2017-09-17 789 浏览
旺角花園街蘭亭開業也四十年前后了。。是很多司機和街坊致愛的老牌茶記了。我很愛它的茶餐。38元從午到晚市同價。餸可從多項選2款配通粉,湯米,公仔面。。。因是熟客,老闆知我愛吃它們面包就特別免費將跟餐的方包/普通餐包改成了高價位的香腸包给我。蘭亭每朝都會出爐自家面包。因用傳統方法,面包很香兼比較有份量。那香腸包內香腸也沒外面一般的咸。很好味。檸檬茶茶底 一如既往地優質, 所以通常去先達買東西的時候蘭亭就會變成 多數的選擇。 其實他的奶茶也非常有名。如那天不想喝檸檬茶,我就會改喝一下奶茶過吓奶茶癮。
2017-09-16
  • 面包
常餐食評又來了,由於此餐廳下午茶餐不太吸引,而本人其後將斷食至晚上十一時。因此即使四時左右,還是堅持吃個常餐😆本想走走太子旺角之間,看有什麼特別餐廳,想不到竟然在這一列小巴站附近,有一家這麼舊式的茶餐廳,而沒有嚐過。但求就手,進去試一試。因為看到下午茶沒有太多選擇,又點了一個常餐😆。沙嗲牛肉麵的質素,令我有點失望,看來只是將福麵放在滾湯內,湯底沒有什麼特別味道,麵條也未有完全浸林,便端來了;上面的沙嗲醬更加有點兒冷,牛肉也是沒有特別味道的。餐包及火腿奄列,奄列反而有點兒驚喜,內裏的蛋漿還有點呈流質狀態,火腿絲也不少,味道不錯。茶走味道還好,茶味不算太濃,也沒有苦澀味,味道普普通通吧。舊式茶餐廳,連很多人拿來洗餐具的茶,也比起差劣茶餐廳的奶茶濃😵😨下午茶選擇不多,以常餐質素也非常普通,這類型的舊式茶餐廳,不要也罷。附近的茶餐廳而言,生力的質素好得多。

因為看到下午茶沒有太多選擇,又點了一個常餐😆。
沙嗲牛肉麵的質素,令我有點失望
牛肉也是沒有特別味道的。
茶走味道還好,茶味不算太濃,也沒有苦澀味,味道普普通通吧。

下午茶
2016-05-09 1123 浏览
好耐未試過茶餐廳嘅鍋氣啦!仲有香味十足!就係乾炒叉燒意粉啦!賣相一般!但係叉燒肉質軟硬適中!加上有洋葱同葱做配料,意粉又有彈性!味道又啱啱好!使我食了後,好似未足夠!結果,我哋又叫了雞批!賣相吸引!漲卜卜!裡面充面芝士、洋葱、火腿、雞肉……份量十足!把我個肚完全完全地填滿了!
好耐未試過茶餐廳嘅鍋氣啦!
仲有香味十足!就係乾炒叉燒意粉啦

1K
2016-03-12 768 浏览
香港有不少歷史性的食肆都在慢慢的消失中,因此這此看見這間很有歷史味道的咖啡室便要幫襯一下了。除了門面,室內的設備及裝修也很有懷舊風。而食物也找來很經典的菠蘿油。外型不錯,少許外露的牛油很誘人,但味道就叫人有點失望了。先是溫度,是冷的,而包也很硬,並不能吃到甜甜的糖味。牛油雖然有它的香味,但因為是冷的,所以也不能叫人有享受的感覺。
除了門面,室內的設備及裝修也很有懷舊風。

而食物也找來很經典的菠蘿油
菠蘿油
2016-03-01
2014-09-25 1003 浏览
黎到呢間MK既舊式茶餐廳蘭亭閣,吾想食肉,於是點左佢既咖哩什菜飯,飯同咖哩分開,你可以自己選落幾多咖哩汁,個汁比較香濃甜味多但不辣,入面既齋都多, 薯仔洋葱青椒蕃茄都落足料,另外飯大碟得黎亦有一隻煎蛋, 蛋汁撈埋咖哩飯食,真係吾錯!
咖哩什菜飯
2014-06-17
咖哩什菜飯
2014-06-25 578 浏览
自己一個去叫左個洋蔥豬扒飯,奶茶。豬扒份量充足肉質很鬆軟,加上爽甜洋蔥配濃郁的蕃茄汁非常好好味!配飯同吃一流。奶茶又有水準,味道果然夠香濃是日午餐實在太豐富了.總括來講唔錯.有時間再食
自己一個去叫左個洋蔥豬扒飯,奶茶。
豬扒份量充足肉質很鬆軟,加上爽甜洋蔥配濃郁的蕃茄汁
非常好好味!配飯同吃一流。
奶茶又有水準,味道果然夠香濃
是日午餐實在太豐富了.總括來講唔錯.有時間再食
2014-01-03 247 浏览
由於是日真係幾肚餓,行過就入左去食。叫左個常餐(選2個餸,一個粉麵)叫左個蕃茄牛同滑牛肉加個意粉($32),跟個餐包同一杯熱飲。飲品叫左杯熱好立克,好立克粉完全係一舊舊咁浮係面,真係唔知係咪放得太耐。個蕃牛都幾幾好味,而個意粉真係好唔得,煮到勁冧。而個餐本來就有個餐包,等到差唔多食晒,問佢先拎個凍既餐包過黎,唔老實呀!!
2013-02-10 168 浏览
本來想去對面甜品館食早餐, 點知佢休息... 週圍睇又趕時間惟有去蘭亭咖啡閣快食個早餐啦.去到一座落已經鎖定目標食太陽旦茶走架啦, 話晒茶餐廳喎. 點知....出事囉 叫個阿姐太陽旦要煎香啲咁啫, 佢話冇咁做過喎 佢仲要對眼發死光咁望住我添 阿姐你唔知唔關我事, 你唔好好做好呢份工都算你仲要咁唔份氣呢個社會有你啲咁嘅人唔怪得之香港個名咁差啦 跟住仲攪笑, 隔離枱個阿叔, 睇怕都叫熟客掛, 佢要個腿旦治烘底, 個阿姐話冇烘底喎.... 阿叔聽到之後話咁唔駛啦, 腿旦治啦咁. 正一倒米倒到潟啦.兩個樓面真係正到七彩, 蕳直一絶.咁... 唔煎香嘅太陽旦啫, 一打落去個鑊度唔駛一分鐘上得碟啦, 我隔離個位個沙爹牛通都食完嘞太陽旦仲未到喎 好彩搵到個老細, 最後有得食嘅, 加送成肚氣囉 個位話冇做過太陽旦要煎香啲嘅阿姐係咁話哎呀唔識做野唔識做野有投訴, 講野要心要肺.早餐唔係平架, 26蚊出面街間間咁上下價, 成個旺地咁多餐廳我以後都唔會再去幫趁
本來想去對面甜品館食早餐, 點知佢休息...
週圍睇又趕時間惟有去蘭亭咖啡閣快食個早餐啦.

叫個阿姐太陽旦要煎香啲咁啫, 佢話冇咁做過喎
佢仲要對眼發死光咁望住我添

正一倒米倒到潟啦.

兩個樓面真係正到七彩, 蕳直一絶.

好彩搵到個老細, 最後有得食嘅, 加送成肚氣囉

2013-01-27
$28 (早餐)
2012-09-04 81 浏览
六月下旬‧晴想找個地方坐下工作,見這裡有個角落的卡位,正好。先來一杯熱咖啡,幾香濃,不酸不過奶也多,不錯。見有雞批,又來一個。皮厚不酥化,很一般。也真的不是所有自家製包餅的也做得好吃的。
六月下旬‧晴

想找個地方坐下工作,見這裡有個角落的卡位,正好。

先來一杯熱咖啡,幾香濃,不酸不過奶也多,不錯。

見有雞批,又來一個。皮厚不酥化,很一般。

也真的不是所有自家製包餅的也做得好吃的。
一般
下午茶
用餐优惠
試食活動、團購、信用卡優惠、其他
2012-06-06 150 浏览
是日和另一半在旺角打算坐小巴去九龍城. 車未開,那麼熱的天氣不想在街吸沙塵,所以打算隨便找家茶餐廳坐著等.不去不知, 原來先達右邊的小巴站橫街, 都有為數不少的茶餐廳和食店.其中這家門口更是貼滿了雜誌訪問, 那麼有名嗎? 先進去試試.店是比較舊式的, 帶有8,90年代的舊式茶記風味. 一樓比較窄小, 不過這天下午人不多, 還有卡位.看看餐牌, 食物巳吃不下, 不如點個這裡出名的港式奶茶 (HKD$15) 吧都算大杯, 奶味不濃, 但茶味帶點酸澀, 也偏甜. 我對奶茶研究不深, 但這杯就不是我口味了.另一半還吃得下一點食物, 便叫個腿蛋冶 (HKD$16)面包很軟, 蛋都算幾厚而且煎得不老, 頗軟棉. 不過$16一件來說實在太貴了.2杯奶茶一件蛋冶埋單HKD$46, 貴過吃粉面.味道不是很差但實在普通, 以這價格來說算是很貴了.
是日和另一半在旺角打算坐小巴去九龍城. 車未開,
那麼熱的天氣不想在街吸沙塵,
所以打算隨便找家茶餐廳坐著等.

另一半還吃得下一點食物, 便叫個腿蛋冶 (HKD$16)

2杯奶茶一件蛋冶埋單HKD$46, 貴過吃粉面.
味道不是很差但實在普通, 以這價格來說算是很貴了.
2011-11-14 109 浏览
上星期去左呢間店食晚飯,叫左個常餐,要左個沙爹牛肉加雙蛋公仔麵,仲有餐包,佢d公仔麵係一般既大光麵,沙爹牛肉係冇味的,隻雙蛋一上枱已穿了,餐包係凍的.........常餐都幾難整得唔好,呢度真係唔太得,咁既質素夠膽收人$30連野飲??真係唔得law.唔會再來!!
質素夠膽收人$30連野飲??真係唔得law.唔會再來!!
2011-06-19 115 浏览
今日打完波, 就去 tea 一 tea, 下午茶餐冇嘜選擇, 比起其他同區既茶餐廳, 相比價錢同食物款式之下, 真係想即走.最後兩個人係冇嘜選擇之下, 唯有嗌左一個茶餐(西多+熱咖啡) HK$22 再加一個椰撻跟熱鴛鴦 HK$16係一間老牌茶餐廳, 熱咖啡 + 熱鴛鴦 竟然係失敗之作, 只是一杯普通不過既熱飲, 唔滑兼諧口, 但聽朋友仔講話以前d 咖啡好掂, 所以先黎d間, 而家唔知係唔係轉左老世或師傅??????至於椰撻, 不但唔甜, 食既時候皮同餡係完全分離, 反而西多士係全場最好食(只係交到貨)本來都唔打算寫食評, 所以冇影到相, 咁岩見到 Gourmet K 既食評, 就即時和應

2011-06-18
2011-06-18 116 浏览
五月上旬‧晴不要以為旺角茶記多,但要找一件有水準的酥皮蛋撻都很難。這裡的是酥皮,看樣子厚身,摸上手熱熱的,還以為不錯。但吃起來酥皮雖然鬆但頗厚,吃起來硬硬的。蛋餡太少又不夠香甜,不好吃,水準以下。卷蛋也是一般。
五月上旬‧晴

不要以為旺角茶記多,但要找一件有水準的酥皮蛋撻都很難。

卷蛋也是一般。
以為不錯
皮厚蛋餡又不香甜
蛋卷也差
外卖自取
$5 (早餐)
2011-05-11 79 浏览
叫左沙嗲牛麵..奄列..凍華田..加波羅包..本身問跟餐個包可以揀波羅包ma?阿姐竟然好寸話:梗係無la..邊有得咁..散叫都係幾蚊個姐嗎..聽左就算..你好野!晨早流流第1個寸我既唔係同事/上司..竟然係你個侍應生!!都算..件野仲要難食到爆先衰..件波羅包4$個..係十足十吃熱既普通街邊貨都不如貨色..超市6$3個都好過佢多多聲..杯野飲就沖到甜到x咁...麵就普通唔算太ok..奄列就咪又係咁..算正常一樣..無下次la.....
叫左沙嗲牛麵..奄列..凍華田..加波羅包..
本身問跟餐個包可以揀波羅包ma?
無下次la.....
$26 (早餐)
2010-11-29 89 浏览
十月下旬.晴比賽了,要「爆碳」的一天,下午約了跑友們吃午飯。原本去飲茶,但我想喝咖啡,又加上茶餐廳是比較「多碳」的,成功令大家轉了場來這裡。我愛上了吃餐包,先來一個鮮油餐。鮮油夠厚,但餐包幾凍。加上吃起來不太鬆軟,口感是韌韌的,一般。另外要了蕃茄排骨湯螺絲粉,說明是「不加味精」及用上「新鮮排骨」的。蕃茄湯底偏酸了一點,排骨果然真的像是新鮮排骨,吃起來感覺幾好。還有瑞士雞翼,偏鹹了一點。但給尾的一杯熱咖啡,非常受用!吃了一餐碳,果然很有效。
十月下旬.晴

還有瑞士雞翼,偏鹹了一點。但給尾的一杯熱咖啡,非常受用!

吃了一餐碳,果然很有效。
餐包,好凍
鮮油,夠厚