2023-06-10 47 浏览
原來佐賀山田係度都有分店!我地到個陣仲好早,唔洗等位就有得入今次想試個玫瑰花膠鍋有個大嘅花漂喺度,有幾特別。而且真係放咗玫瑰,下面又有幾舊大件嘅花膠,抵我加少少錢仲有長者優惠(雖然我用唔著)菜嘅種類都好夠,仲有d 有葉菜係雪櫃ps. 下面個櫃有凍豆腐我覺得丸來講相對比較特別嘅就係個芋丸而且佢腸仔仲有台灣個d 腸,會更有肉味,入面又有少少黑椒。不過幾大條,有d 飽肚架都。可以同朋友share雪條櫃有我勁鐘意嘅明治,夠曬城意。佢嘅練奶紅豆入面真係有練奶流心,好正甜品方面有泡芙,朱古力蛋糕,芝麻糕,芝士蛋糕,黑糖菓子(黑糖味濃)五花腩好好味,兩種口感。另外佢仲有幾款瘦d 嘅豚肉片,味道一樣唔錯朋友勁鐘意食佢嘅牛小排。好香牛味,肥瘦好適中佢瘋狂order lol🙈🙈
今次想試個玫瑰花膠鍋
仲有長者優惠(雖然我用唔著)
菜嘅種類都好夠,仲有d 有葉菜係雪櫃
ps. 下面個櫃有凍豆腐

我覺得丸來講相對比較特別嘅就係個芋丸

朋友勁鐘意食佢嘅牛小排。好香牛味,肥瘦好適中
佢瘋狂order lol🙈🙈
2023-05-24 69 浏览
這晚和老公在屋企附近的商埸閒逛,路過一間一人火煱店,在門口駐足看看餐牌和內裡情况,發覺都頗吸引,於是進去試試。店內裝修整潔,給人舒服感覺。其實我們在店外看見餐牌,心中已有選擇,由於老公是嗜肉獸,特喜牛肉,於是點了美牛三重奏。侍應隨即把三款美牛奉上,份量認真不少啊!三款美牛計有美國SRF和牛、極品美國牛小排及美國CAB牛坑爪。三款牛都牛味濃郁,脂肪比例均匀,入口易溶,果真牛之極品。其實除了這三款美牛,店中央還有不少其他食物供應。冰櫃飲料亦種類繁多,唯獨是缺乏酒精類供應。這個餐除了以上三款美牛和一般火煱食品外,還可自選海鲜類食品,我們選的廣島蠔、帶子和蝦都很新鮮味美。原來這裏的熟食也相當有水準,我們點的酥炸池魚,外脆內嫩,就是很好證明。其實我倆吃完以上食物已非常的飽,但看見它的甜品始終按捺不住,女友人常說甜品有甜品肚,這是真得。

侍應隨即把三款美牛奉上,份量認真不少啊!

冰櫃飲料亦種類繁多,唯獨是缺乏酒精類供應。

其實我倆吃完以上食物已非常的飽,但看見它的甜品始終按捺不住,女友人常說甜品甜品肚,這是真得。

2023-05-20 72 浏览
今日同朋友一時興起去咗食呢間可以一人一鍋嘅火鍋店。餐廳平日嘅晚市時段都幾多人幫襯。我哋叫咗個美牛三重奏套餐 $319。美牛分別係有美國S R F和牛、極品美國牛小排、美國CA B牛坑爪。另外仲有多款新鮮配菜、丸類等可以選擇。擺放位置亦都乾淨企理。湯底方面都有幾多唔同嘅選擇。朋友加咗$10要咗蟲草花胡椒豬肚湯,胡椒味都好足。自己就加$15叫咗一個日本博多華味鳥雞白湯。初初嘅湯底都幾清甜,入邊仲有一啲雞肉,口感都幾嫩滑。今次我哋食足佢唔同款嘅牛肉,除咗美牛嘅三款、仲有牛舌、牛肩肉、牛肩胛肉等。不過都係三種美牛最為出色。牛肉花紋分布均勻、牛肉味濃。蟹籽墨魚滑另外亦都有小食可以選擇。我哋就食咗明太子唐揚雞塊同埋唐揚池魚仔。兩款小食都唔馬虎,上菜時應該都係啱啱炸好,好食!甜品櫃仲有雪糕雪條選擇飲品櫃

蟹籽墨魚滑

仲有雪糕雪條選擇

飲品櫃
2023-05-17 73 浏览
佐賀山田餐廳的火鍋放題提供多種湯底選擇,包括華味鳥雞白湯、台式麻辣鴨血、骨膠原美顏玫瑰花膠雞白湯、壽喜燒風味湯等等,讓客人可以依照自己的口味選擇。湯底味道濃郁而不膩,讓人吃得非常舒服。佐賀山田餐廳的火鍋主打不同牛肉主題放題,配菜食材種類也非常豐富,包括各種丸類有爆醬牛丸,手打墨魚滑,肉類除了有美牛三款,還有豚肉可選,海鮮有少見的蠔、帶子、大隻鮮蝦、蔬菜有多種選擇包括少見的羽衣甘藍、亦有少量豆類制品例如豆腐、響鈴,還有炸魚皮等等,還有多種自製的章魚小丸子等小吃,讓人吃得非常過癮。火鍋放題還提供多種醬料,包括沙茶醬、芝麻醬、蒜泥醬等等,讓客人可以依照自己的口味調配出自己喜歡的味道。最後,佐賀山田餐廳的服務也非常好,服務員熱情友善,會時不時來問客人有沒有需要補湯或飲料,讓人感覺很受照顧。

2023-05-16
2023-05-15 78 浏览
今日收工去咗AEON 呢邊行街,順便去買下啲日用品 買完之後就睇吓附近有咩食 我搵到呢一間評價都唔錯嘅日式shabu shabu 餐廳嘅位置喺AEON超級市場對面,都唔算好難搵,地鐵站接駁位都可以去到我哋今日就叫咗D餐!美牛三重奏!餐廳嘅格局同普通日式火鍋店都係差唔多,蔬菜,丸,醬料,甜品同埋飲品都係自助形式自取!蔬菜種類都幾多,而且睇落都幾新鮮!我就揀咗羽衣甘藍,同埋椰菜!飲品嘅種類亦都相當齊全,由於我哋呢一個餐係冇包到啤酒,今晚就健康啲,決定飲茶湯底方便我就揀咗壽喜燒,佢會配一隻日式雞蛋,湯底嘅味道好香甜,配上美國SRF和牛味道好夾!點埋雞蛋入口非常香滑!牛肉亦都非常油脂平均,每一塊都大大片,餐廳絕對唔會孤寒手軟每件既牛肉味非常香濃,絕對配得上呢一個價位! 除咗肉類之外,我哋個set原來仲可以叫海鮮,個人私心比較推介既有佢嘅廣島蠔,每一隻都非常大粒,入口亦都非常creamy,唔會有好腥嘅味道!我哋仲叫咗少量熟食,炸雞就非常出色!每一件熱辣辣再點上佢嘅沙律醬,非常之match! 八爪魚丸亦都非常足料,入邊有八爪魚肉,咬落亦都非常香脆!甜品區我就食咗曲奇味嘅雪糕,都覺得幾好食,另外佢都
今日收工去咗AEON 呢邊行街,順便去買下啲日用品
買完之後就睇吓附近有咩食
我搵到呢一間評價都唔錯嘅日式shabu shabu

我哋今日就叫咗D餐!美牛三重奏!

牛肉亦都非常油脂平均,每一塊都大大片,餐廳絕對唔會孤寒手軟
每件既牛肉味非常香濃,絕對配得上呢一個價位!

甜品區我就食咗曲奇味嘅雪糕,都覺得幾好食,另外佢都有朱古力布朗尼,同埋其他甜點可以選擇!我哋最後就食唔到了太飽!總括嚟講用餐愉快,有機會都會再返嚟幫襯!
正!
今日同朋友一齊喺佐賀山田打邊爐,要左D餐美牛三重奏放題90分鐘。一人一鍋,要左好香濃既櫻花蝦沙嗲濃湯,骨膠原美顏玫瑰花膠雞白湯。美國SRF和牛、牛小排和牛舌既質素都幾好!encore左2次🤣另外,用QR code都order左d海鮮,海虎蝦、廣島蠔、蟹籽墨魚滑、北海道凡立貝,都幾新鮮!出面仲有好多丸類同蔬菜,蔬菜都好新鮮,仲有羽衣甘藍!👍🏻🤣飲品有好多款,OOHA都有齊3隻味!🤣總結:牛肉同其他食物既質素都不錯,價錢已值得。

出面仲有好多丸類同蔬菜,蔬菜都好新鮮,仲有羽衣甘藍!👍🏻🤣

飲品有好多款,OOHA都有齊3隻味!🤣

總結:牛肉同其他食物既質素都不錯,價錢已值得。
2023-05-11
2023-05-10 62 浏览
放題有唔少套餐揀,我哋揀咗$319/位嘅美牛三重奏。牛肉有美國SRF和牛、極品美國牛小排、美國CAB牛坑爪。湯底揀咗鴛鴦鍋:日本櫻花蝦沙嗲湯、昆布鰹魚清湯。沙嗲湯唔會太濃味,都幾香。鰹魚清湯淥牛肉可以食到肉嘅原味。套餐嘅肉味道都唔錯,個人推介牛小扒。呢度用QR code落單,點咗醬爆瀨尿牛丸、豬肚、日本廣島蠔、北海道帆立貝、海虎蝦、蟹籽墨魚滑。瀨尿牛丸好Juicy,一咬開真係爆曬汁。我較喜歡海蝦,幾爽口。另外出邊自助區仲有唔同嘅蔬菜、丸類、麵類、飲品、甜品、醬油。放題90分鐘,真係要快快食,食個夠本。

放題有唔少套餐揀,我哋揀咗$319/位嘅美牛三重奏。
牛肉有美國SRF和牛、極品美國牛小排、美國CAB牛坑爪。

套餐嘅肉味道都唔錯,個人推介牛小扒。

放題90分鐘,真係要快快食,食個夠本。
2023-05-10 38 浏览
《美牛三重奏》喺度食放題,總共有九個湯底可以選擇,我選左💁🏻‍♀️最愛既「骨膠原美顏玫瑰花膠雞白湯」,入邊有大大嚿嘅花膠,清甜嘅味道🧜🏻‍♀️🙋🏻就選左「日本櫻花蝦沙嗲濃湯」,係有啲花生醬味嘅湯底🧟‍♂️越煲越濃味嗌呢個set 有以下既牛肉選擇:🥩🥩🥩美國SRF和牛:呢個我最鍾意,薄薄地好有口感,好容易食落口,脂肪同埋肉嘅比例適中,點埋出邊嘅醬料有豐富既味道~🥩🥩極品美國牛小排:呢個就厚身啲,好有質地,🥩美國CAB牛坑爪:呢個就係最多脂肪,所以你會見到牛嘅坑紋,肉比較鬆軟除咗三款牛肉,呢度亦都可以選擇 A + B + C 嘅配料出邊有唔同嘅丸、嘢飲、甜品、飯而海鮮呢,就要through QR 落單! 海鮮有好多唔同種類,我哋都食咗飯帆立貝、海蝦、青口、生蠔、魚滑、魷魚其實佢仲有啲炸物小食、湯、溫泉蛋,不過我哋已經食到好飽,所以自己嗌咗少少😀甜品我最鍾意食佢嘅藍莓乳酪雪條 同埋brownie !!!
《美牛三重奏》

嗌呢個set 有以下既牛肉選擇:

🥩🥩極品美國牛小排:呢個就厚身啲,好有質地,

除咗三款牛肉,呢度亦都可以選擇 A + B + C 嘅配料
出邊有唔同嘅丸、嘢飲、甜品、飯

甜品我最鍾意食佢嘅藍莓乳酪雪條 同埋brownie !!!

2023-05-09 50 浏览
第一次嚟試呢間日式火鍋,任食、衛生加分、環境舒服!嚟到直接揀咗招牌湯底:廣島蠔味噌湯同豬骨濃湯。首先講講豬骨濃湯,湯底非常濃郁,喝起來非常暖胃、好滿足😍;而廣島蠔味噌湯嘅湯底有濃郁嘅蠔味同味噌味,個人覺得特別適合打邊爐,煮菜特別入味!我地仲點咗唔同嘅肉類同海鮮,例如牛肩肉、牛五花、豬肉、雞肉同埋海鮮拼盤。肉類嘅質量都幾好,口感鮮嫩,幾滿意;海鮮都好新鮮,放入湯煮一煮就可以食喇!😍除咗肉類同海鮮之外,我們仲點咗D小食:台式腸、炸物同咖喱飯。台式腸彈口,唔會好油;炸物炸得金黃酥脆,外皮唔油膩;咖喱飯味道濃郁,真係好似去咗日本食嘅地道咖喱飯🍛最後,雖然好飽,但我地仲食埋雪條,款式特別,唔係平時喺超市買果D,做飯後甜品一流。總體而言,呢間嘅火鍋菜色豐富,質量都滿意,價格相當實惠!如果你中意日式火鍋或日式料理,不妨嚟試一試,推介🤟🏻
第一次嚟試呢間日式火鍋,任食、衛生加分、環境舒服!

太古新開ShabuShabu😎附近康怡廣場附近開左間新日式涮涮鍋,聽個名“佐賀”“山田”已經覺得好日本🤭好奇左好耐👅呢日放工同屋企人有時間黎試試(◍•ᴗ•◍)餐廳有A-E放題,價錢平日$179起都抵食✌🏻✼••┈┈┈┈••✼••┈┈┈┈••✼我呢次點既放題(๑ºั╰╯ºั๑):💛美牛三重奏(Set D) 90分鐘💛7點前$309/7點後$319✔️/9點後$269💜唔想太油選擇左甜甜的壽喜燒+鰹魚昆布湯底,一人一鍋shabu最中意🥰QR落單裏面包:👅美國SRF和牛 💗👅美國CAB牛坑爪👅極品美國牛小排➡️醬爆瀨尿牛丸 ➡️日本廣島蠔包自助區放題(有明治雪條💗🥰)✼••┈┈┈┈••✼••┈┈┈┈••✼環境夠曬寬敞,抬同抬之間嘅距離夠大又有4人位😚綠色比人感覺都好自然舒服🌱✔️SRF和牛比較深色,油脂分布最平均,入口融化🤤🥓✔️美國CAB牛坑爪相對長身,有濃厚牛肉味✔️牛小排個人最中意,每塊油花都靚入口滑😚✔️🦐虎蝦必叫!大大隻鮮味🥚温泉蛋有驚喜😳✨️蛋黃勁綿滑 煮得剛好✼••┈┈┈┈••✼••┈┈┈┈••✼自助區🥬健康沙律人shabu當然要菜😝#kurin沙律地圖值得一讚有獨立分裝既小白菜(推介呢個 超嫰新
太古新開ShabuShabu😎

👅美國CAB牛坑爪
👅極品美國牛小排
➡️醬爆瀨尿牛丸
➡️日本廣島蠔
包自助區放題(有明治雪條💗🥰)

美國SRF和牛

✔️SRF和牛比較深色,油脂分布最平均,入口融化🤤🥓
美國CAB牛坑爪

✔️美國CAB牛坑爪相對長身,有濃厚牛肉味
✔️牛小排個人最中意,每塊油花都靚入口滑😚
✔️🦐虎蝦必叫!大大隻鮮味
虎蝦

🥚温泉蛋有驚喜😳✨️蛋黃勁綿滑 煮得剛好
自助區
白菜

🥬健康沙律人shabu當然要菜😝
#kurin沙律地圖
值得一讚有獨立分裝既小白菜(推介呢個 超嫰新鮮)、油麥菜、娃娃菜⋯等可以直接落鍋🉑️唔洗自己夾浪費時間😎

🥢更有前菜螺肉,中華沙律,玉子豆腐,沙律

🍥各式魚蛋 龍蝦丸等共12款🤗魚蛋超大粒係平日2倍!!

🍄南瓜,菇,雲耳,蓮藕等高纖食都有齊✌🏻
🍚飯桶唔洗怕😝烏冬拉麵齊曬
🍰甜品區🍰
藍莓cheesecake

夏天必須去食甜品啦😝✌🏻同樣凍櫃冷氣非常夠✨️
雪糕櫃
有CocoBerry咖啡 朱古力 沖縄海鹽 芒果味雪糕全部細細杯可以試幾款😛,而雪條有日本meiji既北海道牛奶同藍莓乳酪味👅餓

甜品
好乾淨好似酒店甜品櫃😚有藍莓chesecake🫐,芒果moouse,泡芙,brownie同日本和菓子(๑•̀ㅁ•́ฅ)選擇覺得比其他放題多~

📍佐賀山田 · 涮涮鍋
太古康山道1-2號康怡廣場北座3樓T2號舖

覺得叫清湯送靚牛啱啱好,中途店員都係加湯唔係加水(ฅ´ω`ฅ)平日放工食完真係充翻曬電🦿!

温泉蛋
美國SRF和牛
虎蝦
温泉蛋
  • 藍莓cheesecake
2023-05-01 2573 浏览
之前食過青衣分店覺得質素幾好 所以今次同住港島區嘅朋友食就嚟咗太古分店啦😗 我今次揀咗極級美國和牛套餐 午市放題可以食90分鐘 除咗餐牌上嘅六款肉之外 仲有自助吧 甜品區 飲品區 蔬菜等等嘅嘢可以任攞😌肉類總共有六款肉 可以用QR code落單 極級美國和牛 呢一款肉質比較瘦🤓 特選美國牛肩胛肉眼 咁多款牛肉入面我比較鍾意呢款 因為相對較肥美 而且牛肉味香濃🐮 嚴選美國牛肩肉 呢碟相對肉質比較有咬口 特選雞腿肉 雞腿肉好厚 煮完仲好多肉汁🐥 美國豚肉 呢碟我哋都返嗌咗幾次🐷 牛舌 呢個厚度嘅牛舌啱啱好 唔會過韌👅 鍋底日本櫻花蝦沙嗲鍋 沙嗲湯底唔會好杰 食落口有少少花生香味🥜 壽喜燒風味湯底 附雞蛋一隻 呢個配牛肉食就好正啦🤪自助吧外面有個自助吧位置 可以自己夾唔同嘅嘢食😌 丸類嘅選擇我覺得都幾啱我胃口 有豬皮 芋頭丸 墨魚丸 三角腐皮 腐皮結 豆卜等既食物 比較印象深刻嘅係芝士豆腐同埋芝士獅子狗 食芝士獅子狗要小心睇熱呀🧀 因為啲芝士會流晒出嚟蔬菜另外有個雪櫃放咗好多唔同嘅蔬菜 油麥菜 生菜 白菜仔 羽衣甘藍 娃娃菜 呢啲蔬菜全部一兜兜咁裝好 衛生得嚟 仲好新鮮添呀🥬 係自助吧既另一

肉類

鍋底

自助吧

蔬菜
另外有個雪櫃放咗好多唔同嘅蔬菜 油麥菜 生菜 白菜仔 羽衣甘藍 娃娃菜 呢啲蔬菜全部一兜兜咁裝好 衛生得嚟 仲好新鮮添呀🥬 係自助吧既另一邊都仲有其他蔬菜 椰菜花 蓮藕 冬菇 金菇同秀珍菇🥦

甜品
到我最愛嘅甜品 一入門口就已經俾佢吸引咗😝 種類都幾多 紅豆麻薯 Brownie🍫 Oreo cheesecake同埋朱古力cheesecake 仲有雪糕櫃 有明治嘅煉乳紅豆雪條 同埋藍莓乳酪雪條🍦

呢個午餐真係超級豐富 有好多唔同嘅食物選擇 真係食到好飽啊😮‍💨
午餐
2023-04-29 65 浏览
今日約朋友去行街 大家都想打邊爐😆😆又可以傾計傾耐啲 search到呢間 sabusabu🤓 早場到唔洗等位👍 唔算好大 但係啲位都好闊落 坐得舒服嘅揀左C餐美國極品黑毛豚肉放題 都好夠食😋一人一鍋分別揀左日本櫻花蝦沙嗲鍋同埋壽喜燒 前者聞到好香沙嗲味 食落就相對淡啲 食到尾都唔會頸渴 後者唔會太甜 我比較鍾意🤪 圖上係牛肩胛肉😋會連接啲筋位 肉質偏硬但不會韌 牛味濃郁 記得把握好生熟程度 就會好嫩😋圖下係牛肩肉👍肉質嫩 脂肪少 肉味濃😋黑毛豚肉望落已經靚仔👍好似好多脂肪 食落完全唔覺而且非常嫩 甚至比牛肉好食 同兩個湯底都好夾🤩吧台仲有啲蔬菜、丸類、菇類 種類不算太多 但是都新鮮 味道都唔錯☺️ 飲品都多款 仲有好多甜品同雪糕😋😋 食物擺放整齊及整潔 環境都感覺唔錯

揀左C餐美國極品黑毛豚肉放題 都好夠食😋

圖下係牛肩肉👍肉質嫩 脂肪少 肉味濃😋

2023-04-28 54 浏览
高質日式火鍋約咗朋友喺太古食飯,行吓行吓去咗康怡嗰邊見到有間新開嘅日式火鍋,咁啱天氣又涼咗,所以就決定同朋友一齊入去試吓。呢度嘅火鍋係一人一個鍋,所以兩個人可以揀唔同嘅湯底,湯底嘅選擇都好多,我哋分別揀咗華味鳥雞白湯骨膠原玫瑰花膠雞白湯原本以為雞白湯係清雞湯,完來有好多料,勁多肥嘟嘟嘅蠔,令到個湯好鮮味骨膠原湯就有朵靚靚玫瑰花,可以俾你打下卡🌹肉我地就揀左Set C 美國極品黑毛豚肉放題,除左可以食埋Set A同B嘅野食,自助區有小食、菜、丸類同麵食,葉菜就放係雪櫃入面,全部都好新鮮,丸類比平時食開嘅日式火鍋選擇多,最開心係有台式丸!有蓋cum住感覺乾淨✨唔少得嘅係醬料區,選擇齊全👍大大個雪櫃裝住唔同嘅嘢飲,選擇勁多,有汽水有茶,唔同國家嘅嘢飲都有,真係花多眼亂😆因為揀左Set C 上左湯底之後店員就上左黑毛豚肉,油花分布均勻,食落好香好有肉味另外我哋點咗美國CAB牛肩肉,肉味濃,有咬口牛五花,肥瘦適中同嫩滑蟹籽墨魚滑見到有d炸物同小食,貪得意叫左黎試下,食落都幾好!值得一讚既係追加嘅肉質素高同份量多,絕對唔係薄薄得幾片個種,每款食物都新鮮好食菜類一樣高質最後留返少少位食雪糕同甜品,有
高質日式火鍋

骨膠原湯就有朵靚靚玫瑰花,可以俾你打下卡🌹

另外我哋點咗美國CAB牛肩肉,肉味濃,有咬口

牛五花,肥瘦適中同嫩滑

蟹籽墨魚滑

見到有d炸物同小食,貪得意叫左黎試下,食落都幾好!

菜類一樣高質

最後留返少少位食雪糕同甜品,有日式和果子、mini cake 、puff 不過已勁飽到爆炸,所以只係試左一款
2023-04-26
2023-04-28 41 浏览
去左太古康怡搵朋友,一齊去樓下食lunch,太古呢邊真係好多野食丫!!我地2人去左打邊爐食呢間佐賀山田,價錢合理,服務都好好,地方乾淨衛生。我點左美人玫瑰花膠骨膠原雞白湯,朋友就點了蕃茄湯底,想講個美人花膠雞真係好好食,好香濃,而且上碟時個湯真係有個玫瑰花,好靚哈哈!之後佢係qrcode落單,d肉質素高,而且上碟都好快!我是點優質美國牛小排放題,所以d肉都可以揀,有美國牛肩肉,極品黑毛豬豚肉,特選雞脾肉等等,全部都好出色好味!吾錯啊!!仲有個自助區可以自己拎丸丫菇丫菜等等,款式都好多,飲品都係自助拎,好方便!整體感覺吾覺,服務又好,食物質素又高,會再來!

整體感覺吾覺,服務又好,食物質素又高,會再來!
2023-04-25 48 浏览
想食平靚正既和牛放題可以考慮下依間!係平日(星期一至四)只需$319就可以食到美國靚牛三重奏set(加$10就配到super 打卡able 既玫瑰花膠雞白湯😍)全部大大碟,SRF和牛、牛小排同CAB牛坑爪任食唔嬲🥳美國和牛雖然唔係好似日本嗰啲A4 、A5款咁入口即融,但勝在油脂比例啱啱好,唔會食少少就覺得膩,同啲菜「卡拉卡拉」咁食好輕易就回到本🤣食得牛千祈唔好miss 佢既爆醬瀨尿牛丸同牛舌,性價比超高🥳!食完正餐食返杯香港製造雪糕,一百分!