在友人介紹之下到了尖沙咀的「勁回味」,下午四點去到都勁多人,店鋪係勁細小,人龍大約有十幾人,員工只有一名,所以食友要慢慢等候,由於Menu都有幾十款不同既手卷,其實排到我既時候都未好清楚想嗌咩食。聽說呢度既海膽手卷用料好豐富,但原來海膽手卷都有勁多款,有普通海膽、馬糞海膽、半板、一板⋯⋯最後Order左個半板海膽手卷同一個三文魚腩手卷(三文魚腩又分為加州或者普通)海膽手卷呢個價錢其實唔係話真係好抵食,但一分錢一分貨,海膽既色澤係幾靚,望落幾新鮮,面頭係幾點Wasabi,又幾搞笑而三文魚腩手卷就簡左普通版,平$5,食落普普通通,都算肥美既如果唔追求高質素又為求飽肚既,呢度有好多十幾二十蚊既手卷可以選擇,例如普通三文魚、帶子、油甘魚等等,價錢較貴既海膽就唔係咁抵食啦~
半板海膽手卷
三文魚腩手卷

2015-07-06
5 分钟 (外卖自取)
$40 (其他)
2015-06-30 1233 浏览
好多人都係FACEBOOK SHARE呢間尖東小店的勁澎湃海膽手卷,搞到我心思思終於搵左日去尖東嚐鮮。一去到都幾多人,而且舖位細,客人都要慢慢等落ORDER。呢間野店面細細,但款式非常之多,價錢由$10至$6、70都有。我黎到當然要食必食既馬糞海膽手卷(大)$45,傳聞有成半板海膽架~~原本佢仲有加拿大海膽的選擇,不過唔知有咩分別。現場好多人都係叫左馬糞海膽手卷,店員會問埋要唔要WASABI加埋落手卷。壽司鼓油就有個樽仔自己落。馬糞海膽手卷到手一刻,真係見到滿滿的海膽,但覺得無傳聞中成半板海膽咁多,但都有三分一。而且海膽好鮮甜唔會有臭味,而且口感唔會淋晒身。以性價比黎講都算正。

馬糞海膽手卷 (大)
15 分钟 (外卖自取)
馬糞海膽手卷 (大)
2015-06-12 1383 浏览
勁回味這陣子的課堂愈來愈悶,最令人發狂的,當然是在一天內對著同一個tutor,連上四小時堂....真的「人都癲」。這天放學後,我感到非常肚餓,便與同學們一起到尖沙咀吃近期非常出名的手卷店---勁回味。海膽手卷 $45聽講$45海膽手卷係落左半板海膽,海膽味道都幾新鮮,不過略嫌可以再鮮甜少少,但以$45黎講,質素已相當ok!這間小鋪開始多人食,要排隊了......-----------------------------------------勁回味 (尖沙咀)尖沙咀科學館道14號新文華中心商場地下21B號舖

海膽手卷 $45

這間小鋪開始多人食,要排隊了......
勁回味 (尖沙咀)
尖沙咀科學館道14號新文華中心商場地下21B號舖
2015-06-08
10 分钟 (外卖自取)
  • 海膽手卷
2015-06-10 1129 浏览
呢排勁回味既海膽手卷咁出名,當然要去試下!3,4點去到,都仲見到有條人龍,足見佢受歡迎既程度!望入舖入面,只見一男一女係得幾十呎既空間包手卷,睇見都辛苦。因為得2個人整,所以速度比較慢,差唔多等左成十五分鐘先有得食。落單果陣先發覺,最出名既加拿大海膽既時令季節已經過左,真心SAD。。。俗語話:不時不吃,唯有轉叫馬糞海膽!馬糞海膽手卷(大)$45 (小)$25大既手卷既海膽份量,足足有半板海膽咁多!以呢個價錢黎講,真係超值!海膽食落去好有質感,而且落左少少WASABI,果種鮮味同“攻”鼻既感覺層層遞進,而又互相交替,兩者既配搭實在冇違和感,反而相輔相成,值得一試!
馬糞海膽手卷(大)$45 (小)$25

2015-06-10 946 浏览
之前見過在instagram人氣的用戶力推,說是「吃到底還有的豪華海膽手卷」便拉著男友試一試。甫落天橋,遠遠已經見到一條人龍排隊(那時是3點),原來造成人龍的岀現是因為店家採用即叫即做的製法。雖是品質新鮮有質素,但亦趕走了不少沒耐性廝磨的客人,有改善空間。等了差不多半小時至九個字,終於到我們點餐了。我叫了個$18的細海膽手卷,男友點了個$45的大海膽手卷,我們親眼看著店家大方豪爽的將一整坂海膽倒至米飯上,非常足料。而我的比較少一點,大約只有半坂海膽左右,但份量亦是其他店品嚐不到的多。米飯尚有餘溫(即叫即做),而海膽則非常鮮甜美味,即使價錢便宜,質素卻沒有下降,有良心的好店!惟紫菜不夠脆,是失色了點。注意,加拿大海膽(更鮮甜的海膽品種)是季節性供應,恰巧我們到訪時是沒有的,想品嚐的朋友要多加留意。
2015-06-04
2015-06-09 873 浏览
馬糞海膽手卷(大)$45 (小)$25
2015-05-27
2015-06-02 844 浏览
睇左好多日飲食男女講勁回味既海膽手卷,住尖沙咀既我咁近冇理由唔試,睇到openrice 資料營業時間中左伏,1點幾去仲未開,同小朋友去食burger king等到2點,等到2點依然未開😒第一次就食唔到都唔會咁易放棄既😡今日我決定3點幾先去😂仲食你唔到💪🏻鋪頭食好細間,唔留意好易錯過,離遠已經見到排隊😰不過好彩,呢間店主打手卷,唔會整好耐,眼見大家都係買海膽手卷外賣(好似買雪糕咁,整好即食😂)海膽分2個價錢,細既$18,半板海膽既$45,以我呢種人點會慳錢食細😂對自己好d,緊係食大既👏一路等落單果時,見到其他都好平好似好好食咁,雜錦刺身飯$30仲送小食/飲品😱泰國生蝦$50/12隻,平呀👍最後點左4樣(好彩冇再叫,一個人食4個手卷飽到呢😂)睇人地d相好似好勁咁,但真身又唔係,都總算比一般大份既😂$45黎講算好好,海膽冇臭味,但手卷們有共同問題,就係紫菜唔夠脆,食果時都冧晒三文魚腩手卷,正呀喂,唔計紫菜既話老闆娘話冇吞拿魚腩,得呢種,都幾好食呢個就唔太好食,沙律醬太酸😐唔知係本身都多人定大家都睇左飲食男女之後去幫襯,老闆娘做唔停手,平時我唔食小店壽司(因為中伏太多次)不過呢間真係好食,去睇

今日我決定3點幾先去😂仲食你唔到💪🏻
3點幾去已經好多人

最後點左4樣(好彩冇再叫,一個人食4個手卷飽到呢😂)

半板海膽手卷$45

三文魚腩手卷$25

三文魚腩手卷,正呀喂,唔計紫菜既話

蔥吞拿魚腩手卷$15

老闆娘話冇吞拿魚腩,得呢種,都幾好食

蟹柳沙律手卷$10

呢個就唔太好食,沙律醬太酸😐

唔知係本身都多人定大家都睇左飲食男女之後去幫襯,老闆娘做唔停手,平時我唔食小店壽司(因為中伏太多次)不過呢間真係好食,去睇演唱會:搭火車去開食下,真係唔錯👍食左4件都係$95,值得我再黎
2015-06-02
2015-05-25 1048 浏览
勁回味係好多飲食網站成日見到佢個名,次次都有一幅幅勁多料既手卷。所以今次就黎呢到試下。鋪頭五臟俱全,入面只有老闆娘一腳踢。整體黎講,手卷size比意料中細。但料就幾足的。唯一失望就係去到個陣無海膽。試唔到個海膽手卷。呢個係三文魚子手卷。有好多三文魚子。另外呢個係吞拿魚腩泥手卷。超中意多吞拿魚腩泥!不過d洋蔥可能太新鮮,有少少搶味。

所以今次就黎呢到試下。鋪頭五臟俱全,入面只有老闆娘一腳踢。

呢個係三文魚子手卷。有好多三文魚子。
另外呢個係吞拿魚腩泥手卷。超中意多吞拿魚腩泥!

不過d洋蔥可能太新鮮,有少少搶味。
2015-05-21
8 分钟 (外卖自取)
2015-05-18 1104 浏览
店如其名,真係食到(勁回味)。原本想試加拿大海膽手卷的,但今日只有馬糞海膽,所以就試左1份,佢有平同貴既款,我就買左貴款45蚊,因為姨姨話45蚊個個有半板海膽。海膽多到嚇親我!新鮮,無腥味,食到底都仲有。三文魚手卷,好抵食,都好新鮮,都係食到底都仲有!鮮帶子手卷,好鮮甜,又係個句食到底都有。海膽真係直得推介。真係要試45蚊個款,無得頂。由於手卷即叫即整,所以要等等,但係都好快。
店如其名,真係食到(勁回味)。
海膽多到嚇親我!新鮮,無腥味,食到底都仲有。
三文魚手卷,好抵食,都好新鮮,都係食到底都仲有!
鮮帶子手卷,好鮮甜,又係個句食到底都有。
海膽真係直得推介。真係要試45蚊個款,無得頂。
由於手卷即叫即整,所以要等等,但係都好快。
馬糞膽手卷
三文魚手卷
鲜帶子手卷
餐牌
餐牌2
2015-05-18
10 分钟 (外卖自取)
馬糞膽手卷
三文魚手卷
鲜帶子手卷
餐牌
餐牌2
2015-05-05 935 浏览
上網、朋友都介紹過佢嘅手卷,但平時經過多數都係轉車返屋企食飯。咁啱今日一個人晚餐,行完街食埋嘢先返屋企。我係一個海膽、蔥花吞拿魚腩怪,超鍾意食,所以叫咗個海膽三文魚手卷。即叫即整,老闆娘一遞比我,我即刻放入口,好好味。食完唔夠喉,叫多個蔥花吞拿魚腩手卷,正!! 不過略嫌份量有啲少,我一個細細粒、瘦猛猛嘅女仔食兩個手卷都唔夠飽。由於太肚餓同埋太心急擺入口,抱歉唔記得影相。仲有值得留意嘅係,老闆娘超好人,非常好笑容,呢啲只有小店先至有,應該多啲支持小店,食都食得開心啲。我應該會再幫襯的,唔好執呀!!! 🙏🙏🙏
2015-05-05
2014-03-07 1472 浏览
這間壽司店主打手卷,每次經過均見有不少人幫襯。手卷價錢相宜,款式選擇多。海膽手卷看來頗吸引,有兩種選擇,普通海膽手卷售$18, 加拿大手卷售$40。可以最近吃了不少海膽,於是決定轉軚。最後決定 - 炸蠔手卷 ($10) 和 辣味三文魚手卷 ($13)。炸蠔手卷-炸蠔比較細小,不過味道尚算可以。壽司飯是暖的,味道比較家庭式。辣味三文魚手卷-三文魚算新鮮,可以wasabi 濃了點,吃後腦部有點發麻。

炸蠔手卷
辣味三文魚手卷
2014-02-25
外卖自取
$10 (宵夜)
2014-01-30 1008 浏览
偶爾午飯就會選擇此處。因為有幾款$25飯盒。(可以選擇小食/飲品)雖然魚生只有一款三文魚,但配料也很充足,壽司飯也很多,醋味也適中。但已經可以滿足自己食壽司既意慾。
偶爾午飯就會選擇此處。
因為有幾款$25飯盒。(可以選擇小食/飲品)

但已經可以滿足自己食壽司既意慾。
2013-04-09 770 浏览
尖東科學館道一直是遊人和看演唱會前市民必到的地方, 當中吸引之處, 是整條街都充滿香港街頭美食. 以往糖水店, 日式, 酒家, 車仔面; 現在一間一間變成藥房, 錶行....不再是以前的美食區了.最近發現了一間只做外賣的日本料理店, 因為店子小得可憐容不下堂食. 員工只有兩個, 一男一女. 男的負責煮, 女負責點菜和入袋. 看看餐牌, 居然有$25一個套餐, 於是買了個試試. 燒牛肉定食單是賣相, 就覺得不止$25. 飯盒夠晒份量, 米飯約一碗半, 用上珍珠米, 黏黏的.燒牛肉用洋蔥及燒汁烹調, 容易送飯~ 牛肉份量好多, 偏瘦軟身.洋蔥沒有焦, 燒汁之多令整道菜味道提升. 在洋蔥上灑了日本獨有的七味粉, 不辣, 可調味.珍珠米上有灼野菜, 讓人覺得均衡飲食的重要.最特別是附送的炸餃子, 做得絕不馬虎.餃子皮雖然有點硬, 但內裡肉汁多, 有肉碎和野菜做的餡料.套餐可配冰紅茶或小吃一款, 最後我選了中華沙律.以份量計算, 小吃是$15一兜, 而套餐的份量約$5, 都好划算!中華沙律跟吃開的無異, 少了點麻油少了點芝麻, 不錯.店子正正貼近另一大車仔面店的旁邊, 雖然店子掛了兩個紅燈籠但極

燒牛肉定食
珍珠米上有灼野菜, 讓人覺得均衡飲食的重要.
最特別是附送的炸餃子, 做得絕不馬虎.
餃子皮雖然有點硬, 但內裡肉汁多, 有肉碎和野菜做的餡料.

套餐可配冰紅茶或小吃一款, 最後我選了中華沙律.
中華沙律跟吃開的無異, 少了點麻油少了點芝麻, 不錯.

店子正正貼近另一大車仔面店的旁邊, 雖然店子掛了兩個紅燈籠但極不起眼.

有機會會試手卷或壽司類.
8 分钟 (外卖自取)