2016-05-13 607 浏览
早年初初出黎工作時經常都會食元氣價錢唔貴, 又多選擇今日我地去睇CONCERT, 約早少少去食野, 唔夠時間fine dining, 又冇理由食快餐丫咁就食元氣啦~唔試還好, 一試就...真係有D失望壽司比起以前細粒左好多三文魚都算新鮮既, 但係薄到呢...我諗得返以前既一半甜蝦都係, 兩隻甜蝦擺壽司面都遮唔晒咁細既飯好彩熟食還可以炸雞軟骨同炸多春魚都夠香脆一貫細碟..哈我諗之後都唔會點返黎再食了哩個價錢可以有更好選擇
早年初初出黎工作時經常都會食元氣
價錢唔貴, 又多選擇

今日我地去睇CONCERT,
約早少少去食野,
唔夠時間fine dining, 又冇理由食快餐丫
咁就食元氣啦~

唔試還好, 一試就...真係有D失望
壽司比起以前細粒左好多
三文魚都算新鮮既, 但係薄到呢...
我諗得返以前既一半

甜蝦都係, 兩隻甜蝦擺壽司面都遮唔晒咁細既飯

好彩熟食還可以
炸雞軟骨同炸多春魚都夠香脆
一貫細碟..哈
我諗之後都唔會點返黎再食了
哩個價錢可以有更好選擇
2016-05-11 381 浏览
小時候對壽司比較陌生,可能是過時過節才可以食到的日式料理。所以每次一有機會食壽司,就必會點三文魚、帶子、甜蝦等"貴價"壽司,對粟米此等"普通食材"不會動心。直到有時女朋友打趣說不如試試粟米軍艦,自始我便一試愛上。看圖便知每件軍艦都鋪滿了大量粟米,而粟米的底下加了沙律醬汁,每吃一件都覺得口感大爆發般,因為粒粒粟米都有汁,實在是非味美!當然不可少得芥辣八爪魚軍艦,吃的時候不會點醬酒,因為八爪魚除了有芥辣味外亦已有足夠的鹹味。先吃面頭一兩粒八爪魚叫醒味覺,然後便可以大口進食。Wasabi少許攻鼻,但感覺很刺激。所有軍艦記得要盡快食,因為多等一刻紫菜都會變淋。

直到有時女朋友打趣說不如試試粟米軍艦,自始我便一試愛上。

所有軍艦記得要盡快食,因為多等一刻紫菜都會變淋。
2016-04-17
2016-04-08 337 浏览
一個人想食清清地,又想食帆立貝壽司,就諗起元氣壽司,打電話落單等15分鐘拎得,叫左芥辣八爪魚壽司,玉子壽司,帆立貝壽司,鰻魚壽司,腐皮壽司,牛油果軟殼蟹卷。回家即刻開餐啦,芥辣八爪魚🐙好嗆鼻,質感爽脆又唔腥,一向至愛,玉子甜甜地,不老;白雪雪帆立貝又大粒鮮美,有d色澤冇咁靚就會腥,呢舊又好新鮮肥美;腐皮又係甜甜地,油係多,但好啱我口味;牛油果軟殼蟹卷材料豐富,有青瓜,松子,軟殼蟹,都佔左好多位架舊蟹,但就淋曬,可惜的是見唔到我至愛既牛油果鰻魚幾大件,但一定不能缺少附上既一包醬汁!大愛整體黎講,飯醋味不多,對個人黎講接受到,滿足
鰻魚幾大件,但一定不能缺少附上既一包醬汁!大愛
整體黎講,飯醋味不多,對個人黎講接受到,滿足
外卖自取
2016-03-07 279 浏览
我和男朋友一直係元氣粉絲,一個月起碼食三至四次,今日我地就幫襯旺角朗豪坊分店由於是午飯時間,元氣有推出Lunch Set,價錢$68至$88不等由於男朋友唔肚餓,所以佢散叫壽司,我就叫左Set B,前菜有柚子粟米沙律、主菜有7件壽司加一客炸蝦卷同烏冬,$68真係抵到爛!而且全部都好好味男朋友分別叫左厚燒玉子、小柱、海鹽帆立貝、灸燒親子三文魚、燒三文魚腩,但食到一半先記得影相小柱,新鮮!期間限定的灸燒親子三文魚,三文魚子十分鮮甜,而三文魚亦好好味最後大家都食到好飽
小柱,新鮮!

最後大家都食到好飽
2016-03-07
  • 灸燒親子三文魚
2016-01-22 219 浏览
難得天氣咁凍仲有人話要請我嚟食壽司,原本霖住咁凍根本都唔想出嚟,后尾霖霖下,食壽司可以食到我最鐘意噶三文魚,所以我點可以拒絕人地噶好意呢?呢度啲三文魚喺厚切噶,所以舊舊都好大舊,而且一舊咬落去,好大噶滿足感。三文魚好新鮮,聞落去有好香噶魚味。火炙三文魚壽司,既然咁鐘意食三文魚,又點可以少得呢款呢,好鐘意三文魚嫩滑噶口感,而且鮮嫩多汁,佢噶厚度同品質真係無得講烤蝦壽司,啲蝦喺脆脆地嘎,好過癮,而且一舊仲幾大下,好抵食,而且蝦好新鮮。芝士蝦炙烤噶芝士味非常濃郁,蝦又夠新鮮夠脆!
三文魚好新鮮,聞落去有好香噶魚味。
芝士蝦炙烤噶芝士味非常濃郁,蝦又夠新鮮夠脆!
2016-01-20
2015-11-18 446 浏览
以前到11月, 天氣開始凍, 對食壽司的興趣會漸漸減低, 但今年天氣反常, 日日仍炎熱, 對壽司的熱情就當然不減啦。旺角這店周圍都已轉手數次, 是朗豪坊少數可屹立不倒的一間。元氣都有初秋精選餐牌, 嚴選高質直送食材, 今次黎食, 就遇上矜貴時令白身魚王者綢鰺, 而且一件件賣, 好唔好食都係一件O者, 就試O下。綢鰺-  (先要澄清, 我是打錯'綢'字, 應該是'高'在右, 但無奈我的字庫沒有), 看到有少許像立魚, 色澤偏透, 白肉系, 邊會呈深紅色, 一時之間都會有混淆。入口易撕開, 但咬近邊位會有爽口彈牙的感覺。魚油香不夠三文魚, 但口感會比其舒服清甜。軟殼蟹手卷- 招牌產品, 次次去都必食, 因為軟殼蟹本身材料好-有肉汁, 蟹肉又多, 炸得又香脆, 用於手卷的分量都約有四分一, 而且配埋沙律醬, 好夾又抵食。其他壽司質素都不錯, 刺身質素同價錢真係有落差-----刺身好, 價錢平, 這店是我食迴轉壽司不二之選

旺角這店周圍都已轉手數次, 是朗豪坊少數可屹立不倒的一間。
綢鰺

2015-11-18
2015-09-03 269 浏览
同朋友係朗豪坊做完脫毛後有d餓餓地,所以去左元氣食tea。本身其實係想食迴轉壽司,但等左10分鐘後,最後staff安排左個露天既位置比我同朋友,所以打消左呢個念頭。一睇tea set menu,其實都幾吸引人,又好似好抵食,所以同朋友一人叫左一個tea set,再額外加左一個三文魚湯。三文魚湯真係幾足料,味道又鮮甜,朋友果然冇介紹錯。食湯渣(三文魚肉等等)都可以有飽肚感終於等到個tea set到,沙律份量偏少,但水果都新鮮既,食埋個烏冬其實都已經覺得飽。不過我覺得就咁食烏冬就好似有d單調(開始嚴尖),所以建議大家揀tea set時可以揀流心蛋,食烏冬再打番隻流心蛋,正!至於壽司方面,其實我係覺得有d失望,因為壽司飯係極鬆散,用筷子一夾即散,根本就拎起黎食都好困難,更莫講話點wasabi同鼓油。都明白連鎖式日本壽司店唔可以有太高要求,但食壽司由一享受變到食得有d lei fei,心情都會有d影響既。
同朋友係朗豪坊做完脫毛後有d餓餓地,
所以去左元氣食tea。
本身其實係想食迴轉壽司
但等左10分鐘後,
最後staff安排左個露天既位置比我同朋友,
所以打消左呢個念頭。
一睇tea set menu,
其實都幾吸引人
,又好似好抵食,
所以同朋友一人叫左一個tea set,
再額外加左一個三文魚湯。
三文魚湯真係幾足料,味道又鮮甜,
朋友果然冇介紹錯。

食湯渣(三文魚肉等等)都可以有飽肚感
終於等到個tea set到,
沙律份量偏少,但水果都新鮮既,
食埋個烏冬其實都已經覺得飽。
不過我覺得就咁食烏冬就好似有d單調(開始嚴尖
所以建議大家揀tea set時可以揀流心蛋,
食烏冬再打番隻流心蛋,正!

至於壽司方面,其實我係覺得有d失望,
因為壽司飯係極鬆散,

用筷子一夾即散,根本就拎起黎食都好困難,
更莫講話點wasabi同鼓油。
都明白連鎖式日本壽司店唔可以有太高要求,
但食壽司由一享受變到食得有d lei fei,
心情都會有d影響既。
题外话/补充资料: 坐露天位除左要向住shopping緊既人群食野,有d尷尬外,staff其實都唔太察覺都你既需要。例如想order食物、想加單、想添茶等等。
2015-08-19
2015-05-31 233 浏览
食得連鎖店都唔求有驚喜,不過不失啦。軟殼蟹手卷,如果多啲沙津醬會更佳。火灸三文魚加上咗黑椒,怪怪地,都係就咁火灸會好味啲。大滿足嘅赤海蝦較貴,不過味道真係唔錯!友人大讚嘅讚崎烏冬
食得連鎖店都唔求有驚喜,不過不失啦。
軟殼蟹手卷,如果多啲沙津醬會更佳。
火灸三文魚加上咗黑椒,怪怪地,都係就咁火灸會好味啲。
大滿足嘅赤海蝦較貴,不過味道真係唔錯!
友人大讚嘅讚崎烏冬
2015-05-30
2014-08-13 456 浏览
黎到元氣永遠都要排隊今次都吾例外好難得一次黎到食迴轉壽司三個人每人食左百幾蚊都算抵呢度既壽司特別好食火焰係我既最愛厚切蛋(右下角,我吾記得佢真正叫咩啦)係我既最愛雖然好似好吾抵食甘但甜甜地同好厚真係好正!!!刺身好厚好新鮮無諗過會甘好食有機會會再黎食食更加多吾同既壽司希望下次都會甘滿意同吾洗等甘耐啦
黎到元氣永遠都要排隊
今次都吾例外
好難得一次黎到食迴轉壽司
三個人每人食左百幾蚊都算抵

呢度既壽司特別好食
火焰係我既最愛

厚切蛋(右下角,我吾記得佢真正叫咩啦)
係我既最愛

有機會會再黎食
食更加多吾同既壽司
希望下次都會甘滿意同吾洗等甘耐啦
2014-07-04 557 浏览
食過一次lunch set,其實都唔差,但份量真係太細,散叫會唔會重飽呢?叫左6碟加手卷,兩個人share,差唔多價錢,個人認為飽D,而且可以食多幾款。新出吉列豬扒卷,飯包住凍左既豬扒,口感都幾特別。加州卷真係差左D,感覺好hea。蟹捧好新鮮,唔錯。平平地食餐飯,元氣都算係個唔錯既選擇,但如果真係想品嘗下壽司既味道,就要去第二到啦。
新出吉列豬扒卷,飯包住凍左既豬扒,口感都幾特別。
加州卷真係差左D,感覺好hea。
蟹捧好新鮮,唔錯。
2014-04-02 539 浏览
第一次食元氣唔係食壽司。午食之選餐牌好䚍好吸引。炙燒香辣三文魚丼。睇圖重以為好大,原來好細碗。真係有D香辣,少少辣醬同蔥,幾香。好多沙律醬,撈飯幾好食,重好開胃,但完全蓋過左三文魚既味道。三文魚唔肥美,冇火炙既香味,亦冇火炙完一食落去滿口油既香,麻麻地。食完,飲埋麵豉湯,原來都差唔多飽,份量還可以吧。元氣定食好似好食D,賣相好得。好豐富,有八爪魚丸,烏冬,卷物同壽司,蒸蛋。友人話味道唔錯。
第一次食元氣唔係食壽司。午食之選餐牌好䚍好吸引。

2014-04-01
同事說有一間不錯的壽司店要帶我去吃,好吃又不貴,就是元気寿司啦。我們是禮拜五晚上去的,是旺角朗豪坊的分店。眾所周知只要是不錯的餐廳,都是要定位或者排隊的,特別是週末晚上。但是因為我同事有會員卡,所以直接在手機APP上拿號排隊,去之前就已經現在網上排號了。真是方便。一到朗豪坊,發現幾乎每家餐廳前都是排隊的,元気壽司當然也不例外了,還是長龍。慶幸我們早就排號了。不過平時如果遲到而過了幾個號的話, 排號就會無效要從新排。我們雖然錯過了十幾個號,可是當晚的waiter真的太nice了,還是放我們進去了,好幸運。餐廳不大可是空間充分利用,旋轉壽司毯很長,位置還是挺舒適寬敞的,只是如果是四人座,而是兩個人的話就要和別人拼桌,這是我不太習慣的。其實旋轉毯上的壽司還是很誘人的,種類多,不會過於花俏卻是精緻。海鹽赤海蝦,飯的軟硬正好合適,蝦也新鮮,不錯吃。花之戀,我個人非常喜歡吃三文魚,非常推薦這個,中間的美奶滋不油膩,配上厚實的三文魚生魚片和三文魚子,味道鮮甜飽滿,而且口感非常好。日式燉蛋算是他們的招牌菜之一了,花菇的香味濃郁,配上魚蛋,蟹柳增加鮮味。而且蒸煮時間剛好,嫩滑爽口。同事重點推薦的軟殼蟹手
海鹽赤海蝦
海鹽赤海蝦,飯的軟硬正好合適,蝦也新鮮,不錯吃。
花之戀
軟殼蟹手卷
同事重點推薦的軟殼蟹手絹,是要點單的。她說比單點軟殼蟹要經濟實惠,而且配上飯和紫菜更好吃。一試果然大愛。軟殼蟹很嫩很酥軟香脆,醬汁也很好吃。配上紫菜和飯會除去油炸味。這樣味道一中和,更清淡卻又很夠味。
芝麻八爪魚
芝麻八爪魚,酸甜香脆,不錯,可是沒有什麼特別的。
三文魚腩壽司,好吃。
甜蝦壽司
甜蝦壽司,味道鮮甜。

兩個人總共買單150HKD出頭,個人覺得好吃又實惠,雖然不像其他壽司店推出千奇百樣的壽司那樣品種豐富,造型搶眼,可是我覺得只要材料新鮮,手藝好,簡單的壽司才更能體現食材鮮甜的原味。
2014-02-07
海鹽赤海蝦
花之戀
2013-12-08 362 浏览
我是個壽司控,每星期至少有一次去吃壽司,每堂獨個兒的時候就會想去吃元氣壽司,因為「平.靚.正」。許多人不會獨個兒去吃壽司,但我就是不怕,而且外帶壽司的質素真的太差,我寧願付多些少錢去吃元氣,起碼那舊壽司飯是可以入到口。十一月是本小姐的生日月,原來作為元氣壽司會員的我是可以在這個月享有一次堂食九折的,剛好在十一月的最後一天,我想起我有這個優惠,於是乎獨個兒去吃壽司。平常我這葵涌人多數會去葵芳或荃灣的元氣,今天恰巧要過去西環準備入去宿營,所以最就腳是放工後去旺角吃。雖然作為會員的我可以用手機程式去預早拿票,但旺角朗豪坊的元氣壽司實在太多人了,所以我也要等了大概十分鐘。我拿著一個大箱的入營用品,還有一個大背包,要入去吃迴轉壽司其實蠻不方便的,幸好這店非常細心的,大件的物件都可以放在收銀處後面。通常我一坐下就會看看餐牌先的,雖然作為長期粉絲,餐牌有甚麼我都其實已經滾瓜爛熟,但都會打開來看看及了解一下有沒有新品推出。話就話是迴轉壽司,但通常我也是落單的,始終在迴轉帶上的都是已放了一段時間的。落了單的壽司未到下,唯有在迴轉帶上拿取一碟看似放了不久的左口魚裙邊壽司出來。我其實很喜歡叫左口魚裙邊的,它
左口魚裙邉
落了單的壽司未到下,唯有在迴轉帶上拿取一碟看似放了不久的左口魚裙邊壽司出來。我其實很喜歡叫左口魚裙邊的,它味道很淡,我喜歡的是那口感,有時會點海鹽的,有時會點炙燒的,今次是最原味的左口魚裙邊,我其實也不太清楚它是魚的那個部份,但因為它味道淡,所以我覺得還是配海鹽較好味。
壽司
落單的壽司終於端上來了,碟子與迴轉的色碟不一樣,因為這幾客壽司已經入了電腦單啦。用瓷碟裝的壽司予人感覺也特別乾淨衛生的,哈哈。中間是秋冬滋味之選的炙燒秋刀魚,平常吃秋刀魚都是鹽燒的,原來近幾年流行魚生吃法,而秋刀魚壽司在日本料理中亦不選普遍,秋刀魚味道有點像沙甸魚啊,燒過後有點香香的焦濃味,甘香的魚脂經過炙燒後完全融化,配上少許開胃沙律醬,吃時全不覺膩。
彩虹卷
彩虹卷其實是我喜歡的一款卷物類壽司的,我很喜歡吃卷物,因為我喜歡要花時間做的壽司和那紫菜,第一次接觸彩虹卷(Rainbow Rolls)是在美國,當時已很喜歡它的精緻而色彩繽紛。元氣壽司在上季開始推出彩虹卷,這也蠻考功夫心機的一道壽司。中間是反卷,包著蟹柳和青瓜,外面是三文魚、海蝦和吞拿魚,再唧上沙律醬和飛魚子,咁多配料,其實都幾適合我這個貪心之人。味道不過不失,只是因為做好的反卷要放魚生,所以時間上令反卷中間的紫菜變軟,而且略嫌過多的沙律醬。此外,其外表其實應該可以做得好少少,實物與餐牌的樣子有點不符。
柚子胡椒鯛魚
鯛魚是甚麼其實我也不太知道,總之這是秋冬滋味的期間期定,所以就要試一試。柚子胡椒其實像芥末的帶點辣且攻鼻,鯛魚的魚肉白裡透紅,但沒有甚麼味的,有點失望。
軟殼蟹手卷
軟殼蟹手卷基本是到元氣必味的,那軟殼蟹炸至香脆,中間有甘香的蟹黃,配上特色的醬汁,帶酸的醬汁中和了炸軟殼蟹的油膩,配合壽司醋飯和卜卜脆的紫菜,依舊是無得頂的。

日式燉蛋
不得不承認另一個我到元氣壽司必吃的,一定是它的日式燉蛋,我很喜歡吃蛋的,雖然自己在家都懂得弄這個茶碗蒸,但就是怕麻煩嘛!日式燉蛋,是用蛋漿加木魚湯做成蛋水,材料有日本魚蛋、花菇、蟹柳、素翅和銀杏。雖然看似是這樣簡單的一道菜,但配合各種食材的煮熟時間,要掌握好蒸的時間,也確實不易。這日式燉蛋,各種材料也煮很剛好,魚蛋和蟹柳是現成材料當然沒有出錯,花菇也剛好熟透而帶微微的菇味,燉蛋香滑,又是元氣另一招牌菜。
赤蝦頭麵豉湯
這天天氣很冷,所以不得不要點個湯來暖暖胃。一總是會出「每日限定」和「新」兩個語言特別敏感,「每日限定」的三文魚頭麵豉湯之前我已試過了,所以今次要嚐嚐「新」的赤蝦頭麵豉湯。這個湯除了麵豉味,亦有濃郁的蝦味,赤蝦頭入面有少量的蝦膏,薄切的白蘿蔔片而煲煮至入味而且腍腍的,我覺得這個赤蝦頭麵豉湯比起三文魚頭麵豉湯更勝一籌。
到收銀處埋單時,發現惠顧滿三百元可以獲贈限量版2014年月曆,可惜今次一個人去吃,吃不足三百元,下次要帶朋友再來幫襯來換啊!
2013-11-30
用餐优惠
其他
左口魚裙邉
2013-11-07 173 浏览
成10pm 都仲要等位, 不過安排左TABLE, 好過坐SUSHI 帶果邊咁窄~三文魚刺身: 厚薄程度OK, 新鮮帶子SUSHI: 帶子幾大舊, 諗諗下我地好似叫左珍寶SIZE< 唔怪得@.@ 好鮮甜!!!三文魚腩SUSHI: 都幾肥美,不錯花之戀SUSHI: 沙律醬唔會太多, OK, 最怕一大PAT 沙律醬...唯一唔掂係D 飯LAW, 都唔黏的, 唔似日本米, 又唔夠酸~另外無人斟茶, 好像被人遺忘了~

三文魚刺身: 厚薄程度OK, 新鮮

三文魚腩SUSHI: 都幾肥美,不錯

另外無人斟茶, 好像被人遺忘了~
2013-08-31 177 浏览
暑期工Last Day,我老細(其實即係我朋友),請食晚飯慰勞...hahaha^^朋友提議食元氣壽司(近排賣廣告賣得好行...),咁就放工落旺角...排咗一個鐘多D,終於入得去... 好餓><,拿拿臨叫野食... 大滿足壽司篇:三文魚腩($9/件)-新鮮丶肥美丶三文魚肉厚切丶有嚼口;赤海蝦($9/件)-新鮮丶漿口丶好膠質蒲燒鰻魚($9/件);螺片($9/件);炙燒辛辣三文魚腩($9/件)-辣味蓋過三文魚味,但炙燒過嘅三文魚,肉質好嫩^^迴轉壽司篇: 北寄貝($18/碟)石垣貝($16/碟)-貝類好爽口丶有嚼頭,但壽司可能放太耐...好乾丶冇乜醋飯味:'(都係即叫即做好D 軍艦壽司篇: 海膽墨魚($16/兩件)-推介!;辣味三文魚($16/兩件)-味道OK,但唔辣嘅芥辣八爪魚($16/兩件)-芥辣味重咗D:/;軍艦三味@海鮮沙律丶飛魚子丶海膽墨魚($25)熱食篇: 炸軟殻蟹($38)-好好食!係新鮮出爐嘅;))熱辣辣丶又脆,非常香口!卷物篇: 波士頓卷($18)-芝士味好强...淨係食到芝士@@食物大至上都Okay...賣單,總共食咗三百零蚊,都唔算太貴...

大滿足壽司篇:
壽司:三文魚腩,赤海蝦,蒲燒鰻魚,炙燒辛辣三文魚腩,螺片

迴轉壽司篇:
迴轉壽司:北寄貝
北寄貝($18/碟)
迴轉壽司:石垣貝
石垣貝($16/碟)

軍艦壽司篇:
軍艦壽司: 海膽墨魚,辣味三文魚