餐厅: 冰極餐廳
资讯:

2021-08-11 922 浏览
以前做小朋友嘅時候入主題樂園最怕喺園區内食野,因為一般價錢都實在太貴喇,成日都捱餓出返市區先食野。夏日炎炎,比太陽曬到脫哂水,要補充返啲能量同水份先可以繼續行程💦 咁啱喺企鵝館睇完可愛嘅南極小動物後,見到有間有冷氣嘅餐廳就毫不猶豫同朋友一齊入去食野同抖下😇 好幸運地排左15分鐘就入到去,侍應帶我地去一個位置係同企鵝🐧距離好近 😱 本身諗住係充飢,冇諗過會見到企鵝😱 🍣 香煎三文魚配檸檬牛油汁 $248🍛 吉列豬扒飯配鮮茄汁 $228食物方面,係以份量取勝,可以見到份吉列豬扒完美地蓋過成一大碗飯,味道就唔會話去到返尋味嘅程度,but when you could dine with penguins, what more could you ask for? 🥲環境 score 11 out of 10 🐧💞

🍣 香煎三文魚配檸檬牛油汁 $248
🍛 吉列豬扒飯配鮮茄汁 $228

環境 score 11 out of 10 🐧💞
2021-07-11 1107 浏览
嚟到海洋公園點可以唔去埋企鵝餐廳架😝就算喺平日入園區都比想像中多人好彩佢有得經The Gulu網上拎飛可以一早網上walk in拎飛好好彩walk in情況下都可以坐到企鵝隔離嘅位置,欣賞好打耳嘅企鵝仔😍今次叫咗2個主食加一個蛋糕*吉列豬扒飯配秘製咖喱汁(2人份)* $318見到個2人份量豬扒飯真係嘩咗一聲,實在太大份,一共四大塊豬扒。餐廳更十分貼心,上碟時,已經張豬扒切件👍🏻配埋秘製咖喱汁更是一流,咖喱夠結身外,總嚐到啖啖不同咖喱香料的滋味😋*忌廉汁蜆肉帶子意粉*$208整個上碟賣相都錯,碟上有些企鵝小腳印,配合返餐廳主題。值得一讚是帶子部分,輕輕煎住過的帶子,帶出食材原先香味,意粉的軟硬度亦適中*士多啤梨有機豆腐蛋糕*$58見到個豆腐味嘅蛋糕俾佢吸引咗,不過食落豆腐香味比較淡身,配碟嘅士多啤梨醬及士多啤梨味道蓋過以豆腐作賣點的蛋糕
嚟到海洋公園點可以唔去埋企鵝餐廳架😝
就算喺平日入園區都比想像中多人
好彩佢有得經The Gulu網上拎飛
可以一早網上walk in拎飛
今次叫咗2個主食加一個蛋糕
*吉列豬扒飯配秘製咖喱汁(2人份)* $318
*忌廉汁蜆肉帶子意粉*$208
*士多啤梨有機豆腐蛋糕*$58
吉列豬扒配秘製咖喱汁(2人份)
忌廉汁蜆肉帶子意粉
士多啤梨有機豆腐蛋糕
2021-07-10 950 浏览
生日正日,每年都一定會來海洋公園,但由於限聚令嘅都係,所以餐廳只可以坐一半人,咁就梗係一去到海洋公園就攞定位先,跟住就可以慢慢行吓睇吓其他嘢慢慢緊,餐廳水準依然keep得住好好,環境望住啲企鵝仔喺度一路游水一邊食嘢,個人心情都好好
  • 鹹蛋黃薯條
2021-05-21 1670 浏览
屋企人生日,一個月前已經要打電話預訂海洋公園冰極餐廳。大家記得要預時間先坐海洋列車到餐廳,車程大約6分鐘。入到餐廳,確實是環境舒適,有一個好大嘅企鵝玻璃牆,每張枱之間都有適當的防疫距離,不過我唔係咁贊成要求坐窗邊,因為你除咗口罩食嘢嘅時候,好多人會走埋去你旁邊睇企鵝。因為海洋公園送咗一張八折生日coupon俾壽星。諗住人一世物一世,於是嗌咗雜扒同低碳套餐。雜扒方面,條魚好滑,其他食物就不過不失。低碳套餐方面,意粉OK,甜品一流。雖然每人大約需要$300至350,但係真係坐得好舒服,廁所都好乾淨,我覺得一世人應該去一次。總括來說,呢個價錢係食環境,食物方面真係冇乜特別,如果有生日八折coupon,就簡直Perfect。
雜扒
2021-05-20
庆祝纪念
生日
2021-04-21 3986 浏览
趁假日和家人去海洋公園遊玩,這次遊園的目標是去園內吃冰極餐廳,看企鵝。原因是對上一次遊園想吃這家餐廳,怎料餐廳一早預約客滿,排隊輪候都預計要3小時,才打消念頭。這次依舊早一星期打電話去預約,但園方稱4月的預約全滿了,所以便一早入園排隊,希望一試與企鵝共餐的滋味。筆者10:00到達海洋公園,早上輪候纜車遊人不多,搭纜車上山,再慢步行到餐廳,大概10:40,在筆者前只一位候隊顧客。餐廳11:00開門, 我們被安排坐在方型桌,距離企鵝觀賞區不太遠。如一早預約,會有機會坐在企鵝觀賞區旁邊呢!入座不久,便看到工作人員餵飼企鵝,一隻隻企鵝怎巧地等候工作人員派大餐,十分可愛。📍忌廉汁煙肉帶子意粉 $178(一人份量)一人份量意粉份量足,有三粒帶子和大量煙肉。帶子體積不大,但帶子新鮮,味道不錯。📍招牌海鮮企鵝型薄批$278可愛的企鵝造型薄餅,是打卡必備食品。企鵝用青瓜和橄欖做眼睛、粟米筒做鼻子、火箭菜做頭髮,做得維肖維妙。薄脆的餅底鬆脆,而且餡料也十分豐富。置身在企鵝博物館進食,心情特別舒暢。餐廳環境一流,食客可邊吃邊觀賞企鵝,食物味道不錯,但價格稍貴,尤其是薄餅,但偶然點來打卡拍照則可以接受。需要注

如一早預約,會有機會坐在企鵝觀賞區旁邊呢!

📍忌廉汁煙肉帶子意粉 $178(一人份量)
一人份量意粉份量足,有三粒帶子和大量煙肉。

帶子體積不大,但帶子新鮮,味道不錯。

📍招牌海鮮企鵝型薄批$278
可愛的企鵝造型薄餅,是打卡必備食品。

置身在企鵝博物館進食,心情特別舒暢。餐廳環境一流,食客可邊吃邊觀賞企鵝,食物味道不錯,但價格稍貴,尤其是薄餅,但偶然點來打卡拍照則可以接受。需要注意的是餐廳用餐時限為90分鐘,食客要好好把握與企鵝共進餐飲的機會喔!

👅 味道:4/5
🍽 餐廳:冰極餐廳
🌐地址: 海洋公園冰極天地高峰樂園
2021-04-21
午餐
星期日,母子倆去海洋公園。朋友建議去冰極餐廳(常被戲稱「企鵝🐧餐廳」,因為在店裡能看著企鵝館的一隅來用餐)。朋友教路,用The Gulu app先取票,然後一邊玩、一邊輪候。😆11:00左右取的票,能入座時已是15:50。星期日大抵如此,園裡稍有品位的餐廳都大排長龍😅!兩母子點了一客冰極特色雜扒($308)和一客咸蛋黃薯條($98),另收加一。雜扒包括牛、豬、雞、魚。最好吃是鱸魚,魚肉雪白,肉質淋滑,配龍蝦汁,好吃!😋雞扒、牛扒都不過不失,豬扒有點太老,”鞋”口的!😥值得留意是雜扒餐只配瓜菜,不配米飯或意粉。瓜菜都炒過,沒有草青味,香軟新鮮。🥰咸蛋黃薯條有點偏鹹,但明顯是即叫即炸的,香脆有分加🤩!飲品有點小貴,汽水一杯要$38,特飲要$60,清水是免費供應,其實也更適合小孩。😌館裡賣點是看著企鵝用餐,實際上能坐著看企鵝的枱大約五六張,其它都要走前到玻璃才能看了。可是,對小孩來說這已經夠興奮了!
星期日,母子倆去海洋公園。

咸蛋黃薯條有點偏鹹,但明顯是即叫即炸的,香脆有分加🤩!

2020-12-09 2024 浏览
Watching these cute penguins swimming, playing and walking while having lunch🤩I think this restaurant is definitely worth visiting while you are at the Ocean Park in HK. The best thing was I managed to get a table by the penguin pool😍I have ordered the following dishes: Bell pepper and tomato soup ($60)Tux seafood pizza ($278) -thin penguin shaped base topped with lots of mussels (8), a bit of lobster, scallops, and mozzarella cheese.Spaghetti with scallop, bacon in creamy sauce ($308 -family si

Bell pepper and tomato soup

Tux seafood pizza

Spaghetti with scallop, bacon in creamy sauce ($308 -family size)
Spaghetti with scallop, bacon in creamy sauce  (family  size)

The food tasted okay; Service was friendly and efficient.

Tips:
🐧Remember to bring an extra jumper as the restaurant was a bit cold🥶
🐧you can go on the virtual queue via Gulu app before heading to the restaurant.
🐧20% off for seniors with a coupon came with the senior ticket
1962 浏览
2064 浏览

Bell pepper and tomato soup
Tux seafood pizza
小朋友想喺企鵝隔離食飯,所以我一入園便上山,但餐廳12點才開會,11時已有人在烈日當空下排隊 (餐廳門口冇簷蓬,排隊真係要暴曬),我唔想小朋友曬咁耐,所以行吓企鵝館和北極館,未夠12點派老公去排隊攞籌。過了一會,行到餐廳門口嚇了一跳,好長龍!小朋友開始話肚餓,唯有食住零食等。人龍其後開始鼓燥,原來攞籌不是排隊,而是用the Gulu app,試想想暴曬了一小時的人的感受!我即刻用app攞籌,叫埋朋友攞埋海龍王的籌,然後去其他地方玩住先。其實餐廳可貼告示,未開門已可提醒d人唔洗排,上網攞籌,咁就唔洗大家燥底。等了4小時,4pm我們才有位,真係好癲!但令人氣憤的是,餐廳內其實仲有枱 (不計social distance的隔離枱), 但staff沒有盡快安排食客入座。等了4小時,我盡快落單,2個低碳餐,2個兒童餐。小朋友見到兒童餐的海洋列車,立即開心晒。大人低碳餐的意粉,跟小童餐是一樣的冇味!意粉又淋咗,調味欠奉,我哋咁肚餓都覺得難食,一定係好難食!最後真係食唔到一半。低碳餐還有餐湯,沙律,cake和餐飲。Cake都係好難食,我只吃了一啖!當日的服務認真麻麻,水都冇俾!2大2小,成千幾蚊,水

當日的服務認真麻麻,水都冇俾!2大2小,成千幾蚊,水都冇俾杯,service欠奉,食物難食,真係靠企鵝先引到人入去進食。下次去OP不會再幫襯!
2020-10-18 2585 浏览
難得入嚟海洋公園大家一定要去冰極餐廳因為企鵝館實在太凍了,難得又近距離睇企鵝🐧,又唔使怕凍,又可以慢慢享受美食,冰極餐廳係最佳之選大家睇吓呢個View,已經冇得輸了下邊同大家介紹幾個美食未來芝士漢堡伴野菌$208大大隻漢堡+大大份薯條🍟最重要佢係全素,夠晒健康夠晒環保♻️啱晒一啲素食者的朋友仔吉列豬扒$228估佢唔到,有兩塊面咁大嘅豬扒,真係勁大碟,一個人絕對食唔晒我今次揀咗茄汁底,因為小朋友食唔到辣,佢有咖喱汁可以選擇,個人認為,吉列豬扒配咖喱汁會更好🤣🤣🤣小食拼盤$218真係成個托盤咁大份小食🤣🤣🤣呢碟我覺得芝士薯條係最好味的可能平時好少食到芝士薯條,我覺得呢 mozzarella芝士配薯條好夾👍仲有呢個必叫嘅飲品好大杯好抵飲,最重要嘅好好飲😁咁嘅價錢咁嘅食材,再加上咁靚嘅景,我相信係海洋公園搵唔到第二個地方比佢更好。
難得入嚟海洋公園
大家一定要去冰極餐廳
大家睇吓呢個View,已經冇得輸了
下邊同大家介紹幾個美食
未來芝士漢堡伴惹菌
未來芝士漢堡伴野菌$208
大大隻漢堡+大大份薯條🍟
最重要佢係全素,夠晒健康夠晒環保♻️
啱晒一啲素食者的朋友仔
吉列豬扒
吉列豬扒$228
估佢唔到,有兩塊面咁大嘅豬扒,真係勁大碟,一個人絕對食唔晒
小食拼盤$218
真係成個托盤咁大份小食🤣🤣🤣
呢碟我覺得芝士薯條係最好味的
仲有呢個必叫嘅飲品
好大杯好抵飲,最重要嘅好好飲😁

2020-10-17
未來芝士漢堡伴惹菌
吉列豬扒
2020-10-09 3924 浏览
是日星期一 老公繼續放假 趁閒日諗住少人啲去海洋公園(記得先預約啊!)去到直接搭海洋列車上去呢間餐廳 原來可以The Gulu囉飛 早知用apps拎定 依家唯有即時㩒飛再周圍行下啦 行下行下 見仲有3張凳到就返去等 好誇張呀閒日都要等2個鐘先有枱🙄 好在湯圓妹第一次黎 睇下動物行下商店都差唔多入到去張卡枱 枱又未抹 拎bb凳 張凳又有飯粒 用咁耐時間安排入座其實唔爭在清潔好預備好啲野先囉 🤯想落單 好幾個店員明明見到但漠視扮晒抹枱扮晒行去第邊 好不容易終於揾到個人理 我唔知餐廳點分工啦 就算你地係只負責執枱 見到有客都起碼揮個手話揾同事幫啦🙄 但傳菜員又好有笑容好友善喎 挽回點分數有機本地薏米雜菜湯 $60多料清甜 下下火 唔錯忌廉汁煙肉帶子意粉 標準 $208索價偏貴 份量好在唔算勁少 味道整體正正常常既 小食拼盤 $218- 蜜汁雞翼5隻:汁好味 雞嫩滑- 炸植物魚塊:麥樂雞囉 大塊但乾左啲- 芝士焗薯條🍟:OK既 招牌海鮮企鵝形薄批 只有12吋 $278含鮮蝦 帶子 青口 芝士及茄汁 賣相都可愛 青口同批邊好食 其他正常企鵝舞曲 $70 含菠蘿汁 檸檬汁及雪碧 極光 $65含薄荷
有機本地薏米雜菜湯

有機本地薏米雜菜湯 $60
多料清甜 下下火 唔錯
忌廉汁煙肉帶子意粉(標準)

忌廉汁煙肉帶子意粉 標準 $208

企鵝舞曲 $70
含菠蘿汁 檸檬汁及雪碧
極光

極光 $65
含薄荷 椰果及雪碧 以上兩飲品賣相平平 但味道有驚喜 解渴清新
鮮橙汁

鮮橙汁 $48
湯圓妹飲晒成杯 無話再講😂

主題公園食野係貴架啦 但一家三口👨‍👩‍👧咁樣抖抖 再後續行程 都係個好選擇😌
2020-10-05
有機本地薏米雜菜湯
忌廉汁煙肉帶子意粉(標準)
2020-07-12 2592 浏览
海洋公園內有一個令人興奮的餐廳,聽說可以看着企鵝進餐。今天一入到海洋公園就和朋友先到餐廳登記,11:45登記,結果要2:45才能進入。若想在餐廳吃午餐的朋友記得盡快到餐廳登記。但意料之外的是我們坐在玻璃窗第一排的桌,能近距離看企鵝。我們叫了香濃本地本地雞醬配有機意粉、有機鮮雜菇糙米飯配腰果、士多啤梨有機豆腐蛋糕。意粉煮得剛剛好不軟也不硬,配上香濃的番茄醬很是醒胃。糙米飯上面有芽菜及腰果,賣相可好了。難得的是,他提供的雜菇數量很多,基本上每一口都能吃到菇,令我10分滿足。此外甜品,不是太甜,蛋糕有淡淡的豆腐香味,伴着士多啤梨醬一起吃酸酸甜甜,好吃。整頓飯,企鵝就在我們面前游來游去,展示牠們優美的泳姿。
2019-12-13 3161 浏览
大概一點來到冰極餐廳,不用等位便可座,而且侍應還安排了一個觀賞企鵝的好位置給我們。看見門口外寫出吉列豬扒是必食推介,便與友人叫了一份二人份量的吉列豬扒飯配咖喱汁。 大概10 分鐘左右便上菜,豬扒份量很多,一共有四塊。入口十分熱辣辣,亦都不會太乾,但亦不至於肉汁飽滿。不過最敗筆的地方是整塊豬扒都沒有什麼味道,而且肉質奇怪,沒有什麼咬口。咖喱汁不會太辣,沒有加入任何配料如薯仔,紅蘿蔔。如果有配料的話味道會更加豐富。整道菜味道十分單一,由於是油炸的關係,吃了一半便會生膩。餐廳環境是十分好,可以一邊看企鵝一邊用餐,是一個不錯的體驗。生日的話在入場更會送上八折優惠卷,而消費滿$200 更可獲免費汽水或果汁一杯。

整道菜味道十分單一,由於是油炸的關係,吃了一半便會生膩。

吉列豬扒飯
2019-12-10
午餐
有年票,今日又去了海洋公園。上次意外地發現「Ginger Grill 爐炭燒」竟然十分好味,反轉了一直以來對於海洋公園內的餐廳「唔好味」的印象。所以,今日「冒險」隨意地揀了「極地餐廳」,進行驗證。餐廳最吸引的賣點肯定是毗鄰南極天地,客人可以透過一大塊玻璃,近距離一面望着可愛的企鵝、一面進餐。正值10月份萬聖節季度,海洋公園同「Line Friends」合作,推出了萬聖節專用餐牌;其實都是正常菜式,只不過改了一個有萬聖節風味的菜式名字,最終還是從主餐牌選擇菜式。餐牌內的菜色都是普普通通,沒有什麼特別;價錢則與銅鑼灣或尖沙咀的中高檔次餐廳差不多,到底是否同樣好味道?蜜汁雞翼($88)賣相同普通港式西餐廳差不多,但定價竟然搞很多正宗美式餐廳還要貴。味道方面,只是雞翼皮香口、惹味、軟滑,很有點美式餐廳的烤焗雞翼風味;但內裏的雞肉就完全不行。調味淡、無味;肉質大腍,完全沒有肉類的結實彈性。一句總結,唔好食。吉列豬扒飯(一人份)($218)更加令人失望,賣相同港式快餐店的 $60~$70 多元的出品沒有分別,尤其是那一小撮芽菜仔就更加不倫不類。豬扒雖然表面香脆,但卻是硬繃繃的香脆,同日式吉列炸豬扒
蜜汁雞翼
吉列豬扒飯(一人份)($218)更加令人失望,賣相同港式快餐店的 $60~$70 多元的出品沒有分別,尤其是那一小撮芽菜仔就更加不倫不類。豬扒雖然表面香脆,但卻是硬繃繃的香脆,同日式吉列炸豬扒的鬆脆香口麵包糠外皮比較,輸足九條街。豬扒雖然鬆軟,但就完全欠缺豬肉香味,更加不要奢望有頂級靚豬肉的柔潤脂肪。可以從咖喱汁或番茄汁二選一,咖喱汁的顏色賣相青青綠綠,已經有啲奇怪,內心充滿懷疑。雖然未至於不能入口,但就唔好食;不是港式咖喱的香辣、也不是日式咖喱的蔬菜清甜、更不是泰國或印度咖喱的濃烈香料 ⋯⋯ 總之就是古怪。整體質素甚至差過港式餐廳,但價錢就貴一大截,冇可能多過一粒星。
吉列豬扒飯(一人份)
其實,差不多所有主題樂園內的餐廳,不論是那一個國家,都唔會有好好味道的食物(註;美國東岸奧蘭多的迪士尼世界,極有可能是唯一的例外;因為主題樂園太大,甚至設有一個面積很大的餐廳兼玩樂區域,餐廳出品的味道還真的相當不錯!);原因簡單,去樂園當然以玩為主,食物質素只是其次。不過,海洋公園內大部份餐廳的問題卻是出品質素只是非常麻麻,但價錢就很貴,好難唔俾喊臉!「Ginger Grill 爐炭燒」可能是唯一的例外 ⋯⋯ 另一間有機會改變這個印象的餐廳,可能是轉型了的「海龍王餐廳」,究竟下次是否要冒險一試??
2019-10-25
2019-11-10 2356 浏览
為左慶祝友人生日早5日已經打黎book定枱但係都無request要窗邊枱點知當日一去到,佢竟然比左最近企鵝大台嘅枱比我睇住企鵝寶寶跳水游水真係好正講番食物先我地今次係食午餐叫左咸蛋黃薯條,雞肉餡餅,同豬肋骨咸蛋黃薯條最先到一開頭食都幾好味咸蛋黃味唔太濃不過過左一陣,可能要配合番企鵝bb嘅生活環境,餐廳都幾大冷氣搞到d薯條好快凍左之後就到ribs原來配菜都係薯條🤦🏻‍♀️個ribs整得幾好!唔會太稔一吉就散又唔會太硬食唔到👍🏼👍🏼最後就到個雞肉餡餅對我黎講幾有驚喜雖然入面d雞肉有d普通不過餡嘅汁幾好味!然後上面又有牛油果醬同蕃茄醬仲有sour cream夾埋一齊好味!最後叫多杯咖啡2個人食到捧住個肚走不過要提一提雖然我已經係坐最近企鵝池嘅枱不過係會不斷係不斷有父母帶埋d細路晌你而前走黎走去🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️咁你又唔話得佢地大家黎到都係想睇企鵝不過係有d阻礙景觀囉同埋條路又唔係闊好易俾人撞到我張枱😏不過,有企鵝寶寶陪食咩都抵番晒啦😬
為左慶祝友人生日
早5日已經打黎book定枱
但係都無request要窗邊枱
點知當日一去到,佢竟然比左最近企鵝大台嘅枱比我

睇住企鵝寶寶跳水游水真係好正

講番食物先
我地今次係食午餐
叫左咸蛋黃薯條,雞肉餡餅,同豬肋骨

咸蛋黃薯條最先到
一開頭食都幾好味
咸蛋黃味唔太濃
搞到d薯條好快凍左

之後就到ribs
原來配菜都係薯條🤦🏻‍♀️
個ribs整得幾好!
唔會太稔一吉就散
又唔會太硬食唔到👍🏼👍🏼

最後就到個雞肉餡餅
對我黎講幾有驚喜
雖然入面d雞肉有d普通
不過餡嘅汁幾好味!
然後上面又有牛油果醬同蕃茄醬仲有sour cream

大家黎到都係想睇企鵝
不過係有d阻礙景觀囉
同埋條路又唔係闊
好易俾人撞到我張枱😏
不過,有企鵝寶寶陪食
咩都抵番晒啦😬
咸蛋黃薯條
2019-11-04 1738 浏览
海洋公園裏面嘅冰極餐廳,最特別嘅係旁邊有塊大玻璃,可以直接喺餐廳裏面望到啲企鵝,同企鵝一齊共進午餐。好可惜,最貼近玻璃只係得三四張枱,如果真係想近距離同企鵝一齊食午餐真係要啲運氣喇。不過,餐廳其他枱都可以睇到企鵝,只不過距離遠啲姐。超級邪惡嘅菜式。上枱時熱辣辣,超級熱氣。鹹蛋黃好均勻,每一條都會沾到鹹蛋黃。份量都幾多,兩個人食會有啲膩,但味道唔錯。呢個雜扒雖然價錢唔平,份量唔算太多,但係味道唔錯,肉質都唔un。最有驚喜嘅係塊魚,一啲都唔鞋!配埋啲特別嘅醬汁,非常好食。雖然呢間冰極餐廳食物價錢唔算平,但係係咁嘅地方可以見到企鵝,入嚟坐一坐,涼下冷氣,都唔錯~

鹹蛋黃薯條

冰極特色雜扒