2013-10-20 1630 浏览
有人請食飯食清淡的 因此來到這素食店前菜花生拌拍瓜果類花生好香瓜爽同鮮不過我覺得酸d會仲好食雞絲粉皮假雞肉假左d粉皮同汁都可以西蘭花炒蝦蝦蝦彈牙 但比雞絲更假西蘭花個汁唔太夾獅子頭個菜好好味個汁味道濃個頭都唔錯有少少肉的感覺作為一個肉食者以味論味不特出想食得健康就可以
有人請食飯

以味論味
不特出
想食得健康就可以
2013-07-13 1967 浏览
After shopping in the day at New Town Plaza in Shatin, we decided to eat vegetarian and saw this on openrice. It was still pretty early so wedisnt have to wait before heading in. The environment was alright, not greatly furnished but it wasnt too bad looking. Still quite clean. After looking at the menu we ordered "vegetarian goose" as entree which was prettymuch fried bean curd. It was a little oipy but it tasted pretty nice.We also ordered a "lohan" vegetarian dish (羅漢齋), they used a dried ver
We also ordered a "lohan" vegetarian dish (羅漢齋), they used a dried version of tofu rather than fresh rofu, however it also tased alright.
We ordered a dish from the "有营"menu, it had 莲藕 and some melons and is claimed to be low in saturated fat, oil, sugar and salt. It didnt have a strong taste but it sure didnt seem oily. Overall the dish was alright and seemed healthier than the usual dishes which are full of msg.
We ordered a vegetarian fish which was taro mash wrapped with dried bean curd and fried. It comes with a sweet and sour sauce in which we got them to serve separately. The pieces were rather big and very filling as we only shared this between 4 people. Some exclaimed the bean curd to be hars to bite. However the sauce was pretty good.
We also ordered a pineapple curry fried rice. It had a little spicy taste but it was pretty nice. It had small pineapple pieces and was served in half hollow pineapple. However the pineapple shell was not too hollow amd hemce there was not much rice and when we tried to scoop the rice with a spoon some bits fall off the shell.
Overall we had a pretty nice dinner although  I found the tea
water had a little weird taste. The food came pretty quickly and the staff assisted in introducing dishes to us and asking us for opinions afterwards. There was 10% off for many cards when paying.

2013-07-12
2013-03-29 1008 浏览
復活節,天主教的家人要守齋,所以建議到功德林吃中齋,也是想試聞名已久的素獅子頭。五個人,六道菜,有些想點的菜卻不在沙田店供應。不過能在沙田好好的吃頓素,已經感恩。糖醋鱔: 是脆炸的冬菇條,外貌極像膳,糖醋醋汁也不錯冷麪: 排場十分厲害,一盆麪的旁邊竟然有八小碟不同汁醬 (南乳,麻醬,辣椒油,豉油,醋,甜醬(?),醬菜,芽菜及青椒),看上來乾乾的蛋麪,拌了色彩繽紛的汁醬,味道不錯。豆腐餃子: 賣相很優雅,味道不算突出XO醬炒蓮藕釀南瓜盅: 蓮藕又香又爽,反而南瓜卻沒甚味道,有點失望炒仁鬆配叉子燒餅: 仁鬆乾濕適中,松仁的香氣為整道菜點睛,叉子燒餅是滿滿芝麻香,很容易就幹掉兩件獅子頭: 這讓人期待的獅子頭,讓人很失望。獅子頭太黏,而且一點香味也沒有,該是汁醬調不好。冒功德林的名而來,這頓素菜是比較平平無奇,下次真要再試,非到銅鑼灣或尖沙咀店不可。

糖醋鱔: 是脆炸的冬菇條,外貌極像膳,糖醋醋汁也不錯

豆腐餃子: 賣相很優雅,味道不算突出

2013-03-29
  • 冷麪
2013-01-13 868 浏览
是日初一齋期, 相信會較平日多食客, 所以一早已打電話訂枱素火腿, 屬小吃, 但這個較普通, 可以不試 芙蓉木耳豆苗, 上菜才知道原來所謂的豆苗是翡翠苗~雖然有點意外, 但翡翠苗炒得很好, 沒有菜腥味, 配上嫩滑的蛋白及木耳, 尚算清新可口整晚最欣賞的小菜, 無論外表或者是咕嚕汁, 都極像真正的咕嚕肉! 吃下去其實是菇, 雖然並非真正豬肉, 但咬落竟然有點煙煙un un, 口感頗特別! 有點像煲仔飯, 有少許飯焦, 飯不會太油, 很乾身~ 但咸肉其實一點也不咸, 菜飯本身已不是濃味, 兩者相配的整體味道就略嫌淡口了.
是日初一齋期, 相信會較平日多食客, 所以一早已打電話訂枱
素火腿, 屬小吃, 但這個較普通, 可以不試
题外话/补充资料: 傳統素菜館的小菜很多時用很多油去煮, 但功德林的菜式就沒有過油, 食起來不會太油膩, 很適合怕肥人士~
2013-01-12
2012-10-12 680 浏览
與很久不見的朋友相聚 他們突然想吃齋沙田的素食選擇不多 只想到功德林週末訂座有兩個時段 5:30 – 8比較適合看過功德林的食評 決定要一客上海冷麵冷麵附有6種醬料和3款拌菜6色醬料雖然吸引 但還是最愛花生醬拌菜方面也是選花生為主菜汁銀絲卷可選擇蒸或者炸雖然金黃香脆的銀絲卷很吸引 還是蒸的健康包子非常軟熟 不過蔬菜汁的味道並不太突出所以和普通饅頭的味道沒太大分別蘸上煉奶一起吃 十分香甜素鵝比較油膩 如果可以乾身一點比較好蘸上喼汁後基本上只嚐到喼汁的味道忘了是甚麼素翅 素翅比普通粉絲有咬口蛋白份量很多 還有芽菜素火腿和木耳等另外還點了一客窩巴 但沒有拍照窩巴混著湯一起吃 少了熱氣卻不減香脆程度結帳的時候得知有匯豐信用卡有九折一頓飯每人一百塊左右還算不錯接下來想去寺院試真正的齋菜
與很久不見的朋友相聚 他們突然想吃齋

接下來想去寺院試真正的齋菜
用餐优惠
信用卡優惠
2012-06-07 492 浏览
沙田市中心極少素食的選擇,功得林是最可取的了。午市的人不算多,食物也很快奉上。二人點了三絲雞卷和炒藕片;三絲雞卷 – 腐皮帶來多層的鬆化和層次,最外層的香脆,裡層的豆香;餡料中的紅蘿蔔絲和西芹,不用多說,都知道多吃有益。爽脆的蔬菜再夾上素肉,添上不同的嚼頭。翠肉瓜炒藕片 – 就是一道平實的菜,沒有驚喜(這也是當然的),不過用油偏多。溫馨提示:沙田市中心的假日晚市是都是人潮如鯽,不過素食始終非大眾首選,沒有訂位吃飯的,可以在這裡碰碰運氣。
沙田市中心極少素食的選擇,功得林是最可取的了。
午市的人不算多,食物也很快奉上。
二人點了三絲雞卷和炒藕片;

三絲雞卷@功得林
翠肉瓜炒藕片@功得林

2012-02-27 363 浏览
-今曰放假,陪老媽子食晏。佢年紀比較大,所以要選啲唔硬同埋易消化嘅食物。剛好經過功德林就入去試吓。可能因餐廳位置及時間關係,只得大概一半座位係有食客,故無需等位。甫坐底,服務員便遞上餐牌。餐牌上有午市套餐及散叫。但套餐只有一款,唔係好啱食,故此點咗南乳香芋滑雞煲,砂鍋鹹肉莱飯同埋桂花八寶飯。南乳香芋滑雞煲好惹味,豆卜,草菇,芋頭等材料均十分入味;砂鍋鹹肉菜飯炒得好亁身,唔會油淋淋,仲要有少少飯焦添。後上嘅桂花八寶飯係用黑糯米整,裏便有蓮子同紅棗,但唔會太甜。另外碟邊淋上桂花汁,賣相唔錯。埋單連埋加一約240,覺得食物價錢尚可接受,但茶芥12蚊一位則稍貴。環境清靜同埋服務員態度殷勤。另外亦建議餐廳可多設計一兩個套餐,讓食客更多選擇。
帳單

砂鍋鹹肉菜飯
南乳香芋滑雞煲
桂花八寶飯
2012-02-27
$239.80 (午餐)
砂鍋鹹肉菜飯
南乳香芋滑雞煲
桂花八寶飯
帳單
2011-10-30 208 浏览
每年一次跟"白飯"們的聚會, 今次選擇了在這間吃素, 口啤好像不錯的!! 因為大堆人, 所以預先訂了位, 準時入座!! 地方不大不小, 感覺都幾舒服...7個人都叫了不少東東, 談笑風生, 哈哈!!XD這個幾有咬口感, 彈彈的~~~味道也不是很咸, 有點鹵味感覺!!!清清的鮮豆苗加埋滑滑的蛋白, 感覺好清及FRESH~~~蛋白嫩嫩的, 而且還有皮蛋, 大家都很配...很好味, 很香脆~~~又不燶, 好味呀!!!三絲年糕, 有不同的菇及素肉絲, 感覺真係好像呀!! 年糕又UN UN的, 好有口感, 又係清清的一款!!!這個真的很像呀, 同平時食開的無分別, 尤其D肉碎同汁, 好有肉味!! 茄子很新鮮, 而且都幾大碟, 很野味, 好味好味!!這個又是很像的一款呀, D生炒骨好似, 口感又一樣, 菠蘿好甜, 個汁又好好味, 大家都大讚!!!個皮夠薄, 汁也夠, 而且素肉都整得幾好, 比有D上海店的小籠包還出色!!!銀絲卷~~~大大舊, 但粉做得比較厚, 但練奶好味, 哈哈!!!很滿意的一餐, 如果下次再去沙田的話, 都可以ENCORE, 不過最好訂定住, 尤其初一, 十五!!!

7個人都叫了不少東東, 談笑風生, 哈哈!!XD
素窩夫
豆苗炒蛋白
香脆腐皮
很好味, 很香脆~~~又不燶, 好味呀!!!
三絲炒年糕
魚香茄子
菠蘿生炒骨
鮮肉小籠包
2011-09-18 129 浏览
中午同爸媽兒子吃了中午, 晚上就是我同齋妹兩個行街睇戲食飯既時候啦. 大家各自搞好哂手頭上既野之後, 就約好係沙田, 行行街, 雖然二人都帶著疲倦的身軀, 但也要window shopping一下, 滿足一下自己. 時正七點, 行街之前, 當然要找個地方充一充電. 而因為要陪太太食素的關係, 我們來了位於新城市廣場的功得林分店.說起功德林這一間比較高檔的素食館, 我的初體驗應該是多年前, 一位素食朋友在尖沙咀店搞的婚宴. 當時, 真的是大開眼界, 從來沒有想過, 素食食品, 可以做得如此的精美. 是日, 正式的到來, 不過我們這一次只是家常便飯的叫餸食飯.先來一個羹, 食北方野, 湯即是羹. 食酸辣湯是最正宗的川滬系列食品. 說真, 係香港去親上海館子食飯, 有時真的分不清楚這一味菜是正宗上海菜, 或是帶點京川口味的上海菜. 而這個酸辣湯, 就是其中的一樣. 帶點辛口像川式, 帶點酸味像京式, 但又時常在上海館子飲得到. 這兒的酸辣湯, 用料可以稱得上足夠, 豆腐, 蛋花, 木耳, 啖啖都有得咬, 啖啖酸而辛, 加點胡椒粉, 更香更好味. 餐前飲酸辣湯, 可以同食西餐餐前飲羅宋湯, 相

先來一個羹, 食北方野, 湯即是羹. 食酸辣湯是最正宗的川滬系列食品. 說真, 係香港去親上海館子食飯, 有時真的分不清楚這一味菜是正宗上海菜, 或是帶點京川口味的上海菜. 而這個酸辣湯, 就是其中的一樣. 帶點辛口像川式, 帶點酸味像京式, 但又時常在上海館子飲得到. 這兒的酸辣湯, 用料可以稱得上足夠, 豆腐, 蛋花, 木耳, 啖啖都有得咬, 啖啖酸而辛, 加點胡椒粉, 更香更好味. 餐前飲酸辣湯, 可以同食西餐餐前飲羅宋湯, 相提並論.

小食點心, 就是3個牛肝菌菠菜生煎包. 通常生煎包, 都會煎到好油, 若是葷食, 內裡的肉油也滲滿了. 是一個油上加油的東西. 用了牛肝菌, 純素的餡料, 食落, 有肉既口感而且不會出油. 包底吉煎得脆脆地, 有少少菜肉包feel. 少油, 少脂, 不錯.

主菜, 我們叫了此店的推介, 砂窩獅子頭. 說是什麼攞獎的名菜, 又要講明是限量發售, 而我又極喜歡食獅子頭. 雖然要成$82一客, 但這個上海式既素食獅子頭, 把我完全的吸引了, 在沒有多考慮價錢之下, 叫了一客例牌. 足有兩舊大既獅子頭. 我吃得多仿葷食品, 一吃就吃得出分別, 但少食素的人士, 就會覺得此獅子頭, 真的好似. 用砂窩上, 黃芽白熟透而且非常之淋, 沾滿了醬汁的冬菇同黃芽白, 十分之香, 味道帶少咸, 味道極之濃郁, 這是正宗上海的味道. 而這種味道, 實有助人把一碗大飯吞入口.

粉麵, 我們叫了一個擔擔麵. 可是, 味道既感覺, 是怪, 是特別, 是新穎.....whatever. 總之我們食開既擔擔麵, 應該唔係咁既味道. 因為, 成個擔拾擔麵醬, 成個所謂的湯底, 都充滿了花生的香味. 難免會令我們覺得有點怪誕. 怪是怪, 不過濃香的花生味, 又令到個麵非常之香濃, 味道是好的, 麵條又夠靚, 飽, 也要吃番兩小碗.

精進的素食, 健康而少油, 現在香港的素食店, 不斷的增加, 茹素的人士, 的確是越來越多選擇, 而功德林, 舊與新派cross over, 再加上有北方味道, 是一間非常特別的素食館子, 可以多來.
2011-08-29 50 浏览
今日係齊期。所以點咗兩個菜。1)羅漢齋炒面-D面炸過,但面質好差。硬到飛起,同食樹枝冇分別。2)紅燒獅子頭(得獎名菜)- 完全冇特別...超差食,成個獅子頭甲唔起,散曬~ 又貴又多味精又難食。相信本人唔會再幫親
2011-08-29
2011-07-07 62 浏览
下午去了真知味吃下午茶、去了黃埔買CD、到方樹泉找社工傾談、到吉之島看看SPI書包後,便入沙田和媽媽會合,由於呢幾日吃了好多肉,而且母女二人都有糖尿病,所以決定吃素,清清腸胃,而且常常在此見到功德林的上海冷麵好吸引,所以母女二人決定來沙田的功德林吃,(因為我們住係上水)!我們點了四款菜式: (1)上海冷麵 (2)雪菜豆瓣炒年糕 (3)桂花炒素翅而侍應介紹我們喝竹笙冬蟲草湯更有前菜送呢 竹笙冬蟲草湯-不知好不好喝,因為我沒喝,媽媽話好好喝上海冷麵-終於試了,好好味,如果有蔥花就更加正!(但沒可能,因為這兒是吃素) 桂花炒素翅-D蛋白好滑!雪菜豆瓣炒年糕-好煙”UN”的年糕還有前菜好好味的一餐本來想叫豆腐餃子及小籠包,但阿媽話唔叫,唯有下次啦!呢度服務態度不錯啊!

我們點了四款菜式:
(1)上海冷麵
(2)雪菜豆瓣炒年糕
(3)桂花炒素翅
侍應介紹我們喝竹笙冬蟲草湯
更有前菜送呢
竹笙冬蟲草湯-不知好不好喝,因為我沒喝,媽媽話好好喝
竹笙冬蟲草湯
好好味!
桂花炒素翅-D蛋白好滑!
好好味的桂花炒素翅
雪菜豆瓣炒年糕-好煙”UN”的年糕
雪菜豆瓣炒年糕
還有前菜
好好味的一餐
本來想叫豆腐餃子及小籠包,但阿媽話唔叫,唯有下次啦!
呢度服務態度不錯啊!
2011-07-05
好好味!
好好味的桂花炒素翅
雪菜豆瓣炒年糕
2011-06-07 51 浏览
一向食開齋,第一次去功德林,十分之滿意。炸雲吞 雪菜好味,趣口又唔油。小籠包 多粉,不置評。咕咾肉,酸酸甜甜醒胃。豆腐餃子,刀功一流。八寶飯,最滿意。下次會試冷麵同涼伴,今次寫到呢度。
一向食開齋,第一次去功德林,十分之滿意。

炸雲吞 雪菜好味,趣口又唔油。
小籠包 多粉,不置評。
咕咾肉,酸酸甜甜醒胃。
豆腐餃子,刀功一流。
八寶飯,最滿意。
下次會試冷麵同涼伴,今次寫到呢度。

2011-06-05
  • 豆腐餃子,八寶飯
2011-04-23 52 浏览
晚餐幫趁"飯堂"已有數年,悶了,所謂素食主義都變得茶餐廳質素了…結果我就像婚外情那樣試試新口味。(作為女人我真的不該說得那麼殘忍,但世事就的確如此。)齋鵝 69咬落的鵝皮口感、聞落的油份味道像我們平日的燒鵝,不要忘記這係素食哦!腐竹方面很香有豆味,調味料配合得宜,不會甜椰椰,值得一試。三絲炸雞卷 70 以蛋白代替雞件,餡內係銀耳、中國芹菜、甘荀切絲,再配上粉漿去炸,蛋白嫩得像豆腐,很好的一道菜,亦值得一試。素餃 $20有4隻,食得出菜的鮮味,整體味道也不錯,只係粉皮較厚。相同價錢,在翡翠只有3隻,說細緻當然翡翠較好味。八寶飯 $38這屬於甜品,以紅棗點綴伴碟,再配以桂花味的醬汁,黑糯米飯堆中央再像月餅一樣伴上一大啖蓮蓉。Oh…感覺較甜漏,黑糯米亦很硬,桂花味亦人工,像洗手間的香精。平日在翡翠都有食開相同的甜品,無疑這甜品翡翠做得較香軟,甜味適中,非常不錯。食後感:點心、甜品無疑係翡翠較優勝,不過素食來說,功德林的素食亦係一個不錯的好選擇,因為首先味道沒過鹹過於肥膩及食後的口渴,點心、小菜亦質素不會比酒樓差,覺得可以再幫趁。孩童時期食過在港初開發的齋菜,當時的麵筋很肥膩諗起那種lup都怕

齋鵝 69

三絲炸雞卷 70

素餃 $20

八寶飯 $38

食後感

孩童時期食過在港初開發的齋菜,當時的麵筋很肥膩諗起那種lup都怕…係直至中學食過屋企附近的「定慧寺」素菜,那美味記憶至今。與我真正素食(炊具謝絕煮過肉)…上述事隔多年,而功德林對於我來說算係我對素食改觀的好開始,當然我平日唔係那種全素食的人,但我覺得功德林算係打破傳統中式素食的沉悶及獨沽幾味。

2人共和國244

2011-04-19
齋鵝
三絲炸雞卷
2011-04-05 45 浏览
因為媽媽喜歡吃素, 所以跟妹妹一行3人去試一試位於沙田的功德林, 因為訂了位, 所以等了5分鐘便可!我們點了四款菜式1) 酸甜古魯肉(2) 羅漢齋炒麵(3) 無錫脆鱔(4) 茄子南瓜排骨煲(5) 白飯一豌 酸甜古魯肉 的酸甜汁不俗, 恰到好處, 而且想像不到素肉排是猴頭菇做成的, 可惜炸得不夠干身! 羅漢齋炒麵 的汁量剛剛好, 不會太多, 把脆麵弄至太淋! 我們家人都喜歡趁剛上檯便開動吃這款菜式, 脆身麵配上汁, 有咬勁!無錫脆鱔 真的很讚! 我們3人都十分喜歡吃, 炸得夠脆身, 而且灑上一些白芝麻增加顏色對比外, 也增加了芝麻油的香味! 茄子南瓜排骨煲 的素排骨做得很精緻, 用素肉和素魚腐串在一起, 樣子做得很像樣, 而茄子和南瓜都用油泡過, 所以有小小油膩感, 但這也是煲仔菜的獨特之處!

我們點了四款菜式:

無錫脆鱔
茄子南瓜排骨煲
2011-04-04
等候时间
5 分钟 (堂食)
茄子南瓜排骨煲
羅漢齋炒麵
無錫脆鱔
(非会员)
2011-03-30 41 浏览
2點半同老媽子去佐好耐未食過ge功德林食下午茶一睇個餐牌都好似幾好咁 都有好多款間 有湯面炒飯咁 都係$28 仲送埋豆漿同薑湯圓送我叫佐個海苔松子炒飯 老媽子叫佐個上海粗湯面首先黎ge係炒飯 細細碟咁 都算啦..反正係下午茶都差唔多 個樣望落都幾ok ge但一食落...個面暖ge 個底竟然係凍ge!! 之後即克叫佐佢換 侍應都好好人 講佐唔好意思就即克幫我換佐但相信佢都只係囉入去叮一叮無幾耐老媽子個上海粗湯面都黎佐 都叫有d煙 但唔太熱 個湯望落好濃 好多椰菜試佐小小 好淡 但d面都ok ge..但老媒就話好淡 d面冇咬口 即係得d菜多之後我ge飯都又黎佐 豆漿同湯圓都上埋"叮"完之後其實都唔太熱...食落真係同食白飯差唔多 完全係無味!!d豆漿一飲 就知道係豆奶..唔係豆漿...好失望之後食埋湯圓...唯一覺得ok ge...不過 d薑湯真係超辡..全餐唯一最好ge..可能係果壺水仙...
2點半同老媽子去佐好耐未食過ge功德林食下午茶
我叫佐個海苔松子炒飯 老媽子叫佐個上海粗湯面
但一食落...個面暖ge 個底竟然係凍ge!!
之後即克叫佐佢換 侍應都好好人 講佐唔好意思就即克幫我換佐
但相信佢都只係囉入去叮一叮
之後我ge飯都又黎佐 豆漿同湯圓都上埋

d豆漿一飲 就知道係豆奶..唔係豆漿...好失望
全餐唯一最好ge..可能係果壺水仙...