2024-08-09 273 浏览
最近口味有啲挑,成日都覺得啲嘢食淡而無味,想食啲重口味嘅嘢嚟滿足下味蕾,所以決定去咗呢間好出名嘅公車泰國餐廳。呢度嘅菜式真係唔少,從傳統嘅冬陰功湯、青咖哩雞,到各式各樣嘅炒菜同小食,應有盡有,絕對可以搵到自己想食嘅嘢。我哋叫咗 :🌴泰式鹽燒烏頭魚: 外層灑滿粗鹽,經過炭火慢慢燒烤,令魚皮香脆,魚肉嫩滑多汁。魚肉都滲透住鹽香,帶有淡淡嘅炭燒香氣。🌴酸辣鳳爪沙律:鳳爪已經剝到淨返肉同皮,而且煮到軟綿綿嘅,再配上酸辣嘅泰式醬汁做成沙律,非常開胃。🌴馬拉盞炒通菜:呢道菜真係唔可以錯過!通菜用咗馬拉盞炒到好爽脆,而且味道有一股好濃嘅蝦味,保證你一試就會愛上。🌴泰式炒蟶子: 新鮮嘅蟶子配埋辣椒同蒜頭一齊炒,蟶子肉質細嫩,吸收咗混合嘅醬汁,帶有微微嘅辣味,再加上一點特製嘅泰國醬,滋味非常獨特。

我哋叫咗 :

2024-08-09 215 浏览
今日男朋友心血來潮,帶我出門約會,我哋嚟到咗元朗嘅公車泰國餐廳享用午餐。一入到餐廳,就即刻畀嗰種身處泰國嘅感覺包圍住。座位好舒服,啱哂打卡影相。菜色多到眼花撩亂,全部都係泰國嘅特色美食。泰式辣椒膏大頭蝦🦐🦐裏面每隻大頭蝦都好大隻而且非常新鮮,蝦肉肥美鮮甜。配埋獨特嘅泰式辣椒膏簡直就係令人上癮!呢個菜色真係可以令男朋友加多第二碗飯。燒大魷魚🦑我哋都好鍾意食魷魚,梗係唔可以錯過啦!魷魚嚼勁十足,鮮香美味,簡直就係還原魷魚嘅Q彈口感。酸辣鳳爪沙律🥗點咗呢盤酸辣鳳爪沙律作為我哋嘅餐前開胃菜,味道簡直就係一流!口感爽脆,甜、酸、辣同時衝擊味蕾。必食推薦!泰式炒蟶子泰式傳統香料炒出嚟嘅蟶子簡直就係Perfect!蟶肉鮮嫩肥美,入口脆嫩鮮滑,比大排檔嘅仲好食!推薦大家嚟元朗一定要嚟試一試,快啲收藏起嚟啦!

泰式辣椒膏大頭蝦🦐🦐

燒大魷魚🦑

酸辣鳳爪沙律🥗

泰式炒蟶子

推薦大家嚟元朗一定要嚟試一試,快啲收藏起嚟啦!
終於來到元朗「公車泰國餐廳」⭐️彌足珍貴的晚餐時刻🥰今日晚上同老公同屋企人去元朗「公車泰國餐廳」食泰國菜,一早就已經book 好左位!☺️ 見到個menu,佢哋嘅泰國菜真係不得了,種類多款式豐富,包括泰式生蝦,泰式辣椒膏大頭蝦,泰式鹽燒烏頭魚,燒大魷魚同蒜爆鮮海蝦。每一款都有其獨特風味,真是令人驚豔 hehe 👶💜整體環境💜公車泰國餐廳的環境簡潔而典雅,布置具泰式風情。服務人員友善親切,笑容滿面,服務周到,令人印象深刻。一致給讚。🫶🫶💜泰國菜一:泰式生蝦💜泰國菜首選肯定是泰式生蝦,蝦肉鮮甜,配上酸辣嘅醬汁,每一口都滿是驚喜!💜泰國菜二:泰式辣椒膏大頭蝦💜接下來就是泰式辣椒膏大頭蝦了,蝦肉鮮嫩,辣椒膏嘅濃郁滋味讓人一試難忘。配料嘅巧妙搭配,讓你不得不驚嘆公車泰國餐廳嘅廚藝精湛!💜泰國菜三:泰式鹽燒烏頭魚💜泰式鹽燒烏頭魚外皮香脆,魚肉嫩滑,鹽焗嘅味道完美滲入魚肉,每一口都充滿驚喜,令人食指大動。💜泰國菜四:燒大魷魚💜燒大魷魚外焦內嫩,魷魚肉質彈牙,配埋特製嘅泰式醬汁,真係一流!每一口都充滿驚喜。💜泰國菜五:蒜爆鮮海蝦💜最後,來個蒜爆鮮海蝦。蝦肉鮮甜,蒜香濃郁,每一口都爆滿飽足感,再配上一杯冰凍

終於來到元朗「公車泰國餐廳」⭐️彌足珍貴的晚餐時刻🥰

💜整體環境💜

💜泰國菜一:泰式生蝦💜

💜泰國菜二:泰式辣椒膏大頭蝦💜

💜泰國菜三:泰式鹽燒烏頭魚💜

💜泰國菜四:燒大魷魚💜

💜泰國菜五:蒜爆鮮海蝦💜
最後,來個蒜爆鮮海蝦。蝦肉鮮甜,蒜香濃郁,每一口都爆滿飽足感,再配上一杯冰凍椰青水,完美!👌
2024-08-08 183 浏览
聽講呢間泰國餐廳係元朗區價錢最實惠嘅,所以就過嚟試吓。入面有好多座位,所以唔使擔心冇位坐,不過如果係熱門時間,最好都係訂位。泰式辣椒膏大頭蝦,蝦的size好大,仲有啲蟹腳同青椒,用特調泰式酸辣醬汁煮成,味道吃起來非常刺激。海南雞肉質非常滑嫩,油飯除咗有濃郁嘅油香,仲有泰式香料嘅獨特風味。半隻嘅分量已經可以俾好多人食。新鮮嘅大隻生蝦肉質爽口彈牙,放喺冰上保持新鮮,再配上泰式特色嘅調味料,如青檸汁、辣椒同蒜片等,令整道菜散發出香辣嘅味道。醬汁酸酸辣辣,食到全身㷫烚烚。擺盤非常有心機,配搭各種蘸醬,入口超軟糯。燒和牛串燒得非常香,上枱嗰陣仲係熱辣辣,肉質好juicy,肥瘦適中,食落香口帶少少油份。

嗰日同女朋友喺元朗嘅公車泰國餐廳食完,至今仲念念不忘。泰國菜以鹹、酸、辣為主,仲帶有少少甜。而呢間餐廳做到了每種味道嘅平衡,每款菜色都色香味俱全,令我哋食得胃口大開。🔘燒大魷魚🦑大大隻嘅魷魚外皮香脆,內裡好有嚼勁,醬汁又酸又辣又甜,好有泰國嘅味道,絕對係頂級食材。🔘泰式咖喱海鮮🐠充滿咗好多唔同海鮮嘅泰式咖喱,咖喱味道特別香濃,適合啲重口味嘅朋友,新鮮嘅海鮮食落去都係咖喱汁味,但係掩蓋唔到海鮮嘅原汁原味。🔘海南雞半隻🐔雞經過炒香之後香味撲鼻而來,雞嘅口感皮爽肉滑,每口鮮嫩多汁,令人食指大動。🔘泰式鹹魚炒芥🐟芥蘭炒得好香脆,喺食芥蘭嘅時候仲散發住香濃嘅鹹魚香味,但係又唔會太鹹,味道控制得好好,令人食到無法忘懷。餐廳地方好大,而且裝飾都好有泰國嘅風格,大家不妨嚟試下呢度嘅美味佳餚。

🔘燒大魷魚🦑

🔘泰式咖喱海鮮🐠

🔘海南雞半隻🐔

🔘泰式鹹魚炒芥🐟

2024-08-02 130 浏览
嗰晚我經過元朗無意中發現呢間泰國餐廳,諗起自己好耐都冇食泰國餐🍽️,於是即刻嚟試吓。◀️◀️◀️◀️◀️餐廳入面都幾大吓,裝潢都好有泰國嘅感覺🇹🇭,入到餐廳裡面就可以聞到很多好香嘅食物香味😌。 環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️我叫咗佢哋嘅🍍泰式菠蘿炒飯🍚。嗰炒飯用菠蘿嚟裝,食落有非常香嘅菠蘿味,炒飯仲有蝦🦐、綠豆🫛同肉鬆等。飯粒都炒得好有鍋氣,一食就停唔到口🤤。好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️我仲叫咗燒大魷魚🦑嚟食,原隻魷魚非常大條,魷魚外皮嘅色澤真係好靚🤩,聞落充滿咗烤香味,肉質都好柔軟新鮮,沾一吓醬汁,魷魚嘅鮮味更加突出😋。好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️整體指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️第一次喺呢度食,我覺得好滿足😊,唔使坐飛機✈️去泰國,喺元朗呢度就可以食到好味嘅泰國美食👍🏼。
環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

整體指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

晚餐時間我同另一半又苦惱要食咩,喺OpenRice搵咗幾間之後決定去呢間公車泰國餐廳試一試。我哋對泰國餐一直都難以抵抗,鍾意去唔同嘅泰式餐廳打卡食食飲飲。 呢度嘅食物意外地符合我哋嘅口味,泰式風味濃郁,環境亦都舒服。環境以墨綠色為主調,格式則以🚃泰國舊公車為靈感,會令你仿佛身處泰國用餐。 我哋點咗以下幾樣食物,要去打卡嘅朋友可以參考下:🌿泰式香葉辣椒肉碎噲飯🧡🧡🧡🧡鍾意九層塔嘅知音朋友睇過嚟!你一定要試下呢道超地道嘅泰式香葉辣椒肉碎噲飯。將肉碎攪拌均勻嚟食,可以品嚐到伴有九層塔香味及微辣肉碎嘅獨特泰式風味。🍛泰式青咖喱雞🧡🧡🧡🧡因為呢道菜,我食咗唔少飯,湯底好香好濃郁,辣度剛剛好,飲落去酸爽,淋喺白飯或者炒飯上面一齊食更加有層次感,每粒米都伴隨住泰式奶香味。🍚泰式蝦醬炒飯🧡🧡🧡簡單卻充滿泰式味道嘅炒飯,味道唔會太咸,食起嚟可以感受到大火快炒出嚟嘅香氣,自製蝦醬更加係呢道菜嘅靈魂,配埋肉絲一齊食實在太美味。🦑燒大魷魚🧡🧡🧡原隻大魷魚肉質鮮嫩飽滿,冇腥味,食起嚟有種好Q彈嘅口感,配上獨特嘅醬汁配方更加入味。 如果你都鍾意泰式餐,呢間餐廳絕對值得一試!

我哋點咗以下幾樣食物,要去打卡嘅朋友可以參考下:

🌿泰式香葉辣椒肉碎噲飯🧡🧡🧡🧡

🍛泰式青咖喱雞🧡🧡🧡🧡

🍚泰式蝦醬炒飯🧡🧡🧡

🦑燒大魷魚🧡🧡🧡

如果你都鍾意泰式餐,呢間餐廳絕對值得一試!
2024-05-29 446 浏览
同媽媽黎元朗呢間泰國餐廳食飯,呢間餐廳食物非常好味,真係好似係泰國食咁!炸蝦餅入面包滿著新鮮的蝦肉。蝦餅炸完後外層金黃酥脆,內部鮮嫩多汁。蝦肉的鮮甜與餅皮的香脆相輔相成,讓人一口接一口。香葉辣椒肉碎飯,肉碎經過炒煮肉汁出左嚟,搭配上香葉和辣椒,散發出濃郁的香氣和辣味。配合飯粒一齊食,飯與肉碎的調味相互融合,形成一個非常好的調和。香葉辣椒炒牛肉,牛肉嫩滑,唔會炒得過老,與辣椒和香葉一齊炒,香氣無比。這道菜的辣味和牛肉的鮮甜非常平衡,讓人回味無窮。酸辣鳳爪沙律配上酸辣的調味料,酸酸辣辣刺激又開胃,無骨鳳爪更係彈牙又好味,沙律的配料豐富,增加了整個菜的層次感,讓人一試愛上。蒜蓉包填滿了濃郁的蒜蓉醬料,每一口都帶來濃郁的蒜香味。而且每件都烤到金黃香脆,入面卻鬆軟而美味可口。
2024-05-13 352 浏览
今日同男朋友喺元朗呢間公車泰國餐廳食飯,呢度有多款泰國菜式可以選擇,我哋叫咗四款覺得最吸引嘅黎食!今次有口福啦!鮮嫩多汁碳燒豬頸肉🐷,豬頸肉經過碳燒處理,肉質更加甘香鬆化,又添左一份炭香味,邊邊位更烤得香脆,風味非常突出。泰式生蝦🦐他鮮甜得如甘蔗,肉質鮮嫩,生蝦放喺水冰上令蝦肉保持新鮮,搭配上泰式特色的調味料,如青檸汁、辣椒和蒜末等,讓整道菜散發出香辣的味道。原條燒魷魚🦑魷魚肉彈牙鮮味,魷魚經過燒烤處理,外皮微焦,肉質鮮嫩彈牙。燒烤的過程為魷魚帶來了獨特的風味,讓魷魚的鮮味更加突出。這道菜的口感豐富,充滿了炭火燒烤的香氣,給人一種美味和滿足感。咖喱軟殼蟹香味非常吸引,大大隻蟹放喺咖喱上面,鮮黃色嘅咖喱非常誘人,未食已經流口水。蟹肉🦀吸了咖喱的香氣和味道,咖喱入邊除咗有蟹肉,仲有薯仔🥔,青椒🫑等蔬菜,不論是食材和味道都豐富得很了。
2024-05-06 276 浏览
同同事喺呢間泰國餐廳食午飯,呢間泰國餐廳嘅菜式非常豐富。叫咗香葉辣椒肉碎飯、香葉辣椒炒牛肉和薄餅。這三道菜都非常美味。餐廳地方頗大,座位與座位之間空間十足。餐廳光線十足,地方整潔。🌿香葉辣椒肉碎飯惹味十足,呢道菜用香葉,辣椒和肉碎炒製而成,香到引死人,用佢嚟配白飯多多碗都食得落。綠色紅色顏色非常鮮艷。肉碎鬆軟多汁,第一口咬下去,辣椒的香氣和味道瞬間在口中散開,好有泰國風味。🌿香葉辣椒炒牛肉又係香辣十足鮮嫩無比嘅一道菜式嫩牛肉和香葉辣椒炒製而成,色香味俱全的菜品,未食已經聞到好香,牛肉鮮嫩,蔬菜亦爽脆新鮮,夾喺薄餅度非常好味。🌿薄餅厚薄適中,酥脆可口酥脆,有陣陣牛油香味,就咁食定係包肉餡,蔬菜食都一樣咁好味。
2024-05-03 253 浏览
為食姐妹今日係元朗搵野食,今日食嘅係泰國菜。呢間餐廳地方大,不論係撐枱腳或是聚會🎈都好適合喺度食!先嚟一道碳燒豬頸肉。甘香鬆化嘅豬頸肉經過碳燒烤製,額外令人垂涎欲滴。外層烤至微焦邊邊香脆,每一口咬下去,豬肉嘅油脂就滲出來,搭配上香甜微辣嘅醬料,更加增添了豐富的層次感和味道。木瓜沙律將新鮮的木瓜切絲搭配上各種新鮮的蔬菜與泰式沙律汁混合而成。木瓜的甜味和爽脆口感與豆角相互融合。此外,酸甜微辣的醬汁令沙律更惹味更開胃。馬拉盞炒通菜新鮮爽脆,搭配上馬拉盞,當中的辣椒、蒜末和香料,香味無比,清爽又香辣美味得很。冬蔭大頭蝦湯,酸酸辣辣,香味濃郁滋味十足。這碗湯以冬蔭和新鮮的大頭蝦熬製而成,湯底濃郁鮮美。大頭蝦的鮮甜味道在湯中充分釋放,與冬蔭融合,帶來一種濃郁的泰式海鮮風味,喝起來非常開胃。
2024-05-02 236 浏览
尋日同屋企人食咗一間Yummy yummy嘅泰國菜!呢間泰國餐廳喺元朗,價錢都好抵食下🌟🌟🌟🌟🌟清甜🌟龍眼冰一開始就飲咗杯清甜又滋潤嘅龍眼冰,甜度啱啱好!泰國啲嘢飲真係好好飲!金黃🌟蒜蓉包蒜蓉包好香蒜蓉味道,仲要烘到金黃,好正呀✌🏻開胃🌟酸辣鳳爪沙律最鍾意食酸酸辣辣嘅泰式鳳爪,仲想食啲菜所以就叫埋呢個沙律,一次可以食晒兩樣嘢!至滑🌟海南雞(半隻)呢到嘅海南雞都做得唔錯,海南雞夠晒滑,而且雞味都好濃郁!再點少少醬汁,正!好惹味🌟海鮮炒飯超級豐富嘅海鮮炒飯好惹味,金黃色嘅炒飯粒粒分明,仲要有好多海鮮夠晒豐富!
清甜🌟龍眼冰
金黃🌟蒜蓉包
蒜蓉包好香蒜蓉味道,仲要烘到金黃,好正呀✌🏻
開胃🌟酸辣鳳爪沙律
至滑🌟海南雞(半隻)
好惹味🌟海鮮炒飯
2024-05-02 166 浏览
今日放假出去超市入貨,見到呢間公車泰國餐廳的餐牌好吸引,於是進去試試木瓜沙律🟠爽脆的木瓜加上酸甜番茄、香口花生🥜清爽豆角以及惹味蝦米仔,好開胃既前菜😎泰式干炒海鲜河🔵食物送來時,海鲜香氣撲鼻而來,蝦肉厚味濃,河粉炒得乾身不油膩💯原條燒魷魚🟡原隻魷魚筒烤製而成,肉質爽口彈牙軟硬適中,唔會太硬,揀直係食完一舊又一舊😁小食拼盤🟣有蝦餅,魚餅,春卷,蝦片,全部都好新鮮又夠熱,蝦餅很彈牙,魚餅好爽口,春卷皮薄且夠脆,吃起來很香口👍🏽青檸梳打⚪️口感帶有檸檬的酸爽和微甜清新怡人,作為餐後食品係唔錯既的選擇👍🏽
2024-04-29 125 浏览
又到生日啦,今年既生日飯局特別多,一路都有約啦,今次食第三次生日飯,識多年既好友介紹我去食泰國菜,仲一次過叫咁多餸,真係好開心好感恩,呢度既煎炒煮炸都好有水準,價錢仲要唔貴夾低食,加上個個職員都好友善又健談,食到一餐好開心既生日飯🫶🏻小食拼盤🔽🔽🔽🔽🔽🫶🏻試一試拼盤,有五款咁多,其中一串串燒好好味,仲有埋醬汁,另外既醬係甜酸醬,用來食春卷同埋炸餅既,中間就係蝦片🫶🏻雞翼🔽🔽🔽🔽🔽🫶🏻就咁一個雞翼,但係唔知點解就係整得好食,就連入面雞肉都咁有味,唔錯既小食🫶🏻明爐烏頭魚🔽🔽🔽🔽🔽🫶🏻烏頭魚係泰國菜入面好常見既家常便飯,魚肉健康又有益,係做得好食既🫶🏻咖喱軟殼蟹🔽🔽🔽🔽🔽🫶🏻重頭菜出場啦!成兜都放滿咖哩汁,浸住軟殼蟹,滿滿既咖哩香,好食到不得了啦,下次都要帶朋友過來先🫶🏻
小食拼盤🔽🔽🔽🔽🔽
雞翼🔽🔽🔽🔽🔽
明爐烏頭魚🔽🔽🔽🔽🔽
咖喱軟殼蟹🔽🔽🔽🔽🔽
2024-04-29 121 浏览
一入到門口已經feel到Sa -wa-dee ka🤣頓時覺得去咗泰國咁😍門口有泰國🇹🇭象嘅裝飾,別有用心啊🥰餐廳地方都幾大,空間感好夠。天花仲有木扇同蕉葉的設計💗今日同男朋友兩個人嚟,叫了小吃同湯醫肚😋🔸泰式生蝦🔸生蝦新鮮甜美💕肉質爽口彈牙。醬汁酸酸辣辣,配上蒜片同辣椒🌶️食到全身㷫烚烚🤤🔸小食拼盤🔸有不同款式的泰式串燒,肉質鮮嫩,搭配泰式醬汁,風味獨特。仲要份量十足,超抵食!🔸冬蔭大頭蝦湯🔸啱晒一個人或者兩個人食,份量啱啱好,價錢合理,材料有蝦同菇,重點係個湯底比例啱啱好,酸得來又唔會太甜。唔好以為泰國嘢應該係九龍城食,元朗都有正宗泰菜🥹呢間餐廳由入門口開始,店員已經熱情招待,介紹今日的精選同主動提供足夠嘅餐具🥳
一入到門口已經feel到Sa -wa-dee ka🤣
頓時覺得去咗泰國咁😍門口有泰國🇹🇭象嘅裝飾,別有用心啊🥰
餐廳地方都幾大,空間感好夠。天花仲有木扇同蕉葉的設計💗

今日同男朋友兩個人嚟,叫了小吃同湯醫肚😋
🔸泰式生蝦🔸
生蝦新鮮甜美💕肉質爽口彈牙。
醬汁酸酸辣辣,配上蒜片同辣椒🌶️食到全身㷫烚烚🤤
🔸小食拼盤🔸
🔸冬蔭大頭蝦湯🔸