景色一流,如果喺黃昏嘅時候先飲一杯雞尾酒輕鬆一下☺️之後再用晚餐仲可以睇埋夜景😍簡直係心曠神怡😁餐廳設有bar. 可以享受有酒精或無酒精飲品. 手調特飲, 有特色🥰大家可以一試👍食物方面:經理推介了 :櫻桃鴨肝, 擺盤精明,味道亦不俗茉莉花煙燻倉魚, 帶有茉莉花和煙燻兩種味道, 魚肉嫩滑八十里片皮鴨, 皮酥脆,鴨肉唔會太乾,好味花膠紅燒黑毛豬肉, 花膠都幾厚,豬肉係好滑唔覺得肥金腿扒津白, 啲菜好淋好入味爆汁和牛燒餅加家鄉臘肉胡椒餅做主食甜品有豆沙鍋餅同埋酒樣湯丸侍應們服務殷勤, 留意食客需要!
食物方面:
經理推介了 :
櫻桃鴨肝, 擺盤精明,味道亦不俗
茉莉花煙燻倉魚, 帶有茉莉花和煙燻兩種味道, 魚肉嫩滑
八十里片皮鴨, 皮酥脆,鴨肉唔會太乾,好味
花膠紅燒黑毛豬肉, 花膠都幾厚,豬肉係好滑唔覺得肥
金腿扒津白, 啲菜好淋好入味
爆汁和牛燒餅加家鄉臘肉胡椒餅做主食
甜品有豆沙鍋餅同埋酒樣湯丸
侍應們服務殷勤, 留意食客需要!

2024-03-28 2141 浏览
2024年3月底光顧,竟然有人在餐廳裏食煙!餐廳禁煙是常識吧!侍應只是提出叫我們轉枱,沒有想過用呢個價錢食飯在呢個地方食飯要食埋二手煙!食物質素ok 但係我選擇呢個地方就係因為除了食物,也需要一個舒適嘅環境和高級的服務,估唔到會有呢個情況出現!令我十分不滿意!對於非吸煙者是一個懲罰!對於一個守法的市民也是一個懲罰!由於當晚邀請的朋友是很重要的人,感覺自己的選擇和安排都變得很失禮!如果你是一位吸煙人士,可能會覺得呢個係一個好地方!

對於非吸煙者是一個懲罰!對於一個守法的市民也是一個懲罰!

2024-03-21 2836 浏览
今次來到八十里 幫朋友慶祝生日 要特別讚嘆店員服務超級好 除左一開頭開茶既時候攪錯左之外 其他時間都係有求必應 要拍照既時候都非常主動幫忙 而且仲邀請我地到室外海景位拍照 真係淨係海景都已經值回飯價🤣今次打卡真係過足癮😂餐廳環境非常舒適 大部份位置都係海景位 餐廳採用湖水藍色嘅枱布 突顯柔和清新的舒爽氛圍 食物質素都很優質 份量都好大碟 好適合一班朋友過黎食飯 如果想私隱度高既話 有VIP房提供 今次的用餐體驗都相當滿意 值得來一試❤️

櫻桃鴨肝
黃金龍蝦素
八十里片皮鴨
酸菜魚
黃金龍蝦素
八十里片皮鴨
酸菜魚
2024-03-19 1624 浏览
先講總結:值回票價,但未到物超所值。每款食物大多用最基本的手法料理。沒有額外的東西,也沒有多餘的東西。先說環境,這次三人座了一張四一枱,環境寬敞,即使四人也不會局促。這次位置於入口後的走廊,外面是連着平台的落地玻璃,不但看不到海景,而且今晚平台剛好舉行派對,司儀說的話都經過玻璃傳到我耳中,有點不勝其煩。服務可以接受,侍應會主動更換骨碟,也會替我們分上湯羹。唯一批評是我坐的位置不算顯眼,舉了手近兩分鐘才有人過來為我加單甜品。下單不久侍應便送上一盤開胃的涼拌貢菜 (後來才在餐牌發現一碟28元,如果不要就要先揚聲),可惜忘記影相。由木耳和頁菜配以糖、醋、辣油,清脆爽口,稍咸。個人覺得開胃菜酸甜就可以了,咸味大可不必。茶錢$28一位,如果不喝茶水也可免掉。以下菜式按餐廳先後上菜次序說明。上海鮮肉小籠包 ($78)皮薄,肉鮮,多汁,熱氣騰騰。要小心的是皮真的很薄,其中一件因為底部和蒸籠紙黏在一起,即使我很小心地挾也不慎弄破包皮。煙薰茶香鴿 ($178)用罩子把薰煙帶到餐桌,令客人感受到最大的煙薰味。鴿子一分為六,煙味很足。醃得入味,骨頭都有咸香味道。稍嫌細隻,骨比肉多。火曈雲吞雞湯 (398)普

以下菜式按餐廳先後上菜次序說明。
上海鮮肉小籠包

上海鮮肉小籠包 ($78)
煙薰茶香鴿

煙薰茶香鴿 ($178)

雲吞雞湯

火曈雲吞雞湯 (398)

普普通通,沒有特別。八顆雲吞和超市能買到的差不多。白菜嫰滑無渣。雞是一整只冰鮮雞,肉嫰但沒有多少鮮味;因此湯的味道主要是由高湯配以金華火腿組成。可稱之處是很大鍋,大概有八碗的份量。
後來我們叫了一個陽春麵 ($98) (由於平平無奇便沒有拍照),湯底的味道除了火腿外就興這鍋一模一樣,因為各位請不要重覆點了。
外灘獅子球

外灘獅子頭 ($188)
上海菜必試菜式。獅子頭軟糯,醬香濃厚,豬肉半肥瘦所以滑而不膩。欠缺豬肉鮮味,主要味道來自醬汁。這個價位,如果用新鮮豬肉絞碎會更好。
爆汁和牛燒餅

爆汁和牛燒餅 ($138)

名副其實,真的爆汁,進食時請小心。外層酥香,火候不錯。但老實說味道不算特別,如果不是追求爆汁效果就有點overpriced了。
金腿扒津白

金腿扒津白  ($188)

津白採用三棵最嫰滑的津白芯,外層棄而不用,清甜無渣。配上金華火腿恰到好處的咸香,樸實無華中顯出功架。

香蕉豆沙鍋餅

香蕉豆沙鍋餅 $78

整叫整煎,因此上桌時熱辣辣。味道就是一般的豆沙鍋餅。食完才回想起此菜名為「香蕉豆沙鍋餅」,但真的沒有多少香蕉的感覺。

這次叫上了最基本的上海菜,沒有任何中伏/失敗之作,某些菜式也能顯出廚師紮實功力。在人均五百多元的前題下,叫做不過不失,但又未能令我很有意欲回訪。如果要宴請親朋的話,也不失為一個可以考慮的中檔上海菜。
2024-03-15
爆汁和牛燒餅
金腿扒津白
  • 上灘獅子球
2024-03-18 1209 浏览
川滬菜餐廳坐擁270度維港景色可以係舒適環境下享受迷人景色味覺定視覺都有十足享受~ ⭐️櫻桃鴨肝 ($198)好好食! 上枱時仲有乾冰 效果 好夢幻鴨肝口感綿滑 加上D脆麥 好好食!!⭐️黃金龍蝦酥 ($158)造型吸睛 外皮香脆 不錯~ ⭐️波士頓龍蝦湯泡飯 ($576)又有得打卡! 職員會幫手將龍蝦湯倒落米飯可以自行右加上炸米 更有口感龍蝦彈牙 充滿鮮味 而龍蝦湯鮮甜無比 味道濃郁⭐️煙燻辣子通心鰻 ($348)紅海一片 唔食得辣嘅人要小心D!!將白鰻煙燻 再鑲入豬大腸內 然後炸至金黃酥脆外皮煎到脆卜卜好正而鰻魚的肉質肥美柔軟 好食好食~ ⭐️楊枝甘露 ($118)⭐️胭脂 ($128)睇得又食得!呢個真係幾好食!!!⭐️桂花青檸菠蘿冰茶 ($58)⭐️西柚迷迭香 ($58 )
川滬菜餐廳坐擁270度維港景色
可以係舒適環境下享受迷人景色
味覺定視覺都有十足享受~

⭐️櫻桃鴨肝 ($198)
好好食! 上枱時仲有乾冰 效果 好夢幻
鴨肝口感綿滑 加上D脆麥 好好食!!
⭐️黃金龍蝦酥 ($158)
造型吸睛 外皮香脆 不錯~

⭐️波士頓龍蝦湯泡飯 ($576)
又有得打卡!
職員會幫手將龍蝦湯倒落米飯
可以自行右加上炸米 更有口感
龍蝦彈牙 充滿鮮味
而龍蝦湯鮮甜無比 味道濃郁

⭐️煙燻辣子通心鰻 ($348)
紅海一片 唔食得辣嘅人要小心D!!
將白鰻煙燻 再鑲入豬大腸內 然後炸至金黃酥脆
外皮煎到脆卜卜好正
而鰻魚的肉質肥美柔軟 好食好食~

⭐️楊枝甘露 ($118)
⭐️胭脂 ($128)
睇得又食得!呢個真係幾好食!!!
⭐️桂花青檸菠蘿冰茶 ($58)
⭐️西柚迷迭香 ($58 )
2024-03-01
2024-03-15 1082 浏览
餐廳擁有無敵海景,室內座位舒適,想坐室外户外露台座位睇靚靚維港夜景,就記得早啲book位啦!🔸頭盤🔺櫻桃鴨肝勁打卡!上枱好似仙境一樣,記得準備相機影相!一粒粒櫻桃醬啫喱好靚,包住口感creamy的鴨肝,好夾好好食!🔺黃金龍蝦酥原隻龍蝦,係好吸睛嘅菜式!以蘿蔔絲酥餅成為龍蝦身,入口好鬆化,清甜蘿蔔絲配埋啖啖龍蝦肉,特別高貴!🔸主菜🔺波士頓龍蝦泡飯用石鍋上非常熱辣辣,店員先淋上濃湯,再跟自己喜好加入脆米,增加口感,食完暖笠笠!🔺煙燻辣子通心鰻好特別嘅菜式!通心鰻魚係豬腸中間釀入鰻魚,煙韌又彈牙,師傅去晒豬腸的肥膏,一啲都唔油膩,唔好睇佢有好多紅椒,原來少少辣更加惹味,係絕對花心思去整嘅菜式!🔸甜品🔺楊枝甘露中間有奶凍,配上好多柚子肉,跟自己喜好淋上新鮮芒果汁,入口滑溜,味道酸酸甜甜,好醒胃!🔺胭脂玫瑰草莓奶凍少女心的一度甜品!上層有粉紅色薄脆,配上一粒粒奶凍,士多啤梨味香濃!🔸飲品🔺桂花烏梅蘇打 / 桂花青檸菠蘿冰茶淡淡的烏梅和桂花味,兩杯特色冰茶飲落都好清新!

🔸頭盤
🔺櫻桃鴨肝

🔺黃金龍蝦酥

原隻龍蝦,係好吸睛嘅菜式!

🔸主菜
🔺波士頓龍蝦泡飯

🔺煙燻辣子通心鰻

🔸甜品
🔺楊枝甘露

🔺胭脂玫瑰草莓奶凍

🔸飲品

🔺桂花烏梅蘇打 / 桂花青檸菠蘿冰茶
淡淡的烏梅和桂花味,兩杯特色冰茶飲落都好清新!
八十里價錢💲: $198/ $566/ $348/ $158/ $118/ $128/ $58/ $58好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.7/環境🗾: 5/5性價比🥢: 3.3/5回頭率😚: 3.3/5-係lcx的餐廳基本上全部都有海景,但呢間餐廳的海景係最開揚,坐擁270度景觀,超級靚🥹同時有個户外露台outdoor座位,比你行出去影下相。佢哋主打川滬菜,但同時都有啲fusion元素,仲有唔同cocktail mocktail,選擇幾多。-✅✅櫻桃鴨肝。上碟就好似一幅畫咁❤️ 鴨肝收埋係一個晶瑩剔透的紅色啫喱外殻入面,口感非常綿滑。連埋外皮會一齊係口腔入面唔洗咬都化開。臊味無鵝肝咁濃烈,但內臟味道都難免一定係。做工同外表都好賞心悅目😌-✅波士頓龍蝦泡飯。大約可以分成4碗左右,用石鍋上非常熱辣辣。侍應會先淋上濃湯再自己加入脆米,確保食到飯粒同脆米2個口感😋 湯確實係鮮甜,好似海鮮濃湯咁。但如果可以重龍蝦味d就更出色。-✅煙燻辣子通心鰻。雖然好多辣椒,但味道唔會好辣。通心鰻魚其實係豬腸中間釀入鰻魚,煙韌又彈牙。豬腸起左d肥膏出來所以唔會好膩,而鰻魚主要係食個口感。成粒都炸過,加埋🌶️花椒等好
八十里
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 3.7/
環境🗾: 5/5
性價比🥢: 3.3/5
回頭率😚: 3.3/5

✅煙燻辣子通心鰻。雖然好多辣椒,但味道唔會好辣。通心鰻魚其實係豬腸中間釀入鰻魚,煙韌又彈牙。豬腸起左d肥膏出來所以唔會好膩,而鰻魚主要係食個口感。成粒都炸過,加埋🌶️花椒等好香口😜

✅黃金龍蝦酥。以蘿蔔絲酥餅成為龍蝦的身體,原隻龍蝦咁,望落好有睇頭😎個酥好鬆化,入面有一絲絲的白蘿蔔,混合龍蝦肉,特別高貴。如果🦞鮮味可以同蘿蔔絲的清甜味道並排就好,而家蘿蔔味道比較出。

✅✅楊枝甘露。係一道食得的楊枝甘露。中間以奶凍做主角,側邊好多柚子肉,淋上芒果汁,味道酸酸甜甜☺️ 芒果汁好天然,加埋大量柚子肉,又真係一個好好食的甜品

✅胭脂玫瑰草莓奶凍。呢個甜品比楊枝甘露仲靚,因為有上面個片粉紅色薄脆。奶凍以一個個圓波波做成,中間隔住一片片🍓,加埋面頭的cream,一啖食就有唔同層次。而佢的士多啤梨味都唔假。

✅✅桂花烏梅蘇打。烏梅味好濃😳 小小桂花碎代出桂花的淡淡清香。同埋蘇打飲落最爽!
✅桂花青檸菠蘿冰茶。飲落比較淡,似係桂花茶咁。果味唔夠出。

因為個景觀絕對值得時一次!食物都ok,幾特別同有心機做🤓 但龍蝦菜式可以再鮮甜d!
用餐优惠
試食活動
2024-03-06 827 浏览
啲野食係ok 但啲職員服務態度非常差入黎唔識welcome客 要自己搵位叫佢地拉窗簾落黎叫左半日都冇人理係室外影相係咁催我地走個tea/野食係幾好食但係我下次唔會黎
啲野食係ok 但啲職員服務態度非常差
入黎唔識welcome客 要自己搵位
叫佢地拉窗簾落黎叫左半日都冇人理
係室外影相係咁催我地走
個tea/野食係幾好食
但係我下次唔會黎
High  tea
High  tea
感謝邀約試食💁🏻‍♀️Thank you for the food tasting invitation 蒜泥白肉(辣)Sliced Pork with Minced Garlic 味道不錯 並不會很辣 但蒜味和麻香味可再濃一點👍🏻波士頓龍蝦泡飯Boston Lobster Rice in Lobster Broth個人很喜歡吃海鮮 龍蝦是其中之一的至愛值得一讚有保持到龍蝦的原味 而且吃完沒有一口味精味👍🏻泡飯的湯是有點像西式龍蝦忌廉湯口味的 但整體並不膩但如果多人分享的話 龍蝦份量可增多一點🤔自貢鹽幫水煮安格斯牛肉Angus Beef in Hot Chilli Broth (Spicy)麻麻的口味 少許微辣 欣賞雖然是水煮風味 但並不算多油牛肉片也算鬆軟👍🏻但辣度可再加強一點家鄉臘肉胡椒餅Preserved Meat Pepper Bun餡料熱辣辣 胡椒味香濃楊枝甘露Mango Sago奶味香濃 個人很喜歡不會太甜 適合香港人口味👍🏻綠野仙蹤火山綠豆沙Green Bean Paste with Meringue 一開始以為是一碗碗的綠豆沙 哈哈外觀有特色 打卡不錯綠豆味可更濃郁一點🙌

蒜泥白肉(辣)
味道不錯 並不會很辣 但蒜味和麻香味可再濃一點👍🏻
蒜泥白肉(辣) Sliced Pork with Minced Garlic

個人很喜歡吃海鮮 龍蝦是其中之一的至愛
值得一讚有保持到龍蝦的原味 而且吃完沒有一口味精味👍🏻
泡飯的湯是有點像西式龍蝦忌廉湯口味的 但整體並不膩
但如果多人分享的話 龍蝦份量可增多一點🤔
波士頓龍蝦泡飯 Boston Lobster Rice in Lobster Broth

自貢鹽幫水煮安格斯牛肉
麻麻的口味 少許微辣
欣賞雖然是水煮風味 但並不算多油
牛肉片也算鬆軟👍🏻
但辣度可再加強一點
自貢鹽幫水煮安格斯牛肉 Angus Beef in Hot Chilli Broth (Spicy)

家鄉臘肉胡椒餅
Preserved Meat Pepper Bun
餡料熱辣辣 胡椒味香濃
家鄉臘肉胡椒餅 Preserved Meat Pepper Bun

楊枝甘露

綠野仙蹤火山綠豆沙
一開始以為是一碗碗的綠豆沙 哈哈
外觀有特色 打卡不錯
綠豆味可更濃郁一點🙌🏻
綠野仙蹤火山綠豆沙 Green Bean Paste with Meringue

飲品✨
桂花青檸菠蘿冰茶
沒想過桂花配菠蘿也挺配合的
清新口味 整體不算很甜👍🏻

洛神花水蜜桃梳打
Roselle Peach Soda
洛神花口味不會被水蜜桃搶過
挺驚喜的 香甜又清新✨💁🏻‍♀️
桂花青檸菠蘿冰茶 Osmanthus Pineapple Lime Iced Tea/洛神花水蜜桃梳打 Roselle Peach Soda

My favourite is the Boston Lobster Rice in Lobster Broth! The creamy texture of the soup and rich texture of the lobster👍Perfect size for two people, and I love the umami taste of the lobster 🦞 itself 👍🏻

And I also recommend those two drinks for Osmanthus Pineapple Lime Iced Tea And Roselle Peach Soda✨it surprised me that they made the lovely combination of pineapple and osmanthus👍refreshing drink after the spicy cuisine and creamy lobster broth✨Roselle Peqch Soda is also good for the ladies 💁🏻‍♀️not so sweet and also keep the refreshing flower favour!
2024-03-04 579 浏览
🥰海景川滬菜.估唔到中菜既甜品咁有驚喜·🦆櫻桃鴨肝.外層啫喱Q彈內裏鴨肝綿密幼滑.放上乾冰煙霧彌漫,打卡一流🥰·🦞波士頓龍蝦泡飯.龍蝦拆肉連米飯浸泡於濃湯中,加入脆米伴食,口感豐富!!推薦·🐮自貢鹽幫水煮安格斯牛肉.鋪滿🌶️以為牛肉量少.但食極都有😆😆配以爽口see you tomorrow金菇,麻麻辣辣好暖胃·🦞黃金龍蝦酥.靚到唔捨得食😂香脆鬆化蘿蔔絲酥餅包裹彈牙龍蝦肉,味道鮮甜好好味❣️·🥭楊枝甘露.極多柚子肉包圍細滑奶凍.倒入芒果椰漿,香甜清新·🍓胭脂玫瑰草莓奶凍.必點!!!酸酸甜甜大愛🥰·🍊西柚迷迭香.解膩一流🥰🥰🍍桂花青檸菠蘿冰茶.淡淡菠蘿桂花清香..香甜作結😋·📍八十里尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈2樓OTE201號鋪
🥰海景川滬菜.估唔到中菜既甜品咁有驚喜

🥭楊枝甘露.極多柚子肉包圍細滑奶凍.倒入芒果椰漿,香甜清新
🍓胭脂玫瑰草莓奶凍.必點!!!酸酸甜甜大愛🥰

🍊西柚迷迭香.解膩一流🥰🥰
🍍桂花青檸菠蘿冰茶.淡淡菠蘿桂花清香..香甜作結😋
📍八十里
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈2樓OTE201號鋪
八十里位於海港城海運大廈,大玻璃飽覽維港兩岸景色,餐廳亦設戶外露台,大家預早預訂窗邊位置欣賞黃昏及晚間景觀😎設計空間採用白金、棕色作主調,有啲古代豪華宮殿絢爛燈光營造出優雅氛圍,有種古典感嘅餐廳,而職員態度友善,上菜會按客人用餐速度,欣賞景色賠上美食簡直享受😋🪄蒜泥白肉賣相精緻嘅蒜泥白肉,用薄薄五花肉包住牛油果🥑青瓜絲令口感更豐富,重點伴上秘製麻辣汁、蒜泥,非常開胃嘅菜式🪄黃金龍蝦酥賣相驚艷嘅「原隻」龍蝦🦞,用上龍蝦頭與龍蝦尾而中夾咗一件「蘿蔔酥餅」,熱騰騰且帶酥脆、有牛油香入口仲有爽嫩鮮美龍蝦肉,真正嘅好睇又好食😎🪄波士頓龍蝦泡飯原隻波士頓龍蝦拆肉,龍蝦頭、龍蝦鉗直接放入石鍋,飯中藏有大量龍蝦肉入口爽嫩,重點再淋上色澤金黃嘅海鮮龍蝦湯,配脆米、節瓜粒好鮮甜,龍蝦鉗內仲有鉗肉,記得要食埋🤣🪄自貢鹽幫水煮安格斯牛肉比想像中好食,一般食開呢個都會覺得好辣,而呢款麻辣湯汁醇厚鮮美,唔會係死辣又好入味,坊間水煮牛肉一般以鮮牛為主,而呢款「高級版」用上濃厚牛脂香嘅安格斯牛肉,味道更上一層樓🪄 綠野仙蹤-火山綠豆沙綠豆沙用糕點形式呈現幾特別,外層糖霜包住綠豆蛋糕而糖霜入口即溶,加上清甜嘅綠豆蛋糕,

🪄蒜泥白肉

🪄黃金龍蝦酥

🪄波士頓龍蝦泡飯

🪄自貢鹽幫水煮安格斯牛肉

🪄 綠野仙蹤-火山綠豆沙
綠豆沙用糕點形式呈現幾特別,外層糖霜包住綠豆蛋糕而糖霜入口即溶,加上清甜嘅綠豆蛋糕,甜度恰到好處

🪄楊枝金露
用上奶香嘅牛奶布丁,酸中帶微苦嘅柚子肉包圍,再加入香甜可口芒果汁,難怪平時咁受歡迎👏🏻

🚩八十里(尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈2樓OTE201號舖
2024-02-16
  • 黃金龍蝦酥
2024-02-25 510 浏览
鍾意去廣東道海港城附近行街食嘢,聽朋友講八十里呢間餐廳嘅中菜非常有特色,趁住週末就嚟試下啦。櫻桃鴨肝🍒🦆櫻桃鴨肝真係一絕!啲鴨肝飽滿滑膩,加上啲清甜嘅櫻桃醬,味道真係絕配!唔試真係可惜!波士頓龍蝦麻婆豆腐🦞🌶️🥢麻婆豆腐有咁新鮮嘅波士頓龍蝦,味道超出預期!麻辣鮮香,豆腐嫩滑,配上大塊嘅龍蝦肉,真係一試難忘!自貢鹽幫水煮安格斯牛肉🥩🌊呢碟水煮牛肉唔同啲普通嘅水煮肉,佢用咗自貢鹽幫調味,牛肉更加鮮嫩多汁,加上微微嘅鹹味和辣味,令人回味無窮!家鄉臘肉胡椒餅🥓🌶️🍞酥脆嘅胡椒餅入面包咗香濃嘅家鄉臘肉,一咬即爆出豐富嘅肉香,再加上啲微辣嘅胡椒,啲味道簡直係完美組合!楊枝金露🍍🍧食完嘢咁辣,嚟杯楊枝金露最適合唔過!清新嘅柚子肉配上濃濃嘅椰汁,令人心情即刻舒暢!綠野仙蹤-火山綠豆沙🌋🥄呢碟火山綠豆沙真係驚艷到我!睇外形就已經知道係非常精緻嘅小點心,食落綠豆沙,清香甘甜,作為一個飯後嘅    甜品,啱晒結束一餐!胎菊花茶🌼🍵胎菊花茶清香宜人,飲落好滋味,令人心情都放鬆咗好多!西柚迷迭香冰茶🍊🌿❄️西柚同迷迭香組合係咁出奇不意,但飲落卻超清新爽口!味道層次分明,係春日嘅最佳解渴之選!桂花青檸菠蘿冰茶🌸🍋🍍❄️桂

櫻桃鴨肝🍒🦆

波士頓龍蝦麻婆豆腐🦞🌶️🥢

自貢鹽幫水煮安格斯牛肉🥩🌊

家鄉臘肉胡椒餅🥓🌶️🍞

楊枝金露🍍🍧

綠野仙蹤-火山綠豆沙🌋🥄

胎菊花茶🌼🍵

胎菊花茶清香宜人,飲落好滋味,令人心情都放鬆咗好多!

西柚迷迭香冰茶🍊🌿❄️

桂花青檸菠蘿冰茶🌸🍋🍍❄️

桂花香氣同青檸嘅酸甜,同埋啲清爽嘅菠蘿,配上冰涼嘅茶,酸酸甜甜充滿桂花香味非常解渴怡人。

八十里

地址

尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈2樓OTE201號舖

2024-02-24 421 浏览
又靚又睇得又好食的中菜館絕非比比皆是,位於海港城LCX的八十里,裝修有格調,今日元宵節同男朋友黎慶祝仲可以望住無敵大海景享用晚餐真係特別浪漫。⭐️茉莉花茶煙燻倉魚$178前菜煙燻倉魚,魚外皮煎到脆卜卜,魚肉鮮甜細膩,仲有淡淡花香,😍作為前菜非常正!⭐️ 波士頓龍蝦湯泡飯 $398職員細心地將龍蝦湯倒在米飯上,再撒上酥脆炸米,一次吃到兩種口感,接下來涮龍蝦,彈牙蝦肉,吸收蝦湯鮮甜,充滿口感🥰。⭐️自貢鹽幫水煮安格斯牛肉 $368用鮮嫩嘅安格斯牛做水煮菜勁奢侈呢,超掛汁的牛肉吸曬湯汁又麻又香,最底的金菇都越食越辣,非常開胃嘅一道菜,由於我地好食得辣,覺得可以再辣啲的話更惹味😍⭐️黃金龍蝦酥 $158原隻龍蝦咁樣上嘅龍蝦絲酥卷你又食過未?佢個味道好似平日酒樓食到既蘿蔔卷咁,但入面有彈牙既龍蝦肉,仲有個外型好似齊天大聖咁好架勢睇得又食得。⭐️楊枝甘露 $118除左大量柚子粒同芒果粒,仲有可嘅奶凍,職員再將椰奶同花奶慢慢倒入去,味道岩岩好老人家都岩食。⭐️胭脂 $120絕對睇得又食得的靚靚甜品!係用士多啤梨奶凍再配上薄脆同忌廉,再以玫瑰果醬點綴,奶凍配合得天衣無縫。⭐️桂花青檸菠蘿冰茶 $58酸酸甜甜仲有桂花

⭐️茉莉花茶煙燻倉魚$178

⭐️ 波士頓龍蝦湯泡飯 $398

⭐️自貢鹽幫水煮安格斯牛肉 $368

⭐️黃金龍蝦酥 $158

⭐️楊枝甘露 $118

⭐️胭脂 $120

⭐️桂花青檸菠蘿冰茶 $58
酸酸甜甜仲有桂花糕味,解膩非常岩。

⭐️桂花烏梅梳打 $58
甜甜的烏梅糖漿加上梳打水中和甜膩,味道清新。
2024年的2月好忙碌呢!適逢今年的農曆新年與情人節重疊,整個城市都被濃厚的中西節日氣氛包圍,這邊忙着外出拜年看煙火,那邊又忙着相約佳人看夜景,享受燭光晚餐。要說到欣賞維港美景的最佳位置,除了上山頂,一間有維港景觀的餐廳絕對是個好選擇!位於尖沙咀的「八十里」是一家擁有無敵大海景的全新川滬風味食府,由華麗的團隊 — 包括兩位本地烹飪巨頭 — 川菜大師陳啟德師傅,以及嚐高美集團的行政總廚劉永元師傅,合力精心打造精緻完美、撼動人心的菜式,為每位食客帶來印象深刻的饕餮盛宴。環境:✨「八十里」位於海港城海運大廈2樓,能透過落地大玻璃飽覽維港兩岸景色,亦設戶外露台,位置絕對得天獨厚,強烈建議大家預早預訂窗邊位置,欣賞黃昏及晚間景觀。✨餐廳室內裝潢設計以年輕舞者「雲」憑翩若驚鴻的舞姿,成功吸引皇帝目光並最終成為皇后的古老故事為靈感。✨整個空間採用白、金棕色作主調,化做豪華宮殿,配搭古典宮殿式的柱子和木樑、貴族水藍色桌布、鏤花屏風、絢爛燈光等等,營造出優雅迷人的氛圍,富涵人文氣質的古典美學。服務:✨當天晚市非常旺場,職員態度積極友善,常面帶笑容。上菜速度亦見貼心,會照顧客人的用餐速度,用餐時間非常充足

環境:

服務:
✨當天晚市非常旺場,職員態度積極友善,常面帶笑容。上菜速度亦見貼心,會照顧客人的用餐速度,用餐時間非常充足。

食物:
🧄 蒜泥白肉
蒜泥白肉

✨大概是筆者吃過最美的蒜泥白肉,薄薄的五花肉包裹着醇美的牛油果、清爽的青瓜絲,口感更豐富;伴上秘製麻辣汁、蒜泥、食用花,成為一道既有代表性,鮮香卻不嗆鼻的開胃菜。

🦞 波士頓龍蝦泡飯
波士頓龍蝦泡飯

✨呈火紅色的波士頓龍蝦被拆件擺放,大大的龍蝦頭及龍蝦鉗甚為搶眼,蠻有氣勢!
✨飯中藏有大量龍蝦肉,入口爽嫩,味道鮮美,伴上色澤金黃、帶海鮮精華的龍蝦湯、脆米、節瓜粒等同吃,暖心又暖胃,叫人吃過一口又一口。
✨千萬不要忘記也把龍蝦鉗內的肉撥出,大大口咬下原整的龍蝦鉗肉,視覺與味覺大滿足!

🐮 自貢鹽幫水煮安格斯牛肉
自貢鹽幫手煮安格斯牛肉

✨上菜前,筆者已特意點微辣,但最後看見海量的辣椒,還是真的有點被嚇倒😹
✨麻辣香氣撲鼻,湯汁醇厚鮮美,但相信力度已稍稍減低,但仍然好過癮!
✨水煮牛肉一般以瘦黃牛肉為主料,但考慮到香港人的口味,換上口感軟而彈,在口腔內散發出濃郁牛脂香的真格斯牛肉,而且份量超多,「食肉獸」筆者吃得好快樂!

🦞 黃金龍蝦酥
黃金龍蝦酥

✨賣相驚艷,像真度甚高,極「打卡able」!
✨龍蝦頭與龍蝦尾中夾雜一件「非凡的蘿蔔酥餅」,熱騰騰、層層酥脆、帶牛油香的酥皮盡是入口爽嫩鮮美的龍蝦肉,流着濃香的龍蝦汁,是奢華的美味,筆者好喜歡!

🌹 胭脂-玫瑰草莓奶凍
胭脂-玫瑰草莓奶凍

✨精緻優雅的粉紅色,一個個綿綿輕甜的粉色草莓奶凍球,配以忌廉、草莓及海綿蛋糕粒作點綴,再頂上一塊珊瑚形狀的玫瑰薄脆和玫瑰花瓣,整體較盈,少女味重。

🥣 楊枝金露
楊枝金露

✨碟中心是富奶香的牛奶布丁,被酸中帶苦的柚子粒包圍,注入香甜可口的芒果汁,瞬間變成最受香港人歡迎的甜品之一。
果茶
自貢鹽幫手煮安格斯牛肉
黃金龍蝦酥
胭脂-玫瑰草莓奶凍
楊枝金露
2024-02-16 272 浏览
估唔到個咕嚕肉大排檔好食過佢又貴淡而無味非常生氣片皮鴨還可以個汁就爭少少 包片皮鴨嗰塊皮唔夠熱龍蝦泡飯還可以 但係比較細碗 整體環境都可以下次多啲人嘅時候,我會嘗試吓其他嘢
估唔到個咕嚕肉大排檔好食過佢又貴淡而無味非常生氣
片皮鴨還可以個汁就爭少少 包片皮鴨嗰塊皮唔夠熱
龍蝦泡飯還可以 但係比較細碗 整體環境都可以
下次多啲人嘅時候,我會嘗試吓其他嘢