2015-06-21 1540 浏览
為了慶祝端午節及父親節, 一家人訂了位在儂京川滬菜館食晚飯, 菜館餐桌佈局闊落。口水雞, 鎮江肴肉, 奶油津白, 松子魚及鱔糊粗炒味道不俗, 小籠包皮薄有湯汁, 是我最愛的上海食品, 回窩肉惹味, 魚香茄子石頭飯中的不是白飯而是炒飯, 炒飯的飯焦配以魚香茄子實在香口味美! 至於片皮鴨理應是上海菜館的招牌菜, 但卻叫人有點失望, 片皮鴨的皮尚算脆口, 但那用來包片皮鴨的薄皮不但硬且乾, 還要不夠熱, 於是我們要求再蒸熱一點, 結果還是一樣, 那實在影響片皮鴨的口感。整體來說, 食物水準還是不錯。

口水雞
鱔糊上海粗炒
魚香茄子石頭飯
松子魚
片皮鴨
幫同學補祝生日,主人家想食呢間,所以就過黎食。醉雞,賽傍蟹味道冇乜特別,所以都冇影相因為遲黎,呢幾樣餸都係同學叫,唔知係雞定豬肉 不過搞笑係個名,唔係乾燒,點解有汁?搞到叫呢個餸嘅同學好失望 早知叫一隻,抵D 居然呢個普通炒飯最好味 用咸蛋黃炒實在好味道,我忍唔住食左兩碗!
幫同學補祝生日,主人家想食呢間,所以就過黎食。
醉雞,賽傍蟹味道冇乜特別,所以都冇影相
XX鍋巴
因為遲黎,呢幾樣餸都係同學叫,唔知係雞定豬肉
乾燒黃花魚
早知叫一隻,抵D
楊州炒飯
居然呢個普通炒飯最好味
用咸蛋黃炒實在好味道,我忍唔住食左兩碗!
水煮牛
生日
XX鍋巴
今日約左粉絲喺呢頭傾下心事~ 佢介紹左呢間餐廳下午茶時段要食飯的人都走得7788,我地可以搵個自己心儀的卡位坐一坐下~服務員小姐就幫我地開茶,再PANG PANG PAN PAN 咁幫我地擺位令我有點覺得佢唔係咁想招呼我地~到我地看餐牌,當中有少少野想了解一下~就舉手召左同一服務員小姐來,佢就以80%誨氣的語氣回應我地的問題...噢~我地按奈住不悅的心情落單~豬手麵, - 好大碗的麵 ,兩個人食啱啱好~清淡的上湯~相信只係水...可惜唔熱的~少份量的冰振豬手~爽口但冇味餐跟的菜肉鍋貼 - 細粒又乾身,一d肉汁都冇~比路邊賣的size細1/3..出品仲差過街邊買的~蒜泥白肉 - 自助配料的蒜泥白肉,.漿汁,蒜泥同白肉係分開上的~客人可以自己的喜好調配適合的辣度~我同粉絲都係勁中意食蒜泥的人~於是就叫服務員多拿少少蒜泥比我地~那服務員表示份量係咁多~唔會再加~!噢.... 有見及此~我地就叫另一個著西裝的男服務員過來再了解一下~著西裝的男服務員隨即叫咪搵人拿蒜泥給我們...這代表了什麼?! 蒜泥本身唔係好辣,可能係切開太耐的關係... .漿汁亦只得個咸字~可能要加多d辣椒絲會更好~!!白肉
今日約左粉絲喺呢頭傾下心事~ 佢介紹左呢間餐廳
令我有點覺得佢唔係咁想招呼我地~
佢就以80%誨氣的語氣回應我地的問題...噢~
我地按奈住不悅的心情落單~
蒜泥白肉 - 自助配料的蒜泥白肉,.漿汁,蒜泥同白肉係分開上的~客人可以自己的喜好調配適合的辣度~我同粉絲都係勁中意食蒜泥的人~於是就叫服務員多拿少少蒜泥比我地~那服務員表示份量係咁多~唔會再加~!噢.... 有見及此~我地就叫另一個著西裝的男服務員過來再了解一下~著西裝的男服務員隨即叫咪搵人拿蒜泥給我們...這代表了什麼?! 蒜泥本身唔係好辣,可能係切開太耐的關係... .漿汁亦只得個咸字~可能要加多d辣椒絲會更好~!!白肉本身只得數片~有大量的粉皮墊底~感覺有點欺詐
豆腐皮蛋 -擺法好似個垃圾堆,一d都唔靚~上枱時已經出晒水~咁簡單的小食都可以做到咁唔好食~呢到真係有一手~!

甜品有桂花糕 - 清甜好味~軟硬適中~味覺同臭覺的享受~!
總括黎講..算係見識過佢的出品~可見的未來相信唔會再見,真心希望佢地他日可以有所進步

题外话/补充资料: 店舖的洗手間設備當令人滿意~~女厠有兩大格,乾淨又唔迫,仲有D擺設!!有足夠的通風系統 ,整體令人滿意~相信係整間餐廳最值得一讚的地方~!
2014-05-14
2013-04-22 2296 浏览
朋友生日, 一班人book左台黎食上海野7點準時入席好香, 幾辣, 雞夠滑好辣下, 鍾意食辣野既人會鍾意第一次見上海野有石頭飯食, 幾特別又唔腥, 鱔糊好食豆腐超滑, 加埋辣辣既豆瓣醬, 超好味~~推介比平時食既皮薄, 入面既菜都好香個汁好濃好香,好好味清清地都唔錯, 但唔係太特別炒得有d油, 色水深但冇睇落咁咸so far樣樣都幾好食, 價錢算係中上, 地方夠大, 有卡位亦有大台上菜快,侍應幾有禮貌
朋友生日, 一班人book左台黎食上海野
7點準時入席
好香, 幾辣, 雞夠滑
好辣下, 鍾意食辣野既人會鍾意
第一次見上海野有石頭飯食, 幾特別又唔腥, 鱔糊好食
豆腐超滑, 加埋辣辣既豆瓣醬, 超好味~~推介
比平時食既皮薄, 入面既菜都好香
個汁好濃好香,好好味
清清地都唔錯, 但唔係太特別
炒得有d油, 色水深但冇睇落咁咸

上菜快,侍應幾有禮貌
2013-04-21
生日
  • 百頁豆腐
2012-12-31 1723 浏览
大時大節為左唔同人迫唯一選擇就係食中菜! 記得上次光臨係我婚前兄弟姊妹飯局,選擇呢家餐館係因為環境清優、寬敞,我們可以開會之餘又有時間傾計,最緊要就係唔會比人“趕鴨仔”今日再重臨呢間餐館, 我地今次選擇二人餐 ($348)二人餐 $348 睇落好多野食, 唔知份量夠唔夠?!花雕醉雞 --- 好重酒味, 雞好滑, GOOD! 宮爆蝦球 --- 酸酸地好醒胃, GOOD! 菜膽燉魚翅 --- 起初以為得三四條翅, 上菜時真係有驚喜, 好足料, GOOD! 奶油扒津白 --- 我覺得幾好因為夠滑, 不過老公話普通 個餐本身係石鍋蔥爆牛肉, 不過我老公想食水煮魚, 經理好好人話幫我地轉 (仲要唔洗加錢!), 超好!水煮魚 --- 味道好好, 辣道岩岩好, 最緊要係魚夠滑, GOOD GOOD GOOD 薑米魚粒炒飯 --- 有淡淡既薑味, OK 最後到甜品環節 ... 買一送一, 我地選擇左酒釀丸子&豆沙窩餅, VERY GOOD酒釀丸子 --- 丸子好彈牙!豆沙窩餅 --- 熱辣辣, 外皮好脆!真係好飽足, 呢度食物水準都幾好, 最緊要係職員服務態度好好, 我見佢地同每枱客人都有講有笑!走
大時大節為左唔同人迫唯一選擇就係食中菜!

今日再重臨呢間餐館, 我地今次選擇二人餐 ($348)

二人餐 $348 睇落好多野食, 唔知份量夠唔夠?!
二人套餐,抵食!
花雕醉雞 --- 好重酒味, 雞好滑, GOOD!
花雕醉雞
宮爆蝦球 --- 酸酸地好醒胃, GOOD!
宮爆蝦球
菜膽燉魚翅
奶油扒津白 --- 我覺得幾好因為夠滑, 不過老公話普通
奶酒扒津白
水煮魚
薑米魚粒炒飯 --- 有淡淡既薑味, OK
薑米魚粒炒飯

酒釀丸子 --- 丸子好彈牙!
豆沙窩餅 --- 熱辣辣, 外皮好脆!
酒釀丸子 & 豆沙窩餅
走既時候我仲見到倪震
, 經理話佢地桌球室向樓上, 所以都係熟客.
2012-12-26
二人套餐,抵食!
花雕醉雞
  • 石鍋蔥爆牛肉
  • 酒釀丸子
  • 豆沙窩餅
2012-07-16 1237 浏览
不知從何時開始, 儂變得清閒, 生意似乎不比以往, 所以今晚是靜靜的一頓飯彈牙海蜇, 雖然是頭盤, 但份量不少, 味道香口, 不錯飯是很香的, 有點兒焦, 非常美味, 有不少的翅塊, 雖然不會是什麼極品, 但一塊塊不滑口的, 不是一絲絲的, 口感不錯呢服務很好, 職員很能夠配合要求, 非常有禮, 值得一讚!
美味海蜇
彈牙海蜇, 雖然是頭盤, 但份量不少, 味道香口, 不錯
石窩翅飯

服務很好, 職員很能夠配合要求, 非常有禮, 值得一讚!

2012-07-01
美味海蜇
石窩翅飯
2012-06-14 955 浏览
叫了扁皮鴨, 雞c粉皮, 黑醋魚, 砂鍋雲吞雞, 擔擔麵, 咕嚕蝦球, 奶油津白, 燒味拼盤, 小籠包, 炒烏冬, 辣油雞~先上雞c粉皮,燒味拼盤&辣油雞~3者屬冷盤~ 味道不錯~ 雞c粉皮既粉皮彈牙, 味道可口, 仲多叫咗1碟~辣油雞不夠辣, 不過味道尚可~砂鍋雲吞雞中既雞好有雞味, 滑~ 但係湯底較咸~咕嚕蝦球&黑醋魚味道差唔多咁~ 擔擔麵不夠香, 醬少咗d~奶油津白好味, 但份量少~小籠包味道好, 不油, 汁多~炒烏冬則太濃及油身~扁皮鴨片得不夠美觀, 隻鴨太多肥"糕", 包住鴨果d皮太黏, 1c開就爛, 不能完整1塊c起~ 同埋d皮太少, 青瓜太少, 不足以包晒佢片果d鴨~如果要加皮同瓜要加錢~ 好失望~食咗1次就夠~ 同埋地方狹窄~ 有電視但不能開~ 客人數量不多, 但服務生好似好忙咁~

辣油雞不夠辣, 不過味道尚可~

砂鍋雲吞雞中既雞好有雞味, 滑~
但係湯底較咸~
咕嚕蝦球&黑醋魚味道差唔多咁~

擔擔麵不夠香, 醬少咗d~

奶油津白好味, 但份量少~
小籠包味道好, 不油, 汁多~

炒烏冬則太濃及油身~

2012-03-10
1K
2012-06-11 836 浏览
在尖沙咀,要找一間不用等位,而食物又好吃的地方,真的不易。但今次竟然找到這間位置眾多食肆的心臟地帶,但又沒有很多人爭食的京川滬餐廳,真是一個小驚喜。前菜有雞絲粉皮及素鵝雞絲粉皮的靈魂絶對是麻醬,這裡的麻醬味道不錯,而且是較稠的,有很豐滿的感覺。素鵝的外皮很脆,雖然餡料不是很多,但作為前菜也算是可以的。要喝湯,當然會想起這個酸辣湯,不過這裡的略嫌較辣。主菜有北京填鴨、黑醋魚及火腿津白北京填鴨的份量很多,味道也可以,但皮則韌了少許,不夠脆,失色了一點。然而這個黑醋魚真的不錯,黑醋不會太酸,而魚肉很嫩滑,外層卻很脆,叫人吃完再吃。火腿津白就將兩極放在一起,火腿超咸,津白味淡,真是一次過嚐盡了不同的味道。不過津白有點老,不夠爽口。到甜品時間,叫了經典的高力豆沙及豆沙鍋餅高力豆沙沒甚麼特別,只是體積比平時見開的細了一點。這個豆沙鍋餅的特別之處是它的外層,有點像曲奇餅的,厚厚的一層,感覺不像以往食過的肥膩,頗特別。整體感覺不錯,如果一班朋友到尖沙咀,想找可以坐得耐一些的地方,這裡可以是選擇。

前菜有雞絲粉皮素鵝
雞絲粉皮
素鵝
素鵝的外皮很脆,雖然餡料不是很多,但作為前菜也算是可以的。
酸辣湯
要喝湯,當然會想起這個酸辣湯,不過這裡的略嫌較辣。

主菜有北京填鴨黑醋魚火腿津白
北京填鴨
黑醋魚
火腿津白

甜品時間,叫了經典的高力豆沙豆沙鍋餅
高力豆沙沒甚麼特別,只是體積比平時見開的細了一點。

2012-06-10
雞絲粉皮
素鵝
2012-04-11 671 浏览
環境地方很大, 座位很闊落.沒有迫切的感覺. 而且沒太多人, 很幽靜.食物火腿津白-個汁好鹹, 而且係奶白色,既!味道十足.石窩蔥爆豬爽肉-上檯時仲吱吱響, 好爽口,味道好濃好香, 好食!片皮鴨-份量足,熱騰騰而且不油膩. 灌湯小籠飽-皮是厚的, 不是薄的那種. 很煙靭. 肉很新鮮的, 配以清香的醋, 肉汁OK服務每個都很有禮貌, 而且上菜也很快.價錢都算合理.

食物

火腿津白-個汁好鹹, 而且係奶白色,既!味道十足.

片皮鴨-份量足,熱騰騰而且不油膩.

每個都很有禮貌, 而且上菜也很快.

價錢

都算合理.
2012-04-01
  • 石窩蔥爆豬爽肉
  • 片皮鴨
2011-10-17 513 浏览
最近看到團購吃上海菜, 每位只是$138但有多達9道菜, 而且還是在諾士佛臺.心郁郁的我又買了來試試.前一天訂位也還有位, 大喜. 6時半準時到遲, 人不多, 只有幾枱食客. 但環境非常優雅寧靜,跟平常的人龍超長的連鎖上海小籠包店根本是2回事.以下是2人份量前菜先來4款: 四川口水雞, 南京鹽水鴨, 五香醬牛肉, 青瓜拌海蜇口水雞上面的蒜粒很香脆, 但非常的辣; 鹽水鴨很咸; 牛展不太硬, 很入味, 不錯; 海蜇爽脆彈牙.每人再來一盅菜膽雲吞燉魚翅其實不太期望會有魚翅, 所以上桌時比期望好一點, 有一些散的翅仔, 不算少. 菜肉雲吞比較好吃, 不錯.菜類: 奶油津白 & 清炒時蔬奶油有點淡口, 不過吃下去很黏稠, 還算可以; 清炒時菜不太油.小炒類: 錦繡鮮蝦仁 & 干貝賽螃蟹這2個小菜真的小得有點過份....我感覺好像在試菜一樣, 每樣試1,2口. 但蝦仁炒得爽脆, 不油, 腰果也很香很脆; 賽螃蟹不是濃稠的那種但吃下去還不錯. 只是份量真的太太太小了.點心: 小籠包 & 生煎鮮肉鍋貼小籠包皮有點厚, 內裡的肉也很散, 但肉汁不錯很惹味; 鍋貼做得比較好, 內裡有很多肉汁, 也非常燙
心郁郁的我又買了來試試.
前一天訂位也還有位, 大喜.
跟平常的人龍超長的連鎖上海小籠包店根本是2回事.

以下是2人份量

每人再來一盅菜膽雲吞燉魚翅

菜類: 奶油津白 & 清炒時蔬

小炒類: 錦繡鮮蝦仁 & 干貝賽螃蟹

點心: 小籠包 & 生煎鮮肉鍋貼
小籠包皮有點厚, 內裡的肉也很散, 但肉汁不錯很惹味; 鍋貼做得比較好, 內裡有很多肉汁, 也非常燙口, 煎得皮很脆.

主食: 四川擔擔面 & 薑米魚粒炒飯
擔擔面有點辣, 面條不太入味, 但湯是濃郁的; 相反炒飯非常好, 吃下去沒有薑味的, 飯粒乾身分明不油膩, 有香有獲氣.

甜品: 酒釀丸子 & 擂沙湯丸
酒釀丸子偏甜, 但有很濃的桂花香, 丸子煙韌好吃; 擂沙湯丸皮有點厚但內裡的麻蓉涵很香也很多, 好吃.

最後還有水果每人一碟
但不甜的.

另加每位茶錢$30, 其實即是每位$160左右,
吃得很飽, 食物算是不錯. 小炒實在是太小碟了 (不過如果付正常價錢單點的話應該會大碟很多).
看過正常餐牌, 一般炒類都在百多元左右, 是比一般連鎖餐廳貴一點.
但如果不想排長龍, 想有個優雅寧靜的地方吃上海菜, 不介意貴一點的話, 可以考慮這家.
  • 生煎鮮肉鍋貼
  • 薑米魚粒炒飯
2011-08-12 345 浏览
諾士佛臺俾我的感覺是一條甚有外國風情的食街. 估不到當中竟有中菜的餐廳.因為已訂了位的關係, 不用等待. 儂京川滬菜館的環境優雅. 內堂十分寬趟, 座得舒適. 只是略嫌燈光太暗. 晚餐的選擇不算多也不算少. 可散叫或叫套餐.我們一行7人就叫了一個幾抵食的4人套餐再加數碟小菜.其中的片皮鴨, 醉雞和翅值得推介.片皮鴨 份量足, 味夠, 醉雞 酒味出, 雞夠嫩 最正係個翅, 雖是4人份量, 但每碗都十分大碗, 才料足, 味道好. 松子黃魚, 好好味! 食物質素雖然唔算係超班, 但勝在環境好, 價錢不算貴, 十分適合大班人一齊.

因為已訂了位的關係, 不用等待.

晚餐的選擇不算多也不算少. 可散叫或叫套餐.
我們一行7人就叫了一個幾抵食的4人套餐再加數碟小菜.
非常豐富
其中的片皮鴨, 醉雞和翅值得推介.

片皮鴨 份量足, 味夠,
醉雞 酒味出, 雞夠嫩
松子黃魚, 好好味!

2011-07-22
非常豐富
  • 片皮鴨
  • 醉雞
2011-07-09 330 浏览
鎮江小排骨菜飯,不好意思,菜飯已吃了少許。鎮江小排骨菜飯都很入味。但鎮江小排骨不夠醋味。鮮肉鍋貼,跟平時所吃的差不多。擔擔麵,一般般。北京水餃 (4只),都是一般般。午市優惠套餐B每個有兩道菜,每個套餐$40。黑醋魚塊,有什果,魚塊很入味。灌湯小籠包 (5只),跟平時所吃的差不多。附送的甜品,很好味。衛生、環境和服務都不錯 。每人$55,價錢經濟,餸菜沒有驚喜。地址:尖沙咀諾士佛臺1號3樓 (乘升降機直達)
鎮江小排骨菜飯 (午市優惠套餐B的第一個)
鮮肉鍋貼 (3只) (午市優惠套餐B的第一個)
鮮肉鍋貼,跟平時所吃的差不多。
四川擔擔麵 (午市優惠套餐B的第二個)
擔擔麵,一般般。
北京水餃 (4只) (午市優惠套餐B的第二個)
北京水餃 (4只),都是一般般。
午市優惠套餐B每個有兩道菜,每個套餐$40。
黑醋魚塊 ($55)
黑醋魚塊,有什果,魚塊很入味。
灌湯小籠包 (5只)
灌湯小籠包 (5只),跟平時所吃的差不多。
附送的甜品
附送的甜品,很好味。

衛生、環境和服務都不錯 。
每人$55,價錢經濟,餸菜沒有驚喜。
地址:尖沙咀諾士佛臺1號3樓 (乘升降機直達)
2011-07-09
黑醋魚塊 ($55)
鎮江小排骨菜飯 (午市優惠套餐B的第一個)
附送的甜品
  • 黑醋魚塊
2011-06-17 110 浏览
睇見到呢間酒樓的廣告,而老父又想食片皮鴨。於是就去試一試。係openrice見到食評一般,都有D猶疑好唔好去試。不過盡信人哋不如自己試吓,可惜一試之下...七時多上到酒樓,除了窗口位外,其他都冇人。除之讚佢環境清幽外,其實佢本身都唔多客。點了片皮鴨、雜菌鍋巴、炒通菜、鱔糊粗炒及小籠包。水準合格的有雜菌鍋巴,鱔糊粗炒及小籠包。至於那個片皮鴨,就被老父形容為最難食嘅片皮鴨。我們點了半隻鴨,鴨面乾癟、老身兼且細小。至於那個麵皮更是翻熱的!百多元半隻鴨,只片出一小碟鴨肉(鴨皮的比例頗少)。當中更有兩件是嚼不開要吐出來的!而那個炒通菜,本身味道不錯,但不知為何好像打了一個獻汁,有少少起糊狀的感覺。四個人吃了五道菜本身不太夠,但見小菜的水準有限,於是放棄繼續嘗試,轉戰甜品。幸好酒釀丸子及腰果露都煮出水準,前者桂花飄香後者亦很夠腰果香味,總算有可取之處。可惜埋單要六百多元,其實真係唔係好抵食。所以都係忍唔倒手,俾個喊面佢。
睇見到呢間酒樓的廣告,而老父又想食片皮鴨。於是就去試一試。

點了片皮鴨、雜菌鍋巴、炒通菜、鱔糊粗炒及小籠包。
水準合格的有雜菌鍋巴,鱔糊粗炒及小籠包。
至於那個片皮鴨,就被老父形容為最難食嘅片皮鴨。

2011-06-16
父亲节
2011-04-23 167 浏览
To be fair I'm not much of a fan of 京川滬菜, however 儂 did able to change my thoughts. Because I don't know much about 京川滬菜, dunno what good to eat, however their set meals seem quite attractive, therefore I decide to go with that.Overall it's relatively satisfactory, prices are alright for 京川滬菜, the waiters service and the quality of food are excellent. The only negative is that 諾士佛臺 is a bit hard to find, I'm not to familiar with TST

2011-04-21
  • 北京填鴨
2011-02-09 99 浏览
以前吃過了.不過發覺水準有滑落.可能是套餐關系'在這個地區來說食物水準是合格了.冷盤OK個湯好味精個肉肥得來好好味片皮鴨算 OK 韓式蔥爆牛肉都勁野品賽旁蟹一般般.甜品個"豆沙鍋餅"是凍的不合格整體服務/地方都合格.
以前吃過了.不過發覺水準有滑落.可能是套餐關系'
在這個地區來說食物水準是合格了.
冷盤OK
個湯好味精
個肉肥得來好好味
片皮鴨算 OK
韓式蔥爆牛肉都勁野品
賽旁蟹一般般.
[炒麵都好好味.味道淡淡地.因為之前吃的味道太濃了IMG:4]甜品個"豆沙鍋餅"是凍的不合格
整體服務/地方都合格.

2011-01-25
圣诞节