2005-12-16
之前o係呢度睇到好多人都話呢間既拉麵好正,雖然我唔係幾好拉麵,但係都心郁郁想試下,結果尋日就迫(XD)哥哥陪我去試。最初去到側魚涌先竟然唔記得左間野o係邊條街,好彩哥哥都記得,唔係就白行一趟了。一入到去就覺得D裝修佈置都好正宗日本feel,比較細間,各個staff都好有禮貌,揀左廚房前面o個排位坐,就諗起之前去日本既日子了。一坐底就先上兩杯熱茶,D茶好香,令人感覺好舒服。叫左鹽味牛油拉麵,哥哥就要左咖哩漢堡扒飯。我個拉麵上先,一上即刻試下未溶牛油前既湯,唔....好夠鹹,而且好鮮味,真係好正!溶左之後加埋牛油既鮮味同香味,簡直冇得彈。之後就咁試下D牛油,不太鹹好香牛油味!粟米粒金黃色大大粒,仲好甜tim,我鍾意!拉麵彈牙有咬口,好食!叉燒偏瘦,但肉質同樣鬆化,又夠嫩滑,好!哥哥個咖哩漢堡扒飯,日式咖哩甜得黎又夠辣,漢堡扒不太膩,食味不錯。同上既一客沙律我覺得都好好食,D菜感覺好fresh,有D類似薯蓉既野,一樣好好味。個廚師(可能仲係老闆,我唔知)好nice,一直都好有笑容,侍應都會好主動加茶,overall都非常滿意!!果然名不虛傳!不過食完之後過左一段時間就覺得好口渴。
不過食完之後過左一段時間就覺得好口渴。