2K
2025-01-08 337 浏览
🍲「六六六六火鍋」坐落於天后,主打多款中式及港式火鍋鍋底,配搭超過𝟕𝟎款經精心挑選的優質食材😜餐廳老闆之一定居香港十幾年的河南人,河南人熱情好客,鍾意同親友聚首一堂享受美食,加上餐廳用心雕琢的手工私房菜,將傳統菜色變奏出新款式和味道,為食物添上一份活力,歷久彌新,令人回味無窮😍😍⋄⋄====—====—====—====—✦ 火鍋湯底 ✦🍲鴛鴦鍋:🐷一品酸菜白肉鍋+🌶️台式無老辣鍋($238)酸菜白肉的鮮美和台式無老辣鍋的辛辣,清淡還是重口味都能滿足😌酸菜的酸爽與白肉的鮮嫩非常匹配😋 台式無老辣鍋還配上滑溜溜鴨血🦢⋄✦ 炸物✦🌽椒鹽粟米($78)椒鹽粟米外酥內嫩,鹹香四溢,椒鹽沾滿粟米表面,每一口都感受到甜美的味道,搭配微微的鹹香,非常開胃🤤 ⋄✦ 牛肉 ✦🥩極品安格斯牛小排($188/ 150g)肉質鮮嫩多汁,經經涮幾秒後,展現出其原汁原味,搭配麻辣火鍋湯底,簡直絕配😜—🐄爽脆黑柏葉($108)爽脆黑柏葉新鮮大塊,口感獨特,讓人忍不住一口接一口👅⋄✦ 丸類 ✦🐙🍡性格四色手打墨丸($138)鮑魚|原味|香菜|黑松露手打墨丸配搭新穎,鮮味十足,爽口彈牙,新鮮美味,色彩繽紛,口感豐富😋⋄✦
😍😍

====—====—====—====—
火鍋湯底 ✦
🍲鴛鴦鍋:🐷一品酸菜白肉鍋+🌶️台式無老辣鍋($238)

✦ 炸物✦
🌽椒鹽粟米($78)

✦ 牛肉 ✦
🥩極品安格斯牛小排($188/ 150g)

🐄爽脆黑柏葉($108)

爽脆黑柏葉新鮮大塊,口感獨特,讓人忍不住一口接一口👅

✦ 丸類 ✦
🐙🍡性格四色手打墨丸($138)

鮑魚|原味|香菜|黑松露

✦ 手打滑類 ✦
🦐師傅手打鮮蝦滑($98)

手打鮮蝦滑口感滑嫩,彈牙可囗,鮮味十足,配上大量蟹籽非常吸引🤩

✦ 餃子 ✦
🥟即叫即包自家餃子拼盤($128)

雲吞|水餃|韭菜餃
餃子均是現包現煮,皮薄餡多,大大隻新鮮美味,口感極佳😍

✦ 麵類 ✦
🥔紅薯寬粉($38)

打邊爐不可缺少的主食,紅薯寬粉口感Q彈,完美吸收火鍋湯底的精華,每一口都充滿滋味😎
====—====—====—====—
2025-01-07
2024-12-04 931 浏览
香港人熱愛打邊爐吃雞煲,是街知巷聞的事,這幾年在打邊爐當中的食材,普遍也走上了高檔名貴和養生的路線。銅鑼灣天后區,好幾天前我在這裡發現了一間高檔隱世的火鍋店 - 六六六六火鍋,今晚約了我的好友,來到這店聚一聚、嚐一嚐。我們二人彼此已是登陸人士,今晚來個人蔘/一品酸菜養生白肉鍋補一補,驅一驅走身上的寒氣。套餐裡包含了四款的手打墨丸、自家製餃子拼盤、蜂巢豆腐、安格斯牛小排 、鮮蔬盤和稻庭烏冬。打邊爐先飲湯是常識,這個養生湯底是人蔘加藥材,有滋補養生功效,暖胃補身。食材方面,要盛讚餐廳為客人揀選的是那板極品牛小排。我問老板,這是否是日本和牛,肉身非常腍滑柔軟,像吃著和牛一樣,老板回覆說這是精選的安格斯牛小排。我一向覺得,安格斯牛肉,比較牛味重和有趙口。可知近這年來,當我日本和牛吃得多了,再返不到轉頭吃其他牛種時,想不到美國安格斯的牛小排,原來也有如此優質油花均勻的,是餐廳老板精心的揀選, 值得再一讚。手打墨丸也有四種的味道,而手工製作的雲吞水餃是即叫即包也餡料豐富足料,疏菜盤也是當天新鮮貨色。六六六六火鍋,有私房菜的感覺,這期也有羊腩煲、麻辣雞煲供應客人,吃完就可以加湯打個邊爐,延續淥下淥下

六六六六火鍋,有私房菜的感覺,這期也有羊腩煲、麻辣雞煲供應客人,吃完就可以加湯打個邊爐,延續淥下淥下的精彩,下次再來一定要試試。
2024-12-01
2024-11-28 895 浏览
天氣轉凍,最啱梗係恰下恰下,今次我同朋友揀咗天后~六六六六火鍋~,食材好高質好新鮮。坐底先食過開胃小食,荔枝汁既蕃茄仔同腌蘿白,兩個都好食,特別係個蕃茄仔,真係第1次食呢個口味。呢度張枱已經係個爐,第一次見,🌶 秘醬麻辣雞煲一擺上枱就開始煮。雞煲揀左小辣,好惹味。啲雞肉質好嫩,烹調得啱啱好,加埋個醬汁,正。🐟 新鮮白鱔片鮮嫩滑順嘅白鱔片,肥美彈牙。呢度啲野食係叫先整先包,坐底咁啱見到廚房個位,新鮮。🦐 嚴選海蝦,鮮甜彈牙,擺盤特別。🥩 極品安格斯牛小排,肉質嫩,重牛味。🦐 師傅手打鮮蝦滑,出面都聽到師傅打呢個蝦滑🤣,仲食到粒粒蝦粒,有咬口又彈。🥟 即叫即包自家水餃拼盤,餡料豐富,有蝦既饀同韮菜饀,賣相係雀巢裏面嘅蛋,粒粒爆滿,可愛好食。黎多個小食,香煎台式香腸,煎到金黃酥脆,外脆內軟🤤。佢呢度自家制酸梅湯好解渴,唔會太酸同太甜,好啱我地飲。

🐟 新鮮白鱔片
鮮嫩滑順嘅白鱔片,肥美彈牙。

呢度啲野食係叫先整先包,坐底咁啱見到廚房個位,新鮮。

🦐 嚴選海蝦,鮮甜彈牙,擺盤特別。

🥩 極品安格斯牛小排,肉質嫩,重牛味。

黎多個小食,香煎台式香腸,煎到金黃酥脆,外脆內軟🤤。

佢呢度自家制酸梅湯好解渴,唔會太酸同太甜,好啱我地飲。

2024-11-20 873 浏览
打邊爐有任食有散叫,任食唔係唔好,不過就食材質素好極有限,勝左夠抵食囉,散叫黎講,呢間d食材真係夠曬高質,就連個麵都俾到驚喜我。帆立貝拼阿根廷紅蝦($168)喺打邊爐之前,食咗刺身先,帆立貝同紅蝦都尺寸巨型,勁新鮮,紅蝦記得啜埋個蝦頭,入邊啲蝦膏先係精華,估唔到係打邊爐餐廳食到咁高質刺身。人蔘養生白湯鍋($238)打邊爐個湯底都好重要,我建議先飲咗個湯先,人蔘同藥材味都好突出,夠曬養生。極品安格斯牛小排 - 小 ($188)打邊爐另一樣重要野係乜嘢?咁就梗係牛啦~ 呢碟安格斯牛小排真係不得了,牛味濃,口感亦有,好耐無食過咁高質嘅牛!。紐西蘭羊肉片($98)即炸響鈴卷($58)鮮腐竹($68)娃娃菜($58)。其他食材都好出色,特別係即炸響鈴卷,由於係即炸,記得新鮮食呀。淮山麵($28)最後不得不提呢個淮山麵,絕對唔hea,口感彈牙,值得一試。📍六六六六火鍋 (天后)天后永興街21號地舖。@6666hotpot 。#gpigtinhau

帆立貝拼阿根廷紅蝦($168)

人蔘養生白湯鍋($238)

極品安格斯牛小排 - 小 ($188)

紐西蘭羊肉片($98)
即炸響鈴卷($58)
鮮腐竹($68)
娃娃菜($58)

淮山麵($28)
最後不得不提呢個淮山麵,絕對唔hea,口感彈牙,值得一試

📍六六六六火鍋 (天后)
天后永興街21號地舖

@6666hotpot

#gpigtinhau
2024-11-20
第一次去了天后永興街的六六六六私房火鍋,鬧市中的私房火鍋出品果然有水準,從鍋底到食材都十分欣賞他們的用心。超過70款的優質食材,選擇超多人蔘養生白湯鍋個人超喜歡人蔘養生白湯鍋!湯頭濃郁,人蔘的香氣撲鼻而來,喝下去暖胃又滋補用來涮肉或海鮮都非常搭,特別用來涮盛極安格斯牛拼盤能把食材的鮮味完全帶出來,安格斯牛肉的油花分布均勻,由封門柳到牛五花, 再到牛舌到牛白肉,看起來就十分高質。每一片牛肉都切得厚薄適中,涮幾秒就可以入口,口感軟嫩多汁,牛肉的香氣在口中散開,真的超讚!這個拼盤絕對是必點,可以一次品嚐到不同部位的安格斯牛,CP值超高!-即叫即包自家製餃子拼盤(雲吞、水餃、韮菜餃)這個餃子拼盤也讓我十分欣賞!每一顆餃子都是即叫即包,保證新鮮。雲吞皮薄餡多,湯汁鮮美;水餃內餡飽滿;韮菜餃則香氣十足,手打蝦滑手打蝦滑口感Q彈,每一口都吃得到蝦肉的鮮甜放入人蔘湯底中涮煮,更能帶出蝦滑的鮮味台灣鴨血台灣鴨血的口感滑嫩Q彈,而且吸飽了湯汁之後更加美味。放入人蔘湯底中一起煮,味道十分搭,讓湯底更加濃郁,也讓鴨血更加美味,真的十分欣賞!南非鮑魚南非鮑魚的品質真的很高質!口感Q彈有嚼勁,鮮味十足,放入湯底中
第一次去了天后永興街的六六六六私房火鍋

鬧市中的私房火鍋出品果然有水準,
從鍋底到食材都十分欣賞他們的用心。
超過70款的優質食材,選擇超多
人蔘養生白湯鍋

個人超喜歡人蔘養生白湯鍋!湯頭濃郁,

人蔘的香氣撲鼻而來,喝下去暖胃又滋補

用來涮肉或海鮮都非常搭,

特別用來涮盛極安格斯牛拼盤

能把食材的鮮味完全帶出來,

安格斯牛肉的油花分布均勻,

由封門柳到牛五花, 再到牛舌到牛白肉,
看起來就十分高質。每一片牛肉都切得厚薄適中,
涮幾秒就可以入口,
口感軟嫩多汁,牛肉的香氣在口中散開,真的超讚!
即叫即包自家製餃子拼盤(雲吞、水餃、韮菜餃)

手打蝦滑

手打蝦滑口感Q彈,每一口都吃得到蝦肉的鮮甜

放入人蔘湯底中涮煮,更能帶出蝦滑的鮮味
台灣鴨血

台灣鴨血的口感滑嫩Q彈,而且吸飽了湯汁之後更加美味。

南非鮑魚

南非鮑魚的品質真的很高質!口感Q彈有嚼勁,鮮味十足,放入湯底中稍微涮煮一下,就能品嚐到鮑魚的鮮甜,個人超喜歡!

除了以上菜色,他們家還有其他超讚的選擇!
像是羊腩煲和避風塘龍蝦,
看起來都十分吸引人,下次一定要再來試試!
2025-01-21 0 浏览
天后一帶出名多高質嘢呢啲天氣嚟個邊爐先最爽有得揀港式台式等等湯底或者雞煲海鮮鍋羊腩煲打邊爐麵可以兩小碟前菜醒醒胃揀咗台式無老辣鍋鴨血豆腐足料,湯底香濃微辣,唔會太搶火鍋料味道安格斯封門柳 / 羊肉片 封門柳軟淋重牛味、羊肉就超夾辣鍋,最鍾意羊嗰陣羶味桂花蚌/ 手打墨魚丸/ 南非鮑魚桂花蚌爽口、墨魚丸爽牙鮑魚切咗片,好快就熟鮮甜又彈牙紫淮山/ 響鈴紫淮山唔係度度有,最鍾意淥一陣襯佢仲爽口嗰陣食。響鈴一秒就夠,索到少少湯keep到卜卜脆就擺入口~ 新年期間見佢有盆菜,訂咗個開年食🙆🏻‍♂️
天后一帶出名多高質嘢
呢啲天氣嚟個邊爐先最爽
有得揀港式台式等等湯底
或者雞煲海鮮鍋羊腩煲打邊爐麵可以

兩小碟前菜醒醒胃

揀咗台式無老辣鍋
鴨血豆腐足料,湯底香濃微辣,唔會太搶火鍋料味道

安格斯封門柳 / 羊肉片
封門柳軟淋重牛味、羊肉就超夾辣鍋,最鍾意羊嗰陣羶味

桂花蚌/ 手打墨魚丸/ 南非鮑魚
桂花蚌爽口、墨魚丸爽牙
鮑魚切咗片,好快就熟鮮甜又彈牙

紫淮山/ 響鈴

新年期間見佢有盆菜,訂咗個開年食🙆🏻‍♂️
🍲祖傳老香港沙嗲鍋拼人參養生白湯鍋呢度嘅鍋底雙拼都只係加$30,價錢唔算貴☺️可以試到真材實料嘅鍋底係值得嘅🥰呢個人參養生白湯鍋,以紅棗、藥材、人參、菇類去煲,冬天飲完真係暖笠笠🥰湯頭好清甜,鍾意打邊爐清清地嘅人可以試呢款~相反,重口味嘅話一定唔可以錯過呢到嘅沙嗲鍋呀🤣沙嗲汁味道好濃郁,有好重嘅花生香味,港式沙嗲嘅味道好正😍食沙嗲鍋唔少得配出前一丁,所以都叫咗份,一份有兩個麵底👍🏻吸收晒沙嗲汁嘅精華真係食唔停口😍🐂優質本地手切牛肉 250g ($398)本地手切牛肉雪花好靚,本地牛出名肉味濃,果然無失望!肉質鮮嫩,牛味濃郁,食落好有咬口😍特別一提呢款牛淥大約10幾秒,無晒紅色就食得,咁樣嘅口感會係最好嘅🥰🦪台山蠔 ($188)呢間火鍋聽聞係主打海鮮,呢到嘅海鮮應該係招牌嚟🤣呢款台山蠔一上枱已經嚇親,手掌咁大隻嘅蠔,淥完都唔會縮水得好緊要,可以保持到個口感☺️食落都好爽好鮮🥰🍢牛骨濃汁牛丸 $88牛丸爽口彈牙,咬落裏面好多汁,充滿牛香味,非常濃郁😍🥒萵筍 $48呢度嘅萵筍有別於一般餐廳,好有創意🤩佢地將萵筍切到薄身,然後整成一朵類似花嘅形狀上碟,啲萵筍偏淺綠色,望落都好靚🤣本來以為切到咁薄口
🍲祖傳老香港沙嗲鍋拼人參養生白湯鍋

🐂優質本地手切牛肉 250g ($398)

🦪台山蠔 ($188)

🍢牛骨濃汁牛丸 $88
牛丸爽口彈牙,咬落裏面好多汁,充滿牛香味,非常濃郁😍

🥒萵筍 $48
呢度嘅萵筍有別於一般餐廳,好有創意🤩佢地將萵筍切到薄身,然後整成一朵類似花嘅形狀上碟,啲萵筍偏淺綠色,望落都好靚🤣本來以為切到咁薄口感應該一般,但點知有驚喜👍🏻保持到爽脆口感之餘仲唔使淥咁耐先食得!

🫔即炸響鈴 ($58)
有6件即炸響鈴,一上枱見到啱啱炸起嘅響鈴脹卜卜😍已經急不及待擺落湯底,吸盡沙嗲汁嘅精華,真係好正!個人鍾意淥幾秒就食,保持到香脆口感之餘又可以吸晒湯汁精華🥰
2025-01-17 0 浏览
連日的寒冷天氣,最愜意的事莫過於與一班朋友圍坐一起吃火鍋。這間坐落於天后的火鍋店,主打多款中式及港式火鍋鍋底,配搭超過七十款經精心挑選的優質新鮮食材,燃起了火鍋的飄香,忘卻陣陣的冷風。有別於一般火鍋店,餐廳提供預訂私房菜服務,由餐廳發板,貼心安排地道私房菜菜單。店內環境舒適溫馨,服務貼心,裝潢簡約大方,並設置多種VIP房間,可以一邊吃火鍋一邊唱K睇波,享受私密舒適的用餐體驗。 🦋秘醬麻辣雞煲 (半份) $138半份剛好適合 2-3人享用,性價比高,可按喜好選擇辛辣程度,先吃雞煲再吃火鍋,惹味非常。🦋南非原隻鮑魚 $88/隻師傅已預先切成薄片,輕輕快灼10秒就可以,彈牙又爽口。🦋鮮甜桂花蚌半份 $118桂花蚌其實是海參體內一條肌肉,不含膽固醇和脂肪,其爽脆彈牙的口感,令人一咬愛上。🦋極品安格斯牛小排150g (小) $188肥瘦均勻的牛小排,肉汁豐富,肉質軟嫩,入口帶香甜的牛肉味,牛魔王必定吃不停口。🦋椒鹽粟米 $78估不到這裡也有大排檔的地道美食,將粟火先蒸後炸,做成外脆內嫩,再伴上椒鹽,超級惹味。🦋手打鮮蝦滑 $98新鮮自家製打造的鮮蝦滑, 真材實料,鮮甜爽彈,推介之選。🦋即叫即包

🦋秘醬麻辣雞煲 (半份) $138

🦋南非原隻鮑魚 $88/隻
師傅已預先切成薄片,輕輕快灼10秒就可以,彈牙又爽口。

🦋鮮甜桂花蚌半份 $118

🦋極品安格斯牛小排150g (小) $188

🦋椒鹽粟米 $78

🦋手打鮮蝦滑 $98
新鮮自家製打造的鮮蝦滑, 真材實料,鮮甜爽彈,推介之選。

🦋即叫即包自家餃子拼盤 $128
拼盤一次過有齊水餃、韭菜及鮮蝦雲吞,兩個人一人每款一粒,份量剛剛好,即叫即包餃子的新鮮及美味程度,絕對無法與急凍現成的相比。

🦋惹味炸魚皮 $78
火鍋必備配菜,無論即食或是落鍋, 同樣吸引。

2025-01-11 75 浏览
終於感覺到凍凍嘅冬天感覺,雖然打邊爐係四季都有,但冬天食真係特別開胃㗎(ᕑᗢᓫ∗)˒天后呢開火鍋店店舖寬敞坐得舒服,睇睇個menu原來除咗火鍋佢仲有羊腩煲同盆菜揀,滿足哂唔同人嘅口味😍火鍋湯底有好多種,台式港式川味嘅都有,今次我就揀咗酸菜白肉呢個係我嘅最愛湯底之一,佢哋調味酸甜適中,一開始都飲番幾啖湯暖吓身暖吓胃仔,火鍋配料我揀咗白鱔片,手切牛肉,午餐肉,炸魚皮,雲呑呢啲,白鱔片雙飛厚度好靚仔,落鍋灼一灼就食得,入口爽脆鮮甜。手切牛肉啦喎顔色bling bling夠哂新鮮牛味濃👍想爆加分俾個炸魚皮,師傅自己處理自己炸,每塊都大大塊脆口咸香,落去火鍋輕輕淥吓入口真係恰到好處。
手切牛肉啦喎顔色bling bling夠哂新鮮牛味濃👍

2025-01-07
2025-01-10 85 浏览
好耐無食過咁高質嘅邊爐,不論係環境定食材都非常出色,而且呢到仲會做埋私房菜,有興趣可以試下!台式無老辣鍋💰238台式鍋底勝在多香,辣度又比較親民。而且入面鍋底本身都有埋鴨血同豆腐,等於有夠兩個餸!爽嫩牛胸爽💰198「哇!」,我第一個反應係俾佢個賣相嚇親,平時見到啲牛胸爽係一小片,但呢到嘅竟然係一大片。店長好好人,會介紹埋牛胸爽其實唔係脂肪,而是一種無肌肉嘅軟組織,等注重身形嘅女士都唔使驚!極品安格斯牛小排(150g)💰188牛肉食得出係新鮮,牛味亦相當濃郁。安格斯封門樓 💰248店長特別推介,食落雖然無乜脂肪但牛味絕對稱得上No.1。如果大家有興趣嘅話記得預訂,walk in好可能會無架!蟹籽手打蝦丸 💰98好少食到真係有蝦粒嘅蝦丸,每一啖都充滿活力住真正嘅蝦肉,爽口到不行!牛骨濃汁牛丸💰88瀑汁牛丸大家一定要try try。師傅手打鮮蝦滑 💰 98

台式無老辣鍋💰238

爽嫩牛胸爽💰198

極品安格斯牛小排(150g)💰188
牛肉食得出係新鮮,牛味亦相當濃郁。

安格斯封門樓 💰248

蟹籽手打蝦丸 💰98

牛骨濃汁牛丸💰88
瀑汁牛丸大家一定要try try。

師傅手打鮮蝦滑 💰 98
2025-01-09 52 浏览
入冬後食火鍋係我哋嘅必然之選,今次去咗天后呢間火鍋店,感覺好隱世,但係佢哋出品好出色,絕對係隱藏唔到😝。🫕酸菜魚煲(半份)$138好足料👍,煲內有萵筍、薯粉、蓮藕、木耳及香菜,當然有酸菜及鮮甜魚片,湯頭酸辣度適中,做火鍋湯底夠哂惹味😋,百零蚊有咁足料嘅火鍋湯底,真係好抵🤑。🥢性格4式手打墨丸$138有原味、鮑魚、黑松露及芫茜口味,啱哂多心嘅我哋😝,4款丸口感都超級爽彈;黑松露口味超濃郁,芫茜口味夠清爽,個人最鍾意鮑魚口味,有粒鮑魚釀咗响粒丸入面,鮑汁被鎖住,所以咬開特別鮮甜好味😋。🥢新鮮紫淮山$58好吸睛嘅紫色,鬆軟綿密,帶有糯香,係非常健康嘅食材。🥢師傅手打鮮蝦滑 $98上檯未食都知正😝,睇到有原粒鮮蝦及蝦膠,食落果真啖啖鮮甜,口感爽彈😋。🥢鮮甜桂花蚌(半份)$118唔知點解好多火鍋店都無賣桂花蚌,而呢間火鍋店就有得賣,當然要試下喇,超鮮甜,口感清脆中帶爽滑👍。🥢超爽珊瑚蚌(半份)$118真係好爽脆,珊瑚蚌無膽固醇同脂肪,非常健康,營養又豐富,所以食多啲都唔怕😝。🥢即叫即包自家餃子拼盤$128以雀巢造型盛載着餃子,好特別,拼盤包括有雲吞、水餃及韭菜餃,餃子因為即包嘅關係特別挺身,亦都

🫕酸菜魚煲(半份)$138

🥢性格4式手打墨丸$138

🥢新鮮紫淮山$58
好吸睛嘅紫色,鬆軟綿密,帶有糯香,係非常健康嘅食材。

🥢師傅手打鮮蝦滑 $98

🥢鮮甜桂花蚌(半份)$118

🥢超爽珊瑚蚌(半份)$118

🥢即叫即包自家餃子拼盤$128
以雀巢造型盛載着餃子,好特別,拼盤包括有雲吞、水餃及韭菜餃,餃子因為即包嘅關係特別挺身,亦都包得好靚仔,餃皮質地好好,唔會一滾就散哂,三款餃嘅餡料亦都非常充足👍。

🍺青島啤酒$68
火鍋又點會缺少啤酒🤭。

🍮甜品
贈送嘅桂花雪耳杞子糕,冰涼清甜又爽彈,做火鍋後嘅甜品,正呀。

🧂醬介每位$20
🍅前菜小食仲有番茄仔及脆蘿蔔

後話:原來個電磁爐係安裝咗响檯底下面,所以個火鍋煲只係放置在檯面上,帶小朋友嚟食嘅話感覺好安全,比較安心👍。

2024-12-30 205 浏览
因為係街坊,所以食過好多次了,自從換咗樓面之後冇再成日去,今次6大4小再去四個字講晒「面目全非」,食到一肚氣, 除咗食唔返個味道仲食唔返個人情味,服務員唔識講廣東話,識講廣東話嗰個又唔識服務!魚冇骨但說話有骨,最怕你聽唔明無佢講唔出,如果你唔識聽廣東話,其實可以一試,師傅冇問題(師傅態度係OK的),只係其他人或是配合唔到,我哋都係想打邊爐啫,天后區真係有好多選擇!!!!!!!貼錢買難受⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

2024-12-30
2024-12-26 210 浏览
平時好少係天后附近食野今次入冬朋友約佐我去天后呢間六六六六食羊腩煲💕係今年第一次食羊腩煲 超級期待🙂‍↕️⭐️ 羊腩煲羊腩煲係必試之選,羊腩肉質鮮嫩,肥瘦相間,湯底濃郁,令人一口接一口,完全停唔落嚟😍而且羊腩煲入面配料都好正,由其係枝竹😝食落去非要暖胃,特別適合寒冷嘅天氣!😍⭐️ 帆立貝拼阿根廷紅蝦帆立貝肉質滑嫩,鮮甜可口,搭配上阿根廷紅蝦,色澤鮮艷,肉質彈牙❤️⭐️ 台山蠔台山蠔新鮮到爆,肉質厚實,鮮味十足,配上羊腩煲湯底,味道更加出色⭐️ 南非原隻鮑魚南非原隻鮑魚,肉質彈牙,鮮甜無比💕而且鮑魚大大隻 切片後食都係啖啖肉❤️
平時好少係天后附近食野
今次入冬朋友約佐我去天后呢間六六六六食羊腩煲💕
係今年第一次食羊腩煲 超級期待🙂‍↕️

⭐️ 羊腩煲

⭐️ 帆立貝拼阿根廷紅蝦

⭐️ 台山蠔

⭐️ 南非原隻鮑魚
南非原隻鮑魚,肉質彈牙,鮮甜無比💕
而且鮑魚大大隻 切片後食都係啖啖肉❤️

*💭六六六六火鍋最近發現天后有一家類似私房菜的高質火鍋店,訂座時已要預先點菜,餐廳會在當天準備,務求保證食材都是新鮮的😍點了酸菜魚火鍋湯底,酸味恰到好處,份量也挺多,魚肉味道鮮美。►本地手切牛新鮮即切,簡單灼數十秒即可,入口肉質鮮嫩,脂肪較少,但食落依然軟腍,牛味濃🥹►牛小排油脂較重,肥瘦相間,味道濃郁😍►手打鮮蝦滑口感滑順,鮮蝦的鮮味完全保留,煮熟後的蝦滑彈牙。►雲吞、韮菜水餃拼盤水餃皮薄餡靚,餡料豐富,韮菜香氣四溢🥹雲吞有大大隻鮮蝦,用料十足。
💭六六六六火鍋

►本地手切牛

►牛小排
油脂較重,肥瘦相間,味道濃郁😍

►手打鮮蝦滑
口感滑順,鮮蝦的鮮味完全保留,煮熟後的蝦滑彈牙。

►雲吞、韮菜水餃拼盤
2024-12-22 143 浏览
☆ 六六六六火鍋天后永興街21號地舖天氣涼就想打下邊爐,真係無揀錯😏一坐低已經有開胃前菜食,老闆熱情好客又友善,一有空檔就會同食客傾計,好耐無去過人情味滿滿嘅餐廳,係唔錯呀🥰✦ 沙嗲 酸菜白肉 鴛鴦鍋 沙嗲濃郁得黎唔會覺得愈食愈咸,酸菜白肉好夠味 本身仲好多料係入面,個人好鍾意沙嗲😋✦ 極品安格斯牛小排(小)師傅刀工好,蝴蝶刀法切肉,食落有口感得黎又嫩,肉味又濃,呢個一定要叫!✦ 即叫即包自家餃子拼盤鳥巢咁好得意,口味分別有3款,雲吞 水餃 韭菜餃,3款都皮薄餡靚好好食,不過小朋友先做選擇,我緊係食晒😏✦ 手打鮮蝦滑一上枱已經見到好足料,爽口彈牙又鮮味,好味!✦ 黑豚肉薄薄一片唔洗驚好難熟,肉質細膩多汁,正正!✦ 即炸響鈴卷脆卜卜好好食!秒速沾d湯黎食仲正🤤✦ 紅薯寬粉唔知道個酸菜白肉鍋入面有薯粉另外又叫左,不過唔緊要😆因為好味!Q彈嘅口感加埋d湯真係好正!PS: 佢地嘅自家製酸梅湯同桂花糕都好好味!
☆ 六六六六火鍋
天后永興街21號地舖

天氣涼就想打下邊爐,真係無揀錯😏

✦ 沙嗲 酸菜白肉 鴛鴦鍋

✦ 極品安格斯牛小排(小)

✦ 即叫即包自家餃子拼盤

✦ 手打鮮蝦滑
一上枱已經見到好足料,爽口彈牙又鮮味,好味!

✦ 黑豚肉
薄薄一片唔洗驚好難熟,肉質細膩多汁,正正!

✦ 即炸響鈴卷
脆卜卜好好食!秒速沾d湯黎食仲正🤤

✦ 紅薯寬粉

PS: 佢地嘅自家製酸梅湯同桂花糕都好好味!

• 極品安格斯牛小排
  • 師傅手打鮮蝦滑