新記雞粥總是不會讓人失望的午餐之選, 粥粉麵飯選擇多,但是質素卻非一般 茶餐廳可比。 尤其是那三十年的 貴妃雞滷水膽。生滾貴妃雞粥 配炒米粉 配湯 58元朗新記雞粥的鹵水膽果然不同凡響,雞肉以30年滷水浸製,再用藥材如蝦乾、瑤柱,當歸和黨芯,粥底都散發著滷水的清香, 而且雞肉煮得剛剛好不怕柴, 即使用粥煮過仍然非常嫩滑 。套餐可以再選炒麵/炒米粉/蝦米腸等等, 選了火腿炒米粉, 米粉幼滑不會太鞋,不錯吃。是日例湯霸王花煲豬骨, 煲得入味卻不會太油膩。蜆介鯪魚球 52粒粒炸得金黃又脹卜卜,魚肉質鮮彈爽又有肉汁,鯪魚香氣,蘸上與蜆蚧醬,鹹鮮與酒香並重。揚州炒飯 配熱檸茶 47即叫即炒, 材料豐富且多, 叉燒火腿蛋蝦仁, 雖然簡單但是炒得味美, 粒粒金黃,而且不會炒到太油膩, 40多完午餐連飲品或例湯無得輸。及弟粥 配蝦米腸 配熱檸茶 45除了貴妃雞粥,新記的及第粥也非常不錯。 材料足,肉丸,豬肉片,豬潤等等, 非常豐富豬潤也非常入味,豬肉丸粒粒也彈牙,好吃。蝦米腸即叫即蒸,而且蝦仁和蔥粒的份量也很多。 幼滑好吃。海哲手撕雞 52海蜇調味非常惹味, 有憂鬱的花生醬在加上點點辣度,涼爽非常,讓

生滾貴妃雞粥 配炒米粉 配湯 58

是日例湯霸王花煲豬骨, 煲得入味卻不會太油膩。

蜆介鯪魚球 52

揚州炒飯 配熱檸茶 47

及弟粥 配蝦米腸 配熱檸茶 45

蝦米腸即叫即蒸,而且蝦仁和蔥粒的份量也很多。 幼滑好吃。

海哲手撕雞 52

海蜇調味非常惹味, 有憂鬱的花生醬在加上點點辣度,涼爽非常,讓人停不了口。
元朗新記就無去過啦,佐敦既元朗新記就第一次去。新記雞粥都幾出名,天寒地凍,食返一啖熱粥就正過正斗啦。元朗新記唔止得粥賣,仲有好多麵,各式炒粉麵飯同中式小菜等等。午餐非常抵食,一碗自選生滾粥加一份炒麵或者腸粉再包一杯熱飲或者老火例湯,都係$45或者$58,視乎你揀既餐。凍飲加$3,特飲加$8。我地一行四人,每人叫左粥或粉麵餐,另外再叫左一隻馳名乳鴿分享。生滾黃鱔粥+蝦腸+熱豆漿 $58生滾黃鱔粥係成鍋上,最後先食都仲熱。粥底㷛得夠綿,一d都唔稀,食完好飽肚。黃鱔有好幾舊,超彈牙,有少少骨但係可以吞埋。加d葱花香d。蝦腸晶瑩通透,腸粉滑溜啖啖美味,鮮蝦大大隻又爽脆,齋點豉油已經好好味,如果入面可以加韭黃仲正。生滾魚腩粥+炸倆+熱豆漿 $45魚腩有4舊,有骨但係肉質鮮甜肥美,餐廳仲體貼咁加左d薑蓉僻腥。跟餐既炸倆有兩條,腸粉包住都算脆口既油炸鬼,自己再加甜醬食好味。鮮蝦雲吞麵+油菜+熱豆漿 $44雲吞有5粒,唔算大粒但係真係有鮮蝦同有d肉碎。幼麵質感就真係超水準,粥店都整得超爽口彈牙,點香醋食好正!湯底仲加左d韭黃粒。油菜係8條菜心,都算翠綠爽脆,加少少豉油食好健康。餐飲我地全部都揀左熱豆漿

生滾黃鱔粥+蝦腸+熱豆漿 $58

炸倆

鮮蝦雲吞麵

鮮蝦雲吞麵+油菜+熱豆漿 $44

油菜

油菜係8條菜心,都算翠綠爽脆,加少少豉油食好健康。
熱豆漿

餐飲我地全部都揀左熱豆漿,少少甜,豆味唔腥,暖暖地好健康!
片頭三寶河(魚片,魚蛋,墨魚丸)

片頭三寶河(魚片,魚蛋,墨魚丸) $37

好似有4粒魚蛋,魚片兩塊,都好彈牙。河粉係幼條,好滑。湯入面加左好多韭黃粒。附送兩條菜心。如果可以配辣椒油食就正啦。
紅燒元朗脆皮乳鴿

紅燒元朗脆皮乳鴿 $65

成隻乳鴿上,果然皮脆肉嫰。皮薄燒得香脆,脂肪唔算多,食落都油香四溢,肉質非常嫩滑。最欣賞佢味道一d都唔咸,想食咸d可以自己點側邊d淮鹽。咁既質素配咁既價錢,正!

試左咁多樣,脆皮乳鴿堅係好食。粥底綿密,而雲吞麵居然都好得。生滾粥午餐包腸粉同熱飲,實在係抵食。
2020-12-18
鮮蝦雲吞麵
熱豆漿
紅燒元朗脆皮乳鴿
2020-12-14 102 浏览
今晚天氣有啲凍,加上六點開始冇堂食,又要食得暖又要快,一諗就係食粥,陪男友去佐敦裕華國貨睇完d國寶之後來到附近呢間舖食招牌雞粥及其他小吃。貴妃雞粥(另加蠔仔及帶子)話哂係招牌,當然要試吓,雞粥很熱,很適合冷天食,粥底很綿很重雞味,好香,雞肉嫩滑而且入味,按自己喜好,加左蠔仔,都份量多,鮮甜,鮮嫩,很不錯。帶子如果多點便更好。海蜇手撕雞手撕雞跟我過往吃的有點不同,不是麻醬,有少許似泰式鳳爪那種味道,微辣,海蜇爽口,口味新鮮,不錯。蜆介鯪魚球炸得金黃色,每口都是香滑爽口彈牙的鯪魚肉,一點都沒有魚骨碎及魚腥味,配上少許蜆介,鮮味一流。豉油皇炒麵炒麵豉油和色澤均勻,香噴噴,但看上去蔥炒得有點老,不過炒麵不會很油,豉油皇不會死咸,吃起來帶少許甜,麵質彈牙,加上爽口芽菜,口感清爽,份量也很多,價錢也不貴,很抵食。香脆炸兩腸粉油炸鬼很脆,包在薄滑的腸粉內,用來送粥非常不錯。整體來說,係一餐很美味的晚餐,尤其十分喜歡貴妃雞粥。

貴妃雞粥(另加蠔仔及帶子)

海蜇手撕雞

蜆介鯪魚球

豉油皇炒麵

香脆炸兩腸粉
油炸鬼很脆,包在薄滑的腸粉內,用來送粥非常不錯。

整體來說,係一餐很美味的晚餐,尤其十分喜歡貴妃雞粥。
2020-11-24 253 浏览
終於有秋涼既感覺,又係時候食粥啦~久仰新記大名,適逢天氣涼涼地,終於有機會去食下貴妃雞粥,食慾大增,2個人一口氣叫左好多碟🤣生滾貴妃雞粥+叉燒腸 ($58)~雞夠鮮嫩,重點係用雞脾肉🍗,粥底盡吸雞肉精華,夠綿夠滑,食完暖笠笠! 再跟叉燒腸,叉燒份量十足!👍加+$8就可能有碟油菜!XO醬豬扒炒公仔麵 ($49)~炒公仔麵最緊要夠獲氣,炒得乾身,XO醬豬扒厚身惹味,再加上芝麻,味道level up~海蜇生腸 ($52)~ order左海蜇生腸做前菜,2款都好爽脆,小小辣!酥炸魷魚鬚 ($55)是日最熱氣小食,魷魚鬚熱辣辣,夠香夠晒脆,佐粥都唔錯架!
終於有秋涼既感覺,又係時候食粥啦~

酥炸魷魚鬚

叉燒腸
XO醬豬扒炒公仔麵
海蜇生腸
2020-11-24 200 浏览
今次同爸爸外出撐枱腳,見到新記,一於食粥加小食!我哋柯打咗一個好抵嘅午市粥餐加油菜,3個小菜加青檸冰!生滾貴妃雞粥:粥底綿綿有米香,有好多舊雞,雞件醃過帶咸香,粥有雞嘅黃油,超正!香酥炸大腸:大腸洗得好乾淨,但留有少少肥膏,我最喜歡依度嘅大腸炸得香脆甘香,又有𡁻頭蜆介鯪魚球:粒粒有兵乓球咁大,彈牙可口,但略咸!海蜇篇燻蹄海蜇爽口彈牙,麻油味濃,燻蹄嘅肥瘦比例佷好,入味又有口感,但切得較厚,建議可切薄啲泰式青檸冰酸咪咪不太甜又醒胃,可去油膩感

生滾貴妃雞粥:

香酥炸大腸:

蜆介鯪魚球:
粒粒有兵乓球咁大,彈牙可口,但略咸!

海蜇篇燻蹄

泰式青檸冰
酸咪咪不太甜又醒胃,可去油膩感

2020-11-20
香脆炸大腸
在佐敦開會前,先到新記雞粥吃口溫粥暖和腸胃。之前已到過元朗店,喜歡新記的粥軟綿卻不是糊狀,能咬到米飯,同時帶香味,只吃粥也不厭。今次點了貴妃雞豬膶粥,粥質感依然合心意,而豬膶比招牌貴妃雞更得我心;紅棗糕賣相一般,但吃下去卻意外不錯。整頓下來,吃得肚子暖暖,便滿足地去工作了。 -#貴妃雞豬膶粥 $58 我喜歡粥軟綿之餘,還有幾顆可咬到的飯顆,可是大多廣東粥都是「綿密」,像極糊狀,口感欠奉。而新記的卻做到我想要的口感,綿、包括顆狀米粥、非糊狀,而且混和貴妃雞時,粥還有淡淡雞肉味,不油不膩! 新記的貴妃雞能吃到微微的酒及藥材味,不單調,但我可能已經常點了,所以今次只被嫩嫩的豬膶吸引住。因為我是吃畢整盤菜心才吃粥,還有點擔心豬膶會被熱粥燙得更熟了,然而是過慮了,豬膶還是軟、彈、嫩,毫無腥味,棒極了! -#薑汁紅棗糕 $16 真貌不如餐牌的雙色分明啊,哈哈! 香味來自薑汁,甜味來自紅棗,稍甜,整體還是以薑味較出眾。煙煙韌韌,卻不黏牙,毫無粉感,價錢實惠,值得一試! -#灼菜心 $31 本身是蠔油菜心,我點全走。約半斤菜心,量比想像多,雖是灼,但表面泛油光,部分有點老,個人還是偏好再灼軟稔一些的菜

#貴妃雞豬膶粥 $58

薑汁紅棗糕

#薑汁紅棗糕 $16

#灼菜心 $31

本身是蠔油菜心,我點全走。約半斤菜心,量比想像多,雖是灼,但表面泛油光,部分有點老,個人還是偏好再灼軟稔一些的菜啊。

2020-11-17
$105 (早餐)
薑汁紅棗糕
2020-11-14 108 浏览
好幾個月冇去食雞粥,今日天氣涼咗就想食返啲暖胃野。見到隔離枱有人食海鮮粥,材料好豐富咁,貪心嘅我就決定雙並,海鮮雞粥。雞量雖然冇咁多,但都係好香滑,海鮮就真係好多,4份一隻蟹,兩大隻蝦,仲有魚片,帶子等⋯唯一唔好就係雙並後不能跟餐,但其實已經好足夠可以二人分享。另外友人點了午餐的揚州炒飯,看似不大的一碟,其實份量已經足夠,配料也多。午餐可以加$8加油菜,大大碟。三人行再加點了炸豆腐及海浙豬小腸,海浙好會但豬小腸一般,下次會改點其他。在疫情下,餐廳辛苦了,但食客卻能得到比較闊大的用餐環境。
好幾個月冇去食雞粥,今日天氣涼咗就想食返啲暖胃野。

唯一唔好就係雙並後不能跟餐,但其實已經好足夠可以二人分享。

在疫情下,餐廳辛苦了,但食客卻能得到比較闊大的用餐環境。
2020-11-13 81 浏览
今天回到舊居前執拾東西時經過新記粥店!聽說這裡最馳名就是元朗雞粥便過去試試吧~ 地點就在港鐵佐敦站裕華出口~ 原來有多間分店並遍佈全港九新界🤩 利害了餐牌有中英文對照燈光通明,四周清潔;地下、檯、用具不會泣滋滋豬什炒麵 HKD 56 豬潤、豬肉等等~ 味道OK 香脆炸大腸 HKD 52 炸得乾身,內裡也清潔得很好。 友人笑說中央位置再有脆皮口感就更佳啦 🤣雞粥 HKD 52 馳名熱騰騰雞粥到了!粥綿綿的質感 好好味,友人都讚不絕口 ~ 而貴妃雞色澤光亮皮層金黃無比,底層厚厚肉質白滑嫩口 有口感 脆皮乳鴿 HKD 65 乳鴿外層較為乾身但肉質仍嫩口 炸魚皮 HKD 18 魚皮炸得乾脆,皮也沒有過厚 還有魚湯而外邊一搬都沒有 贊! 熱豆漿 HKD 9 可選無糖👏🏻👏🏻
今天回到舊居前執拾東西時經過新記粥店!
聽說這裡最馳名就是元朗雞粥便過去試試吧~

餐牌有中英文對照
燈光通明,四周清潔;地下、檯、用具不會泣滋滋

豬什炒麵 HKD 56
豬潤、豬肉等等~ 味道OK

香脆炸大腸 HKD 52

雞粥 HKD 52

脆皮乳鴿 HKD 65
乳鴿外層較為乾身但肉質仍嫩口

炸魚皮 HKD 18
魚皮炸得乾脆,皮也沒有過厚 還有魚湯而外邊一搬都沒有 贊!

熱豆漿 HKD 9
可選無糖👏🏻👏🏻

2020-11-11 80 浏览
新記喺元朗出哂名,以前成日喺元朗食的。見佢佐敦都有分店,黎開忍唔住又黎食下。呢個海鮮粥又係喺元朗店成日會叫的。呢度嘅味同元朗店有啲唔同。但係都係好多海鮮,有蟹有蝦有帶子有魚。d 蝦都大大隻,唔係放左好耐ge 死蝦。粥底好綿。食落有淡淡的海鮮鮮味。生腸海節第一次食。 份量都幾多,海節爽口。生腸都洗得乾淨。好想加埋wasabi 撈落去ar🙈🙈🙈炸魷魚穌條條都大大條。炸得比較乾身,所以食落好脆,但唔會好硬。香口野真係好好吃炸雞翼又係好脆,d肉醃得好夠味,因為炸ge 關係,本身以為會炸到乾晒,但點知原來入邊都係有肉汁。大大隻,必食七喜龍眼冰同青檸冰。青檸味清新, 少少酸味加埋汽水,食完煎炸野飲真係好爽。七喜龍眼冰好特別,估唔到兩樣溝埋一齊會出現一隻新嘅味,唔似七喜又唔似龍眼味,真係要試下,係好飲的

2020-11-07
下午茶
今朝好早起身所以好早就食早餐,未到中午12點已經超肚餓,經過呢度,知道佢有「蜆介鯪魚球」,突然好想食,咁就入咗去坐低😁點咗$48嘅午餐「乾炒牛河」,再加$52嘅「蜆介鯪魚球」,超肚餓所以貪心地加咗個$24嘅「叉燒腸」😆「乾炒牛河」好好鑊氣炒得好香,但係又唔算好油,牛肉幾軟熟,整體來講相當高水準😋,份量仲好大添😁「鯪魚球」外邊炸得脆脆地好香口,裏面嘅鯪魚肉打得結實又好滑,沾蜆介汁食非常惹味😋「叉燒腸」嘅腸粉好滑,裏面仲有好多叉燒粒,美味😋午餐包熱飲,叫咗杯熱奶茶,幾香幾濃幾滑。食完超飽,非常滿足😁

「叉燒腸」嘅腸粉好滑,裏面仲有好多叉燒粒,美味😋

2020-11-11
午餐
2020-11-09 58 浏览
今日同媽咪黎食LUNCH, 因為涼涼地又想食粥,叫左一個粥SET, 一個雲吞麵~😂粥SET仲可以跟一個腸粉, 要左叉燒腸, 仲跟埋野飲, 40幾蚊都幾抵, 因為個粥係一煲咁上, 2個人食都好夠! 同埋係超足料! 而且及弟粥煮得好好, 豬潤好滑粥底好綿!叉燒腸又係好多叉燒, 皮薄餡靚, 食得出新鮮整起!媽咪個雲吞麵都好爽口, 麵質相當唔錯, 雲吞雖然唔係好大粒, 但係好多蝦好爽! 👍🏽我地再加左一隻乳鴿, 好少見到咁大隻乳鴿😂 又係岩岩炸起, 入面D肉仲係好多肉汁, 好正!
今日同媽咪黎食LUNCH, 因為涼涼地又想食粥,
叫左一個粥SET, 一個雲吞麵~😂
因為個粥係一煲咁上, 2個人食都好夠!
同埋係超足料! 而且及弟粥煮得好好, 豬潤好滑粥底好綿!
叉燒腸又係好多叉燒, 皮薄餡靚, 食得出新鮮整起!
2020-11-07 66 浏览
前排食完大閘蟹,今日心思思想去食蟹粥🦀就黎左佐敦既新記雞粥食好出名既海鮮粥la🥰仲有其他好野食添🤩小明為食餐單:馳名海鮮粥🦀 $73好大鍋既粥上枱已經見到有几隻蟹腳突出黎😆有蝦有蟹有帶子既馳名海鮮粥煲得好綿好鮮味,因為吸收左好多新鮮海鮮既味道,全部精華都係粥入面🤩食蟹都仲有好香蟹肉😋兩個人食都ok😍紅燒元朗脆皮乳鴿🍗 $65燒得好香脆唔會過火,斬開4件大大舊,皮好脆薄,肉質鮮嫩😛乾炒牛河🥘 $48好有鑊氣,牛肉好大塊,河粉好香口🤤煎蝦米腸🦐 $34有香蔥蝦米煎到香口既腸粉,好香口惹味😋鮮蝦腸粉🦐 $27好滑好滑既手拉腸,入面有大大隻蝦🥰

小明為食餐單:
馳名海鮮粥🦀 $73

紅燒元朗脆皮乳鴿🍗 $65

燒得好香脆唔會過火,斬開4件大大舊,皮好脆薄,肉質鮮嫩😛

乾炒牛河🥘 $48

好有鑊氣,牛肉好大塊,河粉好香口🤤

煎蝦米腸🦐 $34

有香蔥蝦米煎到香口既腸粉,好香口惹味😋

鮮蝦腸粉🦐 $27

好滑好滑既手拉腸,入面有大大隻蝦🥰
帶着元祖師奶到佐敦行街,就想搵間粥店,搵到呢間元朗新記,見到佢有好多種類嘅粥同埋腸粉,就決定一試。岩岩就到佢既下午茶時段,一個粥再配一個腸粉,$34 - $55 ,都真係幾抵,相比佢正常價錢,即係送個腸粉同嘢飲。 我哋兩個人就叫咗兩個餐,打算試多啲嘢食,一個魚片粥,一個蠔仔肉碎粥配叉燒腸同埋炸兩。炸兩一上到嚟,食落去脆卜卜,食得出真係新鮮整嘅,但係油炸鬼啲油就真係”必”出嚟,食咗兩舊就已經覺得好油膩;叉燒腸啲叉燒一般。 魚片粥啲魚片尚算新鮮,粥底比較淡,食得出冇乜味精,但係粥底比較稀,港女師奶最鍾意食都係元祖師奶煮個嘅啲又綿又竭嘅粥;而蠔仔肉碎粥啲肉碎好奇怪,肉係冇乜肉味,係稔身既一舊嘢,因為覺得太奇怪所以最後都冇食,只係食左啲蠔仔就算。食完到前台買單,找錢嘅時候仲要將啲錢一嘢掉過嚟…. 作為呢個餐廳既ending。=============== (滿分為5分) 抵食指數:🌟🌟🌟🌟Encore 指數:-

===============
[港女師奶指數] (滿分為5分)
抵食指數:🌟🌟🌟🌟
Encore 指數:-
2020-10-27
2020-10-26 60 浏览
Lunch行經呢間,到底係咪元朗開鋪開到出市區呢?唔知。我知嘅係,佢嘅下午茶餐只係$3x,而質素係唔錯,對得住價錢,呢次就試試午餐XO醬叉燒滑蛋飯 淨係睇餸面就知佢係超足料,唔會為賺錢而呃你果少少XO醬碟頭亦都唔係細,食完起碼八成飽,飲埋餐茶就。。。哈哈叉燒唔係hea,淋得黎又有肥位,真係正。滑蛋炒功睇得出師傅真係好功夫,真係有少少蛋漿流返落飯度,係好滑,值得一試再試乾炒牛河我平時堅唔鍾意食呢樣野,不過唔知點解突然想食。乾炒牛河要鑊氣兼炒得均勻上色,呢碟就係標準。佢用左幼河,我超鍾意呢隻河粉,因為夠爽彈而且滑身鑊氣有,牛亦唔係滑牛咁嘅feel,係有啲嚼勁,非常好食呢間餐廳絕對百吃不厭,因為質素真係好,員工服務都好,姐姐落單快手,友善,見到我拎出特別外形嘅零食會搭下傘,吹兩句水,我唔討厭呢類,可以話咁樣仲留到更多熟客

XO醬叉燒滑蛋飯
淨係睇餸面就知佢係超足料,唔會為賺錢而呃你果少少XO醬
碟頭亦都唔係細,食完起碼八成飽,飲埋餐茶就。。。哈哈

乾炒牛河
鑊氣有,牛亦唔係滑牛咁嘅feel,係有啲嚼勁,非常好食

2020-10-15
2020-10-16 85 浏览
晚上九点多才从柯士甸站跑到佐敦吃饭,新记的招牌菜是鸡粥餐桌上的宣传都是以鸡粥为主,但最后没有考虑。餐单上有不少东西,大部分都是港式口味的餸菜,就是没有套餐,最后只能单点。豉油皇炒面不怎么样好吃,没放多少银芽,面炒得太干,呑下去有点哽颈。而且用的豉油也不是常吃那种,味道有点怪怪的。XO酱叉烧炒蛋饭是可以的,叉烧和蛋放满在饭面,再加上XO酱,拌匀后很好吃。七喜龙眼冰只是一般,只吃到3颗龙眼,根本吃不到龙眼的味道。人均消费是65元,佐敦来说不算贵。
晚上九点多才从柯士甸站跑到佐敦吃饭,新记的招牌菜是鸡粥

餐桌上的宣传都是以鸡粥为主,但最后没有考虑。

豉油皇炒面

XO叉燒炒蛋飯

七喜龍眼冰

七喜龙眼冰只是一般,只吃到3颗龙眼,根本吃不到龙眼的味道。

人均消费是65元,佐敦来说不算贵。
2020-10-15
XO叉燒炒蛋飯