2022-09-12 534 浏览
酸辣粉皮咸到不得了,我已經撥開大部份嘅醬,但食落口都喺咸到好唔舒服,飲完水都無用。(平時食譚仔食開小辣,又鍾意蒜泥白肉,自問都已經喺重口味)趕時間所以無睇清楚就入咗去🥲🥲仲要唔喺特別平!服務態度好,但真喺無下次
其他
2022-08-21 540 浏览
演唱會之前要去食少少野, 睇完再去宵夜。 今次到北京水餃皇,位於灣仔謝斐道118號, 是一間老字號水餃店, 我已經幫襯了很多年, 但好似從來都沒有寫過食評🤔。晚餐🥢 ~ 酸辣水餃雲吞麵$62、 芹菜豬肉水餃$49、 凍豆漿兩杯$20。📌芹菜豬肉水餃🥟 ~ 很喜歡芹菜的獨特香味, 所以每次來必點這款水餃。 📌酸辣水餃雲吞麵🍜 ~ 酸辣湯食材有豆腐、豬紅和木耳,酸酸辣辣的味道很開胃,口感滑順穠稠。 另外水餃有四大粒, 粒粒餡肉鮮味。 麵條配酸辣湯🤤, 就更加愈食愈惹味。 📌凍豆漿🥛 ~ 豆漿香濃, 大大杯,飲完好解渴。 已經有一段時間沒有來, 老闆娘依然很熱情🥰, 仲送我們多一碗酸辣湯🥣, 食出一份老店人情味。    🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

芹菜豬肉水餃

酸辣水餃雲吞麵

📌凍豆漿🥛 ~ 豆漿香濃, 大大杯,飲完好解渴。
凍豆漿兩杯$20

2022-08-20
芹菜豬肉水餃
酸辣水餃雲吞麵
凍豆漿兩杯$20
十幾年前份工,每次去會展做完野,或私人每次去完會展行完展覽唔知食咩好,路過天橋見到呢間通常有位...印象中15+年以黎,門面及內面裝修佈局都冇點變,入到去仍然會坐得有點迫...可以當懷舊老店😅...今次行完美食節路過見啱啱有兩個位,都再試一試!兩個人點左幾道菜!外面轉涼又落雨,叫返d 熱食都唔錯!上海粗炒 $59 炒得幾有鑊氣,都夠多菜,但肉就少左d (得少量肉條), 油就多左d, 但味道唔錯! 😌點左個孜然羊肉片 $89,呢碟真係幾香幾惹味,而且好多大蔥好夠味!😋但油就多左少少..再點左個韮菜蝦肉水餃麵 $52,一上先知又係粗麵,有好多雪菜,好大碗,抵食!😌再叫左個熱豆漿 $10, 大大杯抵飲!餐廳雖然有貼電子支付貼紙及見佢有信用卡機,但店員太太堅持話用唔到只收現金,所以唯有俾現金...😅

兩個人點左幾道菜!
外面轉涼又落雨,叫返d 熱食都唔錯!

再叫左個熱豆漿 $10, 大大杯抵飲!
2021-12-26
2021-09-16 970 浏览
評價:負星。前兩天中午覓食,看到巷子里有家水餃,中式裝修,於是就進去試試。店員是北方人,講普通話的,頓感親切。當時是中午12點,雖然是午餐時間,但店內人不多。我們兩人坐了一張角落里的小圓台,點了三份東西,再加上醬料那些瓶瓶罐罐,桌面基本佔滿。我們點了一份白菜豬肉餃、羊肉水餃面和炸醬麵。餃子皮很厚,餡味道很淡,和在內地吃的東北餃子館等餃子味道完全不一樣;面亦很粗,感覺就在吃麵粉。我們剛吃兩口,有食客進門。老闆娘環視四周,看了一眼我們,說:這兩個人佔了這麼多地兒。🙂瞬間心情很差,但我和友人控制住了情緒,說這地小,沒辦法。新入門的食客去了客人剛好離開的另一張空桌,沒有和我們搭台。但事後越想越憋屈,我們已經坐在角落,偏偏說我們佔地;老闆娘要是好聲好氣地說位置不夠,想要搭台,我們也會收拾下碗碟盡量騰出位置;現在最後悔的就是沒有當場講老闆娘態度惡劣😄😄而且店面真的不大,桌椅擺放密集,沒有任何防疫用的格擋板,就不說搭台合不合適了。這是本人在港生活五年體驗最差的一家店,還是講普通話的🙃可能看我們穿著隨便,學生樣子好欺負吧。誰試誰知道👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
評價:負星。

我們點了一份白菜豬肉餃、羊肉水餃面和炸醬麵。

🙂

誰試誰知道👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
2021-09-15 577 浏览
第三次食先寫食評,真心覺得好食,見佢中午都無人,幫手推介下。好地道既京菜,午餐$60有找,仲送酸辣湯。未試過佢d餃子,但炒菜三次都無失望,第一次試糖醋魚片,份量好多,一個人食唔曬;第二次食木須肉(即係蛋/木耳/肉)又係好大碟;第三次食宮爆雞丁,飽到要打包,全部都無另我失望,咁既價錢,而家無得飛,食左當飛左去當地食。唔好怪店員廣東話唔好,我直情同佢講普通話,好過用半鹹淡廣東話溝通。可惜佢無同外賣app合作,如果唔係推介埋俾同事
2021-09-15
2021-08-12 516 浏览
幫襯左幾次。至少2次出錯餐。叫外賣酸辣湯水餃53蚊俾水餃麵48蚊。食一次蝕一次錢,唔會再幫襯。水餃疑似未完全熟。三番四次俾機會。非常失望。經過都唔會再想俾機會。

2021-07-14 563 浏览
叫左羊肉餃,d 餃子個皮厚到….. 最尾嗰啖一pat皮喺個口度,口感好差….而且冇乜味…我食過嘅北方餃子真係唔係咁嘅喱….店鋪都係普通話北方人士態度好一般唔會再幫襯!
叫左羊肉餃,d 餃子個皮厚到…..
最尾嗰啖一pat皮喺個口度,口感好差….
而且冇乜味…

我食過嘅北方餃子真係唔係咁嘅喱….

店鋪都係普通話北方人士
態度好一般

唔會再幫襯!
2021-06-08 576 浏览
Lunch Time既灣仔人山人海,我地行過大街睇到北京餃子的招牌,打算一試。本身諗住食餃子,不過睇到午餐set上有「螞蟻上樹」果斷放棄餃子,男朋友嗌左「回鍋肉」「螞蟻上樹」係粉絲和肉碎製作既一道名菜,呢間都還原得幾好,夠香可以送飯,又唔會太辣。「回鍋肉」味道都幾好,不過油真係好多,我地最尾都放棄食曬所有菜。每個lunch set 58HKD,老闆娘東北口音,好霸氣

螞蟻上樹

回鍋肉

每個lunch set 58HKD,老闆娘東北口音,好霸氣
2021-06-07
螞蟻上樹
回鍋肉
2021-05-03 453 浏览
中午時買外賣,明知你等緊外賣,我個人已經企喺出面,嗰個頭髮大眼既侍應都唔會叫話有嘢出,總之你買得一碗,就要飽受歧視囉⋯⋯一定會好遲至出比你,我以後唔會再幫襯對面南記勁好禮貌呀
2021-05-03
午餐
2021-01-21 863 浏览
午市的繁忙時間,在灣仔地鐵站附近人山人海,決定外賣自取回公司吃。應該是老闆娘的北方女子,以濃濃北方口音的捲脷國語替我下單。我點了酸辣水餃,有白菜豬肉和餃韭菜豬肉餃兩種選擇。大大隻的北方水餃,一碗有六隻,餃子皮比想像中厚,也許這就是北方特色吧!很飽肚,酸辣湯好味,算是一個驚喜!唯一美中不足的是,等待外賣的時間較長,同事還笑說,餃子可能是即叫即包,所以需時較長,但見其他人也默默的等,門口聚集了約七、八個人等外賣,也可算是信心的保證吧!

2021-01-15
午餐
2020-06-14 1187 浏览
行完街食間地道小小既上海野叫左個湯年糕豆漿同煎餃可能佢聽唔明廣東話出左黎變左炒年糕我話我要湯年糕喎⋯⋯跟住佢入廚房換左個碗將碟炒年糕倒落碗再加清水就當湯年糕俾我食成碗野係油到一個點湯年糕咁整法真係當人傻可以既話我想俾一千個劣評我無食到俾錢走左做食肆做到咁你快d執左佢
行完街食間地道小小既上海野

我無食到俾錢走左
做食肆做到咁
你快d執左佢

2020-06-14 679 浏览
坊間不少東北式的水餃總會自稱北京水餃,實則餡料和做法都大不相同,只算馬馬虎虎。炒菜可說質量更差,屬於歐洲中餐館水準,這樣的店竟然能在香港做下去,也可算是神奇了。騙騙鬼佬還好。

2020-02-25 907 浏览
今日大食妹同同事去食水餃, 但係用openrice search附近都冇乜食水餃嘅餐廳 唯有將就食呢間評價唔係咁好嘅北京水餃皇<韭菜豬肉水餃>其實水餃好難做得唔好食, 但係呢間嘅水餃質素簡直刷新大食妹嘅三觀水餃皮又厚又少餡, 湯底仲係鹽水咁豬肉係用機攪嘅, 一啲口感都冇...<上海炒年糕>同事就食左炒年糕, 呢間嘅年糕煮得太軟爛, 而且冇乜味道, 食落飽肚但係唔好食<凍豆漿>豆漿就還可以接受, 黃豆味唔係好重, 但係都解渴嘅
唯有將就食呢間評價唔係咁好嘅北京水餃皇

<韭菜豬肉水餃>
水餃皮又厚又少餡, 湯底仲係鹽水咁
豬肉係用機攪嘅, 一啲口感都冇...
<上海炒年糕>

<凍豆漿>
豆漿就還可以接受, 黃豆味唔係好重, 但係都解渴嘅
2020-01-07 682 浏览
已經唔係第一次比錯水餃,今次叫兩碟九菜豬肉水餃再加一碗九菜豬肉水餃面,個面既水餃就變成白菜!有怕去唔曬其他味水餃而專登比錯水餃之嫌!最離譜係叫凍豆漿,飲落口係微熱既,同佢講,佢話這個就係凍,我話這個不是凍係微熱,我堅持唔要佢之後先至死死地氣係個雪櫃到拎一包凍嘅豆漿出嚟。即係話之前佢係唔想開多一包新嘅凍豆漿因為就嚟收檔,就焗啲客飲佢啲唔知擺咗喺度幾耐嘅豆漿!最後超級離譜嘅就係將我飲過嘅豆漿到翻落個裝豆漿既容器到。我懷疑平時客人都會飲過別人飲過的豆漿!

有怕去唔曬其他味水餃而專登比錯水餃之嫌!

最後超級離譜嘅就係將我飲過嘅豆漿到翻落個裝豆漿既容器到。

我懷疑平時客人都會飲過別人飲過的豆漿!

2020-01-07
Quick dinner situation on a work day, at 7pm it was full house!This cozy place in Wanchai, not too glamorous, but is run by true Beijing owner, who only speaks Mandarin, with true Beijing flavours. A very casual and cosy meal, but one cannot expect much service here, I’d just come for the food and local Beijing atmosphere.I ordered their lamb dumplings in soup, as well as the sour spicy soup. I love the lamb dumplings because it is a rare combination, as a lamb lover, I find it a rare treat as

I ordered their lamb dumplings in soup, as well as the sour spicy soup. I love the lamb dumplings because it is a rare combination, as a lamb lover, I find it a rare treat as it’s quite special
I was very full from it, the portion was generous with around 10 small dumplings. The dumpling wrap was a bit ‘al dente’
, and slightly chewy.

Minced  Lamb  Dumplings

Sour and Spicy Soup, as it is called, is a traditional savoury soup which has bamboo shoot, Chinese mushrooms, tofu, tofu sheets, shredded wood ear fungi and shredded pork meat. Consistency is a bit too thick, too much of the corn starch thickening mix added inside, so I scooped in some chicken soup from the dumplings, smart decision!

Sour  &  Spicy  Soup

I would recommend this place bearing in mind the price is not cheap, but the portion and flavours would be worth it, it’s like eating at a local Chinese restaurant although it’s very small here. I think the stir fried dishes (noodles/rice) and main courses looked and smelled really good, very attractive
2019-09-26
Minced  Lamb  Dumplings