We (3 people) had a late lunch there. The restaurant was nearly empty (3 o'clock on Sunday) but we still got something to eat. The service was really friendly and open and could speak proper English! We waited around 15 min for the dishes.We ordered 4 dishes...The suateed fish fillet: toooo oily and not very interesting, nearly no taste but the fake fish was good.Stewed Tofu with porcini: Good! Maybe a bit less oily and a bit more salty would be better but still - we liked it.Eggplant in Sichuan

We ordered 4 dishes...
Eggplant in Sichuan Style: Maybe the best. Not as spicy as announced I'd say (we expected the worst
) We really loved it. Just really good! Not only eggplant also other vegetables (on the photo you think you only get eggplant).
Stir fried string bean: Very good, not to oily. Personally my favourite.

All in all the prices are okay for what you get. A good choice between several dishes is offered! A good place for veggies.

fish fillet
eggplant in Sichuan style
stir fried string bean
Stewed Tofu with porcini
eggplant in Sichuan style
Stewed Tofu with porcini
2K
2017-11-11 1495 浏览
同老爸再食素菜,係google map 既沙田只搵到呢一間,所以姑且一試。點知叫左個宮保雞丁出了事,佢係用同一種豆腐制品加腰果同紅椒,我撈汁而成的🤦🏻‍♀️天啊!完全同一個口感,同之前食既真係有啲出入。一個套餐包素翅、白飯,未計加一、茶錢,承惠$108。點睇呢碟野值呢個價錢?生煎包係煎得香口既,但入面淨係得菜,乜都無。鍋貼係煎得香脆既,但係只有蘿蔔絲。我發現呢間全部餸都係單一料,一個套餐,兩個包點,$275出門口....
2017-08-24 3803 浏览
素菜館功德林始創於1922年上海,在香港開業也有廿多年歷史,稱得上城中素食店翹楚,菜餚俱佛教背景及淮揚特色,近年標榜無添加兼少鹽少油,身體測試過後,肯定其堅持.香港店舖有三,格調水準不一,其中位於新城市廣場分店首次光顧,週末晚上穿過人聲鼎沸的廣場,來到菜館,原來店子不大,裝潢實用性為主,可能街坊顧客為多,氛圍也較親民.我們點了六人套餐($1,288)前菜為{五福臨門},這個中型拼盤蠻是亮麗,計有脆皮素鵝,無錫脆鱔,上海烤麩,雞絲粉皮和香辣大豆芽,各項味道份量和造型恰如其份,其中脆鱔以冬菇絲做成肉心,香脆麵衣滿有核桃的果仁香味,調以甜酸汁,味道融和口感有嚼頭,十分出色.{竹笙火腿絲魚翅盅}材料豐富多様,有竹笙雲耳冬菇豆腐乾素翅和素火腿等等,味道質地拿揑得宜,有街邊碗仔翅風采.{糖醋松子黃魚}腐皮包裹芋蓉油炸而成,以兩枚冬菇做魚頭魚尾,雖不太相像但不失幽默,糖醋汁另以器皿盛放,大家因應喜好添加汁量,不致弄潮脆魚身,較一般坊間油炸芋頭五柳仙斑更見用心.{枝竹雙冬栗子煲}枝竹雲耳冬菇冬旬炆栗子,栗子甜美,食材煮得夠

我們點了六人套餐($1,288)
五福臨門
竹笙火腿絲魚翅盅

糖醋松子黃魚
枝竹雙冬栗子煲
{枝竹雙冬栗子煲}枝竹雲耳冬菇冬旬炆栗子,栗子甜美,食材煮得夠身入味.

{芙蓉桂花翅}以素火腿素翅芽菜蛋白炒成,乍嚐蛋白竟有桂花魚肉質感,整體味道融合.
芙蓉桂花翅
乾燒蝦扒西蘭花
{乾燒蝦扒西蘭花}以麵根造成的仿蝦,個人對其質感味道一向有所保留,興趣缺缺,所以沒有嚐到這味菜式,在此不作評論.

{黑松露醬蛋白炒飯}以黑松露醬加入素蝦菜粒甘荀粒蛋白炒飯,亦由於本身對松露醬沒有特別喜好,故此只淺嚐了一口,米粒爽口分明沒有過份油膩就是了..
黑松露醬蛋白炒飯
薑茶芝麻湯圓
最後甜品是{薑茶芝麻湯圓},以這樣名氣的菜館而言,其實甜點可以用心一些,就是缺了份精緻度.當然這只是個人感受.在商言商,追求毛利生意上,誰會跟你那麼考究.

最近經朋友介紹,嚐了附近屋邨素菜館,朋友本身茹素,認為那家小店"又平又好味",遠較功德林出色..我看來覚得有點不公,評心而論,屋邨商埸店舗租金豈能跟大型shopping mall比較,而食肆裝潢設計更乏善可陳,食物質素為一般街坊小炒,齋菜材料很多是現成加工製品,尤其一衆仿肉.當然,今趟功德林的仿蝦菜式亦讓我失望,若然只是其中一樣配料還可接受,作為主要材料就有點缺乏誠意,除非是師傅自製,自製又沒必要仿葷吧?中國南傳佛教和道教齋菜,每每給人印象"齋口唔齋心",藉口說是讓非佛教徒更易接受,但在西方素食𥚃鮮少這種現象;其實以功德林龍頭地位,可以拼棄仿葷枷鎖,也能保持淮陽力功精細的特色,將天然材料發揮淋漓盡致."齋口又齋心"較為貼近"功德.圓滿"的祈願..不是嗎?
2017-07-16
2017-04-08 2417 浏览
沙田除了是購物天堂, 對於素食者來講都是一個好地方, 其實香港好少大型素食餐廳, 而比度出名的功德林上海素食也進駐沙田, 餐廳十分找, 好方便, 只要你在沙田火車站一出, 不用十分鐘就到達!有各式各樣嘅素菜, 例如乾燒蝦扒西蘭花($118)外貌美麗如蝦, 栩栩如生, 有囗感豐富 ! 咕嚕肉 ($108)味道甜甜酸酸,酸甜味味適中, 非常開胃,外觀也十分討好,而於口感可以呃到人, 真似好以肉, 真倞做得不錯 ! 環境舒適 , 地方闊落, 坐得好舒服 !

咕嚕肉 ($108)
環境舒適 , 地方闊落, 坐得好舒服 !

2016-12-02 4728 浏览
餐前小食炸菜甫爽口惹味,花生香口苔菜松子炒飯好香紫菜味,炒飯唔油膩,好乾爽,飯粒好分明(不會太濕)松子配飯(令飯更香口)酥炸三絲雞卷酥炸皮好薄(不會只食到炸粉),好香脆,內裡蘿蔔+素肉(好清新,唔肥膩)加上酸甜汁食,更加惹味砂窩獅子頭有驚喜(味道比其他菜式濃味)獅子頭(用豆腐,粉絲代替肥肉)口感足,而且唔肥膩,醬汁惹味,令窩中菜(更香口,入味)大大粒獅子頭(有2粒)配菜吸收醬汁(好美味)內裡唔油膩(比肉造的獅子頭) 野羊肚菌竹笙炖百合盅炖湯水(自己唔會花時間炖,這湯水要等45分鐘)味道好香菌味,好清甜(細碗左小小)白色一片片竹笙補氣,降血壓(刮油功效,減少肚存脂肪)百合 可以潤肺啡色係羊肚菌(起碼有4粒)功效 氣管虛弱,抗疲勞(啱我)食肉的朋友,覺得太貴(好味的素食確實昂貴)但食得健康d,都值得
餐前小食
炸菜甫爽口惹味,花生香口
苔菜松子炒飯
好香紫菜味,炒飯唔油膩,好乾爽
,飯粒好分明(不會太濕)松子配飯(令飯更香口)
苔菜松子炒飯
砂窩獅子頭
有驚喜(味道比其他菜式濃味)
砂窩獅子頭
大大粒獅子頭(有2粒)
配菜吸收醬汁(好美味)
內裡唔油膩(比肉造的獅子頭)
白色一片片竹笙
補氣,降血壓(刮油功效,減少肚存脂肪)

百合 可以潤肺
啡色係羊肚菌(起碼有4粒)

功效 氣管虛弱,抗疲勞(啱我)
2016-11-29
$514.8 (晚餐)
2016-07-22 4966 浏览
首次拜訪功德林,花了一點時間才搵到黎 7 樓呢,望到間舖喇,有點滴汗 ﹗估唔到居然係商場街邊位,最討厭。事到如今都無辦法,既然黎到都要硬著頭皮坐下。侍應們示意早已安排好的位置,我臉色一沉,又係二人四方迷你檯?香港真係串金呎土,感謝大陸政府及地產企業 ﹗要否感恩唔係摺檯摺櫈呢?朋友仔仍在途中尚未到達,叫壼鐵觀音嘆嘆茶順便研究一下 menu。坐坐下,發生什麼事嘈得那麼利害?轉身向後望一望,一檯成班阿叔,另一檯成班師拉,好那炒耳呀!食野靜少少得唔得!迫我用 headphone 塞住對耳仔聽音樂,鬼殺咁嘈您地屋企咩 ﹗發現有套餐提供,不過唔多合心水,都係散叫開心好多。侍應姐姐話只得一款湯供應,好失望啊 ﹗先點菜,等朋友仔到步就可以出喇。出品高質好味,只不過係環境嘈些少、張檯細些少,而且要坐商場街邊位囉。香辣蘿蔔花生,依個辣度唔係人人受到喎,哈哈。我就十分喜歡,辣蘿蔔絲醃到脆卜卜,其實基本上跟辣菜甫一模一樣,係形態唔同之麻。好想黎碗熱辣辣既粥,撈埋花生菜甫食就正喇。竹笙百合北蟲草燉湯,唯一今晚供應的湯水,張相靚好多喎。味道十分清淡,湯底清徹見底,微甜帶輕輕咸味,飲落舒服暢快,身心調和。全部飲晒,

竹笙百合北蟲草燉湯,唯一今晚供應的湯水,張相靚好多喎。味道十分清淡,湯底清徹見底,微甜帶輕輕咸味,飲落舒服暢快,身心調和。全部飲晒,連渣都無得剩。

雜菌荷葉飯,意想不到係個飯最先到。開呀,熱辣辣出晒煙,荷香撲鼻,但飯粒似乎太濕喎。芡汁味道非常濃郁兼霸道,菌味微弱到幾乎食不到。肉眼發現不到任何菇菌呢,已礳成粉?而且依隻珍珠米質地怪怪的,不嚥韌不飽滿,不是珍珠米來的嗎?

上湯有機蕃薯苗,我都分不清係蕃薯苗還是蕃薯葉喇,食落都差不多。清爽味道,鮮爽中帶點粗糙,還可以。

功德林麻婆豆腐,不失為招牌菜,撈上荷葉飯更加好味,但要趁熱食,放涼會有點偏咸。濃濃醬汁夠香夠辣,豆腐幼滑無比我最鍾意,十分討厭硬豆腐呢。香辣麻婆滑豆腐撈飯一流,滑豆腐可以跟飯粒完全融合,而醬汁就透進每條縫隙之中,全數掃晒入口,一滴不漏,美味大滿足 ﹗

蜜桃咕嚕肉,色香味俱全,都係疑幻似真,跟真咕嚕肉不遑多讓,難分真假啊。味道、質感、外觀都做到一模一樣,仲要好好味啊 ﹗如果多一點鑊氣就真係巧奪天工喇,甜酸度剛剛好,醒腦又醒胃,趙落嚥韌富彈性,仲要外脆肉嫩呢。

香辣蘿蔔花生
2016-07-20
功德林麻婆豆腐
蜜桃咕嚕肉
2015-12-06 4980 浏览
沙田選擇多,但於商場內既齋舖就得呢間,所以就入去食,以為呢間較出名既齋舖,應該唔錯,但令人有點兒失望。先叫左沙律脆雞,因為餐牌上寫做廚師推介,就叫來當做頭盤,點知外係脆,但入面件雞就重有D雪味,應該係雪櫃入面岩岩散凍而雪味未走就拎去炸,有D失色。之後來碟菜苗,個人幾鍾意因為係少油又清,木耳都爽口彈牙,蛋白都算滑,不錯。再上膽膽麵,味濃但偏甜,花生碎唔夠脆,唯一廚師醒目位係上枱前已剪麵,所以一夾都散。最後就係上海粗炒,多油但無味,而且媽媽食到D麵有“簡水味”,佢都唔鍾意,菜都炒都“梅”晒,所以視覺同味覺都未能享受得到!所以,呢間齋舖就算其他分店都未必再吸引到我再去!

所以,呢間齋舖就算其他分店都未必再吸引到我再去!
沙律脆雞
蛋白木耳炒菜苗
上海粗炒
膽膽麵
2015-11-30
$126.2 (晚餐)
膽膽麵
2015-04-20 4568 浏览
昨天是初一齋期, 剛巧與友人在沙田區, 唯一素食店便是"功德林".入座前, 經理已說道:, 我們亦明白當天是齋期會較多食客用膳.隨即我們便點了四碟小菜, 一碟涼拌, 菜式如下翡翠涼拌-馬蘭頭$88) 這款菜式完全沒有味道, 菜葉太碎, 本人覺得需拌白飯/叉子餅/薄餅吃.(宮爆候頭菇$98) 這款菜式味道適中, 很香, 拌白飯一流, 有點可惜的是候頭菇炒得略為過火, 沒有咀嚼口感, 令候頭菇出現入口即溶的情況.(芙蓉炒桂花翅$98) 這款菜式味道同樣適中, 拌白飯同樣一流, 但芽菜多過素翅, 要收$98碟這個價錢, 本人覺得十十十十十十......分不值.(素仁鬆配叉子餅$108) 這款菜式味道略咸, 叉子餅不太脆口都好, 因太脆放素仁鬆是很困難的, 剛巧涼拌味道太淡, 便順利成章將兩者混合一起吃.(漁香茄子$88) 這款菜式味道不過不失, 碟子大份量少, 賣相做到葷食的效果, 但朋友吃不到辣, 所以他會覺得偏辣.白飯忘了拍照, 但$15一碗(細碗)白飯, 沒有飯香.我十分明白昨天是齋期, 食客較多, 但我們還在用膳中, 碟子上亦很明顯有食物, 但侍應就急不及待不停想收走碟子, 在一餐晚

入座前, 經理已說道:[今天用餐限時1小時15分鐘], 我們亦明白當天是齋期會較多食客用膳.
隨即我們便點了四碟小菜, 一碟涼拌, 菜式如下:
翡翠涼拌(馬蘭頭)
(翡翠涼拌-馬蘭頭$88) 這款菜式完全沒有味道, 菜葉太碎, 本人覺得需拌白飯/叉子餅/薄餅吃.
宮爆候頭菇
芙蓉炒桂花翅
素仁鬆配叉子餅
漁香茄子

白飯忘了拍照, 但$15一碗(細碗)白飯, 沒有飯香.

我十分明白昨天是齋期, 食客較多, 但我們還在用膳中, 碟子上亦很明顯有食物, 但侍應就急不及待不停想收走碟子, 在一餐晚飯上出現不止三次此行為, 真的很煩厭, 完全給食客覺得用膳完畢快些結帳的壓力.
昨天的帳單彼貴, 每人消費都需要$161.
题外话/补充资料: 碟子大, 份量少, 價錢高, 服務質素不過不失(尚有進步空間). 一家食店完全沒有讓食客一試難忘的菜式, 沒有能力讓食客再有意欲光顧, 真的需要檢討一下.
2015-04-19
等候时间
60 分钟 (堂食)
芙蓉炒桂花翅
2014-11-25 3720 浏览
三年前光顧過沙田功德林上海素食兩次沒有服務水凖,之後一直沒有再幫趁。上星期約咗姊妹共三人午飯小聚,不想上茶樓嫌太嘈吵,忽然想起新城市廣場七樓,閒日的食肆較清靜,於是再臨功德林上海素食。果然座上客不多,原來大裝修之後,店舖差不多縮細一半,今次服務員的服務態度無咁難睇。名茶$12位, 開茶後,奉上炸花生菜圃前菜$8,前菜可以不要,我們要了。點選:三鮮窩巴$88方塊窩巴香脆,粒粒均勻白米炸脆不算太油膩,看着方塊窩巴,心裏懷念多年前在官塘上海館子,吃過的瓦煲飯焦窩巴!!!三鮮,,,幾款素菇顯得非常清淡。油雞菌雜錦煲仔飯$96有菇香,小小辣味、辣香,瓦煲底有惹味的飯焦。素仁鬆叉子餅$98素仁炒得鹹鹹香香很夠味,叉子餅嫌不夠脆口。每人一碗芝麻湯圓$28一碗四顆湯圓,皮薄麻蓉香,糖水仲要夠薑才完美,微微薑香,糖水的甜度也恰好。可惜不是四川片糖,如果是,它片糖香的已經撲鼻而來!
三年前光顧過沙田功德林上海素食兩次
沒有服務水凖,之後一直沒有再幫趁。
上星期約咗姊妹共三人午飯小聚,
不想上茶樓嫌太嘈吵,
忽然想起新城市廣場七樓,
閒日的食肆較清靜,
於是再臨功德林上海素食。
果然座上客不多,
原來大裝修之後,
店舖差不多縮細一半,
今次服務員的服務態度無咁難睇。
名茶$12位, 開茶後,
奉上炸花生菜圃前菜$8,
前菜可以不要,我們要了。
點選:
三鮮窩巴$88
方塊窩巴香脆,
粒粒均勻白米炸脆
不算太油膩,看着方塊窩巴,
心裏懷念多年前在官塘上海館子,
吃過的瓦煲飯焦窩巴!!!
三鮮,,,幾款素菇顯得非常清淡。
油雞菌雜錦煲仔飯$96
有菇香,小小辣味、辣香,
瓦煲底有惹味的飯焦。
素仁鬆叉子餅$98
素仁炒得鹹鹹香香很夠味,
叉子餅嫌不夠脆口。
每人一碗芝麻湯圓$28
一碗四顆湯圓,皮薄麻蓉香,
糖水仲要夠薑才完美,
微微薑香,糖水的甜度也恰好。
可惜不是四川片糖,
如果是,它片糖香的已經撲鼻而來!
2014-11-19
2014-10-06 2753 浏览
話說早前呢間功德林大裝修,但無諗過,竟然CUT左一半地方,吉左呢條路都唔知做乜,以前都可以話門庭若巿,而家真係唔望高頭都唔知,原來仲有功德林。其實而家店內都有啲三尖八角。由於有啲口渴叫左杯豆漿,淡到好似無黃豆磨過咁,就算大家唔食甜,都唔好飲勒,建議飲茶都OKAY~呢碟宮保雞丁可以話素雞同腰果比例唔balance,幾乎全碟佔80%都係素雞,不過都算夠味。其實我以為回鍋肉應該會惹味啲,但係完全無辣嘅味道,同上海粗炒無分別,啲菜都仲好,年糕可以再炒多耐少少。呢個煲其實每樣野嘅份量都好平均,不過花菇嘅味道唔出,明顯唔係日本花菇,唔香又唔夠肉,如果一碟餸起頭係主角嘅話,呢碟野叫失色勒! 但係栗子軟硬適中,亦有味道。逢勸大家,如果可以唔食,就唔好食呢條「魚」勒,以花菇做魚頭同魚尾,但又乾又扁又無味道,是特式嗎?本來以為松子魚會是「扮魚肉」,但原來係腐皮包住芋頭,吃一、兩舊已經好漏,唔係講笑,其實啲汁已經「杰」,可以再透明少少,有光澤少少囉~全晚最值得一讚是這碟上海粗炒,真係同出面有肉嘅上海粗炒差得唔遠,夠味之餘,啲麵條唔太淋,有口感,菜亦炒得夠火喉。最後滿心歡喜的甜品酒釀丸子,令我更失望。酒糟明顯
其實而家店內都有啲三尖八角。
豆漿
宮保雞丁
回鍋肉炒年糕
花菇素雞栗子煲
糖醋松子黃魚
上海粗炒
最後滿心歡喜的甜品酒釀丸子,令我更失望。酒糟明顯不夠,有點淡,每粒丸子好像有些熟有些未全熟,食左啲唔熟嘅要吐返出嚟。建議大家可以2個人分嚟食,咁樣會剛剛好。
酒釀丸子
2014-10-05
2014-10-03 2022 浏览
適逢今天朋友係食斋既,本人非素食者,久唔久食下斋菜都唔錯.都唔知道沙田有呢間叫做功德林既斋菜館,聽個名都已經好有意思,功德無量.原來間野好旺場,係要訂位先有得食,好在朋友預先訂但位,6:30去到都仲要等一陣.甘早已經坐滿囇人,真係好多人食斋.未食過斋.當然係由朋友發板.蓮藕炒脆肉瓜簡單清淡,油不多,符合斋菜既要求,但本人就真係覺得無味菠蘿咕嚕肉,賣相好似,味道反而比猪肉做既更好食,因為真既咕嚕肉係好肥既,咬落去啖啖油,每次叫都係因為想食佢甜甜酸酸既汁,今次呢個令我覺得幾好食,係我響甘多碟送入面食得最多既.糖醋松子魚$98外型整得幾好,頭尾用冬蘑整既,遠睇都呃到人,味道就無咕嚕肉甘好多.上海炒年榚味道一般,可能因為斋既關係,我覺得好淡係無味既.干煸四季豆.最一個送,香味係有既,食落去都係淡.整體上來講,個人除佐個咕嚕肉係覺得OK既,其他菜都係普通而且淡,中意食斋既朋友認為一般般.因為食物味道不突出同吸引,價錢又偏貴.佢話以前既功德林係幾好既,而家水準真係下滑佐不少,不過中意食清淡既朋友都可以一試.
上海炒年榚味道一般,可能因為斋既關係,我覺得好淡係無味既.
干煸四季豆.最一個送,香味係有既,食落去都係淡.
2014-09-25
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 菠蘿咕嚕肉
2014-08-20 1946 浏览
是晚跟細姑姐晚飯, 當然要吃齋, 在沙田區的選擇不多, 還是回來這裡吧.豆腐餃子 $96: 2分, 對我來講, 吃齋最不喜歡的是吃偽肉類, 既然是齋, 那就要齋到底. 大家都揀了各自的心頭好, 我就點選了廚師推介的豆腐餃子. 獻汁是預期的下得相當之多, 杰杰的, 最大問題是豆腐變了, 一陣奇怪的味道, 還是專攻底下的生菜好了.您喜歡吃齋嗎? 我就認真麻麻了.

您喜歡吃齋嗎? 我就認真麻麻了.
2014-05-09 2391 浏览
見食評讚好,和家人一試,不外如是,2014/05/08 ,12:05一行五人,食物如下a.服務員先來花生醃漬物一小碟(幾$未知)b.一壺開水,一壺普洱1,$28素菜飽...飽皮鬆軟好食但內裡菜餡未有去除菜青味(師可以用or酒劈味,呢D要睇子功夫)失去清淡素食之名2.$28叉燒酥...鬆化而餡料恰到好處(讚)3.$28豆沙餅...皮硬而豆沙少(可能將就價$)因後上當甜品,咁少豆沙!4.$28菜肉雲吞...皮厚未熟(4隻雲吞加碗湯暖)5.$58上海粗麵...湯料及麵條還可以.6,$78雪菜冬荀炒年糕...年糕軟硬恰到好處,但冬荀少得可憐.點解我要寫原因有二一.望見門口所掛2009年所得的獎狀,心中一寒,是我的要求高還是子走路?二.埋單盛惠$370(零頭冇豪比佢)唔知花生醃漬物一小碟貴定茶$貴,大意冇睇單.早知叫多壺鐵觀音.點解冇相睇,看相片不如自己親臨,人家讚不如自己一嚐,口味可以不同,但如此這般的質素就不能恭維.
a.服務員先來花生醃漬物一小碟(幾$未知)
b.一壺開水,一壺普洱
2.$28叉燒酥...鬆化而餡料恰到好處(讚)
4.$28菜肉雲吞...皮厚未熟(4隻雲吞加碗湯暖)
5.$58上海粗麵...湯料及麵條還可以.
點解我要寫原因有二
2014-05-08
等候时间
2 分钟 (堂食)
2014-05-01 2926 浏览
因朋友是素食主義者, 這次遷就她, 我們去吃素菜!!! 來了沙田新城市廣場7/F的功德林上海素食.這個無錫脆鱔, 相當可口美口, 想像不到竟然不是真的魚香芋魚, 我至愛的素菜"雞絲"粉皮茄子南瓜排骨煲, 味道都不錯少不了甜品-豆沙餅
這個無錫脆鱔, 相當可口美口, 想像不到竟然不是真的魚
無錫脆鱔
香芋魚, 我至愛的素菜
香芋魚
"雞絲"粉皮
''雞絲''粉皮
茄子南瓜排骨煲, 味道都不錯
茄子南瓜排骨煲
少不了甜品-豆沙餅
豆沙餅
题外话/补充资料: 環境舒適, 估不到素菜都這樣美味可口
2013-03-28
無錫脆鱔
香芋魚
''雞絲''粉皮
茄子南瓜排骨煲
豆沙餅
2014-02-06 2148 浏览
屋企人年初一一定係食素,今年book左呢間試下,要早2星期前落訂。我地叫左個12位套餐,份量好足,唔似其他話12位用,但其實冇人食得飽個d。我最欣賞係豆腐餃子,用豆腐包雪菜做成餃子,但豆腐可以做得好完整,唔會有裂痕,係一門好考手工嘅菜式,d師傅值得俾個like。味道亦very good,由於豆腐味道較淡,陪上較咸嘅雪菜就一流。另外,我都好喜歡類似8小碟嘅冷盤,中間嘅豆腐亦係一流作品,好好好滑溜,好少餐廳可以做到咁正。其他味道都好好,唔會得個咸味。甜酸估撈肉都好正,個汁做到好似真的一樣,聞同食㗎同好似平時咁香。由於我唔係太記得其他菜式,今次介紹咁多先啦!
由於我唔係太記得其他菜式,今次介紹咁多先啦!
用餐时段