2019-10-27 97 浏览
呢日去左銅鑼灣接個朋友仔收工,諗住係附近搵間餐廳去食個晚餐啦,朋友建議食日本菜,有一間佢食過覺得唔錯既,就話帶我去食下。一入到舖頭,都覺得暗暗地有d射燈光幾有日式既feel,同埋牆身有佢地主打既菜式,大大張咁放出黎,離遠都望到好清晰又吸引,而呢間餐廳主打既係日式烏冬,咁當然要點樣食下佢。我地總共叫左兩個主食同三個小食,分別係「黑蒜灸燒極濃黑豚肉烏冬」,「芥末果醋帶子冷掛烏冬」,「明太子雞翼」,「螢光魷魚」同埋「秋葵沙律」。1.螢光魷魚$36叫左呢道冷盤既魷魚作為前菜,魷魚用左少少腌料去調味,所以食落帶有點酸味,都幾開胃。2.芥末果醋帶子冷烏冬 掛烏冬 $85呢個烏冬意外地帶出有小清新既感覺,可能因為冇肉類既關係,有幾片大大既蕃茄同埋沙律菜伴碟,加上主角帶子係經過煮熟再冷藏既方式,令到整體上食落去都比較清淡,啱晒想減肥嘅朋友,而且嗰個芥末嘅果醋同個烏冬好夾,滑嘟嘟嘅烏冬,加上酸酸地嘅果醋,令人食唔停口。3.黑蒜灸燒極濃黑豚肉烏冬 $87呢個烏冬一上枱真係不得了,黑蒜油嗰種香味,加埋豚肉嘅香味,真係令人食指大動,同埋佢嘅豚肉切得好厚,咬落去啖啖肉,肥膏同埋啲肉分布好平均,個湯加埋一啲爽口

1.螢光魷魚$36

2.芥末果醋帶子冷烏冬 掛烏冬 $85
芥末果醋帶子冷烏冬 掛烏冬

3.黑蒜灸燒極濃黑豚肉烏冬 $87
呢個烏冬一上枱真係不得了,黑蒜油嗰種香味,加埋豚肉嘅香味,真係令人食指大動,同埋佢嘅豚肉切得好厚,咬落去啖啖肉,肥膏同埋啲肉分布好平均,個湯加埋一啲爽口既木耳,夾埋烏冬一齊食,味道同口感兼備,兼且糖心蛋煮得剛剛好,蛋黃入口即溶,好嫩滑。

4.明太子雞翼兩隻$36
呢個雞翼同樣都好出色,裏面嘅明太子少少辣辣地,加上雞翼嘅外皮炸到脆卜卜,外脆內軟,而且鹹度適中,我諗送啤酒嘅話應該一流。

5.秋葵沙律$48
點左肉類,梗係要點番啲蔬菜平衡返,我哋就叫左呢個秋葵沙律,佢亦都係用咗酸酸地嘅汁去配襯秋葵,覺得幾清新,又可以解油膩。
秋葵沙律
芥末果醋帶子冷烏冬 掛烏冬
秋葵沙律
2019-10-27 18 浏览
Times附近又發現好野食啦!舖頭吾算大,坐得幾close,勝在好食!黑松露忌廉海鮮烏冬基本成日間餐廳有一半人都係食呢個應該都吾差!一黎到已經超級香!好香既黑松露味!仲有好厚切既三文魚!小楠山玉子鯛魚腩飯油淋淋既魚腩真係不得了!一咬落去超強既油香!仲有少少蛋同埋薑。個鯛魚腩真係好出色!吉列豬扒熱辣辣新鮮炸起!差少少就辣到個咀!所以記得灘一陣先好食!明太子雞翼一啖咬落去爆哂啲明太子出黎!真係超級真材實料!吾會好油!雞肉好滑吾會好鞋!棉花糖朱古力叫左佢少甜!好重既朱古力味!好耐無飲過棉花糖係面既飲品!係回憶丫!

Times附近又發現好野食啦!
舖頭吾算大,坐得幾close,勝在好食!

黑松露忌廉海鮮烏冬
基本成日間餐廳有一半人都係食呢個
應該都吾差!一黎到已經超級香!
好香既黑松露味!仲有好厚切既三文魚!

小楠山玉子鯛魚腩飯
油淋淋既魚腩真係不得了!
一咬落去超強既油香!仲有少少蛋同埋薑。
個鯛魚腩真係好出色!

吉列豬扒
熱辣辣新鮮炸起!差少少就辣到個咀!
所以記得灘一陣先好食!

明太子雞翼
一啖咬落去爆哂啲明太子出黎!
真係超級真材實料!吾會好油!
雞肉好滑吾會好鞋!

棉花糖朱古力
叫左佢少甜!好重既朱古力味!
好耐無飲過棉花糖係面既飲品!
係回憶丫!
2019-10-26 23 浏览
Walking in this bustling city, a decent meal within reasonable price is something seemingly unachievable. Thank God we made it today. Welcoming us in this comfy restaurant is a menu filled with ramen and acceptable dollar sign. Not giving our tummy a chance to rest, we have made the best decision quickly. Surprising us are bowls of masterpieces. We are having similar preferences over food so we all ordered seafood ramen. The soup is fulfilling to smell and sip. The creamy taste matches perfectly

Surprising us are bowls of masterpieces. We are having similar preferences over food so we all ordered seafood ramen. The soup is fulfilling to smell and sip. The creamy taste matches perfectly with the seafood. But I would say it was a bit too greasy for me, very impressive for the first few spoon though. I would appreciate it if it was served with pork soup. But maybe it will be some other’s cup of tea. Who knows?

My friend ordered an angus rib eye. The sauce was perfect with some brandy it maybe? But the rib eye would be better served if it was less cooked. Maybe i should voice it out next time.

After all, this is definitely the choice for seafood and ramen lover. And it wont hurt your wallet too much. Promise!
2019-10-25 32 浏览
拉麵🍜黑松露味湯底十分濃郁,香氣處處飄三文魚腩也很軟稔,口感飽滿,魚肉入口即融,新鮮又好吃。中<明太子雞翼>外皮炸到脆卜卜,入面裝滿晒明太子,少少辣得嚟又好香~明太子惹味配埋雞翼嘅油香裡面超多配菜 ,感覺好似食極都有!<黑蒜豚肉拉麵>香黑噴噴嘅蒜味配超多配菜真係好好食呀~加埋燒日式豚肉,口感真係好元化,樣樣都煮得好入味~加入濃湯真係好夾,蛋黃亦非常輕盈~濃湯底夾<芝心脆脆>外面炸得金黃酥脆係即刻炸既~咬落去脆脆入面嘅芝士緩緩流出,真係一試難忘!
拉麵🍜黑松露味湯底十分濃郁,香氣處處飄
三文魚腩也很軟稔,口感飽滿,魚肉入口即融,新鮮又好吃。中

<明太子雞翼>
<黑蒜豚肉拉麵>

<芝心脆脆>
2019-10-20
2019-10-23 76 浏览
在銅鑼灣逛累了就要醫肚,見到這所沒有漢字在門口招牌的日式小店,感覺十分特別,便入來試試看。由於我們未到六時便到達,因此我們包場了,餐廳裝潢不俗,有很多大畫布張貼在牆上。我們先點了兩客飲品,包括白桃梳打和巨峰梳打,兩者都很美味!然後就到小食時間,我們一口氣點了吉列鵪鶉蛋,鹽燒雞翼和明太子雞翼,三款都香脆可口。最後就到主菜,朋友點了帶子烏冬,他說味道很鮮甜,我就點了黑松露忌廉海鮮烏冬,這個菜式很邪惡,它會讓你喝了一口湯底後,便情不自禁地把它喝光光!湯底配以稻庭烏冬,簡直天衣無縫!快要吃完的時候,耳邊傳來一陣陣的日文聲,感覺十分親切!回頭一看,原來坐了兩枱日本人,天啊,連日本人都光顧的日式餐廳,感覺自己有口福了!

我們先點了兩客飲品,包括白桃梳打和巨峰梳打,兩者都很美味!

小肥忙左成個星期終於可以放下假假☺️難得天氣總算好返啲啲之際😆🌤去搵朋友行街街下之前🤪當然要食返餐好既醫下肚補充下先啦🤤🍴-位於銅鑼灣霎東街既八沢🍜喺銅鑼灣站A出口經時代廣場行過黎亦算方便就腳😆呢度簡約既環境裝修設計🙈一幅幅日瀛風海報及傳統和服女子既畫像☺️🇯🇵為店鋪增添不少日瀛風格色彩🇯🇵😆染上日瀛色彩之餘亦煮出不少高質素既和食料理😋🇯🇵-Lunch Set黑蒜灸燒極濃黑豚肉拉麵同一既拉麵麵底😋🍜不一樣的味道🤤配合黑蒜油更將拉麵湯底昇華🤤帶出更佳質感及散發濃郁蒜油香🍜😋拌以炸蒜更增添Crispy脆香口感🤩黑蒜油乃蒜香愛好者既大愛之作🤤🍜而拉麵麵質軟硬度適中有咬口☺️🍜拉麵亦好掛湯吸收左唔少湯底既精華😆另外以黑豚肉及溏心蛋既配合😆黑豚肉脂肪比例均勻啖啖富有油香之餘😆🐷溏心蛋更煮出100分既絕佳流心效果🤩🥚相信唔係間間鋪頭煮得到😆乃區內高質拉麵麵食之作☺️🍜-蒜蓉太子貝經慢火焗香既太子貝肉質夠結實入口鮮嫩之餘😋加入生蒜蓉一齊焗更帶出啖啖濃郁蒜香🤤-吉列一口豬柳串豬柳即叫即炸夠哂新鮮熱辣🤤🐷肉質滑嫩Juicy依然之餘🐷🤤外脆內軟既感覺令人大讚🤤🔥

小肥忙左成個星期終於可以放下假假☺️

肉質滑嫩Juicy依然之餘🐷🤤
外脆內軟既感覺令人大讚🤤🔥

2019-10-22
2019-10-19 27 浏览
補番個食評先之前經過附近,見到呢一間專食烏冬面嘅專門店,即刻搵日去試吓,入到鋪面地方唔大位置唔算太好坐,服務一般,小食唔多選擇,如果諗住去淨係食烏冬麵就OK,烏冬面係比較多唔同款湯底比較多,係比較新式嘅料理,裝修都乾淨新淨嘅。令我最失望嘅係,我以為佢寫住雙層芝士吉列豬扒,只係係吉列豬扒上邊加咗芝士醬,好失望,但佢呢個係撈烏冬嘅醬汁OK唔錯既,不過好流,小食 ,因無咩吸引,所以我兩人每人淨係食咗個烏冬麵就走,另外份量唔算多,普通
補番個食評先

很久沒吃烏冬了,今次去試試忌廉湯烏冬!既然要試,就當然試推介的!看完餐牌,想都不用想,我就選擇了「松露忌廉三文魚腩帶子烏冬」!烏冬是扁身的,不算十分彈牙,但掛湯能力還不錯,配上忌廉湯底,頗惹味。重點是那三文魚腩!那麼大塊的三文魚腩有3塊,而且很嫩滑,很抵食! 朋友選擇了一個比較清淡的「極上牛肉湯烏冬」。湯底是什菌湯,很鮮甜。牛肉分量不算多,但肉味濃郁,不錯吃。還另外叫了一份龍蝦沙律,芥末味道較重,但勝在啖啖龍蝦肉!
很久沒吃烏冬了,今次去試試忌廉湯烏冬!

既然要試,就當然試推介的!

朋友選擇了一個比較清淡的「極上牛肉湯烏冬」。
湯底是什菌湯,很鮮甜。

牛肉分量不算多,但肉味濃郁,不錯吃。

還另外叫了一份龍蝦沙律,芥末味道較重,但勝在啖啖龍蝦肉!

2019-10-13 29 浏览
專門吃烏冬的店不多,這家是榜上有名頭十的店👍🏻第一次來吃,就叫個招牌的黑松露忌廉烏冬,配上我喜愛的三文魚腩和帶子。好Creamy😋,黑松露好香濃,烏冬沾上忌廉汁很滑,三文魚腩和帶子的份量很多。另一份芥末果醋帶子冷烏冬,酸酸甜甜的,很開胃,加上紫菜,熱天食就好清新啦。估唔到今年吉列鵪鶉蛋有驚喜,炸得剛剛好。吉列鵪鶉蛋的口味還是第一次吃,這個配搭不錯👍🏻晚飯繁忙時間都非常多人,到左八點半人潮才開始散。

專門吃烏冬的店不多,這家是榜上有名頭十的店👍🏻

晚飯繁忙時間都非常多人,到左八點半人潮才開始散。
2019-10-12 20 浏览
又到支持香港小店嘅時候喇🤟🏻其實我之前已經試過一次㗎啦😂但實在太掛住佢嘅忌廉烏冬,Encore!!黎到點可以唔試佢嘅邪惡主打🎃🎃黑松露忌廉帶子三文魚腩烏冬🎃🎃-濃厚香滑嘅黑松露忌廉湯底😮配上三大塊肥美的三文魚腩🤭再加原隻特大帆立貝🤤唔怪得知咁受歡迎🥰🥰🥰-為咗彌補一下自己罪惡嘅心🤭另外再叫左番茄沙律同埋麻醬豆腐中和一下呢兩款都係健康清新之選減肥嘅女士們又有多一個選擇啦-八沢特飲(青檸,士多啤梨)果味嘅有氣梳打🤟🏻解暑一流-
又到支持香港小店嘅時候喇🤟🏻
其實我之前已經試過一次㗎啦😂
但實在太掛住佢嘅忌廉烏冬,Encore!!
黎到點可以唔試佢嘅邪惡主打

為咗彌補一下自己罪惡嘅心🤭
另外再叫左番茄沙律同埋麻醬豆腐中和一下
呢兩款都係健康清新之選
減肥嘅女士們又有多一個選擇啦[得意]

八沢特飲(青檸,士多啤梨)
果味嘅有氣梳打🤟🏻解暑一流
  • 黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬
2019-10-10 23 浏览
星期六同友人諗住去銅鑼灣行街 經過一間日本嘢就入去試下。見到黑松露忌廉系列似乎店裡比較出名嘅。咁我哋就叫咗個黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬。個忌廉湯底同平時食嘅唔同,質感反而較稀身唔會太杰。但食落又無溝咗水嘅感覺,忌廉味好出之餘又唔太膩。而且個湯飲落亦有好香黑松露味。有三大塊三文魚腩同帶子,兩款海鮮都好肥美新鮮,絕對無任何腥味。個三文魚腩肉質嫩滑,十分高質。而個面底則係用爽滑彈牙嘅稻庭烏冬,唔錯唔錯!另外我哋試咗個廣島蠔肉碎烏冬。呢個烏冬嘅湯底相比就較清,但係比個蠔帶出到個鮮味,而且一啲都唔鹹無好重味精咁,我哋都差唔多飲晒成個湯。88蚊有5隻肥美廣島蠔,一啲都唔腥,而且煮到啱啱好熟,肉質嫩滑。性價比超高。最後叫咗個紫薯金栗餅,佢個炸粉一啲都唔會厚,而且外酥內軟,個餡好足料,食到甜甜嘅紫薯夾雜住甘栗粒,令到佢更有咬口。而且個炸物唔會食到有油益味,抵讚。
星期六同友人諗住去銅鑼灣行街 經過一間日本嘢就入去試下。

另外我哋試咗個廣島蠔肉碎烏冬。

2019-09-28
2019-10-10 29 浏览
賣像口味也很吸引的黑松露忌廉海鮮烏冬,為朋友的最愛,今晚在這個心情不好的日子,吃一下好吃的東西。主打黑松露忌廉海鮮烏冬之日式餐廳,一進去就有滿滿的日本感覺,如到了日本🍜店員友善地給我們推薦自家的生薑凍蜜,實在是很好飲,一定要叫涼拌秋葵夏日輕食選擇~很好吃,又有營養呢。日本人稱之「綠色人參」。黑松露忌廉海鮮烏冬甫上餐桌,忌廉湯底香氣已撲入鼻孔。試試湯底,口感滑順,濃而不膩~吃罷一定會念念不忘,很想再咬下忌廉Cream之幼滑,充滿彈性,同埋陣陣黑松露~黑松露忌廉海鮮烏冬令一入門口便已經聞到濃濃之黑松露味,比較特別,一定試,好吃而且非常棒,有驚喜!豚肉蛋包飯一碟豚肉蛋包飯,主角是滑蛋還是豚肉~充滿了新意的小店,銳意改革創新,加入不少新菜式,這個受歡迎的一定是蛋包飯~嫩滑蛋~配豚肉飯~是很棒的日式美食呢~ 總的來看,位於這店的日式居酒屋~主打拉麵、烏冬及燒物,其中黑松露忌廉海鮮烏冬一定要吃。不但充滿日本風情~朋友推介這碗黑松露忌廉海鮮烏冬!濃郁忌廉湯,再加上黑松露點綴~湯送入口每啖都有濃郁奶香同黑松露香氣。很愛喔

店員友善地給我們推薦自家的生薑凍蜜,實在是很好飲,一定要叫

涼拌秋葵
夏日輕食選擇~很好吃,又有營養呢。日本人稱之「綠色人參」。

黑松露忌廉海鮮烏冬

豚肉蛋包飯

2019-10-06 37 浏览
因為返工就係附近 所以放工就入左黎食呢間烏冬 見佢寫住黑松露同忌廉 比佢吸引左入黎首先叫左兩個前菜分別係吉列炸蠔 同埋 芥末八爪魚芥末八爪魚份量都幾多 餐前食 芥末味足 少少共鼻 唔會話勁到頂唔順 都幾開胃吉列炸蠔 就幾大隻 而且炸粉厚薄適中 隻蠔有返咁上下份量得黎 又唔會有腥味 推薦過完口癮 就到叫主食了!主食當然唔少得黑松露忌廉海鮮烏冬 我原本就以為係一PAT PAT 個D CREAM 點知係湯黎既個湯有帶有黑松露香氣既湯 但同時又有種奶滑既感覺 好神奇 同出奇地夾WOR!至於烏冬就係彈牙既稻庭烏冬 讚!配料既海鮮亦不失色三文魚大塊得黎又唔鞋 帶子都爽口另一個就係豚生薑燒飯飯同豬既份量都好足夠 一定唔會唔夠食!生薑燒最緊要都係個汁 佢少少薑味再加少少甜 配搭得好好!

首先叫左兩個前菜
分別係吉列炸蠔 同埋 芥末八爪魚

過完口癮 就到叫主食了!

至於烏冬就係彈牙既稻庭烏冬 讚!
配料既海鮮亦不失色
三文魚大塊得黎又唔鞋 帶子都爽口

另一個就係豚生薑燒飯
飯同豬既份量都好足夠 一定唔會唔夠食!

生薑燒最緊要都係個汁 佢少少薑味再加少少甜 配搭得好好!
2019-10-03 34 浏览
每隔一段時間都會心掛掛想黎食👉🏻👈🏻今次諗唔到食咩又同男朋友返黎食啦一如既往坐位超舒服 環境氣氛亦很好⭐️龍蝦沙律💲5️⃣5️⃣點都要食少少菜先得架🥗底層係沙律菜表層係龍蝦薯仔沙律🦞🥔薯泥沙律一向都深受女士歡迎💓食落大大粒龍蝦肉 口感一流😛⭐️明太子雞翼💲3️⃣6️⃣(一客二件)外皮炸到脆卜卜💥食落去饟左啲明太子係入面 所以雞翼係脹卜卜🎈不過唔食得辣既朋友注意⚠️佢食落都幾辣🌶🌶🌶不過同樣地辣得好香🔥⭐️黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬💲1️⃣1️⃣5️⃣呢個每次都係之須點的‼️‼️‼️一大pat黑松露加上大大塊三文魚腩同大過我隻眼既帶子👀加上香滑味濃既忌廉湯🍵每次飲一啖湯都覺得係天上跌落黎既美食🍲烏冬亦係非常之入味 真係大愛❤️❤️❤️⭐️黑松露忌廉海鮮烏冬💲9️⃣8️⃣同上面唔同既係呢個係選用普通三文魚而唔係腩😛但其他野都係一樣黑松露、忌廉湯底、帶子、烏冬等食唔食腩無咩所做既朋友可以揀❤️👉🏻從來無失望過既一間餐廳
每隔一段時間都會心掛掛想黎食👉🏻👈🏻
今次諗唔到食咩又同男朋友返黎食啦

一如既往坐位超舒服 環境氣氛亦很好

⭐️龍蝦沙律💲5️⃣5️⃣
點都要食少少菜先得架🥗底層係沙律菜

⭐️明太子雞翼💲3️⃣6️⃣(一客二件)

⭐️黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬💲1️⃣1️⃣5️⃣
呢個每次都係之須點的‼️‼️‼️
一大pat黑松露加上大大塊三文魚腩同大過我隻眼既帶子👀
烏冬亦係非常之入味 真係大愛❤️❤️❤️

⭐️黑松露忌廉海鮮烏冬💲9️⃣8️⃣
黑松露、忌廉湯底、帶子、烏冬等
食唔食腩無咩所做既朋友可以揀❤️
👉🏻從來無失望過既一間餐廳

• 黑松露忌廉海鮮烏冬
  • 黑松露忌廉三文魚腩帶子烏冬
  • 龍蝦沙律
2019-10-02 41 浏览
難得忙裡偷閒 去食了一個悠閒的晚餐八沢夜晚都忙到踢晒腳 非常受歡迎呢好耐無食蔬菜的朋友 叫了一個沙律 配酸醋汁 明太子餃子雞翼 結實無多餘脂肪餐廳自己做的 沒有急凍那種油憶味夠飽滿!黑蒜 豚肉拉麵黑蒜味唔會好濃 唔食蒜頭的都可以接受用雪平鍋夠晒保暖裡面超多配菜 好似食極都有! 湯濃 其他食材就淡d 好夾soft boiled egg 時間剛好 唔係樣樣都要流心蛋蛋黃熟d 味道無感濃, 感覺也無咁heavy 和濃湯底夾仲有我必食的 黑松露忌廉海鮮烏冬今次的 湯底 無咁濃 又加了d 香草 感覺清新d 適合夏天配料足到爆 幾片三文魚柳 無骨 剛剛好熟 裡面保持濕潤帶子 兩三粒 隻隻都好彈牙唔好忘記 仲有小龍蝦沙拉細細球 但每啖都係 蝦肉和蟹籽係呢到享受一個日本輕便晚餐 太寫意了
難得忙裡偷閒 去食了一個悠閒的晚餐

好似食極都有!

湯濃 其他食材就淡d 好夾
soft boiled egg 時間剛好
唔係樣樣都要流心蛋
蛋黃熟d 味道無感濃, 感覺也無咁heavy
和濃湯底夾

仲有我必食的 黑松露忌廉海鮮烏冬