佐賀燒肉谷 Yakiniku Guu (雅蘭中心)今日過去旺角搵朋友 😑 點知要做埋外賣仔。 行經佐賀燒肉谷,之前都想去食燒肉,原來佢哋出埋外賣,滿$150仲有七折,即刻上去叫 !⚠️ 係山東街嗰邊,唔好走錯入雅蘭中心入面😅特別營業期間外賣自取滿$150有七折 ❣️店員好有禮貌推介咗幾款, 最後我揀咗🐮燒汁牛肉丼 (推介)、🐤醬油炸雞拌飯 (人氣)、🐮安格斯牛肉拉麵、🐷豬軟骨烏冬,再追加➕吉列蠔 (2隻) 同 ➕韓式餃子 (3件)。兩大袋好重,打開原來個份量真係好誇張, 唔會話外賣就呃秤,連大隻佬朋友都話好飽 !大滿足,個份量好誇張🐮燒汁牛肉丼 (推介) - 💰$55 (原價$78)密鋪平面嘅牛肉加埋燒汁惹味濃郁,絕對唔會話食曬啲肉仲有好多飯剩低。🐤醬油炸雞拌飯 (人氣) - 💰$48 (原價$68)唔好睇佢得四件雞,件件都大隻,咬開仲好juicy。加埋伴飯嘅青瓜、紅蘿蔔、 生菜絲、紫菜、酸酸地嘅黃蘿蔔,絕對係唔覺油膩嘅清新選擇。🐮安格斯牛肉拉麵 - 💰$76 (原價$108)佐賀燒肉谷本身就係食燒牛肉放題 ,估唔到外賣拉麵都可以有安格斯牛肉 ! 配彈牙拉麵,口感層次非常豐富😋外賣盒都好細
佐賀燒肉谷 Yakiniku Guu (雅蘭中心)

⚠️ 係山東街嗰邊,唔好走錯入雅蘭中心入面😅
特別營業期間外賣自取滿$150有七折 ❣️

大滿足,個份量好誇張

🐮燒汁牛肉丼 (推介) - 💰$55 (原價$78)

燒汁牛肉丼

🐤醬油炸雞拌飯 (人氣) - 💰$48 (原價$68)

醬油炸雞拌飯

🐮安格斯牛肉拉麵 - 💰$76 (原價$108)

佐賀燒肉谷本身就係食燒牛肉放題 ,估唔到外賣拉麵都可以有安格斯牛肉 ! 配彈牙拉麵,口感層次非常豐富😋外賣盒都好細心,湯同埋啲食物分開左,就唔怕行到返去,已經發大曬同熟曬。
安格斯牛肉拉麵

🐷豬軟骨烏冬 - 💰$76 (原價$108)

三嚿大大豬軟骨,軟硬程度剛剛好,加埋烏冬配搭濃沃嘅醬油湯, 真係都值得畀個推介佢。
豬軟骨烏冬

追加➕吉列蠔 (2隻) - 💰$24 (原價$28) ➕韓式餃子 (3件) - 💰$24 (原價$28)
吉列蠔
韓式餃子

因為即叫即炸,就算拎到返去都依然好脆口。隻蠔都幾鮮味,而韓式餃子少少辣,都好醒胃。

雖然舖頭坐滿人,不過都唔使等好耐,侍應態度都好有禮貌。希望下次過嚟堂食和牛燒肉,唔使再做外賣仔 !

=====================
佐賀燒肉谷 Yakiniku Guu (雅蘭中心)
🔺 https://s.openrice.com/QrbS0DyQ500~u_0iJAw
🔺 旺角彌敦道625及639號雅蘭中心地下(部份)及1樓116號舖
⚠️ 係山東街嗰邊,唔好走錯入雅蘭中心入面
🔺 電話: 2818 2322
2022-01-27
10 分钟 (外卖自取)
燒汁牛肉丼
醬油炸雞拌飯
安格斯牛肉拉麵
豬軟骨烏冬
吉列蠔
韓式餃子
2022-01-25 673 浏览
之前試過呢間餐廳幾好,見到佢出左外賣餐牌,仲要有7折,咁就試下啦!上次堂食食燒肉,質素都唔錯!外賣就冇燒肉喇,不過就有d飯、麵同小食,7折左之後都幾抵食揀左個吉列豚滑蛋丼,一開蓋都幾香幾靚仔喎豬扒肉質都好鬆軟,而且都幾厚身,加左蛋好味~同埋都幾大碗仲有汁燒牛肉丼,牛肉好腍,好大碗,但最後成碗食晒另一個揀左餃子烏冬,烏冬、湯同餃子都係分開上,烏冬幾好煙煙韌韌,餃子係炸既,豬肉餡,都有5隻另一個揀左地獄海鮮烏冬,雖然叫地獄但都唔算好辣,係煩似泡菜湯底,海鮮都有好多,有蝦、帶子、八爪魚、蜆、青口等等,都幾足料另外仲追加左幾個小食,有芝士年糕、炸蠔同餃子,呢個餃子又同烏冬果個唔同喎,呢個有粉絲,芝士年糕仲熱,煙煙韌韌幾好食,4個人食飽晒,仲有7折都幾抵

之前試過呢間餐廳幾好,
見到佢出左外賣餐牌,
仲要有7折,
咁就試下啦!

上次堂食食燒肉,
質素都唔錯!
外賣就冇燒肉喇,
不過就有d飯、麵同小食,
7折左之後都幾抵食

揀左個吉列豚滑蛋丼,
一開蓋都幾香幾靚仔喎

仲有汁燒牛肉丼,
牛肉好腍,
好大碗,
但最後成碗食晒

另一個揀左餃子烏冬,
烏冬、湯同餃子都係分開上,
烏冬幾好煙煙韌韌,
餃子係炸既,
豬肉餡,
都有5隻

另一個揀左地獄海鮮烏冬,
雖然叫地獄但都唔算好辣,
係煩似泡菜湯底,
海鮮都有好多,
有蝦、帶子、八爪魚、蜆、青口等等,
都幾足料

另外仲追加左幾個小食,
有芝士年糕、炸蠔同餃子,
呢個餃子又同烏冬果個唔同喎,
呢個有粉絲,
芝士年糕仲熱,
煙煙韌韌幾好食,
4個人食飽晒,
仲有7折都幾抵
2022-01-23
30 分钟 (外卖自取)
午餐
2021-12-25 475 浏览
我很少外出食燒肉,今日下午去了荃灣佐賀。選了D餐。我最希歡當然係肉眼條和牛腱,海鮮帶子和生蠔。甜品黑豆豆花和珠古力雪糕很好味。環境很舒服,抽風很好,服務員也很好。唯一是肉眼條出得比較慢。
本人在12月21日冬至,晚上7:30到荃灣分店食晚餐,門口的知客Coco非常有禮貌接待,進入餐廳的時候,感覺他們的環境裝修非常舒適,被安排坐下一張四人枱感覺非常寬敞,然後本人及太太選擇C餐,需要透過二維碼落單,你出餐的時間亦非常之快捷,送上的牛肉非常新鮮,燒烤之後非常有牛味,尤其是封門柳,非常值得推介,肉質非常嫩滑多汁。飲品方面,冷熱飲品選擇的種類也算多。我們兩人輕輕鬆鬆及愉快的吃了差不多兩小時,結帳連加一$768。而且透過社交平台讚好加送兩杯雪糕。今次到上述燒肉店荃灣分店的飲食經歷,非常好,包括環境,衛生,工作人員服務態度,食物質素,送餐的速度,也非常好👍,離開的時候分店的經理也非常禮貌及客氣的送到門口,本人一定再次光顧。
2021-12-21
庆祝纪念
团年饭
經OpenRice訂位週末去食燒肉,佢5:30下一個時間已經係8點,所以訂左5:30,餐廳當日會電話確定訂位,而非常好既一點係我經電話可以將時間推後到6點佢最平既餐二百蚊鬆D已經有交易,不過我諗一般會食牛既都至少會揀第二平既餐,而我由於第一次黎試,所以叫左個最貴既餐,個時間長D可以輕鬆燒,又可以試晒D肉一入去就會上一set肉同海鮮,比你試晒咁多款肉,其實最普通既已經好重肉味,所以未必需要點最貴既餐基本上點晒所有野黎試,全部都係合格以上,所以見到中意既就即管放心點啦,不過燒肉好易飽肚,記得唔好浪費食物如果冇人等位佢係唔會準時趕你走,整體服務表現唔錯,可以考慮再次幫襯,不過呢次用唔到 OpenRice Pay,所以假如想用大家可能需要事先問下先

2021-12-06 383 浏览
近排冬意起,好想食燒肉,朋友推介嚟呢間燒肉放題店。餐廳環境乾淨闊落,冇油煙味,坐得舒服👍🏽我地就叫咗E餐,SRF極黑和牛小排配升級海鮮放題餐💓場內仲有小食,炸春卷、咖哩魚蛋等。E餐包埋除咗普通汽水、茶、咖啡之外仲可以任飲清酒同生啤💓落單之後店員就送上南瓜沙律麥芽餅,鹹鹹甜甜好開胃🥰一坐低食個豆腐開下胃💓套餐有:SRF極黑和牛小排、煙燻壺漬封門柳、極上牛小排、澳洲和牛原塊板腱、牛翼板、牛肩胛肉、牛肋肉、牛舌等等……數都數唔完,我同朋友每樣款都至少食一次,大滿足🥰🥰特別想講下SRF極黑和牛小排入口即化,澳洲和牛原塊板腱牛味濃郁,牛舌厚而爽脆🥰🥰醬油味煙燻壺漬封門柳🥰🥰甜甜嘅醬油味唔會蓋過封門柳的牛味,而且食落軟淋,好正!💓咁啱入嚟嘅時候未係好多人,食物一落枱店員就好好咁過嚟幫我地燒!海鮮有牛油燒廣島蠔、珍寶生蠔、牛油香草燒帶子、牛油燒帆立貝、香草海鹽燒蝦仁、巨半殼扇貝、半殼青口、鯖魚、多春魚、墨魚仔、魷魚鬚、清酒煮蜆、虎蝦等等……(仲有好多款式)最深刻係珍寶生蠔好飽滿多汁,虎蝦彈牙重味💓食完咁多肉記得你翻啲菜🤣蔬菜都幾新鮮!💓最後點少得甜品,不過我食得太飽所以都唔係試咗好多🤣榴槤炸彈同椰汁
近排冬意起,好想食燒肉,朋友推介嚟呢間燒肉放題店。
餐廳環境乾淨闊落,冇油煙味,坐得舒服👍🏽
我地就叫咗E餐,SRF極黑和牛小排配升級海鮮放題餐💓

落單之後店員就送上南瓜沙律麥芽餅,鹹鹹甜甜好開胃🥰

一坐低食個豆腐開下胃💓

套餐有:SRF極黑和牛小排、煙燻壺漬封門柳
數都數唔完,我同朋友每樣款都至少食一次,大滿足🥰🥰

醬油味煙燻壺漬封門柳🥰🥰
甜甜嘅醬油味唔會蓋過封門柳的牛味,而且食落軟淋,好正!💓

最深刻係珍寶生蠔好飽滿多汁,虎蝦彈牙重味💓

食完咁多肉記得你翻啲菜🤣
蔬菜都幾新鮮!💓

最後點少得甜品,不過我食得太飽所以都唔係試咗好多🤣
榴槤炸彈同椰汁西米波出色encore咗幾次🤣

軟蛋糕係乳酪同朱古力味🥰
乳酪唔會好酸啱晒我,朱古力又濃味🥺🥰

整體而言,餐廳坐得舒服,店員有禮,又會幫手燒肉。食物質素高,唔會因為係放題任食而有影響,呢間我同朋友都會再戰!
今日同朋友慶生,就選左e間5月開幕嘅新餐廳~佢有6款set比你選擇,由最貴嘅佐賀和牛$1288到豚肉放題$248,我地就選左中間guu推介嘅C餐極上牛小排放題,都有108款食物,同D餐只係相差澳洲和牛、蝦、魷魚筒、鰻魚飯。5:45到嘅時候仲好少人,員工好積極咁帶位同介紹醬汁,一開始唔駛點已經款款牛都上比你試,仲有人幫手燒封門柳(因為佢比較厚最難燒🙊),有啲似牛肋條,本身醃好都幾夠味,其他部位如牛肩肉之類都有牛味嘅,不過有時會有少少”hi”除左牛肉之外,豚肉雞肉都有少量選擇,特別係有無激素雞翼😂雖然燒完覺得冇乜味,但質素唔錯。其實熟食都好多元化,有牛肉烏冬、咖喱飯之類,實食到你飽🙊我鐘意佢個韓式炸雞🍗,有醬油、芝士、辣味,炸得不比專門店差❤️海鮮類坦白講會少選擇,因為D餐開始先有虎蝦,而家得蝦仁😂覺得好食嘅係魷魚片、同帶子粒,不過size 真係好細⋯甜品有幾款,不過都唔好食,雪糕可以like 佢社交平台就比一個movenpick 你,所以就冇試到部軟雪糕機啦(有朱古力/乳酪味)總結:之前見到openrice 咁多差評都有啲擔心,好彩都唔係咁差。不過價錢都真係偏貴嘅,加一完左四百幾,但係牛肉

總結:之前見到openrice 咁多差評都有啲擔心,好彩都唔係咁差。不過價錢都真係偏貴嘅,加一完左四百幾,但係牛肉類只可以話正常偏好,未至於好到令人想食好多😂如果大家食過邊間燒肉放題CP值高記得話我知~

評分(5⭐️為最高):
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️

呢度有性價比高牛肉,必食打卡天梯展示不同牛肉和位置,由底食到頂,越食越濃郁牛味,味覺就好似上樓梯咁。鍾意邊樣,就再order! 可以無限encore! 只要你肚仔食得落XD。除牛肉,呢度食物種類豐富,海鮮、菜、熟食、雪糕、飲品….飲品都有成四個雪櫃揀!仲有清酒。我同海豚妹最愛牛油粟米、牛油帶子、牛油金菇、焦糖番薯。QR code 下單好方便,仲有甜品㗎不得不提店員推介嘅:壺漬封門柳,肉味濃郁,有少許煙熏味,油脂味豐盈。而經理哥哥太識氹小朋友,原本海豚妹一來到就扭緊眼瞓,經理哥哥問佢做乜事呀?請你食杯雪糕先,即刻收眼涙好歡樂咁食食食movenpick 。另外喺燒肉過程中,佢哋都好細心講解,例如點樣控制火候,醬料應該沾什麼食物等等。仲有一樣貼心就係呢度有圍裙提供,唔怕整污糟啲衫最後一定要讚:呢度抽風系統理想,一邊食都唔覺得好大油煙,而且離開餐廳之後,衣服頭髮都完全無油煙味有興趣想食就去訂位啦:

除牛肉,呢度食物種類豐富,海鮮、菜、熟食、雪糕、飲品….

飲品都有成四個雪櫃揀!

仲有清酒。

我同海豚妹最愛牛油粟米、牛油帶子、牛油金菇、焦糖番薯。

QR code 下單好方便,仲有甜品

不得不提店員推介嘅:壺漬封門柳,

肉味濃郁,有少許煙熏味,油脂味豐盈。

而經理哥哥太識氹小朋友,原本海豚妹一來到就扭緊眼瞓,

另外喺燒肉過程中,佢哋都好細心講解,例如點樣控制火候,

醬料應該沾什麼食物等等。

仲有一樣貼心就係呢度有圍裙提供,唔怕整污糟啲衫

最後一定要讚:呢度抽風系統理想,

一邊食都唔覺得好大油煙,而且離開餐廳之後,

衣服頭髮都完全無油煙味

有興趣想食就去訂位啦:

2021-10-28
  • 壺漬封門柳
2021-11-21 1103 浏览
8點去到,本身已經係gulu禁定籌,明明下個到都等左成十五分鐘先入,前台個staff入左去就唔見人⋯等都算啦,明明食放題佢個落單系統又限死左每次叫十件野(唔係十碟),仲要落完隔唔知幾耐先可以再落,第一次食放題食到咁🥵🥵🥵食物質素又唔得,我地叫80樣野個個放題餐,結果啲牛肉極‘鞋’,海鮮又霉,冇樣野得🙄食左一個鐘之後啲野食開始唔上,問個經理話會追,到最後埋完單都冇影🤬🤬明呃錢姐,咁既價錢食放題都大把選擇啦,一句講曬冇下次

2021-11-20
2021-11-17 357 浏览
荃灣任食和牛燒肉,一上台已經被呢條牛牛梯吸引,而且重有帶子同虎蝦添,共8層6款牛嘗鮮。精選牛肋肉極上牛小排牛肋骨肉(牛仔骨)牛舌澳洲和牛原塊板腱S R F 極黑和牛小排由最底層開始食,牛味由淺到濃,每款都帶來不一樣的感覺。另外多款自選牛可以叫,另外還會有煙燻壺漬封門柳,可算是點家的招牌,醃製啲牛肉入味鮮嫩,而家點午市套餐仲送佐賀和牛(詳情查詢店員),點菜選用了手機下單,更加方便,而且圖文清晰,款式亦都非常多,有牛酒煮蜆、蠔🦪、雞、豬、牛、蔬菜和熟食&甜品等等。外面話有沙律吧,可自取米飯和小食,重有自製豆腐花😍

精選牛肋肉
極上牛小排
牛肋骨肉(牛仔骨)
牛舌
澳洲和牛原塊板腱
S R F 極黑和牛小排

2021-11-13
2K
2021-11-09 337 浏览
天氣轉涼 , 就係食日式燒肉放題的最佳時間 ~當了十多年 food blogger 的我 , 要選 肉質最有質數 , 最多種類 , CP值最高的 .... 我揀「佐賀燒肉谷 Yakiniku Guu」~餐廳的裝修具有和風 , 同時亦不失時代感 , 通風系統良好 , 不會有一陣燒烤味 ~當晚我們點了 E餐 - SRF 極黑和牛小排 配 極上海鮮放題 (E餐享有 120 mins 用餐時間 , 免費任飲日本清酒 & Asahi 啤酒)牛肉天梯 : 賣相一流 , 氣勢磅礡 , 這天梯有 SRF極黑和牛小排、澳洲和牛原塊板腱、牛肩胛肉、牛翼板、牛舌、精選牛肋肉 ~不同的牛肉部位 , 當然各具特色又各具其味 , 當中我就最喜歡 "SRF極黑和牛小排" 覺得其肉質濃郁又鮮嫩 , 烤至三成熟入口食就最香口軟嫩 ~"煙燻壺漬封門柳" 亦是不可錯過,但就要烤到八成熟 , 才是最香口好食,佐酒一流也 ~除了燒肉外還有多款海鮮、野菜、沙律、豆腐花、甜品、軟雪糕 etc. 可以說得上是應有盡有 , 數之不盡 ~海鮮如虎蝦、帶子、生、魷魚、 青口 都鮮味 , 以放題質素來說 , 更是難能可貴的超班 ~其他的食
天氣轉涼 , 就係食日式燒肉放題的最佳時間 ~

其他的食物都是OK, 但我就會主攻肉類 , 說到底,我是因食燒肉而來 , 尤其是牛肉 ~

當然也不要錯過甜品,尤其是自己動手壓出的軟雪糕 ~

記住要珍惜食物 , 不可浪費喔 ~

本篇完 ~

好耐無食燒肉,尋日放假同A先生去左佐賀燒肉谷食燒肉放題。這間店一共有五款套餐選擇,我地揀左120分鐘 SRF 極黑和牛小排配直上海鮮放題,仲可以免費飲清酒和生啤。店員先奉上煙燻壺漬封門柳(醬汁味)。再來係用天梯擺放的不同款式牛肉,有牛舌, 牛肋肉, 極上牛小排, 澳洲和牛板腱, SRF極黑和牛小排。另有虎蝦,青口,魷魚和鯖魚。仲有蔬菜盒。之後就可以透過手機Scan QR code 自行點各款食物。封門柳由店員代燒,了解後,下次再點可以自己燒。肉質夠稔身,牛味不錯,由於已調味過,不點醬汁也可以。試了多款牛肉,我地特別鍾情SRF極黑和牛小排,主力點這款。肉味濃郁,肉質又稔身。我地點了幾款海鮮,有虎蝦, 珍寶生蠔, 燒巨半殼扇貝,牛油香草燒帶子, 帆立貝(牛油), 清酒煮蜆,當中最愛虎蝦。也點了湯和前菜,有中華沙律,八爪魚,煮硯湯等。。。冷熱飲品和軟雪糕全自助。這一餐豐富又滿足。
好耐無食燒肉,尋日放假同A先生去左佐賀燒肉谷食燒肉放題

店員先奉上煙燻壺漬封門柳(醬汁味)。

仲有蔬菜盒。

封門柳由店員代燒,了解後,下次再點可以自己燒。

肉質夠稔身,牛味不錯,由於已調味過,不點醬汁也可以。

試了多款牛肉,我地特別鍾情SRF極黑和牛小排,主力點這款。

肉味濃郁,肉質又稔身。

也點了湯和前菜,有中華沙律,八爪魚,煮硯湯等。。。

冷熱飲品和軟雪糕全自助。

這一餐豐富又滿足。
  • 煙燻壺漬封門柳
2021-10-29 305 浏览
頭盤同佐賀牛贈品食到一半先黎同叫左最貴個餐 其實肉質分別不大叫左大家都話一定要食既壺漬封牛柳第一次落單正常時間送到但第二次點 催幾次先有 仲要係已入席1個鐘先黎漏單情況嚴重到最後好多嘢都無黎點左最基本嘅調味料都無黎同海鮮類唔新鮮 有啲腥既唔建議大家食性價比極低
頭盤同佐賀牛贈品食到一半先黎

同海鮮類唔新鮮 有啲腥既

唔建議大家食
性價比極低
2021-10-26 2802 浏览
最近黎到荃灣行街, 到左差唔多食DINNER既時間, 就黎到朋友介紹既佐賀燒肉谷食燒肉!!呢度有5個套餐, A、B、C、D、E,一共五款。每個餐包既肉類都唔一樣,大家可以自己揀自己中意既餐。 今次我地揀左E餐「SRF 極黑和牛小排配直上海鮮」, 可以有120分鐘任食(價錢:小童或長者$408 / 成人$458)一開始, 職員先送出一個牛肉架,由上而下,按人頭數放上多款肉,包括:SRF極黑和牛小排、澳洲和牛原塊板腱、極上牛小排、精選牛肋肉、牛翼板與及牛肩胛肉等等。當中SRF極黑和牛小排、澳洲和牛原塊板腱、極上牛小排,我同朋友係咁ENCORE!!太嫩口,唔錯!!之後再黎個「煙燻壺漬封門柳」,呢個好正呀,係原條燒(可以鎖住肉汁),食落肉質鬆軟, 又有咬口感!另外,一定要食佐賀和牛!依家做緊PROMOTION: 惠顧D/E餐,每兩位便送上一份~~超靚,雪花油脂分佈平均,食落好香口~BTW 呢度出面仲有好多熟食可以拎,亦可以ONLINE 點.我地呢個餐有埋海鮮點, eg,  牛油燒廣島蠔、燒巨半殼扇貝、多春魚、半殼青口、鯖魚、墨魚仔、魷魚鬚、香草海鹽燒蝦仁及清酒煮蜆。牛油燒廣島蠔鮮甜可口, 魷魚

太嫩口,唔錯!!

食落肉質鬆軟, 又有咬口感!

超靚,雪花油脂分佈平均,食落好香口~

牛油燒廣島蠔鮮甜可口, 魷魚煙韌, 香草海鹽燒蝦仁彈牙爽口.

我地之後清清地飲個豆腐湯, 最後點埋movenpick雪糕好滿足.

overall 有咁既質數既肉, 呢個價錢唔算貴.
下次會再黎!!

2021-10-17
2021-10-24 1904 浏览
疫情持續了兩年,兩年都未能出國。日本旅行癮不時發作,猶記起前年到宮崎食和牛燒烤放題,其美味之記憶一直在腦海中縈繞不去。到「佐賀燒肉谷」正好一解我的日本癮及燒肉癮。一個價錢任食124 款美食,包括各式高級肉類,海鮮,前菜,小食,甜品。當中更可任食SRF 極黑和牛小排。(成人$438)想經濟一點,最平$248 已可品嚐70 款美食,豐儉由人。未上燒肉,先上前菜。是日前菜是南瓜蓉,南瓜蓉加上沙律醬,有點像薯仔沙律,是我喜歡的味道。未燒烤前,店員先介紹放在桌上的各款醬汁。(左至右)燒肉汁:用來蘸牛肉,味道鹹甜。味噌醬:用來蘸豬肉,雞肉,蔬菜。味付醬:用來蘸海鮮,有點像即食麵的味料的味道,又幾惹味。煙燻壺漬封門柳(醬油味)是牛橫隔膜的肌肉。肉質好有筋性,有嚼頭,像吃香口膠似的。以壺漬方法製作,令封門柳醃得好入味,是燒肉醬的味道,甜甜的,不用沾醬已好惹味。雖然是放題形式, 但餐廳會先上一個"牛肉天梯", 好讓客人試試自己的心水再encore.天梯造型,加上乾冰營造煙霧彌漫的效果,好打卡able.除了吸睛外,天梯都有其作用,牛肉可以由低至高享用,味道由淡至濃,達至最佳的味覺享受。有點像吃牛肉high

想經濟一點,最平$248 已可品嚐70 款美食,豐儉由人。

未燒烤前,店員先介紹放在桌上的各款醬汁。(左至右)
燒肉汁:用來蘸牛肉,味道鹹甜。
味噌醬:用來蘸豬肉,雞肉,蔬菜。
味付醬:用來蘸海鮮,有點像即食麵的味料的味道,又幾惹味。

煙燻壺漬封門柳(醬油味)

天梯造型,加上乾冰營造煙霧彌漫的效果,好打卡able.
除了吸睛外,天梯都有其作用,牛肉可以由低至高享用,味道由淡至濃,達至最佳的味覺享受。有點像吃牛肉high tea.

牛舌
切成薄片的牛舌,口感方面我會以「脆」來形容。輕輕蘸點海鹽,更能突出肉香。

霜降一口牛
把霜降一口牛的四面燒至金黃色,內裡仍是嫩紅色。一咬下去,肉汁便會爆出來,滿口都是牛油香。

精選牛肋肉
肉質好有咬口,每嚼一下有好重的牛肉味徐徐滲出。

牛肋骨
帶骨的牛肋骨,比無骨的牛肋骨更為嫩滑,更富油脂香。

澳洲和牛原塊板腱
Size 足足有一隻手掌般大,而且有很漂亮的雪花紋,肥瘦相間,幾乎入口即化,口感極為柔軟。大推!

SRF 極黑和牛小排
雖然是和牛,但脂肪分佈平均,不會太肥膩。而且牛肉味亦很濃郁, 吃罷滿口都是牛肉香。

海鮮方面有珍寶生蠔,虎蝦,超巨半殼扇貝,鯖魚,墨魚及青口等可供選擇。

平時最不起眼的鯖魚竟是最有亮點。自己動手燒的鯖魚,魚皮比平時在餐廳食到的更脆卜卜,魚肉則非常嫩滑,有魚油香。青口爽口不腥,魷魚鮮甜彈牙。
燒大虎蝦大大隻,但燒出來有點縮水,不推。

雞腿肉(蒜味)- 雞皮燒得脆卜卜,雞肉嫩滑。

海蜇及素翅非常爽口, 醬汁帶點酸甜, 很醒胃

選了幾款蔬菜,冬菇燒完好多汁水,南瓜燒完有「脆皮」的感覺。翠玉瓜,茄子燒至乾身,都很好吃。

食完熱辣辣的燒烤,當然要食涼浸浸的雪糕。是日有朱古力味及乳酪味。乳酪味好濃郁,味道酸甜。難得的是雪糕筒還是脆的。

甜品方面,跟放題所吃的沒兩樣,朱古力蛋糕香濃綿密。飲品方面,都是一貫放題的陣容,但都算可以揀選到自己的心水飲品。

餐廳的衛生做得很好,店員用日本的清潔劑去抹檯。而且通風都做得很好,食完都不會一身燒肉氣味。座位方面,每一張都是卡位,坐得很舒適又安心。真的有身處日本燒肉店之感。
2021-10-18
  • 煙燻壺漬封門柳(醬油味)
  • 澳洲和牛原塊板腱
  • 牛肋骨