2025-01-10 0 浏览
呢日黎到呢間係西環既八合目居酒屋,呢度坐得好舒服,野食仲好岩我地食!我地叫左個刺身拼盤,真係乜刺身都有咁滯,仲要舊舊都好肥美,食到我地lamlam脷!我最中意都係大拖!世一! 跟住我地仲叫左蔥吞拿魚腩蓉薄脆,呢個又係好正,蔥同吞拿魚腩蓉真係100%夾,再加埋塊薄脆,食落超好味!另外我地仲叫左燒雞皮串,食落唔油,d醬燒既味道好香!食完仲想再食!最後就係就叫左個鍋物,係生蠔粉絲煲,夠哂暖笠笠,d蠔又大大隻,完全唔腥!大滿足!

yum
2025-01-09 0 浏览
今日約咗去朋友屋企玩,所以就想係附近食飯。我話想食日本餐,朋友就即刻推薦呢一間。朋友推介呢一間坐得又舒服,嘢食又好食,果然嚟到之後,覺得好舒服,裝修亦都好靚,好有日式風格。食野我地做咗幾日都覺得牛油果軟殼蟹卷 $95八合錦魚生 $450超級新鮮,種類有好多款,我自己最鍾意嘅就係左口魚,油脂好夠,加埋就係三文魚腩都十分之肥膩,厚厚一塊真係勁好食,油甘魚亦都好新鮮,當然啦,甜蝦都係必食嘅!壽喜鍋 $148壽喜鍋熱辣辣最啱天氣凍嘅時候食,佢都好多料,牛肉亦都絕對唔鞋,個汁甜甜地,幾暖胃!
牛油果軟殼蟹卷 $95
壽喜鍋 $148

2025-01-06 0 浏览
最近同朋友去左位於西環嘅八合目居酒屋🏮氣氛環境好,食物又好食。壽司中吞拿魚腩夠鮮、大拖羅壽司充滿油脂感又冇筋,非常肥美入口即溶。而帆立貝都好鮮甜又有彈性同埋厚度,有啖啖肉嘅感覺!三文魚腩亦都好新鮮同埋好有三文魚油味串燒串燒方面我地試左紫蘇肉雞丸同埋日本雞心,兩款醬汁都唔同但好夾!紫蘇葉令肉丸有種清新嘅感覺,唔會太油膩。而雞心都唔會燒到好乾。如果有機會去西環記得試下啦!價錢實惠,味道又好,店員態度都唔錯!

壽司

串燒

2025-01-03 0 浏览
一直都聽聞依間八合目居酒屋嘅料理非常之好食 刺身好新鮮,所以前排特登約朋友一齊試吓一坐低梗係叫返一個刺身拼盤啦,佢嘅刺身拼盤有分10種同埋8種唔同嘅刺身,無論係邊款都好好食,三文魚油脂好足,再加埋少少豉油Wasabi就更加正啦,吞拿魚亦都好肥美,再加埋帶子同蝦嘅話,食落去就更加正我另外都好鍾意佢嘅蔥吞拿魚腩蓉薄脆,加咗蔥之後好清新,而且沖吞拿魚蓉魚腩好夠,食落去啖啖肉,加埋佢嘅薄脆,脆卜卜,一個好開胃嘅小食。我另外仲叫咗一份生蠔粉絲,佢嘅蠔肉好多大,好有蠔味,好正,再加埋煮到清新又入味嘅粉絲,仲有冬菇 蘿蔔 白菜等嘅配菜,真係勁豐富勁好食。

2025-01-02 0 浏览
成個聖誕假期都出外玩 基本上都係食中菜多一返到香港 即刻搵間日本野食下先🍢叫咗好多串燒 燒得剛剛好 熱辣辣上檯 食物新鮮 調味亦恰到好處牛油果軟殼蟹卷份量幾大份 蟹籽 牛油果 軟殼蟹 好夾芝麻炸雞翼好香口 又夠味 最緊要真係即整燒翠玉瓜 係我嘅最愛阿 好食燒雞心 平時比較少試 原來味道口感都唔錯燒杏鮑菇 爽脆嘅菇串燒丸 大大粒燒雞皮 雞皮調味都好正 每次必點串燒之一雞串燒 一口一啖肉2024年新開業 裝修都好新坐得好舒服價錢唔算貴 食物選擇多 可以👌🏻
成個聖誕假期都出外玩 基本上都係食中菜多

雞串燒 一口一啖肉

2024年新開業 裝修都好新坐得好舒服
價錢唔算貴 食物選擇多 可以👌🏻
2025-01-01 0 浏览
🌮日料腦袋必衝寶藏燒物八合目居酒屋 (西環)西環堅尼地城士美非路45號聯德新樓地下E號舖狠狠拿捏我味蕾!🥑牛油果軟殼蟹卷,軟殼蟹炸得酥透,牛油果軟糯綿密,一口下去,海苔香、米香、蟹鮮、果甜全在舌尖爆開,超驚艷!串燒系列更是絕絕子,秋葵和翠玉瓜串烤得恰到好處,外皮焦香,內里水嫩,咬下去“嘎吱”一聲,蔬菜清甜瞬間釋放。帆立貝串燒,貝肉飽滿Q彈,炭火鎖住鮮美,簡單調味就鮮掉眉毛~還有蔥吞拿魚腩蓉薄脆,魚腩蓉細膩如絲,蔥香提味,鋪在薄脆上,口感層次拉滿,“咔嚓”入口,香酥到跺腳!
🌮日料腦袋必衝寶藏燒物

八合目居酒屋 (西環)
西環堅尼地城士美非路45號聯德新樓地下E號舖

狠狠拿捏我味蕾!

2024-12-30 43 浏览
同事本身住堅尼地城,知我鐘意食雞,收工特登帶我黎呢間佢去開既居酒屋。軟殼蟹外面包住滑滑嘅牛油果,口感超豐富。軟殼蟹嘅酥脆,配埋啲微酸嘅醬汁,味道真係一流!雞肉秋葵串燒,雞肉醃得好入味,烤到外脆內嫩,秋葵口感清新,令整體味道更加均衡。秋葵嘅脆口同雞肉嘅柔嫩真係好搭。食完唔夠喉,所以另外叫多份秋葵,秋葵烤得啱啱好,保留咗鮮甜味,唔油膩,食落去清爽又健康。雞皮串燒絕對係必試!外面烤得香脆,內裡保持咗雞皮嘅多汁,淋上特製醬汁,香味四溢。我本身冇食過雞臀肉,但係見OpenRice好多人推介,所以叫咗一份。雞臀肉既肉質都幾嫩,燒完只係簡單調味,都能夠突顯出肉嘅鮮味。手羽塩燒串燒簡單又好味,外皮酥脆,肉質鮮嫩,搭配一啲檸檬汁,味道更加提升。每一啖都回味無窮。呢間居酒屋環境都幾舒服,食物又高質,啱晒同朋友,同事嚟食嘢吹水。
2024-12-28 44 浏览
店內裝修極具日本特色,牆上也有合金玩具擺設。另壽司各具特色,展現了新鮮魚材的美味,下次可再一試。1. **火炙左口魚裙邊壽司**:火炙的左口魚裙邊帶有微微的煙燻香氣,魚肉外酥內嫩,鮮味十足。搭配醋飯,口感豐富,火焰的炙烤讓魚肉的鮮甜更加突出。2. **蔥吞拿魚腩蓉薄脆**:這道壽司以鮮嫩的吞拿魚腩為主料,搭配香脆的薄脆,口感層次分明。蔥香的點綴增添了清新的風味,讓整道菜品的味道更加平衡,非常適合作為開胃小菜。3. **大吞拿魚腩壽司**:大吞拿魚腩的質地柔滑,鮮美的魚味讓人一試成主顧。搭配的醋飯恰到好處,讓整個壽司的味道更加和諧,無論是單獨享用還是與其他壽司搭配,都能感受到其極致的風味。4. **劍魚腩壽司**:劍魚腩的肉質結實,帶有淡淡的海洋風味,口感滑順。這道壽司的搭配簡單卻不失精緻,讓魚肉的鮮味得以充分展現。

1. **火炙左口魚裙邊壽司**:

2. **蔥吞拿魚腩蓉薄脆**:

3. **大吞拿魚腩壽司**:

4. **劍魚腩壽司**:

八合目居酒屋 炸芝麻雞翼 $88炒什菜 $68汁燒魷魚筒 $88有氣氛、有味道嘅小酌好地方呢晚去咗西環嘅八合目居酒屋,呢間居酒屋主打日本風味小食,加埋低調又有情調嘅裝修,真係好有日本居酒屋嘅Feel。一入到去,燈光昏黃柔和,啲木製傢俬同牆上嘅日式掛布,令人即刻感覺好放鬆,特別啱同朋友一齊嚟細酌幾杯、食幾碟小菜慢慢傾計。炸芝麻雞翼 ($88)呢個炸芝麻雞翼一上枱就香味撲鼻,雞翼炸到外皮金黃酥脆,但內裏仲保留咗嫩滑嘅雞肉,炸功真係一流!表面淋上咗一層微甜嘅醬汁,再灑滿咗香噴噴嘅芝麻,味道層次感好豐富。雞翼既有脆又有肉汁,食落去非常惹味,係必點嘅一款小食!炒什菜 ($68)炒什菜係一款比較清淡嘅菜式,用嚟平衡下炸物嘅油膩感最啱。菜式入面有椰菜、紅蘿蔔同菇類,炒得好香,啲蔬菜保留住少少爽口嘅口感,食落去仲有啲自然嘅甜味。呢碟雖然唔算驚喜,但作為配菜嚟講絕對合格。汁燒魷魚筒 ($88)魷魚筒燒到表面微微焦香,淋上咗一層甜鹹適中嘅燒汁,香氣十足。魷魚肉質煙韌而且冇咬唔開嘅情況,口感非常舒服,唔會過老。每一啖都充滿炭燒嘅香味,再配埋燒汁嘅鹹香,真係超滿足!呢款菜式無論係配酒定單純當小食都非常啱。😋靜
八合目居酒屋

炸芝麻雞翼 $88
炒什菜 $68
汁燒魷魚筒 $88

有氣氛、有味道嘅小酌好地方

炸芝麻雞翼 ($88)

炒什菜 ($68)

汁燒魷魚筒 ($88)

😋靜靜雞指數 🐥🐣🥚🥚🥚
🔂再偷食指數 ✅✅☑️☑️☑️
💲減荷包指數 💸💸💸💵💵
——————————————————
店舖資料

📍 西環堅尼地城士美非路45號聯德新樓地下E號舖

#eatstealthily #靜靜雞食 #香港美食 #美食 #food #hkfoodie #日本料理 #性價比 #日式地道 #手打烏冬 #三五知己 #hkfoodie #聚腳點 #foodiehk #instafoodie #hongkong #topcitybiteshk #hkfood #hkig #foodporn #discoverhongkong #foodlover #hkrestaurant #asianfood

2024-12-25 63 浏览
聖誕除了吃西餐,日本菜也是另一個熱門選擇,特別是居酒屋食物種類繁多,由冷盤刺身壽司,到串燒炸物煮物包羅萬有〜今天就來到了堅尼地城的八合目居酒屋與朋友一起預祝聖誕刺身盛合是必需點的!今天的種類有牡丹蝦、吞拿魚腩、三文魚、劍魚腩、帆立貝和鯛魚,全部都很新鮮,特別是吞拿魚腩的霜降部份佈滿油花,劍魚腩非常肥美充滿牛油香,牡丹蝦鮮甜火炙左口魚邊壽司的左口魚經火炙後將香濃油份迫出,表面燒得香口,配合酸酸甜甜的舍利,口感層次豐富

🍢放假同豬生落去港島遊, 行到少少肚餓就搵咗間居酒屋短暫醫下肚先🤭~ 難得出黎梗係要周圍食野啦😋嗌咗北海道白老町和牛推介嘅燒北海道和牛丼🍚 和牛嘅油花豐富, 仲要好嫩滑, 食落口感好多汁, 連埋日本溫泉蛋嘅濃濃蛋汁一齊食, 更有滑度😙 少許蔥花提昇埋整個丼飯嘅味道添~食左兩個小食, 串燒嗌咗雞肉串拼秋葵, 上菜時熱辣辣即嗌即燒, 雞肉嫩滑, 夾埋秋葵食營養滿滿~ 最後仲有蔥吞拿魚腩蓉薄脆, 飯焦上配搭吞拿魚腩蓉夠新穎, 小丸子真係未食過😆 吞拿魚腩上面仲有大大粒魚子, 幾有口感😁📌 八合目居酒屋西環堅尼地城士美非路45號聯德新樓地下E號舖
🍢

📌 八合目居酒屋
西環堅尼地城士美非路45號聯德新樓地下E號舖

2024-12-23 53 浏览
氛圍輕鬆舒適,非常適合與朋友聚會。菜單上有多種選擇,我特別點了壽司、烏冬和串燒🍢壽司🍣色彩鮮豔,擺盤精緻。新鮮的魚肉與醋飯完美結合,口感層次相當豐富。烏冬熱騰騰,甘凍嘅天氣感到暖心。湯底鮮美,帶有濃郁的昆布和 bonito 的香氣,讓人一口接一口。麵條彈牙有勁,與湯汁相得益彰。在上面還放了新鮮的蔬菜,令成碗麵更加豐富。串燒,這是居酒屋的招牌菜之一。各式各樣的串燒令人垂涎欲滴,特別是鹽燒雞肉串,外焦內嫩,每一串都經過精心烤製,保留了食材的原汁原味,搭配店家的特製醬汁,美味無比。
氛圍輕鬆舒適,非常適合與朋友聚會。
菜單上有多種選擇,我特別點了壽司、烏冬和串燒🍢

壽司🍣色彩鮮豔,擺盤精緻。
新鮮的魚肉與醋飯完美結合,口感層次相當豐富。

烏冬熱騰騰,甘凍嘅天氣感到暖心。

串燒,這是居酒屋的招牌菜之一。
2024-12-23 46 浏览
👩‍🍳見未夠鐘上堂⏰就食埋個晏先🏮🇯🇵火炙北海道和牛他他丼 $168 : 個飯上面鋪滿晒和牛🐂勁豐富呀👍撩開隻蛋王一齊食✅好好餸飯呢🥳🫑青椒仔串燒 $48 : 呢串青椒仔外皮好薄✅燒完個味道仲好清甜😋呢個飯真係好好食呀😛🍣火炙左口魚裙邊壽司 $88 : 火炙左口魚裙邊好似隻碟咁長呀💯味道新鮮👅呢個好推介呀😍🫑青椒仔串燒 $48 : 呢串青椒仔外皮好薄✅燒完個味道仲好清甜😋咬落口仲索索聲添💯
👩‍🍳見未夠鐘上堂⏰就食埋個晏先🏮

最近去了西環的八合目居酒屋,是個充滿日式風情的小店,氣氛輕鬆而友好🥰,讓人感到如同置身於日本的居酒屋!。蔥吞拿魚蓉薄脆完美的開胃小食🤤!薄脆的底部輕盈酥脆,上面鋪滿了新鮮的吞拿魚蓉,搭配香蔥的鮮香,口感層次分明。每一口都帶著海洋的味道,令人回味無窮。。冬菇串燒冬菇串燒的味道令人驚艷!菇肉鮮嫩多汁,燒烤的過程中吸收了炭火的香氣,外焦內嫩。搭配上特製的醬汁,讓這道素菜也能成為令人難忘的選擇。。翠玉瓜串燒翠玉瓜串燒帶來了一絲清新的口感。瓜的脆嫩與燒烤的香味相結合,十分開胃。這道菜適合想要輕食的人,既健康又美味😋。。雞臀串燒肉質鮮嫩,脂肪適中,口感豐富。燒烤得恰到好處,外焦香脆,內裡多汁,還帶著一點點的煙燻味,讓人每一口都感受到滿足。。雞肉串燒雞肉的鮮香與秋葵的清脆形成了完美的搭配。秋葵的滑口感增添了整體的口感層次,讓這道菜更具風味😙!。雞皮串燒最後的雞皮串燒是這次用餐的完美結尾。雞皮烤得金黃酥脆,咬下去的瞬間油脂在口中化開,香味四溢。這道小食簡直是讓人一試成主顧的美味。。整體而言,八合目居酒屋的食物不僅新鮮而且富有創意。每一道菜都展現了日式燒烤的魅力,無論是肉類還是素菜,都能讓人感受到廚師的

蔥吞拿魚蓉薄脆

冬菇串燒

翠玉瓜串燒

雞臀串燒

雞肉串燒

雞皮串燒

整體而言,八合目居酒屋的食物不僅新鮮而且富有創意。每一道菜都展現了日式燒烤的魅力,無論是肉類還是素菜,都能讓人感受到廚師的用心。強烈推薦給喜愛日式料理的朋友😍!
2024-12-23 24 浏览
孤獨的美食家,又周圍去搵嘢食。呢日喺堅尼地城做完嘢,見到開業幾個月的八合目居酒屋🏮 環境唔錯,坐得幾舒服,自己一個做小獨獨也不怕🙈點了幾款🍣🍣有三文魚腩、鰻魚、中拖羅、努力油甘魚件件都好厚身而且好新鮮,食落啖啖魚油香😌 好滿足~食完8貫壽司其實都有D飽,所以點了幾串串燒過下口癮😝翠玉瓜燒過後仲保特到水份😀 另外仲有男朋友至愛的雞內臟😳 味道不錯耶!下次可以帶佢來食了飲埋杯梳打,即刻爽晒😋

點了幾款🍣🍣
有三文魚腩、鰻魚、中拖羅、努力油甘魚
件件都好厚身而且好新鮮,食落啖啖魚油香😌 好滿足~

食完8貫壽司其實都有D飽,所以點了幾串串燒過下口癮😝

飲埋杯梳打,即刻爽晒😋