2022-07-05 191 浏览
半搬左入大西北都年幾兩年但一直都冇特別探索過有咩好西食💙今次就去到元朗嘅一條巷仔入面食雞煲~主打雞煲係用左墨西哥魔鬼椒去煮所以會比較辣同埋香💕🍴招牌魔鬼雞煲(半隻)($198+$30鮑魚2隻)今次我地都唔敢叫咁辣淨係叫左BB辣😅除左辣味之外雞煲整體仲有甜味中和番💙上枱嘅時候6,7成熟上枱需要再煮但熟度就剛剛好好嫩滑😋仲有木耳、四季豆等一般平時冇嘅配料索曬啲汁仲食到有少少香茅味~鮑魚雖然唔算太大隻但都有鮮味同埋預早落索左啲汁更好食❤️建議一開始唔好叫得太辣如果唔夠辣可以再請店員幫忙加辣😋🍴手切本地牛($198/半份)Menu嘅牛都有幾款我通常都係揀人氣推介嗰啲🤣仲要每日限量就試下💙肉味香濃肉質比較特別有口感仲有少少彈牙?嘅質地🧐不過記住唔好渌得太耐會韌架💙🍴即炸黃金響鈴($42)打邊爐最重要係睇下有冇即炸響鈴😋響鈴全部都大大舊新鮮即炸~上枱時仲配左泰式甜辣醬除上打邊爐仲可以沾醬就咁食~個人食食下覺得沾醬更好食😋🍴紙豆腐($32)睇Menu見到張圖紙豆腐咁特別係一卷卷嘅就打算叫黎試下~店員話淥幾秒就可以食~食落好似腐皮咁不過就幾香豆味幾特別😉🍴手工韮菜餃($42)韮菜餃內餡嘅韮菜較多而且係比

🍴招牌魔鬼雞煲(半隻)($198+$30鮑魚2隻)

🍴手切本地牛($198/半份)

🍴即炸黃金響鈴($42)

🍴紙豆腐($32)

🍴手工韮菜餃($42)
韮菜餃內餡嘅韮菜較多而且係比較長唔會碎曬一咬開已經有好大陣韮菜香味漂出黎好新鮮😚相對肉碎會較少不過唔會覺得食完好唔滿足都好足料~

🍴椒鹽粟米($58)
呢個小食其實好多餐廳都有不過我一直都未試過~椒鹽粟米切件後好方便食唔會食到冇曬儀態~表面鋪左一陣炸蒜記住要夾埋一齊香好多配埋粟米本身嘅香甜好正❤️

📍 再來一煲 (元朗)
元朗鳳攸南街3號好順景大廈1座地下47號舖

#hkfoodie #hkig #hkfood #hkfoods #hk #hkfoodblog #day2eat @day2eat #肚餓 #吃貨人生 #吃貨 #美食 #相機食先 #香港 #香港🇭🇰 #香港美食 #元朗好去處 #元朗 #元朗美食 #新界 #元天屯 #元天屯美食 #元朗火鍋
  • 即炸響鈴
  • 椒鹽粟米
2022-07-04 45 浏览
今日同朋友去再來一煲試下個魔鬼辣雞煲招牌辣雞煲 用半隻走地麻雞 我地再加左四隻鮮鮑魚雞煲好足料 配料有紫洋蔥、雲耳、蒜頭、姜、四季豆、豆卜、加埋檸檬葉 雞煲香味更突出墨西哥辣椒 辣得來勁香 好惹味 雞肉好入味 帶小小甜味😋鮮鮑魚新鮮彈牙牛拼盤一碟有齊:安格斯封門柳、牛脷、手切牛、牛臉頰肉、滑牛加蛋、牛胸爽、牛筋丸和牛小排、可以吃到不同部位👍🏻最讚係個牛筋丸 非常之好食 彈牙爆汁😋新鮮即炸響鈴 就咁食酥脆、放落雞煲吸哂精華😋我叫咗一杯凍檸茶 超級大柸 啱晒我哋幾個朋友每人一杯一路食一路傾偈😋
今日同朋友去再來一煲試下個魔鬼辣雞煲
招牌辣雞煲 用半隻走地麻雞 我地再加左四隻鮮鮑魚
墨西哥辣椒 辣得來勁香 好惹味 雞肉好入味 帶小小甜味😋
鮮鮑魚新鮮彈牙
牛拼盤
最讚係個牛筋丸 非常之好食 彈牙爆汁😋
新鮮即炸響鈴 就咁食酥脆、放落雞煲吸哂精華😋
我叫咗一杯凍檸茶 超級大柸
啱晒我哋幾個朋友每人一杯一路食一路傾偈😋
2022-06-15 127 浏览
🐔再來一煲 @powerpot.yuenlong走了一個圈又回來 #元朗國 覓食了,這次是在雞地那邊~店鋪是在兩條小巷之間,門口雖然有放個座地燈牌,但如果沒留意就是很容易會錯過~🐥招牌雞煲 (半隻)本來是想叫其他的煲底,因為早陣子吃了個很很普通的款,但店員極力推薦要試他們家的招牌雞煲,因為是加了墨西哥魔鬼辣椒,而且是用走地麻雞~因為聽到是以魔鬼辣椒做基底所以只點了微辣,味道的確香辣又惹味,跟平常吃到的確實有差別,調味做得讚,不死辣而且吃著吃著會嚐到點甜味,煲底還有四季豆、洋蔥、雲耳、唐芹等配菜🌶️🌶️**辣度比一般吃到的稍高,點這個時可能比平時習慣的調低會比較好**🌶️🌶️🐂牛拼盤 (小)這種拼盤就是方便選擇困難症又什麼都想試的我,一碟有齊:安格斯封門柳、牛脷托、手切牛、牛臉頰肉、滑牛、牛胸爽、牛筋丸、牛小排,可以吃齊不同部位~最吸睛的是店家在滑牛上加了生蛋,很有韓式拌牛肉的即視感😂😂另外還點了鴨血、唐生菜跟啤酒,2個人吃的份量差不多剛剛好💲約Hkd 800 @2人(包含+10%服務費)🏡元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下47號☎️ 98566034✨再過一陣子會有新一輪的 #giveaway 哦,
🐔再來一煲 @powerpot.yuenlong
走了一個圈又回來 #元朗國 覓食了,這次是在雞地那邊~

🐥招牌雞煲 (半隻)

🐂牛拼盤 (小)
最吸睛的是店家在滑牛上加了生蛋,很有韓式拌牛肉的即視感😂😂

另外還點了鴨血、唐生菜跟啤酒,2個人吃的份量差不多剛剛好

💲約Hkd 800 @2人(包含+10%服務費)
🏡元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下47號
☎️ 98566034

✨再過一陣子會有新一輪的 #giveaway 哦,記得留意著~

#文末抽獎 #抽獎文 #hkgiveaway #giveawayhk #discoverhongkong
#852gir #hkinfluencer #influencer #hkkol #kolhk #foodiehk #hkfoodie #hkpr #prhk #hkblogger #bloggerhk #香港美食 #美食分享 #美食推薦 #美食日記 #相機食先 #飲食日記 #好物開箱 #好物推薦 #好物分享 #元朗美食 #元朗雞煲 #麻辣雞煲 #poyeelife
2022-06-14 119 浏览
今天下班,女朋友說久未吃過雞煲,想找間一過口癮。途經雞地,發現疫情下這店都很多人排隊,就決定一試。店舖間格四正,店員十分親切友善,並提醒這裏因材料關係辣度比坊間的更要辣上一層樓。而在用膳其間,店員更經常幫客人耐心撇油,服務一流!招牌雞煲配鮮雞雜 - 雞件份量十足,肉質鮮嫰,而且醬汁十分惹味,而且有少見的雞雜選擇,大飽口福!安格斯封門柳 -封門柳薄切但大塊頭,肉質鮮嫰,唯稍嫌切得過薄,封門柳的油香味不足。奇脆肉眼爽 -肉眼爽肉質煙韌有嚼頭,對比下油香更出眾!堅胡椒豬肚丸 - 豬肚丸彈牙爽口,感覺真像潮州的胡椒豬肚湯,些許胡辣之餘帶點肉香,很有特色!紅薯粉 -最很點了紅薯粉作結尾,粗身的薯粉吸盡湯底精華,十分滿足!
今天下班,女朋友說久未吃過雞煲
想找間一過口癮。
途經雞地,發現疫情下這店都很多人排隊,
就決定一試。

店舖間格四正,店員十分親切友善,
並提醒這裏因材料關係辣度比坊間的更要辣上一層樓。
而在用膳其間,店員更經常幫客人耐心撇油,
服務一流!

招牌雞煲配鮮雞雜 -
雞件份量十足,肉質鮮嫰,而且醬汁十分惹味,
而且有少見的雞雜選擇,大飽口福!

安格斯封門柳 -
封門柳薄切但大塊頭,肉質鮮嫰,
唯稍嫌切得過薄,封門柳的油香味不足。

奇脆肉眼爽 -
肉眼爽肉質煙韌有嚼頭,對比下油香更出眾!

堅胡椒豬肚丸 -
豬肚丸彈牙爽口,感覺真像潮州的胡椒豬肚湯,
些許胡辣之餘帶點肉香,很有特色!

紅薯粉 -
最很點了紅薯粉作結尾,
粗身的薯粉吸盡湯底精華,十分滿足!
2022-06-08 106 浏览
今日去元朗打邊爐,再來一煲,落左巴士,行大概5至8分鐘就到,地點便利。一坐低,店員好細心介紹食法,餐牌,抵讚。同埋有得自己混醬,好滿足,店員知我地食得辣,就俾左個自家辣醬我地食,貼心。-招牌魔鬼雞煲(半份)👍🏻,加鮑魚,鮑魚新鮮彈牙,雞夠滑,醬汁調得好好,夠香,加左檸檬葉,唔會話死咸,甜甜辣辣好惹味。-涼拌珍寶帶子👍🏻,新鮮帶子配上酸甜嘅醬汁,非常開胃。-酥炸魔鬼豆腐(辣)👌🏻,豆腐炸得脆,加埋蒜蓉,辣椒,唔錯。-黃金響鈴👍🏻,新鮮炸起酥脆酥脆,同一早整定嗰啲無得比。-手工韭菜餃👌🏻,韭菜份量多,餃子札實。-紙豆腐👍🏻,第一次食,夠薄,但係充滿豆味,加上火鍋湯汁好食。-牛魔王拼盤(半份)👍🏻,一個拼盤,食齊牛既唔同部位,牛既質素算唔錯,適合愛牛人士。******************************👍🏻好食 | 👌🏻可以 | 😔 難食評分 : 7/10簡評 : 雞煲值得推介,火鍋配料夠新鮮
涼拌珍寶帶子👍🏻,新鮮帶子配上酸甜嘅醬汁,非常開胃。
酥炸魔鬼豆腐(辣)👌🏻,豆腐炸得脆,加埋蒜蓉,辣椒,唔錯。
黃金響鈴👍🏻,新鮮炸起酥脆酥脆,同一早整定嗰啲無得比。
手工韭菜餃👌🏻,韭菜份量多,餃子札實。
👍🏻好食 | 👌🏻可以 | 😔 難食
評分 : 7/10
簡評 : 雞煲值得推介,火鍋配料夠新鮮
2022-06-08 118 浏览
元朗雞地附近美食林立,成日落嚟總有好多選擇。上網見到呢間雞煲出名好夠辣度,同男友終於落泥試下。建議大家記得卜枱,小店大概只有8-10台,我地walk-in都係岩岩好入到座。鮑魚雞煲(小辣)$198雖說佢出名辣,但我都真係無為意佢所講既辣度分級。下單後店員特意泥提我地小辣等於出面既中辣,如果食唔到可以改bb辣。我都仲不以為然,以食開譚仔三小辣既身分確認自己係叫小辣😂。雞煲一上台要等店員幫手炒三次,一炒就知,呢個小辣非同凡響。多種香料氣味四散,當中最撲鼻就係有種吸完醒一醒既辣香。炒好試左兩舊,真係媽呀,好堅。雖然好辣,我發現入面放咗檸檬草同八角,整體味道又再更加立體,無死咸死辣既感覺。食既過程十分過引,一路抹汗一路飲杯特大珍寶檸檬茶,食雞同埋入面既配菜食到停唔到口。我地係雞煲到加左四粒鮑魚,隻隻size都ok,性價比不錯(每粒$15,洗過鮑魚就知係辛苦錢)夾埋落煲一齊炒吸哂味,我地仲特登控制到佢冇過熟,非常彈牙,好好味。蜜椒薯仔牛柳粒 $78以防等雞煲期間太餓而叫左道小菜,點知成為全晚焦點。我曾經都係蜜糖薯仔牛柳粒既始創人萬發既粉絲,但係呢幾年又有幾可可以約埋朋友一大班人食大排檔。誰知呢到

鮑魚雞煲(小辣)$198

蜜椒薯仔牛柳粒 $78
以防等雞煲期間太餓而叫左道小菜,點知成為全晚焦點。我曾經都係蜜糖薯仔牛柳粒既始創人萬發既粉絲,但係呢幾年又有幾可可以約埋朋友一大班人食大排檔。誰知呢到既炒工又不錯,薯仔件件都做到焦糖化,炸到四角都香脆,牛肉鬆軟,粒粒沾上蜜糖黑椒汁,我同男友勁快就清左。

雜丸拼盤 $68
安格斯封門柳 $138
唐生菜 $28
蓮藕 $28
呢個雞煲加水後煮蔬菜好出色,為食材增加左不少甜味,所以好推薦叫多點蔬菜封打邊爐。丸類都有心思,爆汁牛筋丸同墨魚丸係我地最愛。封門柳則正正常常,配上店家特制既xo 醬好好味。

珍寶檸檬茶 $38
真係好大杯🤣但信我,你需要的😌

特制醬汁
本來見到個醬咁紅唔想落,但男友好有勇氣試左。點知完全唔辣,仲好惹味,一問之下先知原來係自家炒既xo 醬,要試。

呢餐真係食得幾舒服,坐得鬆動,小店經營模式每個店員服務都好周到,不時會幫手把火鍋去油、收碗,非常細心!

2022-06-06
  • 蜜椒薯仔牛柳粒
警告⚠️以下介紹嘅雞煲有毒!食完會上癮!勁高質食物+勁好服務!食完即刻約班fd下次再食!一次足以成為粉絲!唔係誇張,坐係收銀枱隔離,成晚電話響唔停問有冇位?同Book位!好耐無食雞煲~元朗親戚介紹【再來一煲】就揸車入去試下,坐低店員就問有冇嚟過?咁我就話第一次嚟la,佢話我地依度用嘅係墨西哥魔鬼椒,比平時辣椒會辣好多,平時食開小辣嚟到要試BB辣,唔食得辣就要食唔辣la,咁Venus超鍾意食辣,不過都驚辣得滯就試小辣la,事實證明聽人講無錯!小辣都夠辣!掂牌鎮店雞煲:》半隻走地麻雞 $198 +4隻鮮鮑魚 $15/隻雞煲底叫咗BB辣+半隻走地麻雞+4隻鮮鮑魚,雞煲爆香配料有雲耳、紫洋蔥、洋蔥、香茅、蒜頭、薑、芹菜加埋墨西哥魔鬼椒辣得嚟勁香!雞肉非常入味,鮮鮑魚新鮮彈牙(一定要嗌!!!),醬汁辣得過癮!係果種上癮食唔停感覺!小食:》涼拌珍寶帶子🆕 $68食到熱辣辣叫咗碟涼拌珍寶帶子試下,醬汁似泰式辣椒醬,甜甜辣辣非常開胃,厚切帶子大大粒㗎!手工出品:》即叫即炸脆響鈴 $42本身都無特別為意,反正火鍋必食響鈴就嗌la,原來依到係即叫即炸,可以即時點醬食,當然都可以火鍋時食la,2樣食法都試過,

掂牌鎮店雞煲
》半隻走地麻雞 $198 +4隻鮮鮑魚 $15/隻

小食:
》涼拌珍寶帶子🆕 $68

手工出品:
》即叫即炸脆響鈴 $42
本身都無特別為意,反正火鍋必食響鈴就嗌la,原來依到係即叫即炸,可以即時點醬食,當然都可以火鍋時食la,2樣食法都試過,覺得炸物點醬食好食d

火鍋配料:
》黑毛豬肉片 $88
肉味濃郁,點醬食更加惹味
》爽滑墨魚丸 $48
大大粒勁彈牙,入面食到粒粒墨魚肉
》皇帝菜 $38
蔬菜新鮮鮮甜,無黃無爛菜
》紅薯粉 $18
闊薯粉食落有口感,火鍋必食

飲品
》珍寶凍檸茶 $38
火鍋必備!超大杯!2個人飲都得!

P.S. 值得一讚服務真係好好!由放低雞煲一刻開始就幫手整理,撈勻雞煲、較大細火,夠鐘就通知食得,唔使自己估估下幾時食得?到食火鍋又定時幫手撈起湯面油、自動波加湯,服務一流!

2022-06-06
  • 即炸響鈴
  • 涼拌珍寶帶子
2022-03-09 136 浏览
其實冇特登去搵到呢間野,果陣係附近有活動完之後隨便搵到呢間食雞煲嘅就諗住試下估唔到又真係搵到間咁好食!! 因為呢間野唔係好顯眼,係d小巷入面,真係忍唔住要推介晒俾d朋友雞煲有分幾種辣度,見到個變態辣,我就知道一定要揀佢,店員仲再三溫馨提示我真係好辣架🙈哈!食辣又點會難到我地呢d食辣當飲水嘅人呢!結果原來佢呢度嘅變態辣又真係有d料到😛😛絕對唔會覺得唔夠辣反白眼!!連調味料都唔洗再沾已經夠晒香辣至於雞方面雞肉都好新鮮嫩滑,吸埋d麻辣真係超級惹味配料加咗d魚鰾,第一次食感覺幾新鮮,膠質豐富,食落好滑好彈牙之後落湯打邊爐冇再影到相,不過d食材都好新鮮好味值得一講嘅係一定要試下佢地嘅椒鹽粟米,椒鹽味道香濃,甜甜辣辣咁好好味!而且好解到雞煲嘅辣😹

哈!食辣又點會難到我地呢d食辣當飲水嘅人呢!
連調味料都唔洗再沾已經夠晒香辣

至於雞方面雞肉都好新鮮嫩滑,吸埋d麻辣真係超級惹味

之後落湯打邊爐冇再影到相,不過d食材都好新鮮好味
2022-02-02 108 浏览
朋友介紹呢間向鳳攸南街小巷內隠世雞煲小店, 搵左陣見到店舖, 地方雖然唔算好大但都坐得幾舒服叫左半份雞煲, 加左魚標因為平時少有, 仲有其他配料有鴨舌、花膠、鵪鶉蛋、鮑魚. 由於唔食辣叫左走辣, 魚標幾好味, 口感好似花膠咁, 不過中意食辣嘅一定要試試🌶️珍寶凍檸樂好大杯幾抵飲$38, 可以由頭飲到尾🥤再叫左即叫即炸響鈴$42, 皇帝菜$38, 黑毛豬肉片$88同牛面頰肉$88豬肉牛肉食落新鮮有肉味, 份量價錢合理每人$320, 下次可以約多幾個人黎叫多幾款野食

珍寶凍檸樂好大杯幾抵飲$38, 可以由頭飲到尾🥤

豬肉牛肉食落新鮮有肉味, 份量價錢合理

每人$320, 下次可以約多幾個人黎叫多幾款野食
2021-12-31
2022-01-12 77 浏览
成日經過見都好想試,今日終於有機會突登黎食,但都幾失望,試左個小辣雞煲,開始食果時都無乜野,愈食就愈覺得個胃唔舒服,因為食食下個辣味變左死辣😣😣之後加湯打邊爐,叫左幾碟普通野,個湯完全一d味都無,所有野都無味咁😢😢個所謂即炸響鈴,同街買既好似無咩分別!!!!😡可能未食之前d朋友都好推介,所以對佢期望高左☹️☹️但杯珍寶凍檸茶係真係幾好,食辣野黎講好幫得手!!!!其他野都好正常!!!😛😛😛呀…仲叫左椒鹽粟米,算係幾特別,唔係度度有得食!!
2022-01-02 85 浏览
再來一煲初開業時為了魔鬼辣椒光顧過一次,點了中辣……可惜很是失望,完全吃不到辣味😅 不過煲中雞肉保持嫩滑是可以一讚的,而且不油不鹹,小吃也有水準👍但辣對我來說始終是重點,所以一直沒有再去了 但早前囡囡嚐過一次,她說辣味進步了,叫我這雞煲控一定要多試一次 除夕夜沒什麼節目,就來吃雞煲吧😋今次要了大辣🤨真的沒有失望了,印度椒辣味是要慢慢吃出辣味來,可以這樣說,正宗川麻辣要冒著汗激活地吃,印辣就麻在口腔和紅在嘴邊😆 還有不得不提的,就是他們的辣椒油很是不錯,有xo醬的味道😋 是晚除夕夜,店舖勁多外賣生意,但他們並沒有忽略在場的客人,招待仍然周到,還可以百忙中抽幾次時間為我們用隔油網撇油👍 所以一定會有好多個下次😬

還有不得不提的,就是他們的辣椒油很是不錯,有xo醬的味道😋

所以一定會有好多個下次😬
炸墨魚餅
涼拌珍寶帶子
手切本地牛
2021-12-14 66 浏览
開始11月頭天氣開始轉涼係時侯打邊爐暖下個胃喇最近搬咗去元朗區認識下新嘅地方行到黎鳳攸南街 近夜既6點半見到呢間再來一煲 雞煲火鍋 見到裡面有坐位唔駛排隊啵 就決定入去試下本身諗住試吓呢度嘅招牌雞煲老闆提示我哋招牌雞煲會有少少辣但因為有帶埋小朋友嘅關係所以老闆介紹我哋試下另一款係椰子雞煲估唔到椰子雞煲一出嚟淨係個煲入邊嘅材料都好足,絕對唔馬虎有洋蔥、粟米、椰子肉、甘荀至於雞嘅來原老闆介紹係本地嘅活雞所以見到雞已經斬成一片片既時候外觀上仲係好鮮色當店員親自幫我哋將隻雞房放入個煲到唔使5分鐘就已經聞得出好香仲會幫我哋撈出油渣呢個舉動已經值得比佢地滿分服務雞肉好快就熟,即刻試吓,果然非常鮮甜另外我哋仲有叫蟹柳、水餃、墨魚丸、0.03紙豆腐、安格斯牛小排以上都無乜問題特別係0.03紙豆腐估唔到小朋友一食就愛上連我都鍾意所以再嗌多份另外呢間店會為小朋友提供開心樂園餐有廚師腸、蟹柳、午餐肉做配菜嘅手打烏冬試一試湯底都好鮮甜啱晒小朋友食烏冬咬開容易又彈牙今餐無論大人定小朋友都食得好開心住元朗區嘅朋友們都可以試下架
開始11月頭天氣開始轉涼

老闆提示我哋招牌雞煲會有少少辣
但因為有帶埋小朋友嘅關係
所以老闆介紹我哋試下另一款係椰子雞煲
估唔到椰子雞煲一出嚟
淨係個煲入邊嘅材料都好足,絕對唔馬虎
有洋蔥、粟米、椰子肉、甘荀
至於雞嘅來原老闆介紹係本地嘅活雞
所以見到雞已經斬成一片片既時候外觀上仲係好鮮色
當店員親自幫我哋將隻雞房放入個煲到
唔使5分鐘就已經聞得出好香

仲會幫我哋撈出油渣
呢個舉動已經值得比佢地滿分服務

雞肉好快就熟,即刻試吓,果然非常鮮甜

另外我哋仲有叫蟹柳、
水餃、墨魚丸、0.03紙豆腐、安格斯牛小排
以上都無乜問題
特別係0.03紙豆腐
估唔到小朋友一食就愛上
連我都鍾意
所以再嗌多份

另外呢間店會為小朋友提供開心樂園餐
廚師腸、蟹柳、午餐肉做配菜嘅手打烏冬
試一試湯底都好鮮甜
啱晒小朋友食

烏冬咬開容易又彈牙

今餐無論大人定小朋友都食得好開心

住元朗區嘅朋友們都可以試下架

2021-12-13 897 浏览
經常吃火鍋想找點新意思,今次到元朗鳳攸南街,找到了在横巷中的火鍋店,知道這裏以魔鬼辣椒做雞煲,辣味與眾不同, 而且有很多特色食物,要約無辣不歡的朋友來試試。雖然是小店,但座位舒適寬敞。點了招牌雞煲小辣$198,注意這裏的小辣比其他食肆的辣度更辣,老闆親自來招呼,特意提醒我們。有吃慣大辣的朋友在,這裡的小辣應該適合他了。入座後先送上調味料,其中最吸引我的是辣椒油,放在面前已聞到香味,味道像XO醬,不過是魔鬼辣椒炒成,而且特別的辣,一試難忘。雞煲選用新鮮走地麻雞,職員會親自幫你翻動雞煲,煮好才開蓋。等待煮雞煲的時候,先來小食,椒鹽鴨舌$78,炸得很通透,椒鹽味道香濃,極多炸蒜蓉,辣度是小辣,非常惹味!這時候雞煲煮好了,開動啦!特別加了一份魚鰾$58在雞煲裏一起煮,吃著口感滑得來特別厚實,膠質豐富,有別於一般的細薄魚鰾,一問之下才知道是鰵魚魚鰾,外面比較少有,這樣吃魚鰾,與吃花膠雞煲有異曲同工之妙,值得一試!雞肉肉質嫩滑,很有雞味,雖然越吃越辣,但辣味很香,不會掩蓋雞味,而且醬汁不鹹,辣得來有鮮甜味道,十分好吃!不過醬汁越煮越濃,辣味也隨之提升,而魔鬼辣椒的辣味,是有餘韻在口裡停留的,所以當

雞煲選用新鮮走地麻雞,職員會親自幫你翻動雞煲,煮好才開蓋。

雞肉肉質嫩滑,很有雞味,雖然越吃越辣,但辣味很香,不會掩蓋雞味,而且醬汁不鹹,辣得來有鮮甜味道,十分好吃!不過醬汁越煮越濃,辣味也隨之提升,而魔鬼辣椒的辣味,是有餘韻在口裡停留的,所以當自己覺得辣度已夠,可以關掉火爐,讓辣度不再提升。

這時候要來一杯飲品降降溫,特飲珍寶檸樂$38,超大杯,吃完這頓火鍋還未飲完,而且有檸檬又有甜味,解辣不錯!

值得一提雞煲的配料,非常好吃!我們都幾乎吃光。最喜歡有豆角煮在雞煲,吸收醬汁,爽甜有口感;大粒蒜子炒得夠香,都起粉了;還有木耳、洋蔥等增加口感,香辣爽甜都有齊。

食完雞煲,加湯打邊爐,要試這裏的特色火鍋配料哦!

本地牛胸爽$108, 別以為白色的部分是脂肪,其實是牛胸前肋骨中間的軟骨部份,非常爽口,越吃越香,一點也不肥膩,平時吃慣肥牛,間中轉換下口感也不錯,價錢也不貴。

手工韭菜餃$38, 是這裏的招牌菜,韭菜爆多,豬肉較少,口感爽而香,味道極鮮甜。

點了幾款蔬菜都是$28一份,吃完這麼多肉,就要吃蔬菜平衡一下,蔬菜吸收湯味,是火鍋佳品。

娃娃菜已經很甜,以雞煲的湯煮過,增加香辣味;油麥菜更是時令蔬菜,大棵得來很鮮嫩;唐生菜也是火鍋必點,灼一會就食得。吃了這麼多蔬菜,除了清新味道,還有香辣味道,辣得來又帶香甜,真的很過癮!

要讚魔鬼辣椒的辣味,真的與別不同,會在口腔留下餘香,辣味持久,愛辣的朋友,還特地帶了一樽這裡的秘製魔鬼辣椒油$68回家,慢慢回味。

火鍋配料也都很不錯,可惜人少不能多吃幾款,下次要約多兩個朋友來試其他特色食物。
2021-11-30
2021-12-04 72 浏览
已經book定位,朋友未到就係門口等埋個朋友先一齊入,眼見都有2位既入左去,安排左佢坐入面,之後朋友就到我就諗住入去坐住等,佢就安排門口單邊位我,我見入面仲有幾張枱話想坐入面,店員就話有人book左,得返呢個單邊位,個位真係唔好坐,我選擇唔食,係門口等左一陣,點知又有2位入左去安排坐入邊,就當佢地有book位但我黎到先,點解唔可以安排我坐入面先,歧視?好欺負?咁樣做生意既咩?再好食都好喇,態度誠信好重要囉,希望你間舖做得長喇!
2021-12-02 501 浏览
係元朗街頭一個唔顯眼既小巷入面有一間聽聞好好味既雞煲元朗居民好多都識佢 區外人就未必 今日有幸經朋友介紹黎依度試下入座時間尚早,所以仲有不少空位,不過時間越晏就越黎越多人餐牌選擇都豐富,肉類或配料都好多特別既係佢仲有小童專區去適合返小朋友,所以家庭黎都OK架!打邊爐最緊要係咩?爐?NONO~係醬汁呀!依度提供最醬汁配料都好豐富,個人最鍾意個辣油,好高質呀!大大杯凍檸茶,叫一杯夠晒2個人飲,真係勁大杯呀!主角雞煲,我地叫左半隻既招牌雞煲,等左一陣就已經送上枱喇雞件骨肉分離唔會痴住晒,肉質嫩滑彈牙,食得出D雞好新鮮!而且配合埋本身個醬汁真係好惹味呀!另外我地仲加左魚鰾同鵪鶉蛋本身我地都唔知魚鰾咩黎 不過感覺幾特別就照試下~滑嘟嘟好彈牙,感覺上有D似花膠既物體!幾好食!雞煲配鵪鶉蛋真係好新奇,結果卻出奇意料地夾!值得推介老闆推介既椒鹽粟米依個真係好新奇,加上係老闆親自推介就當然要試下啦真係好好味呀!切到細細條,每一啖咬落去都好爽口,而且椒鹽味既粟米真係好夾!好食!食完雞煲當然就轉打邊爐啦~安格斯牛小排 - 係名符其實既安格斯呢!賣相已經睇得出油脂分怖得好靚只要滾大約10秒就可以食得,入口嫩滑
係元朗街頭一個唔顯眼既小巷入面有一間聽聞好好味既雞煲

入座時間尚早,所以仲有不少空位,不過時間越晏就越黎越多人

餐牌選擇都豐富,肉類或配料都好多

特別既係佢仲有小童專區去適合返小朋友,所以家庭黎都OK架!

打邊爐最緊要係咩?爐?NONO~係醬汁呀!
依度提供最醬汁配料都好豐富,個人最鍾意個辣油,好高質呀!

大大杯凍檸茶,叫一杯夠晒2個人飲,真係勁大杯呀!

主角雞煲,我地叫左半隻既招牌雞煲,等左一陣就已經送上枱喇

另外我地仲加左魚鰾同鵪鶉蛋
雞煲配鵪鶉蛋真係好新奇,結果卻出奇意料地夾!值得推介

老闆推介既椒鹽粟米

依個真係好新奇,加上係老闆親自推介就當然要試下啦

食完雞煲當然就轉打邊爐啦~
只要滾大約10秒就可以食得,入口嫩滑且充滿牛味

安格斯封門柳 - 同牛小排一樣咁好食,不過封門柳會更加甜,口感都會有些少既分別
其實都仲想試埋其他牛肉架。。不過2個人既胃空間有限

爆汁牛筋丸 - 雖然我地只係叫左半份,但都有成8粒呢!而且粒粒都好大粒!而且好札實
入口發現無改錯名,真係會爆汁架!所以食果陣要小心D。
0.03紙豆腐 - 千奇唔好諗歪呢,哈哈!紙豆腐真係有0.03咁薄,滾1,2秒其實已經食得
入口好滑好滑好滑~(重要的事要講3次XDD)好味呀!
另外仲有叫娃娃菜同蘿蔔,2樣都好食呢!夠新鮮~蘿蔔無渣又甜

朋友果然無介紹錯呀!依間雞煲真係比高分佢~
食物夠新鮮同埋好多特別既花神~老闆都親切有禮,又會主動介紹菜式又會主動提出幫我地加湯等等,非常周到
下次約三五知己食雞煲打邊爐又多一個好選擇喇
2021-11-29