2024-03-17 167 浏览
係中上環返工已經一段時間,我竟然一直錯過一間咁出色嘅小店😔。話說今日收工,同事帶咗我去一間幾隱世,食越南菜🇻🇳嘅小店,店鋪唔算起眼,唔係同事帶我都未必會發現😆。店舖裝潢光亮整齊,地方唔算大,只有兩張4️⃣人枱,後來發現原來仲有樓上雅座😂...店員服務有禮又細心,同食客不時打招呼及傾偈。睇過餐牌📔有飯、湯麵、檬粉、特色法包、小食及飲品,選擇唔算少。越式牛肉撈檬 $76牛肉🐂份量多,烤得香口乾身🔥,口感軟腍濕潤,有微微薑味及炭香味,幼身檬粉非常滑溜,更加掛汁,味道酸酸甜甜又清新😋。香茅雞翼湯河 $72香茅雞翼🐓炸得香口乾身,肉質嫩滑juicy🥰,河粉滑溜唔易斷,最意想唔到係湯底帶雞香及胡椒香味🤤。越式豬頸肉 $108豬頸肉🐖大大塊,燒得十分焦香,邊位部份尤其焦脆🥰,肉質緊緻彈牙又juicy,味帶油香及炭燒香味,勁好食,大推👍。青檸梳打 $28飲碳酸飲品配上越式美食,簡直一流😍。

越式牛肉撈檬 $76

香茅雞翼湯河 $72

越式豬頸肉 $108

青檸梳打 $28
飲碳酸飲品配上越式美食,簡直一流😍。

2024-03-15
2024-03-11 89 浏览
今日去完上環上完拉筋堂, 約埋朋友一齊晚飯, 佢帶左我黎食位於中環永吉街的越南菜, 入面裝修簡約, 有兩層, 我地就坐下面~*蕃茄蟹肉湯檬($83)香濃的蕃茄湯底, 忍唔住飲多幾啖, 平時驚有味精, 都唔太會飲湯, 呢度既湯完飲完都唔覺口渴, 材料有新鮮蟹肉,味道鮮甜,還有鮮蝦、扎肉、蟹肉餅,十分豐富,好味,檬粉也很滑溜,推介~*鵝肝醬牛肉法包 ($72)我都好喜歡食越式法包, 之前去越南都係必食之選, 呢度既法包真係好脆又香口, 搽左鵝肝醬, 加左白蘿蔔絲和炒過的牛肉,牛肉炒到剛好唔靭, 同埋份量都幾多下, 食落味道很特別, 好好食呀, 又係推介!越式炸春卷($75)春卷炸到外面非常脆, 配上越南醬汁,真的十分迷人的味道, 包住生菜食就可以去除油膩感, 正!*芒果沙冰($30)飲落綿滑清涼, 清清地既芒果味,沙冰也打得很幼細,很適合夏天和配濃味的食物~鹹桔(熱) – 鹹桔味濃好飲~隔離枱位熟客仲介紹我下次可以試下佢既咖哩配埋法包一齊食, 諗起都流口水, 下次一定要再黎試下呢間性價比高的越南餐廳哦~

*蕃茄蟹肉湯檬($83)

蕃茄蟹肉湯檬

*鵝肝醬牛肉法包 ($72)

鵝肝醬牛肉法包

越式炸春卷($75)

*芒果沙冰($30)

鹹桔(熱) – 鹹桔味濃好飲~

2024-03-08
鵝肝醬牛肉法包
2024-03-10 89 浏览
我可以同你講中上環所有越式餐廳我大部分已經食過哂,就講緊電車路附近已經有6-7間越南餐廳,但呢間藏身於小巷裡既越式小店,我頭一次去試,我可以定論係我食過既最好食既一間。鋪面好細不甚起眼,藏身於永吉街既小巷入面,老闆娘又係廚師又係老闆,正宗越南人。同佢傾開偈知道佢所有野都親力親為,但食物質素既把控有要求,好似我當日叫左個蕃茄蟹肉湯檬 蟹肉鮮蝦扎肉蟹肉餅 $83整個碗都係爆多蟹肉,濃湯底蕃茄味非常濃郁,原來佢個湯底非常講究,每天用新鮮既蝦用蟹放入攪拌機打粉然後攞出來隔渣而成既湯頭,飲落去絕對分得出,唔係用罐頭蟹膏溝既湯底來,$83絕對比食日本拉面高性價比仲有蟹肉餅係用豬肉同蟹肉混合而成 啡色嗰啲係蟹膏來,來到一定要試烤牛肉沙律 $98好少見到係青瓜底嘅沙律,上枱既賣相好有食慾 上面仲加上黑椒碎, 洋蔥同蕃茄仔,牛肉好多塊,當我食第一淡牛肉感覺好特別既味道,肉身彈牙有咬口,味道帶點酸香加上香料既味道,老闆娘話原來呢個醃製係秘方來,外面食唔到既味道。呢個又係必定要叫既。鮮蝦米子卷 $78其實我不嬲對米卷無咩好感,可能係我之前食開既米卷都係裡面鬆散平平無奇,要加上酸汁先會好食d,所以開頭對呢度既

蕃茄蟹肉湯檬 蟹肉鮮蝦扎肉蟹肉餅 $83

烤牛肉沙律 $98

鮮蝦米子卷 $78

其實我不嬲對米卷無咩好感,可能係我之前食開既米卷都係裡面鬆散平平無奇,要加上酸汁先會好食d,所以開頭對呢度既米卷都無咩期望,但食左呢度既米卷後,對米卷有一個大改觀,食落口感豐富內裡 餡料飽滿,有不同層次既味道原來入面加左牛油果`沙律醬 `生菜 紅白蘿蔔絲同羅勒葉,我可以話呢個係我食過最好食既米卷來。

同老闆娘傾多陣,完全感受到佢對食物烹調嘅執著,邊個話香港餐廳慢慢走向商業化機械化既出產,其實仲有一班人好努力咁經營緊佢既小店,為香港飲食界出緊力。

呢間絕對係我心目中既米豬連餐廳

俊軒越南餐廳 (中環)
中環永吉街36號永吉利商業大廈地下E號舖

#中上環美食 #香港美食 #小店 #食評家 #越南餐廳 #相機食先 #foodie #hkfood
2024-03-09 55 浏览
We ordered beef pho and sandwich with vietnamese coffee. Given the review seemed overwhelmingly good, we expect this place is at or above average.The beef pho is pretty tasty and with good herb flavor, soup is pretty good too.The sandwich (Foie gras) and some other meat. I don't feel the sandwich is neither authentic nor well made. They put too much salad dressing (white sweet sauce) to a point that the sandwich is constantly dripping, too wet. While traditional vietnamese sandwich would hav

The sandwich (Foie gras) and some other meat. I don't feel the sandwich is neither authentic nor well made. They put too much salad dressing (white sweet sauce) to a point that the sandwich is constantly dripping, too wet. While traditional vietnamese sandwich would have some carrot thin slides, they are not dripping wet.

Coffee is totally disappointing. we ordered vietnamese hot coffee that actually costs $15 extra, what we got is already mixed coffee that tasted exactly like the packaged Indonesia/Malaysian white coffee. No coffee flavors and very very sweet. It didnt taste like typical vietnamese coffee with condensed milk. I wouldnt recommend ordering their version of vietnamese coffee at all.
2024-03-07 43 浏览
📍俊軒越南餐廳 (中環)中環永吉街36號永吉利商業大廈地下E號舖係漆黑嘅小巷裡,發現到呢間咁出色嘅越南餐廳,越南老闆娘親自打理,樣樣都令人讚不絕口,唔洗睇餐牌,求其點都好食👉烤牛肉沙律 💰$98😋😋😋😋.8/5濕立立嘅天氣搞到個人無嚟精神,食返個沙律開下胃,果然不負所望,大大份不在話,最緊要係個味好吸引,當堂打開我個味蕾,酸酸地又帶點辣,青瓜清甜爽口,最好味係個烤牛肉,非常入味,口感適中,好食到唔停得口👉海南雞 半隻 💰$118😋😋😋😋.9/5聽到有食客叫海南雞,老闆娘話賣哂,但可以等醃緊個啲,食客二話不說話幾耐都等,聽到呢句,我就覺得一定要食,即刻點半隻,等咗大約半個鐘,隻雞終於上枱,啖啖肉不特止,係超滑,又夠味,雞皮彈牙又唔油膩,點埋個海南雞醬更加惹味,真係必食,我可以講係我食過最好味嘅海南雞👉越式豬頸肉湯河 💰$78😋😋😋😋.8/5豬頸肉另上呢一點就已經加分,名副其實燒到外脆內脆,啲邊位燶燶地好香口,面層搽咗少許蜜糖,咬落肉質好juice。碗粉睇落好清,但飲啖湯就知係真材實料熬出嚟,每食一攝河粉就感受到個種鮮味散發出嚟,我連湯都飲埋👉香茅青檸梳打 💰$28😋😋😋😋.8/5食東南亞
📍俊軒越南餐廳 (中環)

👉烤牛肉沙律

💰$78

👉香茅青檸梳打
💰$28
😋😋😋😋.8/5
食東南亞菜又點小得叫返杯清新嘅青檸梳打,見呢到有香茅就揀,係第一次飲到有香茅味,以前去第間個啲叫香茅味嘢飲,只係得個樣睇,呢度係有樣又有味,老闆娘一啲都唔吝嗇,香茅同青檸都放多多,成杯嘢就好夠味,飲完清新又解膩

回頭:Yesyesyes!! 真係唔係講笑,樣樣都好好食,而且老闆娘勁好,聽到佢講佢個蟹肉湯底一定要試,下次都好想再嚟試!😍😍😍
2024-03-06 978 浏览
今日相約朋友在中環吃頓晚飯,想吃越南菜就在網上搜尋一下,找到了這一家在巷仔中的小店「俊軒越南餐廳」。小店做菜有誠意,果然有驚喜。餐廳離地鐵站不遠,位置便利,聽店員的對話應該是越南人,這樣對出品就更有信心。剛進入餐廳時以為地方不大,原來還有上層用餐區,整間店裝潢簡潔明亮,還掛上很多越南的風景畫及越式斗笠作裝飾,更顯出越南風情。枱上已放好所有醬料、調味料、餐具、紙巾,擺放得十分整齊,自由取用。翻一番餐牌,選擇不少,分類計就有越式湯可、撈檬、特色飯類、蔬菜、沙律、小食、飲品及特色沙冰,而且,牆上更貼有一系列特色法包,並順便影下午餐,讓在附近上班的客人有多點參考。先來一客越式「烤牛肉沙律($98)」,這是店家推介的沙律之一,不單止份量十足,而且跟平常吃的西式沙律很不同,主要以青瓜為主,但還加了很多配料,如薄荷葉、蒜片、炸椰子片,吃起來口感十分清爽,又因加咗少許辣椒,所以帶來陣陣辛辣刺激感,再者,店家慷慨地下了很多烤牛肉,肉質非常鬆化,又有肉香,是一道性價比極高的沙律。本來想試試「鵝肝醬三色扎肉法包」,很可惜,太人氣,剛售罄了,改而試一試這個「鵝肝醬豬頸肉法包($75)」。個包睇樣子已覺得十分豐

烤牛肉沙律
本來想試試「鵝肝醬三色扎肉法包」,很可惜,太人氣,剛售罄了,改而試一試這個「鵝肝醬豬頸肉法包($75)」。個包睇樣子已覺得十分豐富,餡料堆得滿滿,內裏填滿了厚厚的鵝肝醬、酸香的甘筍絲、蘿蔔絲、芫荽,以及燒得爽脆的豬頸肉,幾款食材拼奏出豐富具層次感的味道
,再加上法包烘得外脆內軟,實在好味道到不得了。
鵝肝醬豬頸肉法包
另一主食選了又是店家推介的「蕃茄蟹肉湯檬($83)」,果然貨真價實,面頭堆了很多新鮮蟹肉,味道鮮甜,還有鮮蝦、扎肉、蟹肉餅,材料非常之豐富,而且每一樣也很好吃。酸香的蕃茄湯底,十分醒胃,每一口也是精華
,而檬粉亦都很滑溜,份量更是超多喔。
蕃茄蟹肉湯檬
因為點了一客法包,可以以優惠價$10加配「香茅青檸梳打」,原價是$28的。朋友說新鮮的青檸令味道變得很清爽,而梳打中滲出陣陣香茅味
,感覺十分特別。
香茅青檸梳打
另一杯「芒果沙冰($30)」 也是真材實料,入口陣陣芒果的清甜味,而沙冰打得十分幼細,口感柔滑,極之清涼,配濃味的食物很是不錯。
芒果沙冰
小店確是值得支持,這裏的越南菜式做得正宗又有水準,而且定價相宜,服務也很好。
芒果沙冰
2024-03-02 66 浏览
鵝肝醬牛肉法包:🥖法包結合了鵝肝醬和牛肉,帶有獨特的口味。青木瓜蝦沙律:🥗以青木瓜為主角,搭配新鮮的蝦仁,🍤清新解膩。越式拼盤:包括紮肉、越式春捲、鮮蝦米紙卷和香茅雞翅。🥙拼盤結合了各種越式美食,每款都帶有越南特色,讓人一次享受多種風味。鮮蝦米紙卷晶瑩剔透,口感十足。🐤香茅雞翅,濃郁香茅味,juicy😚😚香茅牛肉炒撈檬,🐮結合香茅、牛肉、蛋碎和蔥花等食材,帶來濃厚的越南風味,🥩讓人回味無窮。
鵝肝醬牛肉法包:🥖法包結合了鵝肝醬和牛肉,帶有獨特的口味。

2024-03-01 38 浏览
俊軒越南餐廳 (中環)中環永吉街36號永吉利商業大廈地下E號舖dune 2 上了,放即立馬衝去睇,因為套劇都兩個幾鐘,快快食個晚餐先入戲院吧,不然餓住睇都唔enjoy 啦豬扒此真好吃,$80 份量還超多呢。首先肉質是非常軟腍,蔥及炸蒜帶出色香味,帶骨及邊位的脂肪,熱辣辣送入口,口中慘出蒜香!飯及越式湯/撈麵,大碗又飽,不用多說越式牛肉湯河/火車頭是最出名。$95 一大碗有生牛肉,丸,牛筋、白蘿蔔,清甜好味,湯富羅勒香。$78 馬拉盞炒椰菜,食出鑊氣,馬拉盞中落了少量肉碎,椰菜帶甜,惹味都幾多人來買外賣都越式法包,由越南人主理,好食
俊軒越南餐廳 (中環)
中環永吉街36號永吉利商業大廈地下E號舖

都幾多人來買外賣都越式法包,由越南人主理,好食
今日同朋友喺上環諗住買麻糬包,點知收咗舖,跟住行過呢間越南舖,咁啱打開門就聞到勁香嘅湯河味道,就行咗入去食。坐低,諗咗好耐食啲咩,朋友話想食法包,但係我又想食湯河,兩個人又食唔到咁多。最後,因為我見到個法包係鵝肝醬,好特別,於是就屈服咗食法包,叫多個小食拼盤同埋牛油果沙冰,同埋鹹桔飲品。 呢度要特別講吓,其實我哋兩個人都想要牛油果沙冰,但係法包套餐冇得加錢要牛油果沙冰,如果有得加就好啦。哇個包一上到嚟,面頭啲豬頸肉多到攝到個包爆曬,個包勁大,最貼心係有手套,唔驚食到成隻手都係油。 嘩真係我食過最好食嘅包,我平時都唔食包,呢個包我同朋友一人一半,我真係食晒。 佢裏面有啲青瓜有啲酸菜,中和返個醬汁同埋個豬頸肉嗰種油膩感,另外個包烘到好脆口,多重口感,好食。個小食拼盤就正常發揮啦,我個人最鍾意食雞翼,同埋米紙卷。 因為食完成個包已經有啲飽, 食返個清爽嘅米紙卷即刻舒服晒。 仲有佢個雞翼都好好食。 個牛油果沙冰我哋要咗走甜,嗰個牛油果味好重好濃,個沙冰打到好滑,唔會有碎冰。 真係幾好食,下次嚟會想再食埋個湯河。隔籬枱喺度食湯河其實我都好想食

真係幾好食,下次嚟會想再食埋個湯河。
隔籬枱喺度食湯河其實我都好想食

2024-02-26 60 浏览
越式芽車快 ❤ 椰菜雞絲沙律 配料有雞絲 花生 椰菜絲 青瓜絲 紅蘿白絲,味道清甜開胃,酸汁另外自己撈,夠哂開胃,極力推薦。一個人做主食都好夠飽呀!!灼生菜 ❤ 佢地個鼓油,咸甜好好岩,好味!海南雞 ❤ 黃澄澄既雞皮,油亮滑潤,肉身緊實鮮美夠哂嫩滑,一入口已經食到佢本身有既咸香味,想雞味再突出D,可以蘸上佢地另附既醬汁,大滿足金不換肉碎飯 ❤ 油香四溢既肉碎加埋金不換之後,有陣陣獨特既香氣,亦都係好開胃,賣相同味道都一流!

灼生菜 ❤ 佢地個鼓油,咸甜好好岩,好味!

2024-02-22 70 浏览
今日同朋友去咗上環俊軒越南餐廳食越南菜,真係好驚喜!餐廳環境乾淨,裝修簡約而時尚,服務員都好親切,耐心地介紹咗唔同嘅菜式同特色!我哋點咗五款菜式,分別係牛油果沙冰、招牌牛油蒜香雞翼、馬拉盞炒椰菜、蕃茄蟹肉湯檬同招牌海南雞飯。牛油果沙冰係一個好特別嘅飲品,牛油果味道濃郁,但唔會太凍,叫佢走甜真係唔甜,沙冰好綿好飲,好適合夏天飲。招牌牛油蒜香雞翼係一個好香口嘅小食,雞翼炸得金黃酥脆,塗上牛油蒜香醬,好香好惹味,一啖一啖都好滿足。馬拉盞炒椰菜係一個好清新嘅菜式,椰菜炒得爽脆,馬拉盞係一種越南嘅香草,有點似芫荽,但味道更清香,令椰菜更加提味,好開胃。蕃茄蟹肉湯檬係一個好滋味嘅湯檬,湯底酸甜適中,蟹肉鮮甜,好暖胃。招牌海南雞飯係一個好正宗嘅越南菜,海南雞真係好靚,肉質好鮮嫩,皮薄而滑,配上特製嘅醬,飯仲係用雞汁煮過,好香好入味,係一個好飽肚嘅主菜。我哋食得好滿足,俊軒越南餐廳真係一間值得推介嘅餐廳,有機會一定會再去!服務員都好細心,每一道菜都會詳細咁介紹,仲會問我哋食得點,有冇需要,好有禮貌,令我哋覺得好舒服。如果你鍾意越南菜,又想食到正宗嘅海南雞飯,就一定要去俊軒越南餐廳試試啦!
2024-02-19 86 浏览
好味的正宗越南菜餐廳係上環呢間越南菜餐廳,細細間,但味道婦正宗,同朋友兩個人去食,叫左4個菜,好飽,份量好足但又吾貴!香茅炒豬肉湯檬,大大碗,炒豬肉好好食,湯底好清甜,配合埋檬粉,好入味呢!另外朋友叫左個蕃茄蟹肉湯檬,好多蟹肉,湯底新鮮蕃茄湯,同其他料扎肉,鮮蝦,蟹肉餅,好足料呢!仲叫左個淨扎肉,扎肉好爽口,又脆,好好食。最後仲有個馬拉盞炒菜,一樣好夠獲氣呢!叫左感多樣嘢都係$300左右,呢間下次可以再利!
好味的正宗越南菜餐廳
2023-12-13 182 浏览
呢排搵食實在哂食越南菜,於是到咗呢間小店,一踏入門,感覺好有越南Feel,嗲嗲地嘅裝潢連番笠都有,仲有間歇楞楞嘅越南音樂。行開去枱邊,今日主打嘅是三款小吃同埋傳統越南粉。首先,個越南春卷🥢真係香到彈啊,每嚿咬落去都聽到「脆」嘅聲,裏頭藕斷絲連嘅菜絲夾鮮蝦係一流。食落去,啖啖鮮脆,弹牙得嚟又唔油膩,實在夠哂味!轉頭又試咗碗越南牛肉粉,湯頭清甜得滯🍜,湯底好像將我軀幹熱到呢,幾滴辣椒油仲特別提醒咗我,越南味就應該係咁。牛肉幾嫩滑,配上濃郁嘅湯汁,仲有啲田園蔬菜,正!食物方面夠晒平民化,夠晒正,夠晒晒味道。呢度嘅越南菜真係攞晒我啲螞蟻腳咁香口,下次食飯揀邊,我一定會記住呢一味🍽!响度嘅感覺係,食落真係有種走左去越南嘅錯覺,正!

👉小店藏身於中環永吉街排檔🀄️,堂食只🈶️幾個位置,但都🉑️以手機📱落單,乾淨、方便之餘,可以即時加入自訂口味。呢度仲🉑️以加飯、多河粉而不另收費。👍📌蕃茄蟹肉湯河 $80 ~ 湯底濃厚又足料,蕃茄酸味加入蟹🦀️肉、鮮蝦、扎肉、蟹肉餅....河粉都好滑,越食越好味😋,好彩叫咗多河粉⋯飽飽。。。😁📌越南咖喱牛腩飯 $72 ~ 咖喱🍛味道🈶️層次,少少辣,醬汁香濃,牛腩腍滑入味,配菜特別用上蕃薯🍠,甜度倍增‼️📌越式香茅豬扒 $72 ~ 厚切豬扒酥脆,邊位小小肥肉入口甘香,淡淡香茅味道啱啱好。。☺️📌 牛油果沙冰 $28 ~ 好香牛油果🥑味,少甜沙冰🧊令牛油果更為突出,透心涼。🏬 俊軒越南餐廳 (中環)🚦  中環永吉街36號永吉利商業大廈地下E號舖
📌蕃茄蟹肉湯河
河粉都好滑,越食越好味😋,好彩叫咗多河粉⋯飽飽。。。😁
📌香茅青檸梳打
📌 牛油果沙冰
🏬 俊軒越南餐廳 (中環)

🚦  中環永吉街36號永吉利商業大廈地下E號舖
2023-08-30
📌香茅青檸梳打
📌 牛油果沙冰
2023-09-08 112 浏览
半隻海南雞❤️無骨海南雞皮薄爽滑,雞肉有咬口得黎好嫩滑,成舊放入口都會覺得好有咬口,一D油膩感都冇,肥瘦岩岩好啖啖肉~!❤️越式牙車快❤️椰菜雞絲沙律,真係去到邊都咁中意食! 呢到既配料有雞絲 花生 椰菜絲 青瓜 紅蘿白 西芹碎等等,酸酸甜甜既醬汁,味道清新夠開胃,一個人都可以當佢係主食!❤️馬拉盞炒通菜❤️嚟到夠晒鑊氣!通菜唔會炒過窿,馬拉盞嘅味道夠晒惹味開胃。而且仲有啲蝦乾肉碎用嚟送飯一流❤️越南咖喱牛腩飯❤️越南咖哩微辣鹹鮮,送飯一流!牛筋腩有3舊件件都炆得軟腍入味又有嚼勁,仲有兩件蕃薯,索晒咖哩嘅味道,好味❤️

越南咖喱牛腩飯❤️越南咖哩微辣鹹鮮,送飯一流!牛筋腩有3舊
件件都炆得軟腍入味又有嚼勁,
仲有兩件蕃薯,索晒咖哩嘅味道,好味❤️