2017-06-12 563 浏览
利小館是利苑集團旗下的中式餐廳,我以前會較常去旺角洗衣街的利苑,V city這間都只是光顧了兩次,地理位置方便,西鐵站上蓋,不怕日曬雨林,是不錯的選擇。好開心今天老爺專程與我們一起共進午餐,三人行來到設計優雅時尚的利小館,雖然地方不像酒樓般濶大,但是每張枱之間不會有擠迫感,感覺舒適悠閒。這裡有套餐、點心、小菜、燉湯和炒粉麵飯等供應,款式選擇幾多。我們點選了 :1. 青芥末螺花(小食)   HK$32加了wasabi的螺肉,味道即時提升,惹味又開胃的小食。2. 峰巢芋盒   HK$33這芋盒與一般酒樓做法不一樣,味道香醇而不膩,餡料豐富,沒有油腥味,非常香脆,值得推薦!3. 椒鹽魷魚鬚   HK$32條條size差不多,炸粉不會覺得厚,脆脆的不油膩,椒鹽香味四溢,食到不停口呢!4. 三層肉   HK$78賣相精緻,非常吸引,砌到粒粒都一樣,細細粒不會有油膩感,燒肉肉質爽脆嫩滑,另有3款醬汁作調味,更可帶出不同味道。5. 燉白肺湯   HK$52如果在家要煲豬肺湯,單單是清洗豬肺都非常繁複,所以最好去間信譽可靠的食店飲。香濃奶白色的燉湯,材料豐滿,除了有豬肺、雞腳、豬𦟌,燉盅裡還有好多材料

我們點選了 :

1. 青芥末螺花(小食)   HK$32
加了wasabi的螺肉,味道即時提升,惹味又開胃的小食。

2. 峰巢芋盒   HK$33

3. 椒鹽魷魚鬚   HK$32

4. 三層肉   HK$78

5. 燉白肺湯   HK$52
如果在家要煲豬肺湯,單單是清洗豬肺都非常繁複,所以最好去間信譽可靠的食店飲。香濃奶白色的燉湯,材料豐滿,除了有豬肺、雞腳、豬𦟌,燉盅裡還有好多材料,真材實料。

6. 燉魚皇湯   HK$52
每次我來到一定叫這裡的燉湯,因為裡面用很多材料去燉,今次選了燉魚皇湯,有去頭風功效,雖然自己沒有頭痛,但是很喜歡喝魚湯,燉盅裡一樣是有好多材料,天麻、魚肉、雞腳、豬𦟌、雞脾肉等等,材料多,湯非常鮮甜好喝,所以必點至愛的燉湯,十分美味!

7. 荷香蒸污糟雞   HK$68
散發著荷葉香氣的滑嫩雞肉,味道適中,不會過咸,肉質鮮美,不錯呀!

8. 咕嚕蝦球   HK$78
做法似咕嚕骨,大大粒蝦球加粉炸到香脆,再配上酸甜汁,惹味又醒胃,有菠蘿、青椒、辣椒、蔥做配料,幾特別,新食法。

9. 四川擔擔麵   HK$43
叫了2碗擔擔麵,賣相都幾大碗,我沒有吃,他們說味道不是吃過的最好,帶有少少酸味,相信下次不會再㸃啦!

10. 蛋白杏仁茶   HK$28
通常吃到最後我多數都會叫甜品,清淡幼滑的杏仁茶,加入滑滑的蛋白,雖然不是很濃杏仁味,但味道不錯,卻有另一番口味。

這餐品嚐到很多特式又美味的佳餚,食物質素有保證,真是很滿意的一餐!
2017-06-09
  • 峰巢芋盒
  • 椒鹽魷魚鬚
  • 燉白肺
  • 燉魚皇
  • 咕嚕蝦球
三大一BB去食飯要坐得舒適啲就等位食呢間,因為空間坐得舒服。侍應俾咗張六人枱可以放其他BB用品,劃野食~~叉燒包無乜餡料包皮實。蝦餃幾好被唔算瞓得個口咗啲仲見到隻蝦,蝦肉都幾爽。海蜇唔夠喉侮辱本身冇乜味。小籠包多湯汁好味。炒蘿蔔糕太細粒無蘿蔔,似食緊一舊舊既粉。欖菜肉鬆炒飯$79都係一人份量煎窩上,有飯焦但係真係無欖菜味。五香牛展個汁好杰唔入味加黎做乜⋯肉質就正常。炆魚腩肉魚好粉包住烤過再吸埋個汁就好油但唔鹹。蘿蔔絲酥餅皮太厚入邊又係冇乜蘿蔔絲。一開始叫左個西米布甸,話而家上得因為俾BB食既,侍應答得口爽仲答我好呀,但啲食物黎晒唔催佢都唔上,仲問上得喇?🙄攪到BB發晒脾氣嘈住其他人就唔好啦。加單飲品叫左咸柑桔,明明話左加三樣,等好耐又話漏單🙄仲問凍定熱😅點心紙都無凍既揀。總結,地方乾淨企理,食物質素一般,份量太~~~少,服務唔算好侍應態度ok但太多甩漏,叫咗咁多樣三個人都食唔飽!埋單$600,貴,唔明佢憑乜賣到咁貴。
海蜇
炆魚腩
2017-06-03
欖菜肉鬆炒飯
2017-05-29 359 浏览
因不想煮飯及追電視劇大結局,所以便一早訂枱在這裡吃飯。到時也未夠六時,所以不算很多人。先來了芋盒,裡面很軟,但底部給人感覺好像番炸多次。那XO醬蘿蔔糕很好味,而且很軟滑,XO醬也很出,但不會蓋過那蘿蔔的味道。海南雞飯的雞很滑,而油飯你不會覺得它好油的,而且味道不錯。法飽咖哩軟殼蟹、乾燒明蝦球、就令人失望。上次點了令一款軟殼蟹,因是有酸甜汁的、所以改了今次叫咖喱味,那咖喱汁已經很不討好,那軟殼蟹吃到身時有一股腥味及很濕身的,只有它的腳是脆的。而那蝦球的汁也是很難吃,可能我期待已為是乾身的,所以我將那汁洗走了,便很可口。乾燒四季豆很好吃,如果不要那麼咸更好。焦糖排骨是每次必吃的,而且每次都是這樣好吃的。
因不想煮飯及追電視劇大結局,所以便一早訂枱在這裡吃飯。
到時也未夠六時,所以不算很多人。
先來了芋盒,
峰巢芋盒
裡面很軟,但底部給人感覺好像番炸多次。
那XO醬蘿蔔糕很好味,
XO醬煎蘿蔔糕
而且很軟滑,XO醬也很出,但不會蓋過那蘿蔔的味道。
海南雞飯的雞很滑,
海南雞飯
而油飯你不會覺得它好油的,而且味道不錯。
法飽咖哩軟殼蟹、
咖哩軟殼蟹伴法包
乾燒明蝦球、
乾燒明蝦球
就令人失望。
乾燒四季豆很好吃,
乾煸四季豆
如果不要那麼咸更好。
焦糖排骨是每次必吃的,
焦糖排骨
而且每次都是這樣好吃的。
2017-05-28
  • 焦糖排骨
2017-05-21 2149 浏览
以往的酒樓是愈大愈好,號稱可筵開百席,如今若不是主力做婚宴,中型酒樓是主流。小型酒樓則與小炒店 ,茶餐廳重疊了客源。小型酒樓的出路是精品化,中產品味,中價檔次。與親戚在假日飯聚,我推薦此店。雖然他們飯後評價不好,但反映了大衆對此類新派食店看法。首先,細檯設計。西式高雅餐室格局,主要招待2至4位客人。此店幸好有一張方形8人大檯,正合我們需要。親戚對座位舒適度,招待都十分滿意。其次,迷你碟子。如納米樓,以貨就價,如燒腩仔,號稱三層肉,肥瘦相間,實際上只有9小粒。下方瘦肉被切走了,入口沒有豐腴滿足感覺,與三層名稱不符。其三,江湖菜系。為配合年青食客胃口,摒棄很多酒樓的粵菜款式,外省菜加入,約佔3至4成,如南京素鵝,川味綉菌。小籠包在水準之上,,皮薄汁盈,挽回不少分數。花雕碎鷄的酒味芳醇,份量不算太少。最新趨勢是混入日菜,如和風木魚。選了炸豬排湯烏冬,豬扒不乾身,其實亦不差。紅油抄手亦不錯,只是如炸豬排湯烏冬,不能展現利苑級厨師精湛手藝。宜篩選菜單,配合利品生活風格。其四,集團副線。如服裝名牌開新系列。屬實驗室,不是盈利來源,菜式部份來自主店,價格下調約3成。蝦餃是典型例子,皮薄蝦鮮,物有所值
小型酒樓的出路是精品化,中產品味,中價檔次。

三層肉

小籠包

小籠包在水準之上,,皮薄汁盈,挽回不少分數。
花雕碎鷄

花雕碎鷄的酒味芳醇,份量不算太少。
炸豬排湯烏冬

紅油抄手

蝦餃

蝦餃是典型例子,皮薄蝦鮮,物有所值。

梨山醬汁骨

梨山醬汁骨內小紅葱太多,醬汁顯不出厨師獨特功架,如突出酸梅味。

焦糖排骨

焦糖排骨比較好,不會骨比肉多。

欖菜豬肉炒飯

欖菜豬肉炒飯是潮州菜風格,鑊氣是十足,欖菜令飯味道豐富。
豬骨濃湯雲吞拉麵

豬骨濃湯雲吞拉麵是半中半日新嘗試,但不似日本拉麵般湯濃麪佳,亦無廣州雲吞麵風味。

總括而言,我認為應多把利苑受歡迎小菜複製到此店,新派食品比例宜減,按反應才逐步增加。
利品生活面目不清晰,精品定位不全面。
戚友認為上酒樓有龍蝦,海斑食,此類風格不踏實,故應集中年青客,中產客。
花雕碎鷄
2017-02-23 1178 浏览
星期六,日屯門的Vcity, 人頭湧湧, 平日相對地比較少人o難得今日放假, 便走到這裡來逛逛o 行到差不多肚餓之際, 利小館就出現在我面前, 一直都未有機會幫襯, 今次就打鐵趁熱o打開餐牌, 我同朋友左選右選之下, 竟然點了兩款同叉燒有關的食物, 真係傻左!!半月叉燒包 ($30) : 外形可愛, 令人眼前一亮o可惜外皮較厚身, 內裡的叉燒餡料太少, 比例不均勻, 還是傳統的叉燒包比較好吃o鮑汁叉燒撈粗麵 ($58) : 叉燒切成幼絲狀, 既吃不到叉燒香味, 也沒有口感, 而且較硬身 ; 鮑汁味過咸, 粗麵煮得過腍, 可說是失色之作o棗皇糕 ($30) : 甜度適中, 夠煙韌, 估不到甜品做得比咸點好 o香檸薏米水 ($15) : 估不到這杯薏米水是全餐我最滿意的, 薏米水加入香檸, 甜度低, 青檸的清新感覺, 令單調的薏米水變得更可口o

2017-02-09 898 浏览
如題,第一道上的菜,蜂巢芋盒滿是油溢味,一咬落去就攻鼻到想吐出來,而且係凍冰冰的,即刻無哂心機食其他嘢。芋泥西米布甸及污糟雞係幾別緻,可以一試。另外叫左個香煎牛柳,白肺湯,皮蛋豆腐,不值得試。係屯門區食飯黎講,埋單340,唔算平嘅一餐。可以有更好嘅選擇,呢間無下次了。究竟V city有冇好味嘅嘢食架..

芋泥西米布甸及污糟雞係幾別緻,可以一試。

另外叫左個香煎牛柳,白肺湯,皮蛋豆腐,不值得試。

究竟V city有冇好味嘅嘢食架..
好難吃
2017-01-20 1163 浏览
利利小館,如果在中午或晚餐時間,一定會見到好多人排隊。今日星期五,約了友人兩點聚一聚。因為過了午飯時間,不用等位,直接入座。淮山杞子響螺湯,是新出品,每一口湯都充滿響螺的味道,湯內有三片響螺肉,很足料川芎魚頭湯,中藥味道不突出,有小小魚腥味。兩款湯相比,魚頭湯略為遜色。花雕醉雞,它的醉雞與別不同的之處是暖的。今次的雞肉份量比之前的大份,但雞肉比之後粗糙,不夠幼滑蘿蔔絲酥餅,外表好靚仔,入口酥餅偏硬唔夠脆,蘿蔔絲亦不夠多蝦餃, 中規中矩半月叉燒包,外形特別,可惜叉燒餡偏小。海鮮湯雲吞拉麵,最失敗之作,拉麵很重鹼水味,雲吞很重麵粉味,最最失望是橙黃色的海鮮湯,竟然一點味道都沒有。。。煎德州牛柳,上菜時牛柳是完整一塊的。店員會在你面前剪開。牛柳偏薄,但出奇的肉味濃,亦煎得脆口。
淮山杞子響螺湯
川芎魚頭湯
花雕醉雞
花雕醉雞,它的醉雞與別不同的之處是暖的。
今次的雞肉份量比之前的大份,但雞肉比之後粗糙,不夠幼滑
蘿蔔絲酥餅
蘿蔔絲酥餅,外表好靚仔,入口酥餅偏硬唔夠脆,蘿蔔絲亦不夠多
蝦餃, 中規中矩
半月叉燒包
半月叉燒包,外形特別,可惜叉燒餡偏小。
海鮮湯雲吞拉麵
煎德州牛柳
2016-12-25 1139 浏览
星期四來這裡食午飯,驚覺餐牌的款式少了食物仍然好味,可惜選擇少了。茶:竟然變成「收費茶包」,感覺不對勁侍應態度殷切,可惜喜歡的食物在餐牌找不到,心情相對被影響了
星期四來這裡食午飯,驚覺餐牌的款式少了
侍應態度殷切,可惜喜歡的食物在餐牌找不到,心情相對被影響了
2016-12-10 1207 浏览
母親大人鍾意中菜,尤其係上海菜。之但係xxxx小籠包、xx婆婆長期出街食飯麵幫襯,冇咩驚喜,就決定帶母親大人去一試利苑集團下的利小館,相信質素唔會太差。首先叫左荷葉包住係幾香,飯粒粒飽滿,好入味,食落都覺得幾唔錯的選擇!一直期待呢個三層肉,其實口感唔錯----脆、溶、腍,皮脆、膏溶、肉腍!果然冇改錯名!睇名好正,睇樣尚可,食落gg!第一,d醬淋上面,整腍左d軟殼蟹;第二,法包同軟殼蟹好唔襯;第三,星洲醬同法包嘅味道唔夾!終於食返正常的麵,同真正只做上海菜的地方當然差一d,但算係預期味道~我真心懷疑炸的食物好一般。黎到其實好香鹹蛋黃味,但好快就腍左...正常的乳鴿...難道仲可以再難食?!由於每碟份量好少,最後加左雞。但奇怪係,雞雖腍,但冇荷葉香...,明明之前個飯有香味...百思不得其解!整體黎講,唔係最特別一餐...但真係一次就差不多。
首先叫左
正常的乳鴿...難道仲可以再難食?!

整體黎講,唔係最特別一餐...但真係一次就差不多。
庆祝纪念
生日
  • 籠仔荷葉蒸飯
  • 冰燒三層肉
2016-12-09 717 浏览
去到了都幾多人,等咗十幾分鐘,門口有餐牌可以睇,有飲茶嘅點心,主要中式餸菜。湖北黃金蝦算幾好食,鮑汁雞爪煮得較軟,算好食,其他就一般般啦,荷葉糯米飯煮得太爛,炒飯配料很少,食上去偏淡。仲有一個梨茶,超級甜,甜到我要飲水沖淡。價錢都幾貴,4個人吃咗400幾,人均100多
2016-12-09
  • 湖北黃金蝦,鮑汁鳳爪
2016-12-03 649 浏览
利小館係v city 開個時間唔聿都會去光顧下!對佢嘅食物水準同服務態度都好有好感,不過今次再去就明顯有下降!小籠包皮好厚,有點「肝硬化」!而且汁唔多,唔太出色,下次一定唔會再叫!焦糖排骨,排骨炸到好脆,好惹味,但略嫌糖只有但的排骨沾到,如果可以面頭都有就好!個素鵝係全晚最好食!皮脆內香!黃金蝦大概係我食過最差的黃金蝦,好少蛋黃味,而且好似好趕咁,抄得唔混!醉雞味係好好的,好香酒味,但係暖的🤔真心未食過暖的,通常都係凍或者室溫,有無人可以話我個暖係唔係正常的?定係佢唔夠時間凍佢?楊枝甘露,夠冰凍同好足料!
素鵝
個素鵝係全晚最好食!皮脆內香!
黃金蝦
醉雞
楊枝金露
楊枝甘露,夠冰凍同好足料!
口水雞
2016-11-26
素鵝
楊枝金露
2016-12-03 456 浏览
在屯門搵位飲茶,一點都不輕易,每間都大排長龍。咦。。。利小館卻不用排隊,原來它十一點才開門,難怪!這裡點心不多選擇,返而多一點小食和小菜,可能都是少人的原因,叫我的至愛蝦餃,Size 不大,細細粒,不過都爽,蝦新鮮!半月义燒包,變了樣的义燒包,皮厚餡少燉白肺,即杏汁白肺湯,清甜冇味精,但杏汁味不足,晚巿整得香濃很多豬肺清理得好,夠林海鮮湯聖瓜泡魚球,這菜最出色湯夠濃,聖瓜嫩,索左啲湯超正,魚亦白滑,鮮嫩我們還吃了擔擔麵,花生味夠,少辣,頗滋味,可媲美詠麗園和王家沙可惜忘了影相座位闊落,清靜,招呼週到,俾貴啲值嘅,金錢有時都買到時間哦。。。。吾使等位
半月义燒包,變了樣的义燒包,皮厚餡少
豬肺清理得好,夠林
海鮮湯聖瓜泡魚球,這菜最出色
湯夠濃,聖瓜嫩,索左啲湯超正,魚亦白滑,鮮嫩
可惜忘了影相

2016-11-25 363 浏览
今日同爸出街食當然吾想茶餐廳啦,今次就選擇左去Vcity的利小館食,原來係利苑集團的餐廳,心諗應該吾錯,就入左去試,仲要因為可能8點鐘已經不用等位就可以入去!~今次爸一起食,每款都叫左D,沒想到找到最愛吃的小籠包當然試啦…..勁愛這裡小籠包$33,夠熱又多湯,皮又夠薄,但醋味道偏淡同沒有薑可以一起食。乳鴿價錢$48抵食喎,都夠脆口和熱度新鮮。素鵝$48有6件份量剛好,每人有2舊,食落去油左少少,餡少左點但夠熱度不錯。菜芯苗我就選擇了豆漿泡,講真和湯泡差不多,味道淡左少少但菜芯苗都嫩同新鮮!~反而最失望係鹹魚肉餅蒸飯$43,同我係樓下$19盅一樣,仲要吾夠熱同肉偏少整體都可以的,每人$120都有7成飽,茶錢$5/位都ok !~應該都會再去食的

2016-11-24
2016-10-03 2154 浏览
沒想過的伏 又一伏物!點解甘多人排隊?🙁諗住同屋企人食飯 食好少少 去屯門vcity 利小館 點知伏左 吾單止食物伏 員工服務態度不佳叫左9樣野 有6樣伏 😰😰😰😰😰😰1.蜂巢芋盒$33賣相ok 都有芋頭味 但吾夠熱2.鮮肉小籠包$33正常 但同樣吾夠熱3.星洲醬軟殻蟹伴法包$32 其實系雞醬 加炸咸軟殻蟹 伏!推廣食物 都是 伏🙈4.法式焗蠔$35有兩隻蠔一個殻🤔腥味十足!5.流沙包$33不流沙 扮流沙 同樣吾夠熱6.XO醬煎蘿蔔糕$30似蒸蘿蔔糕再煎兩三秒一樣 不香口 輕XO醬😬7.籠仔荷葉蒸飯$52 系成餐最正常既 好欣慰 至少有啖飯落肚8.岩鹽燒開邊龍蝦$68沒有海鹽味 燒得太硬 9.老火湯$30 味精湯 ..份量 價錢 吃貨可以看相參詳 自我衡量 可食程度偽文青就 真系投降 我還是喜歡吃舊式茶檔點心。..價錢 與服務質素成反比 失望😢員工上菜時 都話吾熱架 吾洗怕。但我想吃熱的 可以嗎?
沒想過的伏 又一伏物!點解甘多人排隊?🙁
諗住同屋企人食飯 食好少少 去屯門vcity 利小館
點知伏左 吾單止食物伏 員工服務態度不佳

叫左9樣野 有6樣伏 😰😰😰😰😰😰
1.蜂巢芋盒$33賣相ok 都有芋頭味 但吾夠熱
2.鮮肉小籠包$33正常 但同樣吾夠熱
4.法式焗蠔$35有兩隻蠔一個殻🤔腥味十足!
5.流沙包$33不流沙 扮流沙 同樣吾夠熱
8.岩鹽燒開邊龍蝦$68沒有海鹽味 燒得太硬
9.老火湯$30 味精湯
.份量 價錢 吃貨可以看相參詳 自我衡量 可食程度
偽文青就 真系投降 我還是喜歡吃舊式茶檔點心。
價錢 與服務質素成反比 失望😢
員工上菜時 都話吾熱架 吾洗怕。
但我想吃熱的 可以嗎?
2016-10-02
  • 籠仔荷葉蒸飯
2016-09-17 918 浏览
一行三人誤打誤撞到了利小館午餐。一看裝潢 就知是利苑集團期下心想 質素該差不到那裡。利小館有如精緻+新派的利苑首先要讚的必定是service!!!!!!!!!!!趕起菜 催結賬 通通消失換來的是熱情介紹。打開餐牌 仍有招牌荷葉飯但價錢更令人注目=).所點菜式跟利苑酒家沒大分別鹵水豆腐 不過不失雙芹魚米餃 很不錯鴨舌推介的螺花 很清新可能小弟不能吃太辣略嫌wasabi味重了點。素菜包中菜蓉值得一讚以往所吃的都被蒸得莓莓黃黃的但這裡 卻仍吃得出菜鮮炒麵係係係 佢係令立立 但真心 好食。to conclude,若人少少 真的比酒家化算很多。唯一不足是 上菜的次序亂亂的 可改善但overall service不賴product quality仍在水準之上沒失望 很喜歡=).
一行三人誤打誤撞
到了利小館午餐。
一看裝潢 就知是利苑集團期下
心想 質素該差不到那裡。
利小館有如精緻+新派的利苑
首先要讚的必定是service!!!!!!!!!!!
趕起菜 催結賬 通通消失
換來的是熱情介紹。
打開餐牌 仍有招牌荷葉飯
但價錢更令人注目=).
所點菜式跟利苑酒家沒大分別
鹵水豆腐 不過不失
雙芹魚米餃 很不錯
鴨舌
推介的螺花 很清新
可能小弟不能吃太辣
略嫌wasabi味重了點。

素菜包中菜蓉值得一讚
以往所吃的都被蒸得莓莓黃黃的
但這裡 卻仍吃得出菜鮮

炒麵
係係係 佢係令立立 但真心 好食。

to conclude,
若人少少 真的比酒家化算很多。
唯一不足是 上菜的次序亂亂的 可改善
但overall service不賴
product quality仍在水準之上
沒失望 很喜歡=).