2018-09-28 1149 浏览
香港所說的水餃,不是台灣的水餃🥟皮薄透,比雲吞大,是很像雲吞的食物🤔劉森記位於深水埗,小小懷舊的港式店面,坐下點完餐後有開胃菜,罐裝醃蘿蔔!酸酸甜甜,吃了就餓了呀!這次點了:🦐鮮蝦雲吞水餃雙拼湯麵🥟水餃撈麵雲吞用料很足,是整隻蝦子!🦐滿滿的蝦味在口中擴散🤤再試試水餃,除了有兩隻蝦子🦐🦐!多加了筍絲跟黑木耳爽脆口感😍吃起來很爽口、非常好吃😋而且麵是竹昇麵,口感很特別,而且很香!吃完有齒頰留香的感覺!湯頭也很香甜濃郁🤤不小心喝完整碗湯了!#劉森記 #雲吞麵 #水餃 #港式水餃 #深水埗 #深水埗美食
香港所說的水餃,不是台灣的水餃🥟
皮薄透,比雲吞大,是很像雲吞的食物🤔

劉森記位於深水埗,
小小懷舊的港式店面,
坐下點完餐後有開胃菜,
罐裝醃蘿蔔!
酸酸甜甜,吃了就餓了呀!

這次點了:
🦐鮮蝦雲吞水餃雙拼湯麵
雲吞水餃麵

🥟水餃撈麵
水餃撈麵

雲吞用料很足,是整隻蝦子!🦐
滿滿的蝦味在口中擴散🤤
雲吞

再試試水餃,
除了有兩隻蝦子🦐🦐!
水餃

多加了筍絲跟黑木耳爽脆口感😍
吃起來很爽口、非常好吃😋

而且麵是竹昇麵,
口感很特別,而且很香!
吃完有齒頰留香的感覺!

湯頭也很香甜濃郁🤤
不小心喝完整碗湯了!

#劉森記 #雲吞麵 #水餃
雲吞
水餃
  • 鮮蝦雲吞水餃麵
  • 蝦子雲吞撈麵
以前每次去深水埗高登或黃金,總會忍不住口幫襯「劉森記」。隨着年紀大了,對電腦的興趣逐漸減退,亦已經由遊戲工具變成工作上的工具。去深水埗的誘因少了,幫襯「劉森記」的機會相對也少了;難得今晚約了朋友在深水埗食飯,雖然已經是下午六點,也忍不住來一個下午茶小食。由於個人的執迷不悔,鍾情老店多于分店(總是認為所有餐廳食肆的老店質素較有保證),今晚同樣揀了老店。甫在店內坐下,才驚醒原來從沒有記下一篇「劉森記」食評,就趁今晚完成這一個任務。「劉森記」開業已有60年,這間老店是否真是發蹟老舗筆者無知、也沒有求證;不過就肯定最少有20多年沒有重新裝修。非常街坊、地踎港式粉麵店格局:鋪頭面積細小、只有五六張小圓枱,甚至沒有多餘空間將淥麵檔口安排在面向大街的當眼位置以招徠客人,小小的淥麵廚房只瑟縮在小店一角,完全唔起眼,未能達到港式粥麵店(入了地鋪)的標準設計要求。雖然如此,小店仍然受到蔡瀾先生及美國知名美食家/飲食節目達人 Anthony Michael Bourdain 青睐。據說,在1950、60年代,港式粉麵店仍然是街邊大牌檔的那些年,部份麵檔會自家醃漬泡菜作為佐口小吃,直到今時今日,只有少數老店能
據說,在1950、60年代,港式粉麵店仍然是街邊大牌檔的那些年,部份麵檔會自家醃漬泡菜作為佐口小吃,直到今時今日,只有少數老店能夠保持這一個傳統;但仍然堅持自家製作的,相信只剩下「劉森記」了。一大樽醃蘿蔔放在枱上任吃慷慨得很,看那氣勢就知不是等閒角色 ⋯⋯ 事實是很多客人真的愛死這樽醃蘿蔔。美味絕倫,酸、甜、爽、辣、脆兼而有之,吃一小顆已令人胃口大開,叫人忍不住吃完一粒又一粒,既然如此受歡迎,「劉森記」第二代負責人索性入樽售賣。
款式不外乎雲吞、水餃、豬手、牛腩,並且多了牛肉、黑柏葉、冬菇、鵝腸;但最出名的還是竹昇手擀麵條及蝦籽,所以每次幫襯差不多必定點蝦子雲吞撈麵($44)
蝦子雲吞撈麵
比起其他位於旺區的名店,以「劉森記」的名氣,蝦子雲吞撈麵($44)簡直可以說是超值,甚至乎較普通一間粥粉麵店還要便宜;但始終有一定的名氣,這碟雲吞撈麵只有三隻雲吞,其他麵店的雲吞撈麵則一般有六隻,實際上比較起來,又並非真的那麼便宜了!雲吞外形非常一般,顏色唔夠鮮明,只係勝在細細粒、一啖一隻。大地魚碎的鹹、香、鮮唔明顯,蝦肉亦唔算鮮甜、爽口;雲吞的整體質素一般而已,只是較其他街坊雲吞麵店的出品稍為好一些,味道與坊間其他雲吞麵名店確實有一些距離。湯底未算非常濃郁鹹香,但總算夠甘香、有淡淡蝦籽香氣。
賣點始終是竹昇手擀麵條及蝦籽。撈麵表面鋪滿一大堆密密麻麻的蝦子,分量遠遠多過其他粥麵店的出品。有別於其他粥麵店的出品,「劉森記」差不多是徹徹底底的蝦子乾撈麵,只加入了幾滴熟油及一小抹蠔油,就是為了盡量突顯蝦子的鹹鮮香味。個人習慣先夾起一箸沾滿蝦子的麵條即刻品嚐,這樣才能品嘗到超級濃郁的蝦子鹹鮮。麵條瀝水徹底,雖然唔算得上銀絲幼麵,但每一條麵條皆鬈鬈曲曲,此乃竹昇手擀實證。咀嚼下來爽韌、有彈性、兼有嚼勁,一丁點鹼水味都沒有,質素及口感堪稱一絕,優勝過其他星級雲吞麵名店,稍為缺乏蛋香可以說是小小缺陷。至於蝦子的鹹鮮甘香就更加是一絕。食完第一箸麵,將餘下的蝦子與麵條拌勻,雖然每一箸麵的蝦子少了,但風味仍然不差。
「劉森記」的整體平均質素可能及不上其他星級名店,只不過,若果只論蝦子撈麵,香港其他雲吞麵店的出品應該冇出其右。所以,幫襯「劉森記」必食蝦子撈麵。
2018-09-21
2018-09-18 658 浏览
係OpenRice見到呢間野好評如潮,放工就去買左碗雲吞麵返屋企食。湯底冇味(唔識落鹽)麵嘅質地 (好L難食,勁淋,15蚊一碗個d雲吞麵都好食過佢n倍雲吞 (細細隻都係冇咩味架la)建議大家如果太多錢都係捐左佢,唔好買呢間雲吞麵,因為你會好後悔用33蚊買左碗垃圾。完

湯底冇味(唔識落鹽)

雲吞 (細細隻都係冇咩味架la)

雲吞麵
外卖自取
2018-09-02 794 浏览
絕對唔係誇張,每次只要去深水埗,就一定會特登去食佢哋嘅蝦子撈麵。佢哋最出名嘅竹升麵真係會食上癮。如果係選擇薑蔥撈麵,佢哋啲薑蔥真係多到成座小山咁!分量又多大大碟。分量對我來講會係比較多,不過實在太好食,每次都可以食晒 😂同埋啲湯好鮮甜,好香蝦嘅鮮味。

佢哋最出名嘅竹升麵真係會食上癮。

同埋啲湯好鮮甜,好香蝦嘅鮮味。
2018-06-27
2018-07-30 986 浏览
平日去開深水埗,唔係食豬潤米就係咖央西多😋。琴日响黃金等友人時無野做,即管睇下有咩其他野揀啦。睇睇下有間劉森記,一抬頭就見到就响面前。一click入去睇,有醃蘿白! 姐係逼我入去姐😂認真,要撈勻真係唔容易,落湯又怕啲蝦子痴唔住🌚,黑百頁一般,叫做好少有黑百頁食。叫完撈麵係時候食正餐…唔係,係配菜😂酸酸辣辣勁正👍好入味,唔食辣既我都refill左一次😋😋可惜食果時未有鵝腸,下次有機會再試。唔知係咪附近有分店,人多但都唔洗等。

蝦子黑百頁撈麵

醃蘿白

叫完撈麵係時候食正餐…唔係,係配菜😂
酸酸辣辣勁正👍好入味,唔食辣既我都refill左一次😋😋

可惜食果時未有鵝腸,下次有機會再試。
唔知係咪附近有分店,人多但都唔洗等。
蝦子黑百頁撈麵
醃蘿白
2018-07-14 990 浏览
一個麻甩佬行深水埗,當然要食下呢度的地道小店啦,體驗一下地區的人情味今次幫襯劉森記,見好多人都推介招牌雲吞撈麵醃蘿蔔, 唔洗錢的, 作為前菜無咩期待,點知有驚喜!! 酸酸甜甜真係好開胃簡直食到停唔到口雲吞粒粒都好足料又夠晒大粒,而且足足有五粒, 真係好抵食湯底配上韭黃, 香噴噴撈麵好爽口好彈牙好煙韌, 夠晒入味,掛住食, 唔記得影相添見到隔離幾檯, 有幾個食客都係講英文/普通話,應該係遊客, 應該係專程來食吧一支公食唔到太多野, 下次再黎幫襯吧
一個麻甩佬行深水埗,
當然要食下呢度的地道小店啦,
體驗一下地區的人情味

今次幫襯劉森記,
見好多人都推介招牌雲吞撈麵

醃蘿蔔, 唔洗錢的, 作為前菜無咩期待,
點知有驚喜!! 酸酸甜甜真係好開胃
簡直食到停唔到口

雲吞粒粒都好足料又夠晒大粒,
而且足足有五粒, 真係好抵食

湯底配上韭黃, 香噴噴

撈麵好爽口好彈牙好煙韌, 夠晒入味,
掛住食, 唔記得影相添

見到隔離幾檯, 有幾個食客都係講英文/普通話,
應該係遊客, 應該係專程來食吧

一支公食唔到太多野, 下次再黎幫襯吧
2018-07-02 1179 浏览
今晚出開深水埗買harddisk,買完就緊係去搵食。其實深水埗都有好多好好味餐廳,但係懶得搵ge情況下,就走左去一定唔會中伏ge劉森記。由於係平日夜晚,所以唔駛等位就可以直入。本身想食牛腩牛筋,不過店員表示已經沽清左,咁今次就嗌左蝦子黑柏葉撈麵。第一次試黑栢葉,好爽口,份量都算多,同蝦子麵好夾,下次可以再食招牌雲吞撈麵每次黎都會揀雲吞撈麵,由於今次想食蠔油撈所以就放棄左蝦子。雲吞大大粒,蠔油撈麵好入味,好滿足。
今晚出開深水埗買harddisk,買完就緊係去搵食。

由於係平日夜晚,所以唔駛等位就可以直入。

本身想食牛腩牛筋,不過店員表示已經沽清左,
咁今次就嗌左蝦子黑柏葉撈麵。

招牌雲吞撈麵
喺附近上堂,落堂後見有時間就去試試,由於第一次幫襯,所以叫左蝦子雲吞牛腩牛筋撈麵,可以一次過試3樣招牌嘢,蝦子份量都幾多,不過蝦子香味普通,麵好彈好爽好煙韌,雲吞餡係蝦肉加豬肉,但比例均勻,皮薄,唔錯,牛腩牛筋炆得好冧,好入味,牛筋有入口溶化的感覺,好膠質,正,腩汁味道不錯,與撈麵非常合配,整體上食品都是不錯,下次有機會的話,等我試下南乳豬手,黑栢葉,炆冬菇先因為得一個人食,始於都叫唔到太多嘢食,唯有分幾次去試
因為得一個人食,始於都叫唔到太多嘢食,唯有分幾次去試
蝦子雲吞牛腩牛筋撈麵
酸蘿蔔
蝦子雲吞牛腩牛筋撈麵
酸蘿蔔
2018-05-16 1646 浏览
夜晚同朋友心血來潮去深水埗搵食,本想去食車仔麵,但路經見到劉森記,同行友人又話此麵店頗有名氣,所以即時轉陣去試下蝦子撈麵傳統麵店,舖頭細細但勝在乾淨企理,坐得舒服。醃蘿蔔有驚喜!每枱都有一大瓶給客人免費任意添食~ 醃蘿蔔爽口,酸酸甜甜令人好開胃,簡直食到停不了口食緊醃蘿蔔之際,主角蝦子撈麵好快就出場。老闆一啲都唔吝嗇,好多蝦子呀~ 麵條煙韌彈牙又不會太難咬鵝腸爽口加埋薑蔥同辣椒豉油,超正!略嫌黑柏葉較硬較難咬。接著雲吞炸醬撈麵都上枱,雖然炸醬賣相一般,但好好味!最最最出色係碗雲吞湯底夠味配上韭黃,超香~ 雲吞足料,每粒都有兩三隻蝦要再去encore

傳統麵店,舖頭細細但勝在乾淨企理,坐得舒服。

蝦子薑蔥鵝腸黑柏葉撈麵
鵝腸爽口加埋薑蔥同辣椒豉油,超正!略嫌黑柏葉較硬較難咬。
蝦子雲吞炸醬撈麵
湯底夠味配上韭黃,超香~ 雲吞足料,每粒都有兩三隻蝦
要再去encore
蝦子薑蔥鵝腸黑柏葉撈麵
蝦子雲吞炸醬撈麵
2018-04-28 1302 浏览
假期回來,到深水埗辦事,經過這間老字號麵店,當然要懷舊下啦!平民化店舖,無特別裝潢,十年如一日沒有改變。餐牌簡簡單單冇花巧, 一目了然+7元有飲品每枱都有自家醃製酸蘿蔔,味道不會太酸,啱我口味招牌雲吞竹昇麵,口感跟普通麵餅分別不大,沒有特別爽滑感覺,而且湯底好淡, 跟以前食過的味道完全不同。雲吞 size 縮了水,幸好仍然皮薄蝦新鮮今次食完,恐怕日後都唔會再來,水準每況愈下,可惜!!

平民化店舖,無特別裝潢,十年如一日沒有改變。

餐牌簡簡單單冇花巧, 一目了然

+7元有飲品

每枱都有自家醃製酸蘿蔔,味道不會太酸,
啱我口味

雲吞 size 縮了水,幸好仍然皮薄蝦新鮮

今次食完,恐怕日後都唔會再來,水準每況愈下,可惜!!

2018-04-28
2018-03-27 1457 浏览
劉森記老麵店👇🏼招牌蝦子撈麵加了雲吞卻意外發現雲吞居然比麵還好吃😍 每隻雲吞裡面都有兩隻大大的蝦口感非常不錯 好像裡面還夾雜著蝦子??傳統手打竹昇麵麵沒有堿水的味道 非常不錯😍個人覺得撈面比較乾身不是很喜歡 如果沒有配的湯喝或者沒有飲料的話 乾吃這一碟可能口渴死 但每條麵條都沾滿了蝦子😍 第一次看到那麼多蝦子的蝦子面加分加分💯吃到後面 發現麵條下面還有青菜!哈哈哈哈還有!!任吃的蘿蔔乾那才是整碗麵的精髓😌酸甜可口 吃完又想吃 服務員阿姨態度超好!和藹!!
劉森記老麵店👇🏼
招牌蝦子撈麵
加了雲吞卻意外發現

雲吞居然比麵還好吃😍
每隻雲吞裡面都有兩隻大大的蝦口感非常不錯
好像裡面還夾雜著蝦子??

傳統手打竹昇麵
麵沒有堿水的味道 非常不錯😍
但每條麵條都沾滿了蝦子😍 第一次看到那麼多蝦子的蝦子面
加分加分💯
吃到後面 發現麵條下面還有青菜!哈哈哈哈

還有!!
任吃的蘿蔔乾那才是整碗麵的精髓😌酸甜可口 吃完又想吃

服務員阿姨態度超好!和藹!!
2018-03-10
  • 雲吞蝦子撈麵
  • 酸蘿蔔
新店與舊店,還是鍾情舊店,只可惜貓店長早幾年被毒殺了。那廣州麵家傳統的任食酸蘿蔔當然是吸客次處之一。平時我只會點餃子蝦子撈,今次跟外國朋友來,當然要所有招牌菜都點哂,黑柏葉、豬手、牛腩牛根。黑柏葉是沒有漂染過的牛柏葉,比較天然。其實無味,食其爽口口感。比一般酒樓食到的白柏葉更爽口。點辣椒豉油食,那個豉油的豉香也特別足。其實叫三拼比叫單拼更抵,加幾蚊就多一餸。蝦子非常非常足料,有次對蝦有少許敏感的朋友食完即發。竹昇麵爽口彈牙,完全沒有鹼水味。餃子依舊大大隻好好味,中間有爽口木耳,大地魚湯底也很鮮味。牛腩牛根很冧身很入味,骨膠原十足。
新店與舊店,還是鍾情舊店,只可惜貓店長早幾年被毒殺了。

那廣州麵家傳統的任食酸蘿蔔當然是吸客次處之一。

2018-01-28 1084 浏览
聞名不如見面,落到深水埗,不可不去劉森記一嘗他們镇店之寶云吞蝦籽撈麵。仲要去埋舊舖體驗一下地道風味。首先吾執輸,先吃放在抬上免費任食的酸蘿蔔,醃得夠爽,酸甜味適中。主角駕臨,麵和云吞是分開上。三粒云吞放在湯上,感覺少了一點。湯底清甜吾算濃,云吞皮薄餡料OK,但吾算特別出色。主角是鋪滿蝦籽嘅竹升麵。蝦籽炒得夠香又多,麵條少鹼水味,吃落夠爽滑但又吾乾,撈得洽到好處,三扒兩口就把它吃光,好有滿足感,果然名不虛傳。

2018-01-21
下午茶
2018-01-03 944 浏览
一份豬手蝦子撈面,一份凈雲吞,一瓶可樂,吃的賊飽!蝦子撈面確實很有特點,面能吃的出來是全蛋面,超級有彈性,脆脆的那種口感。蝦子很多,厚厚的鋪在面上,面下還藏著幾根青菜,搭配很好
2017-12-25 798 浏览
之前都試過一次覺得麻麻地,今日再去試, 見到蔡生張poster已經覺得可能奶嘢🤔🤔點知, 一言難盡😧😧隨便街邊22蚊碗啲平價雲吞麵仲好食過佢。啲麵煮到發脹咗,湯底簡直…… 只係覺得係用大地魚, 但一點都不像傳統雲吞麵的湯底。 同檯嗰啲客都食到也也星只有值得一讚嘅就係嗰樽醃蘿蔔😋😋
之前都試過一次覺得麻麻地,
今日再去試, 見到蔡生張poster已經覺得可能奶嘢🤔🤔

同檯嗰啲客都食到也也星
只有值得一讚嘅就係嗰樽醃蘿蔔😋😋