2021-11-09
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑話說工作方面收到好消息,梗係即刻食餐慶功宴啦~book咗初鮨嘅晚市omakase,到餐廳店員已經好熱情咁招呼我哋,咁事不宜遲就交俾師傅啦!👨🏻🍳✅前菜安康魚肝豆腐|南瓜煮|金平煮豆腐加入鮟鱇魚肝,結實唔易散,配上柚子醋同魚籽風味十足✅特選刺身(4種)活帆立貝|間八|鰤魚|拖羅比較深刻印象係活帆立貝同拖羅 ✨ 帆立貝軟身有彈性,入口鮮甜;拖羅超級肥美,油脂豐富又少筋,一咬油脂就爆出嚟,好好味🤤加埋岩鹽同紫蘇葉等一齊食味道非常濃郁✅季節一品料理當日係秋葵同地蛤天婦羅🍤酥脆既炸粉包裹住鮮味嘅地蛤,下面再舖上菇菌,好新鮮又好味嘅做法!附上柚子鹽同青檸,我自己鍾意滴幾滴青檸汁,清新又解膩🌿✅日本時令直送生蠔師傅揀咗北海道仙鳳趾🦪大隻飽滿,食落creamy,有淡淡海水味🌊配埋自製嘅酸汁同紫蘇花食味道更有層次✅壽司(6件)蜜柑鯛|水八爪魚|深海池魚|剝皮魚|海膽白蝦|赤身蜜柑鯛係嚟自愛媛縣,係用蜜柑去養大條魚所以肉質軟嫩同帶微甜嘅蜜柑味,好神奇🤩深海池魚配上三星漬(青辣椒同米麴)口感柔軟順滑同少少辣,配搭出色👍🏻✅海膽鵝肝脆脆海膽幾乎密舖平面🤣味道鮮甜
_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑
✅前菜
安康魚肝豆腐|南瓜煮|金平煮
豆腐加入鮟鱇魚肝,結實唔易散,配上柚子醋同魚籽風味十足
✅特選刺身(4種)
活帆立貝|間八|鰤魚|拖羅
✅季節一品料理
✅日本時令直送生蠔
✅壽司(6件)
蜜柑鯛|水八爪魚|深海池魚|剝皮魚|海膽白蝦|赤身
✅海膽鵝肝脆脆
海膽幾乎密舖平面🤣味道鮮甜,而
鵝肝mousse creamy很嚟又無肝嘅肥膩感,配埋自製嘅鱈魚乾香口又滋味
✅黑松露松葉蟹蒸蛋
聞到好香嘅松露味,蒸蛋好滑溜水潤,仲有好多松葉蟹絲添🦀
✅味噌湯
特別要提餐廳採用嘅器皿都好精緻,用咁靚嘅碗飲湯都特別好味
✅榛子雪糕
個碗好靚!配埋白皙嘅榛子雪糕就好似珍珠貝咁旁邊係柚子柿片,酸酸甜甜,作為今餐飯嘅點綴💫
好享受每次omakase都可以安靜睇住師傅為我哋準備料理,又會分享專業知識,例如咩魚啱熟成,空心飯嘅典故📚食得開心又學到嘢,非常充實的晚上🌃