2018-08-13 450 浏览
雖然有點偏遠但被這種工業風嘅Cafe吸引而且主要係食台灣菜非常特別環境裝修果然一流非常喜歡這裏的裝修係香港難得的工業風餐廳!食物咖啡很有台灣的味道!值得來試試!另外,當日店主嘅小狗也非常可愛,出來招呼客人!
雖然有點偏遠
但被這種工業風嘅Cafe吸引
而且主要係食台灣菜
非常特別

環境裝修果然一流
非常喜歡這裏的裝修
係香港難得的工業風餐廳!

食物咖啡很有台灣的味道!
值得來試試!

另外,當日店主嘅小狗也非常可愛,
出來招呼客人!
2018-08-09 464 浏览
🍽🍽呢間位於火炭嘅cafe,主打台式食品,行懷舊風格,店內有好多舊式既裝飾,加上較暗同柔和嘅燈光,好有情調,好適合文青們黎影下相 打下卡。同場亦有live band既音樂表演,氣氛唔錯,聽下歌聽下結他既演奏,可以俾自己好好咁放鬆下。🔽食物方面整體都唔錯既,食物質素合格有餘,而且食物份量都幾多下,唔洗擔心唔夠食,但係餐牌上好多食物都打左交叉,代表無賣,令食物既選擇唔多。🤤推薦食品:冬瓜檸檬茶-味道甜中帶微酸,清涼好飲。台式無骨醉雞-酒香味好夠,加埋紅棗杞子,好足料,而且雞肉唔會太老。台式滷肉飯-無係台灣食嘅咁重味,但個香味都似台式既,滷肉同滷汁夠晒食成碗飯,而且幾大碗。🔽環境同食物都不錯,值得encore。
🍽
🔽

🔽
環境同食物都不錯,值得encore。
OK
2018-08-01 315 浏览
黎到依到有種慢活既感覺,可能E到SALE既係台味,先帶大家睇睇環境:地方都算大,坐到50個左右啦~我覺得最特別係用門做餐桌!比大家睇睇個餐單:依個價錢有埋野飲野食算係錦!叫左個香酥雞排飯,雞排炸得好乾但肉係滑既!飯都夠曬水份我覺得都OK.

地方都算大,坐到50個左右啦~
我覺得最特別係用門做餐桌!

比大家睇睇個餐單:

依個價錢有埋野飲野食算係錦!
叫左個香酥雞排飯,雞排炸得好乾但肉係滑既!
飯都夠曬水份我覺得都OK.
2018-07-30
2018-07-29 323 浏览
來到火炭工作的第二天,在工業區毫無想法,完全唔識路。所以在lunch hour前,我就先在網上調查一下,發覺存在感最高的就是伙食工業,餐廳名字特別,只是評論有點兩極,令我很想親身去試試。.Lunch hour到了,我和同事C走了十分鐘便到埗。這裡在午飯時間著實十分熱鬧,桌子像飯堂一樣的擺放。最吸引眼球👀的是店內的裝潢和擺設,隨意又有點舊舊的,果然十分文青。.餐牌上有著各國的食物,當中不乏台式料理,這次我們都點了同一個餐。紅燒半筋半牛肉麵 - 湯的味道還好,牛肉不夠鬆軟入味,麵質也不講究,還好有雪菜在調調味。整體就像拼拼湊湊而來的一碗牛肉麵。UMM..飲品我點了烏梅汁,就是很少看到香港餐廳有在賣的台式飲料。酸酸甜甜,雖未有美味如正宗的烏梅汁,但解解渴還不錯。.HAHAHA,, 報告完畢。只能說,這裡吃的是環境,食物還可以,或許在假日的下午茶時間來會有更好的質素吧。
紅燒半筋半牛肉麵

HAHAHA,, 報告完畢。
2018-07-10
2018-07-23 282 浏览
一間有噤多人收藏嘅餐廳 肯定有d好嘢嘅 ~ 地點就唔係幾就腳 離火車站有成10-15分鐘嘅路程... 去嘅人 應該都係有目標噤入黎... 絕對無咩可能 行過貪得意噤入黎...Anyway ~ 講番正題... 一入到去 空間感很大 d擺設同枱櫈都好vintage... 偽文青(如我)應該會有無比嘅親切感... 野食方面 我地叫咗個人人都推介嘅紅燒半筋半牛肉麵... 又真係幾好食boh... 尤其係d筋加上份量又足... 推介推介另外 我地叫咗個藥膳排骨... 得個餸架咋... 所以要另外加個白飯 ($10)... d 味道都濃郁... 唔錯唔錯有兩個肉嘅主食 噤為咗要食得健康d 就叫多碟菜... 叫咗水蓮... 我未食過呢款菜~ 第一次食 覺得好得意... 佢有d中華沙律嘅口感 爽爽的 會有sork sork聲... 清清地 幾好食... 如果香港菜檔有就好啦...我地坐咗好一段時間... 有表演... 聽下聽下就想啤一啤... 有四款手本地手工啤㨂架~聽下歌 心靈上都得到慰藉~ 身心都充滿力量

加上份量又足... 推介推介

聽下歌 心靈上都得到慰藉~ 身心都充滿力量
2018-07-21
話說有個假日,好想揾間cafe chill下,於是就上OpenRice 揾到呢間火炭排名第一的台灣菜cafe...之前去親火炭都係去馬場,對呢一區可以話係非常陌生不過呢間餐廳絕對會令我想再黎火炭。佢個地點都唔易揾,距離火車站有一段路,但係亦因爲佢位置偏遠,所以先可以有咁大舖位,而且不用等位,食完都唔洗來趕住走。個日見到唔少情侶同姐妹都係咁撐枱腳肉鬆蛋餅,份量唔細,好有台灣味台灣牛肉麵。香港做得出色的牛肉面真係唔多,呢間湯底,面同牛肉都好正肉燥飯,記憶中只需$25一碗,好足料,正。恐龍美䘵,勁多粉,好正雖然位置真係遠左d⋯⋯但如果想chill下,都值得嫁

肉鬆蛋餅
肉鬆蛋餅,份量唔細,好有台灣味

台灣牛肉麵

肉燥飯    恐龍美綠

雖然位置真係遠左d⋯⋯但如果想chill下,都值得嫁
肉鬆蛋餅
2018-07-02 214 浏览
大大碗台灣菜🍚🥢~~~~~~~~~~~~~~~~~~~火炭好少有地道臺灣菜,仲要份量好足,一個人未必食得哂。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~💛麻醬拌麵💛($50)夏天叫個麻醬拌麵就最開胃,材料好足嘅麻醬拌麵,材料有火腿絲、蟹柳、蛋絲、青瓜絲、蘿蔔絲和蟹籽,麻醬也很足夠,重麻醬嘅香味。另外還有個餐湯,裡面的肉丸很彈牙~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
大大碗台灣菜🍚🥢
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
火炭好少有地道臺灣菜,仲要份量好足,一個人未必食得哂。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
💛麻醬拌麵💛($50)
2018-06-04 418 浏览
今日天氣好好,同男朋友新界半日遊。夜晚佢帶我黎依間「伙食工業」餐廳。佢話之前同班friends 黎過,環境唔錯,仲有live band 呢🎼🎸🎤-環境寬敞,裝修有懷舊台式風格_哥哥唱歌都好好聽,食客仲可以點歌呢-食物都唔錯❤️白玉苦瓜炒蛋每次去台灣旅行,都必會喝白玉苦瓜汁白玉苦瓜瓜味清新, 味道甘而不苦還有美白既功效😌見餐牌有依款,當然要試試啦白玉苦瓜簡單地用來炒雞蛋+咸蛋夏天清熱消暑既小菜而且鑊氣夠!很香口呢!-❤️新竹炒米粉新竹米粉比軟細又軟,炒得不好便很容易碎碎的。 米粉炒得很乾爽不油膩,配上蔬菜、花生碎、芝麻、蝦等等 材料豐富🤞🏻-烏梅汁酸酸甜甜的-水果茶
環境寬敞,裝修有懷舊台式風格

_
哥哥唱歌都好好聽,食客仲可以點歌呢

食物都唔錯
❤️白玉苦瓜炒蛋

每次去台灣旅行,都必會喝白玉苦瓜汁
白玉苦瓜瓜味清新, 味道甘而不苦
還有美白既功效😌
見餐牌有依款,當然要試試啦
白玉苦瓜簡單地用來炒雞蛋+咸蛋
夏天清熱消暑既小菜
而且鑊氣夠!很香口呢!
❤️新竹炒米粉

材料豐富🤞🏻
烏梅汁

酸酸甜甜的
水果茶
2018-05-24 345 浏览
剛往沙田威院探病,探完病又到午餐時間⋯完全唔知食乜,見有大把時間可以hea, 上Open Rice找找看沙田火炭有乜地方可以坐得耐尐先。FOOODY位於火炭工業區內一間幾大嘅地面食肆推開大木門,樓底高高空間感十足Menu內多項也沒有供應這兒先安排座位,再揀選所需食物和飲品,要自己走到付款處先下單和付款,order再由staff奉上週六單點午餐無骨醉雞$55酒味香濃,但肉質頗鞋口麻醬拌麵,麵條熱呼呼的,麵條帶點嚼口,味道可以,$62不算抵拌麵原來附上一小碗肉丸蘿蔔湯,內有一粒一開二的肉丸和一些白蘿蔔和洋蔥,湯底清甜烏梅汁只有凍飲,而這兒用即棄紙杯盛放飲品,有點失望⋯凍飲是用一般熱飲杯,容量又細⋯一杯$28不便宜珍珠額外加$5,原來不是黑色大大粒那種,起初只是給我一支幼飲管,這點已看到不細心⋯要另向staff要求給我粗飲管或匙𡙡食物賣相和味道實屬一般,但勝在環境特別兼可以優閒坐著不用急忙還檯

FOOODY位於火炭工業區內一間幾大嘅地面食肆

推開大木門,樓底高高空間感十足

Menu內多項也沒有供應

週六單點午餐

無骨醉雞

無骨醉雞$55
酒味香濃,但肉質頗鞋口

麻醬拌麵

麻醬拌麵附送的肉丸湯

烏梅汁

加珍珠

2018-05-12
2018-05-01 398 浏览
我家在側,間中亦會到工業邨用膳。一眾廳餐中,伙食工業的環境和氣氛冠絕火炭區,必定能令顧客留下深刻印象。不過在食物方面,則有極大進步空間,毫不留情地為食客留下負面印象。在數次光顧的體驗之後,我發覺廚師是位藝術家,為食物的美感方面下了不少功夫,但味道卻強差人意。拉麵條的質感太差,白飯則太乾而偏硬,所有食物只微暖,台式三杯雞太鹹太油,加上未夠熱,令油膩感加重。小食炸魚薯條尚可,而飲品則平平無奇。總括而言,作為聚腳消閒的酒吧,只賣酒和小食,可能會更適合此店。
小食炸魚薯條尚可,而飲品則平平無奇。
2018-04-29
2018-04-14 3092 浏览
今日(14-4-2018 Sat)晏晝,去火炭同老公食晏,上呢o度睇附近有咩好食,search到呢間台灣o野,由於之前o係台灣冇食到鹽酥雞同牛肉麵,所以決定o黎呢間.去到,門面一啲都唔似食肆,幾乎唔敢開門入去,開o左門,要上幾級樓梯,老公已經坐o左o係o度,呢o度裝修又係好特別,有好多古舊o野.我o地研究完menu,自己寫低要咩o野,就拎出去俾錢,我o地要o左:6, $28.00o既凍烏梅茶味道唔太濃,清清地普通正常.味道: 3分1. $60.00o既台式香酥雞排麵香酥雞排份量唔少,但落o左辣辣七味粉(唔記得叫/提議走辣),炸得外脆內滑同juicy,味道唔鹹,不過建議可落多少少鹽.而麵呢,都彈彈地牙,湯底就好清淡.味道: 5分2. $60.00o既紅燒半筋半牛肉麵我只黐食一細舊牛筋,好夠腍同夠味,連湯底都有牛肉味. 而牛肉呢,唔係牛肉係牛腩,大大舊,老公話一樣夠腍同好味. 味道: 5分5. $28.00o既熱黑糖奶茶台灣奶茶茶味都係偏淡,奶味重,唔係好甜,裡面o既黑糖粉圓都唔少,而且口感煙韌.味道: 4分4. $35.00 o既薯條我o地揀o左甘梅味,上枱大大碗,熱騰騰,佢o地係洒o左

去到,門面一啲都唔似食肆,幾乎唔敢開門入去,
有好多古舊o野.

我o地研究完menu,
自己寫低要咩o野,就拎出去俾錢,我o地要o左:

6, $28.00o既凍烏梅茶
凍烏梅茶
味道唔太濃,清清地普通正常.
味道: 3分

1. $60.00o既台式香酥雞排麵
台式香酥雞排麵
而麵呢,都彈彈地牙,湯底就好清淡.

2. $60.00o既紅燒半筋半牛肉麵

5. $28.00o既熱黑糖奶茶
味道: 4分

4. $35.00 o既薯條
甘梅味薯條
我o地揀o左甘梅味,上枱大大碗,熱騰騰,佢o地係洒o左甘梅粉,少少鹹酸,唔似話梅粉咁鹹.薯條又食得出薯仔o既甜;而口感係正常外脆內軟.
甘梅粉

3. $40.00 o既台式甜不辣
台式甜不辣
究竟甜不辣係咩o黎?睇唔出,食吓先,好彈牙,有香港小食-魚蛋o既味道,咁即係魚蛋?
台式甜不辣
佢o既味道真係甜o既,蘸茹汁食都幾特別.

味道: 5分

食完呢啲食物好飽,莫講話原本想食o既千層蛋糕都食唔到而冇叫,就連晚飯都飽到唔使食.
抵食係2.7分

其他:
o衣o家睇返menu至知,原來我唔係叫鹽酥雞排,因為佢o地冇賣,唔怪得唔鹹.唔單止呢樣,連宜蘭出名o既小食都冇,呢啲要攪攪佢喇.
2018-04-14
$125.5 (午餐)
台式香酥雞排麵
甘梅味薯條
2018-04-08 503 浏览
曾經食過一次午餐,感覺正常。是晚與朋友去食晚餐,點了四份食物,侍應很貼心地給了四隻碗 (雖然無用),但碗是有污漬的。我和朋友都點了醉雞,兩份都極苦,完全未能入口。自問對苦味的接受能力幾高,但這兩碟醉雞苦得太誇張,似係啲咬碎左既藥丸的苦味但再苦啲,苦到搵清水浸完再食都接受唔到,加上完全無想像過醉雞會苦,勉強食左幾舊就剩晒係度唔食。今晚有live music,但歌手不停走音甩beat,大概同bosco唱K歌之王有得揮。總結:係我係香港食過其中一間最難食既餐廳。
曾經食過一次午餐,感覺正常。

總結:係我係香港食過其中一間最難食既餐廳。
2018-04-08
2018-03-16 416 浏览
黎到呢間喺火炭嘅工業風文青cafe講真食物又唔算話非常好食/好特別不過呢啲輕食幾適合同閨蜜坐下傾下計係食物同環境都唔錯嘅fusion台灣菜去開火炭可以一試但就唔使專登去朝聖🙈———————————台式三杯雞飯套餐 ($57)Ginger and wine sauce chicken rice.個汁加左香料,幾開胃同惹味,份量都幾大🌱———————————醉雞冷麵 ($65)Taiwanese style drunken chicken with cold noodles.減肥之選,因為真係太清太寡,醉雞幾有酒味,但食落真係有點單調...btw點解貨不對辦個麵係熱嘅😂———————————鮮奶芋頭千層 ($42)Taro Fresh Milk Mille Crepe .呢個比主食更出色!粒粒芋頭混入左層層戟皮夾心之內,口感唔錯,千層層數雖然唔係話好多,但係每層都好薄,鮮忌廉嘅味道同芋頭好夾,好rich☺️
黎到呢間喺火炭嘅工業風文青cafe
講真食物又唔算話非常好食/好特別
不過呢啲輕食幾適合同閨蜜坐下傾下計
係食物同環境都唔錯嘅fusion台灣菜
去開火炭可以一試
但就唔使專登去朝聖🙈
(左)台式三杯雞飯套餐 ;  (右)醉雞麵線
台式三杯雞飯套餐 ($57)
個汁加左香料,幾開胃同惹味,份量都幾大🌱
———————————
醉雞冷麵 ($65)
———————————
鮮奶芋頭千層 ($42)
Taro Fresh Milk Mille Crepe .
鮮奶芋頭千層

(左)台式三杯雞飯套餐 ;  (右)醉雞麵線
鮮奶芋頭千層
2018-03-04 323 浏览
Can't believe they're cutting cost.by.reducing the food.size.Also. The taste become bad, drinks becomes bad. Also, when you visit them, they said they are close at 1730 because, they are closing Another thing was, they use different ingredients to cut.cost. The dinner was crap and overall rubbish

2018-03-01
下午茶
2018-01-16 621 浏览
係文青既好去處呀!呢間cafe用懷舊做主題,裝修擺設好有心思同特色,平日夜晚去冇乜人,好靜適合傾計同做自己野。價錢係cafe界黎講好平,可能因為位置比較唔方便(火炭站D出口大約行10min直路)我嗌左既飯(牛肉丼配溫泉蛋)都幾似吉野家牛肉飯😂都係有肥牛同好熟既洋蔥;唔同既係呢個飯多汁、飯量多同有細細隻既溫泉蛋,味道不俗,但呢間cafe既最吸引之處都係環境,有好多岩文青影相既setting, 例如懷舊SOFA, 同埋不同既樂器, 播放既音樂都好有品味, 讓我過左個十分寫此意既晚上。
牛肉丼配溫泉蛋
2018-01-13