平日真的很規律的參照著營養師給我的餐單進食🍽,周末就是我的「Rest Day」前陣子🦷牙痛得很,胃口頓失對我來說,最痛苦是看著美食而吃不到😫這個時間來一碗粥絕對是最佳選擇🥲牛肉皮蛋粥 $36碎牛皮蛋粥 $39一上菜有點驚訝😦 店家並非用碗而用上瓦煲🍲,保溫程度會更好先說粥底,店家將粥煮得又綿又滑,口感不錯😌皮蛋份量算多,但不是糖心,味道不算濃一碗🐂鮮牛肉,一碗碎牛前者用生滾方式去處理,肉質還算嫩滑但牛味一般;後者用上免治牛肉,比較驚喜🤩,因為很少店家用上這種食材,難怪牛味比一般碎牛還濃郁酥炸魷魚鬚 $55這款可是店家的signature food之一啊!很少粥品店會供應🦑魷魚鬚,首先份量非常足夠!每條鬚都非常粗身肉厚🤤,爽口不韌,每一口都是「啖啖肉」!炸粉的粉漿較薄,炸得香酥脆口,亦不油膩,唯一缺點是比較鹹😢,不要炸粉會比較好吃😋店家除了粥品以外,亦有供應粉麵及小食選擇比較多元化,價錢💰亦不算太貴,性價比算高其實店家在元朗已經很有名,聽說佐敦分店的品質亦與原店不相伯仲,有機會還是希望到原店試試
前陣子🦷牙痛得很,胃口頓失
對我來說,最痛苦是看著美食而吃不到😫
這個時間來一碗粥絕對是最佳選擇🥲

牛肉皮蛋粥 $36
碎牛皮蛋粥 $39
一上菜有點驚訝😦 店家並非用碗而用上瓦煲🍲,保溫程度會更好
先說粥底,店家將粥煮得又綿又滑,口感不錯😌
皮蛋份量算多,但不是糖心,味道不算濃
一碗🐂鮮牛肉,一碗碎牛

酥炸魷魚鬚 $55
這款可是店家的signature food之一啊!
店家除了粥品以外,亦有供應粉麵及小食
選擇比較多元化,價錢💰亦不算太貴,性價比算高
2021-05-02
2021-04-08 799 浏览
早餐超平。但客人却不多。我来过很多次,都是早上 10 点多来吃早餐,属于非繁忙时段,但这么便宜,又在闹市区,却不太旺,生意的确难做。食物其实不过不失,过得去。对于街坊食店,我们不会期望太高。1 艇仔粥。粥底 OK, 不过里面的料没什么看头。我是不会再点的。2 及第粥。普通啦。那些猪肚猪什没什么味。3 肉丸粥。宁愿吃这个肉丸粥,比较保险。其实他们这里的粥底是不错的。4 煎萝卜糕: 很一般。5 豉油王炒面。过得去,有加了大量的芽菜,值得一赞。6 炸两。唔得。因为油条有点失败。7 咖啡。可以。我们付的,是最低消费,当然不能挑剔。这里是很抵食的餐厅。不过,看见它生意不多,就提一些意见,希望继续加油!
早餐超平。

食物其实不过不失,过得去。对于街坊食店,我们不会期望太高。

2 及第粥。普通啦。那些猪肚猪什没什么味。

4 煎萝卜糕: 很一般。

5 豉油王炒面。过得去,有加了大量的芽菜,值得一赞。

6 炸两。唔得。因为油条有点失败。

7 咖啡。可以。

2021-04-07
2021-04-05 612 浏览
剛在外賣平台點了一個牛肉粥同手撕雞,粥可以,但為何手撕雞可以做到那麼差的地步?雞肉用雞胸,口感與柴無異,海蜇不爽口,還有那像爛蘋果口感的頭菜,加上這東西應該一早做定,吃得出放雪櫃太久導至醬汁跟麻油之類的都凝固了,就是所謂*章教教*的感覺,一點與手撕雞擦邊的能力都沒有,別跟我說這是哪一個地方的手撕雞文化。小弟都係做飲食的,看得出什麼是要賣但又不想做的菜。這評論只針對手撕雞,其他可能好吃我不知道,有膽就試
外卖送餐
2021-03-16 504 浏览
估唔到依間粥店12 點前都仲有早餐叫左個艇仔加馬粒糕,連熱飲都只係$34點知上到台。。。個艇仔無料到好似白粥甘得花生,少少豬皮,同幾條肉絲。。。味道同白粥都係差唔多。。第一次食到依種甘似白粥既艇仔。。真係好失望最失望係依個馬拉糕一d 都唔鬆軟,仲要無左個陣馬拉糕既糖味得陣好死甜既味道不論口感同味道,佢都係我食過最差既馬拉糕。。。成個早餐最好食係依杯熱奶茶有茶記水準,茶味濃得黎帶有少少澀甘質地有少少鞋口,但都可接受依$34 可以叫做平,但絕對唔係好食或者值得食
估唔到依間粥店12 點前都仲有早餐

叫左個艇仔加馬粒糕,連熱飲都只係$34

艇仔粥

點知上到台。。。個艇仔無料到好似白粥甘

得花生,少少豬皮,同幾條肉絲。。。
味道同白粥都係差唔多。。

第一次食到依種甘似白粥既艇仔。。真係好失望

馬拉糕

最失望係依個馬拉糕
一d 都唔鬆軟,仲要無左個陣馬拉糕既糖味
得陣好死甜既味道
不論口感同味道,佢都係我食過最差既馬拉糕。。。

成個早餐最好食係依杯熱奶茶
有茶記水準,茶味濃得黎帶有少少澀甘
質地有少少鞋口,但都可接受

依$34 可以叫做平,但絕對唔係好食或者值得食
2021-03-10
$34 (早餐)
2021-03-13 376 浏览
Come almost tea time period, there's not so crowded but the table is a bit tight, know this shop known as their Porridge dishes, and going to try try. Ordered the fish porridge with bbq pork rice roll set. Its nice coming with drinkFish porridge indeed nothing special, no strong fish flavor and too many bonds laaa sad not so good at eating this type of dishesBbq pork rice roll is nice with soft and thin layer, not bad choiceChocolate drink is in normal standard has my all time favorite haamenu:R

fish porridge
Bbq pork rice roll
chocolate drink
menu:
Really normal cha chaan teng standard, random pick if you really can't think of what to eat loll
Bbq pork rice roll
我食完至記得寫食評,由元朗開始食新記,但要在佐敦食午餐,試過幾間又貴又出名的魚腩粥,都係麻麻地,剛巧今日見到新記,馬上衝入去,果然係新記魚腩粥,真材實料,魚腩新鮮肥美👍🏻👍🏻👍🏻
魚腩粥,炒蘿蔔糕
魚腩粥,炒蘿蔔糕
2021-01-31 494 浏览
每次去佐敦,都心思思去元朗新記。今日辦完年貨便去吃下午茶。下午茶餐選擇很多,有生滚粥,星洲炒米,楊洲炒飯,义燒飯,鮮蝦雲吞麵,南乳豬手麵,片頭三寶河,公仔麵,公司三文治,豬扒飽,多士等等,包羅萬有,價錢大眾化。平靚正,好過去快餐店或酒樓。今天選了我愛吃的生滚貴妃雞粥下午茶套餐,配了碟义燒腸。下午茶餐送熱飲,凍飲加3元。生滚貴妃雞粥保持水準,很好吃。一窩粥內有很多雞,有雞肶,雞胸和雞翼。粥又綿又滑,有米香味,貴妃雞新鮮嫩滑,肉鮮甜。大滿足! 义燒腸一碟有三大條,腸粉滑內有很多瘦义燒,好吃過好多酒樓出品,掛住吃竟忘了影相。熱奶茶不錯。55元一個套餐,超值抵食。吃飽不忘叫多碟例牌金牌貴妃雞回家孝敬爸媽,俾佢地加餸,好過去斬料。例牌一碟有雞脾和雞胸只售68元,抵食好食。希望疫情快過,可以帶爸媽來吃乳鴿,豬大腸和鯪魚球。店員服務態度佳。
每次去佐敦,都心思思去元朗新記。今日辦完年貨便去吃下午茶。

。熱奶茶不錯。55元一個套餐,超值抵食。

希望疫情快過,可以帶爸媽來吃乳鴿,豬大腸和鯪魚球。

店員服務態度佳。
2021-01-30 350 浏览
午餐的時候想食粥,在佐敦道第一間想起的就是這間元朗新記粥店。由元朗老字號再開到市區,實力毋庸置疑。.而且午餐經濟實惠又好滋潤,貴妃雞粥+牛肉腸 $58 送例湯!雞粥綿延柔滑,每一口都帶着雞香。貴妃雞完美地融入了這個粥內,調味鹹香得宜,雞肉也很鮮美。牛肉腸有驚喜,滑溜又餘,入面的牛肉超多,是我吃過最爆餡的腸粉之一。而且每一個套餐都送足料老火湯,當你需要滋潤的時候這個套餐是個好選擇。.鯪魚球 $52 是我每一次來都會點的,招牌中的招牌!鯪魚球大大粒,食一份可以當正餐。魚肉彈牙豐盈,吃得出是實實在在的鯪魚肉,麵粉成份不多真材實料。外皮炸到金黃色,炸到熱辣辣特別在冬天吃很正。而且配上傳統醬汁,很少地方吃到這種滋味。.熱豆漿 - 不是有很多地方有熱的豆漿,冬天吃一碗暖粥飲一碗熱豆漿,保暖又滋潤。
由元朗老字號再開到市區,實力毋庸置疑。

2021-01-28 281 浏览
作為大西北人,一定會知道呢間係元朗好出名嘅新記雞粥!因為每次經過又新街都見到呢間野好多人食。原來新記喺佐敦都仲有一間分店!食過返尋味嘅我再去試一次佢😈!餐廳仲有下午茶 😍😍😍$50 有一大兜煲仔雞粥同小食☺️,超抵呀!下午茶餐$55 貴妃雞粥+炸兩煲仔上好有feel,雞件份量大方!大Size而且肉質嫩滑吾鞋,因為用煲仔嘅關係,成碗粥保溫好好😍炸兩 腸粉好薄又滑,油條都好脆😈,份量又多!用嚟送粥啱晒🤓🤓!Xo醬蘿蔔糕$52蘿蔔糕炸得好脆,撈埋XO醬食都不錯🤫炸魷魚鬚$52炸衣好酥脆,魷魚鬚好長好粗,真係啖啖肉,又唔會好厚粉😍!係必點之選🙋‍♀️:其實同朋友之前喺元朗已經食過,覺得好食再返嚟試嘅😛。覺得佐敦分店水準都保持得好好。整體來講係水準之上粥品店,值記一試嘅❤️😌,另外鍾意佐敦呢間分店比較乾淨,唔使排咁耐隊😎,冇咁迫坐得又舒服☺️📍元朗新記 (佐敦)佐敦吳松街123號地舖

下午茶餐$55 貴妃雞粥+炸兩

炸兩
腸粉好薄又滑,油條都好脆😈,份量又多!用嚟送粥啱晒🤓🤓!

Xo醬蘿蔔糕$52
蘿蔔糕炸得好脆,撈埋XO醬食都不錯🤫

炸魷魚鬚$52

📍元朗新記 (佐敦)
佐敦吳松街123號地舖
2021-01-27 201 浏览
今與同事在佐敦辦完事正趕上中午吃飯時間,剛好利用這個時間吃個飯順便聊聊天,同事推薦說這裏的“新記雞粥”不錯,我很認同,它也算是老字號品牌之一。進店我們隨即找好座位坐下,熟練的點了幾款愛吃的菜品。貴妃雞豬潤粥,不僅有香滑肉嫩的雞塊,還有好多大片大片嚼之有韌的豬潤,份量真的是夠足!生滾貴妃雞粥,雞塊肉質鮮嫩,粥底味濃油香,吃到嘴裏有一種入口即溶的感覺。鮮蝦腸粉,腸粉晶瑩剔透,厚薄適中,蝦仔個大量足,入口彈牙,吃起來很過癮。香脆多春魚,煎炸適中,皮黃內軟,酥脆可口,夠味!今天發現店裏外賣的生意好像比堂食要好許多,看來疫情讓人們已習慣用這種形式用餐。

香脆多春魚,煎炸適中,皮黃內軟,酥脆可口,夠味!

• 貴妃雞粥
Seafood Congee❤️ Warm & Yum..天氣凍凍地,就會心思思想食一煲粥。之前吃過這家雞粥,真的不錯。今次行完山決定跟朋友來吃鍋粥、點腸粉、小食、小菜 暖暖胃呢。.ll $73ll $20ll $55ll $52ll $43.份量不多,但滿滿海鮮🦐🐟🦀🦑。一煲粥,米夠綿滑,充滿鮮味又暖胃;炸両腸粉,油條夠脆,加上甜麻辣醬,就是滋味;魷魚鬚🦑 香脆大條,而吃廣東菜,炒菜不能少,椒絲腐乳味濃又惹味。..凍冰冰既天氣,吃一鍋粥真是倍感暖心。..×××××ש佐敦吳松街123號地舖..

Seafood Congee❤️ Warm & Yum

l[馳名海鮮粥]l $73

l[香脆炸両腸粉]l $20

l[酥炸魷魚鬚]l $55

l[海哲八爪魚]l $52

l[椒絲腐乳炒通菜]l $43

凍冰冰既天氣,吃一鍋粥真是倍感暖心。
×××[元朗新記]×××
©佐敦吳松街123號地舖
2020-12-23 262 浏览
今日行經佐敦又見肚仔餓,見到新記粥店放是就入去醫肚仔。我地一坐低看見餐牌有好多選擇,有小食、炒麵炒飯還有粥店當然有粥啦,之後我地點了2個必食推介小食酥炸魷魚鬚同海哲手撕雞,酥炸魷魚鬚即叫即炸炸得香脆而且魷魚鬚鬆軟,海哲手撕雞海哲爽脆加上雞肉同小小辣汁混合起非常夾好爽口野味,XO醬豬扒炒公仔麵豬扒淋而且香加上豬扒厚身而公仔麵炒得爽唔干身夠晒獲氣,XO醬叉燒炒蛋飯半肥廋叉燒加上炒蛋蛋汁混在飯上一齊食非常好味。
今日行經佐敦又見肚仔餓,見到新記粥店放是就入去醫肚仔。
2020-12-21 415 浏览
天氣凍凍地整碗粥暖下身先,見到粥粉麵都有套餐咁底食唔係唔叫呀⋯⋯蠔仔粥拼炸倆,碗粥堅多蠔仔仲要大大粒,加左小小肉碎好足料,一d都唔濃味最正係食完唔口渴👍🏻👍🏻👍🏻炸倆個油炸鬼仲係脆,腸粉好滑配粥簡直正啦⋯⋯貴妃雞粥拼炒油麵,d雞多到呢...搞到成碗粥好濃雞味好正👍🏻👍🏻👍🏻炒油麵出面好小見,原來咁好味用左好多配料炒一d都唔油。最正係套餐仲跟埋咖啡茶,滿足晒我想要嘅野😂😂😂忍唔住再叫左兩個小食,炸大腸同脆皮乳鴿,兩樣都炸得好脆送下粥一流。

最正係套餐仲跟埋咖啡茶,滿足晒我想要嘅野😂😂😂

蠔仔粥
午餐
  • 貴妃雞粥
  • 蠔仔粥
2020-12-21 134 浏览
天氣轉涼好想食啲熱辣辣嘅嘢,經過佐敦就見到呢間新記元朗雞粥,就入去提早開餐先。原來唔止食粥,仲有早、午、晚飯小菜,同埋小食、甜品...食物多元化。#海鮮雞粥有半隻細蟹、兩隻蝦、帶子同埋魚,蟹粥新鮮熱辣辣,粥很綿綿的,啖啖鮮甜。#黃鱔魚粥試咗友人一啖魚,很爽口且鮮甜。#鮮蝦腸 即叫即拉的腸粉賣相幾靚,鮮蝦份量多,腸粉皮厚薄適中,很有米香且滑。#炸兩油炸鬼雖然唔會十分之脆,但食落都煙銀,腸粉皮都好滑,加添甜醬辣醬一併食很好味。#腐乳通菜菜非常之多,抵食之選。#蛋白燉杏仁茶具有養顏嘅蛋白杏仁茶,一定要叫啦,杏仁茶味道很好唔太甜,蛋白唔係蒸左嘅,係滾出的凝固蛋白,食出另一番風味。#煎堆即叫即炸嘅煎堆很香口,配埋杏仁茶一齊食,非常之配合。總括來講,餐廳質素唔錯,午餐同下午茶可配搭其他食物,抵食D。

#海鮮雞粥

#黃鱔魚粥
試咗友人一啖魚,很爽口且鮮甜。

#鮮蝦腸

#炸兩

#腐乳通菜
菜非常之多,抵食之選。

#蛋白燉杏仁茶

#煎堆
即叫即炸嘅煎堆很香口,配埋杏仁茶一齊食,非常之配合。

2020-12-19
下午茶
2020-12-21 113 浏览
天氣凍好想食熱辣辣嘅粥品,呢間煲仔雞粥相當不錯,除咗粥仲有多款炒粉麵飯同埋小食選擇。貴妃雞蠔仔粥$64用砂煲上的,粥底綿綿,用雞加上蠔仔熬煮出鮮味,加上蔥粒和滑豬肉碎丸,好味。雞件調味鹹香,肉質不會乾硬,蠔仔粒粒飽滿鮮甜。蜆蚧鯪魚球$52六粒鯪魚球炸得金黃香口,鯪魚肉紮實彈牙,唔腥冇碎骨,配埋蜆蚧咸鮮即刻味道提升。海哲生腸$52呢個涼伴小食分量十足,一座小山咁。海蜇非常爽脆,調味微辣。生腸同樣爽口,沒有一點豬腥味,撈埋醬汁食微辣惹味。火腿炒米粉$29米粉係我鍾意的幼身米粉,口感比較爽。配料豐富有爽口嘅芽菜、蔥段、紅蘿蔔絲和火腿絲,吵得唔會油笠笠。鮮蝦淨雲吞$39我個人好鍾意食蝦,雲吞有大大粒爽口鮮蝦肉,加上適量豬肉配料,雲吞皮滑滑的,餡料紮實爽口,配上韮黃大地魚湯,好味。五花茶$9食完飲返杯凍五花茶清涼又去膩,好舒服。

貴妃雞蠔仔粥$64

蜆蚧鯪魚球$52

海哲生腸$52

火腿炒米粉$29

鮮蝦淨雲吞$39

五花茶$9
食完飲返杯凍五花茶清涼又去膩,好舒服。
午餐