2017-10-29 534 浏览
今日係重陽節,祭祖前我地去燒味舖買燒肉,咁啱見到有師傅喺度燒緊乳豬,聞到好香嘅燒烤肉香,口水都流埋。老豆話「望乜啫,咁想食,今晚帶你去『豬兜』食乳豬啦」。Thanks for your 爛gag...老豆以前喺港島區返工,佢講嘅『豬兜』即係兜記即燒乳豬專門店,不過佢out咗啦,上網check返,兜記改左名做勝記啦,不過依然有即燒乳豬食。酒家入面有個小型「水族館」,入面啲水都幾清澈,周圍亦都乾淨企理,海鮮可以放心食用,亦某程度反映酒家管理衛生程度係OK嘅。另外亦有個恒溫紅酒櫃,可以幫客人KEEP起啲酒。懷舊醬烤豬 - 酒家做緊大特價乳豬,出面酒樓食乳豬平極全隻最少都要六百幾蚊,呢度全隻只不過係$368咋,一坐低唔駛點諗就叫左半隻$198。乳豬肉排列到好似一隻真乳豬咁,有腳仔架。(好對唔住呀豬BB)食乳豬除左肉質之外仲要睇埋師傅燒乳豬嘅水準,見到乳豬皮色澤均勻,即係火候控制得非常好。乳豬皮皮脆鬆化,肉質嫩滑,肉汁豐富,最重要係中間嘅脂肪厚薄適中,唔會過肥,啱晒我老豆呢啲要控制吓飲食(而又想乜都食)嘅人仕。我就鍾意原汁原味,老豆就鍾意點甜醬,話咁先夠正宗。《乾隆醉雞(小)》$58 - 醉雞係

酒家入面有個小型「水族館」
另外亦有個恒溫紅酒櫃,可以幫客人KEEP起啲酒。

乳豬肉排列到好似一隻真乳豬咁,有腳仔架。(好對唔住呀豬BB

)嘅人仕。

我就鍾意原汁原味,老豆就鍾意點甜醬,話咁先夠正宗。

《乾隆醉雞(小)》$58 - 醉雞係我至愛,係我去到任何餐廳見到餐牌有都一定會叫嘅程度。
呢道醉雞嘅酒帶藥材味,味道亦掌握得幾好:雞嘅肉味、酒味同藥材味均勻,藥材味同酒配合令咀嚼嗰陣有啲回甘。雞肉本身亦都肉質鮮嫩再帶點油脂,所以食落都幾香滑。
我對醉雞要求都幾高,呢度有中上水準。
《川椒蝦球》$168 - 「川椒系列」又係另一道我去到任何餐廳見到餐牌有都一定會叫嘅菜,因為有我鍾意食珍珠菜葉,我細細個嗰陣係偏食唔食菜,但珍珠菜葉係我嗰陣唯一會食嘅蔬菜,全因為珍珠菜葉會係炸到香脆,入口似薯片多過似菜

呢道菜嘅珍珠菜葉都算多,啱晒我,兩老知我鍾意食,留咗大部份葉俾我食,作為回禮我都俾佢地食多隻蝦啦~

蝦肉鮮爽,而且炒得夠惹味,當中仲帶有輕微嘅麻辣刺激一下舌頭,我地好快就掃清。

《干炒牛河》$88 - 好大碟嘅干炒牛河,炒得好香,稍為坐遠咗啲都聞到。牛肉軟腍嫩滑,亦都唔會過於油膩。出面茶仔都$50-60蚊一碟,而且只係一人份量,呢碟至少兩倍份量,性價比都幾高。
整體嚟講食物水準不錯。最後想提一提服務方面 - 酒家人手不足,我地去到嗰陣大約係8成入坐率,但侍應們已經忙到手忙腳亂,有時叫左沖茶執碟都因忙緊其他事轉頭就唔記得咗。不過侍應雖然好忙但都算幾有禮貌,態度亦相當客氣,明白你地已經盡左力,可以加返啲分。
2017-10-29 95 浏览
啫啫雜菜煲 $88芥蘭、小唐菜和西蘭花炒得有鑊氣;放入了半肥瘦肉碎,味道更香。懷舊醬烤豬(半隻)$198乳豬皮烤得脆口,連著的肉也不少。烤乳豬切得比其他餐廳大件,吃時更滿足。美中不足的是乳豬偏肥,乳豬皮與豬肉中間的脂肪是頗厚的。碧綠炒龍躉斑球龍躉斑球以西蘭花墊底,並加入了紅椒、黃椒爆炒,龍躉斑球非常鮮味嫩滑,啖啖肉。魚皮部分也把魚鱗完全去掉,口感煙韌金牌拆肉泥鯭粥 $98雖然是魚粥,就算不用胡椒粉,也不會有腥味,粥底軟綿鮮甜。已拆肉的泥鯭帶有少許魚刺。$98很抵吃,份量約有十小碗。莞茜和冬菜是另上的,親友們大讚泥鯭粥滋味。
啫啫雜菜煲 $88

懷舊醬烤豬(半隻)$198

美中不足的是乳豬偏肥,乳豬皮與豬肉中間的脂肪是頗厚的。

碧綠炒龍躉斑球

金牌拆肉泥鯭粥 $98

$98很抵吃,份量約有十小碗。

莞茜和冬菜是另上的,親友們大讚泥鯭粥滋味。

2017-10-28 420 浏览
舊同學從外地回港探親,約了飯聚,想帶他吃一些在外國不常吃到又富香港特色的食物給他吃!想到香港的燒臘,世界馳名,於是便約了他在灣仔的勝記食乳豬之餘,還可以叫一些富香港特色的美食讓他品嚐。酸菜@$4酸蕎頭,味道酸中帶甜兼,爽脆現今不是很多地方供應,大多數一些老式的酒家才有得吃。晚市茶錢@$9金牌拆肉泥鯭粥($98/窩)👍👍👍👍👍這個絕對是心機手工菜,要人手把泥鯭起肉拆骨,譲客人吃到啖啖肉的鮮甜魚粥,現今已不是很多地方可以吃得到。粥底軟棉香滑,魚肉鮮甜,整窩粥吃到最後,一條骨都吃不到就足以證明廚房的用心製作,絶對配得上金牌這個名字。附有一碟葱花、姜絲和大頭菜絲給客人自行添加在粥內。魚肉很大片,加埋葱花、姜絲更惹味。懷舊醬烤豬($198/半隻)👍👍👍👍👍原價$368/半隻,現在做緊大特價,$198/半隻。用了自家秘製醬汁烤的乳豬仔不但皮脆肉嫩、還一點都不肥,仲很厚肉。又熱又脆的乳豬皮脆到咬落卜卜聲,乳豬肉嫩滑多汁,點埋乳豬醬就更添惹味。皇子脆乳鴿($38)👍👍👍👍👍皇子乳鴿雖然不太大隻,但肉身很厚,乳鴿皮很薄身,一口咬下便吃到乳鴿皮很香脆,鴿肉則鮮嫩多汁,好味到連骨都lun 埋。招牌豉油王炒麵

酸菜@$4

晚市茶錢@$9

金牌拆肉泥鯭粥($98/窩)
金牌拆肉泥鯭粥

附有一碟葱花、姜絲和大頭菜絲給客人自行添加在粥內。

魚肉很大片,加埋葱花、姜絲更惹味。

懷舊醬烤豬($198/半隻)
懷舊醬烤豬/半隻

皇子脆乳鴿($38)

皇子脆乳鴿

招牌豉油王炒麵($73)
👍👍👍👍
招牌豉油王炒麵

說得是招牌炒麵,當然要試吓,炒麵放到枱上,真是嚇了一跳,碟麵成座山咁高,份量驚人,兩個人絶對吃不完。
豉油王炒麵調味適中,不會過鹹或過油,麺質爽彈。炒麵配泥鯭粥,絶對是最佳拍檔。

糖水(免費)
糖水

飯後更有糖水附送。

勝記酒家前身是兜記,大廈招牌還未改。

餐具印有小魚兒,很有中國特色

其他燒臘也甚吸引

新張酬賓,全單九折。
另懷舊醬烤豬大特價

有代客泊車服務

經OpenRice 預先訂座,晚飯可享八折,優惠期至8/11
2017-10-27
金牌拆肉泥鯭粥
懷舊醬烤豬/半隻
招牌豉油王炒麵
2017-10-27 74 浏览
今次試左新開既酒家-勝記,連同餐牌同配碟既設計都好有喜慶吉祥既感覺。燒乳豬係呢到既名菜,而且又有優惠,黎到一定要叫返碟試下。半隻乳豬上枱了,豬皮烤到好香脆,火喉掌握得唔錯,豬肉好嫩口彈牙。呢碟係酒樓姐姐介紹的,小炒皇幾乎間間餐廳煮既味道都唔不一樣,呢到既小炒皇係好得我心既,亦非常推介俾大家。韮菜甜又無渣,落了炸芋絲,增加口感,另外又落了炸菜,令味道多了層次,最正係落了帶子,帶子鮮甜惹味。呢道菜焗魚腸一樣,只係變左用煎蠔餅既方式整,比起平時食焗魚腸,我更喜歡呢個煮法,魚腸好惹味,煎完更香口,一定要加胡椒粉食。唔知叫咩好,於是叫了個金菇肥牛粉絲煲,好耐無食,味道不錯,好夠火喉,肥牛份量超多,又幾嫩口,拎黎撈飯一流。

燒乳豬係呢到既名菜,而且又有優惠,黎到一定要叫返碟試下。

2017-10-15
2017-10-27 93 浏览
依家天氣開始涼最好呢就同埋成班朋友去食煲仔菜,貪佢夠惹味而且即使擺耐左都keep到暖暖地先來個叉燒燒鴨拼盤一直都知道勝記嘅叉燒燒鴨係勁好食,今次終於有機會試到,食叉燒一定要食肥叉燒,因為有時脂肪嘅叉燒會比較齒頰留香,入口咬兩下就化開晒燒鴨肉嫩,味道濃郁薑蔥生蠔呢度嘅生蠔真係不得了,生蠔size超級巨型,聞到香味已經流哂口水,生蠔一咬開,蠔汁咇哂出黎足足成個玩咁大啫啫芥蘭煲芥蘭煲入面有唔少蝦米, 肉粒,蒜蓉等,一開蓋就煙霧離漫,香噴噴,而且廚房非常細心將芥蘭外層切走,只剩下最嫩的部分
先來個叉燒燒鴨拼盤

燒鴨肉嫩,味道濃郁

薑蔥生蠔

足足成個玩咁大
啫啫芥蘭煲

2017-10-27 302 浏览
今晚放工後同事帶我去灣仔的勝記食晚飯,主推是乳豬的勝記,上到去後見每枱都有叫乳豬,所以我們都點了半隻。乳豬半隻,份量十足,一人食兩三件都已經好飽滯,每件的份量都比我們去飲時大一倍,而且皮脆肉嫩,油脂不多,咸味適中,醮上海鮮醬,乳豬帶點甜味,更好吃。之後再點了其他食物,價錢多數是$70-80起,價錢合理。先點了一個白灼豬肚,豬肚份量十足,又爽又腍,處理得很乾淨,不會有騷味,又以大量的薑葱伴著吃,帶點葱香,下面亦以芽菜墊底,又爽又脆。平時食焗魚腸就多,今次這個家鄉陳皮煎魚腸就真係第一次見,與焗魚腸差不多,不過是拿去煎而非焗,外層蛋醬包著魚腸一起煎,有蛋香同時有魚腸的內臟味,一點也不腥,不過陳皮味就唔多覺。椒鹽白飯魚炸得鬆脆,帶點咸味,不過略嫌粉醬厚了一點,白飯魚望落去份量好似不多,但食落其實都幾飽滯,非常夠食。瑤柱蛋白炒飯份量十足,大既分到有6-7碗,瑤柱碎都幾多,有咸鮮味道,炒飯炒得很爽口,飯粒分明,有陣陣的蛋白及葱香,最後都係食唔哂打包走。店員最後送上桂花糕,充滿淡淡的桂花香味,甜度適中。總結,食物味道中上,價錢合理,服務周到,店員有禮,值得一讚。

乳豬

之後再點了其他食物,價錢多數是$70-80起,價錢合理。

白灼豬肚

瑤柱蛋白炒飯

店員最後送上桂花糕,充滿淡淡的桂花香味,甜度適中。
桂花糕

白灼豬肚
桂花糕
2017-10-27 72 浏览
同長輩食飯,不可以太油太多味精,朋友仔介紹了這間在灣仔區杜老誌道群策大廈三樓的勝記酒家。地方寬敞,平日夜晚都坐滿九成,應該好多熟客啦!一飲覺得他的鐵觀音不錯,原片茶葉,份外香濃。一看他的燒味部就知道是出名乳豬,我們都叫了四分一支來試試。四分一隻乳豬大約左十多塊,小吃多滋味,多食生暗瘡,哈哈哈!小心上火。乳豬夠香脆,燒得剛剛好。他旁邊有些像雲朵的包片, 他本身有一點甜味,不知道是麵粉甜還是他們加了糖呢?咬下去,卜卜聲的脆皮聲在耳邊响起,口中香脆乳豬跟柔軟的包片混在一起,減低乳豬的油膩感,好像食北京填鴨。不得不讚他們獨家的乳豬醬增加了乳豬的味道層次。鹹菜胡椒豬肚湯,這個比一般在其他餐廳喝到的較為淡味,不算太過辛辣,火喉未夠, 如果果可以再煲久一點會很好還是第一次看到有枝竹的,豬肚洗得很乾淨,沒有異味。這個花雕酒雞是Uncle 要點的,一送上來陣陣花雕酒的香味在空氣中飄進我的鼻子裡。呀!好一陣酒香,未食先醉。雞肉被花雕浸得很透切, 雞骨都是帶酒香的。突然上了一個錫紙上的菜,我正好奇是什麼,朋友就說,是不是你剛點的鎮江骨呀! 我沒想到他是用錫紙包住上。侍應用剪刀幫忙把錫紙剪開,一粒粒四方型的肉

地方寬敞,平日夜晚都坐滿九成,應該好多熟客啦!

一飲覺得他的鐵觀音不錯,原片茶葉,份外香濃。

一看他的燒味部就知道是出名乳豬,我們都叫了四分一支來試試。

還是第一次看到有枝竹的,豬肚洗得很乾淨,沒有異味。

侍應用剪刀幫忙把錫紙剪開,一粒粒四方型的肉排就呈現在我們眼前。
鎮江醋掛在煎香肉排上,一咬下酸甜味混為一體。

第一次吃鮑魚是炸的,上面放了指天椒。隻鮑魚都有匙羹咁大。
因為咬到指天椒,所以辣到飛天,鮑魚我還是喜歡傳統做法的鮑魚,果皮蒸最好。

蠔仔粥,第一次見以青瓜湯做底的, 味道清甜,帶有陣陣瓜香,味道不會太咸,老少咸宜。
四個人每人都可以食到兩碗左右,份量都ok。

食埋紫米露糖水,剛剛好啦!

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8
舒適度:8.5
總分:8.5
  • 醉雞
  • 勝記即燒乳豬
週末與家人聚餐,地點是灣仔「勝記酒家」。小編之前未曾到訪過「勝記酒家」,只從家人口中得知是一間新酒家,直至抵店一刻,才發現是往日「兜記」的舊址。除了酒家招牌轉了外,不論店內裝潢或餐單也與往日差不多。細心留意,更發現酒家仍然沿用舊店餐具,相信當日易名甚急,甚至是無縫交接。 是晚與家中細細同行,選菜上也作出相應配合。雞茸粟米羹屬老少咸宜的湯羹,味道大體上合預期,質感不會過稠。唯一奇怪之處是湯羹內不見雞茸蹤影,不排除廚師忙中有錯,忘記下放雞茸入湯。生煎蓮藕餅是一道香口小吃,與雞茸粟米羹有相類似的問題,主角蓮藕不太出味,令成品只剩肉餅的感覺。另外,蓮藕餅質感略實也須留意一下。豉油皇海中蝦頭抽味鮮而不過鹹,中蝦口感結實,有不俗的味道。精益求精,可注意蝦隻選材的大小,越勻稱越理想。烤乳豬是餐廳的招牌菜,即點即燒。相比舊店,這碟懷舊醬烤豬仍舊富水準,皮脆肉嫩,肥瘦適中,值得推介。鹹魚雞粒豆腐煲的味道沒預期中濃烈,或許與鹹魚的投放量不多有關。豆腐出品滑溜,是菜式的主要亮點。 粟米石斑塊是為小朋友而設的菜餚,粟米汁與石斑分開盛載,確保炸魚柳時刻保持酥脆,一如預期受歡迎。籠仔梅菜皇蒸菜心選材翠綠清甜,配

雞茸粟米羹

生煎蓮藕餅

豉油皇海中蝦

鹹魚雞粒豆腐煲

粟米石斑塊

籠仔梅菜皇蒸菜心選材翠綠清甜,配合梅菜甜感更高更吸引。
籠仔梅菜皇蒸菜心

金牌拆肉泥孟粥粥底綿軟,味道不錯,只是泥孟份量稍嫌不足,重點不明顯。
金牌拆肉泥孟粥

整體而言,勝記還帶著舊店的影子。縱然菜餚味道仍算不俗,但很多時突顯不了主角的味道。烤乳豬依舊是出色的菜餚,值得一試。

[21/10/2017; Sat]

泊車情報:群策大廈地下有免費代客泊車服務。
鹹魚雞粒豆腐煲
籠仔梅菜皇蒸菜心
2017-10-26 291 浏览
今晚去了位於灣仔杜老誌道的勝記酒家,前身是兜記的勝記,保留先前的名氣菜烤乳豬,不知道味道是否能與兜記齊名呢?可能是跑馬關係,阿叔去哂賭錢,晚市人流不算多,約有半滿。茶芥$13/位,價錢比外面平。晚市有套餐,亦有散叫。烤乳豬做特價,半隻都是$198,份量十足,有最少十件,烤豬外皮烤得香脆,中間的豬油脂並不算太厚,還有少許嫩腍乳豬肉,最底層就是乳豬的薄骨,外脆內軟,充滿著豬肉的乳香,一點也沒有平時吃大豬的騷味,非常好味,是必點之一。先點了一個餐前小食椒鹽豆腐,豆腐表面炸成金黃色,外脆內軟,豆腐軟滑,帶點椒鹽的咸味,是一個不錯的小吃。XO醬韮菜花炒豬肚絲,平時在外面都唔見有,幾有創意而且堅好味,韮菜花爽嫩,豬肚切成大條,又爽又腍,一脆一腍的口感,而且帶點XO醬的咸鮮味,送飯一流。蝦醬金沙骨,外面沒有見過的菜式,感覺新穎,金炒骨炸得香脆,肉質軟腍,帶有蝦醬啖啖的咸鮮味,而且味道剛好,不會過咸,幾有特色的一味餸。最後因為無糖水,所以送上桂花糕,桂花糕裏面有杞子紅棗等,甜度適中,非常清甜。總括而言,烤豬味道一流,是必點之一,其他菜式很創新,味道中上,價錢中等,放工可以約埋同事一齊開飯。

椒鹽豆腐

椒鹽豆腐
2017-10-25 81 浏览
收工搵飯食, 見呢度OK多好評, 又想食下乳豬就走左嚟兩口子點左份乳豬, 一個小菜同一個小食, 加碟炒米結果竟然係飽到癲左, 仲要攞走左成碟炒米咁濟份量真係大得好可怕講返啲野食懷舊乳豬做緊特價話就話懷舊乳豬係少肉啲, 但老實又真係唔覺佢無肉都係咪咪肉咁乳豬妙齡, 半隻都唔算話係好多, 兩個人食半隻好爽脆皮肉嫩豆腐都炸得唔錯, 外脆內嫩可惜唔係好擺得食到尾升就開始有少少腍同出水不過還可接受濃湯海皇粉絲雜菜煲用料比想像有誠意有斑, 有帶子, 有蝦連菜都有4種湯亦如其名, 真係濃湯嚟值回票價之選星洲炒米異常咁大碟如果午市呢碟野夠分比4-6人食不過都只係80幾蚊蛋炒得好香, 咖喱味濃得嚟又唔會太咸都算係相當高質素既星洲炒米呢度其實真係相當抵食食物大件得嚟價錢亦算好合理而且灣仔區呢個性價比亦算好有交待值得一試
收工搵飯食, 見呢度OK多好評, 又想食下乳豬就走左嚟

兩口子點左份乳豬, 一個小菜同一個小食, 加碟炒米
結果竟然係飽到癲左, 仲要攞走左成碟炒米咁濟
份量真係大得好可怕

講返啲野食

懷舊乳豬做緊特價
話就話懷舊乳豬係少肉啲, 但老實又真係唔覺佢無肉
都係咪咪肉咁
乳豬妙齡, 半隻都唔算話係好多, 兩個人食半隻好爽
脆皮肉嫩
豆腐都炸得唔錯, 外脆內嫩
可惜唔係好擺得
食到尾升就開始有少少腍同出水
不過還可接受
濃湯海皇粉絲雜菜煲
用料比想像有誠意
有斑, 有帶子, 有蝦
連菜都有4種
湯亦如其名, 真係濃湯嚟
值回票價之選
星洲炒米
異常咁大碟
如果午市呢碟野夠分比4-6人食
不過都只係80幾蚊
蛋炒得好香, 咖喱味濃得嚟又唔會太咸
都算係相當高質素既星洲炒米

呢度其實真係相當抵食
食物大件得嚟價錢亦算好合理
而且灣仔區呢個性價比亦算好有交待
值得一試
  • 懷舊乳豬
生日緊要賀一賀佢喇,食得多日式西式野都去食下中式野,去食番隻乳豬好意頭,本身兜記改左名要再試下。呢度酒樓形式,座位唔會好迫都坐得幾舒服,呢度就係出燒味既地方,不過走先影所以得番隻燒鵝係度喇。茶杯都保留番好有特色既圖案,好古式古香既感覺。夜市唔少得緊係食花生,花生夠脆夠香不停咁食。一早已經睇中要叫《勝記即燒乳豬》(1/4隻 $193),堅持自己燒個皮都幾脆,睇下個皮都夠薄夠脆,肉質都唔鞋。最好食要加個蒸包夾住食,有少少甜味包埋乳豬點埋醬更好味。最愛既《乾隆醉雞》($58)都有得叫,酒味夠香濃,肉質都幾嫩滑。仲有叫埋乳鴿食($38),突然好想食就叫左,皮都幾脆,兩個人食左一隻,飲埋個靚茶過生日。店名:勝記酒家地址:灣仔杜老誌道6號群策大廈3樓餐牌:

茶杯都保留番好有特色既圖案,好古式古香既感覺。

夜市唔少得緊係食花生,花生夠脆夠香不停咁食。

最好食要加個蒸包夾住食,有少少甜味包埋乳豬點埋醬更好味。

店名:勝記酒家
地址:灣仔杜老誌道6號群策大廈3樓

餐牌:

2017-10-24
每次飲茶,老公都會叫燒鵝瀨。依日都唔倒外,不過依度既係燒鵝米線。係鵝下脾呀~老公叫我紅幾次試下,叫左幾次就試下啦!Oh~唔錯,肉滑油香。而且湯底用左燒味骨餚,香濃美味,誠意十足。米線吸晒湯底既精髓,又滑又彈,好少有除左我老公食之外,我都食,仲要我都覺得好食係依度又見到好耐無見既竹生海皇湯包,老公又要試大大舊肉餃包住大大粒乾瑤柱、東菇、竹笙。上湯調味好好,味道好豐富。瑤柱金勾蝦餃王口感爽,皮滑又薄,蝦大隻又彈牙蟹籽蒸燒賣蟹籽彈牙,蝦肉又彈,重肉和蝦味紫菜糯米卷將平時糯米卷既皮由麵粉轉左紫紫,立即香左好多。因為糯米卷既熱散發著紫菜既香。而且無咁膩。依度既糯米卷仲要d飯軟硬適中,一d都唔硬鮮蝦腐皮卷即炸架,香、新鮮、卜卜脆而且佢個皮薄到有點透明,所以比平時個d皮好食好好多。裡面係蝦膠到莞茜,所以好鮮甜。而且我食得慢,到最後都仲好脆。椒鹽白飯魚大條白飯魚,外脆,內軟,烤漿唔厚咸菜鮮豬肚入味得黎,你食落都覺得新鮮,咸菜個樣一d都唔霉,而且洗得岩岩好,所以唔會太咸。而且料多,除左豬肚、咸菜,仲有好多腐竹、中國芹菜、紅椒、蒜頭個湯勁重胡椒味拆肉泥鯨鯭粥懶人必吃,手功食物,粥綿,調味夠泥鯭肉滑,無骨,

係鵝下脾呀~
老公叫我紅幾次試下,叫左幾次就試下啦!
Oh~唔錯,肉滑油香。
而且湯底用左燒味骨餚,香濃美味,誠意十足。

係依度又見到好耐無見既竹生海皇湯包,老公又要試

大大舊肉餃包住大大粒乾瑤柱、東菇、竹笙。
上湯調味好好,味道好豐富。

瑤柱金勾蝦餃王
口感爽,皮滑又薄,蝦大隻又彈牙

蟹籽蒸燒賣
蟹籽彈牙,蝦肉又彈,重肉和蝦味

紫菜糯米卷
將平時糯米卷既皮由麵粉轉左紫紫,立即香左好多。
因為糯米卷既熱散發著紫菜既香。
而且無咁膩。
依度既糯米卷仲要d飯軟硬適中,一d都唔硬

鮮蝦腐皮卷
即炸架,香、新鮮、卜卜脆

而且佢個皮薄到有點透明,所以比平時個d皮好食好好多。

裡面係蝦膠到莞茜,所以好鮮甜。
而且我食得慢,到最後都仲好脆。

椒鹽白飯魚
大條白飯魚,外脆,內軟,烤漿唔厚

咸菜鮮豬肚
個湯勁重胡椒味

拆肉泥鯨鯭粥
懶人必吃
,手功食物,粥綿,調味夠

泥鯭肉滑,無骨,加姜絲,驅腥味。
皇有陳年果皮,味更香。

• 拆肉泥鯭粥
  • 燒鵝米線
  • 紫菜糯米卷
  • 腐皮卷
2017-10-25 94 浏览
平時都係我帶爸爸媽媽去食飯,今天竟然係爸爸提議去一間灣仔的老飯店。原來呢間飯店係當年佢喺灣仔住時已經認識的。肩負起點餐的重任,參考左侍應哥哥同雙親的意見後,點左唔少美食。識食乳豬梗係食自家即燒啦!呢間老字號的兜記乳豬標榜自家即燒,表皮真係十級脆。呢度的食法仲比較特別,同片皮鴨有點相似,墊塊包包中和油膩的口感。唯一美中不足係乳豬皮同肉有點分離,而且切的方向有點唔一樣,唔能夠一下就夾起。我哋一家四口剛剛好可以食一煲雞煲翅。雞煲翅真材實料,每碗都有幾大啖翅,湯係厚厚的濃白色,鮮香濃郁。比較驚喜的是煮完翅的雞毫不遜色,又鮮又滑,一下子就俾我哋食晒。另一個驚喜位置,只係$38一隻的乳鴿亦成功打動到我哋。乳鴿上枱時配上傳統的惟鹽,實在生色不少。相信乳鴿都係佢哋即燒,因為表皮同樣香脆,而且內裏的肉好嫩,有乳鴿獨特的鮮味。其他菜式整體都唔錯但相對就冇咁大驚喜。另一個亮點竟然係啤酒,估唔到佢哋唔係用玻璃杯,而係用傳統的戰鬥碗,令到大家都突然燃點起豪飲啤酒的「戰鬥慾」!

其他菜式整體都唔錯但相對就冇咁大驚喜。

• 勝記即燒乳豬
  • 雞煲翅
2017-10-25 64 浏览
今日放假,便陪家人來灣仔勝記飲茶,每次都例必會點招牌乳豬!即叫即燒乳豬(例牌) $150豬皮燒得又香又脆,皮下油口感一流,肉夠鹹,整體鬆嫩香酥,好好吃!雖然份量不多,但已感滿足!竹笙海皇灌湯包$35瑤柱金釣蝦餃皇$31.8飽滿晶瑩,蝦肉新鮮彈牙,正。流沙奶皇包$26.8名符其實流沙的奶皇包,一搣開就如同山泥傾瀉,小心沾到衣服啊!翡翠班球腸粉$31.8蟹籽蒸燒賣 $26.8咖哩蒸土魷 $36.8上湯小籠包 $26.8紅棗杞子桂花糕$26.8偏甜,但軟硬度適中,滲出濃濃桂花香,清新可喜。食左咁多野真係好飽,整體來說食物質素非常好,服務又好,絕對值得來!

今日放假,便陪家人來灣仔勝記飲茶,每次都例必會點招牌乳豬!

即叫即燒乳豬(例牌) $150

竹笙海皇灌湯包$35

瑤柱金釣蝦餃皇$31.8
飽滿晶瑩,蝦肉新鮮彈牙,正。

流沙奶皇包$26.8

翡翠班球腸粉$31.8

蟹籽蒸燒賣 $26.8

咖哩蒸土魷 $36.8

上湯小籠包 $26.8

紅棗杞子桂花糕$26.8
偏甜,但軟硬度適中,滲出濃濃桂花香,清新可喜。

午餐
2017-10-24 82 浏览
星期六晚上,一家人想食好啲,去到港島區呢間勝記,一嘗正宗中菜嘅口味。勝記即燒乳豬, 入口鬆化香脆,加些少乳豬醬,連同軟熟嘅包點一齊食,倍感滋味。而龍躉兩味亦係愛魚之人必點,龍躉片經油泡後,味道更香,而魚肉夠厚身,品嚐到結實嘅魚身時,魚皮膠感豐盈,可以同時係女士滋補之選添。蒸龍躉當然亦不失美味,雖然無龍躉片咁啖啖肉,但係蒸出嚟嘅魚汁非常配合送飯,而龍躉件亦可以食到魚皮、魚骨周邊嘅精華,鮮味十足,質素非常上乘。