2023-05-13 72 浏览
今晚和朋友去咗天后一間火鍋店「六六六六火鍋」打邊爐,我們叫咗:1️⃣ 鴛鴦鍋 $268鴛鴦鍋 (人蔘養生白湯鍋、台式無老辣鍋),用料上乘,味道香濃2️⃣ 即炸魚片頭 $88即炸魚片頭 熱辣辣,炸得香脆又可口,一個很開胃的小食3️⃣ 即炸響鈴卷拼盤 $78炸響鈴拼炸魚皮,兩款都炸得好鬆化,魚皮超大塊,非常好食4️⃣ 海鮮拼盤 $128海鮮拼盤 有三款海鮮包括鮑魚、聖子及白鱔,樣樣都好新鮮5️⃣ 極品安格斯牛小排(150g) $248安格斯牛小排 油脂分布均勻,肉質香嫩,肉味濃郁,正6️⃣ 黑豚肉 (200g) $158黑豚肉 肉質柔軟,口感一流7️⃣ 師傅手打鮮蝦滑 $138鮮蝦滑 超爽口彈牙,用料十足8️⃣ 自家餃子拼 $128自家餃子拼 有雲吞、水餃及韭菜餃,放在一個雀巢器皿上,賣相好吸引又特別9️⃣ 娃娃菜 $58娃娃菜 清甜可口🔟 新竹米粉 $48新竹米粉 好幼身,味道不錯
今晚和朋友去咗天后一間火鍋店「六六六六火鍋」打邊爐,
我們叫咗:

1️⃣ 鴛鴦鍋 $268

2️⃣ 即炸魚片頭 $88
即炸魚片頭 熱辣辣,炸得香脆又可口,一個很開胃的小食

3️⃣ 即炸響鈴卷拼盤 $78
炸響鈴拼炸魚皮,兩款都炸得好鬆化,魚皮超大塊,非常好食

4️⃣ 海鮮拼盤 $128
海鮮拼盤 有三款海鮮包括鮑魚、聖子及白鱔,樣樣都好新鮮
海鮮拼盤 - 鮑魚
海鮮拼盤 - 聖子
海鮮拼盤 - 白鱔

5️⃣ 極品安格斯牛小排(150g) $248
安格斯牛小排 油脂分布均勻,肉質香嫩,肉味濃郁,正
極品安格斯牛小排(150g)

6️⃣ 黑豚肉 (200g) $158
黑豚肉 肉質柔軟,口感一流
黑豚肉 (200g)

7️⃣ 師傅手打鮮蝦滑 $138
鮮蝦滑 超爽口彈牙,用料十足

8️⃣ 自家餃子拼 $128

9️⃣ 娃娃菜 $58
娃娃菜 清甜可口

🔟 新竹米粉 $48
新竹米粉 好幼身,味道不錯
2023-05-09 45 浏览
天后開了間新火鍋店,裝修齊齊整整,最緊要係夠乾淨👏🏻,又坐得舒服😌。先點了鴛鴦火鍋底(沙嗲鍋/酸菜白肉鍋),這間火鍋有一個特別之處,只要將鍋放在枱的中心就可以煲滾,完全見唔到電磁爐,安全又美觀😝,混醬又是火鍋不能缺少的👍🏻。先來個極品安格斯牛小排,賣相好靚,成把扇咁😋,雪花分布也好平均,滾三秒食得,口感豐富😋😋。再來有餃子拼盤(雀巢器皿)🤭分別係雲吞、水餃、韭菜餃,都幾大隻🤩,好夠料👍🏻。之後是手打墨魚滑,食得出廚房有功能,超彈牙☺️,咬得好開心😁。還有即炸魚片頭,小小脆熱辣辣👍🏻。講到脆口,自家製的響鈴同炸魚皮真係卜卜脆,熱氣🤣。再來是黑豚肉,但估唔到全晚最好食係這個豬😋,雪花紋好靚,入口溶化,但不油膩,超有驚喜👏🏻👏🏻👏🏻,好想再encore🤣。又捧住個肚走,大滿足😋。
  • 極品安格斯牛小排
  • 黑豚肉
  • 師傅手打墨魚滑
  • 即炸響鈴
  • 即炸魚片頭
2023-05-08 109 浏览
之前聽朋友講,話天后開咗一間隱世火鍋店,身為火鍋控既我,任何時間都是邊爐季節,如果可以找到足料好湯底的, 更加是百吃不厭。六六六六火鍋有鴛鴦鍋,我當然係要兩個口味啦🔸鴛鴦鍋($268)「人蔘養生白湯鍋」- 這個湯底真係不得了,用上了韓國人蔘,味道甘甜濃郁,內附蜂巢豆腐,吸晒養生白湯的甜味,非常好食。「台式無老辣鍋」- 無老辣鍋我點了小辣,不食辣的人都可以食到,是由多款中藥香辛料熬成,湯底的味道層次豐富,鍋底還有鴨血及蜂巢豆腐,蜂巢豆腐吸滿湯後軟綿香濃,讚。🔸極品安格斯牛小排(150g)($248)店員說落單後是師傅現切,牛小排脂肪比例好好,有彈性,唔會韌,放落人蔘養生白湯鍋果邊就更加有牛肉味,十分高質🔸黑豚肉200g($158)豚肉片油脂分布均勻,吃起來滑澀,口感細嫩好吃,較普通豬肉更為細緻,其肉質柔軟,且帶有濃濃的香甜氣息🔸海鮮拼盤($128)包括了: 鮑魚,聖子和白鱔鮑魚;口感軟熟中帶韌性,又甜聖子:外形細長雪白,肉質肥厚有嚼勁,口感鮮嫩香甜白鱔: 這裡的白鱔片超級新鮮,放進鍋中輕輕焯一下已經很快熟。撈起來發現熟透的白鱔片份量變大了,口感爽彈,味道鮮甜不腥🔸自家餃子拼($128)包
六六六六火鍋有鴛鴦鍋,我當然係要兩個口味啦

🔸鴛鴦鍋($268)

人蔘養生白湯鍋

🔸極品安格斯牛小排(150g)($248)

極品安格斯牛小排

🔸黑豚肉200g($158)
黑豚肉

🔸海鮮拼盤($128)
海鮮拼盤

包括了: 鮑魚,聖子和白鱔
鮑魚;口感軟熟中帶韌性,又甜

鮑魚
聖子:外形細長雪白,肉質肥厚有嚼勁,口感鮮嫩香甜
聖子

白鱔

🔸自家餃子拼($128)
包括了:雲吞、水餃、韭菜餃
三款餃子,粒粒都爆餡,師傅包到脹卜卜,真係皮薄餡靚

自家餃子拼

🔸師傅手打鮮蝦滑($138)
咬落去啖啖鮮蝦肉,十分鮮甜,師傅手打蝦滑足料又好食

師傅手打鮮蝦滑
🔸即炸魚片頭($88)

魚片頭上枱時係熱辣辣的,店員話師傅剛剛炸起,魚片頭炸到外面有少少脆,入面好juicy,好有魚味,係一款唔錯既小食

即炸魚片頭

🔸即炸響鈴卷拼盤($78)
魚皮是師傅親自起門鱔魚皮,再即炸的,真係好小舖頭會咁有心去做,真係好蘇脆鬆化
即炸響鈴卷拼盤

新鮮現炸響鈴,就咁食放湯食同樣好味。
魚皮

🔸娃娃菜($58) - 新鮮

🔸新竹米粉($48) -  新竹米粉超吸湯,必選

鮑魚
聖子
白鱔
魚皮
2023-04-27 112 浏览
不論任何天氣,都好岩打邊爐的😃捐窿捐罅覓食達人就帶左我去天后食私房火鍋😍環境好靚,每個角落都可以打卡影相‼️坐得好舒服又闊落👍🏻貪心的我當然要食鴛鴦鍋 — 台式無老辣鍋 併 人蔘養生白湯鍋🍲「無老辣鍋」嘅特色係以藥材香辛配以辣嘅組合🌶️所以辣味唔會好刺激,反而有種甘醇嘅辣‼️湯鍋內有好多鴨血&蜂巢豆腐🤩鴨血勁好食,味道夠濃又Q彈😋「人蔘養生鍋」非常足料,一飲即時醒神晒❤️因為真係好好味😋人蔘味再加埋不同的藥材香,散發出甘甜嘅味道,真係不自覺地飲多幾碗湯😃呢度嘅手工餃 & 墨魚滑都係餐廳自己做,好高質,完全無得挑剔❤️真係皮薄多汁😋另外,再叫左安格斯牛小排、黑豚肉,食完真係好飽,好滿足✨✨

不論任何天氣,都好岩打邊爐的😃
捐窿捐罅覓食達人就帶左我去天后食私房火鍋😍
環境好靚,每個角落都可以打卡影相‼️坐得好舒服又闊落👍🏻

「無老辣鍋」嘅特色係以藥材香辛配以辣嘅組合🌶️
所以辣味唔會好刺激,反而有種甘醇嘅辣‼️
湯鍋內有好多鴨血&蜂巢豆腐🤩
鴨血勁好食,味道夠濃又Q彈😋

「人蔘養生鍋」非常足料,一飲即時醒神晒❤️
因為真係好好味😋
人蔘味再加埋不同的藥材香,散發出甘甜嘅味道,
真係不自覺地飲多幾碗湯😃

呢度嘅手工餃 & 墨魚滑都係餐廳自己做,
好高質,完全無得挑剔❤️
真係皮薄多汁😋

另外,再叫左安格斯牛小排、黑豚肉,
食完真係好飽,好滿足✨✨

2023-04-21
天后又有新開嘅店,今晚去咗呢間新店打邊爐,湯底選址比較台式嘅風味,叫咗個鴛鴦鍋,係台式冇老辣鍋拼酸菜白肉鍋,都富有台灣嘅特色。一邊係正宗麻辣湯底,好多花椒八角的湯底,裏面有啲鴨紅同埋凍豆腐,一聞落去好香,唔算好辣,上枱香氣非常吸引帶藥材香,個豆腐吸晒個湯汁,非常好吃。另一邊嘅酸菜白肉,酸菜鮮味夠自然,有幾片白肉在面,一聞就知道個湯底做得好,夠紮實,好正宗!前菜嗌咗個風味話梅車厘茄,甜甜地嘅蕃茄已經去皮,吸收埋話梅味道,酸甜味道好平均,又開胃!炸響鈴及魚皮拼盤,兩樣都係即叫即做,炸得香脆鬆軟,個魚皮仲有少少厚度嘅,所以可以放湯,吸湯就更加好味!極品安格斯牛小排,有肉味又有油香,入口滑身,放入個麻辣湯底出10秒就可以入口,非常出色!黑豚肉,入口有點彈牙,肉味鮮甜,配酸菜鍋底,味道非常之配搭,味道更有層次。海鮮拼盤,有蝦,聖子及鮑魚,上枱有冰鎮住,海蝦夠彈牙,聖子爽甜,鮑魚最出色,尺寸及口感都啱啱好,又鮮又甜。自家製四色豬肉丸,肉丸中間釀有梅菜,蝦乾,鹹蛋黃及土魷,味道各有特色,其中鹹蛋黃最有特色,咬嘅時候,小心會有少少爆漿嘅效果!自家製餃子拼盤,有雲吞,水餃及韭菜餃,上枱嗰擺設好精緻,好似

自家製餃子拼盤,有雲吞,水餃及韭菜餃,上枱嗰擺設好精緻,好似個雀巢,每樣二粒,二兩個人食,就啱啱好份量。

最後叫了個本地生菜及日本稻庭烏冬,配埋個湯底,咁就夠飽肚!
2023-04-23 54 浏览
火鍋選擇千變萬化,有平有貴,但我就鍾意坐得舒服食物精緻嘅一類,所以今日去咗天后新開叫六六六六嘅火鍋店,環境光猛舒服,又睇吓食物質素如何湯底揀咗鴛鴦鍋,分別係酸菜白肉及台式無老鍋,揀咗小辣,試一試佢個辣度。選擇小辣係正確嘅,因為雖然開始食嘅時候唔係好辣,但越滾得耐D辣就開始滲出嚟,所以小辣就啱我。另外嘅酸菜白肉鍋都好多料,已經放咗豚肉及自家醃製嘅酸菜,酸味平衡湯底清甜等緊啲湯滾嘅時候,食咗個話梅車厘茄,當係開吓胃先打邊爐牛肉最緊要,揀咗極品安格斯牛小排,一上枱睇到肉嘅油脂分布好靚,灼幾下就食得,肉腍油香肉香都豐富,好好食黑豚肉肥瘦分明,而且切得薄,入口既爽口又冇豬嘅騷味,呢個都好食海鮮拼盤視乎當日有啲咩新鮮就由廚師安排,今日有南非鮑魚:碌嘅時間要耐啲,但都唔會韌,仍然食到鮑魚嘅鮮味蘇格蘭蟶子皇:基本上灼一灼離殼就食得,一樣係鮮甜好味游水海中蝦:爽口彈牙,食得出新鮮打邊爐必叫嘅,當然係丸類,店舖介紹嘅四色豬肉丸分別有鹹蛋黃,土魷,梅菜同蝦乾,其實全部都係剁肉餅嘅餡料,加咗落豬肉丸度都幾得意幾特別,又可以試到唔同嘅款式口味,唔錯另外再點咗餃子拼盤,分別有韭菜餃,水餃同雲吞。韭菜餃同雲吞好多店

等緊啲湯滾嘅時候,食咗個話梅車厘茄,當係開吓胃先

海鮮拼盤視乎當日有啲咩新鮮就由廚師安排,
蘇格蘭蟶子皇:基本上灼一灼離殼就食得,一樣係鮮甜好味

游水海中蝦:爽口彈牙,食得出新鮮

另外再點咗餃子拼盤,分別有韭菜餃,水餃同雲吞。韭菜餃同雲吞好多店舖都有提供,水餃反而越來越少有地方食到,水餃加咗木耳同筍絲爽口好食,另外嘅餃子都係合格水平
最後食埋新鮮嘅本地生菜同稻庭烏冬,感覺上唔係叫咗好多item,但其實已經非常飽
2023-04-22 397 浏览
今日同旧同事聚旧,食左间本来做私房菜,现做火锅小菜的靓餐厅🍴侍应同我哋讲,所有材料都系前一日订嘅时候,厨师🧑‍🍳即日即做的👍🏻👍🏻鸳鸯锅:人参养生白汤锅、祖传老香港沙嗲锅个汤底真系好好味,完全冇味精💁🏽‍♂️💁🏽‍♂️新鲜材料嘅味道。即炸鲜鱼腐食得出即炸既「美味😋😋」,喺其他地方食唔到,真系新鲜。即炸鱼皮呢个真系不得了,好松脆入味之余,仲系好好味。黑豚肉鲜嫰、正!极品安格斯牛小排牛肉味好出,仲爽甜。真系好🤩新鲜🤩🤩师傅手打鲜虾滑呢个虾滑好爽脆之余,真系啖啖虾肉。睇得出师傅用心之作!自家饺子🥟(云吞、水饺,韭菜饺)对于我好钟意食饺子,呢三款饺子嘅质素相当高,包得好丰满,皮非常薄,里面嘅材料新鲜之余调味恰到好处:既可以食到食物嘅鲜味,又有浓郁嘅味觉享受。总结成晚真系处处睇到厨师🧑‍🍳嘅心思,餐厅既诚意,唯一美中不足的就是😅⋯⋯略贵!但也正正是材料新鲜,制作用心的价钱😍😍🤣🤣🤣🤣👍🏻👍🏻👍🏻

鸳鸯锅:人参养生白汤锅、祖传老香港沙嗲锅

即炸鲜鱼腐
食得出即炸既「美味😋😋」,喺其他地方食唔到,真系新鲜。

即炸鱼皮
呢个真系不得了,好松脆入味之余,仲系好好味。

鲜嫰、正!

极品安格斯牛小排
牛肉味好出,仲爽甜。真系好🤩新鲜🤩🤩

师傅手打鲜虾滑
呢个虾滑好爽脆之余,真系啖啖虾肉。睇得出师傅用心之作!

自家饺子🥟(云吞、水饺,韭菜饺)

• 師傅手打鲜蝦滑
  • 即炸鲜魚腐
  • 極品安格斯小牛排
2023-04-17 82 浏览
約了客戶食火鍋,一邊烚下烚下,一邊聊工事,氣氛相當好,事半功倍。我比較貪食,火鍋湯底都要選雙拼,要嚐到不同味道。人蔘養生白湯和祖傳老香港沙嗲鍋藥材味道濃郁,嚐了湯底,甜美。沙嗲鍋果然有老香港情懷,濃香夠特出。炸魚片頭即叫即做,不油膩,有嚼口。極品安格斯牛小排 和 黑豚肉各一份,質量相當滿意。海鮮揀咗三款,魚,鮑魚和蝦,食得出新鮮感。炸響鈴,炸魚皮放入沙嗲湯底吸收精華最推介。手打墨魚滑夠彈牙,有質素。自家包製餃子拼盤非常有特色,沒有味精,真材實料。鴛鴦麵條第一次食,煮耐不會過腍,有口感。
我比較貪食,火鍋湯底都要選雙拼,要嚐到不同味道。
人蔘養生白湯和祖傳老香港沙嗲鍋
藥材味道濃郁,嚐了湯底,甜美。
沙嗲鍋果然有老香港情懷,濃香夠特出。

炸魚片頭即叫即做,不油膩,有嚼口。

極品安格斯牛小排 和 黑豚肉各一份,質量相當滿意。

海鮮揀咗三款,魚,鮑魚和蝦,食得出新鮮感。

炸響鈴,炸魚皮放入沙嗲湯底吸收精華最推介。

手打墨魚滑夠彈牙,有質素。

自家包製餃子拼盤非常有特色,沒有味精,真材實料。

鴛鴦麵條第一次食,煮耐不會過腍,有口感。

2023-04-13
好鍾意今日食這間好有質素的火鍋店🍴他們所有材料都係🧑‍🍳即叫即做,超認真!👍🏻👍🏻鴛鴦鍋:人參養生白湯鍋、祖傳老香港沙嗲鍋白湯湯底可以當湯飲,好好味,零味精👏👏滿曬我喜歡的藥材味。即炸鮮魚腐好惹味😋😋即炸😋😋又鬆軟又鮮味。即炸魚皮卜卜脆又好味,難怪侍應推薦呢間最引以為傲既係用心!食物唔似大鑊飯👍🏻👍🏻極品安格斯牛小排牛肉腍夾滑,不太薄,口感佳如果🤩🤩🤩師傅手打鮮蝦滑好明顯一隻隻鮮蝦,好爽好滋味!自家🥟韭菜餃餃子包得好豐滿,皮非常薄,韭菜好甜水分夠,調味濃郁。正!鮑魚、聖子、白鱔我只點了三款海鮮🦞款款肉厚嫰滑,都算抵食😍皇帝菜成大紮好青綠新鮮,靚菜😇😇紅薯🍠寬粉食呢啲,湯底最關鍵,呢次白湯最夾,吸曬藥材味,精華所在,飽都停唔到口😋😋欣賞餐廳風格,廚師🧑‍🍳用心,物有所值價錢😍😍👍🏻👍🏻

鴛鴦鍋:人參養生白湯鍋、祖傳老香港沙嗲鍋
白湯湯底可以當湯飲,好好味,零味精👏👏滿曬我喜歡的藥材味。

即炸鮮魚腐
好惹味😋😋即炸😋😋又鬆軟又鮮味。

即炸魚皮

極品安格斯牛小排
牛肉腍夾滑,不太薄,口感佳如果🤩🤩🤩

師傅手打鮮蝦滑
好明顯一隻隻鮮蝦,好爽好滋味!

自家🥟韭菜餃
餃子包得好豐滿,皮非常薄,韭菜好甜水分夠,調味濃郁。正!

鮑魚、聖子、白鱔
我只點了三款海鮮🦞款款肉厚嫰滑,都算抵食😍

皇帝菜
成大紮好青綠新鮮,靚菜😇😇

紅薯🍠寬粉

欣賞餐廳風格,廚師🧑‍🍳用心,物有所值價錢😍😍👍🏻👍🏻
3K
2023-04-13 56 浏览
太鍾意食火鍋了,得知天后開了一間新火鍋店,當然第一時間去打卡啦!火鍋湯底揀咗雙併:人蔘養生白湯鍋,人蔘味好顯著,有不同藥材味,夠養生。祖傳老香港沙嗲鍋,好香好濃,惹味。即炸魚片頭餐前小吃,即叫即炸,彈牙!海鮮蝦,鮑魚,鰻魚非常新鮮,甜美。極品安格斯牛小排 150g油花不錯, 入口軟熟。黑豚肉 意外驚喜,肉味濃厚,軟腍。炸響鈴拼炸魚皮兩款即時製作,不油脆,鬆化。師傅手打墨魚滑有嚼口,爽彈。即叫即包自家餃子拼盤雲吞,水餃,菜餃皮薄餡靚,調味恰到好處。

火鍋湯底揀咗雙併:
人蔘養生白湯鍋,人蔘味好顯著,有不同藥材味,夠養生。
祖傳老香港沙嗲鍋,好香好濃,惹味。

即炸魚片頭
餐前小吃,即叫即炸,彈牙!

海鮮
蝦,鮑魚,鰻魚
非常新鮮,甜美。

極品安格斯牛小排 150g
油花不錯, 入口軟熟。

黑豚肉
意外驚喜,肉味濃厚,軟腍。

炸響鈴拼炸魚皮
兩款即時製作,不油脆,鬆化。

師傅手打墨魚滑
有嚼口,爽彈。

即叫即包自家餃子拼盤
雲吞,水餃,菜餃
皮薄餡靚,調味恰到好處。
2023-04-13
2023-04-13 58 浏览
隱世餐廳永遠都係臥虎藏龍🤩呢間精品火鍋店位於天后嘅橫巷,環境裝潢有心思,可以打咭📸食物仲好值回票價「人蔘養生白湯」真係必食第一次遇上咁足料嘅火鍋湯底,用咗韓國人蔘,甘香味充斥着整個湯底,再配上藥材,甘甜濃郁嘅味道特別突出❤️❤️❤️❤️內附蜂巢豆腐添㗎 唔使額外order‼️ 吸哂湯嘅味道,正呀~~呢度嘅手工食物真係要比 credit✨✨🧡炸魚皮🧡手打墨魚滑🧡自家餃子全部都係師傅親自製造的餃子皮做到好薄,粒粒都爆餡脹卜卜魚皮亦都係師傅親自用門鱔魚皮即炸的紫淮山椒鹽粟米金蒜看似無咩特別,但味道勁好食又香又脆呢度嘅職員非常有親和力,好樂意同我哋交流傾偈‼️
隱世餐廳永遠都係臥虎藏龍🤩
呢間精品火鍋店位於天后嘅橫巷,

環境裝潢有心思,可以打咭📸
食物仲好值回票價

「人蔘養生白湯」真係必食

第一次遇上咁足料嘅火鍋湯底,
用咗韓國人蔘,甘香味充斥着整個湯底,
再配上藥材,甘甜濃郁嘅味道特別突出❤️❤️❤️❤️
內附蜂巢豆腐添㗎
唔使額外order‼️ 吸哂湯嘅味道,正呀~~

呢度嘅手工食物真係要比 credit✨✨
🧡炸魚皮
🧡手打墨魚滑
🧡自家餃子
全部都係師傅親自製造的

餃子皮做到好薄,粒粒都爆餡脹卜卜

魚皮亦都係師傅親自用門鱔魚皮即炸的

紫淮山
椒鹽粟米
金蒜看似無咩特別,
但味道勁好食
又香又脆

呢度嘅職員非常有親和力,好樂意同我哋交流傾偈‼️
2023-04-11
2023-04-03 120 浏览
天后新開火鍋店,出面睇店面細細間,入到去裝修企理四正。點咗鴛鴦湯底,朋友唔食得辣,川味湯底小辣剛剛好,另一個菇湯也多料濃郁。點咗手切牛肉同牛小排,牛肉新鮮,份量不少。牛黃喉份量對比是坊間很大,爽脆唔韌。用的是台山蠔,比桶蠔飽滿新鮮,份量也足夠。即炸響鈴酥脆。餐前小食推介椒鹽粟米和炸台灣腸,香口好送酒。另外手工丸和蔬菜也不俗,點了紫淮山,第一次食朋友們都鍾意。星期日晚七點去到都幾多人,最好提前訂位。

點咗手切牛肉同牛小排,牛肉新鮮,份量不少。

牛黃喉份量對比是坊間很大,爽脆唔韌。

用的是台山蠔,比桶蠔飽滿新鮮,份量也足夠。

即炸響鈴酥脆。

天后新開嘅精品台式火鍋店,主打養生湯底、各款手切肉類、新鮮海鮮同即炸小食,仲有台灣直送食材🍲整體食材高質,以私房菜飯堂形式,環境坐得舒服,乾淨企理,唔似一般火鍋店咁煙霧離漫立痴痴-👍🏻台式無老辣鍋拼人蔘養生白湯鍋 $228無老辣鍋揀咗小辣,辣度溫和,比較濃味,藥材味突出養生鍋人蔘味好濃郁,淥過嘅食材都有明顯嘅人蔘甘味,但唔會苦兩款湯底本身都有大量配料,eg蜂巢豆腐、鴨血(無老鍋)、人蔘(養生鍋)等最正係加湯唔係加水,湯底一路滾keep住一路都咁香濃😙-👍🏻極品安格斯牛小排 $248/小落單後師傅即場手工現切,脂肪唔多肉質偏瘦,但彈性有咬口又唔韌,仲幾juicy,愈食愈爆發牛味,雖然價錢唔平,但的確高質😌-👍🏻黑豚肉 $158推薦!黑豚肉肥瘦適中, 肉嫩爽彈,就算滾耐咗都完全唔鞋口豬肉味香濃之餘油香又重,比起牛小排更有驚喜🤩-👍🏻南非原隻鮑魚(時價) $68/隻 & 紐西蘭蟶子(時價) $58/隻海鮮非常新鮮,上枱時仲識郁好生猛🤪配養生湯比較夾,湯底唔會蓋過海鮮鮮味,鮮甜爽彈,完全唔使點豉油食-👍🏻鴛鴦麵條 $58由台灣直送,幼麵比較索湯,粗麵就有咬口啲我地就鍾意幼麵多啲,放係無老鍋度索
👍🏻台式無老辣鍋拼人蔘養生白湯鍋 $228
無老辣鍋揀咗小辣,辣度溫和,比較濃味,藥材味突出
養生鍋人蔘味好濃郁,淥過嘅食材都有明顯嘅人蔘甘味,但唔會苦
最正係加湯唔係加水,湯底一路滾keep住一路都咁香濃😙
台式無老辣鍋
👍🏻極品安格斯牛小排 $248/小
👍🏻黑豚肉 $158
推薦!黑豚肉肥瘦適中, 肉嫩爽彈,就算滾耐咗都完全唔鞋口
豬肉味香濃之餘油香又重,比起牛小排更有驚喜🤩
黑豚肉
海鮮非常新鮮,上枱時仲識郁好生猛🤪
👍🏻鴛鴦麵條 $58
由台灣直送,幼麵比較索湯,粗麵就有咬口啲
我地就鍾意幼麵多啲,放係無老鍋度索晒湯好正🤤
👍🏻即炸魚片頭 $88
推薦!即叫即炸新鮮熱辣上枱,外皮金黃脆口,咬落非常彈牙仲有汁
灑上少量椒鹽,呢個好好食🥹
🔸以下係其他火鍋配料嘅價錢參考
台式無老辣鍋
自家餃子拼盤
鴛鴦麵條
2023-04-02 54 浏览
這店的座位不太多,但座位的私隱度很高的,差不多每枱也有平封分隔。點了人參養生白湯鍋及酸菜白肉鍋,湯底真係不得了,建議大家先喝一啖湯,人參湯是必推的,可以喝得出是用心製作。即炸魚片頭,魚片頭上新鮮製作,十分彈牙,味道鮮美,最重要完全沒油膩感覺。新鮮紫淮山,上枱時已感覺到是新鮮貨色,切開新鮮淮山有少許的黏液,這個很明顯,驚人參鍋熟過後或帶少許甘甜味。黑豚肉,肉質嫩滑,有少許咬口,還帶有少許的油花,使肉汁帶有油香。師傅手打墨魚丸,這個真是極力推薦,用上新鮮墨魚打到起膠才有這種口感,味道很鮮,可以用啖啖墨魚肉來形容。極品安格斯牛小排,牛肉油花爆錶,肉質綿滑可口,肉味濃郁得來沒有騷的味道,可一可再。自家餃子拼,3餃匯髓。韮菜餃的韭菜的味道突出但沒有蓋過肉的鮮美;水餃的蝦跟雲耳及肉的比例剛剛好;雲吞的蝦很鮮味。味道: 值得一試環境: 舒適私隱度高衛生: 整潔服務: 尚可價錢: 食物質素根價錢成正比
味道: 值得一試
環境: 舒適私隱度高
衛生: 整潔
服務: 尚可
價錢: 食物質素根價錢成正比
位於天后新開張既火鍋店,裝修簡約時尚,座位舒適,枱同位之間空間感十足,位與位之間亦很寬敞,好啱三五知己一齊聚會~👫明明話打邊爐,點解無爐既🥘!? 原來而家發展到個爐係枱底能傳熱到個鍋到,仲要加熱得好快,勁!!醬料盤配有指天椒🌶️、香葱、芫荽、白芝麻、生蒜及炸蒜🧄,可調配迎合個人口味的醬料。💥鴛鴦鍋湯:台式無老辣鍋及祖傳老香港沙爹鍋無老辣香鍋獨有豐厚美味,內有台灣直送的鴨血及麵包豆腐,鴨血嫩滑彈牙,而豆腐吸滿湯後軟綿香濃,吃起來口感綿密,一試難忘 祖傳老香港沙爹鍋沙爹醬的花生味濃,而沙茶醬香濃惹味,入口微辣,濃稠惹味,超香濃郁💥南非原隻鮑魚/生劏龍躉片及白鱔片鮑魚大隻,肉質軟滑,鮑味濃郁,口感煙韌;龍躉皮厚肉,膠質極豐富,魚肉鮮甜滑溜,滋補養顏;白鱔彈牙爽口,大塊肉厚,滋味十足!💥極品安格斯牛小排上枱賣相已經十分吸引! 牛肉雪花分明,油脂分布平均~淥一淥,入口既嫩滑又軟腍,牛味香濃,配上沙爹鍋,帶有香辣和沙爹味,匹配!!💥紐西蘭羊肉片羶香鮮嫩,薄至透光的羊肉片,放銅鑄鍋涮一涮便可,與無老辣鍋淥一淥,齒頰留香! 💥即炸魚皮及響鈴卷兩樣都係熱辣辣上枱,前者炸得酥香鬆脆,入口咬落去可聽到清脆既卜

💥鴛鴦鍋湯:台式無老辣鍋及祖傳老香港沙爹鍋

祖傳老香港沙爹鍋

💥南非原隻鮑魚/生劏龍躉片及白鱔片

💥極品安格斯牛小排

💥紐西蘭羊肉片

💥即炸魚皮及響鈴卷

兩樣都係熱辣辣上枱,前者炸得酥香鬆脆,入口咬落去可聽到清脆既卜卜,而感覺唔油膩! 唔洗入鍋淥,都食到魚皮既味道!! 後者豆味香濃,色澤金黃,質感偏少少硬,浸湯三秒,己經鬆起,軟腍中帶煙韌,連湯入口,滋味無比

💥餃子拼盤-雲吞/水餃/韭菜餃

三款餃子大大粒,餃薄皮滑,每款裏面都有2粒大蝦仁🦐,足料十足!!

💥手打墨魚滑🦑

墨魚味好重,仲夠晒鮮味,有多層口感又好味! 打邊爐必食~

💥皇帝菜 🥦
新鮮爽口

💥冰凍酸梅湯🥃

冰冰涼涼,酸酸甜甜,食住辣湯底飲再飲佢,十分解湯,而且帶有回甘,生津止渴,仲可去油膩