角形,煙煙韌韌好索汁。

梅酒 $38 & 荔枝乳酸梳打 $33
清涼易入口梅酒, so sweet~
2023-03-09 91 浏览
令和已經食過好幾次,第一次嚟到尖沙咀分店,環境幾靚,大部份都係舒服嘅卡位。慢煮A4和牛筋非常有驚喜,完全令我諗起大阪食過好好食嘅土手燒,好入味好有麵豉香,仲要係日式煮牛筋嘅加強版,大大塊食得好過癮,雖然話係牛筋,但居然以A4和牛肉粒為主,好抵食。唐揚墨魚咀滿足到我想食大排檔炸墨魚咀嘅慾望,脆皮透薄,墨魚咀彈牙有鮮味,大大碟食極都仲有,好啱餸酒。明太子厚揚串比想像中好食好多,首先厚揚豆腐好水潤連外皮都完全唔乾,外脆內嫩有豆味。 最正嘅係個明太子醬真係超好味,惹味香濃,加左少少沙律醬同香蔥,食到停唔到口。因為啱啱朝聖過京都嘅壽喜燒名店三嶋亭,仲擔心食過返唔到轉頭,估唔到堂煮壽喜燒依然令我有幸福嘅感覺。 A4黑毛和牛大大塊油花好靚,點埋蛋汁滑得黎感覺到一定厚度,牛嘅甘香係口中化開,呢個份量同質素,分分鐘喺DONKI買仲貴,物超所值。什錦天婦羅好豐富,淨係蔬菜都有五、六款,蝦又有三隻。 粉漿唔會好厚,乾爽唔油膩。

2023-03-09 34 浏览
酒匠Omakase $438位 陪fd 黎試, 酒嘅omakase幾特別少見. 每道菜會配相對應60ml 酒一杯前菜 鮟鱇魚肝、漬物兩點、酒盜芝士、和牛他他. 店員介紹先食中間兩款漬物, 小魚乾同牛蒡. 其中比較欣賞鮟鱇魚肝, 口感綿滑. 和牛他他下面係酸爽開胃嘅蘿蔔絲. 酒盜芝士好香cheese 味, 上面係魚漬物好咸. 配合番配 榮光富士原始乃胎動純米大吟釀無濾過生原酒 入口好甜, 口感渾厚順口.刺身 包括鯛魚、帆立貝同油甘魚. 其中帆立貝比較甜嫩,大納川達摩兔純米吟釀清酒幾清爽揚物 係南蠻乳酪炸雞, 同埋鰻魚野菜天婦羅. 天婦羅唔會油膩, 炸得幾香脆. 炸雞相對普通因為腍身. 配左爽酒 鍋島特別純米配揚物 呢個時候其實已經開始有點醉意🤣🤣 都幾濃酒味燒物煮物 包括明太子免治雞肉棒子、鹽燒和牛舌同汁煮沖繩五花腩. 牛舌軟身帶口感, 五花腩炆得軟腍入味, 明太子下面嘅雞肉都好juicy, 較咸香. 配左柔和酸味江戶開城雄町純米吟釀幾夾 甜品係紅豆抹茶厥餅 配天花 龜の尾 純米大吟釀 無濾過生原酒帶點果香嘅生原酒, 🍎酒香清澈呢個酒匠omakase 可以一次過品嚐到多款清酒, 如果想額

酒匠Omakase $438位

前菜

呢個酒匠omakase 可以一次過品嚐到多款清酒, 如果想額外追加清酒每款$40, 好酒朋友岩哂

2023-03-09 865 浏览
當你食過一間好餐廳後,每當你想食果種菜式時就好自然會諗起佢,呢間絶對係心水居酒屋頭三位居酒屋點可以少得酒?! 呢度成幾個酒櫃提供唔同種類酒款,仲有唎酒師推介今晚就點選青檸梳打 ($28)及呢度嘅熱賣鮮檸檬威士忌梳打 ($58),前者入口清爽; 後者見到成廿片冰檸檬,飲到威士忌同梳打嘅完美結合,微醺感覺好好FEEL。呢客明太子厚揚串 ($35),侍應話不時有新菜式,送凍飲/酒都岩,咁就黎串試下啦炸豆腐上舖上明太子,加埋蔥粒,又幾好味喎。仲有池魚唐揚 ($38),細細條炸到香脆,成條食都無問題,可以叫侍應比碟沙律醬點食就仲好味,呷一啖梳打,又食一條,正呀。再黎個煙燻牛舌蕃茄沙律 ($68),沒有半點綠色,以紫洋蔥代替沙律菜選用紫洋蔥無一般洋蔥咁辛辣,牛舌切成薄片,煙燻味唔係太食到,加入開胃醬汁撈均黎食,入口係清爽嘅。每次黎呢度,都必叫北海道花魚一夜干 ($88),皆因確係抵食成條花魚一夜干燒至皮帶微脆,無細骨,啖啖肉同幾JUICY,點埋個蘿蔔蓉醬汁仲更加好味道。咁嘅價錢有咁高質素,點可以唔叫?!趁仲未係夏天,趕緊黎個壽喜燒。由A4黑毛和牛至美國安格斯都有選擇。我哋就選中間位,M7澳洲和牛配

炸豆腐上舖上明太子,加埋蔥粒,又幾好味喎。

趁仲未係夏天,趕緊黎個壽喜燒。由A4黑毛和牛至美國安格斯都有選擇。我哋就選中間位,M7澳洲和牛配野菜豆腐盤 ($258)

呢份M7有200g份量, 大約有6片,肉色相當靚仔,脂肪分佈可以

轉色就食得,牛肉已經夠嫩滑,沾上蛋汁食,就雙重滑感,輕鬆食。

火鍋追加薩摩赤鷄肉 ($98),呢度係150g

鷄肉幾有彈性,有D鷄味,配埋豉油蛋黃汁一齊食,又滑又香。

佈置好和式,坐得都幾舒服,侍應招呼有禮,上花魚同厚揚串時,建議我地趁熱食會更好味,絶對要多回頭。
每次同朋友聚會都會揀位置比較方便的,例如係厚福街~最近發現呢間性價比幾高、位置又方便嘅居酒屋,入面仲係好日本風,環境、食物、價錢都幾好!【款式超多日本料理】餐廳有好多款食物選擇,火鍋、刺身、串燒等等,每款都好吸引。🐑鹽燒羊架 2本$78-少有地$78有2件羊架,仲要係好厚切,啖啖肉,肉質嫩香。 🌟開運刺身拼盤 $118-有真鯛、帆立貝、油甘魚,除左攞意頭之外,水準都幾好,每款都幾鮮甜-特別鍾意真鯛嘅質感,有嚼勁中帶出鮮甜味🐟西京銀鱈魚 $128-真係幾高性價比,片片肉好嫩香juicy,調味剛剛好。 🥘鍋燒烏冬 $88 -賣相幾精緻,有三文魚、溫泉蛋、天婦羅蝦等,即使擺左陣先食,烏冬都好彈口!🍢柚子鹽黑豚串 $28 -豚肉肥瘦均匀,配埋上面柚子鹽更能突出本身豬肉香,軟嫩度適中。【精緻飲品】 飲品種類都非常多,而且好精緻!特別鍾意鮮檸檬燒酎梳打$58,上面目測有十幾二十個檸檬,整到好高身好ig-able! 飲落去啖啖檸檬香,加上濃郁燒酎味,好特別。另外原味威士忌梳打 $48 都幾濃烈whisky味道。 下次再約朋友來~

【款式超多日本料理】
餐廳有好多款食物選擇,火鍋刺身、串燒等等,每款都好吸引。
鹽燒羊架

🐑鹽燒羊架 2本$78
-少有地$78有2件羊架,仲要係好厚切,啖啖肉,肉質嫩香。

🌟開運刺身拼盤 $118
-特別鍾意真鯛嘅質感,有嚼勁中帶出鮮甜味
西京銀鱈魚

🐟西京銀鱈魚 $128
-真係幾高性價比,片片肉好嫩香juicy,調味剛剛好。

🥘鍋燒烏冬 $88
柚子鹽黑豚串

🍢柚子鹽黑豚串 $28

【精緻飲品】
檸檬燒酎梳打

另外原味威士忌梳打 $48 都幾濃烈whisky味道。

下次再約朋友來~
鹽燒羊架
西京銀鱈魚
柚子鹽黑豚串
檸檬燒酎梳打
今日約左朋友去位於尖沙咀既居酒屋食飯傾計賣點係清酒選擇繁多,性價比高而佢地最近推廣緊一個omakase 套餐每道菜式會配上一款餐廳特選既清酒,都只係400幾蚊 值得介紹一下🔸前菜(包括5款佐酒小食)鮟康魚乾 和牛他他 牛蒡漬物 魚仔乾 酒盜芝士全部都係比較濃味既小食,佐酒一流🔸刺身(白身魚 油甘魚 帆立貝 )全部都好新鮮最好食係帆立貝,帶有青檸香,爽甜彈牙+$30仲追加左室津生蠔重加左柚子調味,鮮甜海水味豐富🔸炸物(包括左鰻魚天婦羅同南蠻乳酪炸雞)天婦羅炸得酥脆,入面既鰻魚肉汁保留晒🔸燒物-鹽燒牛舌 多汁香濃,油脂味夠-明太子免治雞肉棒混入左雞軟骨碎,口感豐富-汁煮五花腩 稔滑,甜甜地既醬汁有助減油膩感🔸甜品-綠茶蕨餅配紅豆蓉🍀總結滿足度滿分既一餐可以食多咁多款唔同種類既食物,全部都係佐酒一流 仲試到5款高質既清酒價錢仲好抵,愛好清酒既朋友記得試下👍

今日約左朋友去位於尖沙咀既居酒屋食飯傾計
賣點係清酒選擇繁多,性價比高
而佢地最近推廣緊一個omakase 套餐

🔸前菜(包括5款佐酒小食)
鮟康魚乾 和牛他他 牛蒡漬物 魚仔乾 酒盜芝士
全部都係比較濃味既小食,佐酒一流

🔸刺身(白身魚 油甘魚 帆立貝 )
全部都好新鮮
最好食係帆立貝,帶有青檸香,爽甜彈牙
+$30仲追加左室津生蠔
重加左柚子調味,鮮甜海水味豐富

🔸炸物(包括左鰻魚天婦羅同南蠻乳酪炸雞)
天婦羅炸得酥脆,入面既鰻魚肉汁保留晒

🔸燒物
-鹽燒牛舌 多汁香濃,油脂味夠
-明太子免治雞肉棒混入左雞軟骨碎,口感豐富
-汁煮五花腩 稔滑,甜甜地既醬汁有助減油膩感

🔸甜品
-綠茶蕨餅配紅豆蓉

🍀總結
滿足度滿分既一餐
價錢仲好抵,愛好清酒既朋友記得試下👍
2023-03-05 41 浏览
令和已經來過不下十幾次了,座落在尖沙咀美食集中地厚福街,餐廳超有居酒屋氣氛,一邊擺滿日本酒,另一邊是座位與私隱度高的卡位,超愛來這和朋友聚餐聊天!次次都會點堂煮壽喜燒,關西風的壽喜燒,如果第一次來吃服務只會先幫忙示範煮一次,到時先熱鍋下牛脂肪出油,然後下和牛,壽喜燒汁,兩面都煎一下就可以沾濃厚的蛋液開吃啦。 醬油甜甜的和牛煎得恰到好,口感非常軟滑,牛肉和蛋香完美融合,重點是不貴! 4大塊和牛在日本超市買都要3百多了,這裏備齊肉,蛋,蔬菜,醬汁,鍋具,干干淨淨的,才收4百多,我怎樣也不虧呀~另外點了個惹味的明太子豆腐唐揚,外面酥脆明太子鹹香,裏面豆腐柔軟清淡,配上杯酸甜梅酒,什麼壓力都沒有了! 最後點了和燒菠蘿,清新口腔,爽了。令和鍋物酒場尖沙咀厚福街9號豪華閣地下-1樓#香港美食 #香港打卡 #探店 #跟我来探店 #三文鱼刺身 #周末探店 #旺角 #探店报告 #一周美美食打卡 #我的一周美食记录 #香港打工人 #上班晚餐

令和鍋物酒場
尖沙咀厚福街9號豪華閣地下-1樓

• 堂煮壽喜燒
2023-03-04 42 浏览
這家日本料理店位於TST,店內裝潢雅致,讓人感到舒適自在。這裡清酒宴, 用清酒和小菜相配合的宴席, 酒菜相得益彰,清爽淡雅原始乃胎動純米大吟釀, 米香濃醇,微辛口,配 前菜, 鮟鱇魚乾的口感酥香,搭配上店家特製的醬汁,味道十分開胃。而和牛他他則是口感極為柔嫩,肉質鮮美,好開胃大納川 達摩兔 純米吟釀 配 刺身, 富有初榨新酒的豐富微碳酸的清爽口感。帆立貝鮮嫩多汁,加上店家的調味,味道更是美味極了。油甘魚則是口感鮮美,且油脂豐富,入口即化,讓人難以忘懷鍋島 特別純米 配揚物, 冷飲香氣味道: 果香四溢,微辛口, 天婦羅表皮酥脆,內裡卻仍然保持著食材的鮮美口感。鰻魚天婦羅的鰻魚肉質鮮嫩,口感十分豐富,而野菜天婦羅則是讓我感受到天婦羅的另一種風味,清爽又美味。南蠻炸雞的味道獨特,讓我意外的驚喜江戶開城 雄町 純米吟釀 配 燒物煮物, 江戶開城 雄町 純米吟釀, 味道很清澈。 它具有乾爽俐落口感,鹽燒牛舌則是肉質細嫩,加上店家的鹽燒調味,味道不錯明太子免治雞肉棒有著濃郁的明太子香氣,加上免治雞肉的口感,讓我一試之下就愛上了它。而汁煮五花腩則是肉質柔軟,口感十分入味天花 亀の尾純米大吟釀, 富

天花 亀の尾純米大吟釀, 富微碳酸帶來的清爽口感。偏向沉穩的吟釀香與濃厚米香, 配甜品, 大滿足
1K
2023-03-03 359 浏览
#尖沙咀 @reiwatst午餐、晚餐廚師發辦試得多, 廚師發辦清酒配上每道餐點就第一次, 好友拉埋我去試試! 🍶酒匠Omakase $438/位🧀前菜: 鮟鱇魚肝、清物二點 (小魚乾、牛蒡)、酒盜芝士配魚醬、和牛他他其 配 酒匠特選 “醇酒” 一款, 原始胎動純米大吟釀鮮味有層次、酒體醇厚! 🍣刺身: 帆立貝、油甘魚、空運活鯛魚薄切 配 酒匠特選 “爽酒” 一款 達摩兔純米吟釀, 兔年限量300支的特別限定版清酒, 入口滿滿炭酸口感, 配刺身一流! 🍤揚物: 鰻魚野菜天婦羅、南蠻乳酪炸雞 配 酒匠特選 “爽酒” 一款 鍋島特別純米, 入口微微炭酸口感, 很清新, 平衡揚物的油膩!🍢燒物煮物: 鹽燒和牛舌、明太子免治雞肉棒子、汁煮沖繩五花腩 配 酒匠特選 “醇酒” 一款雄町純米吟醸, 在秘密場所釀造的清酒, 柔和又香, 入口較酸, 中和肉食的味道, 讚! 🍡甜品: 紅豆、綠茶麻糬 配 酒匠特選 “薰酒” 一款 龜之尾純米大吟釀, 味道很清很乾淨, 容易入口, 有淡淡的蘋果香!名副其實飲飽食醉的一夜!
#尖沙咀 @reiwatst

🍶酒匠Omakase $438/位

名副其實飲飽食醉的一夜!
2023-03-02 32 浏览
令和場地夠哂闊落,非常有日本屋酒屋feel, 有個新既menu酒匠omakase, 五度菜有五款唔同sake去配搭!可以試多d平時少機會接觸到既sake,感覺夠精緻!純米大吟釀配前菜, 前菜非常精美!當中和牛他他好豐盈香氣感十足。帶鮮又香,安康魚肝綿綿細密,酒盗芝士係用醃製過海鮮等材類,加上芝士,大葉整體味道幾香濃,非常正既佐酒小食,再配sake甜甜清香,鮮味有層次,餘韻夠long last。大納川達摩兔純米吟釀配 刺身, 帆立貝,油甘魚等新鮮刺身,夠厚切又鮮味,再配帶有微微碳酸的清爽 sake, 感覺更帶出刺身鮮甜感。鍋島特別純米配揚物,炸物天婦羅鰻魚,秋葵,外皮粉漿夠薄,鰻魚肉肥美唔會被鰻魚汁搶風頭,而炸雞肉汁夠多又幾嫩滿,再帶有微量的碳酸口感解除過多炸物既油膩感。江戶開城 雄町 純米吟釀 配燒物煮物串燒,牛舌很有份量,爽脆夠油香感好肥美, 政治雞肉棒香口帶脆!五花腩肥瘦度剛好再配清酒風格以柔和帶點酸味為主調無濾過生原酒配甜品, 綠茶宇治金時配紅豆,唔會死甜帶清香感,帶有蘋果的華麗香氣酒,口感清澈,,十分容入口!

純米大吟釀配前菜, 前菜非常精美!

當中和牛他他好豐盈香氣感十足。帶鮮又香,安康魚肝綿綿細密,

大納川達摩兔純米吟釀配 刺身, 帆立貝,油甘魚等新鮮刺身

再帶有微量的碳酸口感解除過多炸物既油膩感。

2023-03-02 35 浏览
這家壽喜燒專門店的牛舌和牛肉真是質感絕佳,其他大餐廳所賣的也比不上。店家使用頂級日本和牛,經過細心烹調,牛舌嫩而有嚼勁,在烤箱裏炭火燒烤而成,外脆內嫩,醬汁更是惹味非常。若然配以蛋汁,更覺牛肉滑潤,無堅最勁。壽喜燒方面,食客只需跟隨店員簡單指令便能燒出加了自己心血的美味牛肉;一邊學習,一邊欣賞這塊塊牛肉在炭爐上慢慢熟透,便覺得自己也像位大廚。牛肉上桌後,要是想encore的話,店家樂意再提供牛肉讓食客再次享用;不然也可以選擇店家提供的各式菜餚來跟牛肉一併品嚐。不論是encore還是菜餚,質感及味道都保證不輸牛肉。 吃罷牛肉,店員會替食客的餐盤加入湯底;配菜也改以火鍋方式烹調,讓食客可在享受燒味的同時肚子也能滿足。這家壽喜燒專門店可說是壽喜燒中的佼佼者,不但質素高但價錢又合理,真是難能可貴。

2023-01-23
2023-02-28 35 浏览
近排開始品嚐清酒🍶,比我發現左間幾抵食抵飲既酒匠Omakase,就係呢間尖沙咀~令和鍋物酒場~,即刻要去試試。餐廳真係稱得上酒場,無論酒瓶裝飾,清酒既儲量都好多好多。呢個Omakase,係5杯唔同口味既清酒,配唔種類既食物,好特別。榮光富士 X 前菜呢款清酒最易入口,夾埋前菜食可以帶你進入美食美酒既氛圍。前菜最鍾意食酒盜芝士🧀同和牛他他。 芝士香加上上面魚內臟漬物第一次食,餸酒一流。大納川 X 刺身 呢款清酒口感爽口,配住咁新鮮既鵰魚🐟、帆立貝、油甘魚,鮮味提升。鍋鳥 X 揚物呢款清酒口有洗刷味蕾既作用。揚物係南乳酪炸雞🐔同天婦羅。鰻魚野菜天婦羅,外層薄脆,鰻魚Juicy、秋葵鮮嫩。江戶開城 X 燒物煮物呢款清酒米味重,可以減底口腔油膩感,就可以繼續食串燒啦。厚厚鹽燒和牛舌、咸香既明太子免治雞肉棒子、 瀑汁汁煮沖繩五花腩🐷。天花 X 甜品呢款清酒果香重,同抹茶🍵蕨餅一齊食,一個完美既總結❤️。

餐廳真係稱得上酒場,無論酒瓶裝飾,清酒既儲量都好多好多。

榮光富士 X 前菜

大納川 X 刺身

鍋鳥 X 揚物

江戶開城 X 燒物煮物

天花 X 甜品
呢款清酒果香重,同抹茶🍵蕨餅一齊食,一個完美既總結❤️。

一入到令和鍋物酒場 已經好有旅行feel門口有成條路都係日系壁畫 掛滿咗日本貓貓面具店內有好多酒樽同貼紙裝飾 掛滿日式貓貓燈籠真係有置身日本居酒屋嘅感覺 🍣用餐前有一碟海帶小食 芝麻味好香最近新出咗🍶酒匠Omakase🍶可以一次過試唔同嘅sake✨前菜鮟鱇魚肝 漬物二點 酒盜芝士 和牛他他味道濃郁 和牛他他底層係洋蔥 好特别前菜配榮光富士醇酒米味較重 味道偏甜 易入口適合配味道較濃嘅前菜食✨刺身新鮮空運蜜金鯛魚薄切 帆立貝 油甘魚刺身好新鮮 帆立貝好鮮甜配納川爽酒 來自秋田味道清爽冰涼 適合配刺身一齊飲✨揚物鰻魚野菜天婦羅 南蠻乳酪炸雞鰻魚炸得好香口 充滿油香配鍋島特別純米酒 果香四溢 偏辛口可以洗刷味蕾 解油膩感 每次都可以食到食物嘅原味道✨燒物煮物鹽燒和牛舌 明太子免治雞肉棒 汁煮沖繩五花腩串燒保持一貫水準好好味 和牛牛舌油脂好香配來自東京嘅江户開城純米吟釀味道濃郁 帶有較為明顯的米香 口感芳醇宜配合油炸食物✨甜品紅豆抹茶蕨餅 香濃抹茶味配甜甜嘅紅豆 口感層次豐富配天花純米大吟釀 係無濾過生原酒味道甘甜 果味澎湃 同甜品一齊飲更加好味原來唔同嘅sake配適合嘅食物令酒味更突出 食物

一入到令和鍋物酒場 已經好有旅行feel

原來唔同嘅sake配適合嘅食物
令酒味更突出 食物嘅味道都會提升
未試過可以試一試 😉
2023-02-28 28 浏览
💛好味指數:4.8/5💛💜回頭指數:4.9/5💜居酒屋就成日去,但係好少有專門設計配搭清酒嘅Omakase😍餐廳周圍都痴滿清酒嘅貼紙,掛上日本燈籠🏮仲會係客人光臨時打鼓🥁相當有氣氛🇯🇵✅酒匠Omakase $438呢個set有五類嘢食同清酒,每款都係精心設計✨🔸前菜鮟鱇魚肝、漬物二點、酒盜芝士、和牛他他漬物二點係小女子和牛蒡漬,建議先食中間個三款,再食芝士和和牛他他我覺得小女子最好食,係啲魚乾仔🐟同清酒最夾😍另外和牛他他下面全部都係洋蔥🧅口感相當特別🍶醇酒榮光富士 原始乃胎動 無濾過生原酒米味重 配前菜非常夾,我覺得好好飲😍咁多款入面最鍾意❤️🔸刺身空運活魚薄切、帆立貝、油甘魚、生蠔+$30剌身全部都好新鮮,尤其係帆立貝中間夾住塊青檸,令到帆立貝嘅味道更鮮甜😙🍶爽酒 大納川達摩兔🐰有冰涼嘅感覺非常清新,酒味偏濃,可以突出刺身鮮味🔸揚物鰻魚野菜天婦羅、南蠻乳酪炸雞炸雞外脆內軟,配咗醬汁好入味天婦羅係鰻魚同秋葵,炸得幾好🍶爽酒鍋島口感清爽可以減低炸物油膩感🔸燒物煮物鹽燒和牛舌、明太子免治雞肉棒、汁煮沖繩五花腩牛舌有咬口又唔會韌,幾款肉類都好香口🥩🍶醇酒江户開城雄町米味好濃郁,配肉類最適合🔸甜
💛好味指數:4.8/5💛
💜回頭指數:4.9/5💜
✅酒匠Omakase $438
呢個set有五類嘢食同清酒,每款都係精心設計✨
🔸前菜
鮟鱇魚肝、漬物二點、酒盜芝士、和牛他他
🍶醇酒
榮光富士 原始乃胎動 無濾過生原酒
米味重 配前菜非常夾,我覺得好好飲😍咁多款入面最鍾意❤️

🔸刺身
空運活魚薄切、帆立貝、油甘魚、生蠔+$30
🍶爽酒
大納川達摩兔🐰
有冰涼嘅感覺非常清新,酒味偏濃,可以突出刺身鮮味

🔸揚物
鰻魚野菜天婦羅、南蠻乳酪炸雞
炸雞外脆內軟,配咗醬汁好入味
天婦羅係鰻魚同秋葵,炸得幾好
🍶爽酒
鍋島
口感清爽可以減低炸物油膩感

🔸燒物煮物
鹽燒和牛舌、明太子免治雞肉棒、汁煮沖繩五花腩
牛舌有咬口又唔會韌,幾款肉類都好香口🥩
🍶醇酒
江户開城雄町
米味好濃郁,配肉類最適合

🔸甜品
紅豆抹茶蕨餅
蕨餅味道香濃,配上香甜嘅紅豆🫘係一個幾唔錯嘅結尾
🍶薰酒
天花龜之尾無濾過生原酒
果香味濃郁香甜,聞落去味道已經好香,呢款都好中意😍

🐻總結
每道美食都有清酒配搭,相當特別的Omakase體驗👍🏻而且全場清酒做緊半價優惠,選擇種類又夠多,真係性價比好高😍仲有唎酒師駐場,不夠omakase Set唔算太飽,可能要再加啲嘢食
📍令和鍋物酒場 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街9號豪華閣地下-1樓