2023-09-27 62 浏览
早排同屋企人去左位於科學園嘅*八方棧*飲茶🫖🥢呢度嘅裝修簡潔,落地玻璃彩光充足,岀面嘅海景一覽無遺✨✨聽講呢度嘅點心都係由五星級總廚主理,唔止好睇得仲好好食。等我黎試下呢度啲招牌點心啦🤤🤤其中我地叫左幾樣招牌1.黃龍蟹肉餃2.黑毛豬叉燒滑腸粉3.妃子笑鹹水角4. 蔬汁金柚雪山包5. 牛油果鰻魚春卷6. 千秋小籠包首先講下黃龍蟹肉餃,就咁睇個樣好似有啲dry但一咬落去因為入面有好多蟹肉所以好Juice🤤而且個皮都好薄 一個人食晒三粒完全冇問題!跟住個腸粉都係食到啖啖肉,而且係爽口得來又唔靭。再黎個鹹水角造型已經贏晒💯整到成粒荔枝咁,真係色香味俱全,打卡一流!食完啲鹹點再食個金柚雪山包,個皮超級鬆化,入面嘅柚子味都好清新好開胃😋跟住個牛油果鰻魚春卷都好特別,一般酒樓都唔會有。一咬開入面嘅牛油果好足料,但又唔會搶左整體嘅味道👍食完超滿足💯另外仲有樣點心都好深刻就係個蝦多士❣️一咬落去索索聲勁脆,入面仲有兩三隻蝦!
早排同屋企人去左位於科學園嘅*八方棧*飲茶🫖🥢

• 蝦多士  春卷
最近Family Day 屋企人話想去科學園行下 順便去左呢間人山人海 好多人排隊既京滬點心酒樓試吓😍 佢地有多款值得一嚐既創新點心 主打傳統工藝與新派味道結合🥢多種款式選擇 品質及味道都唔錯 好值得一家大細去飲茶食點心🫖餐廳簡潔裝修 落地玻璃彩光充足🥰環境休閒舒適 加上佢地系寵物友善餐廳🐶🐱設有露天茶座 可於室外望住河景 約埋寵物聚會 享受一個優休閑的粵式下午茶 都系一個唔錯的選擇喔‼️🫖飲茶方面我哋叫咗鳳梨烏龍茶🥰唔再係傳統港式嘅普洱 香片茶🤣呢一款清香甜和 帶有鳳梨香甜烏龍茶配上鳳梨果乾 有助健胃消食 消除水腫 酸解食完煎炸嘢既脂肪 清香解膩🤤除左呢款之外 仲有譜洱茶/壽眉茶/香片茶/鐵観音/人參烏龍茶/白桃烏龍茶/有機蕎麥茶等 毎位$18平日 假日都系$19/位🔥💓豉汁涼瓜龍躉頭腩 午市特價$98有三款麵食可以選擇 我地簡左用煎面 一上枱大到嚇親 三個人都食唔晒😂煎麵香口 再配埋豉汁食😋龍躉頭腩多肉 無骨啖啖肉 好新鮮‼️💓雞絲粉皮 💓江南餚肉 💓蒜泥白肉呢幾款開胃菜好岩屋企人食🙌🏻新鮮惹味🥢💓蘿蔔絲酥餅二人前 💓冰涼西瓜糕 二人前💓雲霞彩虹蝦餃 二人前 💓 千秋小籠包 二人前佢哋

💓豉汁涼瓜龍躉頭腩 午市特價$98

💓雞絲粉皮 💓江南餚肉 💓蒜泥白肉

呢幾款開胃菜好岩屋企人食🙌🏻新鮮惹味🥢

💓蘿蔔絲酥餅二人前 💓冰涼西瓜糕 二人前
💓雲霞彩虹蝦餃 二人前 💓 千秋小籠包 二人前

佢哋既二人前點心好貼心 好岩我地呢啲想食多款 但系食得唔多既人🤣一份兩件 可以試多幾款🥰小籠包係自家手包 淆湯足4小時 再用新鮮豬肉剁碎做餡 包皮嫩薄有韌性 湯汁多又飽滿 肉質鮮香😋
蝦餃亦都係佢哋嘅招牌菜 每台都有叫 大粒飽滿 而且皮薄餡多 食完都想Encore🤤

💓原隻韭黃鮮蝦腸粉 💓 牛油果鰻魚春卷
鮮蝦腸粉系我每次食點心都必叫既美食 但好多酒家都做得好參差🤣 呢間既腸粉皮算薄 唔會好黏糯 蝦肉大粒新鮮 食落飽滿🤤

牛油果鰻魚春卷 平時出邊食唔到🤣用浦燒方式燒製白鰻魚 再配搭⻘瓜片、紫蘇葉絲與鮮蝦 香口唔油膩 而且搭配得已 口感好豐富🙌🏻

💓蟹籽蝦多士💓椒鹽鮮魷鬚小食

酒樓食飯我系好鐘意食炸野既🤤 叫左幾款炸物小食 全部都系即叫即整 熱辣辣上枱 香口惹味🙌🏻 魷鬚彈牙香口 炸粉香脆唔油膩🤣蟹籽蝦多士一份有三件 蝦肉彈牙新鮮 脆口唔膩 而且好厚身💯
2023-09-18
有細到大咗都好鐘意飲茶,因為有好多唔同嘅點心可以選擇,仲有同屋企人或者好熟嘅人一齊飲茶,感覺好溫馨 ♥️我去飲茶我會鍾意去啲坐得舒服既地方,今次去咗八方棧#allrouteinn 到飲茶,呢到除咗有平時食到嘅點心,菜單仲橫跨中國各地,仲有粵菜、川菜、京菜、上海菜等等,😍而且店舖簡潔裝修,枱月枱之間好闊落,坐得好舒服 仲有落地玻璃彩光充足同埋仲可以望到海架🥰加上店舖務求以最優質嘅食材,同合理價錢帶比我哋一個美好體驗,所以食物質素真心高,同時價錢冇真係特別貴,反正係好合理😍推介食物:牛油果鰻魚春卷♥️入面有牛油果、鮮蝦餡、春卷皮、蒜調味,同用咗台灣白鰻魚,浦燒方式燒製白鰻魚,然後切片,配上⻘瓜片,紫蘇葉絲與鮮蝦春卷,個口感好好 ,將春卷融合咗,推至另一個境界♥️千秋小籠包♥️自家手功推製包皮,老雞,赤肉,火腿,薑蔥,淆湯足4個鐘, 而且用上新鮮豬肉剁碎做餡,認真包皮嫩薄有韌性,湯汁好鮮甜,肉質鮮香 ,千秋小籠包,十分推介!!!餐廳仲係寵物友善餐廳,設有露天茶座,歡迎寵物一齊用餐, 可於室外望住河景,享受香港數一數二的室外‘飲茶’體驗。約埋三五知己/寵物聚會 享受一個優休閑的粵式下午茶 的確是是不錯

推介食物:牛油果鰻魚春卷♥️

千秋小籠包♥️

約埋三五知己/寵物聚會 享受一個優休閑的粵式下午茶 的確是是不錯嘅選擇 ,食完仲可以行下海邊♥️

地址:

新界白石角
香港科學園16E
海濱大樓二座
地下S087號鋪

#八方棧 #科學園 #allrouteinn #寵物友善 #京滬粵 #點心 #hkmodel#hongkong #hkfiodie #美食推薦
2023-09-19
用餐优惠
試食活動
  • 牛油果鰻魚春卷♥️ 入面有牛油果、鮮蝦餡、春卷皮、蒜調味,同用咗台灣白鰻魚,浦燒方式燒製白鰻魚,然後切片,配上⻘瓜片,紫蘇葉絲與鮮蝦春卷,個口感好好 ,將春卷融合咗,推至另一個境界♥️
  • 千秋小籠包♥️ 自家手功推製包皮,老雞,赤肉,火腿,薑蔥,淆湯足4個鐘, 而且用上新鮮豬肉剁碎做餡,認真包皮嫩薄有韌性,湯汁好鮮甜,肉質鮮香 ,千秋小籠包,十分推介!!!
2023-09-21 135 浏览
去左科學園附近踩單車無啦啦想食中餐,就係OpenRice搵到呢度一開始都有啲擔心伏,因為見到好多食評都話食物好快賣晒。大約1:00落單所有嘢都仲有,應該係情況已經改善咗。餐廳細心咁有二人份量點心選擇。而且就近科學園有地理嘅優勢,可以望住個海景食同埋人流唔似傳統酒樓咁多。所以環境方便非常唔錯,而且上菜速度都好快30分鐘內已經所有食物到齊。食物擺盤都用心(炸蝦卷係有星星形狀嘅脆片)。另外,開胃小食,一定要揀青瓜雲耳海蜇花。酸酸地非常可口青瓜翠綠陳醋非常開胃😌我哋叫咗好多大魚大肉嘅嘢,平衡返好重要!其他點心方面,蝦餃燒賣除咗名字出色,味道亦都非常唔錯。所用到嘅大蝦都係彈牙。仲有蝦味炸物亦都非常脆口,椒鹽魷魚呈橙紅色,少少辣非常惹味。同行有人對於個炸蝦卷更是讚美十足。的確成條蝦卷非常之長,啖啖都係蝦肉用埋星形麵包糖加威化紙加崧子仁同鮮蝦餡。黑毛豬叉燒上枱幾有排場附近嘅人都有留意。我哋嘅叉燒今日係半肥瘦。調味同埋烹調都非常恰到好處啱啱有燶邊而且入口唔乾。我覺得對得起$200呢一個價錢。不過唔知係唔係我地2個都係食肉獸,所以埋單要800幾
去左科學園附近踩單車
無啦啦想食中餐,就係OpenRice搵到呢度

食物擺盤都用心(炸蝦卷係有星星形狀嘅脆片)。

用埋星形麵包糖加威化紙加崧子仁同鮮蝦餡。

不過唔知係唔係我地2個都係食肉獸,所以埋單要800幾
  • 黑毛豬叉燒
2023-09-20 114 浏览
由沙田踩單車去大埔嘅朋友一定會經過科學園,作為休息點,再由科學園踩去大埔,餐廳位於科學園近單車徑仲可以望到海邊,而且仲有泊單車嘅地方,另外餐廳有室內同室外同室內位置,仲歡迎帶寵物嘅朋友一齊去食,今次小編就叫咗唔少點心同粉麵,兩個人嚟嘅朋友,都唔使怕😜有二人前點心可以叫,午市就比較優惠,有唔少特價嘅炒粉麵飯同小食點心:黃龍蟹肉餃,蘿蔔絲酥餅,冰涼西瓜糕,蔬汁金柚雪山包,彩虹蝦餃,瑤柱先下燒賣王,妃子笑鹹水角,牛油果鰻魚春卷,紅米海鮮腸粉 小食:椒鹽鮮魷鬚&琥珀黃金豆腐炒粉麵:上湯焗海蝦伊麵 點心做得好精緻新,好適合打卡,有幾欴點心都值得推介😗蔬汁金柚雪山包:鬆軟外表,味感清新,清甜柚子味妃子笑鹹水角;外型以荔枝為題,新穎別緻,打卡一流冰涼西瓜糕🍉:造型好特別,上面用啲西瓜肉碎+啫喱混合,下面做到西瓜皮啫喱嘅效果,食得出淡淡的西爪味黃龍蟹肉餃&彩虹蝦餃:大大粒,好足料,而且顏色配搭都好靚至於兩款小食:即叫即炸,份量都好多,豆腐外皮揸得好鬆軟,裏面好滑,魷魚鬚好邪惡,食唔停口上湯焗海蝦伊麵 :好大份,足夠四個人享用,而且d蝦大大隻,伊麵好有口感

小食:椒鹽鮮魷鬚&琥珀黃金豆腐

炒粉麵:上湯焗海蝦伊麵

點心做得好精緻新,好適合打卡,有幾欴點心都值得推介😗

蔬汁金柚雪山包:鬆軟外表,味感清新,清甜柚子味

妃子笑鹹水角;外型以荔枝為題,新穎別緻,打卡一流

黃龍蟹肉餃&彩虹蝦餃:大大粒,好足料,而且顏色配搭都好靚

2023-09-20 134 浏览
第一次好食到有寫食評的衝動,首先環境對海已經冇得彈,簡直係城市中嘅綠洲,有戶外同室內揀,今次就揀咗室內。星期六日去,好彩有定位,如果唔係都full晒。 價錢仲要唔貴,有二人點心,每款兩件,價錢都係$20左右,超抵食。每款兩件仲可以試得好多,有唔同選擇。嘢食方面真係好出色,每個點嚟到,都覺得好特別,例如妃子笑鹹水角,外表係個荔枝,內裏個餡係鹹水角。食物環境方面都好正。姐姐嘅服務態度都超好,好有禮貌,服務態度好好。
姐姐嘅服務態度都超好,好有禮貌,服務態度好好。
科學園又有好中菜-八方棧🥢住喺附近,一直期待有好嘅餐廳。白石角居民提供住戶證仲有優惠添。呢間餐廳係五星總廚主理,主打京滬粵點心。絕對有視覺同味覺嘅享受。餐廳便加係寵物友善餐廳,設有露天茶座,可以將自己嘅貓貓狗狗一齊飲茶,更開心🙂️必食推介😋🥢黃龍蟹肉餃-名副其實嘅皮薄餡靚🥢蟹籽蝦多士-上堂仲係熱嘅,新鮮即炸超好味🥢雲霞彩虹蝦餃-蝦肉爽口🥢妃子笑鹹水角-打卡之選,好創新🥢黑毛豬叉燒滑腸粉-腸粉嫩滑,黑毛豬特別美味🥢蔬汁金柚雪山包-,味感清新,清甜柚子味,呢個有驚喜🥢千秋小籠包-湯汁多,肉質香🥢招牌流沙包-我女女自己就食咗一籠,佢最鍾意流心🥢金網脆煎鍋貼-手工之作,煎得好香🥢紅棗桂圓茶-養顏之選,超多雪耳,好足料🥢冰涼西瓜糕-真係有啲西瓜味,好特別嘅甜品好多嘢都想試,想一嚐五星級嘅味道,唔一定要去五星酒店,估唔到附近就有一間啦,傳統工藝與新派味道結合
科學園又有好中菜-八方棧🥢

必食推介😋
🥢黃龍蟹肉餃-名副其實嘅皮薄餡靚
🥢蟹籽蝦多士-上堂仲係熱嘅,新鮮即炸超好味
🥢雲霞彩虹蝦餃-蝦肉爽口
🥢妃子笑鹹水角-打卡之選,好創新
🥢黑毛豬叉燒滑腸粉-腸粉嫩滑,黑毛豬特別美味
🥢蔬汁金柚雪山包-,味感清新,清甜柚子味,呢個有驚喜
🥢千秋小籠包-湯汁多,肉質香
🥢招牌流沙包-我女女自己就食咗一籠,佢最鍾意流心
🥢金網脆煎鍋貼-手工之作,煎得好香
🥢紅棗桂圓茶-養顏之選,超多雪耳,好足料
🥢冰涼西瓜糕-真係有啲西瓜味,好特別嘅甜品

2023-09-18 55 浏览
點心屬有誠意之作,傳統點心加上少許心思作陪襯,食物質素亦算中上,餐廳環境亦都比較一般酒樓清靜,加上無敵海景,職員服務態度也不錯,作為家庭週六週日聚會,是一個唔錯的選擇。整體來說,是值得推薦嘅一間餐廳。
2023-09-16
午餐
1K
2023-09-18 1989 浏览
公司搬到科學園, 當然要嚐遍科學園內的所有餐廳美食吧! 今天決定與同事去食點心, 試試新開業的八方棧!雖然科學園內海邊的數家餐廳也是落地玻璃全海景的景觀, 但中菜該是只此一家! 茶 ~ 有平常大家有喝的, 但亦有人蔘、白桃、鳳梨烏龍茶 及 有機蕎麥茶等比較特別的! 第一次見🍍鳳梨烏龍茶, 必試! 有很濃很濃的鳳梨香氣!!! 這裡很貼心的有2人份點心選擇, 很讚! 🦀黃龍蟹肉餃 $38/2隻 ~ 一整隻也是絲絲蟹肉, 超滿足! 🦐雲霞彩虹蝦餃 $28/2隻 ~ 真的像雲霞一樣, 看著漂亮, 內裡的蝦爽口彈牙, 不是只有外表呢! 🥟瑤柱鮮蝦燒賣皇 $24/2隻 ~ 豬肉沒腥味, 蝦同樣是爽口彈牙的! 蔬汁金柚雪山包 $38/2件 ~ 裡面是滿滿的柚子蜜, 包夠鬆軟!妃子笑鹹水角 $24/2件 ~ 超可愛, 底部遇有餅圈防止跌下, 超貼心的! 椰汁棗皇糕 $18/2件 ~ 夠煙靭糯, 很香的棗味! 宮廷碗豆糕 $18/2件 ~ 我最愛的糕點之一, 入口即溶! 一口醋香骨 (意大利醋) $78 ~ 這必點! 醋味很香, 因為用上意大利醋, 入口不會很酸, 層次感豐富! 雞絲粉皮 $88 ~ 第

這裡很貼心的有2人份點心選擇, 很讚!

椰汁棗皇糕 $18/2件 ~ 夠煙靭糯, 很香的棗味!

雞絲粉皮 $88 ~ 第一次食到這樣煙靭的粉皮, 雞絲很多, 麻醬亦下得很足!

🦐上湯焗海蝦伊麵 $98 ~ 超讚! 蝦鮮甜, 份量頗多!

紅棗桂圓茶 $30 ~ 同事的, 很足料的樣子!

🍑給大家參考一下! 小點 $30、中點 $36、大點 $46、特點 $56、頂點 $62、茗茶 $18!
除了點心還有粉麵飯等, 這裡還是一家寵物友善餐廳呢!
午餐
  • 雲霞彩虹蝦餃
  • 蔬汁金柚雪山包
  • 椰汁棗皇糕
  • 妃子笑鹹水角
  • 宮廷碗豆糕
  • 一口醋香骨
  • 上湯焗海蝦伊麵
【⭐️科學園八方棧|點心用心與精緻🥢】精緻嘅點心真係會好吸引我,睇得又食得!今次去到科學園嘅八方棧,環境好舒服,可以帶狗狗一齊坐戶外望住吐露港咁食。食咗咩?排名不分先後,今次全部都好鍾意❤️,👫=可點二人前🍤👫黃龍蟹肉餃🍤👫雲彩彩虹蝦餃放在一齊上枱,賣相好靚好吸引,食落都好食,蝦餃出色。🍤👫金鋼煎鍋貼最最好食係個炸網,千萬不要放棄!🍤👫蘿蔔絲酥餅我係蘿蔔絲酥餅嘅粉絲,呢間做得夠鬆化,咬落又唔會即碎,手工好好!🍤👫瑤柱鮮蝦燒賣皇燒賣比較大粒,鮮蝦好彈牙,無太多嘅肥豬肉,點豆瓣醬食一流呀!🍤👫妃子笑鹹水角(必點)外型極討好可愛,打卡熱點啦!咬落去係有少少厚皮,但一粒粒小脆米又幾好𡁻,底座係一個炸圈,炸饅頭質地,都異常好食,我選佢為必點點心,因為氣氛開心都好緊要!🍤百醬蒸虎皮鳳爪好食,底用上四季豆做墊菜,心機誠意推都齊晒!🍤蟹籽蝦多士蝦多士跟一碟雞醬,無諗過點雞醬會咁意想不到嘅好味。😋🍤牛油果鰻魚春卷(必點點心)樣靚、炸得好香口、面頭嘅鰻魚同青瓜好夾,朋友本身想撥走青瓜,誤會係裝飾用,我建議佢照食埋,果然有驚喜!春卷啖啖蝦肉,中間夾咗牛油果,口感有層次抵食!🥰贈送甜品呢下超級窩心,晚飯送糖水都經
【⭐️科學園八方棧|點心用心與精緻🥢】

食咗咩?排名不分先後,今次全部都好鍾意❤️,👫=可點二人前

🍤👫黃龍蟹肉餃
🍤👫雲彩彩虹蝦餃
放在一齊上枱,賣相好靚好吸引,食落都好食,蝦餃出色。

🍤👫金鋼煎鍋貼
最最好食係個炸網,千萬不要放棄!

🍤👫蘿蔔絲酥餅

🍤👫瑤柱鮮蝦燒賣皇

🍤👫妃子笑鹹水角(必點)
外型極討好可愛,打卡熱點啦!

🍤百醬蒸虎皮鳳爪
好食,底用上四季豆做墊菜,心機誠意推都齊晒!

🍤蟹籽蝦多士
蝦多士跟一碟雞醬,無諗過點雞醬會咁意想不到嘅好味。😋

🍤牛油果鰻魚春卷(必點點心)

🥰贈送甜品
呢下超級窩心,晚飯送糖水都經已買少見少,估唔到食個點心Lunch都有糖水送!仲要係好好味!我哋係狂點炸點心,飲返碗滋潤嘅木瓜雪耳糖水,真係好加分!

🫖鳳梨烏龍茶
有多款特色茶,茶錢不變

🫖八方棧
📍科學園2期16E大樓地下S087舖
🚙泊車最近可泊東翼16E區域,泊車優惠$200🆓1小時、$400🆓2小時
2023-09-17
  • 妃子笑鹹水角
#蒸魚腩爸媽好介紹🤔住左喺沙田咁耐,除左踩單車會經過之外,都無咩點去過科學園,今日發現到有一間穩世餐廳,有落地玻璃🤩可以望住個河景一邊嘆住飲茶🫖👏🏻🤭😍八方棧用心製作唔同嘅新穎創意點心🥧擺盤仲好靚好吸睛🥰睇得又食得!好味😋好滿足好飽嘅一餐🙂😍💁🏻‍♀️八方棧仲係一間友善餐廳,設有露天茶座,可以帶埋寵物🐶🐱一齊黎用餐🌟🌟五星總廚主理 -京滬粵點心🏮☕️😍八方棧💖🫖(科學園)@allrouteinn @八方棧📍 科學園2期16E大樓 地 下S087舖🔗 https://s.openrice.com/QrbS0AcOC00~dGOg5xsTo✴️💠蔬汁金柚雪山包🤩💠✴️好創新嘅點心🩷廚師用新鮮西芹汁做成酥皮,再加入冬瓜碎再自家製柚子餡而成嘅雪山包😍食落口好清新,用柚子做雪山包嘅餡,好特別又出乎意料之外咁夾🌟👍🏻👍🏻🥰✴️💠雲霞彩虹蝦餃🦐💠✴️熱辣辣大大粒嘅蝦餃,蝦餃薄皮入面有滿滿嘅嘅餡料、大大隻又新鮮爽口嘅蝦,口感好正😊相當飽滿🤭😋好好味😋推介💖💖✴️💠瑤柱鮮蝦燒賣皇👑💠✴️平時食鮮蝦燒賣就食得多,其實我第一次食瑤柱鮮蝦燒賣🤭覺得味道好夾,瑤柱嘅香味好出,但又唔會蓋過燒賣鮮蝦嘅味道!👍🏻👍🏻✴️💠黃龍蟹肉餃🦀
#蒸魚腩爸媽好介紹

🌟五星總廚主理 -京滬粵點心🏮
☕️😍八方棧💖🫖(科學園)
@allrouteinn @八方棧
📍 科學園2期16E大樓 地 下S087舖

✴️💠蔬汁金柚雪山包🤩💠✴️
好創新嘅點心🩷廚師用新鮮西芹汁做成酥皮,再加入冬瓜碎

✴️💠雲霞彩虹蝦餃🦐💠✴️

✴️💠瑤柱鮮蝦燒賣皇👑💠✴️

✴️💠黃龍蟹肉餃🦀💠✴️
皮薄餡靚,蟹肉鮮味十足,好足料,好味😋😋一隻餃已經等於平時酒樓嘅兩隻👏🏻😂😂

💠黑毛豬叉燒滑腸粉🐷💠
柔軟滑滑的腸粉,外皮透薄,腸粉入面有好多半肥瘦嘅黑毛豬叉燒,正👍🏻😊

💠蘿蔔絲酥餅🥕💠
上菜嗰陣已經覺得好靚好得意😍😍好似有兩條紅蘿蔔係啲泥土上面咁,原來泥土係用Oreo 餅碎而成,而蘿蔔絲酥餅外表酥脆,入面仲有熱辣辣一條條嘅蘿蔔絲!

💠蟹籽蝦多士🦐💠
好脆好惹味🤗🤗食落口無油膩嘅感覺,配合埋醬汁🫢香脆可口,味道夾得好好👍🏻👍🏻

💠五代同堂炒飯🩷💠
有心思嘅菜式💖廚師用左五款唔同嘅蝦炒飯,成個飯都充滿左滿滿嘅蝦味🦐🦐🦐🦐🦐鍾意食蝦嘅人更值得一試🫢🥰足料又好味!

💠椰汁棗皇糕😍💠
甘香嘅椰汁香味,混入濃濃嘅紅棗味!棗皇糕糕身好厚,但軟而且不黏口🤭🤗👍🏻

💠招牌流沙包😋💠
蛋黃味濃,餡又足夠,咬一啖就有流沙😍😍好味😋

💠高力豆沙球😍💠
熱辣辣而且脹卜卜,入口軟綿綿😋整體甜度適中👍🏻

💠豆沙鍋餅😊💠
豆沙鍋餅皮煎至金黃色,中間夾住左超足料嘅豆沙餡,每啖都有豆沙餡🫢😍

🍴餐廳環境乾淨舒適😍上菜速度都好快👍🏻態度都好好👍🏻😊

@allrouteinn

#foodie #hkig #hkfoodie #hkmom #hkmommyblogger #hkblogger #美食推薦 #美食 #香港美食 #香港
2023-09-12 139 浏览
第一次食喺科學園新開嘅八方棧,有3個鐘免費泊車,科學園嘅職員仲有九折添,水準都唔錯㗎✨和風安格斯一口牛是必吃之選,牛肉粒好淋,帶點黑椒的香味,但入口只有微微黑椒的辣勁🥩八方秘制牛肋骨肉質鬆軟,醬汁濃稠,味道酸酸甜甜,非常開胃🤩咕嚕肉酸甜適中,入面除咗平時食到嘅菠蘿,還有火龍果😋甜點必須推介冰涼西瓜糕,除了賣相跟西瓜一樣,味道真係似足西瓜㗎🍉 香芒果雪媚娘口感有啲似芒果糯米糍,入面仲有啲orea 粉,同平時食到嘅芒果甜品與別不同!▪️紅燒妙齡乳鴿(2隻) $176▪️菠蘿鮮果咕嚕肉 $148▪️和風安格斯一口牛 $148▪️八方秘制牛肋骨 $238▪️柚皮蒸龍躉頭腩 $168▪️無油家鄉炒米粉 $128▪️冰涼西瓜糕 $28▪️宫廷豌豆糕 $28▪️奧利奧香芒果雪媚娘 $58
八方秘制牛肋骨肉質鬆軟,醬汁濃稠,味道酸酸甜甜,非常開胃🤩
咕嚕肉酸甜適中,入面除咗平時食到嘅菠蘿,還有火龍果😋

▪️紅燒妙齡乳鴿(2隻) $176
▪️冰涼西瓜糕 $28
▪️宫廷豌豆糕 $28
▪️奧利奧香芒果雪媚娘 $58
2023-09-02 232 浏览
呢間新開嘅粵菜中午飲茶,點心都幾有心機。全部都熱辣辣,味道亦唔錯,除咗一般酒樓有嘅點心,睇得出佢哋花咗心思加添改良傳統點心,價錢亦都唔算貴。除咗平時飲開嘅普洱茶/香片,亦都有一啲新式嘅花茶同埋養生茶,我哋叫咗人蔘烏龍茶,味道甘香都唔錯。新店開張講業期間幫襯,可能未夠完善,有部份點心好快就賣晒,但係整體味道真係幾好食,有驚喜我個人對蘿蔔絲比較執着,佢完全做到酥香可口嘅口感,個皮完全唔係”硬骨骨”果種,值得一讚
呢間新開嘅粵菜中午飲茶,點心都幾有心機。
全部都熱辣辣,味道亦唔錯,
除咗一般酒樓有嘅點心,
睇得出佢哋花咗心思加添改良傳統點心,
價錢亦都唔算貴。
除咗平時飲開嘅普洱茶/香片,
亦都有一啲新式嘅花茶同埋養生茶,
我哋叫咗人蔘烏龍茶,
味道甘香都唔錯。
新店開張講業期間幫襯,
可能未夠完善,有部份點心好快就賣晒,
但係整體味道真係幾好食,有驚喜

我個人對蘿蔔絲比較執着,
佢完全做到酥香可口嘅口感,
個皮完全唔係”硬骨骨”果種,值得一讚

蔬汁金柚雪山包
  • 招牌流沙包
  • 金柚雪山包
  • 鹵水牛腱腸粉
2023-08-26 190 浏览
食物質素非常參差!叫個樣冇個様!叉燒已賣晒,冇同客人溝通,客人等咗40分鐘問伙計先告知冇曬!經理態度極差,冇好好同客人溝通仲籍口多多!呢間可以放棄不用嘗試!不值!
食物質素非常參差!叫個樣冇個様!
經理態度極差,冇好好同客人溝通仲籍口多多!
呢間可以放棄不用嘗試!
不值!

2023-08-25 149 浏览
1.餐牌10樣野九樣野冇2. 叫左個孖寶餐,等左大半個鐘追左兩次,先至話冇叉燒。 燒鹅冇,叉燒冇,連扁皮鸭差D都冇。3. 叫左個扁皮鴨,問去可唔可以攞走鸭殼, 佢話可以,點知埋單果時張單冇通知下額外加收我地80蚊4. 話就話京滬菜,但係個餐牌除咗扁皮鴨其實全部都係一般酒樓食既嘢。5. 個牛粒一啲味都冇6.雖然酒樓新開張,員工服務態度已經好敷衍相信應該好快執笠
1.餐牌10樣野九樣野冇
3. 叫左個扁皮鴨,問去可唔可以攞走鸭殼,