2024-08-11 178 浏览
幫襯咗3年到,一直好鍾意原版嘅照燒雞飯!!!上次去食已經改咗版,變得冇咁好食...太耐冇去,唔知而家係新版定舊版,但佢嘅無論凍定熱奶茶冇記錯係好飲嘅。ps:凍飲只可以少冰無得走冰。
2024-01-10
2024-07-18 225 浏览
呢度$4X 就有一碗唔差嘅拉麵真係好平!而且拉麵+6件壽司套餐仲有嘢飲先$90真係好平!嗌咗醬油拉麵,麵質同口感都唔錯!有少少似油麵,湯底都算香,荀幾好食,塊叉燒都唔會好柴,但隻蛋係全熟嘅,不過呢個價錢都唔緊要啦!然後到壽司,刺身唔算話好厚切,但都幾鮮甜喎!而且個醋飯都算幾好,夾起唔會散但唔硬,都係軟口彈牙嘅飯帶少少醋酸! 三文魚係比較普遍嘅質素,比較欣賞係帶子幾鮮,比較起嚟吞拿魚就一般啲! 之前食過呢間嘅雲尼拿雪糕都好好食!又香又軟滑!下次會再嚟
呢度$4X 就有一碗唔差嘅拉麵真係好平!而且拉麵+6件壽司套餐仲有嘢飲先$90真係好平!嗌咗醬油拉麵,麵質同口感都唔錯!有少少似油麵,湯底都算香,荀幾好食,塊叉燒都唔會好柴,但隻蛋係全熟嘅,不過呢個價錢都唔緊要啦!然後到壽司刺身唔算話好厚切,但都幾鮮甜喎!而且個醋飯都算幾好,夾起唔會散但唔硬,都係軟口彈牙嘅飯帶少少醋酸! 三文魚係比較普遍嘅質素,比較欣賞係帶子幾鮮,比較起嚟吞拿魚就一般啲! 之前食過呢間嘅雲尼拿雪糕都好好食!又香又軟滑!下次會再嚟
拉麵 +壽司6件
拉麵 +壽司6件
2024-03-23 365 浏览
去左禾輋探親,想食日本野,得一間叫虎藏 和風食堂,就試下菜式種類很多,選左拉面加飯加餃子, 豬骨湯拉面係味千等級,或者更差,類似出前一丁湯底叉燒飯乾柴烈火,重要切絲,又乾又難食餃子煎得唔夠只有底部少少啡色,味道比王將更差可一不可再,不要貪平….老婆叫左芝士蛋糕拉面餐,佢話芝士蛋糕好甜……....最後好多野都食唔哂,因為真係唔好食…………………………………………………………………………………
去左禾輋探親,想食日本野,得一間叫虎藏 和風食堂,就試下

菜式種類很多,選左拉面加飯加餃子,

豬骨湯拉面係味千等級,或者更差,類似出前一丁湯底

叉燒飯乾柴烈火,重要切絲,又乾又難食

餃子煎得唔夠只有底部少少啡色,味道比王將更差

可一不可再,不要貪平….

老婆叫左芝士蛋糕拉面餐,佢話芝士蛋糕好甜……..
最後好多野都食唔哂,因為真係唔好食…

豬骨拉面,叉燒飯,餃子
2023-12-02 491 浏览
星期六去到呢個屋邨商場完全冇諗過會咁多人😶‍🌫️見到呢間星期六都有下午茶餐🥰就入去試吓啦!有幾款拉麵選擇,配小食飲品,$50以內,性價比幾高👍🏻🍗 蜜味燒雞翼&迷你和風醬油拉麵 配凍檸茶 $44拉麵嘅份量係啱啱好可以過吓口癮,又唔會太多食得好飽,雞翼燒得幾靚幾入味😌餐廳環境好闊落,一個人都俾卡位我坐🥺出面有自助區可以斟水,如果有需要要碗仔都可以自己拎🤣出邊有自助區可以😌呢個價位下次想試吓個抹茶蛋糕🍰🙈

🍗 蜜味燒雞翼&迷你和風醬油拉麵 配凍檸茶 $44

呢個價位下次想試吓個抹茶蛋糕🍰🙈
2023-04-06 797 浏览
📍元祖和風食堂虎藏🍱南蠻雞扒拉麵定食 $82一個set份量好足,而且每樣都大大份🤤🍗南蠻雞扒塊雞扒足足有成隻手掌咁大🖐️而雞扒亦都炸得超級脆卜卜,夠曬金黃酥脆,仲好貼心咁切好一件件方便夾嚟食,嫩滑多汁😽塔塔醬係超級多,亦都混合咗好多蛋粒,個味道酸酸甜甜咁,幾開胃🤤🤣口感層次一流🍚日式叉燒飯叉燒既份量好多,足足鋪滿成個飯面,叉燒都幾淋😌而且係入味嘅👍🏻上面亦都灑左啲芝麻粒,食落幾香😝飯嘅份量都唔少㗎,所以好夠飽😇🍜和風醬油拉麵佢總共有三隻味可以揀嘅:和風醬油、豬骨湯同味噌🤘咁我今次就試咗佢嘅和風醬油味,食開重口味嘅我覺得幾好食,佢既醬油味係幾重嘅,頗為濃郁😙而拉麵裡面有兩片肉,味道同出邊拉麵舖嘅差唔多🤔如果鍾意食蔥嘅可以加多啲,咁口感就會再豐富啲~下次試埋佢其他味先🤣🥤可樂新地 $20冇諗過會咁大杯,連雪糕都足足卷左五個圈🫶仲有粒車厘子作為點綴,相當打卡able😆連埋可樂一齊食會係一個幾唔錯既配搭🤩⭐️好味指數:7/10📍元祖和風食堂虎藏 (沙田)沙田禾輋村禾輋商場地下R6號舖
📍元祖和風食堂虎藏
南蠻雞扒拉麵定食

🍱南蠻雞扒拉麵定食 $82
一個set份量好足,而且每樣都大大份🤤
南蠻雞扒

🍜和風醬油拉麵
可樂新地

🥤可樂新地 $20

⭐️好味指數:7/10

📍元祖和風食堂虎藏 (沙田)
沙田禾輋村禾輋商場地下R6號舖
南蠻雞扒拉麵定食
南蠻雞扒
可樂新地
2023-02-04 563 浏览
元祖和風食堂虎藏 🍱📍 沙田禾輋村禾輋商場地下R6號舖❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒小編最近發現左呢間好抵食既日或便當料理店🍱🤗,性價比實在太高啦,d野食既味道ok 既,性在夠大份😂,真係唔驚食唔飽,而且價錢仲要好合理,晚餐呢個價錢,有呢個質素,都算唔錯啦😚👍🏻。🌟 炸雞肉拉麵定食(配飯)$67呢個套餐包括有叉燒和風醬油拉麵🍜➕炸雞➕紫菜飯。 呢個餐確實抵食🤣,又有飯,又有麵,一次過享受到唔同既口味。🌟 銀鮭魚鰻魚蛋便當🍱 $75蛋裏面包住既係鰻魚😻,口感唔錯,而且銀鮭魚都好好味🤲🏻,性價比好高👏。🌟 帶子壽司🍣 $32小編突登點左一碟壽司試下, 都唔錯既。整體推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒
元祖和風食堂虎藏 🍱

📍 沙田禾輋村禾輋商場地下R6號舖

❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒

🌟 炸雞肉拉麵定食(配飯)$67

🌟 銀鮭魚鰻魚蛋便當🍱 $75

🌟 帶子壽司🍣 $32
小編突登點左一碟壽司試下, 都唔錯既。

整體推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍

❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒❒

這間位於屋邨商場內日式餐廳的質素雖然比較一般 沒有太大驚喜 但午市套餐有好多配搭選擇 套餐份量都好大CP值幾高👍🏻而且沒有加一收費🍜拉麵可以配🍣壽司同🍚飯 仲可以配甜品🍰(碳水化合物愛好者狂喜) 選擇困難症人士請想好吃什麼再去😂我今天就是衝着咖啡新地而來的😍🍦✨抹茶意大利芝士蛋糕配拉麵 $60🥤這個餐有配上飲品 要了熱奶茶😬🍜拉麵屬正常水準 要了味噌湯底味道不會太鹹 跟另外兩個餐配的拉麵不同之處是多了半隻全熟的蛋🥚有兩片較熟的叉燒 還有粟米、菠菜 麵質都帶點煙韌度🍰抹茶蛋糕味道不過不失😍但份量驚艷到我了 像老式餅舖做的蛋糕 蛋糕體較多 吃不出來意大利芝士蛋糕的味道😂像普通抹茶奶油加上咖啡蛋糕體✨南蠻炸雞拉麵配日式叉燒飯 $86🍗炸雞厚身幾大塊 炸得外皮酥脆 加上酸酸甜甜的塔塔醬😬味道好夾有驚喜👍🏻🍜醬油拉麵 味道跟味噌湯的差不多🤔同樣有兩片叉燒還有些筍片 可能有人會不喜歡🍚叉燒飯看上去細碗 但下面都幾大碗飯 日式叉燒是五花肉肥瘦相間 但調味比較淡✨拉麵配六件壽司定食 $90🍣壽司有三文魚、吞拿魚、帆立貝各兩件 魚生非常薄切所以口感一般 質素平平🍜配豬骨湯拉麵 三款湯底之中這款最好味👍🏻

✨抹茶意大利芝士蛋糕配拉麵 $60
抹茶意大利芝士蛋糕配拉麵

🥤這個餐有配上飲品 要了熱奶茶😬

✨南蠻炸雞拉麵配日式叉燒飯 $86
南蠻炸雞拉麵配日式叉燒飯

✨拉麵配六件壽司定食 $90

🍜配豬骨湯拉麵 三款湯底之中這款最好味👍🏻有點似出xx丁的味道😆三碗拉麵的份量一樣
配上一小碟涼拌小菜 菠菜拼牛蒡
拉麵配六件壽司定食

✨咖啡新地 $20
今天的MVP😍‼️一上檯好吸睛😲份量足以兩個人分享性價比好高👍🏻咖啡要了黑咖啡沒有加糖和奶🍦配上軟滑的雲呢拿新地一起吃甜度剛好😋除了咖啡還可以選擇汽水🧊建議叫少冰
咖啡新地

📍元祖和風食堂虎藏 (沙田)
沙田禾輋村禾輋商場地下R6號舖
抹茶意大利芝士蛋糕配拉麵
南蠻炸雞拉麵配日式叉燒飯
咖啡新地
2022-11-15 484 浏览
呢間路過,見門口餐牌選擇都多,於是去試吓,點知中伏,d 野好難食,仲要食完肚痛,真係覺得 "不可一不可再"🤧😖😖.滑蛋豬扒飯 $46好味度:⭐️⭐️雖然知道滑蛋有時會整到個吉列豬扒外皮會冇咁脆,但係呢個完全個皮好淋,而且入面d 豬扒都唔好味,個口感粉粉地😂😂😅.抹茶卷配豬骨拉麵$58好味度:⭐️佢ge 筍。。令整碗拉麵都好臭😖😖🤢🤮🤮.呢個綠茶卷反而幾好~.午餐餐牌~.2:30 下午餐牌~
滑蛋豬扒飯 $46
好味度:⭐️⭐️
滑蛋豬扒飯
滑蛋豬扒飯

抹茶卷配豬骨拉麵$58
好味度:⭐️
佢ge 筍。。令整碗拉麵都好臭😖😖🤢🤮🤮
豬骨拉麵

抺茶卷配豬骨拉麵

呢個綠茶卷反而幾好~
抺茶卷蛋糕

午餐餐牌~

2:30 下午餐牌~
2022-08-20 587 浏览
和朋友聚餐,地方闊落4人有大卡位坐,坐了2.5小時冇人趕職員態度親切,服務好好我地一行四人,叫了4個餐有我既至愛: 濃湯拉麵拼魚生飯,三文魚新鮮 三文魚子好多🤤其後,有北海飯🤤🤤,熱飯再加上蟹肉沙律,入口即溶,面頭又有帶子,感覺十分幸福🥰再之後,拉面拼他他醬雞扒 再拼 飯,雞扒好大塊。最後,有一個正魚定食,條魚啱啱熟,肉質好滑,好鮮甜。四個人叫咗四個餐,大家都捧住個肚走,如果大家比較細食的話,四個人可以叫三個餐,另外再加小食。
和朋友聚餐,地方闊落
4人有大卡位坐,坐了2.5小時冇人趕
職員態度親切,服務好好

我地一行四人,叫了4個餐
有我既至愛: 濃湯拉麵拼魚生飯,三文魚新鮮 三文魚子好多🤤
再之後,拉面拼他他醬雞扒 再拼 飯,雞扒好大塊。
最後,有一個正魚定食,條魚啱啱熟,肉質好滑,好鮮甜。

2022-08-03 473 浏览
Lunch time 好鐘意行過去禾輋食飯,貪佢吾難搵位又靜d! 呢間餐廳座位闊落,舒舒服服享受我午餐定食套餐好多選擇 簡直花多繚亂!樣樣都想試雞扒拼拉麵壽司拼拉麵 餃子拼拉麵我地本身冇抱咩期望,但我覺得真係吾錯!雞扒大大件即炸好香脆 餃子又係煎到出色燶邊!呢個價錢性價比很高!
呢間餐廳座位闊落,舒舒服服享受我午餐

定食套餐好多選擇 簡直花多繚亂!
樣樣都想試

雞扒拼拉麵

壽司拼拉麵

餃子拼拉麵

我地本身冇抱咩期望,但我覺得真係吾錯!
雞扒大大件即炸好香脆 餃子又係煎到出色燶邊!
呢個價錢性價比很高!

2022-06-20 490 浏览
每次經過呢間餐廳都無緣到訪, 今次下午茶終於有機會試下😜肉碎咖哩飯配迷你和風醬油拉麵連飲品$44肉碎咖哩飯嘅醬汁很像肉醬意粉嘅味道加咗咖喱味嘅版本😂😝, 香香地唔辣, 味道適中算OK, 飯嘅質地都可以; 拉麵配料有兩片叉燒, 半隻熟蛋, 海帶及大蔥, 拉麵質地正正常常唔會太淋太硬, 叉燒雪味非常濃烈🤨, 食唔到有肉味, 湯底咸度極高😑牛肉薯餅配迷你和風醬油拉麵連飲品$42牛肉薯餅新鮮炸起熱辣辣, 外皮香脆, 內裏薯仔蓉餡軟綿好食, 有少少牛肉粒在內, 幾惹味; 迷你和風醬油拉麵食評如上☝️餐廳中間有自助區可以攞飲用水, 七味粉及碗筷👍座位空間闊落坐得舒服, 四十幾蚊一個套餐, 有咁多嘢食, 期望唔高, 普通食個下午茶又坐得舒服, 收貨喇😄魚堅總評性價比 3👍(以5👍為滿分)
每次經過呢間餐廳都無緣到訪, 今次下午茶終於有機會試下😜

肉碎咖哩飯配迷你和風醬油拉麵連飲品$44

牛肉薯餅配迷你和風醬油拉麵連飲品$42

餐廳中間有自助區可以攞飲用水, 七味粉及碗筷👍

魚堅總評
性價比 3👍
(以5👍為滿分)
下午茶
2022-05-23 336 浏览
係沙田好多連鎖餐廳😢今次係禾輋揾到間好抵食嘅日本野Overall又唔錯喎$7x 有飯又有拉麵 又有咁多雞👍🏻全部都唔錯 拉麵湯底揀咗味噌👍🏻位置坐得舒服🤪🤪
係沙田好多連鎖餐廳😢
今次係禾輋揾到間好抵食嘅日本野
Overall又唔錯喎
$7x 有飯又有拉麵 又有咁多雞👍🏻
全部都唔錯 拉麵湯底揀咗味噌👍🏻
位置坐得舒服🤪🤪
2021-06-16 1462 浏览
第一次去這家,發現平有平食、貴有貴食,點個沾麵餐,但之後漏了單,不過再叫職員追單,都很快端來。沾麵的湯汁相當之熱燙,亦都出煙,這也是合理的,因為麵條不太熱,小小小小麵放進沾汁,很快便會涼。麵條的質地都算挺為煙韌,雖然份量不算極多,但一邊沾,一邊少少喝湯,都總算吃得飽人。第二次去,再看一看餐牌,如果要個拉麵,普通加四件壽司,不如加一大塊南蠻雞扒以及小型紫菜明太子飯。結果,豬骨湯叉燒拉麵,湯底同樣香濃,湯底夠熱燙,已經加很多分,雖然不知道它這個豬骨湯用了多少時間熬製,不過都算是香濃,骨味濃郁。麵條夠煙韌,但份量當然偏小,因為預咗你會留肚吃明太子飯。明太子飯的味道少許辣味,自己加少少壽司時候會向一點,南蠻炸雞扒相當大塊,不是用厚炸的方式去煮。南蠻炸雞的醬也是有點香蔥以及蛋白去弄成,夠香,味道也不太酸。
虎藏 沾麵

第一次去
這家,發現平有平食、貴有貴食,點個

第二次去,再看一看

結果,

元祖和風食堂虎藏

麵條夠煙韌,但份量當然偏小,因為預咗你會留肚吃
南蠻炸雞扒相當大塊,不是用厚炸的方式去煮。

午餐
元祖和風食堂虎藏
2021-03-06 1065 浏览
今日又去左沙田,又去左幫親浩楠食堂,元祖和風食堂。今次豪啲,點了吉列豬扒拉麵定食 $75,另一個餐就叫左抺茶甜品拉麵定食(抺茶蕨餅配拉麵)$52。仲點左芬達新地$18。吉列豬扒拉麵定食,當然都係跟醬油拉麵。吉列豬扒酥脆甘香,不過就無咩肉味,不過點左佢地特製醬油同芥末,就好味好多。拉麵好食,最緊要醬油多只蛋。抺茶蕨餅配拉麵,最岩女仔,麵細細,重點有甜品食,打卡一流。不過就好似抺茶雪芳蛋糕加雪糕好食啲,同抵啲。

今日又去左沙田,又去左幫親浩楠食堂,元祖和風食堂。

2021-03-06
2021-02-06 365 浏览
今日去沙田行街,第一個行程就係去食飯,因為唸好左會幫親,元祖虎藏和風食堂,所以旪點出門,因為想坐卡位,食得舒服啲,佢地共有9個卡位。我每次幫親都一定點拉麵加飯,今次就點左 照燒雞肉飯拉麵定食 $56,另一個餐就點左抺茶雪芳蛋糕配醬油拉麵$54。照燒雞肉飯拉麵定食 醬油拉麵,雞肉燒得很香口夠彈牙,拉麵有三款不過都一定係叫醬油拉麵,因為醬油拉麵多左雞蛋,感覺抵啲。抺茶雪芳蛋糕配醬油拉麵,這個最岩女仔點,拉爆不是大碗,有跟蛋糕及雪糕。講起雪糕,而家又做番買一送一,所以我們又點了,買一送一抵食。

照燒雞肉飯拉麵定食

抺茶雪芳蛋糕配醬油拉麵