2011-03-24 75 浏览
朋友只得45分鐘的午飯時間,要在新城市找一家不用等位的食肆,簡直是天方夜譚。但朋友卻對自己的午飯模式早有準備,在這個日日夜夜都客流甚多的商場裡,找到好些能完全善用45分鐘的地方。功德林就是她常光顧的食肆之一,貪這裡客人不多,不用等位,而且價格相宜。為了迎合她的午飯時間,就跟她來試試吧。一時多來到,店裡只有4成客人左右。由於店舖自成一隅,客人又不多,環境頗為清靜。侍應人手也充足,能夠應付每枱客人的需要。朋友給我推薦午市套餐($45),一餸一湯一白飯,還有是日甜品。可是看過了餐牌,沒有合心意的。其實我是不抗拒素食,只是,每一個款式都實在太"齋"了。最後,選了羅漢齋炒麵($48)。這裡上菜的速度挺快,所有食物都在十分鐘內全部送上。我的羅漢齋炒麵賣相很不俗,菜類和菇類都有好幾款,蔬菜和麵條份量偕充足。麵條是經油炸的,香口卻有點熱氣;幸好羅漢齋的茨汁夠多,而麵條本身也很乾身,所以很快就吸收了茨汁。茨汁也弄得頗出色,沒有太多味精,配合全蔬菜的羅漢齋,格外清新。這裡還有一些素肉小菜和散叫點心供應,前者價錢約$70-$80,後者則$20-$30,價錢公道,適合大伙兒享用。間中茹素,原來也不錯的!香港的

最後,選了羅漢齋炒麵($48)

這裡還有一些素肉小菜和散叫點心供應,前者價錢約$70-$80,後者則$20-$30,價錢公道,適合大伙兒享用。間中茹素,原來也不錯的!香港的素菜食肆不多,而願意吃素的朋友就更少。會再來的!
環境清靜舒適

環境清靜舒適
午市套餐
不喜歡套餐的話可以散叫
2011-03-19 32 浏览
晚上七點幾八點鐘,眼見間間都要排隊,但係只係功德林唔洗排,餓餓地就兩條友入去試一試。叫左個冷面感覺幾好,可能個人本身都鍾意食,仲有7種醬自己撈,不錯。只係2種配菜味太濃。個菜都裹可以,但係咕嚕肉就真係比較普通,感覺係同平時食開的格格不入。侍應都幾有效率。總體黎講,都係貴左少少
冷面不錯
叫左個冷面
咕嚕肉普通

侍應都幾有效率。

總體黎講,都係貴左少少
冷面不錯
咕嚕肉普通
  • 冷面!
2010-12-17 33 浏览
星期日和亞婆吃個午餐, 慶祝生日.沙田功德林比尖沙咀和銅鑼灣細, 環境尚算整潔舒適, 不太嘈雜. 套餐價錢經濟, 平過尖沙咀和銅鑼灣的 , 我哋叫咗個4人餐, 包括:三小拼三絲魚翅羮鮮菇露筍炒百合香芋素雞燜粟子:芋頭, 粟子和雞燜得好入味乾燒蝦扒西蘭花:西蘭花炒得較爽, 亞婆沒有牙, 只好食素蝦, 少少辣, 幾惹味!粟米三絲炒飯: 冬菇絲, 素火腿絲, 椰菜絲和粟米炒飯, 唔油, 幾好芝麻湯丸: 比較細粒豆漿4 杯 : 唔太甜, 豆味一般加咗一個上湯素餃6個人已經食到好飽, 唔駛再加單.整體來說, 味道清淡, 健康好食. 加上獅子銀行信用咭有九折, 每人唔駛100蚊, 抵食!
星期日和亞婆吃個午餐, 慶祝生日.

三小拼
小菜成隻筷子咁長

三絲魚翅羮
三絲魚翅羮

鮮菇露筍炒百合
鮮菇露筍炒百合

香芋素雞燜粟子:芋頭, 粟子和雞燜得好入味
香芋素雞燜粟子, 很入味!

乾燒蝦扒西蘭花

粟米三絲炒飯

芝麻湯丸: 比較細粒
芝麻湯丸

豆漿4 杯 : 唔太甜, 豆味一般

加咗一個上湯素餃
上湯素餃, 皮又薄又滑!

6個人已經食到好飽, 唔駛再加單.

整體來說, 味道清淡, 健康好食.

加上獅子銀行信用咭有九折, 每人唔駛100蚊, 抵食!
庆祝纪念
生日
小菜成隻筷子咁長
香芋素雞燜粟子, 很入味!
上湯素餃, 皮又薄又滑!
  • 套餐
  • 上湯素餃
素食的日子,又要往沙田,令我再次到訪原本想叫番上次的餸,但同個仔去,咪比個衰仔自己叫囉,今次叫了1)上海冷面~~一碟面加七種醬汁分開上,仲有一碟芽菜加青椒絲同埋一碟唔知係木耳定云耳絲,有麻醬,甜醬,豉油,黑醋,花生磨成的粉粒,仲有兩隻唔知係乜嘢醬(有隻類似辣椒油就無試),侍應放低後仲講明邊隻係豉油邊隻係黑醋(真細心)賣相就唔多吸引囉,食落都唔差,但無乜驚喜,淨係令我联想到d商塲賣嘅+蚊几包嘅撈面,可能有得食有得撈(玩)個衰仔連食三碗呀! 2)醬爆雞丁~~馬蹄粒,冬菇粒加埋豆腐乾切粒炒埋一碟,啲汁濃得嚟几好味,但啲豆腐乾就一般啫
素食的日子,又要往沙田,令我再次到訪
原本想叫番上次的餸,但同個仔去,咪比個衰仔自己叫囉
,但啲豆腐乾就一般啫
2010-07-22
2010-05-28 5 浏览
今日係+五,又要去沙田,聽聞有新鋪,所以咪去試吓入到去幫襯嘅人唔多(可能太早呱!),反而部長就多雖然我同媽咪兩個人,但吃的東西就好少,祗係兩樣:1)上海粗炒面~面身較濕,正常嚟講算晤靚,但濕得嚟又唔会太咸,所以都OK啦!2)鮮菇百合五仁~價$略貴,份量適中,清清甜甜又唔油,較為適合我口味,連我阿媽都讚咁先勁整個午歺過程中發生咗一段小插曲~~~當個女侍應攞碟粗炒比我哋時,又有個男侍應攞壺茶比我哋喎,因為壺茶唔係我哋嘅關係,咁我咪話唔係我哋囉,結果女侍應比咗个好大嘅反應話"粗炒唔係你哋嘅!"給我感覺係大声得嚟又無礼貌,就係咁一個清靜舒適嘅環境比佢破坏咗但仍值得去再試嘅!

今日係+五,又要去沙田,聽聞有新鋪,所以咪去試吓
入到去幫襯嘅人唔多(可能太早呱!),反而部長就多
但仍值得去再試嘅!
2010-05-28
  • 鮮菇百合五仁
1K
2010-03-16 4 浏览
呢間真係開左冇耐.一睇, 價格都係同一定位.3人今日散叫左幾樣野. 拼盆當然有一定水準, 尤其齋鵝真係一流, 早幾日o岩o岩食完自己認為係全港最勁的滷鵝都咁話另叫了蛋花木耳豆苗, 係organic 豆苗, 入口勁爽~咕嚕肉唔怕有肥豬肉, 汁係100%一樣味的, 入口d 口感都真係好似.送左大半碗飯!最後有個獅子頭!好熱!!係豆腐+ 菇. 入口即散.汁味真係又好似, 但口感就冇咁似了.服務很好, 姐姐好友善.衛生也100分.3人食左$560.
呢間真係開左冇耐.
一睇, 價格都係同一定位.

3人今日散叫左幾樣野.

另叫了蛋花木耳豆苗, 係organic 豆苗, 入口勁爽~

送左大半碗飯!

最後有個獅子頭!
好熱!!
係豆腐+ 菇. 入口即散.
汁味真係又好似, 但口感就冇咁似了.

服務很好, 姐姐好友善.
衛生也100分.
3人食左$560.
蛋花木耳豆苗, 爽
拼盆真係好食架, 推介係齋鵝
唔怕有肥豬肉...
獅子頭主要係豆腐+菇. 口感完全唔似呢...
蛋花木耳豆苗, 爽
拼盆真係好食架, 推介係齋鵝
唔怕有肥豬肉...
2010-02-10 7 浏览
今日跟家人去沙田吃晚飯,因為媽媽是茹素的,功德林可說是我們的唯一選擇約晚上七時到來,雖然是星期日,但係到這裡吃飯的人不多,可是reception卻一定要我們八時半前交檯,其實身為reception,見到食客不多,為何要執著要我們一定要八時半交檯?我為此感到有點不快點了兩款上海素點心,無錫脆膳和蛋雞卷(實際的名字我忘記了)再加一個回鍋肉炒年糕無錫脆鱔有驚喜的一道菜式,素的脆膳實是以將冬菇絲製作而成的,所以要令冬菇絲吃上去完全感覺不到自己在吃冬菇絲的,吃上去真的好像吃酥炸的鱔,甜甜酸酸的很開胃蛋雞卷Formula就好像製作高力豆沙一樣不過餡料又是素肉絲和不同的菜絲,外脆內軟,蛋白一層一層的,很好吃值得推介的一個菜式回鍋肉炒年糕似是一個很錯誤的選擇,其實本身用料上是完全沒有問題的,可以用的汁料實在太油,好像每一口都包著一匙生油,好可怕上海小籠包一向都好喜愛吃上海小籠包,如今有素的上海小籠包,忍不住要嘗試,可是,為了要營造肉汁流出來的感覺,師傅用了很多很多油拌入餡料中最後流出來的通通都是油總括來說,這裡的食物質素不錯,但是廚師用油方面要很小心,很多茹素的都偏向清清淡淡的最後,八時多便埋單,但係
今日跟家人去沙田吃晚飯,
因為媽媽是茹素的,
功德林可說是我們的唯一選擇

約晚上七時到來,
雖然是星期日,
但係到這裡吃飯的人不多,
可是reception卻一定要我們八時半前交檯,
其實身為reception,
見到食客不多,為何要執著要我們一定要八時半交檯?
我為此感到有點不快

點了兩款上海素點心,無錫脆膳和蛋雞卷(實際的名字我忘記了)
再加一個回鍋肉炒年糕

無錫脆鱔
有驚喜的一道菜式,
素的脆膳實是以將冬菇絲製作而成的,
所以要令冬菇絲吃上去完全感覺不到自己在吃冬菇絲的,
吃上去真的好像吃酥炸的鱔,甜甜酸酸的很開胃

蛋雞卷
Formula就好像製作高力豆沙一樣
不過餡料又是素肉絲和不同的菜絲,
外脆內軟,蛋白一層一層的,很好吃
值得推介的一個菜式

回鍋肉炒年糕
似是一個很錯誤的選擇,
其實本身用料上是完全沒有問題的,
可以用的汁料實在太油,
好像每一口都包著一匙生油,好可怕

上海小籠包

一向都好喜愛吃上海小籠包,
如今有素的上海小籠包,
忍不住要嘗試,
可是,為了要營造肉汁流出來的感覺,
師傅用了很多很多油拌入餡料中
最後流出來的通通都是油

總括來說,
這裡的食物質素不錯,
但是廚師用油方面要很小心,
很多茹素的都偏向清清淡淡的

最後,八時多便埋單,
但係仍有很多座位空空如也,
何必一定要說八時半交檯?
這樣會令食客覺得吃得很不自在
2009-11-23 14 浏览
只叫了以下兩碟餸及茶,沒有再叫其它;栗子雞素仁松價錢不便宜,比一般酒家貴,但兩碟餸都看不到厨師的功力,只是一般的把材料炒埋一碟,味道也只是一般。給喊面是因價錢與質素不成正比。
只叫了以下兩碟餸及茶,沒有再叫其它;
栗子雞
素仁松
給喊面是因價錢與質素不成正比。
2009-11-22
2009-11-17 4 浏览
由於舅父是素食者,所以我們一行八日就去了功德林食晚飯。先說對不起,我沒有拍任何照片晚飯時段是分兩輪的18:00、及20:00,我早於上個星期三已訂了星期日20:00的檯子,但到了星期日打去說我要改去18:00,但居然找不到我的留檯記錄時次晚飯我們點了菜式:1) 豆腐餃子2) 甜酸魚 (真實餸名唔記得)3) 小籠飽 x 24) 鍋貼5) 生煎飽6) 酸甜排骨7) 三絲炒麵8) Xxx煲仔飯 (真實餸名唔記得)9) 蛋白炒假翅10) 西蘭花獅子球食見好食,追加11) 鍋貼12) 三絲炒麵基本上樣樣都唔錯,1)豆腐餃子,食入口無甚特別,只食佢既手工,下次我不會選擇 2) "甜酸魚" 是腐皮為身芋頭蓉為肉,那些蓉好棉再加上甜酸醬簡直是絕配,因為一口芋頭蓉食到中間總是會覺得漏既感覺 3) 小籠飽、4) 鍋貼,我會選鍋貼,真係好食好多 7) 三絲炒麵又是無得頂,麵不太乾身加上少少既醬油汁成碟都無問題,八個人點夠分所以最後叫多碟 9) 蛋白炒假翅,易入口濕濕地送飯一留注意:場比較細,檯唔多
由於舅父是素食者,所以我們一行八日就去了功德林食晚飯。
先說對不起,我沒有拍任何照片

時次晚飯我們點了菜式:
食見好食,追加
11) 鍋貼
12) 三絲炒麵
 9) 蛋白炒假翅,易入口濕濕地送飯一留
注意:場比較細,檯唔多

2009-11-15
用餐时段
庆祝纪念
生日
  • 三絲炒麵、甜酸魚
2009-11-09 25 浏览
雖然OpenRice仍顯示「裝修中」,不過見已有食評,即管去試試。中午十二時到達,雖然無訂位,不過好彩仍有檯!(十二時過少少後便見有人等位。)叫了冷麵,春卷,生煎包,煎餃子。冷麵碟頭比以前在銅鑼灣舊店小(畢竟已是n年前了),不過醬料仍有很多款。比較失望是春卷,因餡料沒有我愛的筍絲、紅蘿蔔絲和木耳絲,而是糊糊的菜絲,還炸得有點焦。P.S.因為坐在Reception後面,常被那book檯的電話鈴聲打擾,而且電話鈴聲還很似火警鐘聲!
叫了冷麵,春卷,生煎包,煎餃子。
冷麵
春卷
2009-11-08
冷麵
2009-10-27 10 浏览
新開張免茶價,免加一,所以入去試下。柯打了一個煎鍋貼,一個羅漢齋炒麵及一個炒雜菇果仁的菜,鍋貼OK,炒雜菇果仁也不錯,有夏威夷果仁、核桃、松子、菇等,味道不錯,不過那碟羅漢齋炒麵真係麻麻,唔知是否下太多糖,好甜好怪,和一般的羅漢齋炒麵味道爭好遠,兩人埋單也要$16X,如果要收茶價及加一,咁就真係很貴。
2009-10-24