來這家炸豬扒專門店, 完全是誤打誤撞. 在尖沙咀地鐵站本想去THE ONE附近, 出錯出口走沒幾步便看到樓下的餐牌是$68起的午餐, 不禁走了入去.  時間大約是13:00, 門外已有人在等候. 入內的裝修頗有心思, 由於食客眾多, 只偷偷拍了一張餐廳內部的相片. 座位的設計是舒適的. 看到有一,兩個範圍是大約8-10人的枱, 挺方便一班人一赸用膳.  未點菜前, 店員已捧著一大碗椰菜絲供食客自行添加, 椰菜絲新鮮爽脆不多說, 這個服務形式很討好, 不會令食客有不好意思添加的情況, 店員亦會於適當時間添加椰菜絲不需催促。枱面除豬扒醬外, 尚有沙律醬. 珍珠飯好吃, 炸豬扒用鍋上是第一次吃, 有滑滑的雞蛋包著炸豬扒, 增加蛋香外亦令炸豬扒有較柔和的味道. 不知是否用鍋上的關係, 感覺豬扒內裡肉汁有點不足, 但蛋汁可以略為彌補. 配菜的黃蘿蔔不得不讚, 看到上面有有些昆布的切絲, 除了爽脆又有鮮味, 一小碟能配一碗白飯沒難度. 除食物外, 對此店的印象是員工都很有禮貌, 在現今香港的飲食業來看, 值得鼓勵.
來這家炸豬扒專門店, 完全是誤打誤撞.
枱面除豬扒醬外, 尚有沙律醬.
特製炸豬柳鍋套餐

2016-05-07
特製炸豬柳鍋套餐
2016-05-10 1281 浏览
一直都是日本菜的fans,今次心血來潮週末來到尖沙咀勝博殿午餐。一時入座,不用久候,比較幸運 lunch set 不到百元,已包括沙律,漬物,湯,日本米飯及主食,十分豐富。可是細問下才知尖沙咀店不提供米飯免費添加,只有一次免費加大,大胃王可能要失望!唯味道依舊美味,炸物乾身不油,值得一讚!主食賣相吸引甚富美感,炸過後也沒有影響海鮮食物的鮮甜,酥酥脆脆最好吃。職員有問必答,有禮,而且勤於加茶,會再光臨

職員有問必答,有禮,而且勤於加茶,會再光臨
2016-05-01
2016-04-21 1315 浏览
今次又食勝博殿,不過係尖沙咀分店 星期六下午途經尖沙咀,之前女皇超推薦呢度既1.5倍脆炸豬排套餐,所以決定一試!毫不猶豫就叫左1.5倍脆炸豬排套餐(HK$ 118)剛炸好的豬排散發著炸物的香氣桌,光看起來就很好吃。而且嘗起來豬排外皮酥脆的口感但是裡面的豬肉又保持著原來的肉汁。而且不似港式炸豬排,皮和肉全都分開。真係尋回新宿的感覺!最滿足既係市區分店可以無限量添加椰絲菜配芝麻沙律醬食用!唯一要彈既地方就係3點餐廳就會落場關門! 食午餐既就要留意喇!
今次又食勝博殿,不過係尖沙咀分店
毫不猶豫就叫左1.5倍脆炸豬排套餐(HK$ 118)

最滿足既係市區分店可以無限量添加椰絲菜配芝麻沙律醬食用!
2016-04-16
2016-04-19 954 浏览
星期五要出街搵飯食真係度度都咁多人, 3個朋友準時放工6.30PM到尖沙咀, 決定早食早散, 結果來到呢度, 唔洗等枱直接入得, 但就講明只有個半鐘用餐時間餐廳環境都幾好, 幾特別最好仲有唔少卡位, 我地3個可以坐卡位, 好舒服我地3個女仔唔大食, 叫左一份2人炸豬扒餐, +38有一碗烏東 +28有個飯同2款小食 再 + 18有一個白飯前菜椰菜絲係我地主要想來呢度食既原因, 所以豬扒來之前我地己經每人食左2碟, 等左10分鐘左右豬扒來到, 拼盤有個1個豬扒(UN到不得了, 勁硬), 另有1塊豬柳(好D, 淋身D, 但肥膏較多), 仲有一舊炸芝士之款既野 (都係般, 不值一提) 反而想推介下拼盤上炸蝦餅, 好彈牙好好味, 仲好大舊好厚身, 估唔到成個拼盤最好味竟然係佢3個人埋單都係 $140, 其實係抵既, 不過因為我地不停添加椰菜, 食菜食飽
餐廳環境都幾好, 幾特別
最好仲有唔少卡位, 我地3個可以坐卡位, 好舒服
椰菜絲永遠最好食
2人餐

题外话/补充资料: 豬柳淋身好多, 好食過豬扒好多
2016-04-15
椰菜絲永遠最好食
  • 炸蝦餅
2016-03-24 621 浏览
今日咁岩親愛的你冇帶飯!我又要去攪船飛!剛好可以去尖沙咀聚一聚!本來想試吉田舍!但點知要齊人先入得!但我又未到!就叫朋友改落去勝博喇!中午唔太多人!朋友即刻入得!我亦好快到!可以點餐!黎呢道點可以唔叫炸物 😏😏 我地叫左個海鮮同豬排 Share 一齊食 👍🏻👍🏻首先黎左個芝麻俾我地磨醬!粗幼自己話事!落去沙律既醬有兩款:芝麻醬同柚子醋 !兩樣都好正!仲有一壺既豬排醬要放落磨芝麻果道椰菜絲可以任食!我地食左兩盤 😋😋呢個係海鮮炸物,入面有忌廉蟹餅、大蝦同豬柳!個忌廉蟹餅唔滯!仲好好味添!大蝦好新鮮好彈牙好甜呀!至於豬柳就好淋!豬肉味都好好!但我鍾意豬排 😁仲有個 1.5倍既豬排餐,個豬排好有咬口好 juice 呀!側邊有肥膏但好香口!個套餐包一個飯、前菜、菇菇味噌湯!個湯好正呀!😋😋** 勝博係我覺得暫時炸豬排係最好食 😁

磨芝麻醬
首先黎左個芝麻俾我地磨醬!粗幼自己話事!
放沙律既芝麻醬同柚子醋
任食椰菜絲
椰菜絲可以任食!我地食左兩盤 😋😋
海鮮炸物套餐
1.5倍豬扒套餐
個套餐包一個飯、前菜、菇菇味噌湯!個湯好正呀!😋😋

** 勝博係我覺得暫時炸豬排係最好食 😁
1.5倍豬扒套餐
  • 椰菜絲
  • 炸豬排
2015-12-15 1428 浏览
中午Lunch時間,友人說想吃豬排飯,在尖沙咀的我們,就想到勝博殿。首次來到尖沙咀的分店,感覺比銅鑼灣的更加寬敞。我和友人也選了午餐的「香脆炸豬排套餐」($98)比晚餐的價錢相對便宜了,當然份量也少了。吃過隨餐附上的沙律,主角炸豬排飯也很快來到。香脆炸豬排套餐-(炸豬排、米飯、漬物、面豉湯)豬排炸得依然出色,香脆不油膩,粉皮不會太厚剛好,豬肉肉質鬆軟,肉汁豐富,配上日本珍珠米的軟綿和米香,一流!另外,面豉湯也是我喜歡的,面豉、昆布及香茹,湯味濃郁。總結:地方舒適,價錢合理,值得一去再去。

首次來到尖沙咀的分店,感覺比銅鑼灣的更加寬敞。

吃過隨餐附上的沙律,主角炸豬排飯也很快來到。

香脆炸豬排套餐-(炸豬排、米飯、漬物、面豉湯)

另外,面豉湯也是我喜歡的,面豉、昆布及香茹,湯味濃郁。

總結:地方舒適,價錢合理,值得一去再去。
2015-07-25 2739 浏览
話說我怕遲到,所以通常會早到,點知原來早到要企門口 可能訂左位,所以被安排坐左啲卡位~~lunch set有得添菜,飯就冇得添,不過order時可以話佢知加大 ,之後冇得補加 如果唔order lunch set,menu 嘅main couse都可以加$20變成combo~豬扒都幾鬆化,肉味幾出,size唔算大,適合女仔食
話說我怕遲到,所以通常會早到,點知原來早到要企門口

可能訂左位,所以被安排坐左啲卡位~~

豬扒都幾鬆化,肉味幾出,size唔算大,適合女仔食
2015-07-03
2015-07-06 2792 浏览
本身今年男友話去食buffet or steak...但因為我好耐無食炸豬扒, 而且去過咁多次應該唔會伏, 所以就轉去食勝博殿...上次都見到佢地轉左menu, 無左任食既飯, 無左十谷米...而且2人餐再無豬柳卷...雖然整個餐牌價格都有下調, 但總覺得舊時好...我地今次係叫特上二人餐加兩份味噌湯+白飯+前菜...特上二人餐包括:任食椰菜絲沙律: 今次每次加菜既份量都好少... 特上豬扒: 有肥筋係旁邊, 好好咬, 但係比例比上次多(差不多一半), 好似有點太少肉, 而且無咩味...炸蝦: 好乾, 無味, 炸糠好厚, 似食炸糠多過蝦...特上豬柳: 好薄, 所以好易炸得好乾...當然佢真係炸得真係好乾, 而且同上面個d一樣都係無味...所以我地似係食豬扒汁多過食肉 ...炸糠不但兩邊都唔同厚度, 而且依然厚到死...面糠:豬柳:底糠比例係2:2:1...忌廉蟹肉卷: 算係比較有味既一個, 可惜都係炸糠問題...成個特上二人餐都係食炸糠同肉乾...炸糠仲要係好似浸係油入面, 拎起滴油...油溫控制同炸功都好Fail...味噌湯: 上次本身加左一份味噌湯, 之後就後悔咁好飲只係叫左一份

我地今次係叫
特上二人餐加兩份
味噌湯+白飯+前菜...
特上二人餐
特上二人餐包括:
椰菜絲
任食椰菜絲沙律: 今次每次加菜既份量都好少...
特上豬扒

炸蝦: 好乾, 無味, 炸糠好厚, 似食炸糠多過蝦...
特上豬柳

忌廉蟹肉卷: 算係比較有味既一個
, 可惜都係炸糠問題...
味噌湯
味噌湯: 上次本身加左一份味噌湯, 之後就後悔咁好飲只係叫左一份...今次就好後悔叫左兩份...味噌湯超超超咸
, 要另外叫佢俾熱水我溝返淡(叫左2-3次先俾到我)...差唔多一碗湯可以開到兩碗...另外味噌湯有海帶同菇, 但就無豆腐...而底下既湯十分唔幼滑, 應該係味噌未完全溶解...所以有白色微粒...所以係飲唔哂...

我極度懷疑廚師轉左人!!!!!

仲記得我地係食丼吉先, 點知質素漸差而轉為勝博殿, 而家勝博殿又轉差, 唔通真係要轉返去丼吉??唉...餐廳唔應該愈黎愈差, 應該要進步先係正確!!!唯有Blacklist TST勝博殿, 下一次食返CWB勝博殿...最後一次機會, 如果唔係永不超生...
2015-07-03
庆祝纪念
纪念日
2015-06-07 2652 浏览
都唔係第一次食 上次一個人食一人份到最後有少少意猶未盡 今次一個人叫個二人份再加埋一碗飯2份冷盤 另外再加份山葵章魚 今次就是要千層綿 薄薄的豚肉片 包住芝士 咬落去軟綿綿的口感 加上芝士味道一流另外吉烈海老 億都係我的另一個極為推薦的美食 山葵章魚 同埋 冷盤的冷豆腐都回味無窮美中不足的係炸豬柳 十分有待改善囉 肉質真係太
另外吉烈海老 億都係我的另一個極為推薦的美食
山葵章魚 同埋 冷盤的冷豆腐都回味無窮
美中不足的係炸豬柳 十分有待改善囉 肉質真係太[鞋]
2015-06-04 2522 浏览
一家三囗在迪迪尼盡興了整天,玩得過了頭就連午餐也沒怎樣吃。最後出到來市區之時,肚差不多也餓扁了。第一時間便乘車衝上到"勝博殿"叫了一大堆東西,好來祭一下五臟廟....炸物尚未端來,用於解膩的椰菜絲卻已先上桌。按捺不住夾了一小碗來吃,菜切得十分幼細,口感清爽不膩。醮多一點酸醋同吃是忍不住夾完又夾....一客嫩雞芝蔴醬沙律份量極袖珍。雞肉本身無甚味道且不如所說及號稱是很"嫩";沙律內菜的鮮度是還可以的;芝麻醬的存在帶著少許的甜與酸的確起了醒胃的作用,用來伴菜吃是永恆的穩陣好選擇....至於那和風湯浸菠菜金菇則同樣以小份取勝。上湯的味道是蠻清淡的稍覺未太能滲進材料內....不過這一道小吃的賣點就正正是要吃出食材的原味及以素淡掛帥,故此從這裡作出發點的話這亦是可接受的....來得此地,一客豐盛包羅萬有的炸物拼盤自然是不能少了....拼盤內計有炸蝦兩件、豬柳及豬排再加上一件忌廉蟹肉餅。外層的麵包糠脆漿雖見鬆化脆口但卻嫌太油,似乎於掠油的功夫今天是有點馬虎了;另相形之下豬排的肉質及juicy程度看來是比豬柳更高及好,豬柳肉弄得較為乾嚡這一點倒是讓人有些失望。至於裹在蝦外頭的脆漿蠻薄雖值一讚但蝦本身

來得此地,一客豐盛包羅萬有的炸物拼盤自然是不能少了....
拼盤內計有炸蝦兩件、豬柳及豬排再加上一件忌廉蟹肉餅。外層的麵包糠脆漿雖見鬆化脆口但卻嫌太油,似乎於掠油的功夫今天是有點馬虎了;另相形之下豬排的肉質及juicy程度看來是比豬柳更高及好,豬柳肉弄得較為乾嚡這一點倒是讓人有些失望。至於裹在蝦外頭的脆漿蠻薄雖值一讚但蝦本身卻竟是一點爽及甜味也感受不到的如同嚼蠟;"Cream Colocat"內裡咬到的只是一大pat杰撻撻的忌廉而又嚐不到有甚麼蟹肉絲在內。充其量似在吃著蟹柳絲才真呢....
真的料想不到這兒的炸物水準是下降了不少....

押尾的豚肉烏冬鍋做出來的水平相反竟比招牌炸物更好呢 ---- 起碼烏冬是夠粗夠韌勁;湯亦很清澈夠甜;而伴吃的菜蔬的種類很多,其中特別一提的是紹菜及紅蘿蔔,甜味是很足夠;豚肉切得相當薄身,一不留神於湯內灼得太久便會變得柴嚡了。最理想的做法是用跡近拖水的手法置於湯面不用十秒就撈起再醮
芝麻醬吃,這樣才能充份感受到肉的那份甜香....
吃至此處,小友竟仍意猶未盡要加碼。添多一小份炸雞,皮雖然蠻軟撻撻偏油膩的但幸好仍算保持到肉汁,總算未至於全軍覆沒....
好了好了....吃至此處要停止啦....就算要再吃的話,還是轉移陣地較為實際一點....

2015-05-26 2164 浏览
之前大熱英雄電影marvel的《復仇者聯盟2》,皇后又唔係咁鍾意睇,最好約班朋友一齊去。入場前,首先要醫肚。朋友推薦下,去了戲院附近的勝博殿。其實,已經嚐試了幾次勝博殿,通常都是在銅鑼灣總店或機場分店,這一次來到尖沙咀分店。一坐下來,侍應生馬上送上餐牌,原來有特價套餐,香脆炸豬柳午餐只須$88,比在銅鑼灣總店食一個正價套餐足足平了50多60元!如果不喜歡的話,可以豪一點食西班牙黑豚($148),但只包括一件豬扒,其他飯、湯另計。除了這個特價午餐之外,也可以在正價餐牌點選其他吉列炸物,如要額外增添白飯、味噌湯、漬物等轉成套餐,則要另外加錢。印像之中,銅鑼灣的地庫總店的餐牌,全部以基本套餐計價,已經包括米飯、生菜絲無限添加,米飯尚有兩種選擇:白飯及麥飯,另外可以散叫吉列炸物。不知道是否只是尖沙咀分店轉換餐牌形式,抑或全線勝博殿都採用這個形式的新餐牌?問問侍應,普通豬柳與西班牙黑豚到底分別在哪裡?侍應回覆,普通豬柳採用泰國貨源,但不清楚是冰鮮或急凍貨;西班牙黑豚也不清楚是冰鮮或急凍貨…………看來,勝博殿需要花點時間培訓她的侍應團隊,這些基本的問題,應該可以快速地回答客人啊!姑勿論如何,既然香
2098 浏览
問問侍應,普通豬柳與西班牙黑豚到底分別在哪裡?侍應回覆,普通豬柳採用泰國貨源,但不清楚是冰鮮或急凍貨;西班牙黑豚也不清楚是冰鮮或急凍貨…………看來,勝博殿需要花點時間培訓她的侍應團隊,這些基本的問題,應該可以快速地回答客人啊!姑勿論如何,既然香脆炸豬柳午餐($88)這樣超值,而且只是午餐,不想花費太多吃「高級豬種」;沒有理由不揀選作為是日午餐。結果,一行三個麻甩佬全部都吃這個午餐!
先送上一小砵芝麻,馬上磨成了芝麻碎。過了不久,侍應很快送上豬柳及白飯,可能是特價午餐的關係吧,與銅鑼灣總店的正價午餐比較,豬柳的份量明顯較少,也較為薄身;但烹調方法並沒有因此而將貨就價,仍然跟定步驟,保持高質素。
先講外觀,豬柳表面金黃香脆,表面鋪滿大大塊的麵包糠,並非麵包糠碎。看看豬柳的橫切面,麵包糠及炸漿緊緊貼在豬排表面,完全沒有分離開來。一口咬下去,實在非常香脆,又充滿肉汁,除了豬柳較薄身,稍為缺乏咬口,確實沒有可以投訴之處。
比較下來,香港的幾間吉列炸豬排名店,例如:「とん吉」、「勝博殿」、「銀座梅林」,各擅勝場、各有須要改善之處;但重點是:三間店舖的主角,吉列炸物,實在難分高下!

2015-05-01
2015-05-11 1641 浏览
閒日兩個人去食lunchOrder左個特上豐盛拼盤(兩位用)($258)一個加左$38要套餐有前菜有飯有湯一個加左$20要套餐要烏冬首先有一大碗椰菜沙律可以任添推介大家落芝麻醬同少少酸酸地既醬拼盤有一塊炸豬扒 一塊炸豬柳 兩件炸海蝦 一件炸忌廉蟹肉餅加$38既前菜有冷奴豆腐同嫩雞芝麻醬沙律同一般炸豬扒店最大既分別係 個炸粉係十分十分鬆脆豬扒同豬柳啱啱熟 唔會韌仲好林身海蝦好大隻最推介係炸忌廉蟹肉餅 外脆內軟P.S. 尖沙咀同銅鑼灣店唔同既係尖沙咀唔可以任添飯 但銅鑼灣可以😘😘😘個menu都有d唔一樣架

閒日兩個人去食lunch
Order左個特上豐盛拼盤(兩位用)($258)
1933 浏览

• 忌廉蟹肉餅
  • 炸豬扒
  • 炸豬柳
2015-03-31 2164 浏览
i was delighted to come to this restaurant. The view, including lightening, chairs and tables is really fantastic. Each set are served with shredded cabbage, rice and miso soup. The cabbage is really fresh. With salad dressing (vinegar dressing), it is tasty For miso soup, it is a bit salty. The rice is refillable. Therefore we all got full lol. Pork Loin and Egg in Clay Pot Set was very hot when it was just served. It was served freshly prepared and hot. Pork were fried for suitable time. It w
For miso soup, it is a bit salty. The rice is refillable. Therefore we all got full lol. Pork Loin and Egg in Clay Pot Set was very hot when it was just served. It was served freshly prepared and hot. Pork were fried for suitable time. It was not too tender. Price is reasonable.
2015-03-28 1780 浏览
難得下午黎到勝博殿 當然要叫返每日限定30份($50)的豬柳午市御饍 $68最鍾意當然係佢無限添食的沙律菜清甜爽脆 加少少芝麻醬食簡直一流如果唔係要留肚食主菜筆者一定食菜都食得飽豬柳炸得香脆外皮金黃酥化的豬柳食落脆口得幾可脆裂咬落豐厚的肉感和肉汁四溢加上由自己親自磨制調成的芝麻醬汁encore對筆者而言絕非難事!

難得下午黎到勝博殿

外皮金黃酥化的豬柳

食落脆口得幾可脆裂
咬落豐厚的肉感和肉汁四溢
加上由自己親自磨制調成的芝麻醬汁

encore對筆者而言絕非難事!
  • 豬柳
2015-02-10 2072 浏览
勝博殿的豬扒便是香港其中一家我最喜愛的餐廳,做得十分有水準。這天點了二人餐和友人分享,每份套餐均有椰菜沙律、味噌湯、白飯和漬物。椰菜沙律非常爽脆,每次都會食得很多,而且配上沙律醋汁或是芝麻汁,同樣津津有味。二人餐包括了炸海蝦、炸豬柳、炸豬排、忌廉蟹肉餅和芝士豬柳卷。上菜時已有一種震撼,那炸物的香氣真讓人抗拒不了。炸豬扒是細心的安排,看得見內裡的脂肪,外脆內軟,看似有點瘦,但食下去非常香滑。炸豬扒不過真的敵不過芝士豬柳卷的邪惡。溶化的芝士和豬柳真的很配,美味得邪惡。而且豬柳肥美,更加可口。咖哩炸豬扒飯亦是很不錯的選擇啊!!咖哩中辣,又易入口,沾上豬扒便更香,日本米始終比較有咬口,忍不住想追加。
無限添加的椰菜沙律
炸豬排