2024-03-17
係中上環返工已經一段時間,我竟然一直錯過一間咁出色嘅小店😔。話說今日收工,同事帶咗我去一間幾隱世,食越南菜🇻🇳嘅小店,店鋪唔算起眼,唔係同事帶我都未必會發現😆。店舖裝潢光亮整齊,地方唔算大,只有兩張4️⃣人枱,後來發現原來仲有樓上雅座😂...店員服務有禮又細心,同食客不時打招呼及傾偈。睇過餐牌📔有飯、湯麵、檬粉、特色法包、小食及飲品,選擇唔算少。越式牛肉撈檬 $76牛肉🐂份量多,烤得香口乾身🔥,口感軟腍濕潤,有微微薑味及炭香味,幼身檬粉非常滑溜,更加掛汁,味道酸酸甜甜又清新😋。香茅雞翼湯河 $72香茅雞翼🐓炸得香口乾身,肉質嫩滑juicy🥰,河粉滑溜唔易斷,最意想唔到係湯底帶雞香及胡椒香味🤤。越式豬頸肉 $108豬頸肉🐖大大塊,燒得十分焦香,邊位部份尤其焦脆🥰,肉質緊緻彈牙又juicy,味帶油香及炭燒香味,勁好食,大推👍。青檸梳打 $28飲碳酸飲品配上越式美食,簡直一流😍。
越式牛肉撈檬 $76
香茅雞翼湯河 $72
越式豬頸肉 $108
青檸梳打 $28
飲碳酸飲品配上越式美食,簡直一流😍。